Сините ангели - 10 книги за 10 кино икони

Мерил Стрийп е сочена от кинокритиката за една от най-великите актриси за всички времена.

© Associated Press

Мерил Стрийп е сочена от кинокритиката за една от най-великите актриси за всички времена.Те са известни. Те са красиви. Те са възхвалявани, Те са охулвани. Но каквито и да са, те са извоювали завинаги своето място в историята на Седмото изкуство. "Дневник" представя колекция от 10 книги за и от тях - иконите на киното.


"Винаги тя. Мерил Стрийп" от Майкъл Шулман

Винаги тя. Мерил Стрийп
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

"Интересуват ме другите хора, това е ключовото в моята работа като актриса."


Мерил Стрийп (71) е сочена от кинокритиката за една от най-великите актриси за всички времена. Печелила е 3 пъти "Оскар", като е била номинирана 19 пъти. Има и 29 номинации за "Златен глобус", като е печелила 8 пъти. Носителка е и на безброй други отличия. Книгата на Майкъл Шулман дава отговор как популярната актриса стига до върха и сглобява пъзела на невероятния й характер.
Разказът е за младостта й - ученически години, студенски живот и пробив в театъра и киното. Шулман е съвестен биограф и е събрал толкова много подробности от живота на Стрийп, че в един момент читателят дори се обърква - толкова много факти и имена. Въпреки това обаче биографията е изключително интересна, а накрая на книгата всички важни имена са извадени в списъка "Поддържащи роли". Така авторът отново подчертава значението им за живота на Мерил и дава възможност на читателите да си опреснят паметта .
Шулман не спестява личния живот на героинята си и разказва за драматичната й любов с актьора Джон Казейл, звезда от "Кръстникът" в ролята на брата Фредо Корлеоне. Казейл умира от рак, докато е с Мерил, и това е събитие, белязало значимо живота й.


Какви са отношенията й с Дъстин Хофман, докато снима "Крамър срещу Крамър", харесва ли Уди Алън, как попада във филм с Робърт де Ниро - "Ловецът на елени", какво е за нея театърът, що за студентка е била, може ли да пее? Случайно ли точно тя се превъплъти във Флорънс Фостър Дженкинс? Отговорите са в книгата.


"Непокорната Шарлиз Терон. Безумното чудовище на Холивуд" от Виталий Кондор

Непокорната Шарлиз Терон. Безумното чудовище на Холивуд
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

"Не можеш да създадеш нищо интересно в комфортната си зона. Трябва да си в ситуация близка до страха и провала."


Шарлиз Терон е южноафриканска актриса, родена на 7 август 1975 г. Името ѝ от години е символ на красота, елегантност и блясък. Книгата на Виталий Кондор разказва за драматичния път, който извървява от южноамериканска ферма до Меката на киното Холивуд.


Терон израства като единствено дете. 13-годишна е изпратена да учи в пансион. Две години по-късно вижда как майка ѝ убива баща ѝ, след като пиян се опитал да я нападне. На 16 години отива в Италия, където сключва договор с модна агенция, след като печели конкурс. По-късно заминава за Ню Йорк, където учи балет. Прекратява танците заради травма.


Звездата в киното й изгрява в края на 90-години на миналия век във филмите "Два дни в долината", "Могъщият Джо Янг", "Адвокат на дявола" и "Лудия Макс".


За играта й в "Чудовище" (2003) получава "Оскар", като се превръща в първата южноафриканка, която взема приза на Американската филмова академия. Ролята на Айлин Уорнос (американска серийна убийца, занимавала се с проституция), и носи още "Златен глобус" за най-добра актриса в драматичен филм, наградата "Сателит".


"Загадъчната, изпълнена с неочаквани обрати биография на Шарлиз Терон ви очаква на страниците на тази книга", отбелязва издателство "Паритет".


"Някога пак" от Даян Кийтън

Някога пак
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

"Изградих стена около себе си. Трудно е да бъда опозната. Всеки недостатък се превръща в по-голям враг, когато сме сами."


Даян Кийтън е американска актриса, режисьор и продуцент, родена на 5 януари 1946 г. Кариерата й в киното започва през 1970 г. Става известна с участието си в "Кръстникът", но е оценена най-вече във филмите на Уди Алън. За ролята си в "Ани Хол" е удостоена с "Оскар" през 1977 г. За "Невъзможно твой" печели "Златен глобус" за най-добра актриса в мюзикъл или комедия, "Сателит" и номинация за "Оскар"


Да, тя е живяла с Уди Алън, Уорън Бийти и Ал Пачино. Да, тя е звездата на "Кръстникът" и "Ани Хол". Но в тази книга има нещо много повече от подробности за живота с тези знаменитости. Защото "Някога пак" е проницателен и покъртителен разказ за семейството и приятелството. Но преди всичко това е ода за отношенията майка-дъщеря, в която Даян Кийтън говори със съкровена любов за своята майка, Дороти Хол (починала през 2008 г.), чиито дневници са вплетени в текста.


"Книгата се чете като дневник на обикновена жена, която ненадейно е станала кинозвезда. Тя сякаш не вярва особено на това, което ѝ се е случило, но то е факт", отбелязва "Лос Анджелис Таймс".


"Аз, щастливката" от Сачи Паркър

Аз, щастливката
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

"Снимала съм се в толкова филми, които изобразяват леки жени, че вече на мен не ми плащат по обичайния начин, а ги оставят на нощното шкафче."


Стефани Сачико "Сачи" Паркър е американска актриса и писателка. Баща й Стив Паркър е банкер, чичо й е Уорън Бийти - актьор, режисьор и филмов продуцент. През 2013 г. публикува автобиографичната си книга "Аз, щастливката", която вбесява майка й - легендарната актриса Шърли Маклейн.


Според нея това са измислици и ненужни скандали.


А Сачи разкрива какво е да си дете на суперзвезда, успешна във всяко свое амплоа - емблематична фигура в шоубизнеса, бляскава актриса, авторка на бестселъри и най-прочутата спиритуалистка и до днес.


"Аз, щастливката" е изпъстрена с любопитни, а понякога и направо шокиращи моменти от самотното й детство, авантюристичната й младост и сложните отношения с легендарната й майка.


"Каже ли ти някой "Ти ме допълваш", бягай!" от Упи Голдбърг

Каже ли ти някой "Ти ме допълваш", бягай!
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

"Изкуството и животът са субективни. Някой може да не изкопае това, което аз ще изкопая, но всеки има правото да копае."


Упи Голдбърг е актриса, активистка и писателка, родена на 13 ноември 1955 г. Тя е легендарно име в развлекателната индустрия. Една от малкото, печелила най-престижните награди в киното, телевизията и театъра - "Оскар", "Еми" и "Тони". Изявява се като актриса, певица, текстописец, комедиантка, политическа активистка, сценаристка, писателка и телевизионна водеща. Известни филми с нейно участие са "Пурпурен цвят" по едноименния роман на Алис Уокър, "Призрак", "Систър акт", "Луди години" и др.


В "Каже ли ти някой "Ти ме допълваш", бягай!" Упи се е заела да развенчае всички онези писания за любовта, насаждащи фалшиви очаквания с отживелите си съвети за интимния живот.


Тя споделя откровено мнението си защо бракът не е за всеки, защо уединението носи удовлетворение и защо животът, който ви се иска да имате, не е животът, който другите очакват да изградите. Защо най-същественото е да си изясните кои сте и какво ви прави щастливи. Мъдри, закачливи и провокативни, посланията на Упи докосват милиони хора по света.


"Постоянно слушам мненията на различни хора за любовта и брака и се замислих защо процентът на разводите е толкова висок. Хрумна ми, че моят богат опит в тези житейски дела може да е полезен на някого. Трудно е да се отгатне какво се върти в главата на човека до теб, но каже ли ти някой: "Ти ме допълваш", БЯГАЙ!", казва тя за причината да напише тази книга.


"Барбра Стрейзанд" от Нийл Гейблър

Барбра Стрейзанд
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

"Дойдох в Холивуд, без да си поставя нови зъби, без да си оперирам носа и без да си променя името. Това ми прави чест."


Барбара Стрейзънд е американска певица, театрална и кино актриса, композитор, филмов продуцент, режисьор, родена на 24 април 1942 г. Тя е сред малкото артисти, печелили всичките четири най-престижни награди "Оскар" (за кино), "Еми" (за телевизия), "Грами" (за музика) и "Тони" (за театър).


Книгата на Нийл Гейблър е разказ, отдаващ почит към именитата актриса с колосална дарба - истински феномен в културата, отправила дръзко предизвикателство към холивудските стандарти за красота и обаяние и надделяла над тях.


Личността и творчеството ѝ се превръщат в недостижим символ в културата, чието влияние надхвърля пределите на шоубизнеса. Родената в Бруклин Стрейзанд преодолява огромни препятствия по пътя към успеха и сред тях са нейният еврейски произход и възпитание. Отхвърляна, обиждана, дори ругана в началото на кариерата си, защото играела твърде по еврейски или изглеждала твърде еврейски, тя блестящо превръща своята същност на еврейка в метафора на различието, което в крайна сметка ѝ помага да постигне възмездие за всички отхвърлени или поставени в положение да са безсилни.


Всъщност различието е призмата, през която Нийл Гейблър изследва живота и кариерата на Стрейзанд - момиче, което определя себе си като обикновено в свят на блясък, ексцентрично момиче в свят на традиции - и показва колко важен за триумфа на Стрейзанд като един от гласовете на епохата е фактът, че тя е различна.


"Вчера, днес, утре. Моят живот" от София Лорен

Вчера, днес, утре. Моят живот
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

"Всеки етап от живота носи със себе си своите капризи и капани. На трийсет си млад и несигурен, на четирийсет си силен и често уморен, на петдесет си мъдър, може би малко меланхоличен. Когато стигаш прага на осемдесетте, понякога си обзет от желанието да започнеш всичко от начало. Прераждаш се в спомените и се влюбваш в бъдещето."


София Лорен е артистичният псевдоним на италианската актриса София Вилани Шиколоне. Родена е в Рим на 20 септември 1934 г. В цялата си кариера изиграва над 80 екранни роли. Има множество награди.


В първата си мемоарна книга носителката на "Оскар" Лорен разказва своята невероятна житейска история - от трудното детство в разкъсания от войната Неапол до превръщането ѝ в екранна легенда, икона на елегантността и отдадена майка.


Тя е първата актриса с "Оскар" за изпълнение в чуждоезиков филм. Партнирала е на звезди като Кари Грант, Франк Синатра, Марлон Брандо, Грегъри Пек, Джак Лемън и Пол Нюман. Удивителната ѝ кариера, продължава повече от шест десетилетия.


"Марлене Дитрих. Синият ангел на света" от Доротея Холмс

Марлене Дитрих. Синият ангел на света
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

"Мъжът предпочита да вижда вкъщи неоправено легло и щастлива жена, отколкото безупречно оправено легло и недоволна жена. Моят съвет е: оправяй леглото и бъди щастлива!"


Марлене Дитрих е германско-американска актриса и певица, родена на 27 декември 1901 г. Започва кариерата си като кабаретна актриса през 20-те години в Берлин, където играе също в театъра и в неми филми. Ролята на Лола Лола в "Синият ангел" (1930) й носи международна известност и тя заминава за Съединените щати, където се превръща в една от звездите на Холивуд. Филми като "Шанхай Експрес" (1932) и "Желание" (1936) утвърждават нейната репутация и я превръщат в една от най-скъпо платените актриси на своето време. Играе във филми на известни режисьори като Били Уайлдър, Фриц Ланг, Алфред Хичкок и Орсън Уелс - "Чуждестранна афера", "Свидетел на обвинението", "Сценична треска", "Допир до злото" и други.


Боготворили са я приживе, прекланят се пред нея и днес. Красотата и очарованието ѝ се съчетавали с удивителни душевни качества и блестящ ум. Била неконвенционален тип жена: прекрасна и очароваща, едновременно порочна и невинна, привличаща и недостъпна. Животът ѝ като на всяка легендарна личност бил забулен в тайни. Обичали я и търсели нейното приятелство знаменити и уважавани хора.


Писателят Ерих Мария Ремарк и френският актьор Жан Габен били нейни любовници, а с Ърнест Хемингуей я свързвало дългогодишно близко приятелство. Той писал: "Всяка среща с Марлене изпълва сърцето ми с радост и ме прави щастлив. Как успява тя - това е прекрасната ѝ тайна".


Тази книга се опитва да отговори и на Хемингуей.


"Мерилин Монро. Живот в света на мъжете" от София Бенуа

Мерилин Монро. Живот в света на мъжете
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

"Всички трябва да живеем, преди да остареем. Страхът е глупав, съжаленията също."


Мерилин Монро (Норма Джийн Бейкър) е американска актриса, родена на 1 юни 1926 г. Смятана е за икона на популярната култура през миналия век. Още приживе се зараждат митовете за нея, които я издигат на пиедестала на славата.


През своя ярък, но кратък живот тя има няколко брака и множество любовни връзки. Но най-желаната на своето време жена все попада на мъже, които я използват и унижават. Животът я научил да вярва, че "един човек не може да обича друг истински". Днес психолозите наричат "синдром на Мерилин Монро" поведението на жени, расли в чужди семейства без родителска ласка. Жени с наранена душа, които изпадат в дълбока емоционална зависимост от мъжете, бягайки от самотата си.


Преследвана от натрапчива тревога и хронична депресия, Мерилин търси утеха в алкохола, наркотиците и безразборния секс. И си отива от живота на 36 години. Тя е последната холивудска легенда, която след смъртта си се превръща в един от най-красивите символи на Америка.


"Одри Хепбърн. Откровения за живота, тъгата и любовта" от София Бенуа

Одри Хепбърн. Откровения за живота, тъгата и любовта
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

"Красотата на жената не е в лицето, истинската красота на жената е отразена в душата й. Тя е грижата, която тя дава с любов, страстта, която тя показва. Красотата на жената расте с отминаващите години."


Одри Хепбърн е филмова и театрална актриса, балерина и общественичка, родена 4 май 1929 г. Тя е една от малкото артисти печелили всичките четири най-престижни награди "Оскар" , "Еми", "Грами" и "Тони". От 1960 г. има звезда на Холивудската алея на славата. Незабравими са ролите и в "Сабрина", "Римска ваканция", "Закуска в Тифани", "Моята прекрасна лейди", "Заедно в Париж" и др.


Артистичната ѝ кариера започва от залата за балет, но звездата ѝ изгрява в Бродуей. В историята на киното си спечелва славата на най-добра актриса, модна икона и филантроп.


Преживява ужасите на войната (била тясно свързана с холандското съпротивително движение по време на Втората световна война), тежко понася два несполучливи брака и умира от рак през 1993 година. За най-важнато дело на живота си тя смята не киното, а работата си в УНИЦЕФ.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK