"Каквото се случи в рая" на Елин Хилдебранд (откъс)

Издателство "Сиела"

Издателство "Сиела"В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Каквото се случи в рая" с автор Елин Хилдебранд, предоставен от издателство "Сиела".


"Каквото се случи в рая" от Елин Хилдебранд - екзотиката на незабравените тайни! Интригите на големите пари се заплитат отново в "Каквото се случи в рая", продължението на разказа за тропическата идилия "Зима в рая" от Елин Хилдебранд.


На български излезе втората книга от бестселъровата трилогия "Рай" на Елин Хилдебранд - "Каквото се случи в рая". След като ни запозна с борбената Айрийн Стийл и неустоимия свят на богаташите от остров Сейнт Джон в първата си книга, "Зима в рая", Елин Хилдебранд се завръща отново на малкото парче земя, където лятото е вечно.
Нестандартното съчетание между криминална история и романс, което печели славата на Елин Хилдебранд по цял свят, ни разкрива неповторима семейна история, преплела съдбите на няколко герои в танц на идилията, красотата и вечните интриги на големите пари. "Каквото се случи в рая" е история, която да отнесем със себе си дълго след последната страница - в очакване на завършека на трилогията "Рай".


Каквото се случи в рая
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Из "Каквото се случи в рая" на Елин Хилдебранд


ПЪРВА ЧАСТ
ПЕТЕЛ И ДВЕ КОКОШКИ


АЙРИЙН


Тя се буди по лице на плажа. Някой вика името ѝ.
- Айрийн!
Вдига глава и чувства как по бузата и устните ѝ е полепнал пясък. Толкова е ситен и бял, че прилича на пудра захар. С постепенното си изчезване слънцето пече все по-силно; лъчите му я пробождат като лазери. В следващия миг усеща съвсем лекото ръмене на дъжд.
- Айрийн!


Тя се надига до седнало положение. Плажът не ѝ е познат, но е тропически - водата пред нея е тюркоазена, а зад гърба ѝ има буйна растителност. Наоколо подтичват петел и две кокошки. Трябва да се е върнала на Сейнт Джон.
Как е попаднала тук?
- Айрийн!


Мъж вика името ѝ. Тя успява да види нечия фигура да се придвижва към нея. Дъждът се усилва, не се шегува; върховете на палмовите дървета се полюляват. Айрийн се втурва към балдахина от дървета и си пожелава да имаше кърпа, която да увие около голото си тяло.
Гола?
Точно така; забрави да сложи бански в багажа си.


Мъжът приближава и все така вика името ѝ. Айрийн! Айрийн! Тя не иска той да я вижда. Мъчи се да прикрие голотата си, прегърбва се и скръства стратегически ръце; като някаква невъзможна поза от йогата е. Трепери. Косата ѝ е мокра; плитката ѝ виси на гърба като подгизнало въже.


Мъжът размахва ръце, все едно се дави. Айрийн оглежда плажа; ще се наложи някой друг да му се притече на помощ, защото на нея определено не ѝ е възможно. Наоколо обаче няма никого, на хоризонта не се виждат лодки и дори кокошките и петела ги няма. Ще има сблъсък, предполага тя, така че се налага да се подготви. Изучава приближаващата фигура.


Айрийн отваря уста и се мъчи да изкрещи. Крещи ли? Ако е така, не може да се чуе.
Ръс е.
Тя бърше дъждовните капки от очите си. Ръсел Стийл, съп­ругът ѝ от трийсет и пет години, джапа към нея през мокрия пясък и изглежда, сякаш има спешно да ѝ съоб­щи нещо.
- Айрийн!


Вече е достатъчно близо и тя го вижда ясно - побеляващата му коса, кафявите очи. С тен е. Откакто тринайсет години по-рано започна работа за Тод Крофт в "Асеншън", винаги е с тен. Приятелите им все подкачаха Ръс на тази тема, но Айрийн почти не забелязваше, а какво оставаше да го подлага на въпрос. Пътуваше по работа във Флорида и Тексас; тенът ѝ се струваше логичен. Обясняваше си го с обедни срещи в ресторанти на открито и безкрайни игри на голф. Колко пъти Ръс я беше уведомявал, че ще бъде извън обхват, защото ще играе голф с клиенти?


Сега, естествено, Айрийн е наясно каква е била работата.


- Айрийн - повтаря той. Гласът му я плаши; тя забива пети в пясъка. Официалната риза на Ръс е толкова мокра, че отдолу прозира кожата му. Единият крачол на панталона му в цвят каки е разпорен. Прилича на оцелял след корабокрушение. Не корабокрушение. Самолетна ка­тас­тро­фа. Ка­тас­тро­фа с хеликоптер, това беше.
- Ръс? - промълвява тя.


Дъждовните струи го шибат и мис­лите на Айрийн се връщат двайсет години назад към мач на Бейкър за Детската лига, който беше отменен заради яростна буря, връхлетяла Средния запад. Всички родители се скупчиха заедно с децата под навеса над пейките, но в демонстрация на храброст Ръс изтича на игрището да прибере екипировката. Друг баща, Стив Сонет (Айрийн открай време бе изпитвала неприязън към Стив Сонет), заяви: "Колко безразсъдно от негова страна да събере всички тези метални бухалки. Сам си проси гибелта."


Имаше и друг случай, в който помни Ръс така измокрен - сватба в Атланта. Мейзи, дъщерята на семейство Дън, се омъжваше за висш служител от "Делта Еърлайнс". Това беше преди пет или шест години, по времето, когато Айрийн и Ръс взеха да ходят по повече сватби, отколкото като млади. Празненството се състоя в "Роудс Хол" и когато двамата излязоха от залата с осветявания от стробоскоп дансинг и мартини бар, ги посрещна порой. За пореден път Ръс настоя да изиграе ролята на герой, покри главата си със смокинга и претича през паркинга до наетата им кола. Когато минута по-късно спря пред входа, беше вир вода, също като сега.


- Бурята - изрича Ръс. - Приближава.
Ами, да, мис­ли си Айрийн. Това е очевидно. Вече е настанал истински потоп, а най-черните облаци все още се придвижват към тях.
- Мислех, че си мъртъв - отронва. - Казаха ми... - Замълчава. Говори, но не се чува. Изнервящо е. - Казаха ми, че си умрял.


- Ще бъде свирепа буря - заявява Ръс. - Опустошителна.
- Къде да идем? - пита Айрийн. Обръща се с лице към дърветата. Кокошките къде се крият от дъжда, чуди се. Защото и тя би желала да се свре там.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на nhh18551388
    nhh18551388
    Рейтинг: 889 Неутрално

    Пак рекламка на непродадена продукцийка. Вече трудно се намират балъци.И тая май ща отиде за рециклиране.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK