В блатото на корупцията и белият тигър се цапа

"Белият тигър" на Аравинд Адига е носител на наградата "Букър".

© "Жанет 45"

"Белият тигър" на Аравинд Адига е носител на наградата "Букър".Текстът е препубликуван от рубриката на "Тоест" - "На второ четене". Тя е за книги, публикувани преди поне година, които редакцията желае да препоръча. Заглавието е на "Дневник".


В блатото на корупцията, дори да си чистобял тигър насред глиганите и комарите, няма как - ще се изцапаш. Главният герой в този роман го знае и в костите си. Разказът му е прободен от остра ирония и напоен с мрачен като въглища хумор, който поглъща и изпепелява всякаква надежда.


Вече трябваше да разберем кой ще вземе тазгодишния "Букър", но заради кризата с коронавируса решението ще бъде обявено по-късно от очакваното. В паузата може да се срещнете с някои от другите победители, които може би сте изпуснали - като дебютния роман на Аравинд Адига, който печели британската награда през 2008 г.
И днес много англичани ще ви кажат колко копнеят да посетят Индия. Мечтите за ашрам, за села, окичени с ярки цветя на всеки ъгъл, и въобразеното просветление в очите на свръхбедни деца продължават да виреят, необезпокоени от реалността (друг писател с индийски произход - Никеш Шукла, изразява наслоените върху истината фантазии в есе за англичаните, които редовно му казват намасте като духовен поздрав, а той се опитва да обясни: "Намасте значи здрасти. Това е."). И не че тези неща не съществуват изобщо, но често се прожектират, без в кадъра да се включват лошите части от страната. В дебюта си Адига набива с думи образ на Индия, който трудно можеш да забравиш. И този образ не е балансиран, напротив - книгата обръща с шамар главата ти в другата посока.


Историята е разказана под формата на писма, които героят ни Балрам пише до председателя на Китай. Той ще идва на посещение в Индия, за да разбере повече за аутсорсинг бизнеса в страната. Балрам не е човек с власт или влияние, а предприемач, избягал от закона. Развълнуван от посещението, без да е питан, той решава да обясни как се става бизнесмен в страната - защото


"ние, индийците, може и да нямаме водопроводи, електричество, канализация, обществен транспорт, хигиенни навици, дисциплина, нито учтивост или точност, но предприемачи имаме".


Белият тигър
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

На китайския председател ще му бъдат раздадени листовки и ще се здрависва с хора, отдадени да продадат идеята за чиста и духовна Индия, но достъп до пълнокръвната реалност няма да му бъде позволена, смята разказвачът. Затова и в писмата си той се заема да покаже как стоят работите в действителност - а е важно истината да се знае, защото според него бъдещето е в ръцете "на жълтия и на кафявия човек".


А защо му признава и престъпленията с детайли за името, бизнеса и адреса си - е, в това няма никакъв риск, когато го адресираш до политик. Така е в света на разказвача, който от малък живее в бездната между предизборните обещания и реалността след изборите, когато никой вече не се интересува от друго, освен от заплатата си.


Балрам е роден в бедно селско семейство. Получава името си не от родителите си, а от учител - защото стига до класната стая, наричан просто Муна, тоест момче. Това не е, защото майка му и баща му са особено жестоки, просто така се е случило. Името е от малкото неща, което Балрам ще получи от учителя си. Докато момчето се среща с най-големия си страх - половинметров гущер в ъгъла на стаята, пияният му класен спи на бюрото си, без да го боде съвестта, че е прибрал парите за обяд на децата. Корупцията е толкова дълбока, че точно щом си готов да обвиниш някого, разбираш, че същият не е получавал заплата от месеци, защото друг я прибира вместо него.


В тази система идеята за виновен и невинен се превръща в проста игра на дърпане на въже.


Така е в Мрака, както Балрам нарича бедната селска част на Индия. Тук река Ганг не е свещено място, а опасен катран, от който си излязъл и в който някой ден ще бъдеш погребан. В туристическа Индия и в Индия на докладите, уверява ни героят, всичко е съвсем наред - селата са рай, водата тече чиста и обилна. В реалността на селото обаче единствената идея за болница са трите първи копки, поставени от трима различни политици по време на три различни предизборни кампании.


Силната надежда на всички в семейството, че Балрам ще има различен от техния живот, дава само първия тласък на успеха му - той започва бавно да катери стълбата и да излиза от Мрака. Става шофьор на богато семейство. Започва живота си като "момчето", по пътя получава име на божество от незаинтересован учител, но успява да заслужи прякора си Белия тигър - защото е рядко предприемчив и умен.


Но нека не звучи, че се приема за по-добър от когото и да е наоколо. Той ясно вижда реалността, без да се опитва да махне и петънце от полепналия и по себе си мрак -


гротеската в книгата включва и него самия.


Той е наблюдателен и умел в разпознаването на възможностите. До него крачи колебанието му като говорещо животно, което го убеждава да не отмъщава, но Балрам чува и друг глас, който напомня, че единственият път нагоре е върху гърба на другите. Той тайно се учи от богатите си господари да използва паста за зъби, да пие уиски и да слага бяла тениска, за да го допусне охраната на мола. Символичното му превръщане в тях е опасно, защото е едва първият урок на закона за оцеляването, в който само понякога по-смелият, а не по-богатият успява да замахне пръв. Без да поглежда назад.


Докато четеш, се ядосваш и клатиш глава, но става по-силно, когато започваш да усещаш гнева на самия автор. През страниците на романа се прелита на крилете на яростта, хумора, изкривената гротеска и ярките образи на телесността, които остават с теб дълго. Разказвачът е напълно откровен за престъплението, което е извършил, за бягството от закона и за настоящото си положение на предприемач - тоест още от самото начало знаем как ще завърши тази история.


Между първия ред на писмата и края им всичко се завърта като в ужасно колело, което не може да бъде спряно. Нещата изглеждат предначертани.


Като се отказва от идеята за шокиращия край, който ни е разказан в началото, авторът пълни със съдържание историята между двете точки и така ни вади от идеята, че каквото и да се случи тук, в Мрака, може да бъде изненадващо. Освен ако не е минимален жест на надежда, на поемане на отговорност, опит да се направи поне нещо дребно за някого. Това е истинската рядкост, истинският бял тигър в този уж естествен подбор.


Ще завърша с още една бележка за автора: днес внезапно се оказва, че много читатели настояват писателите да пишат само историите, които познават и са изживели лично. Самият Адига е добре образован и никога не му се е налагало да прави избори като тези на разказвача си. Когато от "Гардиън" му задават обичайния, но нелеп в същината си въпрос как си позволява да описва неща, които не познава от първа ръка, отговорът му напомня старата истина за ролята на авторите:


Не мисля, че писателите трябва да пишат само за личните си преживявания. Да, аз съм син на лекар, да, имах формално образование, но за мен предизвикателството пред романиста е да пише за хора, които изобщо не приличат на него [ ] Това е реалността за много хора в Индия и за нея е важно да се пише.

Ключови думи към статията:

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 539 Неутрално

  | от "Гардиън" му задават обичайния, но нелеп в същината си въпрос
  | как си позволява да описва неща, които не познава от първа ръка

  Исторически повечето писатели са от средната класа, защото богатите нито познават неволи, нито имат мотивация да пишат, а бедните имат твърде много непосредствени проблеми, за да могат да се отдадат на размишления. Та авторът е прав да пише за неща, които не е преживял - наблюдателността, въображението и емпатията в голяма степен могат да компенсират липсата на личните преживявания.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  До коментар [#4] от "Petko Boukov":

  “ наблюдателността, въображението и емпатията в голяма степен могат да компенсират липсата на личните преживявания.”
  ——
  Казвате, по същество, че измислицата, изсмуканото от нейде, е равнопоставено на реалността. Що пък не, стига фантасиката да не се маркетира като документализъм. Моят анекдотичен допир с индийци не ми позволява дори да си се представя нито като турист в (реална) Индия, нито като читател на (въобразен) роман за тая страна.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  До коментар [#8] от "fxe16669969":
  До коментар [#1] от "ilw12669968":

  Тайпи, ако вземеш да си пренасочиш енергията от модератора към нещо друго ще конкурираш атомните електроцентрали, ей!

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Казвате, по същество, че измислицата, изсмуканото от нейде, е равнопоставено на реалността. Що пък не, стига фантасиката да не се маркетира като документализъм
  —цитат от коментар 9 на Gretel


  Именно - говорим за художествена творба все пак. Ако е добра, ще въздейства по-силно от документален разказ от първо лице. Това е и причината за съществуването на белетристиката. Поначало е трудно да разкажеш нещо, когато лично те афектира - необходимо е първо да го преодолееш.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  “ туй се го чувам кат arse on fire”
  ——
  Nah! Certainly not. Подсъзнанието ти си прави бъзик с тебе

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  До коментар [#13] от "vob17669970":


  “ Курсера парази что та фпичатли?”
  ——
  Комунизъм, брато... достъпът до знание като Тодора, дето е полегнала за всеки който я пожелае

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 20. 20 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  До коментар [#14] от "Petko Boukov":


  “ Това е и причината за съществуването на белетристиката.“
  ——
  Само с това тука не съм съгласна, че смятам че истинската причина е икономика — просто цената на една проститутка от плът и кръв е твърде висока по сравнение

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 539 Неутрално

  просто цената на една проститутка от плът и кръв е твърде висока по сравнение
  —цитат от коментар 20 на Gretel


  Бях в девети клас, когато прочетох Въведение в психоанализата, но колкото и впечатлен да бях, никога не можех да си представя, че единственото удоволствие на света е сексът :)

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 539 Неутрално

  кво мислиш за приложната психология?
  —цитат от коментар 24 на bxy26669974


  Мисля, че ни е ежедневие - разпростира се далеч отвъд рекламата и политиката.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 27. 27 Профил на rbi28669977
  rbi28669977
  Рейтинг: Разстроено

  Мисля, че ни е ежедневие - разпростира се далеч отвъд рекламата и политиката.
  —цитат от коментар 26 на Petko Boukov


  1995 // doldrums
  https://www.youtube.com/watch?v=EucpeSR-klk

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3103 Неутрално

  Аз мога да го кажа по-добре. С вкарване на по-големи БСП крокодили блато не се превишава.

 34. 34 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3103 Неутрално

  До коментар [#33] от "blondofil":

  пресушава

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Няма ли кой да спре този флуд

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62 Профил на paul_proteus
  paul_proteus
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Заради този роман и начина, по който е описал индийската система "най-многолюдната демокрация в света" той е бил намразен от съотечествениците си, както навремето не са обичали Алеко. Дали е преживявал нещата описани в книгата или не, е от малко значение защото е описал клинично точно разложения морал на политиците в Индия (колкото и клишаво да звучи). Къде е българската версия на Белия тигър е въпроса който трябва да си задаваме.

  "Nothing succeeds as planned" - J. Heller in "Good As Gold"
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 65 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 289 Неутрално

  “ туй се го чувам кат arse on fire”——Nah! Certainly not. Подсъзнанието ти си прави бъзик с тебе
  —цитат от коментар 16 на Gretel


  Наличието на подсъзнание предполага наличие на (над)съзнание, каквото при умнокрасивите радикални комунисти като правило няма. При тях съществува смътна неудовлетвореност, че не са успели да се вредят за партийни секретари в някой завод - като бащите си - и цял живот да ползват привилегии заради това, че правят мизерии на останалите. Това ги съсипва и липсата на въображение и потенциал ги засилва да хвърлят яйца и други съестни продукти по обществени сгради, претендирайки, че са обзети от грижа за обществото. Тайпито е типичен представител на умнокрасивата комунистическа общност.

 66. 66 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  Заради този роман и начина, по който е описал индийската система "най-многолюдната демокрация в света" той е бил намразен от съотечествениците си, както навремето не са обичали Алеко. Дали е преживявал нещата описани в книгата или не, е от малко значение защото е описал клинично точно разложения морал на политиците в Индия (колкото и клишаво да звучи). Къде е българската версия на Белия тигър е въпроса който трябва да си задаваме.
  —цитат от коментар 62 на paul_proteus


  Романът ме потресе до такава степен,че много време след това постоянно мислех точно за това-кой е българският еквивалент на Белия тигър....и дали ще го познаем,ако се е появил. Политическата система ,описана в книгата,според мен е същата като нашата.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Все едно за България е книгата. Не че няма разлики, но проблемите за които се говори... Тук обаче никой не пише за тези проблеми, защо така? Някак си в края на соца се започна едно показване на социалните проблеми. Не че и по времето на самият соц не е имало филми изобличаващи, но са спирани от комунистите. И като дойде демокрацията очаквах да има бум на изкуство на такава тематика, в крайна сметка вече имаше свобода... а то се оказа точно обратното, въобще изкуството престана да се занимава с такива проблеми.
  Нима тук няма бедност, корупция, кражби, лъжа на всякакви нива? Има. Просто явно на авторите явно не им е интересна темата.
  Говорим за всякакъв вид изкуство.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 69. 69 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2886 Весело

  Тук бели или не..... тигри няма...но , има бели мишки в излишък !

 70. 70 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#68] от "anonim440":

  Е тука е различно.Представяш ли си някой даскал да изпие парите на циганчетата за храна?И какво ще му се случи?

 71. 71 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#70] от "gonz0104":

  С циганите е съвсем друга тема. Говорим за българите. Отпускат се средства от бюджета за нещо, но чиновниците (които виждат заплатите си редовно, но тези заплати са много ниски) изпиват всичко и за това нещо си не оставя нищо. Като в България и има редовен отговор за кражбата "А те ще ни дават мизерни заплати, а ние няма да крадем" или "Те всички крадат" или някакъв друг. Т. е. никой не иска да страда да отвоюва повишението на заплатата си, да се бори, да може и тези след него да се възползват, а иска да е веднага и да е незаконно.
  Да не говорим, че в България ако един тръгне да воюва за всички (като Дон Кихот), то веднага ще се намери някой Юда да го предаде, и даже без да иска сребърници, просто ей така, за да направи мръсно.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 72. 72 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#71] от "anonim440":

  Аз съм чел книгата.Нещата са несравними.Примерно учител става пенсионер,но така си и умря без да получава пенсията,защото трябва да се плати,нищо че решението за пенсиониране е в папката на чиновника.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK