През 70-те години предпочитахме книжарниците пред месарниците

Световната литература, промушила се през Желязната завеса, беше с качество, каквото отдавна няма, спомня си Димитър Камбуров.

© Юлия Лазарова

Световната литература, промушила се през Желязната завеса, беше с качество, каквото отдавна няма, спомня си Димитър Камбуров.Текстът е препубликуван от "Дойче веле". Заглавието е на "Дневник".


Една пролетна събота на 1968-ма с майка ми тръгнахме на гости. Пътьом се отбихме в книжарницата на "Ленин". Книгата вече я нямаше, тъй че продължихме към следващата. Там също беше свършила, затова повървяхме до третата книжарница на варненското гезме. Там, уви, също беше изчерпана, но като видя покрусата на майка ми, продавачката пошушна, че има останала една дефектна бройка. Мама каза "Нищо!" и плати 3,48 за масивна зелена "Ана Каренина", с малко обелено при надписа "Народна култура". На гостито баща ми вече ни чакаше с подарък: безукорна "Ана Каренина". Майка ми се притесни от двойния разход, но баща ми тутакси намери решение, като зарадва домакините, а на майка ми каза,


че неопетнена "Ана Каренина" не е никаква "Ана Каренина".
Засмяха се.


Ана Каренина
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Сто години самота
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Това изкуство на поезията
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Социализмът може би се отказа да се строи в момента, в който се отметна от марксовия постулат, че битието определя съзнанието: взе да шкартира битието и да издига съзнанието. Развял е бил бялата кърпа. Защото над какво да го издига, ако не над битието. Колкото по-високо - толкова по-добре, че да не вижда зарязаното долу битие. Аз съм дете на въпросния ревизионизъм, научено да презира материалното и да се извисява духом над него. Ала противоречието ще да е било още между "Капитал"-а и "Манифест"-а. Откровението, че пролетариатът няма какво да губи, освен оковите си, някак премълчава живота. Премълчава битието.


Това накара нас, подрастващите през 70-те, да предпочитаме книжарниците пред месарниците,


които и без това бяха празни. Изразът "опашка за маслини" можеше да се отнася и за банани и портокали, за кайма и агнешко, а в някои късни лета включваше и олиото и захарта. Ала единствените виещи се опашки, на които съм се редил от зори, бяха за билети за концерти. И за книги. Също като магазините, специализирани в материалното, книжарниците бяха пълни със застояла родна литературна извара, руска кучешка радост и прочее соц-ерзац, откъдето и усещането по-скоро за бунище, отколкото за пустош. Въпреки това ходех на издирвачески мисии за автори с английски, френски, италиански и особено испански имена, тъй като и аз бях изпаднал под масовата омая на магическия реализъм, макар снобски да превъзнасях Кортасар пред Маркес, докато нямах хабер за Борхес. С германските имена трябваше да се внимава: зад тях често се криеха скучни, стилистично небрежни и по-правоверни от Брежнев графомани от Източна Германия. Впрочем, следваше да се внимава и с английско- и френскозвучащите: току-виж са те въвлекли в колониалните неволи на някой братски народ или пък си си дал парите за шампанизирани левичари, за ояли се по софийските писателски срещи преводачи на Левчев и Хайтов. Случваше се да рискувам с шведско или индийско, естонско или японско име:


Завой на реката
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Чужденецът
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Макс Фриш - Щилер
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

така открих Лундквист и тринидадеца Найпол, естонеца Траат и цял билюк японци с чудновати имена като Танидзаки, Акутагава, Кавабата, Ое и Абе.


Бил съм открил световната литература, но кой да ти каже тогава?


И все пак, светът си беше разделен на две: на соц и на Запад. Знаехме за Третия свят, но така го и схващахме - като трета ръка. Затова от зори висяхме за неща, написани на Запад за Запада. Бяхме престанали да предпочитаме червенокожите пред бледоликите - Гойко Митич ни беше отмилял, оказа се сърбин. Съчувствахме на чернокожите ведно с американските писатели, но и им завиждахме заради Запада. За мен магазините му, претъпкани с храни и дрехи, бяха нищо пред централната книжарница на Стокхолм, в която, според баща ми, можело да седиш по цял ден, да слушаш нови плочи на предоставени ти слушалки и грамофони, докато четеш нови книги и никой нито ти се кара, нито те кара да купуваш. И слава богу, де, защото цените били безбожни.


У нас и плочите, и книгите бяха евтини.


Затова и чакахме с часове да отворят, да ни дойде редът и да си вземем я двата тома на Маркес, зелен и винен, я "Чужденецът" и "Падането" в жълто, я керемидената "Кентавърът", я резедавата "Устата ми хубава, очите ми зелени", ако останеха и за нас. Ако не те, поне до сивокория "Щилер" и "До границата на виреене" щяхме да се доберем. Как научавахме, че ще пуснат книги, които ще стават за четене? От книжарката, от учителката по български, от мълвата на соца. Те ни помагаха срещу свенливата полуцензура: книгата, надлежно преведена и редактирана, се издава в толкова нищожен тираж, че да си остане полудостъпна-полузабранена. Това авансово й приписваше качество, по правило оправдано: за дузина години на български се бяха появили западните образци на последния половин век, както и класиката на предишните четири.


Недостъпното по българските крижарници си набавяхме от руските.


По тези на други чужди езици нямаше кой знае какво, но в руските човек и без опашка можеше да си набави твърдокори томове на Пинчън и Вонегът, на Капоти и Фаулз, а също и непреведените на български книги на кумири като Фриш ("Назову себя Гантенбайн") и Хелър ("Что-то случилось"). Така усъвършенствахме руския първо върху западни преводи и чак после върху Толстой и Достоевски. И още една ирония: руските книжарници бяха нещо като книжни корекоми. Рускиня, приведена пред касата под двайсетина преводни тома, ми довери, че в България сме късметлии, и че същите книги в Москва можеш да докопаш само под рафта или на черно. Явно са ни глезили, за да не развращават своите.


При това западната духовна храна я селектираха не на пазарен принцип, а на базата на три критерия: наградени и критически разпознати у дома си и по света книги, в които малкият човек, често интелигент, е критично настроен към фалша, лицемерието и консуматорството на западния начин на живот.


Ето как сме разполагали със сърцевината на западния модерен и съвременен канон без разводняване и без да ни се налага да отделяме зърното от плявата.


Затова, когато дойде свободата и взехме да се оглеждаме за орязаното от цензурата, с изненада открихме, че чекмеджето на Запада се оказа празно: някой и друг по-разпасан Хенри Милър, Буковски и Рот, дето и преди не бяха от свенливите, малко постмодерн, който вече поназнайвахме от "Съвременник" и "Панорама" - толкова. Останалото, дето се изля из-от Запада връз площад "Славейков", покрай временното зачезване на книжарниците, се оказаха едни черни, жълти и розови реки, в които рядко се ловяха ракли с литературни накити.


Остава да видим как падането на ДДС-то върху книгите ще вдигне нивото на превода, а и на родния оригинал, как институцията на редактора ще преобрази книгите по книжарниците ни, как количеството ще набави качество. Но за това - когато стане.

Ключови думи към статията:

Коментари (234)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на wwwto4kacom
  wwwto4kacom
  Рейтинг: 402 Неутрално

  "предпочитахме книжарниците пред месарниците"
  Ами да - в месарниците имаше оредимно кучешка радост.

 2. 2 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Тръпката да се подредиш на опашката пред книжарницата, защото предстои да дойде камион с нови книги, да уцелиш някой Вонигът или Селинджър...

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 3. 3 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3630 Весело

  До коментар [#2] от "Petko Boukov":

  Аз работех зад Книгиразпространение и наблюдавах кога излизат камионите да зареждат книжарниците,бързо бягах от работа и помагах на книжарките да разтоварят стоката,след което ме оставяха да си избера каквото искам от новите книги,така мога да разкаже историята на почти всяка книга която тогава придобивах.

  klimentm
 4. 4 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3630 Весело

  Не мисля че тогава хората са четяли повече или са били по културни.Просто бяхме малко по любопитни и не знаехме нищо за света извън България,хубавите книги бяха рядкост издаваха глупости и саветцка литерутура,по празниците пускаха комплекти от например Реймънд Чандлър + как се каляваше стоманата - ако искаш купувай,ако искаш не!

  klimentm
 5. 5 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3630 Весело

  "предпочитахме книжарниците пред месарниците"Ами да - в месарниците имаше оредимно кучешка радост.
  —цитат от коментар 1 на wwwto4kacom


  Имаше но не всеки път!

  klimentm
 6. 6 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 431 Неутрално

  До коментар [#4] от "klimentm":

  И друго, за което рядко се говори - през желязната завеса се промъкваха само най-добрите произведения както книги, така и филми, и резултатът от цензурата беше, че в крайна сметка идеализирахме Запада, защото сивият поток беше отфилтриран.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 7. 7 Профил на БУДЖАК
  БУДЖАК
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Да, вярно е! Нямаше нито книги , нито месо, нито.....Но това го знаем! А след тзи публикация, дори индивид с интелект на немска обчарка вече знае дей душата на гадзетата! И на Велето....

 8. 8 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 602 Неутрално

  В Народната република наистина имаше хора, които предпочитаха книжарниците пред месарниците. Има ги и сега. И сега и преди са незначително малцинство. Хората често правят грешка като съдят за другите със собствения си аршин.

  Освен това автора сериозно омаловажава цензурата "едно време". Художествената литература наистина беше по-малко цензурирана, но западната белетристика ( и особено публицистиката) беше реално почти изцяло забранена. За творби по история, философия и лигвистика изобщо да не говорим. Според разбиранията на комунистите западното развитие в тези области беше спряло след 1917. Пускаха произведения на съвременни западни комунисти или комунистически симпатизанти (Сартър, Камю и подобни). Благодарение на тази цензура българската интелектуална мисъл нямаше почти никаква представа за западното интелектуално развитие. Всеки, който твърди обратното си криви душата. Тази интелектуална отдалеченост от Запада се наблюдава и до ден днешен, особено сред по-възрастните поколения.

 9. 9 Профил на trigonometrik
  trigonometrik
  Рейтинг: 58 Неутрално

  Вонегът, с неговите хистерични поствоенни травматични писания... Прозявка. Ако искате качествена литература, четете Балзак. Или Джордж Меридит..

 10. 10 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4595 Неутрално

  ЭВМ имени В.И.Ленина

  Увълчи се интелигенцията.

  Не бе в плана.
  Не беше

  "През 70-те години предпочитахме книжарниците
  пред месарниците", Димитър Камбуров, Дойче веле

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#4] от "klimentm":

  Зависи от семейството и средата. Около мен повечето четяха много и редовно обсъждахме прочетеното със съучениците ми.
  В къщи всеки си чакаше реда за новата книга.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на kas.
  kas.
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Прав е. Така беше. Само дето извън столицата нямаше чак толкова четящи книжни ентусиасти. И имаше толкова много хора, които купуваха книги, само за да се изфукат. Така и не ги четяха и събираха прах в библиотеките им.
  Що се отнася до сегашното книгоиздаване, могат да се напишат купища страници за съмнителния им професионализъм.

  Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за задници
 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#12] от "kas.":

  Много обичах провинциалните книжарници. Там винаги се намираха застояли дефицитни заглавия. Още помня книжарницата в Елин Пелин.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на kas.
  kas.
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  До коментар [#13] от "КМЕТ В СЯНКА":

  И аз така. Само че в Сапарева баня.
  Но в Плевен си беше както го пише в статията. Дори по-зле. Понякога и с връзки нямаше гаранция, че ще успееш да си осигуриш качествена литература.

  Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за задници
 15. 15 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Щеше да е хубава статия..ако не беше просто "за няколко долара повече" реклама..Едни 10% за тебе..едни 10 за мене..:-) А това че истинските ценности си заминаха..заедно с идването на псевдодемокрацията и сЛободията е ясно..Днес всеки дава хиляди за смартфони, казина, чалга, цигари, наркотици плюскане и оливане годишно ама нямаааа 10 лева за стойностна книга.. Пълен регрес!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 16. 16 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3630 Весело

  До коментар [#15] от "ostin22":

  Почти няма книга за 10 лева,цените на книгите спрямо заплатите в България са много високи 20/25 леватова е твърде много! Ето Маркес например струва 26 лева!
  Споменавам Маркес не напразно защото си спомням че навремето Хародна култура изпиратства книгата а самият Маркес се очудил ужасно когато разбрал че са го издали в България а той не е получил кьорав лев!

  klimentm
 17. 17 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#15] от "ostin22":
  Книга за 10 лева няма от 20 години,а четящите и преди, и сега са малко.Проблемът на автора е в това,че смята левичарскияата писателска измет за" култура"

 18. 18 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#15] от "ostin22":
  Книга за 10 лева няма от 20 години,а четящите и преди, и сега са малко.Проблемът на автора е в това,че смята левичарскияата писателска измет за" култура"

 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#16] от "klimentm":

  Той затова и не прие няколко покани и спря да идва след Конференцията 1978г. на Пъгуошкото движение. Тогава се запознах с него в Шведския хотел.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  До коментар [#19] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Успя ли да вземеш автограф?

  klimentm
 21. 21 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ехото на Гласът":

  Прав си ,за жалост.Културата се покрива с левичарство.Малко са дясномислещите сред "културоведите"Даже и на Запад.Пълно е с идиоти като Де Ниро,Оливър Стоун и Курт Вонегът,плюещи САЩ,седнали удобно в креслата си в ...САЩ,

 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#20] от "klimentm":

  Не съм се сетил дори. Бях потресен от срещата в лобито на хотела. Пък и никога не съм гонил автографи.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#16] от "klimentm":

  Няма висока цена за добра книга,проблемът е в подборът.Не може Тачър и Алиенде да струват еднакво.

 24. 24 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  До коментар [#11] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ееех кмете, кмете, да го върнем тоа СОЦ, а? Вие може да сте имали пари за възвишени книги, докато аз ходех на училище с преправени панталони на баща ми, с преправен же пей ски шинел на школо. Добе че беше читалище Родина и окръжната библиотека. А сега да ви попитам, да точно с ВИНЕТУ ще почна, ОЦЕОЛА, ОРЛОВО ОКО, ЛОВЦИ НА ЖИРАФИ, последни МУЗИКАЛНА АКУСТИКА, ИСТОРИЯ НА МУЗИКАТА, да сте чели. Все още пазя техническата си литература, а забравих някъде краят на петдесетте години на тавана на читалището попаднах на цял куп Руско (не съветско) списание, НИВА май беше където намерих всички произведения на КОНАН ДОИЛ. Ееех кмете кмете личите си

 25. 25 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3630 Весело

  До коментар [#23] от "anlazar":

  Изборът все пак е твой,дали ще четеш Тачър или Алиенде ( не знам дали говориш за президента или племеничката му),все пак човек трябва да купува и книги за развлечение и забава !

  klimentm
 26. 26 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  До коментар [#18] от "anlazar":

  “ Проблемът на автора е в това,че смята левичарскияата писателска измет за" култура"”
  ——
  Секи с вкусовете и разбиранията си. Но ми стана любопитно— ако изредените 30-сетина имена на автори за тебе са “измет” я дай 3 такива примера за истинска дясна култура... и едно само заглавие на книга, което ТИ си прочел и ти е харесала ... може и повече, ама имам съмнения. Само да та предупредя: току виж и аз съм я чела и мога да та препитам да стане ясно дали си га чел или сал чул за нея ...гугълвал, де... кът наш Грънчо

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#24] от "сидер":

  Ревльо. И аз съм ходил с шинел и кърпени панталони. И какво от това ?
  Такива бяха годините.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  Много ми харесваха биографичните книги на Анри Перюшо.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#4] от "klimentm":

  хубавите книги бяха рядкост издаваха глупости и саветцка литерутура,по празниците пускаха комплекти от например Реймънд Чандлър + как се каляваше стоманата - ако искаш купувай,ако искаш не!


  Че то и сега е така ! Ако гласуваш за Христо Иванов - получаваш Корнелия Нинова, Румен Радев и Слави Трифонов !

 30. 30 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2462 Неутрално

  През 90-те вярно беше много зле, ама нормално - народа се хвърли на булевардните романи, щото не беше минал през тях. Сега е съвсем друго - направо не мога да насмогна да купувам и чета каквото излиза. Има няколко издателства, които редовно печатат страхотни неща. Не съм съгласен и че не е имало цензура на художествени произведения. Ако няма "критика на буржоазното общество" нищо не се е издавало. Затова например Хайнлайн беше на практика непознат в България и си мислехме, че научната фантастика започва и завършва с Азимов, Саймък и Кларк. Обаче ми прави впечатление, че нито една тирада на соц-интелектуалец не може да мине без елитарно изреждане на Маркес, Вонегът и още един-двама, дето са издавали навремето и трябва да се подчертае, че сме ги чели и сме много умни по тоя повод (нищо против самите писатели - харесвам ги, а и ми е ясно, че нямат вина, че тукашните умници се идентифицират с тях). Добре че не се споменават "Бийтълс" и джаз, както обикновено, че щеше да ми дойде в повече...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 31. 31 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#26] от "Gretel":

  Оооо,левичарката ми,"Фермата за животни",а има книга,издадена от "Партиздат"-"2194 дни война"-ще ти е любима,но не е в топ 100 на "Работническо дело"

 32. 32 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#26] от "Gretel":

  Ооооо,ИМА И ЕДНО Писателче със 100 МИЛИОНА ПРОДАЖБИ- Нелсън Демил-"Школа за магии"

 33. 33 Профил на hmo34435247
  hmo34435247
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Е, като всички сте се били толкова възвисили от четене и размисли през “социализма”, защо след прехода цялата интелигенция залиня, та чак изчезна? Защо от цяла Източна Европа българският преход се оказа най-просташкият и уродлив? В една държава с образовано население човек като Бойко Борисов щеше най-много да бъде собственик на охранителна фирма. Всичко е било май само фасони и комплексарщина. Господинът Камбуров ми е преподавал в Софийския и отлично се вписва в по-горното описание...

 34. 34 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#30] от "Тюфлекчия":

  Те са ограничени интелектуално-"Тезисите" са им настолно четиво....

 35. 35 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3630 Весело

  До коментар [#30] от "Тюфлекчия":

  Абсолютно вярно,западни автори издавани едно време които да не са печатани по "идейни съобръжения" могат да се изброят на пръстите на ръката

  klimentm
 36. 36 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4027 Неутрално

  До коментар [#9] от "Trigonometrik":

  Може и Стендал, Стайнбек, или Хемингуей.

 37. 37 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  Предпочитахме защото в месарниците нямаше почти нищо! Пък и там имаше график кога "пускат". Двете неща нямат абсолютно нищо общо! Надали някой гладен ще си нареди за "Ана Каренина", след като са "пуснали" "сервилат"!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 38. 38 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4027 Неутрално

  До коментар [#24] от "сидер":

  Конан Дойл в 16 тома на руски език по соц време. Почти всичко от него. Дюма баща 15 тома. И много други европейски класици от 19 и 20 век. С твърди корици, подшити и подлепени, на тънки цени в руската книжарница

 39. 39 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4027 Неутрално

  До коментар [#28] от "КМЕТ В СЯНКА":

  И поредицата "Имена от вековете" беше много добра.

 40. 40 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  Една пролетна събота на 1968-ма с майка ми тръгнахме на гости. Пътьом се отбихме в книжарницата на "Ленин". Книгата вече я нямаше, тъй че продължихме към следващата. Там също беше свършила, затова повървяхме до третата книжарница на варненското гезме. Там, уви, също беше изчерпана, но като видя покрусата на майка ми, продавачката пошушна, че има останала една дефектна бройка. Мама каза "Нищо!" и плати 3,48 за масивна зелена "Ана Каренина", с малко обелено при надписа "Народна култура". На гостито баща ми вече ни чакаше с подарък: безукорна "Ана Каренина". Майка ми се притесни от двойния разход, но баща ми тутакси намери решение, като зарадва домакините, а на майка ми каза,


  че неопетнена "Ана Каренина" не е никаква "Ана Каренина"."

  Как стойностните преживявания оставят спомен в 6 годишно дете.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 41. 41 Профил на sylvester
  sylvester
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Четящите хора винаги са били малцинство. Дори когато книгата беше сред малкото неща, с които да запълваш свободното си време или нуждата от размишления. Нормално е в днешни дни четящите да не са много повече. От една страна има много по-голям достъп до почти всякакъв вид литература, но от друга страна има десетки нови неща, които се състезават с книгите за нашето време и внимание. Моят съвет към изпадналите в носталгични пориви хора на средна възраст е да не подценяват следващото поколение. То може да е различно, но не значи задължително, че е по-лошо. У нас сякаш има някаква мода да изпадаме в отрицание, да се вторачваме в негативното и да правим генерализации.

 42. 42 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  По онова време дори телевизия нямаше като хората. Естествено е книгите като са единственото нещо което хората могат да си позволят. Но и тогава повечето хора са четяли каквото има, а "Синовете на великата мечка" ми ги продаваха с две книжки за партизанчета, които също прочетох като ме налегна скуката.
  Разликата сега е като едно време когато е трябвало да тичаш в гората за да хванеш нещо за ядене, и сега когато продават чипс и шоколади на всеки ъгъл... И повечето хора вече не тичат.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 43. 43 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  До коментар [#4] от "klimentm":

  ,по празниците пускаха комплекти от например Реймънд Чандлър + как се каляваше стоманата - ако искаш купувай,ако искаш не!

  Имам новина за теб. Починът е жив и здрав. Комплект конвенция за защита на жените в добавка джендъри.

 44. 44 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Ама пък как се радвахме, когато се успеехме да се докопаме до нещо, било книга, било салам.
  А сега пълна скука -- всичко има.

 45. 45 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2871 Весело

  Опашки имаше и за съвременни български класици като Богомил Райнов, за романите му посветени на боецът на тихият фронт Емил Боев!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 46. 46 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  Опашки имаше и за съвременни български класици като Богомил Райнов, за романите му посветени на боецът на тихият фронт Емил Боев!
  —цитат от коментар 45 на Julian Mall


  Боже мили!
  Райнов – класик, тихия фронт..
  Ще повърне човек!
  Препрочиташ ли Винету на тази възраст?
  Не, че нямаш право, но Райнов "с дилаф не се похваща"!
  Всички томове на Живков ли пазиш вкъщи? Японското издание.

 47. 47 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Да, само някои уточнения - имаше прекрасни преводачи и се превеждаше много, и западна литература. И в месарниците имаше месо - защото имаше много животни, стада, имаше и много и качествени колбаси (разликата със сега - сега има много, но некачествени). Въпросът е, че нямаше много пари, за да си купуваш редовно месо, а и книги, но пестяхме от месото, за да купим книги, факт.

 48. 48 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  И от книжарниците и от месарниците можеше да си купиш нещо, ако имаш връзки.

 49. 49 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Ама пък как се радвахме, когато се успеехме да се докопаме до нещо, било книга, било салам. А сега пълна скука -- всичко има.
  —цитат от коментар 44 на jmf29537805


  Ха-ха! Колко сладки бяха банаите след като си чакал за тях час и нещо на опашка през януари.

 50. 50 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Месарницата беше на село,повечето семейства бяха свързани с селата. 70 те,80те ,селата си бяха пълни с народ! В неделя вечер москвичите,жигулетата,зазките че и трабантите едва пъплеха из Петрохан към столицата,натоварени с щайги и буркани! А по хранителните магазини при по голям късмет или връзки,можеше и да се дореди баща ми за някоя кока кола или швепс,за гарнитура суха паста Балкан! Салами..... богат избор,Камчия,Сервилат или Телешки,наденица Кучешка радост със жилите,е и някое парче шпек,при по-добър късмет(естествено със жили също.

 51. 51 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#49] от "Ехото на Гласът":

  Сега не са ли ти сладки ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 52. 52 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  До коментар [#6] от "Petko Boukov":

  "И друго, за което рядко се говори - през желязната завеса се промъкваха само най-добрите произведения както книги, така и филми, и резултатът от цензурата беше, че в крайна сметка идеализирахме Запада, защото сивият поток беше отфилтриран"

  ++++++++++

  Шокът, че има всичко което пожелаеш, но 90% е плява ни разби. Минаващото през цензурата беше в достъпен обем и с високо качество. Това ни научи да четем всичко излязло. После обаче това ни изигра лошата шега да ни липсват информационни филтри.

 53. 53 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  До коментар [#31] от "anlazar":

  “ ми,"Фермата за животни"
  ——
  Аз се надах да изкопаш поне една Хана Еърънт, па то — книгата на един социалист (другите две си ги обсъждай с бабичките на пейката, не си дори смешен). Та ако си си взел Оруел за дясно знаме, ти си ясен, както дес-нячеството ти ... така и дес-етилетието, в което си прочел книга за последно... средата или началото на 80-те години на миналия век... Как тъй си са прежалил на времето... дали не е щото си си мислел, че става въпрос за Ръководство по Животновъдство? Няма значение

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 54. 54 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ехото на Гласът":Прав си ,за жалост.Културата се покрива с левичарство.
  —цитат от коментар 21 на anlazar


  Там е работата, че дори много леви автори бяха реално забранени. Карл Попър е идола на Сорос, но неговите книги нито бяха публикувани нито някой смееше да ги спомене. На всяко идеологическо отклонение от ортодоксалния марксизъм се гледаше с подозрение. Западните романи, които се публикуваха, бяха или без идеологическа стойност или бяха в унисон с "линията на партията". Пример от първата категория бяха книгите на Упдайк. Книгите на Вонегът бяха от втората категория. Изключенията бяха книгите на Камю, Сартър и подобни, които макар отклоняващи се от ортодоксалния марксизъм бяха писани от заклети комунисти (макар Камю към края на живота си да се е обърнал против СССР).

 55. 55 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#49] от "Ехото на Гласът":Сега не са ли ти сладки ?
  —цитат от коментар 51 на КМЕТ В СЯНКА


  Не ;)

 56. 56 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#55] от "Ехото на Гласът":

  Жалко.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 57. 57 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Весело

  До коментар [#23] от "anlazar":

  Няма висока цена за добра книга,проблемът е в подборът
  ========
  :)...... Не знам дали е по темата......но на времето имаше едно място откъдето можеше да се намерят книги......чийто подбор бе изключително широк, а цената им бе нулева.....
  Това бяха сборните пунктове за вторични суровини......
  Едни мои роднини работеха там......и всяка събота имах шанса да им 'помагам'......
  При първата си визита останах шокиран.....
  Попаднах между книги........огромно количество книги, списания, вестници от минали години брошури......невероятно количество хартия, събрана в големи складове, миришещи на печатарско мастило......
  Почти всичко беше ново......а шофьорите които го носиха с камионите, твърдяха че някои книги идвали направо от печатниците, без още да намерят своя читател......
  От огромни енциклопедии......до най различни ежемесечни издания на "техника молодйожи"
  Веднъж се натъкнах дори на енциклопедия от 12 тома.... " Сельскохазайственньıе технологии в далечном Сибири".....
  Не помня колко книги съм отмъкнал от там......но веднъж се появи някакъв нов 'технически ръководител'.....и ни изпъди, казвайки повече да не 'крадем'..... (вече бях с двама съученици)....
  И до днес държа в библиотеката си няколко от тия книги..... :)

  Bukalemun
 58. 58 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  До коментар [#50] от "angeles":

  Сега е същото, и дори по зле. Никой не знае какво яде ,защото за това казва някаква АГЕНЦИЯ , а тя е купена...от :) България произвежда 3 пъти повече месни продукти отколкото произведеното месо . Внася се прясно "20 годишно месо" от някакви западни запаси . После се преработва, смила много фин но ( няма жили защото технологиите са други) .Добавя се кръв ( българия е крупен вносител на кръв) вземат се всякакви овкусители и се създава всичко ;
  Напреди се знаеше че : Бургас е хубав шпек ; луканката е луканка .

 59. 59 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  До коментар [#50] от "angeles":

  Сега е същото, и дори по зле. Никой не знае какво яде ,защото за това казва някаква АГЕНЦИЯ , а тя е купена...от :) България произвежда 3 пъти повече месни продукти отколкото произведеното месо . Внася се прясно "20 годишно месо" от някакви западни запаси . После се преработва, смила много фин но ( няма жили защото технологиите са други) .Добавя се кръв ( българия е крупен вносител на кръв) вземат се всякакви овкусители и се създава всичко ;
  Напреди се знаеше че : Бургас е хубав шпек ; луканката е луканка .

 60. 60 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  До коментар [#15] от "ostin22":

  Това е начин да се продава и в него не виждам нищо лошо. В България и без това твърде малко хора отварят книга. 3 от заглавията съм ги чела, а 2 даже и не съм ги чувала. Сега поне ще се поинтересувам.

  Жената е покана за щастие
 61. 61 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#58] от "dejmos": Имам познат в БГ,който има доста голям цех за производство на всякакви колбаси! Запознат съм добре,въпреки че не съм там от много години! Мога да ви уверя,че има колбаси,и от месо! За кръвта,за трупното брашно сте напълно прав! Най-интересното,че му бяха намерили тон тоалетна хартия в цеха,имаше си извинение и всичко се потули! За познати и приятели произвежда,наистина вкусни продукти,дори и от месо!))))

 62. 62 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1528 Весело

  До коментар [#57] от "eti mehter":

  Личи ти откъде си се образовал. И то предимно на руски.

 63. 63 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#24] от "сидер":

  До коментар [#24] от "сидер":Ревльо. И аз съм ходил с шинел и кърпени панталони. И какво от това ?Такива бяха годините.
  —цитат от коментар 27 на КМЕТ В СЯНКА


  Мисля, че и двамата се увличате. Шинелите бяха през 50-те, през 60-те изчезнаха, появи се някаква детска и юношеска конфекция, както и някакви по-приемливи варианти на ученическо облекло.
  Колкото до книгите - голямото им търсене съвпадна с появата на секционните мебели през 70-те години,и по-големите пространства отделени за книги. Повечето от издаваните автори бяха разни класики от 19 в, и много по-малко от времето на желязната завеса.

 64. 64 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Мисля, че и двамата се увличате. Шинелите бяха през 50-те, през 60-те изчезнаха, ...
  —цитат от коментар 63 на historama


  Защото и двамата сте по-млади, и не може да имате кой знае какви спомени от 50-те, наистина мизерни години

 65. 65 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3432 Неутрално

  До коментар [#64] от "historama":

  Кои/къде бяха трите книжарници "на варненското гезме"?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 66. 66 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#64] от "historama":

  Имаше средношколски шинели. Никой не визира военните.Военните ги носехме в казармата.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 67. 67 Профил на Petio Petkov
  Petio Petkov
  Рейтинг: 54 Неутрално

  До коментар [#4] от "klimentm":

  Савецката литература не беше съвсем съветска. Превеждаха и продължават да превеждат на руски нова и класическа американска, английска и въобще западна литература, която на български тогава я нямаше. Да не говорим за професионална литература - най-новото в медиината, например, излизаше на руски почти веднага. И сега е така - нови сериали по НВО се появяват в руски сайтове на следващия ден. Лошото е, че не са субтитрирани.

 68. 68 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#24] от "сидер":Ревльо. И аз съм ходил с шинел и кърпени панталони. И какво от това ?Такива бяха годините.
  —цитат от коментар 27 на КМЕТ В СЯНКА


  С милиционерския шинел на баща си ходеше в училище, не че бяхте бедни, а за да плашиш децата и учителите.

 69. 69 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Прав е. Така беше. Само дето извън столицата нямаше чак толкова четящи книжни ентусиасти. И имаше толкова много хора, които купуваха книги, само за да се изфукат. Така и не ги четяха и събираха прах в библиотеките им.Що се отнася до сегашното книгоиздаване, могат да се напишат купища страници за съмнителния им професионализъм.
  —цитат от коментар 12 на kas.


  Много вярно наблюдение. Продавачките от бакалниците и плод-зеленчук, с многото пръстени по ръцете, имаха предимство в по-скромните книжарници. Битката за "Шогун" беше спечелена от тях, но няма да забравя една, която искаше "Лъжерон от Фуйвангел".

  без подпис!
 70. 70 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#64] от "historama":Кои/къде бяха трите книжарници "на варненското гезме"?
  —цитат от коментар 65 на дерибеев


  На ъгъла на бул. Ленин (княз Борис) и ул. Заменхоф (Воден). На централния площад под "червената" къща, до Експрес банк (сега там има някакъв немски магазин). Имаше и "руска" книжарница, срещу музикалния магазин. Е и на ул. Вапцаров имаше една, но тя е малко встрани. А срущо нея бе антикварната.
  Срещу Св. Никола имаше книжарница за ученически пособия.
  Не съм млад, но не съм носил шинел.

 71. 71 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#64] от "historama":Имаше средношколски шинели. Никой не визира военните.Военните ги носехме в казармата.
  —цитат от коментар 66 на КМЕТ В СЯНКА


  За тях ми е думата, но аз съм нямал такъв, предполагам че и ти не си от това поколение (помня, че имах някакви палта, якета).

 72. 72 Профил на bsa22555059
  bsa22555059
  Рейтинг: 14 Неутрално

  е много книги в шкафа,а малко. аз препрочитам;например:"Швейк",Натали Сарот и т.н.библиотеките на много отъ предишните българе им станаха излишни.те,сеееленте ,никога не бяха ги чели, и никога следващите ги сеееленчета няма да четат.четенето на висика литература е висш пилотаж.четенето на празни книги е за масата.българете никога не са били четящи на стойност и никога не са били на западноевропейци>народ,който си хараесваше Бай Тошо и кресливо на 10-и ноември се отрече от него,днес,тази самопрехвалила се сеееления брани със зъби и нокти един завършен Примат нарече лигаво:Баааааааааааце.бг е множество от баааацета;на улицата,в магазина, на аутобана.народ,който тича по зебрите като диво животно не познава великата книга.този "четящ" народ,защото е много четящ,унищожава с бяс майчиния,омайно слдък,език. (казах)

 73. 73 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2462 Весело

  До коментар [#61] от "angeles":

  Абе и тука е като навсякъде - ако искаш качество, трябва да извадиш повечко пари. Хубав шпек започва над 20 лева килото, луканките и суджуците са от 35 нагоре. Проблемът е, че много хора си купуват боклуци на цени за боклуци и после се чудят защо се оказват боклуци. Също така е много характерно, че сравняват цените от онова време със сегашните (цитирани от мен) и цъкат как е възможно, ама забравят да "конвертират" и заплатите. Аз лично нямам никакъв проблем да си купувам качествени колбаси и да си ги ям с удоволствие. Имам достатъчно спомени от соца, за да мога да направя сравнението и като цени и като качество. Същото е с книгоиздаването. В момента можеш да си купиш разкошни издания - и като заглавия и като корици, хартия и т.н. Имам много и от преди - е извинявам се, ама са ужасни (не говоря за съдържанието, то не зависи от издателя).

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 74. 74 Профил на Henry
  Henry
  Рейтинг: 541 Неутрално

  През 70 те хората са се наслаждавали на Айн Ранд, вие за Ана Каренина говорите...

  Социалните придобивки, разпределяни с незначително или без никакво съобразяване с положените усилия, поощряваха беззаконието, улесняваха разпадането на семейството и заместваха осъзнатия полезен труд и самоупование с порочно подстрекаване към безделие и мошеничество. Маргарет Тачър
 75. 75 Профил на me13
  me13
  Рейтинг: 263 Любопитно

  Абе на никого ли не направи впечатление, че бащата на автора е чел книги пред централната книжарница в Стокхолм. След 9-ти...

 76. 76 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1199 Любопитно

  "През 70-те години предпочитахме книжарниците пред месарниците"

  Не, че нещо, но нали......70-те години са между 61-70.....
  чисто формално - авторът е роден през 1962..... от опит ли пише или преразказ по картинка?

  "...така открих Лундквист и тринидадеца Найпол, естонеца Траат и цял билюк японци с чудновати имена като Танидзаки, Акутагава, Кавабата, Ое и Абе."

  Да не би да става въпрос за осемдесетте.....?
  ......ама сериозен човек да бърка така лековато....?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 77. 77 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4328 Неутрално

  До коментар [#4] от "klimentm":И друго, за което рядко се говори - през желязната завеса се промъкваха само най-добрите произведения както книги, така и филми, и резултатът от цензурата беше, че в крайна сметка идеализирахме Запада, защото сивият поток беше отфилтриран.
  —цитат от коментар 6 на Petko Boukov


  Това не е вярно. Преводите също се цензурираха. Превеждаха се само книги , които представят Запада по някакъв начин в негативна светлина. Един от тези цензури беше небезизвестния Димитри Иванов , понастоящем колумнист във вестник Сега. Бил е агент на ДС. Като преводач от английски е имал задачата да преценява кои книги да се превеждат и кои да не се превеждат според вкусовете и разбиранията на тогавашните комунистически власти. Така , че много стойностни книги от западни автори не са били превеждани. За работата като цензор на преводачите сам разказва без свян Димитри Иванов. Съзнава мръснишката работа , която е вършил , сам нарича себе си мръсник , но веднъж продал се на комунистите и до днес продължава да им служи.

 78. 78 Профил на me13
  me13
  Рейтинг: 263 Любопитно

  Всъщност, не беше ли това авторът, който плачеше и за банани, а сега за месото...?! Айде сега кажете какво го е интересувало - съзнанието или битието!...

 79. 79 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3036 Неутрално
 80. 80 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  Боже мили!
  Райнов – класик, тихия фронт..
  Ще повърне човек!
  —цитат от коментар 46 на Alexander97


  Не давай оценка за автори, които не си чел.
  Всяка книга на Богомил Райнов, за мен беше шедьовър.
  Не натрапвам мнението си на никого, но за мен, той е един от най-великите съвременни (относително съвременни) български писатели.

 81. 81 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#71] от "historama":

  Имах. Втора ръка.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 82. 82 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2462 Весело

  Абе на никого ли не направи впечатление, че бащата на автора е чел книги пред централната книжарница в Стокхолм. След 9-ти...
  —цитат от коментар 75 на me13


  Оооо - естествено, че веднага ми направи впечатление. Те всичките сегашни "демократи" са така. Е виж само публикуваните редовно в Дневник - Дичев, Дайнов, Манолчо, Бойкикев и т.н. До един от дърти номенклатурни семейства.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 83. 83 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4328 Неутрално

  В Народната република наистина имаше хора, които предпочитаха книжарниците пред месарниците. Има ги и сега. И сега и преди са незначително малцинство. Хората често правят грешка като съдят за другите със собствения си аршин. Освен това автора сериозно омаловажава цензурата "едно време". Художествената литература наистина беше по-малко цензурирана, но западната белетристика ( и особено публицистиката) беше реално почти изцяло забранена. За творби по история, философия и лигвистика изобщо да не говорим. Според разбиранията на комунистите западното развитие в тези области беше спряло след 1917. Пускаха произведения на съвременни западни комунисти или комунистически симпатизанти (Сартър, Камю и подобни). Благодарение на тази цензура българската интелектуална мисъл нямаше почти никаква представа за западното интелектуално развитие. Всеки, който твърди обратното си криви душата. Тази интелектуална отдалеченост от Запада се наблюдава и до ден днешен, особено сред по-възрастните поколения.
  —цитат от коментар 8 на Ехото на Гласът


  Абсолютно вярно. Мой пост 77 , който написах преди да прочета твоя текст се явява допълнение към него , като само изяснявам кой е един от главните виновници за това българската интелектуална мисъл да нямаше през ония години почти никаква представа за западното интелектуално развитие. За тази си мръснишка дейност Димитри Иванов получи орден "Стара планина" през 2002 година , когато на власт беше правителството на Симеон , а президент беше Първанов.

 84. 84 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  До коментар [#4] от "klimentm":И друго, за което рядко се говори - през желязната завеса се промъкваха само най-добрите произведения както книги, така и филми, и резултатът от цензурата беше, че в крайна сметка идеализирахме Запада, защото сивият поток беше отфилтриран.
  —цитат от коментар 6 на Petko Boukov


  Не са се промъквали, пропускали са ги умишлено..... за изпускане на парата, за създаване на лъжлив имидж, за да могат левите издания на запад да ни описват като не най-черните.....
  И това в 3-4 големи града..... каква литература, какво идеализиране на Запада по села и паланки? Седнали старците 60+ годишни пред кръчмата и обсъждат коя овца от стадото в ТКЗС-то колко млЕко е дала..... и Пенка, на Гелето жена му, дали дава повече.....
  Или пък на обсъждане на книга в завода - ще споменеш за Маркес, ама секретаро ще те поправи, че е Маркс.....
  И - да, много книги се купуваха, ама щото престижно у новата секция да има книги.... като дойдат приятелките да ахнат.....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 85. 85 Профил на me13
  me13
  Рейтинг: 263 Любопитно

  И май на никого не направи впечатление, че разходът от общо 7,70лв е притеснил (само) майката на автора, но не каза, че са фалирали. Май никой от вас не помни колко бяха тези пари спрямо доходите?

 86. 86 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  Прегледах си библиотеката, включително изданията от +-70-те години. Еми, няма книга, която да струва толкова скъпо! Дори луксозни издания от края на 80-те рядко минават 4лв.

 87. 87 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  Добрите книги се изчерпваха бързо в книжарниците.
  Добре, че бяха библиотеките.
  При това напълно безплатни.

 88. 88 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4328 Неутрално

  До коментар [#25] от "klimentm":
  "Изборът все пак е твой,дали ще четеш Тачър или Алиенде"

  Там е работата , че през времето на комунистическото робство нямаше избор. Задължително четеш Алиенде , защото нямаш достъп и не се превежда Тачър. Казано условно,разбира се. Знам , че мемоарите на Тачър са писани много по-късно, издадени са по времето на демокраията и за тях нямаше цензура за превеждането им на български език.

 89. 89 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Много учен тоз народ ве. Да се чудиш как сме най- бедните в ЕС.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 90. 90 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2436 Неутрално

  Ха ха, само това мога да кажа по въпроса

 91. 91 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2462 Весело

  До коментар [#83] от "tacheaux":

  Не само за това. Помня го тоя как заедно с Тома Томов възродиха предаването "Наблюдател" по БНТ през 90-те (началото). Такава гнусна пропаганда и дезинформация течеше от него, че чак ми се повдига, като си спомня. То не бяха дитирамби за генерал Лебед и успешното отцепване на територии от Молдова, не бяха яростни защити (във всяко предаване) на сръбските погроми в бивша Югославия, не беше плюене по НАТО и САЩ в най-добрите традиции на социализма. Тоя винаги си е бил изключително одиозна личност и класически болшевик. Не знам какви деца и внуци има, ама със сигурност един ден и те ще ни обясняват какви са демократи и как са слушали "Бийтълс" по времето на комунизЪма (ако не го правят вече)...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 92. 92 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2436 Неутрално

  До коментар [#85] от "me13":

  3 кила краве сирене или две кила овче, 17 хляба, 12 пакетчета масло от 125 грама, 13 млечни шоколадчета, 13 пакета цигари Арда, 30 гадни кафета от бистрото,130 билета за трамвай, 8 литра бензин 92 октана или 9 литра 86 октана, 1/1000 част от жигула и други

 93. 93 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#75] от "me13":

  Абе на никого ли не направи впечатление, че бащата на автора е чел книги пред централната книжарница в Стокхолм. След 9-ти...
  —цитат от коментар 75 на me13


  А на теб не ти ли направи впечатление, че авторът говори за Варна и че баща му може да е бил примерно бачкатор моряк? Кой ти е казал, че само привилегировани агенти са излизали в чужбина?

  И май на никого не направи впечатление, че разходът от общо 7,70лв е притеснил (само) майката на автора, но не каза, че са фалирали. Май никой от вас не помни колко бяха тези пари спрямо доходите?
  —цитат от коментар 85 на me13

  До коментар [#85] от "me13": 3 кила краве сирене или две кила овче, 17 хляба...
  —цитат от коментар 92 на uq


  Някои хора не сте завършили и 3-ти клас, но правите финансови анализи?
  Помним училищната алгебра според която 3,48 + 3,48 няма начин да прави 7,70. Няма начин да прави дори и 7 лв.
  Също така помним, че в края на 60-те средната заплата беше 110-120 лв. Че имаше заплати и по 180, но имаше и по 80. Така или иначе като не знаете какви са били доходите на родителите му си затворете плювалниците!

 94. 94 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#86] от "ivanpopov":

  Прегледах си библиотеката, включително изданията от +-70-те години. Еми, няма книга, която да струва толкова скъпо! Дори луксозни издания от края на 80-те рядко минават 4лв.
  —цитат от коментар 86 на ivanpopov


  Това е защото си купувал книгите на килограм и си ги избирал по цвят на корицата да ти отиват на секцията.
  Ако ги беше чел, щеше да знаеш че при "Ана Каренина" става дума за 2 тома с общо почти 900 страници. Разбира се, че беше нормално 2 книги да струват общо 3,48 лв.

 95. 95 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Ами, с риск да засегна другарите, в края на 80-те, най-ценните книги в България бяха други, не онези, по които въздишат в горните коментари.
  Например, най-ценното заглавие за всяко дете беше небезизвестното "Винету". Разбира се, в кварталната библиотека имаше точно една бройка, трябваше да минат месеци, ако не години, да стигне до теб. Така, в крайна сметка, прочетох трети том преди първи.
  А най-популярната книга, изобщо, беше "Отнесени от вихъра". Даваха я срещу предадена хартия на "Вторични суровини", по едно време мизата беше стигнала до 450 кг за бройка. Покъртително. Спомням си една реплика, приписвана на Люк Скайуокър от "Междузвездни войни", че "толкова хартия няма да имат и в Империята".
  А когато, в началото на 90-те, започнаха да издават Хадли Чейс на български, за 4-5 години задминаха 100-те заглавия, толкова силен беше интересът.
  Иначе "Ана Керенска 😀" наистина се мъдреше гордо във всяка домашна библиотека, ама, както се вижда, никога не е била от най-популярните четива...

 96. 96 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#77] от "tacheaux":

  Един от тези цензури беше небезизвестния Димитри Иванов , понастоящем колумнист във вестник Сега. Бил е агент на ДС. Като преводач от английски е имал задачата да преценява кои книги да се превеждат и кои да не се превеждат според вкусовете и разбиранията на тогавашните комунистически власти. Така , че много стойностни книги от западни автори не са били превеждани. За работата като цензор на преводачите сам разказва без свян Димитри Иванов. Съзнава мръснишката работа , която е вършил , сам нарича себе си мръсник
  —цитат от коментар 77 на tacheaux


  Глупости.
  Мръсници са тези като теб, които лъжат най-безобразно. Димитри е работел на парче за издателствата след уволнението му от БТА. И четенето няма нищо общо с цензурата.
  http://old.segabg.com/article.php?sid=2004110600010050002

  И въобще цензурата си беше работа на партията, а не на ДС и не се даваше на кого да е да я упражнява.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 749 Неутрално

  За 70 те не мога да кажа нищо, н са 80те мога да свидетелствам, че нямаше никаква цензура и имаше почти всичко, включително Сартр и Борис Виан.

 99. 99 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Глупава статия - плоски измислици! В месарниците през 70-те в соц БГ имаше само огризки които не можеха да изнесат за чужбина и затова комунистите ги оставяха за вътрешна консумация. В книжарниците пък хубавите книги се намираха само с връзки. Ако пуснеха нещо от "Световна класика" те задължаваха с него да си купиш някой том на неграмотния Живков, който му го пишеха придворни сталинисти или пък нещо откачено като биографии на Людмила Принцес Живкова и пълни с лъжи партизански мемоари.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK