Х. Ф. Лъвкрафт – Достоевски на фантастиката

130 години от рождението на писателя, определян като най-значимия американски "свръхестественик" след Едгар Алан По.

© "Изток - Запад"

130 години от рождението на писателя, определян като най-значимия американски "свръхестественик" след Едгар Алан По.На 20 август се навършват 130 години от рождението на Хауърд Филипс Лъвкрафт - писател, критик и есеист. Той е определян като най-значимия американски "свръхестественик" след Едгар Алан По.


Идеите си за литературния ужас Лъвкрафт споделя най-вече в есето си "Свръхестественият ужас в литературата" от 1927 година.


Публикуваме част от предговора на сборника "Бащите на ужаса" на издателство "Изток - Запад", писан от преводача Любомир Николов, и откъс от основополагащото за жанра есе "Свръхестественият ужас в литературата".


"Лъвкрафт - ужас на малки глътки"
Тук, в нарушение на академичните правила, ще споделя един личен спомен. Беше в годините след Чернобил, когато информационната завеса постепенно се разкъсваше и до нас започваха да достигат странни и зловещи разкази за ядрената катастрофа. Обезлюдени села, мутации у животните и хората, изродени плевели с фантастични форми и цветове... Всичко това звучеше като разказ на ужаса. И в същото време не можех да прогоня чувството, че вече познавам отнякъде този неопределен, безмълвен страх, пропил далечните земи на Украйна и Белорусия.


После си припомних една новела и едно име - "Цветът от космоса" на Хауърд Филипс Лъвкрафт. Разбира се, в това произведение, писано през 1927 г., не ставаше дума за радиация. Но всичко останало беше там, едва ли не дума по дума. Лъвкрафт, този Достоевски на фантастиката, бе предвидил сблъсъка на безпомощния човек с чудовищни природни сили, които носят нещо по-страшно от смъртта.

Бащите на ужаса
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

3а личния му живот може да се каже малко. Роден е през 1890 г. и до смъртта си през 1937 г. почти не е напускал град Провидънс, столица на щата Род Айланд.


Съдбата не е била благосклонна към него - болести, мизерия, неуспешен брак... От всичко това Лъвкрафт търси спасение в един въображаем свят, неповторимия свят на загадъчния космичееки ужас.


В световната литература Лъвкрафт заема мястото между двамата всепризнати класици на жанра "хорър" - Едгар По и Стивън Кинг. Но за разлика от тях, неговото творчество е обединено около една централна идея, с която се сблъскваме неизбежно във всеки разказ, всяка новела и повест. Ние не сме сами във Вселената, смята Лъвкрафт. Сред безкрая на пространството и времето съществуват загадъчни светове, обитавани от неописуемо различни и страшни създания. Сблъсъкът с тях носи безумие и гибел, поражда зловещи и загадъчни култове, срутва представите ни за реалност и измислица. от най-древни времена хората са се срещали с чудовищните пришълци и споменът за тези срещи се е съхранил в предания и ръкописи.


Странното очарование на мрачните разкази се крие в тяхната убедителност.


Лъвкрафт е създал своя собствена митология, в която централно място заемат легендите за Ктхулу - пришълец от незнаен свят и създател на страховита религия, смесваща жестокост, магия и неразбираема другопланетна наука. Bсеки сблъсък с прокълнатите древни тайни води до загуба на човешкия облик или до лудост, както става с неведнъж споменавания безумен арабин Абдул ал-Хазред. А за това, колко убедително е творчеството на Лъвкрафт, говори един показателен факт. Макар че ал-Хазред не е нищо повече от измислен литературен герои (при това споменаван само мимоходом), в библиотеката на Британския музей и до днес се появяват читатели, търсещи неговата несъществуваща книга "Hекрономикон".


Не ще и дума, в днешната литература на ужаса навярно можем да намерим десетки автори, чиито книги внушават далеч по-вледеняващ страх. Ала това е грубият, непосредствен страх на вампира зад ъгъла, на маниака-убиец пред прага или ноктестия демон от задгробния свят. Лъвкрафт е далеч от подобни вулгарни похвати.


Неговите произведения всъщност са не толкова за страха, колкото за тревогата на мислещия, търсещия човек, който не желае да затваря очи пред неизвестното, независимо каква цена ще трябва да плати за своята дързост. И по този начин в кратките новели се вплита своеобразната сенчеста поетичност, позната ни още от разказите на Едгар По, но издигната на ново, почти научно ниво. Същевременно действието се развива не в далечни страни, не в отминали епохи, а едва ли не в нашето съвремие - би могло да се каже, че всичко става зад близкия ъгъл. А човекът никога не е могъл да се удържи от желанието да надникне зад ъгъла - дори ако знае, че може да заплати с разсъдъка си.


Впрочем, най-добре го е казал френският писател и изследовател на древните загадки Жак Бержие: "Четенето на Лъвкрафт изисква да имаш здрави нерви. То е като силно питие, което трябва да се поема на малки глътки. Но ни предлага своеобразни удоволствия в онова "абсолютно другаде", за което говори Айнщайн".


Из "Свръхестественият ужас в литературата"


ВЪВЕДЕНИЕ


Най-старата и най-силна емоция на човечеството е страхът, а най-старият и най-силен вид страх е страхът от неизвестното.

Свръхестественият ужас в литературата
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Малцина психолози биха го оспорили и признаването на тази истина трябва да затвърди завинаги автентичността и мястото на свръхестествената страшна история като литературна форма. Срещу нея са пускани всички стрели на материалистическата изтънченост, която се придържа към често изпитваните емоции и повърхностните събития, и на наивния безвкусен идеализъм, който се противопоставя на естетическия мотив и призовава за нравоучителна литература, която да издигне читателя до подходящо ниво на самодоволен оптимизъм. Но въпреки тази съпротива свръхестествената история е оцеляла, развила се е и е постигнала забележителни висоти на съвършенство, тъй като е базирана на дълбок и основен принцип, чийто повик, дори и да не е всеобхватен, неизбежно е въздействащ и неизменен за интелект, притежаващ нужната чувствителност.


Привлекателността на призрачната страховитост като цяло е твърде малка, защото изисква от читателя известна степен на въображение и способност за откъсване от обичайното битие.


Малцина са достатъчно освободени от ежедневните задължения, за да реагират на отвъдни сигнали, а историите за обичайни чувства и събития или за често срещани емоционални деформации на въпросните чувства и събития винаги ще бъдат предпочитани от мнозинството - и може би с право, тъй като тези обикновени неща съставляват, разбира се, голяма част от човешкия опит. Но сред нас винаги е имало свръхсетивни хора, а понякога странна поредица от фантазии нахлува в непознати кътчета от съзнанието и на най-неподатливите, така че никаква съвкупност от рационални обяснения, реформи или фройдистки анализи не може да отмени тръпката от шепота край камината или в уединена гора.


Тук имаме намесата на психологически модел или нагласа, толкова реален и дълбоко заложен в душевните преживявания, колкото всички други човешки модели или нагласи - стар като религиозните чувства и в много аспекти тясно свързан с тях, твърде обвързан с нашето най-съкровено биологично наследство, че да загуби силното си въздействие над значителна, макар и неголяма част от човешкия род.

Ужас под пирамидите
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Първите инстинкти и емоции на човека формират реакцията му към заобикалящата го среда. Определени усещания, основани на удоволствие и болка, се изграждат около явленията, чиито причини и следствия той разбира, докато от онези, които са му необясними - а вселената е изпълнена с тях от първите му дни, - по естествен начин са изтъкани такива въплъщения, удивителни тълкувания и чувства на страхопочитание и ужас, на каквито можем да попаднем при общества с наивни схващания и ограничен опит.


Неизвестното, също като непредсказуемото, се е превърнало за нашите примитивни предци в страшен и всемогъщ източник на дарове и бедствия, спохождащи човечеството по загадъчни и изцяло извънземни причини, които несъмнено принадлежат към сфери на съществуванието, за които нищо не знаем и към които не принадлежим. Феноменът на сънуването също е помогнал за изграждането на представата за нереален или свръхестествен свят. Като цяло всички условия на първобитния живот на дивака са благоприятствали толкова силно усета за свръхестественото, че не може да ни учуди усърдието, с което потомствената същност на човека се е наситила с религия и суеверие.

Сянка отвъд времето
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Това насищане, като недвусмислен научен факт, трябва да се разглежда на практика като постоянно, когато става въпрос за подсъзнанието и вътрешните инстинкти - защото, въпреки че областта на неизвестното от хиляди години се свива постоянно, по-голямата част от космическото пространство все още е безкраен източник на мистерия, а необятните останки от мощни наследствени асоциации продължават да витаят около всички обекти и процеси, които някога са били загадъчни, колкото и добре познати да са те сега. Нещо повече, действително съществува физиологично запечатване на старите инстинкти в нервната ни тъкан, заради което те ще бъдат смътно действащи, дори съзнателният разсъдък да е прочистен от всички източници на удивление.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Тоя не съм го чувал, не съм чел нищо от него и няма и да прочета сигурно. Леко със сравненията. Достовски си е Достоевски.
  Един руснак сложи в малкият си джоб всички западни автори и повлия на цялото западно изкуство.
  Интересно обаче какво пише Достоевски в своят "Дневник на писателя" за западняците (по памет) "Не търсете в тях идеи... дори не търсете в тях мисли".

  ДБ=БКП
 2. 2 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Тоя требе да е красивоумен,но защо е тва сравнение !?Достоевски е руснак!😎🙉😎

  Много съм прост
 3. 3 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Интерсно кой ли пък ще е К. Леонтиев на Запад. Като Леонтиев им описва цялото бъдеще, с обединението им (ЕС), с обезличаването им, и с прекрасният термин на Леонтиев "всесмешението" им.
  Леонтиев и Достоевски предсказват и кървавият комунизъм.

  ДБ=БКП
 4. 4 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2413 Весело

  След "Баскервилското куче" вече нищо не може да ме уплаши!

 5. 5 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Добър е в психоужаса, за разлика от троловете тук :))

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 6. 6 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Много ми е интересно наистина защо почти никой в съвременността не изследва К. Леонтиев (1831-1891)?
  За българските автори е ясно, за тях Леонтиев е българофоб (доста странно разсъждение "щом на Леонтиев българите не му харесват, значи с Леонтиев няма да се занимаваме"). Но въобще Леонтиев е слабо познат.

  ДБ=БКП
 7. 7 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 8 Любопитно

  След "Баскервилското куче" вече нищо не може да ме уплаши!
  —цитат от коментар 4 на deaf


  А "Винету"....,не те ли страхува?👮‍♂️🐮🐷🐮👮‍♂️

  Много съм прост
 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2413 Весело

  До коментар [#3] от "anonim440":

  Ама то и руското изкуство днес се позападничи... Та не знам кое влияние е по-силно...

 9. 9 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Според мен е интерсно ако не беше Достоевски какво ставаше със западното изкуство?

  ДБ=БКП
 10. 10 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  До коментар [#8] от "deaf":

  Е да, за днес е така (говорим за изкуство). Но Русия все пак падна под комунистическо иго там с глупости от рода на "социалистически реализъм" . През това време свободният Запад беше повлиян страшно много от Достоевски.

  ДБ=БКП
 11. 11 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Тоя не съм го чувал, не съм чел нищо от него и няма и да прочета сигурно. Леко със сравненията. Достовски си е Достоевски.Един руснак сложи в малкият си джоб всички западни автори и повлия на цялото западно изкуство.Интересно обаче какво пише Достоевски в своят "Дневник на писателя" за западняците (по памет) "Не търсете в тях идеи... дори не търсете в тях мисли".
  —цитат от коментар 1 на anonim440


  Направо изкърти мифките с тоя пост....Да вземеш да дадеш малко инфо как е повлиял Достоевски на цялото западно изкуство, примерно като почнеш от Шекспир и Данте , та стигнеш до Стайнбек и Фокнър..
  Руската литература е незаменима именно с това, че е руска, ама Достоевски да е дал тласък на западното изкуство?
  Нещо си се объркал тотално.

 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2413 Весело

  До коментар [#7] от "Шака Зулу":

  "Винету" не ме страхува. Даже като малък си мислех,че скалпирането практикувано от индианците е безболезнена "процедура". И много готина.

 13. 13 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  До коментар [#11] от "SSS":

  Питайте авторите на статията, в самата статия има малка насока за това как е повлиял. Но за да си отговорите на въпроса е най-добре да четете Достоевски и сам да разсъждавате.

  ДБ=БКП
 14. 14 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2413 Весело

  До коментар [#11] от "SSS":


  До коментар [#10] от "anonim440":

  Анонимният може би има предвид "Престъпление и наказание". Там героят след като убива хазайката се разкайва казвайки нещо от сорта:"Аз убих себе си,а не нея!" Днес на Запад е модерно такова самобичуване. "Изкуплението Шоушенк",например.

 15. 15 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  До коментар [#11] от "SSS":

  Достоевски как да повлияе на западни автори живели преди него?

  ДБ=БКП
 16. 16 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3135 Весело

  Тоя не съм го чувал, не съм чел нищо от него и няма и да прочета сигурно. Леко със сравненията. Достовски си е Достоевски.Един руснак сложи в малкият си джоб всички западни автори и повлия на цялото западно изкуство.Интересно обаче какво пише Достоевски в своят "Дневник на писателя" за западняците (по памет) "Не търсете в тях идеи... дори не търсете в тях мисли".
  —цитат от коментар 1 на anonim440
  Не бъди княз Мишкин.

 17. 17 Профил на nodjinn
  nodjinn
  Рейтинг: 448 Любопитно

  Бе, велик. Бащата на ужаса, ако щете. Сега, ако сте му чели повече неща, има сериозна повтаряемост на сюжетите - според мен.

  Но една от мечтите ми е да доживея екранизация на "Сянка над Инсмут" и да видя кой ще е ТОЛКОВА добър, че да успее да изиграе монолога на стареца при пристанището. Обичам Стивън Кинг, но този монолог е от малкото случаи, в които от писано слово ми се е изправяла косата.

 18. 18 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  До коментар [#16] от "chicago514":

  Мисля че доста логично разсъждавам, за човек който чете.
  Тънкият намек за княз Мишкин го разбрах, но идеята на книгата е друга. И разбира се княз Мишкин е като Дон Кихот.

  ДБ=БКП
 19. 19 Профил на itwasalladream
  itwasalladream
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Бе, велик. Бащата на ужаса, ако щете. Сега, ако сте му чели повече неща, има сериозна повтаряемост на сюжетите - според мен.Но една от мечтите ми е да доживея екранизация на "Сянка над Инсмут" и да видя кой ще е ТОЛКОВА добър, че да успее да изиграе монолога на стареца при пристанището. Обичам Стивън Кинг, но този монолог е от малкото случаи, в които от писано слово ми се е изправяла косата.
  —цитат от коментар 17 на nodjinn


  Въпросният монолог, за който споменавате, го няма във филма, но Dagon до голяма степен се основава именно на "Сянката на Инсмут". Филмът е от 2001 година и не знам защо са му избрали заглавие от друго произведение на Лъвкрафт, което не си спомням да присъства в сюжета, освен ако не броим мотива за необятния океан, но това е твърде общо и го има в много творби на автора.

 20. 20 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 349 Неутрално

  В интерес на истината, времето ни е толкова бедно на писатели, че от няма кой друг такива като Лъвкрафт биват сравнявани с Достоевски.

  Дето се вика, едноокият е цар в царството на слепците.

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 21. 21 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#17] от "nodjinn":

  " - Потите винаги и може би съзнателно създават погрешна представа за любовта. Любовта е стар главорез. Не е сляпа,а е канибал с изключително остро зрение. Любовта е хищно животно и винаги е гладна.
  - С какво се храни?
  - С приятелство. Храни се с приятелството." - "Стивън Кинг,от "Кристин"

  На мен ми импонират ужасни размишления в които все пак има психологически смисъл. А не фантастичните ужаси...

 22. 22 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  До коментар [#21] от "deaf":

  Аз нали съм нещо малко поет, та да питам:
  Добре де, ако няма любов какво има?
  Какво кара мъж и жена да искат да живеят заедно и да се търпят?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#21] от "deaf":Аз нали съм нещо малко поет, та да питам:Добре де, ако няма любов какво има? Какво кара мъж и жена да искат да живеят заедно и да се търпят?
  —цитат от коментар 22 на Боян Таксиров  До коментар [#22] от "Боян Таксиров":

  Е,ако вече я няма любовта,тогава се връщат към приятелството. Този е най-добрият вариант. Но рядко се случва.

 25. 25 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  До коментар [#24] от "deaf":

  Човек може да има много приятели, значи излиза, че може да има и много жени, ако няма любов, а приятелство.
  Но защо тогава да живее само с една, защо да иска да и прави деца и после да ги отглежда, ако тази жена е просто един приятел, както други такива?

  Могат да пият по едно да се оправят, да си побъбрят и после кой откъдето е.
  Няма нужда от семейство и деца, ако само прителството ги свързва.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#25] от "Боян Таксиров":

  Любовта е средство във войната между половете.

 28. 28 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  До коментар [#27] от "deaf":

  Не мисля, че тогава става въпрос за любов, а за емоционална манипулация.
  Но ако приемем, че един мъж и жена ги свързва просто едно приятелство, тогава откъде би трябвало да идва желанието за съжителство и деца? Пък и откъде накъде мъжът ще се харчи за жената? Най много да я почерпи едно преди да я изтакова.

  А пък ако една жена каже на един мъж "Ти си просто приятел" това означава, че му реже квитанциите.

  НЕ разбирам. Можеш ли да ми обясниш?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 29. 29 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3135 Весело

  До коментар [#16] от "chicago514":Мисля че доста логично разсъждавам, за човек който чете.Тънкият намек за княз Мишкин го разбрах, но идеята на книгата е друга. И разбира се княз Мишкин е като Дон Кихот.
  —цитат от коментар 18 на anonim440

  Само така си мислиш.Ако си чел Достоевски - не си го разбрал.Идеални хора няма.Всички творци на земята са световно богатство.Шекспир и Бокачо са западняци без мисъл и идеи.Така ли?!Внедреният комунизъм в главата ти пречи да анализираш прочетеното.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2413 Весело

  До коментар [#28] от "Боян Таксиров":

  Ти предлагаш да се ИНДУСТРИАЛИЗИРАТ отношенията между мъжа и жената! Нещо подобно на фермите за норки,където се отглеждат в индустриални количества от тези животинки,от кожата на които по-късно се правят палта. Не ми харесва.

 32. 32 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Четох нещо (преди много години беше, забравил съм заглавието) от него на английски, нистина майсторски написано. Не си падам обаче по "свръхестествена" фантастика, така че не повторих.
  А сравнението с Достоевски ми напомня рекламите от типа на "нашият миксер е Мерцедесът на миксерите". Отдалеч мяза на Мерцедес, ама отблизо нещо като Дачия - и тя вози от точка А до точка Б, ама не е баш същото...

  Знанието е сила, информацията - власт
 33. 33 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  До коментар [#31] от "deaf":

  Не аз, аз съм идеалист и вярвам в любовта, обичта и доверието.
  Просто ти доказвам, че не може да се живее без любов :)))

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 34. 34 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  До коментар [#29] от "chicago514":

  Цитирах по памет какво пише Достоевски в "Дневник на писателя". Това са негови лични впечатления от хората на Запад, защото той доста време е живял на Запад. Разбира се, че и руското изкуство е било повлияно от Запада, но съвременното изкуство на Запад е силно повлияно от Достроевски и това му личи, той Запада не го и крие. Запада не мисли по български (по новобългарски), че трябва да завижда, да мрази, да крие от кого е повлиян. А и да крие за какво? То си личи когато взимаш от някой.

  ДБ=БКП
 35. 35 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 947 Весело

  До коментар [#1] от "anonim440":

  Така е. И (както е казано) от руския слон по-голям няма.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 36. 36 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  До коментар [#35] от "olexander":

  Просто някои са като коне с капаци и имат Запада за някакво езическо божество на което те се кланят.
  А Достоевски и Леонтиев развенчават Запада.
  Всички произведения на Леонтиев на руски

  http://knleontiev.narod.ru/

  ДБ=БКП
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 947 Весело

  До коментар [#36] от "anonim440":
  Коне с капаци казваш...
  Но ти не си кон с капаци.
  Кажи ми от руската литература 10 автора от преди 1900 които си чел :)

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 39. 39 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Хайде да не те ограничавам - давай просто 10 руски автора

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 40. 40 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  До коментар [#39] от "olexander":

  На разпит ли съм?
  Разбира се, че няма да ги дам при такова искане.
  Гърците и турците не случайно като говорят за българи и казват, че са груби.

  ДБ=БКП
 41. 41 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 947 Весело

  До коментар [#40] от "anonim440":
  Не е никакъв разпит. Исках са те накарам малко да помислиш, преди да говориш.
  И май успях.
  Руската литература и въобще руската "култура" е доста надценена. Да, има добри творци, но нито са толкова много, нито са долкова невероятно велики.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  До коментар [#41] от "olexander":

  Достоевски казва, че никога в Световната литература не е имало толкова талантливо поколение като в Руската Империя в рамките на 100 г. (1800-1900).

  ДБ=БКП
 44. 44 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2712 Неутрално

  До коментар [#41] от "olexander":Достоевски казва, че никога в Световната литература не е имало толкова талантливо поколение като в Руската Империя в рамките на 100 г. (1800-1900).
  —цитат от коментар 43 на anonim440


  Това поколение автори (Толстой, Достоевси, Гогол...)не мога да го чета.
  Може би защото епохата и манталитета им е твърде различен от моя.
  Като дете четох Лев Касил и ми хареса, но не си споням за други писатели от тази епоха, които да съм чел със затаен дъх.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK