Стихосбирката "Машини" - повтарящият се ритъм на живот

Едно от достойнство на поезията на Златозар Петров е свободната игра с формата.

© "Жанет 45"

Едно от достойнство на поезията на Златозар Петров е свободната игра с формата.Текстът е препубликуван от "Портала Култура".


Златозар Петров е повече или по-малко познат на читателите, които харесват, обичат поезията и искат да я четат. Автор е на няколко стихосбирки, появили се в периода между 2006 и 2020 г. Аз лично познавам само "Топло животно и други стихотворения" от 2017 г., за която поетът има номинация за Националната награда за поезия Иван Николов, и най-новата му книга от тази година - "Машини".

Машини
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Това, което не може да не се каже веднага, е как тази стихосбирка "отказва" да я подредим някъде, да я сложим в групата на "такива" или "онакива" стихове. Да причислим автора ѝ към "тази" или "онази" поетическа общност или група със сходство във възприемането на света и нещата. (Лично аз по-скоро интуитивно усещам в някои стихотворения състояния, сходни с тези на големи, вече не живи наши поети. Но не говоря за Вапцаров, стих от чието "История" е използван съвсем "нарочно" в поемата "Дървото от пчели". Но не затова ми се иска да пиша сега).


"Машини" е искрена, разнообразна, играеща и разиграваща книга, в която е възможно машините да "заспиват и сънуват", "животни и кукли потъват в бавната есенна кал", "звездите са животни овце", "между топлите машини танцуват статуи от мрамор" В този лирически свят е възможно преобръщането на нещата, на преминаването им едно в друго, на сливането на живо и неживо, възможно е някакво уникално единосъщие.
Въпреки че, четейки едно или друго стихотворение, усещаме различни пластове на времето - минало, сегашно, бъдеще, всъщност в цялостта си стихосбирката има основа, някакъв по-дълбок фундамент, който е непроменлив. Много харесвам това внушение, поне така аз го възприемам, за еднообразие и ритмичност. Точно когато си в развихрената игра на хора, богове, машини, животни, идва някакво успокоение, съзнаване на безсмислието на всичко, на неговата повтаряемост, отново и отново


Човекът, какво е той? Не мисля, че имаме отговор тук и това е толкова важно. Човекът е много и малко, едно или друго, но никога - това. Не можем да кажем - ето това е човекът, не можем.


Другото голямо достойнство на поезията на Златозар Петров е свободната игра с формата. "Машини" е стилистично нееднородна, разнообразна и това е прилягащата форма на стихотворенията в нея.


Има и още нещо, което впечатлява в стихосбирката - при съзнаването на "съвършеното безсмислие", на невъзможността да съществуваш повече в такова днес/"не мога повече да съществувам в този ден"/, при всичкото това "онемяване", потъване в "подлата и мръсна мъгла", "неподвижна и зла" - човекът има къде да се приюти, да усети топлотата на живота, да има миг, в който да каже - "Гледах всичко това, слушах тихото жужене на пчелите/ и бях щастлив".


НЯМА И НЯМА


Настъпи съвършеното безсмислие.
Преплетени са паяци и вълци.
Машината на тялото полита.
Душата се оглежда: няма, т'ва е.


Идеи и неща се сливат,
а по-нататък - твоята родина.
Стихът се рее. Шипков храст,
ще надживееш моята родина.


Един невероятен, мъртъв вятър
лежи в краката ми. Все тая.
Годините са чиста биология.
Не си се раждал, ни живял, ни пял.

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Не бях чела поезия от студентските години. Стана ми любопитно. Намерих няколко от автора по интернет. Човекът има поетическо светоусещане... без съмнение, само дето не знам дали това, което пише е поезия или идеи за разкази, които или го мързи да напише ...или няма вображението / търпението да напълни със съдържание ( to flesh out )

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 2. 2 Профил на earthian
  earthian
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Малейййй, к'ва поезия 🤣🤣🤣🤣 и анализът... ехаааа, някой се е упражнявал за матура, май 😜😜😜😜

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK