Буковски, този вечен махмурлук

Чарлс не е писател, а фанатична вселена, в която лудите и пияниците са светците на епохата, изкуството е далеч по-поносимо от живота.

© "Фама"

Чарлс не е писател, а фанатична вселена, в която лудите и пияниците са светците на епохата, изкуството е далеч по-поносимо от живота.Текстът е препубликуван от "АртАкция".


"Ако не можеш да бъдеш джентълмен, поне не бъди прасе."

За писането
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Буковски, подкожният Буковски се ражда на 16 август 1920 г. и не умира никога. Чарлс не е писател, а фанатична вселена, в която лудите и пияниците са светците на епохата, изкуството е далеч по-поносимо от живота, а отровената от бира душа е по-тъжна от всички коледни елхи по света. След роман на Буковски главата тежи, устата е суха, слабините са влажни и жадни за всичко. Сърцето скача неукротимо, сякаш иска да избяга от затвора на гръдния кош. Обаче не можем да избягаме. Опияняващо е. Намери това, което обичаш, и го остави да те убие, нали така беше?


- Аз мисля, че трябва да се пийне.
- Да пийнат трябва почти всички, само че те не го знаят.
Трагичният писател масово погрешно е схващан като поредния циник или обикновен пияница. В мрачната и разнебитена душа на Буковски са изхвърлени нежно всички обримчени жартиери на великата тъга и всички износени сутиени на непреодолимата мъка.

Жени
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Поща
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Най-красивата жена в града
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

"На жените никога не им трябва благоразумие, единственото, което искат, е да си отмъстят емоционално на някого, за когото им пука прекалено много."


Романите, разказите и поезията на Буковски са разголен цинизъм без бельо. Безкрайна самота, чиито гърди висят свободно и се поклащат при всяко изкашляне. Всяка дума е облегната на горчивата истина от реалността. Всички мрачни нюанси в прозата на Буковски са отражение на мрака в душата му. В пубертета на малкия Чарлс лицето му е белязано с ужасяващо акне, което по-късно довежда до онези добре познати ни дълбоки белези на самота и отчаяние. Като младеж следва журналистика в Лос Анджелис и именно тогава започва с първите си опити за писане. Неуспешни, сурови и грозни, но откровени и искрени. Подобно на персонажа си Чинаски Буковски също сменя какви ли не нископлатени работи, като дори за кратко лежи в затвора, разбира се, заради пиянство, прекрарва време и в психиатрия. Нима алкохолните слабости са престъпление? Нима водят до решетките? Дори в 1943 г. го обявяват за физически и психически негоден за военна служба.


Хората без морал често се смятаха за по-свободни, но най-често просто бяха лишени от способността да чувстват и да обичат. Така прегръщаха свободния секс. Мъртви, които чукат други мъртви. В тяхната игра нямаше риск или хумор - бяха трупове, които чукат други трупове.


Изпълнен с чувства, любов (да, да, любов), страсти и мощни емоционални терзания, Чарлс съблазнява живота и флиртува с него непрекъснато. Работи като пощальон, пише стихове, жени се, развежда се, пие до безпаметност, пуши и чука. През 1987 г. по негов сценарий е създаден култовият филм "Barfly" с Мики Рурк и Фей Дънауей. Режисьорът Барбет Шрьодер признава, че да твори върху сценарий на Буковски е повече от сбъдната мечта. Продуцент е Франсис Форд Копола. "Barfly не е велик филм - казва Чарлс - но те хваща за гърлото. Гледал съм го два-три пъти и винаги след това ми се е приисквало да се напия." През 2005 излиза и филм по едноименния роман "Factotum". Екранизацията е с Мат Дилън и Лили Тейлър.


Възражението ми към войната не беше, че трябва да убивам някого или че може да бъда убит безсмислено, това трудно имаше каквото и да е значение. Това, на което се противопоставях, беше, че ми се отказваше правото да си седя в малка стая и да гладувам, да пия евтино вино и да лудея по мой си, собствен начин в собственото ми свободно време.


Днес празнуваме Буковски. Утре ще сме с махмурлук. Но няма значение. Ще следваме неговата диета и ще скочим смело в някоя огромна халба с бира. Ще удавим тъгите си, ще изчукаме нещастията си, обаче ще го направим красиво. Защото онези, които вкарват в лудница заради алкохол, често носят най-красивите души.


"Дори и хиляди пъти да си прав, какъв е смисълът, ако жена ти плаче."

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  Наистина вселена.
  Последното изречение за плачещата жена и смисълът на правотата показва каква вселена е Буковски

 2. 2 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Стига сексизъм, слабините били влажни и готови за всичко.
  Понякога слабините са твърди и всепроникващи.

  С риск сам да бъда определен като сексист- алкохолът не прощава на никого, но при дамите проявлението му е доста по-отвратително.

 3. 3 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  Буковски е един от онези писатели, които трябва да бъдат четени, не защото някой или нещо ги е направило известни (такива има с хиляди в днешно време), а защото е толкова различен, че не се вмества в абсолютно никакви рамки. И не може да бъде вместен, защото както правилно е отбелязала авторката, той е вселена. А как би могла една вселена да бъде поставена в рамка?

  Пазете се от доносника vesolr
 4. 4 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 960 Неутрално
 5. 5 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2983 Неутрално

  Не е пример за подражание, но е забавен.

 6. 6 Профил на BloodSport
  BloodSport
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Буковски е пич, защото е откровен и истински, по простата причина, че за разлика от повечето писатели, изкуствоведи, писарушки, критици, поети, ходожници, актьори, цигулари и сие, е работил, блъскал е като куче цял живот, и пише истината, няма нищо по-силно от истината. Също и Хемингуей.

 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3510 Любопитно

  "Дори и хиляди пъти да си прав, какъв е смисълът, ако жена ти плаче."
  =========
  Ако жена ти постоянно се смее.....къде е гаранцията, че понякога не грешиш.....?
  В махмурлука ли...?

  Bukalemun
 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3510 Весело

  До коментар [#7] от "eti mehter":

  Ха ха..... :)....мерси за минусите....!
  Поне 6 от минусчиите са махмурлии чиито жени са вечно усмихнати.....

  Bukalemun
 9. 9 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 902 Неутрално

  "На жените никога не им трябва благоразумие, единственото, което искат, е да си отмъстят емоционално на някого, за когото им пука прекалено много."
  ===
  БХК да се самозезира!

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 10. 10 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Буковски е истински. Пише и не мисли дали ще се харесва. Някой го беше характеризирал - пише като с чук!

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 11. 11 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Като ученик - президента на САЩ изнасял реч на близо, децата трябвало да са на речта и да напишат есе за това. Буковски направил само второто. Учителката: деца, който не е присъствал на речта да прочете есето на Чарлз!

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5120 Любопитно

  До коментар [#7] от "eti mehter":

  ''Как можеш да се довериш на същество, от което всеки месец тече кръв и то все пак не умира? ''
  Чарлз Буковски

  [email protected]
 13. 13 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  Чудесен автор за феминистки. Въпрос към културтрегерката: знае ли какво пише на гроба му?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 14. 14 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Буковски е интересен, но не бих го нарекъл вселена. Книгите му са забавни, но в същото време еднотипни, персонажите също. Когато човек прочете една книга, все едно е прочел всички.
  Книгите му са винаги за бунта срещу системата, затова може би най- биха се харесали на млади хора, които все още не са станали част от системата и лесно биха се отъждествили с героя.
  Ако човек не го е чел, добре е да прочете една. Аз бих препоръчал "Поща" или "Жени".
  За поезията му не мога да говоря, не съм чел, а и трудно чета лирика по принцип.

 15. 15 Профил на gaq09398612
  gaq09398612
  Рейтинг: 58 Неутрално

  Живота му е мръсен парцал,с който бърше мръсния прозорец на стаята си,за да погледне към света навън...

 16. 16 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2425 Весело

  Любимият автор на всички уонаби "бунтарки" в гимназията. Сега, 20 години по-късно всичките са омъжени, с деца и корпоративни кариери. Не ми хареса хич - това неговото не е цинизъм, а чиста проба простащина, която за съжаление копират масово българските автори от новите поколения (може би си мислят, че така ще копират и историите му с жени в реалността). Хенри Милър е на много по-високо ниво във всяко едно отношение.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 17. 17 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  НЕ съм съгласен :)
  Аз почти НЕ пия, не пуша, и не се трогвам от женски сълзи :)

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 18. 18 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5120 Любопитно

  ''Разликата между демокрацията и диктатурата е, че при демокрацията първо гласуваш и след това получаваш заповеди, докато при диктатурата не си губиш времето с гласуване.''

  Чарлз Буковски

  [email protected]
 19. 19 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#16] от "Тюфлекчия":

  Страхотно сравнение.

  Хенри Милър е хищник, бродещ из прикритите задни дворове на бездушната средна класа, който, вадейки мръсното им бельо на показ, разкъсва тъканта на самото им съществуване с острите си зъби.
  Гений, предпочел да омърси себе си, наместо душата си.

  Буковски е просто един обсебен в секса алкохолизиран злобар. Който, между другото, за ужас на много от почитателките си, между секса и алкохола винаги би избрал последния.
  "The people walk with such an indifference I begin to hate them, but then again I've never really been fond of anything."
  А, и подражател. Както по-горе някой писа, всичките му книги са еднотипни. Социалните отношения за които пише, са доста по-добре описани от класици като Дикенс или Джак Лондон.
  По-прочувствено, реалистично и с много по-малко цинизъм.

  Бил е добър наблюдател, това е всичко.

 20. 20 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Barfly е култов!

  Winora forever
 21. 21 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 614 Неутрално

  До коментар [#19] от "klecho":

  > между секса и алкохола винаги би избрал последния.

  Житейската трагедия на мъжете е, че за да получат първото, трябва да избреат второто. Еволюцията е една пачавра!

  Winora forever
 22. 22 Профил на Сър Джон
  Сър Джон
  Рейтинг: 30 Весело

  НЕ съм съгласен :)Аз почти НЕ пия, не пуша, и не се трогвам от женски сълзи :)
  —цитат от коментар 17 на Боян Таксиров


  Ти си нежен , но твърд съвременен мъжага. Знаем те.

  "Хубава работа, ама либерална" - организацията на "Да, България" в Столипиново
 23. 23 Профил на ART
  ART
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Не съм чел нищо на Буковски. Но като преглеждам коментарите, виждам поредният алкохолик, който се мъчи да оправдае алкохолизма си. Избрал е да го прави, като пише книги. Другите алкохолици просто пият. Все пак, ще прочета няколко негови неща след дитирамбите, които някои изляха тук.

 24. 24 Профил на ART
  ART
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Е, прочетох ей сега пет негови разказа. Главни герои алкохола и секса. Търсил е това, което продава. Дори не бяха оригинални. Нещо като розово порно. Мъгляви. Не ми харесаха.

 25. 25 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Буковски е пич, защото е откровен и истински, по простата причина, че за разлика от повечето писатели, изкуствоведи, писарушки, критици, поети, ходожници, актьори, цигулари и сие, е работил, блъскал е като куче цял живот, и пише истината, няма нищо по-силно от истината. Също и Хемингуей.
  —цитат от коментар 6 на BloodSport


  Малко ли ни е истината в живота, та трябва да ни я сервират и в литератирата и то в такъв циничен вариант. Изкуството не е реалност, то трябва да е красиво, а не да ни сервира цялата грозота на реалността. Ако искам грозота, не ми трябва литература, мога да мина и без нея. Не понасям Буковски, той просто е досаден.

 26. 26 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#16] от "Тюфлекчия":

  Съвършенно точно.
  На практика Буковски е посредствен булеварден писател, намерил една цинична ниша в която се е сгушил.
  Вселена? Абсурд.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 27. 27 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3510 Весело

  До коментар [#12] от "karabastun":

  Спирайки кръвотечението за около 9 месеца.... :)

  Bukalemun
 28. 28 Профил на ART
  ART
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Ето малко от великия Буковски. Сега всички чекиджии ще почнат да търсят Буковски.

  " ...Най-сетне се съблякохме и отидохме в леглото — първо Мерседес, после и аз. Започнахме да се целуваме и аз я погалих по путка_та. Тя ме хвана за кур_а. Качих се върху нея. Мерседес го насочи в себе си. Там долу беше много добре, много тясна. Малко я подразних, като си го извадих почти целия и раздвижих само главичката. После пак го пъхнах целия, бавно и лениво. После изведнъж й го набих четири-пет пъти и главата й заподскача на възглавницата... "

 29. 29 Профил на bsa22555059
  bsa22555059
  Рейтинг: 26 Неутрално

  имам му една книга,за да я прочетат внуците (ако имат валенции за това тежко изпитане за ума),така сЪ натрупване да отсяват това което е за предпочитане. "плявата отъ зърното") :бил "вселена":изпростяването ни е космическо;както преди и днес го оженявам въ рубриката "губивреме".

 30. 30 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Така е, но някои разчитат твърде много на нежността :))

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 31. 31 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  До коментар [#22] от "Сър Джон":

  Ти си нежен , но твърд съвременен мъжага. Знаем те.
  —цитат от коментар 22 на Сър Джон


  Така е, но някои разчитат твърде много на нежността :))

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 32. 32 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3453 Неутрално

  До коментар [#26] от "olexander":На практика Буковски е посредствен булеварден писател, намерил една цинична ниша в която се е сгушил
  >>> Далече сте от истината за Буковски. Ето едно негово стихотворение за читатели с пресъхнало гърло и изкуствоведки с ..влажни слабини.:)

  for the concerned:

  if you get married they think you're
  finished
  and if you are without a woman they think you're
  incomplete

  a large portion of my readers want me to
  keep writing about bedding down with madwomen and
  streetwalkers-
  also, about being in jails and hospitals, or
  starving or puking my guts
  out....

  for those readers now
  sick at heart
  believing that I'm contended
  man-
  please have some cheer: agony some times changes
  form
  but
  it never ceases for
  anybody.

 33. 33 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3932 Весело

  До коментар [#32] от "тулса":

  Животът като вечна агония? Има и такива хора. За тях е одеският виц:

  - Моня, защо жена ти вечно мърмори и ходи намръщена?
  - Ааа, недей, когато е щастлива е още по-лошо, тя пее :-)

 34. 34 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3932 Весело

  До коментар [#32] от "тулса":

  Като се заговорили за поети, ти знаеш ли че има "Пастернак Ентерпрайс"?
  https://www.pasternack.com/

 35. 35 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3453 Неутрално

  До коментар [#34] от "daskal1":
  Едно ли магаре се казва Марко:)

 36. 36 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3932 Весело

  До коментар [#35] от "тулса":

  Със сигурност не, но Пастернак не е Марко (Поло?)

 37. 37 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3453 Неутрално

  До коментар [#36] от "daskal1":
  Така беше народната мъдрост... А поетът беше Леонид...Льоня по нашему:)

  Малко съжалявам, че не намерих книжката си със своеобразната поезия на Буковски вчера. Сега темата отплува от първа страница и от вниманието на ерудитите. Имам също и книга с дългогодишната кореспонденция на Буковски с Шери Мартинели, The Queen of the Beats - поетеса, художничка и муза на Езра Паунд. Разкрива Буковски в по-неочаквана светлинба.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Sheri_Martinelli

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK