Ушев, Господинов и още 70 творци в "Когато навън е вътре"

Проектът на списание "Виж!", издаден от "Жанет 45", е много важен точно в тези дни.

© портал

Проектът на списание "Виж!", издаден от "Жанет 45", е много важен точно в тези дни.Текстът е препубликуван от "Портала Култура". Заглавието е на "Дневник".


Не ставай глупав! Не бъди като другите хора.
Не излизай от стаята! Сливай се с интериора,
с тапетите. Тресни вратата, барикадирай се
от хроноса, космоса, ероса, расата, вируса.


Този превод на Йосиф Бродски от Иван Ланджев отваря книгата, която е колкото книга, толкова и албум. Въпреки че не това е важното или най-важното за нея. Тя представя мисленето за ситуацията на пандемия и "затваряне", усещането за света ни точно днес, изразява чувствата, представите на хора, чиято емоционалност, чието въображение, чиито думи са онова, което ги прави това, което са - творци.
Проектът на списание "Виж!", издаден от "Жанет 45", е много важен точно в тези дни. Но и не само. От една страна, той е актуален, защото представя творчество в условията на пандемия. Пристъпва в личния свят на "затворения" творец, среща ни с неговото възприемане на тази ситуация, с неговото преоткриване на себе си и света наоколо, с един нов поглед - колкото мъдър, толкова и по младежки надежден. Една книга, изпълнена с възможности за спасение, нови избори, нови погледи, нови чувства.


Когато навън е навътре. Дневниците на една изолация
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

Множество автори - писатели, поети, художници, фотографи - от различни поколения участват със свои творби в "Когато навън е вътре". Сред тях хора на думите като Георги Господинов, Петър Чухов, Иван Ланджев, Надежда Радулова, Димитър Кенаров, Радослав Чичев, Йордан Д. Радичков, визуални артисти като аниматора Теодор Ушев, Калоян Илиев-Кокимото, Димитър Драгнев, илюстратори като Омана Кацарска, София Димитрова, фотографи като Александър Станишев, художници и преподаватели като Константин Костов и Зоран Мише. И още много различни и талантливи творци не само от България. В техните творби можем да открием както реалистична визия на промененото ни всекидневие, така и опити за справяне с него чрез пребиваване в други светове - на съня, на въображението, на желанието да се преоткриеш. Преоткриването е ключово в този необикновен сборник. Преоткриването на места, на хора, на себе си. Нови начини за общуване, нови механизми за справяне, нови опори на съществуване, нови очи за света.


"Когато навън е вътре" ни среща и с артисти, които за мнозина от нас за непознати. Някои от тях започват своя път в изкуството. И това също е едно от достойнствата на тази книга. Тази възможност за среща с таланта, с човешката способност да преодолява затвореността, да открива нови и нови опори за себе си, но и за другите.


Петър Чухов


Из поетичния цикъл "Преди да си легнеш, провери под леглото"


Дълги
и празни
улици


започват
и свършват
в мен


През прозореца
гледам -
мирно и тихо
хора
разхождат кучета
но си мисля
какво ли ще стане
когото излязат да
се разхождат
зверовете
в нас

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK