Откъс от "Религията като престъпление. Българската "Ислямска държава" от Евгения Иванова

Корицата на книгата

© Дневник

Корицата на книгата"Религията като престъпление. Българската "Ислямска държава" е новата книга на проф. Евгения Иванова, историограф и изследовател с интереси в балканистиката, антропологията и етническата политика.


"Основание да се търси среда за прояви на ислямизъм в България ни дадоха двете дела за "престъпления срещу републиката и мира", които се водят срещу групи мюсюлмани от 2012 г. Намерихме основание и в твърде шумната понякога медийна пропаганда, позоваваща се на самозвани експерти, стигнала дотам да прогласи, че "българският съд покровителства радикалния ислям" или че е "била създадена логистична база на "Ислямска държава" в пазарджишкия квартал Изток", разказва проф. Иванова.


Изследването й единственото влиза с количествена и с качествена методика в гетата на Южна България със специален фокус върху онези, в които живеят подсъдимите за "престъпления срещу мира", и за първи път интервюира самите подсъдими и хора от обкръжението им.
Освен на научни изследвания проф. Иванова е автор и на романите "Фото Стоянович", "Оглушително бяло", "Планът Константинопол" и "Проклет роман". "Дневник" публикува откъс от "Религията като престъпление. Българската "Ислямска държава", предоставен от автора.


"Пазарджик е най-расисткият град в България"


"Пазарджик е най-расисткият град в България" - твърдяха жителите на кв. "Изток" - гетото, набедено за "логистична база на Ислямска държава".


Реших да проверя тези твърдения и интервюирах неколцина случайни граждани на Пазарджик, българи. Макар да питах конкретно за "джихадистите", всички отговаряха за циганите по принцип - с познатите и от другаде трафарети, обогатени от един съществен нюанс: възмущение от присъствието им в центъра.


Ами те са навсякъде. В заведенията, по улиците, навсякъде. Когато искаме да отидем на ресторант, излизаме извън Пазарджик. Иначе е невъзможно да се разминеш от тях. В Пловдив може и да са повече, ама си стоят в гетото, а нашите - навсякъде. Не, тези с бурките си стоят в гетото, но другите обикалят Преди (през комунизма) не ги пускаха, ама сега(жена, 45 г.)


Винаги в Пазарджик са гонели циганите. Имаше едни бандички (през комунизма) - само, като видят циганин в центъра, веднага правят така, че да го махнат оттам. Не ги пускаха в плувния басейн, в кафенетата, в сладкарниците, в ресторантите - никъде. (мъж, 70 г.)


Спомням си един случай - трябва да е било през 80-те: Дойдоха някакви цигани на плажа и веднага - от целия плаж - скочиха мъже българи да ги изгонят. Като стена. Помляха ги от бой и не ги пуснаха. (мъж, 44 г.)


Религията като престъпление: Българската "Ислямска държава"
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

След краха на комунизма отношението не се променя, категоричното отхвърляне, гетоизирането дори, вероятно, се засилва - заради "нахалството" на циганите да се мяркат из центъра. Според представители на Националната мрежа на здравните медиатори, чийто опит в гетата датира от 90-те години на 20 век, в Пазарджик е характерно отношението на дискриминация към циганите. Липсвали, освен това, адекватни политики и целеви социални програми за интеграцията им.


Политиките в Пазарджик твърде се различават от социалните програми. И до днес (не само в квартал "Изток") се помни мащабната акция на МВР от 1992 г., включваща 1000 полицаи от целия окръг и ръководена от тогавашния началник на полицията Арлин Антонов.


Конфискувана била, наистина, голямо количество контрабандна стока, наркотици, освободени били момичета, склонявани към проституция. Заловени били и впоследствие - осъдени извършителите. В заглавията на медиите, които (и сега) славословят акцията и я наричат "легендарна", доминира думата "помляха". "Помляха" гетото - цялото, заедно с жените и децата. Медиите ликуват, че жителите на квартал "Изток" "и до ден днешен треперят, когато се сетят за нощта на 29 юни 1992 г., а в съзнанието им изплуват ясните спомени от разигралите се събития". Половин година след "разигралите се събития" в Пазарджик нямало кражби, а Арлин Антонов бил награден с поста началник на Националната служба за сигурност.


Някои от медиите тъгуват, че


при днешните обстоятелства е почти невъзможно повторение наисторическата акция. След като вече сме в Евросъюза, полицията е поставена вположение да се лови за буквата на закона и да не смее да действа.


Дискриминационното отношение на мнозинството в Пазарджик е една от главните теми в махалата:


В "Кауфланд" пуснаха обява за чистачки. Нито една от нашите жени не взеха,даже и с образование. През комунизма вземаха виетнамци, а нас - не. (мъж, 55 г.)


Един от подсъдимите не посмял да посети майка си в болницата, докато я оперирали, за да не се озлобят лекарите. Въпреки това, те я разпознали като "майката на терориста". А в Пловдив никой не го наричал "терорист" (мъж, 43 г.)


Разликата Пловдив/Пазарджик се очерта и в други интервюта:


А иначе Пазарджик е най-гадният град. Ако можех да заживея в Пловдив, никога нямаше и да си помисля повече за Пазарджик. Там си е истински град... Тука са нацисти хората. (мъж, 37 г.)


Обаче камионът, изсипал глутница бездомни кучета точно пред джамията, бил с пловдивска регистрация Изсипвали не само кучета, а всякакъв боклук. "И нас ни мислят за боклук" - обобщи момченце на 14 години.


Може би - в потвърждение на възгледа за "най-расисткия град" - на пресконференцията си след първия тур на президентските избори кандидатът Красимир Каракачанов заяви:


Започнахме кампанията си в Пазарджик я завършихме в Пазарджик! Това е война за освобождението на България! Ние сме юмрук, който тепърва ще нанесе удар!


Доста по-различно беше отношението на онези, които познаваха отблизо хората от гетото. Повечето от тях твърдяха, че - откакто станали религиозни - спрели да крадат и да "правят зулуми". На съвсем същото мнение бяха и някои протестанти от кв. "Изток", макар иначе да не харесваха съседите си мюсюлмани.


Най-големият проблем


в гетата е липсата на образование. Все повече от младите хора и особено децата са напълно неграмотни и не знаят български. Ходят на училище в гетото, но не научават нищо, дори езика. В "Столипиново", например, ми казаха, че учителите им разрешават по цял ден да си ровят в телефоните - само да не вдигат шум - и изобщо не преподават. Повечето от по-заможните цигани са дали децата си да учат извън махалите, някои дори са се изселили в други квартали. Изпълняват се и проекти за десегрегация, "изнасяне на обучението извън гетото", но - очевидно - са недостатъчни.


От групите в пазарджишкия квартал "Изток" най-нисък е образователният статус на деклариралите турска етническа принадлежност, следвани от тези,декларирали ромска етническа принадлежност. Делът на завършилите висше образование "турци" и "роми" в квартала е под 1 %, делът на завършилите средно образование - под 4 %. Хората без никакво образование са 17 % при "ромите" и 19 %при "турците".


Според "Мониторинг на рисковете от радикализация", извършен от Центъра за изследване на демокрацията (2017), повечето от децата на "салафитите" посещават кварталното училище, включително - синът на Ахмед Муса. Нещо повече -"салафитската общност" се е самоорганизирала в предоставянето на обучение по български и турски език за деца. Това твърдят здравни медиатори, социални работници и учители, практикуващи в квартал "Изток".


Директорът на едно от училищата в махалата (именно онова, където учи синът на Ахмед Муса) потвърди, че децата идват в клас, но рано се отказват: момичетата се женят, а момчетата започват работа. Все пак, тази година (2016) ще завършат 11абитуриенти. Особено се гордеят с един студент, записал етнология в Пловдив.И директорът, и учителките се оплакват, че им е трудно. Децата си излизали от час по всяко време - за да ядат, например. Образованието било на най-ниското място в ценностната им система.


След излизането си от затвора, Ахмед Муса искаше да направи сдружение, което да осигурява лекарска помощ за махалата (преди всичко - гинеколог) и учители побългарски език за децата и за възрастните. Обратното му изпращане в затвора след присъдата по второто дело, предполагам, е осуетило намеренията му.


Мнозина от свидетелите по делото настояват върху обратното: "салафитите" не изпращали децата си в училище, защото "единственото, което е важно да знаят, е ислям".В асеновградското гето едно момченце много искаше да си говорим. Не можехме да се разберем. Помолих баща му (и той - с доста слаб български) да му преведе, че искам да ми каже поне една българска дума.


- "Фейсбук" - отговори зарадвано детето.


Неграмотността - и на обвиняемите, и на циганите изобщо - е сочена като основен проблем и от благосклонно настроени към тях хора: от адвокатите им, от някои представители на мюфтийството, дори от подсъдимите по първото дело (предимно помаци):


Вярно е, че търсят информация по Интернет и понеже са незнаещи, трудно могат да пресеят кое е правилно и кое не, но искат да се учат и да бъдат добри мюсюлмани. (мъж, 61 г.).


Именно това мнение ме подсети да нарека "ислямистите" от второто дело (предимно цигани) "интернет-салафити".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Повече цигани са християни, отк. мюсюлмани. Повече цигани са баптисти, отк. джихадисти

 2. 2 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Ще цитирам Хайнрих Хайне.
  В тъмните времена народите най-добре са ги ръководили с помощта на религията и през всички епохи, негодниците винаги са се прикривали зад религия и демонстрацията на нравственост!

 3. 3 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  Държавата се оказва безсилна да интегрира ромите. С липсата на дори основно образование тези хора са обречени на доживотна безработица и точно това е началото на всичките по-сериозни проблеми- ранното майчинство, кражбите, неплашането на сметки към държавата...

 4. 4 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  До коментар [#3] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Съгласен, но и самата "общност" си има ценностна система, различна от тази на останалите етноси в България.
  А май и не само при нас има проблеми с които нтеграцията им.
  С някои изключения, разбира се. Между 20-30 % от тях в най-добрия случай се опитват да се държат като нормални граждани, но останалите?
  Ако бъркам нещо ме поправете.

  Panta rhei....
 5. 5 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2645 Гневно

  "След излизането си от затвора, Ахмед Муса искаше да направи сдружение, което да осигурява лекарска помощ за махалата (преди всичко - гинеколог) и учители побългарски език за децата и за възрастните. Обратното му изпращане в затвора след присъдата по второто дело, предполагам, е осуетило намеренията му."

  Ама какйв джихадист е този Амет Муса?! Ами че той е един филантроп който мисли единствено за добруването на дискриминираните си съплеменници, а расистите българи го вкарали в затвора този свят човек!? Авторката да отиде в Сирия и да ни напише книги за дободетелните идиловци които сигурно по-нищо не се отличават от Мусата който ги възхваляваше в проповедите си в джамията в кв.Изток!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Любопитно

  децата идват в клас, но рано се отказват: момичетата се женят, а момчетата започват работа.
  ======
  И къде е тук проблема ?
  Не се подразбира от какво е недоволна авторката ....
  Да не би да иска .....момичетата да не се женят и да са обществено достояние на други мъже ,а момчетата да са супеньори и да лентяйстват ...?

  Bukalemun
 7. 7 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Внимание - култур-марксистка пропаганда!
  Браво, Дневник! Отново нито дума за заслугите на "малцинството" по изграждане на този си имидж сред "расистите".
  Гнус!

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 8. 8 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  Откровено клеветнически текст.

  Цял град от расисти? Твърде наедро. По-скоро тенденциозно подбрани реплики, които и аз мога да съчиня.

  "Конфискувана била, наистина, голямо количество контрабандна стока, наркотици, освободени били момичета, склонявани към проституция"
  Позволете да се досетя за методите на склоняване към проституция. Но акцията е представено като етническо прочиствене.

  И накрая да питам: тези, които не познават езика, на какъв език всъщност четат в за исляма в нета? На арабски?

  Еретик
 9. 9 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  И това ако не е ужас...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 10. 10 Профил на ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#6] от "eti mehter":

  А ко речи?
  Няма как, ако момчетата са сутеньори, "момичетата да са обществено достояние за други мъже", защото тогава няма да за всички, а само за избраните ( плащащите ).

 11. 11 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Адмирации за авторката. Но голямата заплаха за България е не "Българската ислямска държава" а българското правителство подписало договор за съпорт с мутрите. Тези унищожават всичко и за 12 години направиха това:
  1. Унищожихме земеделието и животновъдството;
  2. Скралпирахме промишлеността;
  3. Бетонирахме природата;
  4. Поголовно сечем гори;
  5. Унищожихме инфраструктурата за напояване;
  6. Унищожихме армията; увеличихме полицията;
  7. Образованието произвежда неграмотници;
  8. Криво разбрахме бъдещето на енергетиката;
  9. Тотално покварихме обществените нрави;
  10. Повсеместна мафиотизация и феодализация;
  11. Демографски срив и циганизация;
  12. От един голям брат налетяхме на друг, който ще ни довърши;
  13. Страховито нарасна администрацията;
  14. Изградихме култ към посредствеността;
  15. Почти институционализирахме кражбите; краде се мощно - по документи;
  16. Работим без цели, без приоритети; ден да мине, друг да дойде;
  17. Държим последните места в ЕС по всички възможни показатели;
  18. Раздаваме националната сигурност на концесия.
  19. Построихме Магистрала на невежеството.
  И ако някой си мисли, че не е по темата, задавам въпрос - каква е темата, когато губим България?

 12. 12 Профил на k3206873
  k3206873
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Както обикновено българите са виновни за всичко, а горките цигани дискриминирани. Теза, различна от тази, няма как да има, защото това би било расизъм, а за расизъм не се дават пари от чужбина, дават се само за "борба" с него.

 13. 13 Профил на ambient
  ambient
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Колко ли "махмудиета" е взела авторката на тази книга, имайки пред вид стратегическата дълбочина на турския дианет, който финансира ислямисти по чужбините?

 14. 14 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  като има циганско гето, ще има и расисти. то проблемът се самозадълбочава :)
  да искат хората да спрат да бъдат расисти е все едно да искат гетото да стане от утре образцов квартал...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 15. 15 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  До коментар [#1] от "Славейко":

  то екстрамните ислямисти са малко навсякъде :) ако бяха много щеше да са в открита конвенционална война с нас... малко, малко, ама достатъчно.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 16. 16 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Браво! Мисля, че добро прадължение би било "Религията като престъпление. Българската православна църква".

 17. 17 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3759 Неутрално

  "Най-големият проблем в гетата е липсата на образование. Все повече от младите хора и особено децата са напълно неграмотни и не знаят български. "?!  Авторката, най-големият проблем е, че буквално милиарди наши и от ЕС пари потънаха из разни партии, ромски организацийки, десетки НПО за образование и соц. интеграция на ромите, просто се откраднаха. Направете едно изследване на кого по колко, и кои са те, ще сте много по-полезна. А колкото до това: "Все повече от младите хора и особено децата са напълно неграмотни и не знаят български", просто лъжете, все повече ромски деца говорят чудесен български, дори са християни, и една от главните причини е засиленото присъствие на евангелските проповедници и църква в България, а другата главна причина е, масовата миграция на ромски семейства основно към Германия, където, вече за тяхна радост разбраха, че децата им трябва да учат редовно, за да си получават Социала.
  Не трябва да се пише толкова предубедена книга, с непроверени факти и откровени лъжи.
  Срамна история!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK