Излиза антология с малко известни стихотворения на Иван Вазов

Съставител е поетът Борис Христов, носител на Вазовата награда за 2020 г.

© "Рива"

Съставител е поетът Борис Христов, носител на Вазовата награда за 2020 г.Текстът е препубликуван от "Портала Култура". Заглавието е на "Дневник".


По повод 170-годишнината от рождението на Иван Вазов издателство "Рива" представя в луксозно издание антология с неговата лирика.


Съставител е поетът Борис Христов, който за първи път в практиката на българското книгоиздаване отделя именно лириката от социалната, епическата и детската поезия на ненадминатия майстор на словото.
Борис Христов, който преди месец бе удостоен с Вазовата награда за цялостно творчество, присъждана от град Сопот, казва, че работата му по тази антология е жест на благодарност към първоучителя на поколения български писатели, към радетеля на мира и доброто,към човека и мислителя. Убеден е, че наред с всичко друго Иван Вазов е първият български философ със споделените в изящно слово прозрения за природата, всемира, човека, битието.


На 264 страници книгата съдържа 150 стихотворения. Много от тях рядко са публикувани в многобройните издания на Вазовото творчество, остават извън учебните планове на училищата и университетите. Непознати са на съвременния читател.


Искрено увлечен в работата си по антологията, Борис Христов цитира началото и края на стихотворението "Гьоте" (всъщност "Гете", както през 1893 г. го е озаглавил Вазов):


Да, има йощ поезия в света
и има извори за вдъхновенье:
не е убило всяка висота
на наший век жестокото съмненье
дор нашта мисъл тича надалеч
и няма бряг на нашето мечтанье,
поети може и да няма веч -
поезията вечно ще остане.


Борис Христов е автор на книгите със стихове "Вечерен тромпет" (1977, 1979) и "Честен кръст" (1982), на романа "Бащата на яйцето" (1987) и на повестите "Сляпото куче", "Долината на обувките" и "Смъртни петна" (1990); на книгите с тристишия "Думи и графити" (1987), "Думи върху други думи" (1994), "Черни букви върху черен лист" (1997); на митографиите "Каменна книга" (2006), "Книга на мълчанието" (2008), "Книга от заглавия" (2008), "Камък и слово" (2015), на "Спомени за хора, камъни и риби" и "Стълп от прах. Избрано" (2015).


Съставител е на антологиите "Българска лирика", "Българска народна лирика" (1994), "Български разкази", "Народни устни писмена" (1995), "От изгрев солнце до заник" (1997) и на смятания за мистификация през XIX век епос на българомохамеданите от Западните Родопи "Веда Словена" (1997).


Сценарист е на филмите "Смъртта на заека", "Бащата на яйцето", "Лабиринти", "Свирачи", "Загадката "Веда Словена", "Книга на мълчанието" и др.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK