"Квантовата психология " на Робърт Антон Уилсън (откъс)

Издателство "Кръг"

Издателство "Кръг"В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Квантовата психология" с автор Робърт Антон Уилсън, предоставен от издателство "Кръг".


"Квантовата психология" ни учи как да препрограмираме себе си! Популярната книга на Робърт Антон Уилсън излиза отново на български.


Квантовата физика е една от най-трудните материи в света на науката, която изумява учените до днес и хвърля в недоумение опитващите се да я разберат. Но какво е квантова психология и възможно ли е тя да промени живота ни? Според прочутия писател Робърт Антон Уилсън това е напълно възможно. Есеист, драматург, поет и футурист, преподавател и популяризатор на науката, Уилсън е автор на повече от 35 книги. Една от тях и особено важна е "Квантова психология. Как мозъчният софтуер програмира вас и вашето мислене". Нейното ново издание вече е по книжарниците от издателство "Кръг", за да задоволи отдавнашно читателско търсене.
Уилсън е фин познавач на физиката, квантовата механика и мистичните традиции - от дзен и йога до магия и херметизъм. Наречен е "най-важният философ на века" от психолога експериментатор Тимъти Лиъри, а книгата му той определя като "научна, остроумна, съвременна и изпълнена с надежда".


"Квантова психология" (издадена за първи път през 1990, но запазила актуалността си до днес) преобръща начина, по който мозъкът ни възприема нас самите - и Вселената - през XXI век. Някои наричат книгата материалистична, според други е научна, а трети настояват, че е мистична. Всъщност тя е всяко от тези неща. И нещо още по-важно - както казва писателят Филип К. Дик, - книгата преобръща "всяка умствена полярност, сякаш съм бил разтегнат до безкрайността".


Квантовата психология не ни учи какво да мислим, а как да мислим. Чрез нея разгадаваме ограниченията, които сами си поставяме и които могат да променят погледа ни върху света. Осъзнаваме как собственият ни език ни ограничава в разбирането помежду ни и живота като цяло.


Уилсън интегрира квантовата теория с неврологичните мозъчни модели, изтъква пробойните в Аристотеловата логика, която поставя всичко в бинарно мислене - да/не, черно/бяло, и я поставя в контрапункт с работите на Айнщайн, Шрьодингер, Хайзенберг, Гьодел. Квантовата психология открива пред всеки от нас как да стигнем до самата същина на онова, което се опитваме да разберем.


Всяка глава в тази книга съдържа упражнения, които ще помогнат на читателите да схванат и да се научат да използват принципите на квантовата психология. Така тя се превръща в мощен инструмент към разширяването на нашите възможности и познание. "Научил съм от Робърт Антон Уилсън повече, отколкото от всеки друг", твърди и прочутият комедиант Джордж Карлин.


Квантова психология
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Откъс от "Квантовата психология " на Робърт Антон Уилсън


1 .


Притча за притчата


Млад американец на име Саймън Мун, изучаващ дзен в Дзендо (дзен училище) в Ню Олд Ломпок Хаус в Ломпок, Калифорния, направил грешката да прочете "Процесът" на Франц Кафка. Този зловещ роман, комбиниран с обучението по дзен, дошли твърде много на горкия Саймън. Той бил обзет - интелектуално и емоционално - от странната притча за вратата на Закона, която Кафка поставя към края на историята си. За Саймън притчата на Кафка била толкова разстройваща, че провалила медитацията му, разбила съсредоточеността му и го разсейвала от изучаването на Сутрите .


Ако я кондензираме, притчата на Кафка е следната:
Човек идва до вратата на Закона и иска да влезе. Пазачът отказва да го пусне, но казва, че ако чака достатъчно дълго, може би някой ден в несигурното бъдеще е възможно да му позволи да премине. Човекът чака ли, чака, остарява, опитва се да подкупи пазача, който взема парите му, но пак отказва да го пусне през вратата. Човекът продава вещите си, за да получи пари и да предлага още подкупи, които пазачът приема, но въпреки всичко не му позволява да влезе. Когато взема всеки следващ подкуп, пазачът обяснява: "Правя това, за да не загубиш напълно надежда".


В крайна сметка мъжът остарява, разболява се и знае, че скоро ще умре. В последните си мигове той събира енергия, за да зададе въпроса, който го е озадачавал през годините: "Казаха ми - обяснява той на пазача, - че Законът съществува за всички. Защо тогава става така, че през всичките години, в които седях тук да чакам, никой друг не дойде до вратата на Закона?".


"Тази врата - отвръща пазачът - е направена само за теб. И сега ще я затворя завинаги." И затръшва вратата, докато мъжът умира.


Колкото повече премислял тази алегория, шега или загадка, толкова повече Саймън чувствал, че никога няма да схване дзен, докато не разбере първо тази странна приказка. Ако вратата е съществувала само за този човек, защо не е можел да влезе? Ако строителите са поставили пазач, за да го държат навън, защо са оставили вратата изкусително отворена? Защо пазачът е затворил тази преди отворена врата, когато човекът е остарял твърде много, за да го избута и да влезе? Будистката доктрина за дхарма (закон) има ли нещо общо с тази притча?


Дали вратата на Закона представлява византийската бюрокрация, която съществува практически във всяко съвременно правителство, превръщайки цялата история в политическа сатира, която дребен бюрократ като Кафка би могъл подривно да измисли в свободното си време? Или Законът представлява Бог, както твърдят някои коментатори, и в този случай Кафка е възнамерявал да пародира религията или завоалирано да защити нейната божествена Загадъчност? Дали пазачът, който взема подкупи, но не дава нищо друго освен празна надежда, представлява духовенството или човешкия интелект по принцип, винаги пируващ със сенки в отсъствието на истински Окончателни отговори?


В крайна сметка, намиращ се на ръба на криза вследствие просто на умствена умора, Саймън отишъл при своя роши (дзен учител) и разказал историята на Кафка за човека, който чакал пред вратата на Закона - вратата, която съществувала само за него, но не го пускала и била затворена, когато смъртта вече не му позволявала да премине. "Моля те - помолил Саймън, - обясни ми тази Тъмна притча."


"Ще ти я обясня - отвърнал роши, - ако ме последваш в залата за медитация."


Саймън последвал учителя до вратата на залата за медитация. Когато стигнали там, роши бързо влязъл вътре, обърнал се и затръшнал вратата в лицето на Саймън.


В този миг Саймън преживял Пробуждане.


Упражнения
1. Всеки член на учебната група трябва да се опита да обясни или да интерпретира притчата на Кафка и отговора на учителя по дзен.
2. Наблюдавайте дали от тази дискусия ще се оформи консенсус, или всеки човек ще открие лично и уникално значение.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 813 Весело

  Дзен и Кафка, какво квантово или психологично има в тях?

 2. 2 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  С вратите и жените мъжът трябва да много внимателен беше казал май Ришельо!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 3. 3 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Квантовото е, че независими и отдалечени обекти или субекти по незнаен начин обменят данни за ссътоянието си и са в еднакво състояние или действат еднакво.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 4. 4 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 260 Неутрално

  Нека Силата бъде с вас ;)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK