"Това беше народ потиснат, но не подчинен"

Италианец свидетелства как българите са се измъкнали от руския имперски капан.

© "Колибри"

Италианец свидетелства как българите са се измъкнали от руския имперски капан.Издателство "Колибри" публикува книгата на италианеца Джузепе Менарини "България и бъдещето на славяните", писана преди повече от 130 години. Заинтригуван от идеите на панславизма, авторът написва богато подкрепен с факти коментар на бурната и романтична историческа ситуация на Балканите в годините около Съединението. Във фокуса му е България.


30-годишният тогава Менарини разпалено описва военните стратегии на Сръбско-българската война, личността на Александър Батенберг, поведението на Русия и останалите Велики сили.


Закономерен и очакван ли е стремежът на българите към обединение на Княжество България и Източна Румелия? Как гледат западноевропейските наблюдатели на начина, по който храбрият народ води своята геополитическа битка? Има ли България потенциал за лидерство сред южните славяни?
В изданието на "Колибри" е включена непознатата у нас карикатура от 1886 г. със заглавие "Вечният български въпрос".


Джузепе Менарини (Нимерина) е роден през 1862 г. в Болоня. На 24 години издава в сборник песните на легендарния корпус на берсалиерите, към които се присъединява по време на Първата итало-абисинска война. Като адютант на бригадата на генерал Дабормида става автор на едно от най-важните описания на драматичната битка при Адуа (Еритрея) от 1 март 1896 г. През 1922 г. майор Джузепе Менарини е удостоен със званието Кавалер на Военния орден на Италия. До края на живота си изнася сказки на военна тематика и участва в честванията на берсалиерите.


"България и бъдещето на славяните" (1892 г.) е от ранните му публикации.


Из "България и бъдещето на славяните" от Джузепе Менарини


Преди 1877 година България беше почти или съвсем непозната в така наречения цивилизован свят; доста заможният й народ, отдаден почти единствено на земеделието, почти изцяло лишен от всякаква индустрия и съответно от голямата търговия, не много образован, беше надарен с необикновена находчивост и извънредно трудолюбив нрав.


Роб на Турция още от Амурат I, макар да бе запазил непокътнат своя горд и свободолюбив характер, при все това понасяше суровото й иго с известна апатия, почти несъзнаващ своята сила: накратко казано, това беше народ потиснат, но не подчинен.

България и бъдещето на славяните
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

И действително, щом Русия обяви кръстоносния поход на християнството срещу ислямизма през 1877 година, българите, макар и съсипани след понесените от турците жестокости през '76 година, също се надигнаха и подкрепиха братята си по религия и кръв.


Тогава българите посрещнаха руснаците и приеха от тях администратори, генерали, висши офицери; те видяха в тяхно лице освободителите на България, а руснаците от своя страна се обнадеждиха, че ще направят от нея бъдеща царска провинция.


По този начин Русия се надяваше да стане господарка на тази така важна стратегическа позиция, която България притежава на Балканския полуостров и без която един решителен поход към Константинопол винаги ще й бъде невъзможен.


Берлинският договор, който разочарова и двете, улесни руснаците в насърчаването на национално-обединителното чувство на българите с надеждата чрез него да могат същевременно да постигнат целта, която Великите сили в Берлин им бяха осуетили.


Русия обаче не предполагаше, че българите ще са способни да направят и крачка без нея, нито че на Александър Батенберг, възкачен от Договора на българския престол, някога ще му мине през ума да се изтръгне от нейното влияние; дипломатите от Петербург не го смятаха за нищо повече от un bon jeune-homme.
Как можа Русия да се заблуди до такава степен? Как така не провидя, дори не заподозря, че може да се случи това, което действително стана?


Българският народ беше преценен твърде лековато: ето това може би е причината.


Княз Дондуков-Корсаков, натоварен със задачата да създаде конституция на България, преди княз Александър да встъпи във владение, й създаде изключително либерална конституция, като установи чисто парламентарно управление в най-широкия смисъл на думата; напълно неподходяща конституция за България, тъкмо освободена от потисничеството на турците.


Може би Дондуков, предвиждайки възможните бъдещи борби между Русия и княза на България, пожела да нареди нещата така, че Парламентът и князът един срещу друг лесно и достатъчно да послужат да се поддържа и увеличи в тази провинция силното влияние на Царя.


И че такива са били целите на Дондуков, доказва отговорът, даден от него на един българин, който му обърнал внимание на прекомерната свобода, предоставяна от конституцията; той казал: "Колко сте наивен, драги мой! Конституциите са като хубавите жени: не им трябва друго, освен да бъдат насилвани!"


В същото време комисия от европейски пълномощници подготвяше подобни условия за турския губернатор Алеко Паша Вогоридес, който трябваше да встъпи в длъжност в Пловдив и да управлява Източна Румелия.
Така че животът на тези две провинции се разви успоредно, при същите условия и под руското влияние, което открито подкрепи техните стремежи към обединение в противостоене на турците.


Но ако политическата цел на Русия можеше да бъде плодотворна откъм практически резултати, нейните функционери не подбраха съответните средства и начини, напротив - сякаш не бяха много проникнали в ситуацията, в която трябваше да действат - стремиха се само да убедят безочливо двете провинции, че те са неразривна част от Руската империя, което предизвика естествената реакция на българския народ.


Към слабия политически такт на руските функционери се прибави възкачването на престола на цар Александър III, който, противник на княз Александър Батенберг, изостри руско-българските отношения.


Опитаха да обяснят тази неприязън на новия цар с думите, казани от Аксаков на Батенберг: "Вие сте германец", но съвсем друга беше истинската причина, дори може тя да се разбере от един руски вестник, "Новое время", който писа така: "Цялото ни желание е за създаването на щастлива, благоденстваща и мирна България. Това, което не искаме, което никога няма да можем да приемем, е тази България, която е наше творение, да се превърне в Батенбергия."


Действително такава заплаха съществуваше, тъй като след пристигането си в България Александър Батенберг беше пожелал да бъде напълно и изцяло български княз и като такъв беше оглавил реакцията на своя народ срещу Русия.


Независимо от буйните партии в един млад и свободен парламент, почти напълно неопитен в политическия живот и отгоре на всичко повлиян от руските машинации, българското правителство - и то без да се лишава от каквито и да е нововъведения и реформи - само за шест години намери начин да натрупа чисти спестявания от близо 40 милиона!...


Следователно не е изненадващо, че с подобно правителство образованието и търговията в България се оживиха и че народът - който чувстваше, че живее свой живот - разви много активна дейност, каквато е характерна за новите общества.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6084 Любопитно

  Този млад италианец сега, русофил ли ще да е, или русофоб: "Тогава българите посрещнаха руснаците и приеха от тях администратори, генерали, висши офицери; те видяха в тяхно лице освободителите на България, а руснаците от своя страна се обнадеждиха, че ще направят от нея бъдеща царска провинция."

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 2. 2 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 631 Неутрално

  книгата на италианеца Джузепе Менарини "България и бъдещето на славяните"

  -----------

  "България ... славяните"

  ма как така?
  що славяни?

  то няма такива, има европейци.
  горди и достойни европейци !

 3. 3 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Почти всички съвременници, запознати с България отблизо, отбелязват трезвия и трудолюбив дух на българския народ, разумността на българското управление и решителния начин, по който България не позволява на Русия да я превърне в Задунайска губерния. Тези двайсетина години след Освобождението са едни от великите в историята ни.

 4. 4 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  И после 45 години комунизъм. :)

  И тъкмо почнахме да се оправяме криво ляво и дойде либералната леващина (същия комунизъм само че под друго лице). Добре че още не хващаме много от нея. :)

  Така че не мрънкайте като ви разправям, че България е в най-добрите си години сега. :)

  Ако либералната леващина хване тука ще видите Кон боб яде ли :)

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4003 Неутрално

  Доста неточности, вкл. и "братя по кръв", славяни и т. н. Ако беше чел Г. С. Раковски, автора можеше да вмъкне и това:

  "Колкото пъти руските войски са минували Дунава, най-големи опустошения и разорения е претърпяло нашето бедно Отечество. От една страна, необузданото тогавашно нередовно турско войнство е пленило, клало, грабило и робило Българите, а от друга страна, руските войски, още по-свирепи и по-немилостиви от Турците, опустошавали са лозя, ниви, грабили овце, говеда и горили Българските градове и села! А кога са се връщали, или победоносци или победени, карали и отвличали са насила по няколко хиляди български домородства и заселвали са ги в обширните си пустини! От тях времена се нахождат чак в Харковската губерния множество заробени Българи, които още не са си изгубили съвсем езика; тия са днес крепостни роби, които ги продават притежателите им (спахии) един другиму си като овци и говеда!"

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 6. 6 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  "българското правителство - и то без да се лишава от каквито и да е нововъведения и реформи - само за шест години намери начин да натрупа чисти спестявания от близо 40 милиона!"

  Така излизаме изпод турското робство, а от руското още не сме излезли за 30 години.

 7. 7 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2851 Неутрално

  Интересен поглед на чужденец към политическата обстановка в Следеосвобожденска България който въпреки явните си заблуди разбива на пух и прах опорките на русофобите че българите нямали нищо общо със славяните и че Русия по принцип била против Обединението и че нямало турско робство! Колкото до заблудата че Русия искала да ни превърне в руска губерния, ако това е така нямаше да сключва с Османската империя в който за първи път се като държавно образувание са появява СанСтефанска България а щеше да настоява само за малка ивица от Източна България която да и служи като плацдарм към Цариград и проливите!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3589 Неутрално

  До коментар [#6] от "spiegel":

  "Така излизаме изпод турското робство, а от руското още не сме излезли за 30 години."

  Защото тогава България се е управлявала от горди патриоти, а сега - от страхливи и сребролюбиви [модерирано], за които пачките в чекмеджетата срещу "съпорт" за руските интереси са по-важни от националното ни достойнство и бъдещето на децата ни.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 9 Разстроено

  Това БЕШЕ ,там е скрит ключа в БЕШЕ.От Съединението .....,до Тиква налазена от Калинки.Бъдеще,идеали....суета и вятър и тук таме гумени лодки....,БЕШЕ тя.
  👮‍♂️💀🐮🐷👮‍♂️💀🐮🐷👮‍♂️💀🐮🐷👮‍♂️💀🐮🐷👮‍♂️💀🐮🐷👮‍♂️💀🐮🐷👮‍♂️💀🐮🐷👮‍♂️

  Много съм прост
 10. 10 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1761 Любопитно

  "...знайно е, че винаги в интерес на Русия са били поне три Големи лъжи:
  ~ Многобройното добро и умно славянство, начело с руския народ;
  ~ Великото минало, сила и мощ на Душанова империя – лъжа, която и до днес е в основата на Великосръбския национализъм, но която прекрасно е служела на Руските интереси и е затвърждавала и налагала идеята за Панславизма
  ~ В синхрон с всичко това иде третата, най-голямата лъжа – „Българската държава е създадена през 681 г.” – изписано ни беше чак на националния герб – да не го забравяме! Имало е и повеля /заповед/ всички да забравим за времето отпреди 681 година! Един от многобройните факти: Повечето от съветските учени в Днепропетровската археологическа експедиция, открила гроба на канас Аспарух през 30-те години на миналия век, са интернирани, репресирани или разстреляни в сталинските концлагери (ГУЛАГ). Сред тях са акад. Д.И. Яворницки, В.А. Гринченко, В.Г. Короленко, М.М. Коцюбински, Д.И. Немирович-Данченко, П.К. Саксагански, И.Е. Репин, В.О. Ключовски, А.А. Потебня, М.Ф.Сумцов, Д.И. Багалий, С.С. Гамченко, П.К. Смоличев, А.Б. Доброволски, А.К. Тахтай и др. … Сам по себе си този факт представя как са се разправяли с учените, искащи да правят честна наука, осмелили се да открият български находки, а не “славянски” или “хазарски”…
  Прибавете към всичко това и лъжите в интерес на гърците, които се смятат за потомци на всички народи във Византийската империя, и се заформя пълен разгром на всичко, което подчертава България като много древна държава /държави/ с много древен народ, сътворил цивилизации с богата история и култура

  Така от една страна ни притискат руските интереси, заради които наричат българите „славяни”. И от другата е твърдението, че гърците, а не българите, са дали прогреса и културата на всички на Балканите и на цялото „славянство”!
  А срещу тези две тези застават въпросите, които си задава всеки човек с „отворени очи”: „Добре де, ама тогава, когато българите са основавали държави, строили са градове, развивали са култура, НИКОЙ НЕ Е СПОМЕНАВАЛ ИМЕТО „СЛАВЯНИ”, НИТО ПЪК ИМЕТО „ГЪРЦИ” !!!...

  И се пораждат съмненията...

  Всичко това пиша, не защото питая някакви лоши чувства към руси, гърци, сърби и македонци! А защото съм развила категорична нетърпимост към всичко, което е политика в историята. А политиката, разбрахме вече, е синоним на Голяма манипулация. Манипулира се всичко, за да се поддържат определени интереси. Русия, Сърбия и Македония бранят стъкмените измислици в историята, чрез пълното активиране на репресивните си служби, а Гърция - чрез използване на икономически и други лостове. Крадат и преиначават историята на българите /и не само на тях/. А какво правят нашите хора, „учените”?
  Например:
  За да не обидят гърците наричат древните находки от тракийската цивилизация – „находки от живота на СКАЛНИТЕ ХОРА” / Н.Овчаров/
  За да не обидят руснаците продължават да наричат нашата, българската писменост и култура „славянска” ./„24 май – Ден на славянската писменост и култура”/ А всъщност колко народа още се пишат славяни? Колко празнуват 24 май? Колко признават, че литературният им писмен език няколко века е бил българският, защото първите им книги са им донесени от България, и са написани на български език? Колко народи отчитат, че, като започнат да копаят пластовете, все на български находки достигат?
  …........
  В крайна сметка
  КЪДЕ Е БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА В ИНТЕРЕС НА БЪЛГАРИЯ?!
  ..."

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 11. 11 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  Джузепе Менарини "България и бъдещето на славяните".
  =================================
  "Славяни" е термин, който се разбира (и се спекулира с него) по много различни начини.
  Употребление на тази дума има във времената на Кирил и Методий, когато "словени" се употребява в смисъла: "Докоснати от Божието слово", т.е., християни.
  Прави се разлика с "езичник", т.е., човек който има Език, но няма Слово.
  Езичник и Словенин.
  Употребление на този термин намираме и по линията: "свой-чужд".
  Словенин и Немец.
  Който има слова, които разбираме и Немец, т.е., "Ням", всъщност не го разбираме, защото ломоти нещо си неразбрано.
  Словенин - това е човек който говори по-добре или по-лошо старобългарски.
  В този аспект искам да напомня, че както латинският е бил за Западна Европа всеобщо средство за общуване, така и старобългарският език през Средните векове е бил разбиран и употребяван в цяла Източна Европа, даже и от племена, с които нямаме родство - поляци, чехи, сърби (пришълци от Тюрингия), впоследствие и от финските племена, предшественици на днешните руснаци.
  Не генното родство, а СЛОВОТО - Божие или Българско, е в основата на понятието Словени, по-късно станало Славяни.
  В Австроунгарската Империя е имало ясна доминация на немците и унгарците над чехи и словаци, поляци и рутени, словенци и хървати.
  Тогава именно се появява отново терминът "СЛОВЕНИ", вече с ясен политически контекст - тези народи искат еманципиране.
  Руската политика дебне като хиена слабите места на главния си враг - Австроунгария и се обявява за "закрилник на Словените", което става традиция в руската политика - вижда в "славянската идея" потенциал за влияние и го ползва почти до днес.
  Терминът "СЛАВЯНИ" е политическо оръжие на руската завоевателна политика.
  Няма етнос "Славяни".
  Няма "Славянски племена".
  Няма "Славянски гени" - това е политически термин на една западаща, лъжеща за всичко империя.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 12. 12 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  До коментар [#3] от "spiegel":

  След време и за Прехода така ще пишат. Мутрите, приватизациите грабежите, байганьовщината и убийствата са били подобни.

 13. 13 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1761 Любопитно

  ".. Българските църковници през XVIII век, не са могли да четат историята на Орбини в нейния оригинал на италиански език. Паисий Хилендарски намира екземпляр от руското “адаптирано” издание в библиотеката на сръбската архиепископия в Сремски Карловци по време на краткия си престой там през 1761 г., и широко се ползва от него като сигурен източник (!?). Затова и неговата история е логично да е озаглавена „История славянобългарска”.

  Защо обаче официалната българска историческа наука и до сега премълчава и не забелязва, че историята на друг католик- францисканския монах Блазиус Клайнер издадена година по-рано от Паисиевата - в 1761 г. е озаглавена „История на България” и в нея липсват тези “славянски” залитания и акценти? В тази книга за славяни се споменава мимоходом точно 11 пъти и то като за съпътстваща и незначителна роля, на хора увлечени от събитията в които водеща роля имат българите. Също така първото печатно издание на историята на Христаки Павлович , която всъщност е преработка и допълнение на Паисиевата е издадена през 1844 г. и е озаглавена “ЦАРСТВЕНИК или ИСТОРИЯ БОЛГАРСКАЯ”( но не и славяно болгарская)
  “Царството на славяните” е книга, от която руския панславизъм и нейното галено дете – сръбския шовинизъм черпят вдъхновение, а нашите казионни историци сочат като достоверен источник.

  Панславизмът тръгва с основната идея, че руските “славяни” трябва да завладеят първо Османската империя, после Европа и накрая целия свят (!!), което се разбира от Азовския завет и “Начертанието” на Петър І Велики, както и “Начертанието” на Екатерина ІІ Велика и залягат в доктрината на всички руски и съветски правителства (за повече подробности виж книгата на Иван Лалов “Освободителни мисии на Русия - Съветския съюз във и около България”).Това е доктрина възпрепятствала българската държавност, набивала комплекс за малоценност и донесла неизброими страдания и геноцит над българите. Нейни проявления са и до днес македонизмът, политиката на Гърция за гърцизиране на българите в беломорието и Албания( и до сега), кражбата на българското сирене, кисело мляко, българския фолклор и танци, и обявяването им за “елински,” издаването на помашко-гръцки речник , както и толерирането на татаризма и до сега в Руската федерация. От времето на Петър І Велики чак до края на ХХ век Русия ще глези и толерира Сърбия, Гърция, Влашко (Румъния) за сметка на България и ще води политика на купуване на българската интелигенция с цел славянофилията(русофилията) да бъде еталон в България. За разлика от България на Сърбия ще се отпускат милиони рубли само за да се стимулира сръбско национално освободително движение против Турция, а Сърбия ще стане основния проводник на панславизма(антибългаризма), което е явно следствие от традиционно „топлите” руско-сръбски връзки още от времето на Иван Грозни.

  Руският шовинизъм ще роди и популяризира митът за добрия “дядо Иван”, ще се създават “ славянски” комитети , направление в науката “славистика”, ще се откриват “славянски” университети, малко по-късно ще се пропагандира и “безкористната Българо-Съветска дружба” и пр. За това колко Русия е “безкористна” освободителка говори дълбоко премълчавания факт, че българският народ е принуден да заплати “Освобождението” си. В брой № 2 на Държавен вестник от 10. 01. 1884 г. е публикуван следният Указ № 1144. “ Ний Александър І С Божията милост и народна воля княз на българите Провъзгласяваме: Народното събрание прие, Ний утвърдяваме следующата КОНВЕНЦИЯ за изплащане от България на Русия разноските по окупацията на Княжеството от Руските Импер. Войски, съгласно с определението на Берлинский договор”. В пълния тескт се описват размера и сроковете за заплащането, където “безкористната” помощ е определена на 10680250 книжни рубли и 43 копейки, което по онова време се равнява на 32,5 тона злато. Както добре се вижда заплаща се окупацията а не освобождението, както впрочем си пише и в Манифеста на Николай І от 1877 г. за обявяване войната срещу Османската империя, който документ и до сега официозната ни историческа наука не смее да покаже защото от него става ясно, че на България се отрежда ролята на “Задунайская губерния”. Политиката на панславизма ще прави всичко само и само да докаже, че в съседните на България страни не живеят българи и на практика по зла ирония тази политика ще се продължи и от Комунистическия интернационал през 1934 г., и ще се води и до днес. Това решение ще струва на българите в днешна Македония 30 000 зверски убити и 200 000 малтретирани в лагерите, само защото не искат от българи да станат македонци. Провеждането на насилствената македонизация на българите се прави от сръбските тайни служби с угодническото съгласие на българските комунисти-интернационалисти(безродници). Освен това по зла ирония България ще издигне паметник на окупатора си( паметника Цар освободител) и ще го благославя всяка година, а след 1944 г. ( повторната окупация на България този път от СССР) ще бъде издигнат паметник на Съветската армия “освободителка” довела на власт марионетен комунистически режим избил българската интелигенция. Денят на подписването на Санстефанският мирен договор( по същество признаването и узаконяването на руската окупация) ще стане след т. н. демократични промени от 1989 г. и национален празник за България. Най-големият български християнски храм носил само 8 г. името “СВ. КИРИЛ И МЕТОДИ” през 1916 г., поради руското нападение над Балчик и предстоящ десант във Варна, ще накара русофилите от българското правителство да го прекръстят на “СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ” (духовният патрон на “освободителя” Николай І), което ще омилостиви и спре за кратко руската агресия. Исконният български празник на писмеността и културата - 24 май (по същество денят на тържеството на българският възрожденски дух, с който се отхвърля гръцкото църковно и духовно потисничество), от 1988 г. ще се присвои от СССР (както и до сега от Русия), като “общославянски” празник на славянската култура и писменост. Празника минава под мотото за величието на руската култура и се празнува така, че за български принос не става и дума, а всичко е “славянско”(разбирай-руско!)...."

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 14. 14 Профил на pirvt
  pirvt
  Рейтинг: 8 Неутрално

  140 години североизточното сатрапия натиска главата на Отечеството в локвата на собствените си имперски амбиции!

 15. 15 Профил на Чубакът
  Чубакът
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Почти всички съвременници, запознати с България отблизо, отбелязват трезвия и трудолюбив дух на българския народ, разумността на българското управление и решителния начин, по който България не позволява на Русия да я превърне в Задунайска губерния. Тези двайсетина години след Освобождението са едни от великите в историята ни.
  —цитат от коментар 3 на spiegel


  Кое точно им е великото? :)

  Честни и справедливи избори - без "со малко кьотек" - България има едва след 1990 г. Царският период е обективно най-слабият и антибългарският в съвременната ни история - държавен глава чужденец, пет войни, две национални катастрофи, фалит, 100 000 бежанци, два преврата и де факто гражданска война през 20-те години. И в резултат на това и последно място в Европа по кажи-речи всеки стопански показател.

  "The nation which can prefer disgrace to danger is prepared for a master and deserves one." || Economic Left: -3.75 || Social Authoritarian: 1.38
 16. 16 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2425 Неутрално

  И ние сега какво, да се чустваме горди, че сме опазили Истамбул/Константинопол от мерака на руснаците, ли? Между другото, това измества геополитиката към другият важен търговски път, този през Суецкия канал, довел първо до отделяне на Египет от Османската империя и после до до Британски протекторат.

 17. 17 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  С "малката" подробност, че когато Раковски е бил жив, той не е имал никакво "отечество". България не съществува тогава. Тя не съществува от 1396-а до 3.03.1878-а...

 18. 18 Профил на tall_ship
  tall_ship
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "Българският народ беше преценен твърде лековато..."
  Всеки, който го е правил (и прави) е губил.

  FILII MARIS SUMUS
 19. 19 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  До коментар [#15] от "Чубакът":

  Абе поне им се работело и учело на хората :)

  https://royalbulgariaincolour.com/университетската-библиотека/

 20. 20 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Обложката на книгата издавана от "Колибри" казва всичко!Поздравления!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 21. 21 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 696 Неутрално

  "Как можа Русия да се заблуди до такава степен? Как така не провидя, дори не заподозря, че може да се случи това, което действително стана?"

  Това би могло да се обясни с мужишката великоимперска надменност.
  Мен друго ме учудва - как все още има сънородници, които не провиждат пагубната роля на Московията в нашта история. Московското късогледство е ставало в 19 век, докато днешното, българско е от 21 век. Колко исторически невеж, аджеба, колко духовно тесногръд или продажен трябва да си, та до днес да не си прозрял московското вредителство.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 22. 22 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Относно българското славянство.
  Ние все още спорим дали, колко или до каква степен сме славяни,
  В същото време, много малко хора у нас се замислят, че Московията, които винаги са претендирали да са кокорбашиите на славяните, всъщност, са най-малко славяни от всинца ни. Поляци, чехи, украинци, белоруси, сърби, хървати, словаци, дори и ние българите - всичките са повече славяни по произход от мужиците.
  Тези, с най-малко славянска кръв, претендират, да са "обединители" на славяните.
  Това е чиста перверзия.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 23. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3429 Весело

  1877 година България беше почти или съвсем непозната в така наречения цивилизован свят; доста заможният й народ, отдаден почти единствено на земеделието, почти изцяло лишен от всякаква индустрия и съответно от голямата търговия, не много образован, беше надарен с необикновена находчивост и извънредно трудолюбив нрав.


  Роб на Турция още от Амурат I
  ========
  Няма ли кой да го редактира това всичкото. ....:)...?
  Италианеца го разбирам......лъже наред .....като оня футболист Паоло Роси.....!
  Но да се твърди, че ....'' в Турция, по време на Мурат 1 (Амурат)... е имало заможни роби .......минава всички допустими граници.....

  Само в едно изречение. ....4 ...лъжи.....:)

  Bukalemun
 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  " Конституциите са като хубавите жени: не им трябва друго, освен да бъдат насилвани!"
  А Борисов даже не е чел тази книга.

 25. 25 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#23] от "eti mehter":

  За италианците с тяхната свободолюбивост, сравнявайки с другите европейски народи е преценил че българите са роби в османската империя

 26. 26 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Относно славяните. По това време не е имало кой знае какви по различни виждания от това че всички говорещи на разни наречия на български език са славяни. Съвременните изследвания, генетични и антропологични показват че българите, румънците, македонците, гагаузите и северните гърци са един народ. Логично е да добавим и молдовци и южноукраинците. Сърби, черногорци, косовари са ни най близките роднини. Излиза че Първата българска империя е формирала балканите като етнос. Каквото са замесили нашите царе, това е останало на балканите

 27. 27 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Говоря за християните на балканите

 28. 28 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3429 Неутрално

  До коментар [#26] от "rexdog2004":

  Добър коментар......
  Обожавам форумници казващи с малко думи много неща....

  Bukalemun
 29. 29 Профил на ddemi
  ddemi
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Джузепе Менарини "България и бъдещето на славяните".================================="Славяни" е термин, който се разбира (и се спекулира с него) по много различни начини.Употребление на тази дума има във времената на Кирил и Методий, когато "словени" се употребява в смисъла: "Докоснати от Божието слово", т.е., християни.
  —цитат от коментар 11 на Торбеш


  Боя се, че произходът на термина славяни е много по-унизителен за нас - произлиза от склавос, което означава роб; термин, въведен от викингите по отношение на туземците, обитавали блатата около Подмосковието. Русия използва този термин към всички народи, които винаги е искала и продължава да иска да присъедини към руската кочина. Между другото, определението българи също не е особено благородно; произллиза от вулгари - т.е. вулгарни. Абе, най-добре да си се наричаме тракийци, ама май сме изтървали историческия момент.

 30. 30 Профил на mekarshalev
  mekarshalev
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#13] от "mitko11":

  евала митак, само така. лошото е че много хора още не могат да прозрат много скрити истини за нашата испория.
  а всъщност всичко е толкова лесно обяснимо и тълкуваемо ако примем, че всички тези народи, за които винаги се говори - траки, готи, прабългари, славяни и т.н. - са всъщност хора от местното население на Балканите, които са наричани различно през вековете, и са все пак това което днес знаем като траки.
  Затова много от нещата които сме учили като малки нямат никакъв смисъл. и велико преселение на народите няма, и много други работи.
  Потърсете книги и статии от Асен Чилингиров, в интернет има много инфо и ще ви стане бързо доста ясно каква е работата. Човека пише изключително разбрано и увлекателно.
  https://www.otizvora.com/tschilingirov/
  и само да добавя, че оправянето на БГ историята минава през сериозно почистване на историите на Гърция, Русия и Германия, а това е много трудно начинание и затова все още много предстои да се бута в тази насока.
  и да не се учудваме защо тези идеи никак, ама ника не се харесват на русофили гъзолизци.

 31. 31 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#13] от "mitko11":

  Приятел, да те попитам, откъде е тази извадка, която си ни дал тука?

  Аз не зареждам в Лукойл.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK