Адът над Хирошима преди 75 години не бива да се забравя

В "Оцелелите. Рисунки на оцелелите от "Хирошима и Нагасаки" са събрани художествените свидетелства за бомбардировките над японските градове.

© "Изток - Запад"

В "Оцелелите. Рисунки на оцелелите от "Хирошима и Нагасаки" са събрани художествените свидетелства за бомбардировките над японските градове.Днес, 6 август, се навършват 75 години от хвърлянето над Хирошима на атомната бомба "Little Boy" от американския бомбардировач B-29 "Енола Гей". По време на бомбардировката населението на града е приблизително 255 000 жители. Загиналите са около 80 хиляди.


Предлагаме ви обръщението на Стоян Атанасов, преводач на книгата "Оцелелите. Рисунки на оцелели от Хирошима и Нагасаки", в коята са събрани художествените свидетелства за бомбардировките над японските градове. Българският издател на "Оцелелите" е "Изток - Запад".


Към българския читател


Справедливостта може да бъде оспорена, докато силата е очевидна и неопровержима. Затова хората не са успели да въоръжат със сила справедливостта, тъй като силата се е опълчила срещу нея и се е провъзгласила самата тя за справедливост. И така, неспособни да дадат сила на правото, хората са дали право на силата.
Блез Паскал, "Мисли" (фрагмент 298)

Оцелелите: Рисунки на оцелели от Хирошима и Нагасаки
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

В историята на човечеството изминалият XX век ще се запомни с дълга поредица от масови трагедии и със забележителните си научни открития. Тези два процеса нерядко вървят ръка за ръка. Съчетали са се и в един зловещ експеримент - атомните бомбардировки над японските градове Хирошима и Нагасаки. През 40-те години на XX век САЩ са във война с милитаристична Япония. Част от върховните управници на страната решават да приложат като оръжие за масово унищожение новооткритата атомна бомба - за да смажат окончателно своя противник и да проверят разрушителния ефект от новото оръжие. Постъпват с мирното японско население като с опитни животни - без притеснение за причинените страдания и без угризения на съвестта.


Книгата "Оцелелите" (на японски "Хибакуша": думата е запазена и в заглавието на френското издание) съдържа около 200 рисунки, повечето от които са дело на непрофесионални художници - хора, преживели ядрените покушения над Хирошима (на 6 август 1945 г.) и над Нагасаки (на 9 август 1945 г.). Създадени са най-малко 30 години след атомния погром над цивилното население на двата японски града. Те се явяват визуален израз на травми, които времето не е заличило.


През 1974 г., след като японски телевизионен канал приканва оцелели от Хирошима и Нагасаки да изобразят спомени от атомния ад, в продължение на близо три десетилетия (от 1974 до 2002 г.) биват създадени общо 3600 рисунки. Повечето от тях се съхраняват днес в два японски музея: Мемориал на мира в Хирошима и Музей на бомбардировките над Нагасаки. Голяма част от рисунките са показвани в Америка. До 2017 г. Европа (с изключение на Финландия) не ги познаваше.


През септември 2017 г. две френски културни институции - центърът "Жое Буске и неговото време" и Националният архив на Франция - организираха в гр. Каркасон (Южна Франция) изложба на около 200 от японските рисунки, които на следващата година бяха показани в Париж от Националния архив на Франция и в Гренобъл - от местния Музей на Съпротивата. Каталог на изложбата е книгата "Оцелелите", която издателство "Изток-Запад" публикува в български превод. Освен 200 цветни илюстрации книгата съдържа въвеждащи и обяснителни текстове.


Автори на уводните текстове са изтъкнати културни деятели и специалисти (сред които специално внимание заслужават етюдите и въвеждащите текстове на Бернар Есмен, професор по философия, комисар на изложбата в Каркасон, и на Микаел Люкен, професор по културна история на Япония). Повечето от рисунките нямат заглавие. За сметка на това всяка от тях е определена тематично и представена накратко в книгата на френски език.


Изложбеният и текстуалният материал на "Оцелелите" е плод на двойна дистанция. От една страна, рисунките - дело на японци - не са непосредствен отзвук на трагедията. Те се появяват десетилетия след ядрената бомбардировка.


От друга страна, коментарите на френски автори идват от другия край на Евразия повече от половин век след създаването на рисунките. Тези коментари - благороден и убедителен урок по осмислено съпреживяване - показват, че, наред с погледа "отвътре", погледът "отвън" може да изиграе съществена роля за разбирането на една "локална" трагедия. Така тя получава общочовешки измерения и кара всеки, който е съпричастен с жертвите в Япония, да се чувства и като хибакуша.


Инициативата на френските организатори на изложбата "Оцелелите" и на издателите на едноименната книга показва, че по техния път могат да поемат и страни като България. Българският превод на "Оцелелите" и желаната изложба на рисунки от атомната бомбардировка над Хирошима и Нагасаки ще докажат за пореден път, че България се приобщава към общочовешки ценности.

Адът над Хирошима преди 75 години не бива да се забравя

© "Изток - Запад"


Така визуалните следи от едно абсолютно зло - унищожаването на повече от 140 000 невинни човешки същества - биха вдъхнали нова сила на една универсална добродетел, каквото е състраданието. Тази добродетел ще прокара мост между сърцата на два отдалечени народа и ще докаже за пореден път, че душевната солидарност е предпоставка за истинското духовно общуване. Художествените свидетелства за бомбардировките над Хирошима и Нагасаки не са, както казах, спонтанен и пряк отзвук от трагичните събития, доколкото първите рисунки се появяват почти 30 години по-късно. Тази времева дистанция е показателна за факта, че дълбоките травми върху човешката физика и психика оставят дълготрайни следи. Но тя подсказва и нещо друго: когато хората споделят общи ценности, дистанцията във времето може да скъси географската отдалеченост.


Така в далечна Франция японската трагедия отеква и получава комплексно осмисляне - етическо, политическо, естетическо.


За нас, българите, френското възприемане на японската трагедия е предпоставка и за личното ни съпричастие в драма, протекла далеч от нашите граници. В ценностна система с общочовешка насоченост всички локални трагедии получават универсално измерение. Поуките от тях могат да внесат в живота ни повече мъдрост и човечност.

Ключови думи към статията:

Коментари (168)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 2433 Неутрално

  На днешната дата се навършват 75 години от Атомните бомбардировки над град Хирошима!

  „Мъртвото момиченце“

  Миг. И очите ми станаха слепи,
  косата ми пламна и гръм връхлетя.
  И станах на пепел, на шепичка пепел,
  и вятър отвя надалеч пепелта…

  Чакам ви. Чакам да чуете вие –
  не искам за себе си нищичко аз.
  Аз изгорях като листче хартия –
  не мога си взе и бонбонче от вас.

  Леличко, чичко! Стоя пред вратите
  и чакам за подпис. Ще чакам до край.
  Чакам да няма дечица убити,
  децата да казват: „Бонбонче ми дай!”

  Назъм Хикмет

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 2. 2 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 2433 Неутрално

  На днешната дата се навършват 75 години от Атомните бомбардировки над град Хирошима!„Мъртвото момиченце“Миг. И очите ми станаха слепи,косата ми пламна и гръм връхлетя.И станах на пепел, на шепичка пепел,и вятър отвя надалеч пепелта…Чакам ви. Чакам да чуете вие –не искам за себе си нищичко аз.Аз изгорях като листче хартия –не мога си взе и бонбонче от вас.Леличко, чичко! Стоя пред вратитеи чакам за подпис. Ще чакам до край.Чакам да няма дечица убити,децата да казват: „Бонбонче ми дай!”Назъм Хикмет
  —цитат от коментар 1 на Тиква загубена


  ИЗГЛЕЖДА ГОВЕДОТО ДАЛО МИНУС НА ТОВА СТИХОТВОРЕНИЕ ОТ НАЗЪМ ХИКМЕТ Е РАСЛО В КОЧИНА!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 3. 3 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Труман !

  Марионетката на Уолстриит.

 4. 4 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2628 Неутрално

  За какъв............ САЩ бомбандират един цивилен град !!? Поради същата причини поради които заличиха с Англия Лайпциг! Това няма нищо общо с войната , а с РАСОВ манталитет . Да не забравяме Чърчил ,който искаше на мястото на СОФИЯ да има нива за КАРТОФИ..

 5. 5 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Великана Сталин само за 5 години в разрушения от европесйките варвари СССР стига САЩ и гръмва атомната бомба на СССР 1950 години.

  Атомния проект в ССР се води от друг влик политик - Берия .
  Ухулването на Берия е най-вече за това велико достижения

  Еврейна Кедми за ролята на Берия :
  Яков Кедми: «Россию спас Л.П.Берия, успешно завершивший в 1949 г. 1-й советский атомный проект»
  https://www.youtube.com/watch?v=Ab7SrbpaDcg

 6. 6 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 2433 Неутрално

  За какъв............ САЩ бомбандират един цивилен град !!? Поради същата причини поради които заличиха с Англия Лайпциг! Това няма нищо общо с войната , а с РАСОВ манталитет . Да не забравяме Чърчил ,който искаше на мястото на СОФИЯ да има нива за КАРТОФИ..
  —цитат от коментар 4 на dejmos


  Май бъркаш, Лайпциг с Дрезден.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 7. 7 Профил на онтамнебыл-любовалсявагнера
  онтамнебыл-любовалсявагнера
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Атомните бомбардировки на Хирошима и Нагасаки са варварски акт, но... Това съвсем не определя еднозначно тяхното значение и същност, защото:

  Те сложиха края на Втората световна война. Ако не бяха извършени войната щеше да продължи месеци, може би година или дори по-дълго. Повечето японци, да не кажа почти всички, винаги ще изберат смъртта пред капитулацията. Продължителна война на японска територия щеше да вземе милиони живота на японски граждани, жени и деца. Щяха да загинат и няколко стотин хиляди американски войника – все млади хора. Атомните бомби пресякоха мераците на руснаците да завладеят половината Япония и предотвратиха разделянето на страната така както бяха разделени Германия и Корея. Жертвите на такава продължителна война щяха да бъдат значително повече от тези при двете атомни бомбардировки. Могат ли и трябва ли да бъдат оправдани тези постъпки? – вижте какво казват за това японският император Хирохито и министър-председателят Шиндзо Абе в статията ми от 2015-та година:

  Изпепелена Япония

  Преди Хирошима и Нагасаки най-разрушеният град е Токио. Само от бомбардировката на 9 март 1945г. загиват около 100 000 души и 1 000 000 остават без домове. При огледа на щетите от бомбите императорът Хирохито взема лично решение за прекратяване на войната. На 22 юни той заявява на своите министри, че иска конкретен план за край на войната и усилията на всички, този план да бъде осъществен. Опитвайки се да избегнат безусловната капитулация японците започват преговори обаче единствено със... СССР. Императорът и близките му съветници хранят илюзията, че Сталин ще се съгласи на компромиси спрямо Япония, защото японците запазиха примирието и отказаха на Хитлер да нападат СССР от изток, след нападението на германците на 22 юни 1941г. Грешка! Подведени са от съветската политика на протакане – на Сталин просто му трябва време да прехвърли войски от Европа в Азия. Напразните надежди и тактиката на протакане удължават войната в Тихоокеанския район. Япония пропуска редица възможности да приключи загубената война. На 26 юли САЩ, Великобритания и Китай подписват Потсдамската декларация, с която изискват пълната капитулация на Япония. Ултимативното настояване за безусловна капитулация – каквато Германия подписа – в този случай обаче не довежда до бърз край на войната. Държейки да запазят императора си, японците отхвърлят декларацията.

  На 6 и 9 август 1945г. над Хирошима и Нагасаки са пуснати атомни бомби. Загиват отново стотици хиляди. Разрушенията са колосални. Други хиляди заболяват от лъчева болест. На 8 август, два дена след първата атомна бомба, СССР се присъединява към подписалите Потсдамската декларация. На 9 август, при втората атомна бомба над Нагасаки, СССР нарушава примирието от 16 септември 1939 година, напада Япония и присвоява Южен Сахалин и всичките Курилски острови. Това е последната военна инвазия във Втората световна война.

  (Днес, след много повече от половин век, „специалисти“ по войните тръбят, че нямало нужда от бомбардировките на Хирошима и Нагасаки, били безмислени, защото войната била свършила вече. Ами тогава, нека бъдат последователни и кажат какво е да се обяви война на държава, след като тя е не само разгромена, но и води преговори за мир? Какво е това: на умряло куче нож да вадиш или влечение за мародерстване?!)

  Пет дена по-късно, на 14 август 1945година, Япония приема Потсдамската декларация за безусловна капитулация! На 15 август по обяд японският народ за пръв път чува по радиото своя император, който ги уведомява за решението си да приеме безусловната капитулация! С продължилото 4 минути обръщение, записано предварително на грамофонна плоча, Хирохито успява да убеди японците да се предадат без да изрече самата дума „предаване“: той просто ги призовава да понесат непоносимото.

  (Тук ще отбележа, че висши японски военни са направили опит този запис да не бъде излъчен. Предизвикват бунт. На 14 августя в 23 часа войници нападат двореца възнамерявайки не само да унищожат записа подготвен за радиото, но дори и да убият императора. Предотвратен е опит за вземане на императора в плен и продължаване на войната. Мнозина от участвалите в бунта се самоубиват. Часове по-късно е излъчен записът. Най-фанатичната армия на света обаче продължава да не е напълно съгласна с капитулацията. Японските военни винаги са смятали, че в директен сблъсък със САЩ ще победят. Това е основната причината довела до пълна смяна на стратегическите японски планове. След поражението от Червената армия през август 1939г. при Ханхин Гол в Монголия, Япония се отказва от военни действия срещу СССР и започва подготовка за удар срещу Америка. На 7 декември 1941г. японските самолети непредизвестено атакуват Пърл Харбър, като убиват 2 500 души. На следващия ден, САЩ обявяват война на Япония.)

  На 15 август 1945 г. президентът Труман приема капитулацията и обявява край на продължилата 6 години варварска война. На 30 август назначеният за главнокомандващ на окупационните войски генерал Дъглас МакАртър пристига на летище Атсуги. Въпреки съмненията му, дали няма да бъде посрещнат с дъжд от куршуми, генералът нарежда на хората си да излязат от самолета без оръжие. Остават обаче малко объркани от възторженото посрещане на японците. Пътуват от летището до сградата в която е разположен щабът им, намираща се срещу самия дворец на императора в Токио, в обикновени, небронирани коли. Стотиците японски войници, покрай които минава колата на МакАртър, отдават императорска почит на американския генерал: обръщат се с гръб, когато колата му ги приближи! Така започва окупацията на победена, изпепелена Япония.

  Милиони американци искат император Хирохито да бъде обвинен във военни престъпления и бъде обесен. За тях, както и за стотиците милиони от Китай,
  Индокитай, Малайзия, Сингапур, Индонезия, Филипините, Бирма и Корея изстрадали ужасния японски милитаризъм, Хирохито трябва да получи съдбата на Хитлер и Мусолини. Генерал МакАртър има 10 дена да се увери във вината на Хирохито за влизането на Япония във войната и да го изправи пред съда заедно с други 30 души – близки до него висши чиновници. Разследването е поверено на генерал Бонър Фелърс. Той обаче не намира доказателства за военни престъпления на императора. Напротив, убеден е в неговото искреното намерение да сложи край на войната. В доклада си до МакАртър Фелърс пише, че ако императорът бъде съден като военен престъпник, това ще доведе до пълен разпад на Япония и зловеща гражданска война, в която ще загинат милиони. В заключение предлага Хирохито да остане на трона си и продължи да бъде лидер на японския народ. Генерал МакАртър трябва да вземе окончателното решение за бъдещето на Япония, а няма доказателства „за“ и „против“ Хирохито. Затова решава да се срещне с императора в дома, в който е настанен. Срещата е уговорена при много особени условия: генералът не трябва да се ръкува и да докосва императора; няма да го гледа в очите му и няма да предлага нищо за ядене и пиене; трябва да стои от лявата му страна и да внимава, да не настъпи сянката му...
  На състоялата се среща, след уважителните думи за добре дошъл към императора, МакАртър се ръкува с него, снима се – застанал от дясната му страна, и за капак на всичко това – отпраща съпровождащите Хирохито, без личния му преводач, в библиотеката. Останали насаме, Хирохито се обръща към генерала на английски изговаряйки бавно думите: „Дойдох, да се срещна с Вас, като единствения носещ отговорност. Желая, Вашето наказание да бъде върху мен, не върху Япония.“
  Сед като помолва императора да си седне МакАртър казва: „Няма да има никакво наказание, Ваше Величество. Нуждая се от Вашата помощ. Какво можем да направим за да изправим Япония отново на крака? “

  Генерал МакАртър удържа на думата си – само след няколко години Япония ще стане втората икономическа сила в света!

  (И не само Япония. САЩ предлагат помощ на всички европейски страни участвали във Втората световна война чрез European Recovery Program (известна като План Маршал). 16 западноевропейски страни, между които и победените Германия и Италия, се възползват от помощта и бързо възстановяват своите икономики. Българският министър-председател Георги Димитров – отявлен продажник и проводник на интересите на Сталин, отказва категорично помощта на 8 юли 1947 г. Ако България беше приела американската помощ днес щеше да изглежда различно, поне като Италия например.)

  През 1975 г. японският император Хирохито дава първата си и май единствена пресконференция, където на въпроса за атомните бомбардировки отговаря: „Много е скръбно, че бяха пуснати атомните бомби и аз съжалявам за гражданите на Хирошима, но не можеше да се предотврати, защото това беше извършено по време на война.“

  През 2007 г. японският министър-председател Шиндзо Абе се извини писмено на китайските граждани за бомбардираните от Япония градове. Той написа: „Японското правителство трябваше да се предаде веднага след като видя, че губи неизбежно войната, това можеше да предотврати бомбардирането на Токио със запалителни бомби през март 1945 г., както и последващите бомбардировки на другите градове.“

  Бомбардировките над Хирошима и Нагасаки са варварски акт, сложил край на една продължила 6 години варварска война, през която човечеството си причини отвратителни злини и непонятни жестокости. Няма „справедливи“ или „честни“ войни, има войни, които се водят по необходимост – за да се спре кошмарното развитие за живота на хората. Затова няма чисти победители и победени: всички участници в една световна война са в една или друга степен жертви. 60 милиона са убитите през Втората световна война. Повече от половината – 37 000 000 са цивилни граждани. От тях около 34 400 000 са убитите граждани в страните – победители и около 2 600 000 са убитите цивилни в Германия, Япония и Италия – победените страни. Най-много жертви (цивилни и военни) дават СССР – 24 000 000 и Китай – 20 000 000. Безспорно е, че победата над германския националсоциализъм, японския фанатичен милитаризъм и италианския фашизъм доведе до създаването на един по-добър свят. За съжаление и свят, в който насилието и войните не изчезнаха. Една от причините е, че сред победителите във Втората световна война се оказа и съветският/руският сталинизъм /комунизъм/ социализъм, който не се различава от хитлеристкия националсоциализъм. Хитлер свежда човешкото битие до борба на „нисши“ и „висши раси“, за Сталин това е борба между „прогресивни“ и „реакционни класи“. По зла ирония на съдбата извергът Сталин вместо да бъде съден за започването на войната и получи съдбата на ортака си Хитлер, бе не само признат за победител, но като награда под ботуша му попадна половин Германия и страните от Източна Европа – Чехословакия, Полша, Унгария, Румъния, България, Литва, Латвия и Естония. В Югославия, с въоръжената помощ на Съветския съюз, Йосип Броз Тито наложи комунизма и македонизма.

  Анализирането на събитията от Втората световна война довели до оформянето на двете противопоставящи се обществено-икономически системи в света: капиталистическата – доминирана от САЩ и комунистическата – наложена от СССР води до извода:

  По-добре американците да са ти врагове, отколкото руснаците – приятели!

  Българин

 8. 8 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 2433 Неутрално

  Великана Сталин само за 5 години в разрушения от европесйките варвари СССР стига САЩ и гръмва атомната бомба на СССР 1950 години.Атомния проект в ССР се води от друг влик политик - Берия .Ухулването на Берия е най-вече за това велико достиженияЕврейна Кедми за ролята на Берия :Яков Кедми: «Россию спас Л.П.Берия, успешно завершивший в 1949 г. 1-й советский атомный проект»https://www.youtube.com/watch?v=Ab7SrbpaDcg
  —цитат от коментар 5 на WWW


  По тъп коментар не бях чел. Нищо общо с темата.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 9. 9 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  Не оправдавам избиването на мирни жители. Но в тази война накрая въпросът е бил дали да загинат японци или десетки хиляди американски войници. Защото Япония е трябвало да бъде превзета, а японците не се жалят за родината си. Не знам ако някой се постави на мястото на американските военни в онзи момент дали би взел друго решение.
  Бог да прости невинните жертви на двете атомни бомби.

 10. 10 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  Очевидно не е забравен , при положение ,че всеки драпа да се сдобие с пособието. Щото инак - Горко на победените.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 11. 11 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 852 Неутрално

  За какъв............ САЩ бомбандират един цивилен град !!? Поради същата причини поради които заличиха с Англия Лайпциг! Това няма нищо общо с войната , а с РАСОВ манталитет . Да не забравяме Чърчил ,който искаше на мястото на СОФИЯ да има нива за КАРТОФИ..
  —цитат от коментар 4 на dejmos


  Англосаксонеца обича геноцида, това е вековна англииска традиция.

  Англия изклаха населението на Северна Америка.
  Англия изклаха населението на Австралия.
  Англия изклаха бурите в Южна Африка - там изобретиха концетрационния лагер.

  Англия пуска боби с детски играчки над България.
  Англия и САЩ избиват цивилното население на Германия с "терор-бомбинг" с психопата Харис начело на тактиката

 12. 12 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 740 Неутрално

  САЩ са най-големите миролюбци и миротворци. Те също:
  - са единствените използвали атомни бомби
  - единствените използвали масово и целенасочено напалм и дефолианти с пагубно и дългосрочно въздействие не само вътху хората, но и върху околната среда
  - са започнали двете си последни големи войни (във Виетнам и Ирак) с лъжи: във Виетнам военните действия започват под измислен претекст, че северновиетнамски кораб е атакувал американски (военните дори лъжат президента), а в Ирак всички знаем за голямата лъжа за оръжия за масово поразяване, които така и не бяха намерени. По този случай Тони Блеар беше намерен за виновен в заблуждаване на английското общество от специален английски съд, начело с високопоставен съдия.

 13. 13 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 2433 Неутрално

  Не оправдавам избиването на мирни жители. Но в тази война накрая въпросът е бил дали да загинат японци или десетки хиляди американски войници. Защото Япония е трябвало да бъде превзета, а японците не се жалят за родината си. Не знам ако някой се постави на мястото на американските военни в онзи момент дали би взел друго решение. Бог да прости невинните жертви на двете атомни бомби.
  —цитат от коментар 9 на stedim


  Едно е войници, друго е цивилно население. Краварите никога не са се съобразявали с цивилното население. Ама носят "демократични ценности нали" ????

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 14. 14 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 2433 Неутрално

  САЩ са най-големите миролюбци и миротворци. Те също:- са единствените използвали атомни бомби - единствените използвали масово и целенасочено напалм и дефолианти с пагубно и дългосрочно въздействие не само вътху хората, но и върху околната среда- са започнали двете си последни големи войни (във Виетнам и Ирак) с лъжи: във Виетнам военните действия започват под измислен претекст, че северновиетнамски кораб е атакувал американски (военните дори лъжат президента), а в Ирак всички знаем за голямата лъжа за оръжия за масово поразяване, които така и не бяха намерени. По този случай Тони Блеар беше намерен за виновен в заблуждаване на английското общество от специален английски съд, начело с високопоставен съдия.
  —цитат от коментар 12 на grajdanin1


  И единствените използвали БОВ след края на ВСВ!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 15. 15 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4402 Неутрално

  Няма справедлива и честна война.Нито тези бомбардировки,нито останалите,нито концлагерите - нищо не трябва да се забравя и както казва

 16. 16 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4402 Неутрално

  Тери Пратчет - При всяка война резултата е един и същ - Гарвани 1000 точки - хора - 0 точки.

 17. 17 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  Причината за атомните бомбардировки е изводът на американските служби, че японците ще се сражават до смърт, вместо да се предадат, което би означавало стотици хиляди, дори милион американски жертви цена за окупирането на Япония.
  Изводите са направени от японската съпротива и дадените американски жертви при операцията за превземане на остров Окинава - съвсем малка и изолирана част от Япония.

  И таак, съвсем прагматично, по американски Труман просто е щракнал с пръсти(исторически факт) и е наредил бомбардировките.

  Американците винаги са били варварска сбирщина, още от основаването на държавата си.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 18. 18 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Американския генерален щаб приема план за превземане на Япония преди да има информация за ядреното оръжие,после като имат яснота за новите бомби решават да ги използват понеже според техните разчети е трябвало да загубят поне 1млн войници и много техника за да превземат всички острови...до това заключение стигат след яростната битка за Окинава...така че бомбите са спасили милиони животи от двете страни...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 19. 19 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  До коментар [#4] от "dejmos":

  "Цивилен град", ама обслужващ военната машина на имперска Япония, сееща смърт из половин Азия. Същите тези "цивилни" произвеждат оръжия, за да може да се трепе наред.

 20. 20 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  Не оправдавам избиването на мирни жители. Но в тази война накрая въпросът е бил дали да загинат японци или десетки хиляди американски войници. Защото Япония е трябвало да бъде превзета, а японците не се жалят за родината си. Не знам ако някой се постави на мястото на американските военни в онзи момент дали би взел друго решение. Бог да прости невинните жертви на двете атомни бомби.
  —цитат от коментар 9 на stedim


  Що пък е трябвало да ги превземат ?! Една морска блокада да им бяха треснали, до 6 месеца японците щяха да измрат от глад .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 21. 21 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  До коментар [#5] от "WWW":

  Това пък какво общо има с Хирошима!

 22. 22 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  Засега, за мен, все още не е дадена пълна и обективна картина на цялата 2СВ, както и за 1 СВ.
  -------

  Да ви кажа - въпросът е сложен...
  Голямо варварство е тая 2СВ...
  Незнайно защо в Европа малко се говори, че в Азия Япония е избила много повече цивилно население, отколкото са извършили германците в Европа...

  Използването на атомно оръжие срещу мирно население е варварство, варварство е, но като краен резултат дали се избива мирно население с атомно или с друго оръжие - резултатът е същият.

  -------
  Малко (или нищо) се говори и за процеса от Хабаровск.

  Обвиняемым вменялось в вину создание в Квантунской армии специальных подразделений («отряд 731», «отряд 100»), занятых разработкой бактериологического оружия, в частности, разведением бактерий чумы, холеры, сибирской язвы и других тяжёлых заболеваний, проведение экспериментов над людьми (в том числе советскими военнопленными) по заражению их этими заболеваниями, использование бактериологического оружия против Китая.

  https://ru.wikipedia.org/wiki/Хабаровский_процесс

 23. 23 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  До коментар [#17] от "Боян Таксиров":

  Едно нахлуване на трите големи японски острова би довело до много повече жертви от двете атомни бомбардировки. Погледнете само колко жертви взимат Окинава и Иво Джима, какво остава ако се нахлуе на главните острови ??!

  Напълно правилно решение, хич и не жаля за АГРЕСОРА в тази война - Япония.

 24. 24 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  До коментар [#4] от "dejmos":

  За какъв............ САЩ бомбандират един цивилен град !!? Поради същата причини поради които заличиха с Англия Лайпциг! Това няма нищо общо с войната , а с РАСОВ манталитет . Да не забравяме Чърчил ,който искаше на мястото на СОФИЯ да има нива за КАРТОФИ..
  —цитат от коментар 4 на dejmos  До коментар [#6] от "Тиква загубена":
  Май бъркаш, Лайпциг с Дрезден.
  —цитат от коментар 6 на Тиква загубена  И двамата грешите. Първият град, подложен на "варварска бомбандировка" е Ковънтри...

 25. 25 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 464 Весело

  ...така че бомбите са спасили милиони животи от двете страни...
  —цитат от коментар 18 на не на безразличието


  Ааа, знаех си аз, че изпичането на 140 000 ЦИВИЛНИ граждани ще се окаже в крайна сметка израз на човеколюбие и висши атлантически ценности. Смяяях...

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 26. 26 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  До коментар [#5] от "WWW":

  То бива да си вманиачен русофил, ама това...
  Янките създават първата атомна бомба за пет години. Руснаците получават цялата информация и пак не успяват да се справят за същото време....

 27. 27 Профил на Rocketman
  Rocketman
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#7] от "онтамнебыл-любовалсявагнера":

  ..."Опитвайки се да избегнат безусловната капитулация японците започват преговори обаче единствено със... СССР. .....“

  Признавам колега, тази версия не я бях чувал. Няма страна враг на съюзниците която да е преговаряла със СССР, поради простата причина - СТРАХ от отмъщение. Нацистите на всяка цена държаха да капитулират пред Щатите и Англия а не пред Руснаците. Същото и с Япония.

  Пускането на двете бомби от щатите беше демонстрация на сила, която трябваше да озапти апетитите на Сталин от разпространението на комунизма.
  Капитулацията на Япония не беше заради пускането на бомбите а от страх руснаците да не стъпят на острова.

 28. 28 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 4402 Неутрално

  Да кажа на съветските ватенки които са се развихрили,че ако китайците имаха атомна бомба тогава те щяха да им я пуснат на японците.Архивите са живи-Нанкин 1937 година над 200 000 хиляди избити цивилни китайци и десетки хиляди изнасилени жени.Затова ще е хубаво да не помним избирателно.

 29. 29 Профил на Rocketman
  Rocketman
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#5] от "WWW":То бива да си вманиачен русофил, ама това...Янките създават първата атомна бомба за пет години. Руснаците получават цялата информация и пак не успяват да се справят за същото време....
  —цитат от коментар 26 на lz73


  Създаването не е вървяло паралелно. Факт е обаче, че разузнаването на СССР е било много силно през онези години и за кратък срок са успели да направят своя такава. Когато Труман съобщава на Сталин, че имат такава бомба вторият е отговорл - знаем.

 30. 30 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  До коментар [#5] от "WWW":

  Два реда три лъжи.
  1 Нищо не настига ами я краде.
  Затова първата бомба на СССР е точно копие на американската.
  Както при Бомбандировача Ту4
  2 Направена е с германски Уран добит в България.
  3 Никога нямаше да я има ако не беше е дин немец който е носител и на Железен кръст и на Сталинска награда.
  Той например след войната се е разхождал с униформа на СС в съветският закрит град.
  Интересен човек!
  Казва се Фон Ардене.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 31. 31 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  До коментар [#29] от "Rocketman":


  Създаването не е вървяло паралелно. Факт е обаче, че разузнаването на СССР е било много силно през онези години и за кратък срок са успели да направят своя такава. Когато Труман съобщава на Сталин, че имат такава бомба вторият е отговорл - знаем.
  —цитат от коментар 29 на Rocketman


  "Много кратък срок.." Колко кратък! Янките започват от нула и успяват за 5 години. Руснаците имат бомба 4 години след янките...

 32. 32 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#17] от "Боян Таксиров":

  “ Американците винаги са били варварска сбирщина”
  ——
  Тъй е! ...къде-къде по-цивилизовано е да та утрепе някой чистокръвен германец или японец. Ех, Такси, Такси...

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 33. 33 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  Бомбардировките над Хирошима и Нагазаки,както и София ,са били по изрично настояване на Сталин . Даже американските льотчици са крещяли "За Сталину ,за Путину",когато са дърпали ръчката за отварвне на бомбения шлюз.

 34. 34 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  До коментар [#7] от "онтамнебыл-любовалсявагнера":..."Опитвайки се да избегнат безусловната капитулация японците започват преговори обаче единствено със... СССР. .....“Признавам колега, тази версия не я бях чувал. Няма страна враг на съюзниците която да е преговаряла със СССР, поради простата причина - СТРАХ от отмъщение. Нацистите на всяка цена държаха да капитулират пред Щатите и Англия а не пред Руснаците. Същото и с Япония. Пускането на двете бомби от щатите беше демонстрация на сила, която трябваше да озапти апетитите на Сталин от разпространението на комунизма.Капитулацията на Япония не беше заради пускането на бомбите а от страх руснаците да не стъпят на острова.
  —цитат от коментар 27 на Rocketman


  Руснаците пък за какво имат да си отмъщават на Японците ? За това ,че не са открили втори фронт '41г ., както Хитлер е настоявал ?! Щеше да е геймоувър за СССР.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 35. 35 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  Този разговор е лицемерен. И напълно безсмислен.
  Няма човек, който е нападнат и води битка за живота си, да не използува каквото и да е оръжие, което му е под ръка и би му помогнало да надделее.
  Още по-безсмислен става , когато става дума за война между държави.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 36. 36 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1304 Весело

  До коментар [#25] от "Александр Г. Дугин (№55)":

  изобщо не е ,но е прекратило бойните действия...а тебе си те знаем...съветска му работа..помним за 'варварската бомбардировка над Хирошима и Нагасаки" и удобно премълчваме за Пърл Харбър...нали така таварищ..

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 37. 37 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Снимката с голите обгорели деца, които плачейки бягат, без дори да знаят къде, защото няма къде да избягат и всичко е разрушено и в убийствена радиация, а родителите им са мъртви просто убива сърцето.
  Не мисля, че нормален човек може да издаде подобна заповед.
  Това е дело на перверзен садист или някакъв демон.

 38. 38 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 372 Неутрално

  Зверствата които са правели японците в Азия по време на войната са много по жестоки от 2те бомби.
  100 пъти им е казано да се предадат те са решили че е по добре са умрат - кимикадзета ... еми хубу на ви бомбите.

 39. 39 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 372 Неутрално

  Нещо за зверствата на нацистите в източна европа. Японците в Азия в периода 39-44 година няма ли са кажем? Тия бомби бледнеят през предъпленията който са извършени в Азия по време на войната.

 40. 40 Профил на онтамнебыл-любовалсявагнера
  онтамнебыл-любовалсявагнера
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#27] от "Rocketman":

  До коментар [#7] от "онтамнебыл-любовалсявагнера":

  (..."Опитвайки се да избегнат безусловната капитулация японците започват преговори обаче единствено със... СССР. .....“

  Признавам колега, тази версия не я бях чувал.)

  Колега, това не е версия, това е факт!

 41. 41 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  До коментар [#35] от "simval":

  На умряло куче са извадили нож. Как са се борили за живота си през 1945-та ,като вече са имали превес в тихоокеанския район и са млатили японците като шкембе у дувар?

 42. 42 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#39] от "МиГ-29":

  а дали можем да си представим какво би било ако японците първи имаха технологията за ядреното оръжие по време на втората световна война...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 43. 43 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  Японците избиват милиони наистина невинни китайци, виетнамци, филипинци и корейци, но седнали тук някои да ми жалят за тях и да изкарват американците варвари ........

 44. 44 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2368 Неутрално

  До коментар [#27] от "Rocketman": ......
  САЩ, Великобритания и Съветският съюз бяха съюзници във войната срещу нацистка Германия. И докато САЩ и Великобритания бяха във война с Япония, Москва и Токио поддържаха пакт за неутралитет от 1941 г. до 1945 г.........През април 1945 г. Москва уведомява Токио, че прекратява споразумението си за неутралитет точно по настояване на САЩ, !!! ... и определя 8 август като дата за влизане във войната срещу Япония.През април 1945 г. Москва уведомява Токио, че прекратява споразумението си за неутралитет и определя 8 август като дата за влизане във войната срещу Япония......Така първата бомба беше хвърлена на 6 август, два дни преди Съветите да започнат военните си операции, а втората на 9 август, един ден след съветската намеса и преди японското правителство дори да има време да реагира и да отговори .......Както водещ американски историк Габриел Джексън отбеляза: „… използването на атомната бомба показа, че психологически съвсем нормален е и демократично избран президент да използва оръжието точно както нацисткият диктатор би го използвал. По този начин САЩ - за всеки, който се занимава с морални различия в различните видове управление - замъгли разликата между фашизъм и демокрация. " Впрочем администрацията на Труман обмисляше използването на атомни бомби и в Корейската война, и само страх да не започне ядрена война с Русия го предотврати. Генерал Дъглас Макартър, командирът на американските сили в Корея, до последно продължи да настоява за използването на тези оръжия и цяла Корея да стане радиоактивна буферна зона....... Въпроса е ако войната в Европа беше продължила още 3-4 месеца дали и в Европа щяха да хвърлят атомна бомба, или расизма щеше да надделее....... Това обсъждат по американските университети от доста време..........????

 45. 45 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  До коментар [#25] от "Александр Г. Дугин (№55)":изобщо не е ,но е прекратило бойните действия...а тебе си те знаем...съветска му работа..помним за 'варварската бомбардировка над Хирошима и Нагасаки" и удобно премълчваме за Пърл Харбър...нали така таварищ..
  —цитат от коментар 36 на не на безразличието


  Пърл Харбър е военна база, а Хирошима град, без значими военни инсталации - хващаш ли разликата ?

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 46. 46 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 372 Неутрално

  До коментар [#42] от "не на безразличието":

  Можем разбира се щяха да хвърлят атомни бибитки наред без да мислят. Същото е и за нацистите.
  Трудно е цивилизованият човек да разбере мисленето на японци и нацисти от този период те просто са били промити мозъци които не са смятали другите раси и нации за хора а за добитък. От там и геноцида който са правили без да се замислят и без чувство за вина.

 47. 47 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Бомбардировките в София също са преднамерено нацелени към убийство на жени, старци, деца.
  По време и по места, където се събират множество хора, промишли военни обекти почти не са атакувани.
  Няма човешко обяснение за такъв тип зверство. То, даже и зверство не е. Понеже няма звяр друг да убива за кеф слаби и беззащитни, а тези, които са пускали бомбите дори не е падал куршум на тяхна земя, че да има за какво да мъстят.
  Чърчил е гледал на българите като на гниди. С пълно презрение, наследено от друг негов предшественик Дизраели.
  Но защо по Япония? Уважавана от цял свят нация и народ?
  Защо по деца?

 48. 48 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 372 Неутрално

  След зверствата и геноцида който са направили в цяла Азия Японците могат да се радват че леко ама много леко се отъраваха с тия атомни бибитки.
  И да се радват че случиха на военен противник - Американците.
  Ако противника беше Китай или някой други Азиатци или чичко Сталин камък върху камъка нямаше да остане от Япония.

 49. 49 Профил на army
  army
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Подобни катастрофални трагедии няма как да бъдат забравени!

 50. 50 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  До коментар [#42] от "не на безразличието":Можем разбира се щяха да хвърлят атомни бибитки наред без да мислят. Същото е и за нацистите.Трудно е цивилизованият човек да разбере мисленето на японци и нацисти от този период те просто са били промити мозъци които не са смятали другите раси и нации за хора а за добитък. От там и геноцида който са правили без да се замислят и без чувство за вина.
  —цитат от коментар 46 на МиГ-29


  Нацистите имат Зарин от 1938 г.,останалите нямат . Да си чул нацистите да са го ползвали ?

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 51. 51 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#45] от "schwimmwagen":

  аз мисля така ,ако удариш шамар на някой няма как после да се сърдиш че ти е набил шут в главата...за какво им е да нападат щатите? Какво делят с тях??Сами са си виновни...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 52. 52 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  До коментар [#45] от "schwimmwagen":аз мисля така ,ако удариш шамар на някой няма как после да се сърдиш че ти е набил шут в главата...за какво им е да нападат щатите? Какво делят с тях??Сами са си виновни...
  —цитат от коментар 51 на не на безразличието


  По твоята логика, след втората Балканска война, съседите ни е трябвало да ни изколят до крак.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 53. 53 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  До коментар [#32] от "Gretel":

  Не.
  Но все пак американците са трепещите с атома.
  Дали е историческа случайност?
  Преобладава мнението, че Хайзенберг и други немски учени са саботирали германските разработки на атомно оръжие, тъй като не са желаели Хитлер да разполага с такова, докато техните колеги, работещи в САЩ сякаш не са имали подобни скрупули...

  Никого не оправдавам, но все пак сякаш има някаква англосаксонска методичност и пресметливост в терора и изтребването, като почнем от Британската Империя, минем през основаването на САЩ и индианците, ВСВ - Дрезден и Хирошима, та чак до наши дни.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 54. 54 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4229 Разстроено

  "Адът над Хирошима преди 75 години не бива да се забравя"

  Абсолютно вярно и точно заглавие! Не бива да се забравя това огромно военнопрестъпление извършено от САЩ! Тук в интерес на истината трябва да кажа, че всички страни във ВСВ извършиха ужасяващи военнопрестъпления... и германци, италинци и японци, и американци и британци, разбира се и съвети. Краят на войната дойде благодарение на може би най-грандиозното и унищожителното от тях - ядрената бомбардировка над Хирошима. Само в една минута стотици хиляди японци загубиха живота си точно преди 75 години на тази тъжна дата.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 55. 55 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  До коментар [#45] от "schwimmwagen":аз мисля така ,ако удариш шамар на някой няма как после да се сърдиш че ти е набил шут в главата...за какво им е да нападат щатите? Какво делят с тях??Сами са си виновни...
  —цитат от коментар 51 на не на безразличието


  Отделно, как може да питаш " какво делят". Ми САЩ вече две години им правят блокаж на петролните доставки на Япония. Я се опитай сега , същото нещо да направиш спрямо САЩ - не пърл харбъра ти ще нападнат ,ами ще те изпържат на следващия ден още.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 56. 56 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  До коментар [#23] от "Alex Ivanov":

  Япония вече е била загубила войната. Въпрос на време е било - на островите им няма ресурси. Следователно този варварски акт не е бил наложителен. По скоро Труман е искал да спретне една демонстрация пред Сталин.
  Подобна жестока и безсмислена от стратегическа гледна точка бомбардировка е и тази над Дрезден.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 57. 57 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2139 Разстроено

  По-добре американците да са ти врагове, отколкото руснаците – приятели!Българин
  —цитат от коментар 7 на онтамнебыл-любовалсявагнера


  Ееееееееех, ако и на нас бяха пуснали една атомна бомбичка, колко по-хубаво щеше да е.......Ама, не би.....

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 58. 58 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2139 Любопитно

  Затова ще е хубаво да не помним избирателно.
  —цитат от коментар 28 на chicago514


  Кое не помним избирателно, че китайците не са пуснали атомната бомба, с която не са разполагали?


  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 59. 59 Профил на gwe49620445
  gwe49620445
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Да оправдаваш атомна бомбардировка над цивилно население с извършени престъпления от военни над други цивилни е най-меко казано идиотско.

 60. 60 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4229 Любопитно

  До коментар [#19] от "Alex Ivanov":

  А, какво ще кажеш за Нагазаки!? И той ли е бил военен град!? Защо центърът на Християнството и един от най-красивите графове в Япония трябваше да бъде унищожен с атомна бомба!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 61. 61 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  До коментар [#37] от "Литекс се преименува на ЦСКА минус София":

  А виждал ли си снимката на набученото на щика на един японски войник китайско бебе ?? ..... и той с гордост го "вее" .....
  А виждал ли си убитата китайска жена със забит във вагината й прът на знаме ???

 62. 62 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2603 Неутрално

  Генерална репетиция за завземането на Япония е завземанео на Окинава. Американците дават 14 хиляди жертви, а Япония 77 хиляди военни и 149 хиляди цивилни. Японски войници не се предават и най-ефективно оръжия са огнехвъргачките. Командването изчислява че при завземане на Япония жертвите ще бъдат 2 милиона. Бомбите над Хирошима и Нагазаки сломяват Япония и спестяват 1,8 милиона жертви.
  Най неприемливото искане в условията на капитулацията е отказването на императора от божествения си произход

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 63. 63 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  До коментар [#19] от "Alex Ivanov":А, какво ще кажеш за Нагазаки!? И той ли е бил военен град!? Защо центърът на Християнството и един от най-красивите графове в Япония трябваше да бъде унищожен с атомна бомба!?
  —цитат от коментар 60 на Иво


  Е , щото било облачно над основната цел - Кокура, в която също няма нищо значимо военно.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 64. 64 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  До коментар [#60] от "Иво":

  Да, и Нагасаки е бил важно пристанище и индустриален център, работещ изцяло за военната машина на Япония. Там са се строяли кораби, оръжия и много още, което после е сеело смърт навред из Азия.

 65. 65 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4229 Любопитно

  До коментар [#56] от "Боян Таксиров":

  Да, ролята на Труман е основна при взимането решението за тази бомбардировка. Който е чел по тази историческа тема ги знае тези неща. +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 66. 66 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8403 Неутрално

  Това е заради Пърл Харбър. Но нито едното, нито другото може да се оправдае.

 67. 67 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#55] от "schwimmwagen":

  Отделно, как може да питаш " какво делят". Ми САЩ вече две години им правят блокаж на петролните доставки на Япония. Я се опитай сега , същото нещо да направиш спрямо САЩ - не пърл харбъра ти ще нападнат ,ами ще те изпържат на следващия ден още.
  —цитат от коментар 55 на schwimmwagen


  Празни, бомбастични приказки на исторически невеж.
  1973 г. арабите спряха всички доставки на суров петрол на западните страни. Настъпи нечувана петролна криза, цената на петрола проби тавана, скочи, мисля с 400%, но никой не бе "изпържен" нито от САЩ, нито от останалите засегнати.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 68. 68 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2603 Неутрално

  1 Нищо не настига ами я краде.Затова първата бомба на СССР е точно копие на американската.Както при Бомбандировача Ту4
  —цитат от коментар 30 на dedoliben


  Привърженици на теория на конспирацията твърдят че хвърлените над Япония бомби са 3, но третата не е избухнала и японците я предават на СССР. Берия я държи в тайна и подсказва на работещите по ядрения проект.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 69. 69 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4229 Разстроено

  До коментар [#61] от "Alex Ivanov":

  Аз съм виждал в Нандзин (Нанкин), един от най-красивите градове в Китай. Точно там японците вършат едно от най-големите си военнопрестъпления по време на ВСВ. И местните китайски власти са направили мемориал там за да се помнят тези ужасяващи събития. Който ходи до там е добре да отдели малко време и да го посети при възможност, ето повече подробности:

  https://sourcenews.scot/the-nanjing-massacre-museum-shows-a-side-to-the-history-of-the-second-world-war-the-west-doesnt-see/

  http://travel.cnn.com/house-horror-visit-nanjing-massacre-memorial-museum-921921/

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 70. 70 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1836 Весело

  До коментар [#7] от "онтамнебыл-любовалсявагнера":

  като лъжеш малко се съветвай с Гоогле
  Никой не е водил преговори със Сталин
  По това време върви операцията по освобождение на Китай
  Надеждите са ако капитулират пред САЩ е да спасят Хокайдо и го дпасяват
  Надеждите на САЩ е че след капитулацията Китай ще им стане съюзник ама не
  Василевски провежда такъв "Блицкриг" за който и Германия би мечтала и за месец стигат Порт Артур

 71. 71 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  До коментар [#4] от "dejmos":
  —цитат от коментар 24 на lz73


  А не мислиш , че Кралските военно въздушни сили бомбардират германските градове цяло лято, преди германците да отговорят по Ковънтри и други цели есента мммм ?
  Нищо не знаете ей, само наблъскани пропагандни клишета са ви у главите.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 72. 72 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#41] от "pavur":

  Повтарям - напълно безсмислено и по йезуитски лицемерно е в разговор за война да вкарваме морални или човеколюбиви доводи или категории. Самата дума война означава едно-единствено нещо – насилствена смърт.
  Зловещ е и парадоксът със самата смърт, защото колкото е по-бърза, толкова е по-малко страданието човешко.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 73. 73 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#31] от "lz73":

  "аз мисля така ,ако удариш шамар на някой няма как после да се сърдиш че ти е набил шут в главата".

  Абстрахирам се от конкретната тема, но вашето изказване издава въпиюща некомпетентност. Шамарът си е шамар - обидно е, нараняващо достойнството, но не е свързано с телесна повреда. С шут в главата можеш да убиеш човек. Къде е границата? Защо шут в главата, а не куршум и защо само на него, а не семейството му. Не съм юрист, но в правото има съответен термин и определени граници. "Шут в главата" очевидно не е адекватен отговор на "шамар". Виж, какво казва международното право за "шут в главата" не знам, но така или иначе международното право е правото на силния.

 74. 74 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4229 Любопитно

  До коментар [#62] от "Корки":

  Американците са имали идеята изцяло да премахнат монархията в Япония и да я превърнат в демократична република, но за съжаление се отказват от нея след като разбират, че може да докара японците до възобновяването на войната.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 75. 75 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  До коментар [#55] от "schwimmwagen":
  —цитат от коментар 67 на simval


  Вярно ли арабите чрез мощния си флот , са наложили петролно ембарго на САЩ ? Не знаех .
  Блокада значи, къде видиш танкер пътуващ за блокирания, да го спираш, при отказ - потапяш. Не търговско борсови номерца.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 76. 76 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  До коментар [#73] от "grajdanin1":

  Съжалявам, не Ви разбирам! Какво общо имат тези писания с моя коментар?

 77. 77 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2139 Любопитно

  Повтарям - напълно безсмислено и по йезуитски лицемерно е в разговор за война да вкарваме морални или човеколюбиви доводи или категории.
  —цитат от коментар 72 на simval


  Предлагаш да забравим за Женевските конвенции, пишман-демократе?

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 78. 78 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#53] от "Боян Таксиров":

  “ има някаква англосаксонска методичност и пресметливост в терора и изтребването”
  ——
  За пресметливостта бих се съгласила. Методичността, обаче, е по-скоро присъща на немците. Аз не си се представям в ролята на изтребваща, а не правя голяма разлика как точно ще ме трепят.

  Що се отнася до разликата между американските и немските учени тогава, мисля, че до голяма степен се дължи на разлики в подхода, а не на такива в морала —американската система е базирана изключително около понятието за проект — имаш определена задача и трябва да я свършиш. Както казва Йода “ Do or Do Not, There is no Try”, ша си скубиш косите след туй, като Опънхаймър

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 79. 79 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  До коментар [#71] от "schwimmwagen":


  А не мислиш , че Кралските военно въздушни сили бомбардират германските градове цяло лято, преди германците да отговорят по Ковънтри и други цели есента мммм ?
  Нищо не знаете ей, само наблъскани пропагандни клишета са ви у главите.
  —цитат от коментар 71 на schwimmwagen


  Би ли посочил пример за подобна бомбандировка преди края на 1940 над германски град? В атаката над Ковънтри участват 449 самолета...

 80. 80 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  Абсолютно ненужно варварство. Атомните бомби можеха да бъдат пуснати в полето или планината.Японците не са прости и щяха да разберат унищожителната им сила.
  Друг въпрос е,че един американски офицер,израснал в Япония и познаващ отлично манталитета им е написал план от 10 точки,които ако се спазват,японците ще нападнат САЩ. И тези 10 точки са се спазили безусловно. И най вече нефтената ембарго, а японците са внасяли почти целият си нефт.А и американското разузнаване е разбило кодовете на японците и е предупредило за атаката над Пърл Харбър, но висшето командване не е реагирало.Явно някой е имал изгода САЩ да бъдат нападнати от Япония и влязат във войната.

 81. 81 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2139 Неутрално

  Методичността, обаче, е по-скоро присъща на немците.
  —цитат от коментар 78 на Gretel


  Хмммм, хмммммм - при наличието на под 1% индианци в съвременното американско общество, все ми се струва, че и методичност не им е липсвала на тези добри християни, англосаксите, изпратили останалите 99+% в безкрайните им ловни полета...


  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 82. 82 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  До коментар [#81] от "Манчо":

  Малеиии, пък какво направиха с негритее...

 83. 83 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#76] от "lz73":

  "Съжалявам, не Ви разбирам! Какво общо имат тези писания с моя коментар?"
  Моля за извинение, коментарът ми е отговор на №51

 84. 84 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  До коментар [#77] от "Манчо":

  Понеже японският агресор чинно е спазвал женевските конвенции, та жалите сега за тях .....

 85. 85 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  До коментар [#53] от "Боян Таксиров":“ има някаква англосаксонска методичност и пресметливост в терора и изтребването”——За пресметливостта бих се съгласила. Методичността, обаче, е по-скоро присъща на немците. Аз не си се представям в ролята на изтребваща, а не правя голяма разлика как точно ще ме трепят.Що се отнася до разликата между американските и немските учени тогава, мисля, че до голяма степен се дължи на разлики в подхода, а не на такива в морала —американската система е базирана изключително около понятието за проект — имаш определена задача и трябва да я свършиш. Както казва Йода “ Do or Do Not, There is no Try”, ша си скубиш косите след туй, като Опънхаймър
  —цитат от коментар 78 на Gretel


  Разликата мила ми Гретел е,че немците винаги са избивали хора заради някаква конкретна причина,докато американците са го правили просто, за да покажат, че те са най-силните.Има и още една,ама ще се въздържа да я назова.

 86. 86 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2368 Любопитно

  Каквото и да си говорим..... за голяма част от сериозните американски изследователи, това е "престъпление срещу човечеството" ......."живота на Лео Силард" имаше книга и документален филм ...Силард замисля ядрената верижна реакция през 1933 г. и прекарва остатъка от живота си в опити да защити света от ядрени оръжия......... Негови наследници, професори и т.н в различни университети са "посъбрали" много документи след като са били разсекретени........... Ако някой му се чете да поразгледа...... за фактите колко гнусна може да бъде политиката...... http://www.dannen.com/decision/index.html ........скоро попаднах и на хубава статия "Защо NUKEMAP вече не е в Google Maps"....... Едно прекрасно приложение което Гугъл купи за много пари и закри............на Алекс Wellerstein  историк по ядреното оръжие и професор в Стивънс Института по технологии . Той е и създателят на NUKEMAP и от първите Google...... http://blog.nuclearsecrecy.com/2019/12/13/why-nukemap-isnt-on-google-maps-anymore/

 87. 87 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  До коментар [#80] от "Мусаши":

  Кодовете са разбити след Пърл Харбър, преди Мидуей, хайде да не си измисляме.

 88. 88 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2139 Любопитно

  До коментар [#77] от "Манчо":Понеже японският агресор чинно е спазвал женевските конвенции, та жалите сега за тях .....
  —цитат от коментар 84 на Alex Ivanov


  "Жалите"? Сигурен ли сте какво искате да кажете с тази дума?

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 89. 89 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  До коментар [#80] от "Мусаши":Кодовете са разбити след Пърл Харбър, преди Мидуей, хайде да не си измисляме.
  —цитат от коментар 87 на Alex Ivanov


  Да бе.Що си мислиш,че което и да е било разузнаване ще си сподели тайните,макар и след толкова години.
  Британското разузнаване е участвало в убийството на Распутин,защото е убеждавал императрицата и императора Русия да излезе от Първата световна война.А това не е било изгодно на британците.И още не е разкрито това.А са минали 100 години.

 90. 90 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  До коментар [#80] от "Мусаши":Кодовете са разбити след Пърл Харбър, преди Мидуей, хайде да не си измисляме.
  —цитат от коментар 87 на Alex Ivanov


  И защо е оневинен командващият Пърл Харбър, въпреки че е трябвало да понесе отговорност ?Просто е разбрал за предупреждението на разузнаването и е щял да го огласи ако е бил обвинен. Така че не са го обвинили,съответно и той си е мълчал.Има и документален филм по въпроса.

 91. 91 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2368 Любопитно

  Още през 1946 г. Стратегическото проучване на бомбардировките на Съединените щати, консултативен съвет, създаден от Министерството на войната, заключава: „Дори и без атомните бомбардировки, въздушното надмощие над Япония би могло да окаже достатъчен натиск да доведе до безусловна капитулация и да премахне необходимостта от инвазия. .. Япония щеше да се предаде, дори ако атомните бомби не бяха хвърлени, дори ако Русия не беше влязла във войната [срещу Япония] и дори ако не беше планирана или предвидена инвазия. “............. След това още 7 консултативени съвети и проучвания......... Leo Szilard, Interview....... и т.н http://members.peak.org/ ~danneng/decision/usnews.html

 92. 92 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#71] от "schwimmwagen":

  Не само исторически невеж, ами и агресивно нагъл в плямпането.
  Къде съм написал, че някакъв измислен флот е наложил блокада?
  Докато прекратяването на доставките и изстрелването на цената на петрола са факти, твоите приказки и в двете изказвания са пълни измишльотини, допълнени от празни бръщолевения.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 93. 93 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2368 Любопитно
 94. 94 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2139 Неутрално

  Разликата мила ми Гретел е,че немците винаги са избивали хора заради някаква конкретна причина,докато американците са го правили просто, за да покажат, че те са най-силните.
  —цитат от коментар 85 на Мусаши


  Не съм американофил, но все пак да напомня, че геноцидът не е спортна дисциплина. И, когато се практикува, винаги е целево насочен, в т.ч. и в американските му варианти. Няма олимпийски принципи в тази дейност, никой не трепе такива количества хора за поддържане на форма, самочувствие и добро настроение, всичко е само бизнес и геополитика.

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 95. 95 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  До коментар [#90] от "Мусаши":

  Коментирах единствено това кога е разбит въпросния шифровачън код, иначе разузнаването разчита на още много други източници и методи.

 96. 96 Профил на онтамнебыл-любовалсявагнера
  онтамнебыл-любовалсявагнера
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#70] от "1001":

  Неуважаеми 1001, специално за теб ( нарушавам правилото си да не отговарям на арогантни и невежи коментари) ти давам информация на български език, която, предполагам, можеш да намериш сам от къде е :

  САЩ, Великобритания и Китай призовават Япония да капитулира безусловно в Потсдамската декларация от 26 юли 1945 г. или ще посрещне „бърза и пълна разруха“. Макар публично да обявяват намерението си да се бият до край, Върховният военен съвет на Япония тайно правят уговорки с вече неутралния Съветски съюз за посредничество при евентуални мирни преговори, които да имат по-благоприятни условия за Япония. Междувременно, участвайки достатъчно в дипломатическите отношения с японците, за да останат с впечатлението, че са склонни за мирни преговори, СССР тайно подготвя нападение срещу японските войски в Манджурия и Корея в съответствие с обещанията, направени на Техеранската и Ялтенската конференции.

 97. 97 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  До коментар [#90] от "Мусаши":Коментирах единствено това кога е разбит въпросния шифровачън код, иначе разузнаването разчита на още много други източници и методи.
  —цитат от коментар 95 на Alex Ivanov


  В случая единствено чрез подслушване на комуникациите на японците е можело да се разбере къде точно и кога ще е японското нападение. Подслушали са предаванията към японското посолство в САЩ.И това е станало буквално часове преди нападението над Пърл Харбър.Ама никой не е сигнализирал командването на базата.

 98. 98 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2368 Неутрално

  До коментар [#96] от "онтамнебыл-любовалсявагнера": +++++
  ........ Това е вярно, което сте написали, но има и предистория, която е документирана.......... още на конференцията в Ялта, на която присъстват президентът на САЩ Франклин Д. Рузвелт, британският премиер Уинстън Чърчил и съветският премиер Сталин през февруари 1945 г., Сталин се съгласява по настояване на САЩ да прекрати пакта за неутралитет и да тръгне на война срещу Япония в рамките на три месеца след разгрома на нацистите Германия. По това време Съветската намеса се разглежда като решаваща за осигуряване на бързо поражение на Япония. Опирайки се на военните жертви и печалби на Червената армия, Сталин настоява за признаване на съветска сфера на влияние в Източна и Централна Европа, наблягам на "Централна" , както и за контрол над Монголия и азиатските територии, взети от Москва през Руско-японската война през 1905 г............ Обаче после през юли 1945 г. лидерите на САЩ, Великобритания и Съветския съюз отново се срещат в Потсдам, Германия. Конференцията е по по инициатива на Труман, който пое американското председателство след смъртта на Рузвелт през април 1945 г. Труман вече е решил, да хвърли атомната бомба , за да сплаши Сталин.
  Тогава тонът на новия американски президент в Потсдам значително се разминава от този на Рузвелт в Ялта. Труман се превъзнася че, атомната бомба вече е успешно изпитана в Ню Мексико .........и вече въобще не става дума за "разумни" военни действия.... а за друго........ Чиста проба "престъпление срещу човечеството"........ По политически съображения а не военни....... Като не спазва договорката от Ялта.........

 99. 99 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  До коментар [#97] от "Мусаши":

  Това е друг код - дипломатически, той не е съдържал важни военни детайли. Затова и не са знаели къде точно ще се нападне. Аз ти пиша за кода на имперския флот, който е разбит по-късно и се оказва ключов за Мидуей. За Пърл Харбър още не са могли да го разчитат.

 100. 100 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  До коментар [#97] от "Мусаши":Това е друг код - дипломатически, той не е съдържал важни военни детайли. Затова и не са знаели къде точно ще се нападне. Аз ти пиша за кода на имперския флот, който е разбит по-късно и се оказва ключов за Мидуей. За Пърл Харбър още не са могли да го разчитат.
  —цитат от коментар 99 на Alex Ivanov


  Може и така да е.Но гледах филм,в който се доказваше,че в съобщение до японското посолство часове преди нападението дипломатите са били уведомени,че ще има атака над Пърл Харбър.Естествено със секретен код.Това е стигнало до военното командване на САЩ,но не са уведомили командването на базата. Командващият го изправят на съд, но един от офицерите разчели съобщението му казва това и адмиралът заплашва,че ще го разгласи. В резултат обвиненията са свалени.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK