Детска книжка учи как да се освободим от управниците без насилие

"Диктатура и демокрация" на П. Ф. Дюпон-Бьорие и Брижит Лабе предупреждава, че демокрацията се нуждае от бдителни хора.

© "Точица"

"Диктатура и демокрация" на П. Ф. Дюпон-Бьорие и Брижит Лабе предупреждава, че демокрацията се нуждае от бдителни хора.Текстът е препубликуван от рубриката на "Тоест" - "На второ четене". Тя е за книги, публикувани преди поне година, които редакцията желае да препоръча. Заглавието е на "Дневник".


В ситуациите на криза се отварят рани от различен характер и произход. Те може да са от здравни и политически до социални, икономически и климатични. Кризата е повод за преосмисляне на състоянието на нещата. За преговор. В момента лъсва като след светкавица една голяма несправедливост, превърната в норма, с която сякаш сме свикнали - дефицитът на прозрачност и свобода.


Въпросът винаги е дали раната ще бъде превързана и излекувана, или реакцията ще бъде "то така си беше открай време", "нищо не може да се направи" и "няма как да е иначе". Понякога не става въпрос само за здравето на човека или за здравето на икономиката, на държавния или на личния бюджет. Настоящата ситуация е тест и за демокрацията.
Да си част от живота значи и да си част от отговорността.


Тази книга ясно показва как може да се обясни на деца, че това е важно и за тях. В момента родителите са по-близо до децата си. Може би е подходящ момент за подобен разговор. "Диктатура и демокрация" помага за него с лекота.


Диктатура и демокрация (Философски закуски)
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

В рамките на 64 страници чрез примери, казуси и диалози от всекидневието на игрите се проследява преход в света на идеите и промяна в света на хората. Всичко започва с пробив в разбирането за "висшите човешки същества" и за "нисшите човешки същества". Някога е имало господари с власт и важност по рождение, но е имало и поданици по рождение. Всички си мислели, че така е редно и така ще бъде завинаги. Днес твърдим, че няма естествено превъзходство и човешките същества се раждат с равни права. Това разбиране постепенно поверява властта в ръцете на народа (поне на теория). А диктатор е този, който решава какво и как ще играят всички деца (а понякога и възрастни), без да попита другите за мнението им.


Когато трябва да се вземат решения от хора, които живеят заедно или играят, ядат и боледуват заедно, не е възможно всеки да прави каквото му щукне, защото има опасност всичко да се развали и да завърши зле, със сълзи, обиди и наранявания. Тогава трябва да се намери начин за избягване на конфликтите и лошите последици.


Демократичните решения и действия целят да има мир и свобода.


Случва се обаче да е необходимо да загубим малко, най-малките възможни парченца свобода, за да спечелим много. "Нащрек" е любимият ми тематичен раздел в книгата и в него се казва, че трябва да сме именно нащрек, когато се подготвя правило или закон, който отнема малко свобода, без да дава по-голяма.


Ако се случи хората да нямат избор и никаква възможност да решават сами, значи някой или нещо ограбва техния живот и го превръща в ад. Става въпрос най-вече за личния живот - до него достъп имат само хората, които допускаме и сме избрали, никой друг няма право да се разпорежда там. Полицаи, софтуер или други хора или инструменти нямат право да питат дали някой е омъжен или женен, кой му е най-добрият приятел, в какво вярва, колко пари има, дали има деца, хронични болести или е вегетарианец. При демокрацията държавният закон няма право да навлиза в личния живот на хората, той трябва да го закриля, както се пази тайна, споделена между приятели.


Още едно "нащрек" - ако има закон, който забранява яденето на месо на 1 април или налага нахута в менюто за 3 март, или те кара да декларираш в кметството болестите си, то демокрацията е в опасност.


Идеята за народните представители идва логично. Ако децата са повече от дузина, те могат да изберат свой "капитан" и така да говорят по-лесно с другия отбор и с неговия "капитан", за да изберат кога и на какво да играят. "Капитаните" говорят от името на останалите, които са ги подкрепили. Те са длъжни да работят за народа, за децата и всички останали. За общия интерес на хората, които са ги избрали, а не на някой друг.


Ако някой представител смята, че има повече права от другите - "нащрек"! - демокрацията е в опасност.


Но именно затова, вместо да се режат глави или ръце, се нарязва властта, та никой да не я е взел цялата за себе си.


Когато властта за правила и закони, за решения и правосъдие, за всекидневие, игра и свободно време е добре разпределена, има равновесие. Рискът нечия власт да придобие прекалено голямо значение е по-малък, останалите са там, за да я контролират, а не да си затварят очите или да прощават, защото са приятели помежду си - както, уви, често се случва. Управляващите не трябва да се опитват да вземат цялата власт, защото тя не е тяхна, а на всички.


Народът от своя страна не трябва да спира да упражнява правото си на глас или на несъгласие, защото, ако днес няма сладолед за десерт, това не значи, че утре няма да има, в случай че достатъчно голям брой хора кажат, че го искат.


Тази внимателна и умна детска книга обяснява ясно как демокрацията се нуждае от бдителни хора,


които не само ругаят властта, докато похапват или гледат телевизия. А задават въпроси, проверяват факти и предлагат решения. Те разпитват дали всички играят по правилата, и изследват нови възможности за по-приятни игри. Те отсяват вярното от невярното, честното от нечестното, за да може демокрацията да е жива всеки ден. За да е нещо повече от "Не се сърди, човече" и случайност на зара.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  Да се закупи и подари на самозабравилите се властници в Бг.
  Дано успеят да разберат едно друго от съдържанието.
  Стилът е съвсем достъпен и дано не ги затрудни !!!
  После ще ги ИЗПИТВАМЕ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 815 Гневно

  а таз детска дрищня казвя лие КАК ДА СТАНЕМ УПРАВНИЦИ БЕЗ НАСИЛИЕ?
  Щото само ако е възможно да станаме управлеващи БЕЗ НАСИЛИЕ е възможно и да се освободиме от управника по същия начин.
  ИМАЛО ЛУДИ ХОРА ПО СВЕТЪТ. ЧЕ ИМ И ТИРАЖИРАТ ЛУДОСТА-ПРАПАГАНЗА. Целенасочено. Да направат от младите пушечно месо!
  АБЕТИ КРЕДИТ БЕЗ ПАРИ МОЖЕ ЛИ ДА ИЗПЛЕТИШ?
  ЯДОСАХ КЕ!

 3. 3 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Напълно нормално е , ако четете в детска възраст подобни книжки да се превърнете във Владо Кузов номер 2 или в истеричен умнокрасавец !

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#3] от "Dankol":

  Или винету или нищо. По-добре нищо- това ти гарантира кариерното исрастване в мутроландия !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#3] от "Danko

  До коментар [#3] от "Dankol":Или винету или нищо. По-добре нищо- това ти гарантира кариерното исрастване в мутроландия !
  —цитат от коментар 4 на КМЕТ В СЯНКА


  Ти си доста напред в литературата - чел си и Митко Палаузов !

 6. 6 Профил на gwa59354694
  gwa59354694
  Рейтинг: 370 Неутрално

  Много поколения от деца ще трябва да четат такива книжки, докато в България се промени нещо.

 7. 7 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#3] от "Dankol":

  Друго си е,знаеш, да отрастваш с четенето за подвизите на Маркиз дьо Сад.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 8. 8 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#3] от "Dankol":Друго си е,знаеш, да отрастваш с четенето за подвизите на Маркиз дьо Сад.
  —цитат от коментар 7 на Rhapsody of Fire


  Хахаха, подозирате собствените си низости у другите или да, драги?

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#5] от "Dankol":

  Да. И Овчарчето Калитко също . Чувал ли си я ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#8] от "trial_jezz":

  За мутрите четенето е непростим порок. Такива трябва да се унищожават по всякакъв нацин. Интелегенцията е опасна и вредна за всяка авторитарна власт.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1993 Весело

  "Тази внимателна и умна детска книга обяснява ясно как демокрацията се нуждае от бдителни хора, които не само ругаят властта, докато похапват или гледат телевизия. А задават въпроси, проверяват факти и предлагат решения. Те разпитват дали всички играят по правилата, и изследват нови възможности за по-приятни игри. Те отсяват вярното от невярното, честното от нечестното, за да може демокрацията да е жива всеки ден. За да е нещо повече от "Не се сърди, човече" и случайност на зара."

  Много добър цитат.
  Определено трябва да сме бдителни, когато е пълно с такива, които работата им е да управляват гнева на големи маси хора срещу пари и им внушават, че събарянето на 'диктатора' се прави с революции.

  Та бъдете бдителни.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#11] от "zz_s":

  Сме. А вие не мислете, че сте неразпознаваеми.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3926 Неутрално

  Само с четене не става. У нас си трябва и малко бой, та да се сетят да пуснат кокала.

 14. 14 Профил на me13
  me13
  Рейтинг: 261 Разстроено

  До коментар [#6] от "gwa59354694":

  Тази книжка е като да сложиш каруцата пред коня. Първо да научим децата да знаят, да могат, да имат отговорност, а не само да искат.

 15. 15 Профил на Сър Джон
  Сър Джон
  Рейтинг: 16 Весело

  "Нащрек" - едни клети нови европейци следват морални закони, според които жените се пребиват с камъни, ако излезат сами на улицата. Както и смятат, че хомосексуалните трябва да се наказват със смърт. Ама трябва да се прояви разбиране в името на светлото мултикулти бъдеще
  "Нащрек" - ся демокрацията в опасност ли е или тази книжка е поредната словесна повърня обясняваща, че всички сме дорбри и еднорозите ще стасят света?

  "Хубава работа, ама либерална" - организацията на "Да, България" в Столипиново
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Ядосан в ранна детска възраст?
  Cool down please :)

  Не всекиму е дадено да стане управник.
  Няма такава утопия: всеки субект началник.
  В човечните общества, поне.
  А и длъжност ли е, бреме.

  Книжката е добра.
  Похвално дело.

  И коментар #1 от финансов магистър ;)
  Кметя на сянка разпаса кесия и отвори касата.
  Поръча екземпляри за управленската класа.

  Предстоят изпити.
  Есенска... или по-рано.

  До коментар [#2] от "scott":

  а таз детска дрищня казвя лие КАК ДА СТАНЕМ УПРАВНИЦИ БЕЗ НАСИЛИЕ?

  Щото само ако е възможно да станаме управлеващи БЕЗ НАСИЛИЕ
  е възможно и да се освободиме от управника по същия начин.
  ИМАЛО ЛУДИ ХОРА ПО СВЕТЪТ. ЧЕ ИМ И ТИРАЖИРАТ ЛУДОСТА-ПРАПАГАНЗА. Целенасочено. Да направат от младите пушечно месо!

  АБЕТИ КРЕДИТ БЕЗ ПАРИ МОЖЕ ЛИ ДА ИЗПЛЕТИШ?

  ЯДОСАХ КЕ!

 19. 19 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Понеже спорите за партизански детски книги, вижте какво е чел дядо ви като пионерче:
  Ленко, Сините скали, Партийна тайна, Четвъртата височина, Лукчо, Джелсомино в страната на лъжците, Големият Лин и Малкият Лин и още, където авторите споделят идеите си доброто и лошото. Скоро прочетох едно криминале от ФРГ, писана 1974-та, където убиецът ловко се изплъзва, знаят кой е, но не могат да го докажат. Най-после оня сгреши, като показа уникална отварачка за бира. След като го окаушиха, криминалният инспектор Големия Юп въздъхна облекчено и сподели, че "скоро ще се пенсионирам, но не мога да кажа дали има честен начин да забогатееш в нашата страна".Западна Германия по това време.
  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Когато НДСВ дойде на власт, проф. Герджиков като председател на парламента раздаде на всички депутати "Приказка за стълбата".

 20. 20 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  UNITED THE UNION

  Колко книжки прочете?
  Органите на реда също препоръчват мирни действия в рамките на мира.
  И: бдителност против провокации нарушаващи закона.

  Провери под леглото соросоидът какво ;)
  какво точно прави?

  До коментар [#17] от "vms2O649369":

  Не винаги е възможно без насилие,
  но това по книжките го нема.

  Явно соросоидите си връзват гащите...

 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#19] от "man_un":

  Но или не я прочетоха или не я разбраха.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на vloti
  vloti
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Проблемите се решават, когато се правим на клоуни по площадите.

 23. 23 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3926 Весело

  До коментар [#19] от "man_un":

  Баце чете само "Винету". Или поне заглавието.

 24. 24 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3926 Весело

  Герберастите са натракали минусите. Не им се пуща кокала! 😀

 25. 25 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3079 Весело

  Много е лесно да се освободим от управниците без насилие: като гласуваме за друга партия или коалиция. Има избори, така че не виждам какво друго може да се препоръча.
  Освен това ако свалим едни управници, другите пак ще дойдат след избори.
  Всичко изглежда лесно, обаче ако има по-добра алтернатива на властта. В България точно това е проблемът.

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  "Тази внимателна и умна детска книга обяснява ясно как демокрацията се нуждае от бдителни хора"
  Като сме нямали възможност да я прочетем, като деца, ще трябва да я четем , като възрастни. И не само да четем.

 27. 27 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#8] от "trial_jezz":За мутрите четенето е непростим порок. Такива трябва да се унищожават по всякакъв нацин. Интелегенцията е опасна и вредна за всяка авторитарна власт.
  —цитат от коментар 10 на КМЕТ В СЯНКА


  Вижте, нямаше нужда публично да лъмтите за кръв, за да разбера, че сте комунист-човек (ако въобще на комунистите може да се гледа като на равни на останалите индивиди).
  Иначе да - напълно сте прав, че интелигенцията е опасна и вредна за всяка авторитарна власт. Затова и вие комунистите първи я избивахте. А в новите времена, всеки, който посмее да излезе от наложения от Партията ви полит-коректен наратив, го изкарвате луд и едва ли не Хитлер.

  Вижте...всичко е ясно. Няма нужда да се хабите...

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 28. 28 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 532 Весело

  Виж те си ник-нейма (парамона) - ламтите да сте Кмет, а дори и да сте бивш такъв, ще Ви попитам само:

  Свободен ли е робът, който сам желае да заеме мястото на господаря си..?

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK