"Уроците на сърцето" на Алан Коен (откъс)

Издателство "Кръг"

Издателство "Кръг"В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Уроците на сърцето" с автор Алан Коен, предоставен от издателство "Кръг".


Книга събира 52 мъдрости от цял свят! Един от най-продаваните съвременни философи - Алан Коен, пише "Уроците на сърцето".


Човекът търси извори на напътствия в дебели томове или мъдри хора от хиляди години. Новата книга на издателство "Кръг" "Уроците на сърцето" е малък наръчник с 52 сентенции, които улесняват търсенето и водят към просветление. Авторът Алан Коен, подписал се под 27 заглавия за личностно развитие, е сред най-продаваните съвременни модерни философи.
Той събира в своята книга ценни истории, стихове, притчи, проницателни цитати и остроумни забележки от най-разнообразни източници. Много от уроците и цитатите в книжката са част от устната традиция на различни народи, която се предава от поколения. "През дългите години, в които изучавах и преподавах самоусъвършенстване, съм прочел и чул хиляди анекдоти и мъдри проникновения", обяснява Коен.


В "Уроците на сърцето" той е събрал най-любимите си, към които се обръща за вдъхновение през целия си живот. Сред тях са писмо на един югославски войник от Втората световна война до нероденото му дете; цитати от Шекспир, Волтер, източния поет и философ Руми, писателите Джек Лондон, Анатол Франс, Карлос Кастанеда, поета Уолт Уитман, Мартин Лутър Кинг и дори мъдрост от монах Теофан.


Петдесет и двете глави, отредени за всяка седмица от годината, започват с история или поетичен цитат, последвани от авторовия коментар. Коен съветва как да четем неговия наръчник: "Нека посланието им се пропие в мозъка и сърцето ви, докато накрая се превърне в част от вас. Вместо да прехвърляте историите, сякаш са написани в някое списание, четете ги една по една и ги попивайте бавно - като чаша хубаво вино или ароматен шоколад. Потопете се в смисъла им, после оставете книгата настрана."


Освен много си книги за личностно развитие Алан Коен е преподавал в института "Омега" за холистични проучвания в Ню Йорк и през годините е водил туристи из различни свети места като Мачу Пикчу, Бали и Египет. В момента живее в Мауи, Хавай, и продължава да работи с хора, като им помага да открият вътрешното си щастие.


Уроците на сърцето. 52 вдъхновения за живот, който си струва да се живее
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Откъс от "Уроците на сърцето" на Алан Коен


11.


Възползвайте се!


Някъде в началото на двайсети век един производител на обувки изпратил свой търговец в Африка в опит да разшири пазарите си. След няколко седмици, прекарани в непозната земя, мъжът изпратил в офиса у дома телеграма с предупреждение: "Трагедия! Трагедия! Тези хора не носят обувки. Веднага откажете производството!".


По-късно през същата година търговец от друга фирма производител отпътувал за същия регион, отново воден от надеждата да отвори нови пазари с клиенти. Скоро и той изпратил до фирмата си телеграма. Но тя гласяла следното: "Възползвайте се! Възползвайте се! Тези хора не носят обувки.
Веднага утроете производството!".


14.


Погледнете в огледалото


Един странник стигнал до някакъв древен град и попитал мъжа, който седял край портата:
- Как са нещата тук?
- А как бяха нещата там, откъдето идваш? - отговорил му с въпрос пазачът.


- Ужасно място беше - отвърнал пътникът. - Хората бяха недружелюбни и при всяка възможност бяха готови да се възползват от другия. Нямаше работни места, а замърсяването беше ужасяващо. Отвратително място наистина.
- Е, малко или много и тук ще намериш същото - казал мъжът.
Странникът поклатил глава и продължил по пътя си.


Час по-късно друг пътник приближил до пазача на града и му задал същия въпрос:
- Как са нещата тук?
- А как бяха нещата там, откъдето идваш? - отново попитал пазачът.
- Прекрасно място беше - дружелюбни хора, чудесни перспективи, много и вкусна храна и богата култура. Благословен се чувствах да живея там.


- Е, малко или много и тук ще намериш същото - отвърнал пазачът.
Мъжът се усмихнал и минал през вратите на новия си дом.


21.


Използвайте, каквото имате, и вървете напред


Едно малко еврейско паство се нуждаело от сграда, в която да провежда службите си. След като дълго търсили подходящо място, разбрали, че в града си единствено могат да използват една християнска църква, затова подписали договор да наемат храма, за да отслужват Шабат.


Още в първата събота на службата един поклонник приближил ужасèн до своя равин и възкликнал:
- Но на стената отпред има огромен кръст!
- Шшт... рекъл равинът. - Това е "Т"... за Тора.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  Съвременен философ? Не, продавач на надежди и розови очила!

 2. 2 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 874 Неутрално

  От това което прочетох, този Коен ми прилича по-скоро на разказвач на стари вицове, отколкото на философ. Свършиха се балъците дето плащат за такива работи. Объркал се е както автора така и издателя.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK