Гафовете, променили историята на човечеството, са събрани в книга

"Колкото повече задълбаваме в историята, толкова по-удивителна ни се струва тя", казва Бил Фосет, автор на "100 грешки, които променят историята".

© "Бард"

"Колкото повече задълбаваме в историята, толкова по-удивителна ни се струва тя", казва Бил Фосет, автор на "100 грешки, които променят историята".В книгата "100 грешки, които променят историята" са събрани и описани фрагментарно поредица от гафове, които са имали съдбоносно значение за региони, страни, икономики. Нещо повече - те са имали такъв ефект, че са променяли хода на историята на човечеството.

100 грешки, които променят историята
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

"От линията "Мажино" до Кубинската ракетна криза, историята е пълна с лоши ходове и неособено умни идеи, довели до катастрофи и непредвидени последствия. Сполетени от Черната смърт, селяните в Европа са убедени, че котките са виновни за чумата, и започват да ги избиват... с което популацията на плъховете, които всъщност разнасят болестта, както и самата епидемия, се разразяват истински...


Целта на Сухия режим е по-добро общество - резултатът обаче са грабежи и убийства, плюс употреба на кокаин, марихуана и опиум като заместители на алкохола", се казва в анотацията на книгата, издадена на български от "Бард".


В изданието са припомнени случаите с въздушната атака на Япония над Пърл Харбър; как багдадските халифи банкрутират сами; как ацтеките посрещат конкистадорите с отворени обятия; как Мексико кани американци в Тексас, а американците така и не си отиват, и още много известни и позабравени събития от историята на света.
"100 грешки, които променят историята" е втората книга от поредицата на американеца Бил Фосет "Mistakes in History series". Досега на български книги от Фосет не са излизали.


"Колкото повече задълбаваме в историята, толкова по-удивителна ни се струва тя", казва авторът на книгата.


Из "100 грешки, които променят историята" от Бил Фосет


ВЪВЕДЕНИЕ


Грешките, които творят историята


Може би е по-точно да се каже, "Историята, която твори грешки". Не знам...


Огледайте се. Мислите ли, че светът е такъв, какъвто е по предварителен замисъл? И най-добре премислените планове на мишките и хората често се объркват и тази книга е за онази част с объркването. В голяма степен историята се е случила така не защото е била внимателно предначертана от велики лидери, а заради грешките, които са допуснали самите те или пък други хора. В тази книга ще си припомним сто решения, действия и чисти случайности, променили хода на човешката история. За да определим даден акт като грешка, този, който го е осъществил, трябва да е бил наясно какво прави и да е можел да не го направи. Някой обаче да прояви повече ум от теб не е грешка. Но да направиш нещо непремислено, нещо, за което всеки разумен човек би си дал сметка, че ще ти струва битката, царството или живота, е грешка.


Животът невинаги е бил такъв, какъвто е днес. Ние гледаме на миналото през призмата на днешния ден, от гледната точка на съвременни хора. В Древен Рим комуникациите между градовете са отнемали дни, не секунди, а светогледът на един саксонски благородник или кръстоносец е бил на светлинни години от нашия, и дори от всичко, което сме виждали във филмите. Честта и вярата за тях са били толкова важни, колкото са днес за нас материалното състояние и статуса ни. Контекстът е особено важен. Статиите в книгата са кратки. Това ограничава, може би милостиво, подробните описания на времената и нравите от епохите, за които става дума. Историята на всяка от грешките започва с поставянето ѝ в контекст. Тъй като става дума за грешки, променили хода на човешката история, за много от тях са написани безброй книги. Така че, ако нещо ви интересува по-подробно, потърсете литература по въпроса и четете. Колкото повече задълбаваме в историята, толкова по-удивителна ни се струва тя.


В нашето време, когато всяко подсмърчане и заекване се записва и излъчва стотици пъти, не е трудно да видим, че никой не е съвършен. Затова и непрекъснато ни се напомня, че да се греши е човешко. Хората допускат грешки - някои от тях колосални - и великите личности в миналото са грешали също толкова често, колкото и наблюдаваните под лупа днес политици. Някои от тези грешки са променили историята на целия свят, или поне на даден континент.


Може би в този преглед на препъванията и грешните стъпки в марша на историята се крие философско послание. Не се колебайте и го потърсете. До голяма степен обаче е интересно да се чете за големите грешки от миналото, независимо дали са допуснати по време на война или в спалнята. Може дори да е донякъде окуражаващо, че в миналото толкова много хора са грешали, и то често, но въпреки това сме оцелели и сме просперирали. Погледът към виещия се път, по който светът е достигнал там, където е, също така е и поглед към нелогичното, често объркващо, но винаги интересно време, в което човекът живее.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Дневник, напомням ви, че на днешната дата е извършено най-голямото престъпление в историята на човечеството. Обърнете малко внимание и на това събитие. Вярно, че престъпниците са любимите ви САЩ, но обективната журналистика изисква да отбележите годишнината от първата атомна бомбардировка в историята.

 2. 2 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3033 Весело

  Много интересно четиво,но и ще породи много спорове! Хайде почвайте. Например,нападението над Пърл Харбър не е грешка на американското командване...

 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5340 Неутрално

  Може да се издаде и "100 грешки, които променят историята на България" от БХ

 4. 4 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4020 Весело

  Тогава са изглеждали като правилни постъпки но днес виждаме колко смешно е било всичко!
  Така ще се смеят и на нас след стотина години!

  klimentm
 5. 5 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 686 Неутрално

  ".. с което популацията на плъховете, които всъщност разнасят болестта, както и самата епидемия, се разразяват истински..."

  Всъщност науката е оправдала плъховете като разносители на чумата, защото те не са можели да се придвижват толкова бързо колкото болестта, но понеже винаги са следвали хората в търсене на храна и са били постоянно пред очите им, също като котките са се оказали заподозрени.

  Рутгер Брегман говори за един друг гаф през ВСВ в последната си книга. И германците, и англичаните са приоритизирали бомбардирането на цивилни пред това на стратегически обекти, защото противно на всички проучвания елитът е смятал, че това ще доведе до спад в духа на населението, а всъщност кризата е мобилизирала съпротивителните им сили и е удължила войната.

  Необходима е не волята да вярваш, а волята да откриваш, което е точно обратното. - Бертранд Ръсел
 6. 6 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4004 Любопитно

  Много са тези случаи, примерно откриването на антибиотика пеницилин от Флеминг става по-случайност (грешка). След това с негова помощ, както и други видове антибиотици биват спасени животите на милиони хора по целия свят.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 7. 7 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3434 Неутрално

  Историята е низ от случайности , които могат да се тълкуват по най-различен начин.
  Само от примерите които са дадени в публикацията заключавам , че авторът разглежда грешките и гафовете от левичарска гледна точка, а тя е по принцип антиамериканска.

 8. 8 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2635 Неутрално

  До коментар [#1] от "gwe49620445":

  Това отиди да го кажеш на съседите на Япония по това време!
  20 милиона (по занижени данни) избити китайци!
  Масовите кланета във Филипините!
  Японците са доста по-жестоки от немците!
  А и това е по време на война!
  Само американците имаха такова оръжие, съответно само аметиканците го използваха!
  Ако питаш мене, варварските въздушни бомбардировки са голямото престъпление!
  А те не са измислени от Щатите!
  Мислиш ли, че Чърчил или Сталин нямаше да използват ядрено оръжие, ако го имаха?

 9. 9 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  "Сполетени от Черната смърт, селяните в Европа са убедени, че котките са виновни за чумата,"

  Голяма глупост е да наричаш невежеството грешка.
  Гаф означава да си информиран и да направиш лош избор.
  Гаф е когато науката е наясно с едно явление а хората да продължават със своите традиции.

  подпис
 10. 10 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2635 Неутрално

  До коментар [#6] от "Иво":

  Тефлона също е открит по подобна грешка!

 11. 11 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  До коментар [#8] от "Tzar Vova Josei-ki":
  "Мислиш ли, че Чърчил или Сталин нямаше да използват ядрено оръжие, ако го имаха?"

  Не само, че щяха да го използват в хода на войната, но с него щяха да ЗАПОЧНАТ войната.

  подпис
 12. 12 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3075 Неутрално

  как Мексико кани американци в Тексас, а американците така и не си отиват

  А как Меркел кани мохамедани в Европа, има ли го?

 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3033 Неутрално

  До коментар [#1] от "gwe49620445":


  До коментар [#8] от "Tzar Vova Josei-ki":

  САЩ хвърлят конвенционални бомби над Германия с разрушителен еквивалент на четиристотин (400) атомни бомби,(без радиацията,разбира се)! А вие сте се хванали за две атомни бомби над Япония!
  И все пак атомните бомби и бомбардировките над цивилни обекти мога да приема,но не и военни престъпления като измъчване и гавра над военнопленници или изнасилване на жени.

 14. 14 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Убеден съм, че истерията по пандемията "коронавирус" ще е в следващ подобен том.

 15. 15 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4020 Весело

  До коментар [#9] от "Иван K":

  Един от най свторитетните учени на своето време - лорд Келвин, съветва съвсем серизно младите хора да се откажат от кариера във физиката защото всичко възможно в тази сфера е вече открито и ясно, след около 20/30 години започват откритията променили драстично представите ни за света и Вселената.
  Друг голям ум на своето време Майкъл Фарадей попитан за какво може да бъде използван електромагнетизма сериозно отговаря “ Не знам, най вероятно за нищо” впоследствие неговото откритие също кардинално променя облика на цивилизацията.

  klimentm
 16. 16 Профил на ecb21545211
  ecb21545211
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Сбърканяк номер едно е Колумб. 20 години обикаля дворовете да намери кой да му уйдиса.

 17. 17 Профил на ecb21545211
  ecb21545211
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Днес историята има два дяла: преди и след Колумб.

 18. 18 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 66 Неутрално

  До коментар [#8] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Приятел, фактите са си факти. Извършено е военно престъпление. Останалото са някакви си твои анализи, които не променят факта.

  Модератора е неадекватен!
 19. 19 Профил на galleen
  galleen
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Този код Dnevnik10 нещо не работи, някой друг пробвал ли го е?

  El pueblo unido, jamás será vencido.
 20. 20 Профил на galleen
  galleen
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#18] от "Ivan_":

  Безспорно е извършено военно престъпление с много цивилни жертви, но да се категоризира като "най-голямото в историята на човечеството" се иска доста по-задълбочен анализ...

  El pueblo unido, jamás será vencido.
 21. 21 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1795 Неутрално

  Най често тези грешки са извършени от ограничени хора с власт и огромно тщеславие, които се изживяват като демиурзи, творци на живота и историята.
  Но уникално свойство на живота е да се подиграе на всеки грандомански човешки план.
  Просто нещата НИКОГА не се развиват според подобен план...
  И тогава става едно... умно село :)))

  https://www.youtube.com/watch?v=lUekh6bMKJ8

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 22. 22 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  Не знам, но силно ме заинтригува. Ще я прочета.

 23. 23 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2635 Неутрално

  До коментар [#19] от "galleen":

  Не работи!
  Но... Здраве да е! Да се надяваме че книгата я бива!

 24. 24 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#17] от "ecb21545211":

  Нищо подобно! Историята е преди Христа, и след Христа.

 25. 25 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2635 Неутрално

  До коментар [#18] от "Ivan_":

  Французите са го казали: la guerre a la guerre!
  Който има по-голяма "пушка", използва я!
  Прецаканите са тия с по-малката "пушка"!

  С какво плаши гаргите в момента, Путя?

  Знаеш ли че броя на изтребените с "БОВ" (Бойни отровни вещества) по време на WWI е по-голям от броя на убитите в Хирошима и Нагасаки?

 26. 26 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3434 Неутрално

  До коментар [#18] от "Ivan_":

  Ако бомбардирането на цивилни обекти е военно средство за постигане на военни цели, то тогава дали това става с конвенционални бомби или с атомни е подробност.
  Много ти се иска да уличиш американците във военни престъпления , но точно първата бомбардировка с атомни бомби по време на война не е военно престъпление.
  Ако приемем , че по принцип бомбардирането е военно престъпления , то тогава такива престъпления се извършиха и в Сирия от страна на руснаците , при които загинаха стотици хиляди мъже , жени и деца и които превърнаха в руини десетки градове и населени места.
  Престъпление е извършил съветския генерал Жуков , който в мирно време при военно учение е употребил атомна бомба вследствие на което загиват от лъчева болест хиляди руски войници.

 27. 27 Профил на KaV
  KaV
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Ще е много любопитно да се прочете.

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8059 Неутрално

  "Дo крaя нa вoйнaтa Тoкиo и Вaшингтoн ce cрaжaвaт oжecтoчeнo. Имa eднa прeчкa прeд япoнцитe oбaчe, зa дa бъдaт рeaлнa зaплaхa зa Щaтитe. Тя e Тихият oкeaн. Япoнцитe ce oпитвaт дa измиcлят eфeктивeн нaчин, чрeз кoйтo дa нaнecaт удaри нa aмeрикaнcкa зeмя.
  Тaкa ce зaрaждa идeятa зa бaлoни c прикaчeни eкcплoзиви. Първoнaчaлнo идeятa изглeждa cтрaннa, нo вoeннoтo кoмaндвaнe дaвa зeлeнa cвeтлинa зa ocъщecтвявaнeтo й. Интeрecнo e, чe япoнcкитe бaлoнни бoмби ca първoтo oръжия в чoвeшкaтa иcтoрия c мeждукoнтинeнтaлни измeрeния. Идeятa e прocтa – oт Япoния ce пуcкa бaлoн c бoмби, кoйтo e нacoчeн към Щaтитe.


  Изпълнeниeтo и тoчнocттa ce oкaзвaт прeчкa зa eфeктивнocттa нa тoвa oръжиe. Бaлoнитe ca cъздaдeни c жeлaниeтo дa вceят cтрaх и рaзрухa у aмeрикaнцитe, нo в крaйнa cмeткa ce oкaзвaт нeeфикacни кaтo oръжия зa пoрaзявaнe. Япoнцитe иcкaт c тeзи „тихи убийци“ дa удaрят cвoя врaг.
  Кaк oбaчe япoнцитe дa ca cигурни, чe бaлoнитe щe дocтигнaт дo Щaтитe прeз цeлия Тих oкeaн? Прeз 40-тe гoдини нa минaлия вeк учeни oт aзиaтcкaтa cтрaнa придoбивaт инфoрмaция зa въздушнитe тeчeния, пуcкaйки бaлoни c прикрeпeни зa тях инcтрумeнти зa зaмeрвaнe. Изcлeдoвaтeлитe cтигaт дo извoдa, чe cилният въздушeн пoтoк мoжe дa прeминe прeз Тихия oкeaн нa виcoчинa oт близo 9 килoмeтрa.
  Япoнцитe прecмятaт, чe зa пo-мaлкo oт три дни бaлoнът щe прeминe рaзcтoяниeтo и в Щaтитe мoгaт дa бъдaт рaзрушeни cгрaди, дa бъдaт убити хoрa и дoри зaпaлeни гoрcки пoжaри. Прoeктът e oдoбрeн и зaпoчвa изрaбoтвaнeтo нa eкcплoзивитe и въздушнитe бaлoни.
  В Тoкиo ocъзнaвaт, чe при пoдoбни aтaки нe мoжe дa ce гaрaнтирa прeцизнa тoчнocт. Тe oбaчe ca нaяcнo, чe тoвa oръжиe e знaчитeлнo пo-eвтинo, a ocвeн тoвa нe ce риcкувa живoтa нa япoнcки вoeннocлужeщи. Пoрaди тaзи причинa рeшaвaт дa дeйcтвaт. Първият бaлoн e пуcнaт в нaчaлoтo нa мeceц нoeмври 1944 гoдинa. Дo aприл 1945 гoдинa ca пуcнaти близo 9000 бaлoнa, пишe Nаtiоnаl Gеоgrаphiс. Eдвa 1000 ce cмятa, чe дocтигaт Ceвeрнa Aмeрикa, oгрoмнa чacт oт кoитo пoпaдaт в нeoбитaeми рaйoни."

  На война, като на война.

 29. 29 Профил на ecb21545211
  ecb21545211
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#24] от "Веселяк У":

  Има преди и след: Мохамед, Буда, Мойсей, Маркс, Дарвин........
  Термина 'Колумбова епоха' не е мой. Не е мой и 'стар и нов свят'.

 30. 30 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  ".. с което популацията на плъховете, които всъщност разнасят болестта, както и самата епидемия, се разразяват истински..."Всъщност науката е оправдала плъховете като разносители на чумата, защото те не са можели да се придвижват толкова бързо колкото болестта, но понеже винаги са следвали хората в търсене на храна и са били постоянно пред очите им, също като котките са се оказали заподозрени.Рутгер Брегман говори за един друг гаф през ВСВ в последната си книга. И германците, и англичаните са приоритизирали бомбардирането на цивилни пред това на стратегически обекти, защото противно на всички проучвания елитът е смятал, че това ще доведе до спад в духа на населението, а всъщност кризата е мобилизирала съпротивителните им сили и е удължила войната.
  —цитат от коментар 5 на Petko Boukov


  Глупости. Първоначално са бомбардирани само военни обекти.Но поради грешка в навигацията немците пускат бомби над жилищен квартал в Лондон.Британците мислят,че е умишлено и бомбандират Берлин.Немците отвръщат над Ковънтри и се почва поредицата и от двете страни.
  А плъховете са носили бълхи, които са пренасяли чумата.После вече и хората стават приносител на чумата.

 31. 31 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 66 Любопитно

  До коментар [#20] от "galleen":

  И защо ми го пишете това?
  Да сте ме чели да категоризирам каквото и да е?

  Модератора е неадекватен!
 32. 32 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 66 Любопитно

  До коментар [#25] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Французите какво и кога са казали няма отношение към военните престхпления. Към началото на ВСВ е ясно че всяко използвяне на сила срещу цивилни и военочленици се третира като военно престъпление. Това са законите, народните поговорки, мъдрости и т.н. нямат никаква сила. Ако победителкте във войната бяха други всичкинсвързани с въпросните бомбандировки щяха да бъдат осъдени военнопрестъпници.

  Модератора е неадекватен!
 33. 33 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 66 Любопитно

  До коментар [#26] от "tacheaux":

  Дали ми се иска или не е без значение. Военно престъпление е от всякъде. Умишлено и съзнателно бомбандираш цивилен обект, нещл повече град сномсъзнавсйки последиците.

  Можеш да си пишеш и домутро товя нма да промени горепосоченият факт.

  Модератора е неадекватен!
 34. 34 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#1] от "gwe49620445":
  Не смяташ ли, че избиването на 20 000 000 китайци от потърпевшите е по- голямо престъпление?

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 35. 35 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3434 Неутрално

  До коментар [#33] от "Ivan_":

  От всички бомбардировки извършвани по време на войни , тази с първата атомна бомба е най-оправдана и като такава има най-малко основание да се нарече военно престъпление по простата причина , че с това американците демонстрират на японците , че имат ново , непознато разрушително оръжие. Така с тази бомбардировка принуждават Япония да капитулира. Иначе войната щеше да продължи и да вземе още много жертви , повече от жертвите на тази бомбардировка.
  Иска ти се да уличиш американците във военни престъпления , но такива правят не те , а руснаците.

 36. 36 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  Книгата е интересна за четене и има доста любопитни факти. Препоръчвам я.

 37. 37 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 66 Весело

  До коментар [#35] от "tacheaux":

  Колега, аз не съм идеологически обремене. По време на ВСВ всичкиносновни учасници извършват военни престъпления, а някой и престхпления срещу човечеството. Това включва и САЩ, и Великобритания и Япония и СССР, май само Франция не успява да се класира в тази калсация.
  Та колкото и да се пънеш това са фактите. Всяко нападение над цивилен обект който няма отношение към военни дейности е забранено, престъпването на подобна забрана е военно престъпление. Всяко третиране на военопленик по начин различен от описаният от конвенцията е военно престъпление.

  Това са фактите. Въпросната бомбандировка е военно престъпление. Въпроси свързани с това необходима ли е била, обоснована ли е била и какви били алтернативните варианти са без значение за това че е извършено военно престъпление.

  Хайде стига се пъ и толкова в смехотворните си опити да обясниш че има безгрешни хора на тази планета, Исус е един и приключи преди има няма 2000 години, стига си го мултиплицирал е стотици милиони бройки...

  Модератора е неадекватен!
 38. 38 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2116 Неутрално

  Кое е грешка? Кой издава удостоверенията за "правилно"?! Няма такова нещо като грешки! Развитието на света е такова, каквото Е! Всичко е въпрос на гледна точка. Руската революция е бедствие за целия свят и особено за половината Европа, ама за болшевиките тя е "Великата октомврийска социалистическа революция"! Всички псъбития могат да се разглеждат и като "правилни" и като "грешки"!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 39. 39 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#26] от "tacheaux":

  "Ако бомбардирането на цивилни обекти е военно средство за постигане на военни цели, то тогава дали това става с конвенционални бомби или с атомни е подробност".....Чудовищен цинизъм!!! Що за скотове дращят в този форум?!? :(((

 40. 40 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  До коментар [#2] от "deaf":нападението над Пърл Харбър не е грешка на американското командване...
  Не познаваш истинската история. Не случайно самолетоносачите не са били в пристанището, японският посланик объркал часовата разлика и връчил нота с която обявяват война един час преди нападението, три радиолокаторни станции са засекли японските самолети преди атаката и съобщили на щаба, но тревога не е била обявена до бомбите.

 41. 41 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  До коментар [#2] от "deaf":нападението над Пърл Харбър не е грешка на американското командване...
  Не познаваш истинската история. Не случайно самолетоносачите не са били в пристанището, японският посланик объркал часовата разлика и връчил нота с която обявяват война един час преди нападението, три радиолокаторни станции са засекли японските самолети преди атаката и съобщили на щаба, но тревога не е била обявена до бомбите.

 42. 42 Профил на Clint_Eastwood
  Clint_Eastwood
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#8] от "Tzar Vova Josei-ki":Приятел, фактите са си факти. Извършено е военно престъпление. Останалото са някакви си твои анализи, които не променят факта.
  —цитат от коментар 18 на Ivan_


  Какво военно престъпление? Че са пуснали бомба над цивилни? Че това става всеки ден през войната, тази просто е по-разрушителна. Надявали са се, че японското правителство ще се уплаши и ще капитулира, като така са щели да спасят хиляди американски (а и японски) войници. Откаченяците обаче продължават и това налага пускането на втора атомна бомба.

  Според модератора "клоун" е обидна квалификация, която налага изтриването на коментари.
 43. 43 Профил на Clint_Eastwood
  Clint_Eastwood
  Рейтинг: 803 Неутрално

  До коментар [#25] от "Tzar Vova Josei-ki": Към началото на ВСВ е ясно че всяко използвяне на сила срещу цивилни и военочленици се третира като военно престъпление.
  —цитат от коментар 32 на Ivan_


  А, ясно, ти просто не знаеш какво е военно престъпление.

  Според модератора "клоун" е обидна квалификация, която налага изтриването на коментари.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK