Джордж Оруел - истината за истината

Писателят преживява много прилични и неприлични неща, но за истински неприлично той смята само лъжата, заблудата, манипулацията, желанието да се скрие истината от хората.

© Свободна Европа

Писателят преживява много прилични и неприлични неща, но за истински неприлично той смята само лъжата, заблудата, манипулацията, желанието да се скрие истината от хората.Текстът е препубликуван от "Свободна Европа".


Джордж Оруел, (Ерик Артър Блеър) - писател (1903 - 1950)


Произход: Индия/Англия, средна класа
Образование: King's Scholar - Итън


Интереси: литература, политика, жени, черна бира, червено вино, силен тютюн


Най-известни творби: "1984", "Животинската ферма", "Не оставяй аспидистрата да увехне"


Един длъгнест, несръчен и леко хаотичен в поведението си човек, един любител на силните цигари, истинската бира и точния изказ на име Ерик Артър Блеър мина през живота само за 47 години, но остави книги, които безкрайно ще мъчат и утешават съвестта на човечеството. Познаваме го като Джордж Оруел, а когато го четем, никога не сме сигурни дали годината 1984 вече ни е подминала, или още предстои.

1984
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

"Беше ясен, студен ден през април. Часовниците биеха 13" - така започва романът "1984". И виждаме Уинстън Смит бавно да се качва към апартамента на седмия етаж и на всяка площадка вижда плакат с огромното лице на 45-годишен мъж с гъсти черни мустаци и сурови красиви черти. Портретът е нарисуван така, че очите те следват, когато се движиш.


Това не е Биг брадър от телевизията, това е реалният Биг брадър, който не само те гледа, а и те вижда. Онзи, от когото зависи не просто светлото ти бъдеще на тъпа плеймейтка или цицореста фолкпевачка, а целият ти жалък живот. Без лиготии, без компромиси - или обичаш Големия брат и живееш, или не го обичаш и не живееш. Още по-страшно - понякога го обичаш, а не живееш.


Това се случва, ако той прецени, че любовта ти не е достатъчна. Или ако задаваш въпроси. Ако помогнеш на някого. Ако ти помогнат на теб. Ако си представиш, че си човек. Ако не вярваш, че войната е мир, свободата е робство, невежеството е сила. Изобщо, случва се винаги, когато Големият брат прецени.


А той винаги, рано или късно, преценява и тогава поемаш към прочутия апартамент 101, където се реализират най-големите ти кошмари. Не се смейте, в това живяхме при "социализма". Но няма да влизам повече в "1984" - прочетете я, тя е сред най-значимите книги на ХХ век. Не мога да пропусна обаче друга важна посока от живота Оруел - неговия личен "социализъм".


Първо, той е резултат от житейски обстоятелства. Семейството му е аристократично, но бедно, оттам интересът му към нисшите класи като журналист. Второ, "социализъм" в английския вариант - лейбъризмът, в България би бил доста вдясно от центъра.

Фермата на животните
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Трето, оруеловият "социализъм" е против сталинския. Писателят отива в Испания да се бие в Гражданската война и се свързва с лявата ПОУМ. Сталинистката ИКП обаче не толкова се бие срещу Франко, колкото срещу другите леви. Оруел е отвратен от лъжите на комунистите, а те за малко да го осъдят на смърт. Измъква се навреме и казва истината в "Почит към Каталуния" - книга, която се приема на нож от левите интелектуалци на Запад. Четвърто, според повечето биографи, в наши дни Оруел би бил консерватор.


Човекът обаче е чешит не само в политиката, а изобщо. Харесва силния тютюн и простата английска храна, но за бирата е безкомпромисен - сериозните хора пият само гъст, силен ейл. В едно есе казва, че в най-готиния пъб бирата трябва да се сервира в калаени халби. Любовта към индийскя чай пък му е от младостта, когато е имперски полицай в Бирма и отблизо изучава източните религии и източните красавици.


Да, Джордж Оруел си пада по жените, но има задръжки - смята, че е неугледен и жените не го харесват, макар животът му да е пълен с доказателства за обратното. Включително дотам, че, както той го описва, понякога се стига до "заемане на неприлични пози" дори на публични места.


Да, в краткия си живот, прекъснат на 47 от туберкулозата, писателят преживява много прилични и неприлични неща, но за истински неприлично той смята само лъжата, заблудата, манипулацията, желанието да се скрие истината от хората. А спасение срещу лъжата Джордж Оруел вижда в мисленето на истината. В писането на истината. В казването на истината пред целия свят. Знае, че иначе годината 1984 ще се залости завинаги в живота ни.

Ключови думи към статията:

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  "но за истински неприлично той смята само лъжата, заблудата, манипулацията, желанието да се скрие истината от хората."
  А в България е така.

 2. 2 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5797 Неутрално

  Оруел е описал обществото след 2000 година, винаги се търси външен враг, тотално следене със социалните платформи, преинааване на истината за текущи или минали събития, насажда се страх от епидемии или пандемии!

  Пълна манипулация на обществото!

 3. 3 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Да, в краткия си живот, прекъснат на 47 от туберкулозата, писателят преживява много прилични и неприлични неща, но за истински неприлично той смята само лъжата, заблудата, манипулацията, желанието да се скрие истината от хората. А спасение срещу лъжата Джордж Оруел вижда в мисленето на истината. В писането на истината. В казването на истината пред целия свят. Знае, че иначе годината 1984 ще се залости завинаги в живота ни.
  Прототип в случая на Джордж Оруел вероятно у нас в момента е "ОТРОВНОТО ТРИО " начело с Бабикян - собственик на лъжливи сайтове??? До там ли стигнахме с морала и образованието , за което пледира въпростият индивид . За другите в момента няма да пиша . Има една приказка : "Хвани единият - удари другия "!

 4. 4 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  Орурл е "Жул Верн" в политическия трилър......абсолтно точно описва в "1984 та" и "Фермата" Татовците , Брежневците , Путинци , Лукашенковци, Алиевци.....Борисовци , Вучич, Ердоган .....и останалите Султани и Падишаси........

 5. 5 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1424 Весело

  "но за истински неприлично той смята само лъжата, заблудата, манипулацията, желанието да се скрие истината от хората"

  Демек умнокрасивистията, това не е ли срещу течението тука :)

  Ааа, сигурно е различно мнение за баланс, браво!

  Facing Worlds
 6. 6 Профил на m.konstantinov
  m.konstantinov
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Кошмарът на "1984" отдавна е надминат.

  Бъдете здрави!

 7. 7 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  До коментар [#3] от "doroteus":

  Не свърши ли тролската смяна, или днес заработваш извънредно?

 8. 8 Профил на Сър Джон
  Сър Джон
  Рейтинг: 126 Неутрално

  Оруел - пророкът относно неолибералният рак, който изяжда света.

  "Хубава работа, ама либерална" - организацията на "Да, България" в Столипиново
 9. 9 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  Като стана дума за Оруел се сетих колко дописки за ойля дневно със стотици коментарии имаше преди 4-5 месеца за отрицателните* цени...

  Сега направих справка - някъде 42-44 щд за буре върви, пък никой не счете за нужно да ни умедоми за впечатляващите подскоци и преминаването от отрицателните до плюсовите цени...

  ------
  заб.* - и тогаз го писах... Някои направили някаква далавера с най-вероятно 1 (една) сделка - някой продал, друг купил един милилитър (милилитър!) нефт на отрицателна цена, един месец ни надуваха ушите...

 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  "Премълчаването е най-опасната лъжа" - Оруел

  За мен тази негова промисъл е най-важната.


  До коментар [#3] от "doroteus":

  Ако човек търси и живее само с истината,тя ще го убие. Нещата не са толкова прости...

 11. 11 Профил на Protos
  Protos
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#9] от "Аскет":

  Нещо и борбата с Путин заглъхна и отиде на втори план с това горещо българско лято...

 12. 12 Профил на Parol4o
  Parol4o
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Оруел е ИСТИНСКИ гений - като Леонардо!!!

  Колелото на историята се върти!
 13. 13 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  До коментар [#6] от "m.konstantinov":

  Абсолютно.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 14. 14 Профил на Rocketman
  Rocketman
  Рейтинг: 0 Неутрално

  .... "Писателят отива в Испания да се бие в Гражданската война и се свързва с лявата ПОУМ. Сталинистката ИКП обаче не толкова се бие срещу Франко, колкото срещу другите леви. Оруел е отвратен от лъжите на комунистите, а те за малко да го осъдят на смърт..."

  Тъй като днес е модно течение да мразиш социализма и комунизма, предпочитам да пропусна този ред, тъй като не съм го срещнал никъде да се споменава." За кого бие камбаната" е много добър разказ за испанската гражданска война.

 15. 15 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Бойко Борисов не харесва Джордж Оруел - счита го за соросоид. Знаете ли, че Оруел е написал книгите си с пари от Цветан Василев и Черепа?

 16. 16 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  .... "Писателят отива в Испания да се бие в Гражданската война и се свързва с лявата ПОУМ. Сталинистката ИКП обаче не толкова се бие срещу Франко, колкото срещу другите леви. Оруел е отвратен от лъжите на комунистите, а те за малко да го осъдят на смърт..."Тъй като днес е модно течение да мразиш социализма и комунизма, предпочитам да пропусна този ред, тъй като не съм го срещнал никъде да се споменава." За кого бие камбаната" е много добър разказ за испанската гражданска война.
  —цитат от коментар 14 на Rocketman  До коментар [#14] от "Rocketman":

  Това е факт. В Испания Оруел внезапно прозира що за развалена стока са комунистите...

 17. 17 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 952 Весело

  "1984" е книга, която трябва да бъде прочетена от всеки, дори и от този, който не може да чете или е прочел само една книга в живота си (кам книгата да беше "1984", а не "Винету" )...

 18. 18 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#3] от "doroteus":Не свърши ли тролската смяна, или днес заработваш извънредно?
  —цитат от коментар 7 на Lazarus


  Не , друже. Кога да свърши определям АЗ ! Преча ли ти ???

 19. 19 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#17] от "geordgeo":

  не става.ако 1984-та ти е първа книга - ше откачиш.

 20. 20 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  До коментар [#13] от "Боян Таксиров":

  ама точно в-к днесник да прави реклама на оруел... голема ирониа, а?

 21. 21 Профил на ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  Рейтинг: 610 Любопитно

  До коментар [#17] от "geordgeo":

  Хм, дали не са я чели нашите управленци - целта на властта е самата власт.

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 22. 22 Профил на Rocketman
  Rocketman
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#16] от "deaf":

  Брей, а Хемингеуей явно така и не разбира колко долни били комунистите 😁😁😁

 23. 23 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  До коментар [#16] от "deaf":Брей, а Хемингеуей явно така и не разбира колко долни били комунистите 😁😁😁
  —цитат от коментар 22 на Rocketman  До коментар [#22] от "Rocketman":

  Как да разбере,като е комунист и у червата си?! Такъв се е пръкнал на света...

 24. 24 Профил на Rocketman
  Rocketman
  Рейтинг: 0 Неутрално

  И нека още нещо да кажа. 1984 та е велика книга но не е писана за комунизма. Това че много хора го припознават в книгата не означава, че е така. Днес много хора твърдят, че 1984 та се отнася към актуални събития а не в миналото.

 25. 25 Профил на pirvt
  pirvt
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Една от най-великите анти утопии на всички времена.

 26. 26 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  "Джордж Оруел - истината за истината"
  ......................................................................
  Истината е е истина, ако е изречена от Бабикян.

 27. 27 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  Когато четох "1984" преди няколко години, ми направи силно впечатление онази минутка омраза, в която Големият брат разобличаваше пред масата "народния враг". По онова време в Турция Ердоган водеше люта кампания срещу Гюлен. Имаше един абзац, в който мислено смених имената на героите с тези на Ердо и Гюлен. Получи се абсолютно същия смисъл, както и писаното от Оруел. Едно към едно. Днес сравнявам същия абзац с Путин и Навални, с Мадуро и опонента му. Отново съвпадения.

  Оруел можеше още много книги да напише. Загубата му на толкова млада възраст е огромна загуба за човечеството. Аз бях чел за трудностите му, които имал при публикуването на "Фермата". Навсякъде му затваряли вратата. Отхвърляли творбата му с всякакви доводи. Защото тогава се водела ВСВ, а Сталин, който е реално първообраз на главния герой, бил съюзник на британците. Трябвало да свърши войната и Чърчил официално да каже в САЩ речта си за "Желязната завеса", за да обърнат внимание на книгата му.

  По книгата "1984" имаше и филм, но аз препоръчвам на всеки, който не я е чел, да не гледа филма, а да чете книгата. Този мрак от книгата, този страх във въздуха не може да се предаде с един филм.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 28. 28 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1215 Весело

  -Колко джендъра има, Уинстън?
  - Два...два...
  - Пак питам, колко джендъра има!

 29. 29 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3797 Весело

  До коментар [#9] от "Аскет":

  Но пък винаги е забавно точно тук да се споменава Оруел

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 30. 30 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 501 Неутрално

  И нека още нещо да кажа. 1984 та е велика книга но не е писана за комунизма.
  —цитат от коментар 24 на Rocketman


  Разбира се, че не е писана за комунизма - писана е за тоталитарната държава.

  По една случайност я прочетох именно през 1984 и се удивлявах колко добре описва Съветския блок 36 години по-рано (имайки предвид, че е писана през 1948).

  После обаче се появи Едуард Сноудън и си дадох сметка, че Оруел всъщност по-точно е описал нещата, предстоящи да се случат след 65 години.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 31. 31 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  До коментар [#30] от "Petko Boukov":

  Има само една тоталитарна държава - комунистическата.

 32. 32 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4201 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Дуся,
  слаба защита за 2000, 1999... 1984... и назад
  докато спрем, да речем, в 1916

  До коментар [#2] от "Dariya Koleva":

  Оруел е описал обществото след 2000 година,
  винаги се търси външен враг...

 33. 33 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  До коментар [#20] от "betona":

  е, тва е по сички правила на науката и искуството.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 34. 34 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  До коментар [#31] от "deaf":

  уви, в голема грежка си.

 35. 35 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  До коментар [#27] от "Lou":

  Ще изкараш и Ботев като Големият брат! В статии и дневниците си Ботев пише с такава омраза към турците,която не отстъпва на тази на Ердоган към Гюлен. Ботев дори стига до фанатичен расизъм окачествявайки турците като етнически и расово непълноценни хора...

 36. 36 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  До коментар [#33] от "Боян Таксиров":

  :)

 37. 37 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  До коментар [#35] от "deaf":

  имай предвид че ботев е гениален поет, но смразяващо некадърен жорналист.... и цялата бг жорналистика последва неговия пример... и затова не струва нщо. и по спокойно ,както си я подкарал ще напльокаш сичко до сичко, големо дите на постмодерна си... ама нештата в жиота са леко по различни

 38. 38 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Има само една тоталитарна държава - комунистическата.
  —цитат от коментар 31 на deaf


  Вие, дето се имате за десни, виждате комунизъм и в Северна Европа, и в Канада, пък там тоталитаризъм не вирее.

  Комунизмът от съветски тип беше тоталитарен, но той няма монопол над тоталитаризма. Тоталитарен е бил и фашизмът, тоталитарна е и Саудитска Арабия, в малко по-ниска степен Турция... Най-добрият пример е Русия, където дори забраниха компартията и от 30 години се кланят в православието и строят капитализъм, без ни най-малко да са отстъпили от тоталитаризма.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 39. 39 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  .... "Писателят отива в Испания да се бие в Гражданската война и се свързва с лявата ПОУМ. Сталинистката ИКП обаче не толкова се бие срещу Франко, колкото срещу другите леви. Оруел е отвратен от лъжите на комунистите, а те за малко да го осъдят на смърт..."Тъй като днес е модно течение да мразиш социализма и комунизма, предпочитам да пропусна този ред, тъй като не съм го срещнал никъде да се споменава." За кого бие камбаната" е много добър разказ за испанската гражданска война.
  —цитат от коментар 14 на Rocketman


  "Модата" се мени, истините - никога😀

  Приписват на Чърчил фразата "Ако на 20 г' не си социалист-значи нямаш сърце/душа. Ако си социалист след 30-40 г' възраст-значи нямаш акъл". Релеванттен подход за годините след ПСВ: "Старата" система е кофти, нужна е нова! А новата е била социализмът-на теория ПРЕКРАСНА система. На практика-не толкоз.

  Не малко идеалисти (в това число британци от "Оксбридж') са били социалисти на младини. И са се били (с истински пушкала) в Испания. Част са поумняли, част не.

  Същото важи и за повечето местни (НЕ индоктририрани от Коминтерна) от българските "комунисти" от годините между двете войни: Те са приели единствената тогава идеология която обещавала социално равенство. В течение на годините при много от тях е произтекло някакво обмисляне на "нещата". И почнали да се питат "ЗА ТОВА ЛИ СЕ БОРИХМЕ?!?"

  Познавам/познавах лично такива. Тогава, в началото (10-12 годишен) не разбирах това "За това ли се борихме". Няколко години след това, като почнах да гледам по критично нещата, го разбрах. И реших-ТУК няма да ме има! След няколко години осъществих това. Предсрочно (преди да завърша ВУЗ), но се оказа добро решение-3 седмици след като "изчезнах" нещата с пътуванията се затегнаха неимоверно.

  П.С. Всеки си има един "свой празник". Моят е 4/8(1968)-тогава "изчезнах"😀 Празнувам си го ВСЯКА година😀😀😀
  До коментар [#14] от "Rocketman":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 40. 40 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4201 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Този Оруел... втори Настрадамус.

  В 2000 Елцин сдаде куфарчето Вся власть советам на Путин.
  Сов падение или случайност?

  До коментар [#2] от "Dariya Koleva":

  Оруел е описал обществото след 2000 година,
  винаги се търси външен враг...

 41. 41 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4201 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Едното не пречи на другото.

  1984 е за напреднали.
  Основата: Animal Farm.

  До коментар [#24] от "Rocketman":

  И нека още нещо да кажа. 1984 та е велика книга
  но не е писана за комунизма.

  Това че много хора го припознават в книгата
  не означава, че е така.

  Днес много хора твърдят, че 1984 та се отнася към актуални събития
  а не в миналото.

 42. 42 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  До коментар [#38] от "Petko Boukov":

  Путин на практика отмени забраната върху комунистическата партия наложена от Елцин и днес заедно с червеният динозавър Зюганов управлява Русия. Има ли смисъл да се води дискусия с теб след като си сляп за фактите?

  Тоталитарната държава НЕ може да съществува без затворени граници. Границите на Саудитска арабия,Турция и днешна Русия затворени ли са отвътре?

 43. 43 Профил на Petyo123
  Petyo123
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Вижте типичната мутра на ренегат , продал идеята си

 44. 44 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4201 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Добре бе, човек.
  Невинен си бил до доказване на противното ;)

  До коментар [#24] от "Rocketman":

  И нека още нещо да кажа. 1984 та е велика книга но не е писана за комунизма.
  Това че много хора го припознават в книгата не означава, че е така.
  Днес много хора твърдят, че 1984 та се отнася към актуални събития
  а не в миналото.

 45. 45 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Книгите на Оруел са настолни за съвременните диктатори.
  Само наш Бойко все още цитира наръчника за пропаганда на КГБ.

 46. 46 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  Прочетох първите коментари
  и не можах да продължа!
  Джордж Оруел никъде не казва, че пише за "социализмЪт"
  и за "сталийнския ред"!
  Той пише за целия свят и в основни линии за Британия!
  От къде, "четящите" се сдобиват с "анти-СССР- информацията"
  при Джордж, би следвало да пояснят!

 47. 47 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  Още нещо, много любопитно,
  което е, кой знае защо е пропуснато
  от "свободна европа"?!?
  Ето ви една статия от него,
  с много силно съдържание!
  "Ти и атомната бомба"!
  https://chitanka.info/text/36069-ti-i-atomnata-bomba
  Та те такива статии не са "велики",
  за радио "свободна европа" и "свобода"!
  Едно време ги слушах, защото уж бяха гласът на
  свободата у нас, сега са същите като всяка медия,
  създаваща "част от истината"!
  Затова и вече слабо се слушат!

 48. 48 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5797 Неутрално

  После обаче се появи Едуард Сноудън и си дадох сметка, че Оруел всъщност по-точно е описал нещата, предстоящи да се случат след 65 години.
  —цитат от коментар 30 на Petko Boukov


  При комунизмът липсваше интернет, смарт фона и социалните мрежи! Никой не купуваше по интернет!

  Сега ако се плаща само с кредитка карта, поради короната дори сме принудени, държавата и службите знаят къде ходиш и какво си купуваш, станахме прозрачните граждани,

  С едно натискане на бутон имат цялата картинка пред себе си, бес сътрудници на тайни служби! Затова смятам, че Оруел е бил голям мозък и е описал обществото след 2000 година!

 49. 49 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1777 Весело

  До коментар [#22] от "Rocketman":


  До коментар [#16] от "deaf":Брей, а Хемингеуей явно така и не разбира колко долни били комунистите 😁😁😁
  —цитат от коментар 22 на Rocketman


  Той, Хемингуей не знам какво е разбрал
  от "комунистите",
  но иначе си има съвсем открити
  расистки възгледи!
  Нацистки или може би "интернационал-нацистки (расистки)"!
  Неговите изказвания са записани на "живо"
  и са плашещи за хора с "умерени възгледи"!

 50. 50 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1777 Любопитно

  До коментар [#31] от "deaf":


  До коментар [#30] от "Petko Boukov":Има само една тоталитарна държава - комунистическата.
  —цитат от коментар 31 на deaf


  Виж ти?!?
  Не, че обичам "комунизма"!
  Напротив, изключително ми е противен,
  но да съдят 80-90 годишни "нацисти",
  в най-щастливото "демократично общество в Европа",
  за престъпления, къде наистина, къде измислени,
  а да приемеш всичката паплач и сган, родена от "болшевизма"
  и да не накажеш НИКОГО от тях и даже да ги "инсталираш" ,
  като управленски органи,
  може и да не се нарече "тоталитаризъм",
  но е наистина е тотално погнусяващо!!!

 51. 51 Профил на mekarshalev
  mekarshalev
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#9] от "Аскет":

  ей каскет, ногу си прозд бе!
  ако си так'в анализатор за къв'то се изкарваш, трябва да знаеш защо имаше отицателни цени само на амер. петрол за 1-2 дена, нали?

 52. 52 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Тоталитарната държава НЕ може да съществува без затворени граници. Границите на Саудитска арабия,Турция и днешна Русия затворени ли са отвътре?
  —цитат от коментар 42 на deaf


  Ами 50% от хората в СА не могат дори на улицата да излязат без мъж придружител хем целите забулени. А останалите 50% могат да бъдат проследени и разчленени навсякъде по земното кълбо, ако се осмелят да критикуват режима. Имаш ли нужда от още примери? Знаеш ли колко души в Турция са загубили работата си или са в затвора, защото не са подкрепяли Ердоган? Знаеш ли палачите на Путин колко журналисти са затрили? Несериозно е просто само по рецитирането на Комунистическия манифест да определяш коя държава е тоталитарна. Китайците не могат ли да пътуват навън?

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 53. 53 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3428 Неутрално

  Прасенцата ни управляват вече 30 години.

 54. 54 Профил на nibelung2
  nibelung2
  Рейтинг: 311 Весело

  До коментар [#3] от "doroteus":

  Оруел не е копаня за свине.Романът е труден за тебе,гледай си твоята копаня и не се насилвай да кажеш нещо смислени.От напрежение ще ти потече кръв от носа.1

 55. 55 Профил на nibelung2
  nibelung2
  Рейтинг: 311 Весело

  До коментар [#39] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":3 седмици след като "изчезнах" нещата с пътуванията се затегнаха неимоверно. Точно навреме,защото след 3 семици бе инвазията на СССР и за срам и НРБ В чехословакия и затова бе това затягане на ,,гайките,,

 56. 56 Профил на nibelung2
  nibelung2
  Рейтинг: 311 Весело

  До коментар [#26] от "4ort":

  Готин ,тази книга не е за теб,гледай си копанята,следвай си опорките и нема а са плашиш, брато!

 57. 57 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Хаха, този великан е предвидил точно соросоидното движение, когато
  никой друг не е знаел за какво става дума.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 58. 58 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  До коментар [#17] от "geordgeo":

  "1984" е книга, която трябва да бъде прочетена от всеки, дори и от този, който не може да чете или е прочел само една книга в живота си (кам книгата да беше "1984", а не "Винету" )..."

  Едбокнижник няма да я рабере, така че няма смисъл. Книгите на Оруел могат да будат единствено венец поставен върху цялостната конструкция. Обикновено Оруел са чели хора, прочели" един вагон книги".

 59. 59 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  Министерството на истината, новоговорът,език на омраза са все неща,които ги има и при съвременните марксисти.

 60. 60 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  Владимир Буковски-съветски дисидент,който е лежал по лагери и затвори в СССР,съвсем ясно прави връзка между комунизма и съвременните политкоректни левичари.Липсва свобода на словото-откривателят на ДНК Джеймс Уотсън бе лишен от титлите си,защото изказа мнение, че негрите са по-малко интелигентни от белите.

 61. 61 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Живеем във "Фермата". "1984" е бъдещето! После? Няма после!

 62. 62 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Оруел - пророкът относно неолибералният рак, който изяжда света.
  —цитат от коментар 8 на Сър Джон


  Социалистичèския рак,Индивидуалните права ,примат на личните права спрямо този на корпорации ,вкл държавите и малката държава.както и максималното ограничаване на достъпа до власт на всички идеологии,включително религиите не може да доведе до нищо подобно на 1984 и Животинската ферма,
  Но описаното в Глътка въздух,Да живее фикуса и Убийството на слона преживява почти всеки в даден период от живота си,
  И тогава е добре да имаш и мотивацията,и инструментите ,които именно либерални те общества и държави предоставят.

 63. 63 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  Джордж Оруел - еидн от редицата велики британци.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 64. 64 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  И нека още нещо да кажа. 1984 та е велика книга но не е писана за комунизма. Това че много хора го припознават в книгата не означава, че е така. Днес много хора твърдят, че 1984 та се отнася към актуални събития а не в миналото.
  —цитат от коментар 24 на Rocketman


  Писана е за социализма и тоталитарните държави и общества по принцип.Има алюзии с режимите в СССР,Нацистка Германия,Китай на Мао Дзе Дун,тоталитарния характер на социалистическите,комунистическите и марксистките партии във Великобритания по това време,и този на подобните партии в Испания,непосредствено преди по време на Гражданската война в Испания,както и стремежа им да въведат деспотизъм,при който те са деспотите.

 65. 65 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  Аз бих прочел първият му роман "Бирмански дни". Изглежда доста интересен.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 66. 66 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Неолиберализмът, политкоректността, левичарството отиват в такава посока, че творбата на Джордж Оруел може да изглежда като детска приказка след години.

 67. 67 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 826 Неутрално

  "и тогава поемаш към прочутия апартамент 101, където се реализират най-големите ти кошмари... Но няма да влизам повече в "1984" - прочетете я, тя е сред най-значимите книги на ХХ век. "

  Ами като е значима вземи да я препрочетеш бе, Пламене! Какъв апартамент? Това 101 е стая (килия) за изтезания и така си е наречена в книгата – "Room 101". И се е превърнала в нарицателно.
  Откъде ти хрумна да я наречеш "апартамент"?

 68. 68 Профил на mekarshalev
  mekarshalev
  Рейтинг: 436 Весело

  До коментар [#66] от "4okuto":

  я кажи десничарството, консерватизма и трамп къде ще ни отведат?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK