Недостойно е един истински интелектуалец и творец да бъде клакьор на властта

"Живея заради добрата литература и художествената музика, която не съвсем точно наричаме "класическа", казва преводачът Огнян Стамболиев.

© Личен архив на Огнян Стамболиев

"Живея заради добрата литература и художествената музика, която не съвсем точно наричаме "класическа", казва преводачът Огнян Стамболиев.В поредицата "Книжен плъх" в рубриката "Книги" гостува Огнян Стамболиев - литературен и музикален критик и преводач. Автор е на 5 книги и преводач на близо 50 от румънски, френски и италиански автори, на много пиеси, оперни либрета. Носител е на редица литературни награди от Румъния, Молдова и България, лауреат за превод на академиите в Букурещ и Кишинеу. Член е на Съюза на преводачите и ПЕН- България.


Защо четете?


- Защото това е част от живота ми и защото превеждам активно - румънска литература, а също по-малко италианска и френска. Не бих могъл да живея без това. Живея заради добрата литература и художествената музика, която не съвсем точно наричаме "класическа". Не обичам ниските жанрове в музиката и литературата. Те са семпли и агресивни като футбола и американските екшъни.
Какво четете?


- На първо място книгите за превод, а после и като потребност. Чета и препрочитам главно голямата класика от ХlХ и ХХ век - от Пушкин през Тургенев до Чехов и Бунин, още: Стендал, Флобер, Балзак, Гьоте, Томас Ман, Хенри Джеймс, Е. М.Форстър, Вирджиния Улф, Мороа, Камю, Стефан Цвайг... От нашите автори обичам немного имена: Талев, Димов, Константин Константинов и поетите: Яворов, Кирил Христов, Теодор Траянов, Лилиев, Далчев, Александър Геров, Христо Фотев, Иван Пейчев...


Как избирате четива?

Избрано (А. С. Пушкин)
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Първа любов и други повести
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Тъмни алеи
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Портрет на една дама
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Господин К. на свобода
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Трактат по история на религиите
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Редът на думите
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Шемет на скептицизма
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

- Главно класиците, по-малко новите автори, особено американските и българските. Няма особено интересни имена сред тях. През последните 3-4 десетилетия няма силни автори, както преди, и от Италия, Франция, Германия, Испания - там силна поезия се пишеше до 60-те и 70-те години. В Източна Европа и Русия литературата е доста по-интересна.


Чета много румънска литература, защото въпреки пренебрежението към нея (поради това, че сме съседи и се подценяваме) е една от най- интересните и силните в Европа. По- богата и силна от нашата. Ние сме дали на румънците църква, писменост, култура, което сега не обичат да признават, но сега са по-интересни от нас. Все пак имат друго историческо и културно развитие през вековете, не са преживели робството, спряло развитието ни, по- специално и литературата ни през тези пет века. Имат един велик поет, последният романтик в европейската литература, Михай Еминеску, имат един гениален комедиограф, Йон Лука Караджале, един силен разказвач, Михаил Садовяну, и други забележителни класици като Лучиан Блага, Тудор Аргези, които съм превеждал.


На света нашите северни съседи са дали: философа скептик Емил Мишел Чоран, историка на религиите Мирча Елиаде, бащата на модерния театър на абсурда Йожен Йонеско, бащата на модерната скулптура Константин Бранкузи, един от композиторите на ХХ век, Джордже Енеску, А поетите Никита Станеску, Ана Бландиана, Марин Сореску, Мирча Динеску, които представих у нас, са наистина поети от голяма величина, това го казва световната критика.


Също фантастичната проза на Мирча Елиаде, драматургията и прозата на "новия Йонеско", забележителния драматург и белетрист Матей Вишниек от Париж, от когото вече преведох 7 книги, румънския евреин от Браила, Михаил Себастиан, прочул се с пиесата си "Звезда без име", по която написах либрето за опера, и още много автори от италианската литература като забележителните Томазо Ландолфи, Луиджи Малерба и Итало Калвино. От съвременната българска литература не съм впечатлен особено, има доста прехвалени и лансирани автори- постмодернисти, без особена стойност.


Какво за четене има върху нощното ви шкафче?


- Домът ми е голям и препълнен от книги, но на шкафчето ми, освен Матей Вишниек, стоят неизменно монографии за моите любими Бетовен, Шуберт, Хендел и Моцарт, които са неразделна част от моя свят. Занимавам се и с музикална критика. Работил съм като драматург в оперен театър. Много обичам критиката и есеистиката на блестящия Светлозар Игов, най-значимият литературен критик и историк в съвременната българска литература. Също критиката на Владимир Трендафилов, на Младен Влашки, Георги Цанков, Митко Новков.


Коя е последната книга, която ви впечатли?


- "Хендел" от Ромен Ролан. Той освен блестящ белетрист е бил и забележителен музикален критик и историк. Книгите му за Бетовен са невероятни студии върху творчеството на "Гения от Бон".


Какъв е вашият ритуал, свързан с четенето - кога, къде, колко?


- Чета главно вечер, в леглото. Нямам ритуали.


Електронна книга, аудио или на хартия?


- Разбира се, хартията, но и електронните книги и аудиокнигите - руски и румънски. Българските са много малко. Чета литературни сайтове от България, Русия, Румъния. Харесвам много "Импресио" и особено "С книга и филм". Дават ми добра информация за значими събития и автори.


Четете ли на друг език, освен на български? Има ли разлика в преживяването? Ако имате избор, какво предпочитате - оригинала или превода?


- Чета на румънски, руски, френски, италиански. За поезията предпочитам оригиналния език или добрия превод. България се слави с добрите си преводачи.


Какво търсите в книгите - емоция, знание, развлечение, интелектуално предизвикателство?


- Всичко! Но не и развлечение...


Предпочитаният от вас жанр?


- Поезията, драматургията, есеистиката, краткият разказ.


Коя е най-добрата книга, която сте получавали като подарък или препоръка?


- Това са книги от поети, наши и чужди, които харесвам. Като Матей Вишниек, Бландиана, Марин Сореску и двама от тях, които високо ценя - поетите Георги Константинов и Александър Шурбанов. Две светли личности.


Любимият ви литературен герой?


- Трудно е да го определя. Може би Фредерик Моро от "Възпитание на чувствата" на Флобер.


Имате ли любима книга, за която никой друг не е чувал?


- Напоследък открих две прекрасни и още непреведени у нас новели - на мариниста Джоузеф Конрад "Завръщането" и на Владимир Набоков - "Подлец". Препоръчах ги за публикуване в, за щастие, все още съхраненото от нашия голям белетрист Владимир Зарев списание "Съвременник" и се надявам скоро да стигнат до българския читател.


На кои автори се възхищавате най-много, в това число поети, сценаристи, журналисти?


- На поетите Ана Бландиана, Григоре Виеру, Мирча Динеску, на великия Никита Станеску. Сценаристи и журналисти не бих посочил, но харесвам много режисьорите: Джоузеф Лоузи, Фасбиндер, Зануси, Патрис Шеро, Висконти, Дзефирели, Антониони, Вайда, Бунюел, Ищван Сабо, Кончаловски и "новия Антониони", руснака Андрей Звягинцев.


Как съхранявате книгите си?


- В дома си. Правя дарения за голямата библиотека в Русе и за университета в Търново.


Коя е последната книга, която ви разсмя?


- Често препрочитам гениалния Зошченко, един съвременен Гогол.


Коя ви разплака?


- "Смъртта на Илич". Една невероятна повест, предшестваща екзистенциализма - това е шедьовърът на Лев Толстой, макар и по- малко познат в сравнение с другите му творби.


Последната книга, която ви разочарова?


- Не беше една. Книгите на неколцина прехвалени от пресата писатели. Всички ги знаят. Не уважавам и писателите, които са близо до властта. Един истински интелектуалец и творец трябва да е винаги против властта, каквато и да е тя! Недостойно е да бъде неин клакьор.


Кой бихте искали да напише историята на вашия живот?


- Не бих искал това... Тя съвсем не е интересна. Цял живот само сред книгите.


Как ще се казва вашата автобиография?


- Едва ли ще я напиша, но все пак, "Родство по избор" по израза на Гьоте. За мен преводът е "родство по избор". Превеждам само онова, което ме е докоснало.


Една книга, която не успяхте да дочетете до края?


- Много са. Особено от наши съвременни автори, които много се прехвалват от днешните медии, в които почти няма сериозна литературна критика.


Кое класическо литературно произведение никога не сте чели (и ви е неудобно от това)?


- "Швейк" на Хашек, но не съжалявам за това. Просто не ми хареса.


Коя книга няма да спрете да препрочитате?


- "Дядо Горио" от Балзак, прозата на Тургенев, Ярослав Ивашкевич, Лампедуза, Павезе, Моравия, Итало Калвино, разказите на Бунин, поезията на Пушкин, биографичните книги и есетата на Стефан Цвайг, пиесите и романите на Матей Вишниек. Стиховете на Лорка, Еминеску, Никита Станеску, Лучиан Блага, пиесите на Жан Кокто, Пирандело... Обичам също и книгите на Зенон Косидовски за Библията и античността.


Как се променя вкусът ви във времето?


- От белетристиката към есеистиката и литературната история и критика.


Кое е най-интересното нещо, което научихте от книга напоследък?


- Трудно ми е до отговоря. Но ще добавя една тъжна новина - според Евростат българинът годишно купува по половин книга, а финландецът - "само" 18!


Заглавията с активен линк като читатели на "Дневник" може да купите със специална отстъпка от 10% в Ozone.bg. Използвайте код Dnevnik10. Отстъпката не се комбинира с други актуални намаления.


Книгите на Огнян Стамболиев


"Пътникът в дъжда", Матей Вишниек


"Господин К. на свобода", Матей Вишниек


"Търговецът на начала на романи", Матей Вишниек


"Сини метафори", Григоре Виеру


"Жал ми е за камъка", Григоре Виеру


"Смъртта на Илич", Лев Толстой


"Стълба до небето. Стихотворения/ Жаждата на солената планина. Пет пиеси", Марин Сореску


"Редът на думите", Никита Станеску


"Шаманизмът и архаичните техники на екстаза", Мирча Елиаде


"Мефистофел и Андрогина", Мирча Елиаде


"Йога. Безсмъртие и свобода", Мирча Елиаде


"Възпитание на чувствата", Гюстав Флобер


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  Но пък за милиционер и калинка е достойно отвсякъде.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 2. 2 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3553 Любопитно

  През последните 3-4 десетилетия няма силни автори, както преди, и от Италия, Франция, Германия, Испания - там силна поезия се пишеше до 60-те и 70-те години. В Източна Европа и Русия литературата е доста по-интересна.
  =======
  Много ценна информация....

  Bukalemun
 3. 3 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3553 Любопитно

  Имат един велик поет, последният романтик в европейската литература, Михай Еминеску, имат един гениален комедиограф, Йон Лука Караджале
  ========
  Интересни фамилии.....
  Емине, Кърджали.....

  Bukalemun
 4. 4 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Ич не ми стана ясна връзката между заглавието и съдържанието на интервюто, ама нейсе. Интервюто би звучало съвременно, ако беше взето и отпечатано нейде преди 1990... което кво ши риче? ... че по него време чилякът е спрял да чите и почнал да пиши ... или кво? Да жувеят “истинските интелектуалци”! ... достойно неклакериращи властъ. Идва ми наум онова книжле на Н. Генчев с главата за интелигентус булгарикум.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 5. 5 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#3] от "eti mehter":


  “ Интересни фамилии.....Емине, Кърджали.....
  ——
  Бе, то ясно, че те тия са турци, ама пък На-поле-он си е българин.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 6. 6 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#3] от "eti mehter":


  Пърдон, пропуснах да добавя “глупчоо, глупчо...”

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 7. 7 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  До коментар [#3] от "eti mehter":
  То има и един Орхан Памук, ако си чувал за него...
  И той е гюленист.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 8. 8 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Спаружено едно и също повтаряне на глупости от преди людмила живкова до днес. Българската интелигенция в целия й блясък на неискреност, фалш и неграмотност породена от нечетене. Ами това си е синдром някакъв свързан със бавно развиване, или никакво такова, а вече никой не държи прозорците затворени. Но на спарен въздух е по-познато и уютно, както се казва в интервюто.

  "През последните 3-4 десетилетия няма силни автори, както преди, и от Италия, Франция, Германия, Испания - там силна поезия се пишеше до 60-те и 70-те години. В Източна Европа и Русия литературата е доста по-интересна."

  Душевна мизерия. Запада лош капитализъм, изтока - мъдрост и славянство.
  Тончо Русев и Светлин Русев, днес заменени от Георги Господинов и Тео Ушеф и няколко съветски графомана са истинската алтернатива за стадото и така. Запада лош.
  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 9. 9 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4164 Неутрално

  Интересни хора сме, защо не понасяме различните от нас? Човекът си е избрал периоди на интереса, изолирал се е от ежедневието доколкото може - защо не. Наистина, сигурно е трудно да си истински интелектуалец от "стар тип", без прагматизма на съвременните адаптивни индивиди.
  Признавам съвсем открито, на мен най-вероятно би ми било трудно да разговарям с г-н Стамболиев на равни начала в много области, но защо да не науча нещо от него?

 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3553 Весело

  До коментар [#4] от "Gretel":

  Ич не ми стана ясна връзката между заглавието и съдържанието на интервюто, ама нейсе
  =======+
  Ти на мен......сега 'глупчо'.....ли ми каза.....!

  Bukalemun
 11. 11 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3310 Весело

  Да се каже че днес няма интересни автори е малко пресилено,долавям някаква носталгия?!

  klimentm
 12. 12 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Недостойно е един преводач да се прави на историк! Румънците сега били по-интересни от нас защото имали друго историческо и културно развитие през вековете и не били преживели робството, спряло развитието ни?

  Истината е следната: В България робите изчезват през 14-ти век, когато страната става част от турската империя. В Румъния роби има чак до 19-ти век. За справка - плакат, рекламиращ аукцион за роби в Букурещ през 1852 г.: https://en.wikipedia.org/wiki/Romani_people #/media/File:Sclavi_Tiganesti.jpg

  Така че нека не обобщаваме: Родика Пиелеску може да е по-интересна от Радка Пилева, но румънците не са по-интересни от нас.

 13. 13 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#12] от "john_3volta":

  А някакво инфо за робството в България, че малко туй, което си написал не го вярвам?

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 14. 14 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#10] от "eti mehter":

  “ Ич не ми стана ясна връзката между заглавието и съдържанието на интервюто, ама нейсе
  =======+
  Ти на мен......сега 'глупчо'.....ли ми каза.....!”
  ——
  Изтърваш “пърдон”-а. Както и в случая със “не МИ стана ясно” това е израз на любезност и скромнота. В пряк текст: “връзки няма”. Но може би твоя акъл вижда някои несъществуващи връзки, дето ще ги споделиш с останалите...

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 15. 15 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3553 Весело

  До коментар [#7] от "Депутат 241":

  чУвал съм.....
  Май беше писател......но са му дали нобел за интелектуалност.....

  Bukalemun
 16. 16 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#9] от "daskal1":

  “ Човекът си е избрал периоди на интереса, изолирал се е от ежедневието”
  ——
  Значи и на Вас Ви :) направи впечатление странното тълкуване на ефективнотото отшелничество като активна гражданска позиция

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3553 Неутрално

  До коментар [#14] от "Gretel":

  Ич
  ======
  При теб случая е малко особен...
  Ползваш турцизмите гьотере......и този в случая "Ич"....е богат на значения....

  Ич.....означава....вътрешен
  Ич.....като глагол в заповедна форма означава "пий".....

  Защо ли обаче.....моя вътрешен инстинкт ме подсеща че имаш предвид.....
  Хич.....което значи "въобще"....

  Bukalemun
 18. 18 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4164 Неутрално

  До коментар [#16] от "Gretel":

  На нас:-) не ни дойде до главата за "активната гражданска позиция", по-скоро опит за изолиране от простащината която цари и управлява.

 19. 19 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 735 Неутрално

  До коментар [#12] от "john_3volta":А някакво инфо за робството в България, че малко туй, което си написал не го вярвам?
  —цитат от коментар 13 на gemeto


  А очакваш ли ако напиша още нещо, да повярваш на него? Книжки трябва да се четат повече, и то на повече езици, а не просто да си вярваме един на друг.

  Аз ти показвам документално доказателство за продажба на роби в Румъния през 1852 г. Ти, ако можеш, ми покажи подобно за български територии на турската империя. Иначе няма как да ти повярвам.

 20. 20 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 735 Весело

  До коментар [#17] от "eti mehter":

  Добре знаеш турския, ама като че ли не знаеш че в диалектите на Западна България думата ХИЧ ич я няма, защото Х не се използва: убав, раат, арно, раним, уй (вместо хубав, рахат, харно, храня и т.н.)

 21. 21 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3553 Любопитно

  До коментар [#14] от "Gretel":

  Но може би твоя акъл вижда някои несъществуващи връзки, дето ще ги споделиш с останалите...
  =======
  Ами това е моя теза.....която твърдя отдавна......

  Балканския субект не може да се слави със своята интелигентност......
  И колкото повече се мисли за такъв.....губи толкова повече точки в живота си.....

  Иначе казано.....да си ентел.....е чисто западна ценност.....
  За източния субект.....това е нищо повече от грозно и глупаво подражание.....
  Катър да вземе изпитите за кон.....е нещо по логично.....

  Bukalemun
 22. 22 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4164 Весело

  До коментар [#20] от "john_3volta":

  Но затова пък я има в думата "нохче" - стар виц за академичните спорове.

 23. 23 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  Имам щастието да познавам лично господин Стамболиев. Ерудит, човек с вкус и огромна култура , със собствено виждане, който винаги е отстоявал позициите си и естетическите си виждания и е плащал цената за това. Многобройните му интереси включват и музиката и по точно оперното изкуство - автор е на "Нова книга за операта".

 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3553 Весело

  До коментар [#20] от "john_3volta":

  Аз и го пояснявам за обща култура..... :)...за да не стане някоя засечка.....
  Ако в Анадола, жена каже на мъж.... "iç beni".....ще стане весело.... :)

  Bukalemun
 25. 25 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  До коментар [#8] от "Октавиан":

  Нещо не си разбрал. Мога да те уверя, че възгледите на г-н Огнян Стамболиев и преди 1989 и след това са били антикомунистически и проевропейски. А това, че говори ,че в момента за него литературата в Русия и бившата Източна Европа е по-стойностна не означава, че харесва Путин или Лукашенко. Едно е литературния живот, друго са политическите режими. Все едно да се каже, че Ана Ахматова ,Марина Цветаева и Булгаков са свързани със Сталин. Стига се тези политизирани клишета.

 26. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3553 Любопитно

  До коментар [#23] от "antonio_vivaldi":

  Имам щастието да познавам лично господин Стамболиев.
  =======
  Тогава би било интересно ако го попиташ относно фамилиите които съм посочил в коментар 3......
  Какви са тия хора, носещи подобни фамилии.....?
  Етнически румънци ли са?
  Питам понеже в Бг е твърде разпространено българи да носят не български фамилии.....
  Като.... Екимджиев, например.....
  Еким означава октомври......а Екимджиев, октомврийски....

  Bukalemun
 27. 27 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  До коментар [#12] от "john_3volta":

  Роби в Румъния са били циганите до началото на 60-те години. Румънци роби не е имало, а и никога не са били част турската административна система. Макар и васални на Турция те запазват собствената си държавническа традиция и йерархия, която е копие на тази от Втората българска държава. Запазването на болярството като съсловие при тях дава възможност за създаването на на по-късен етап на силен потомствен политически,дипломатически и културен елит.. И не случайно , макар че Румъния търпи катастрофални поражения по време на Първата световна война, благодарение усета на елита си успява да застане на страната на победителите и да удвои територията си. Разбира се румънското общество е имало редица отрицателни черти в социалната сфера като голямата бедност сред селяните и почти феодалната им зависимост от едрите земевладелци, но това не попречва на развитието на страната като цяло и особено на културното и развитие.

 28. 28 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3281 Неутрално

  Литературните ми предпочитания се различават от тези на Огнян Стамболиев, но все пак аз съм чукча - читател, а не писател. :)
  Странно ми е любим литературен герой на мъж в по-зряла възраст да е Фредерик Моро от "Възпитание на чувствата" на Флобер, а категорично да не харесва добрия войник Швейк...
  И в името на коректността - заглавието на повестта на Толстой е "Смъртта на Иван Илич".

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 29. 29 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  До коментар [#19] от "john_3volta":

  Преди години случайно намерих информация за продажба на българи в робство в края на 18 век. 178+ година в писмо на търговец от Генуа, ако си спомням добре. Все пак, беше преди петнадестина години. Две момичета на 17 и петима млади мъже. Всички от територията на днешна Македония. Дадени бяха имената и населените места от които са родом. Публикацията беше във връзка с разгорелия се спор за турското робство, или присъствие.

 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3553 Неутрално

  До коментар [#27] от "antonio_vivaldi":

  Роби в Румъния са били циганите до началото на 60-те години. Румънци роби не е имало, а и никога не са били част турската административна система
  ========
  Това е твърде спорно.....а ако баба ми беше жива....щеше да ти каже че лъжеш.....
  Моята баба е слугувала на чокоите....дребни румънски феодали, отличаващи се с изключителна жестокост и неприязън към подчинените си.
  Работила е без да и се заплаща.....и в замяна и позволявали да спи в обора.....
  И понеже не е била циганка......тезата в предния ти коментар, отпада......

  Bukalemun
 31. 31 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  До коментар [#27] от "antonio_vivaldi":

  Браво Антонио заслужи плюсове за всичките си коментари по темата! И аз много се зачудих какви са тези роби в Румъния която никога не е падала под турско като нас и е запазила автономията си даже са побеждавали Баязид който бил побеснял от поражението и го отнесъл нашият нещастник Иван Шишман който се простил с главата си! Траволтата формално е прав че във владенията на империята не е можело да се вземат роби но ако е имало някакъв бунт забраната е отпадала и по време на Априлската въстание са отвлечени многа деца и млади жени в робство! А това някой бей да отвлече българско момиче за харема си е било обичайна практика!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 32. 32 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 925 Весело

  До коментар [#5] от "Gretel":


  ——Бе, то ясно, че те тия са турци, ама пък На-поле-он си е българин.
  —цитат от коментар 5 на Gretel


  Е, да, ама Шекспир не е! Той е македонец!
  Викали му Спиро Магарето, и оттам... Ешек-Спиро, ама ингилизите си го присвоили като Шекспир!

 33. 33 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  До коментар [#9] от "daskal1":

  И ти си прав, обаче разсъждения и писания от този тип, за гнилия запад и интелектуалната светлина на източна европа и славянството ме поставят на щрек и подсрщат за ето тази случка, където присъстващите гълтаха каъо топъл хляб глупостите за славянското супер пупер и т.н.
  https://m.dnevnik.bg/ot_vas/novini_ot_vas/2018/07/18/3283422_edna_teniska_edin_nadpis_i_tema_za_razmisul/

  Човека нека да си има вижданията, кофтито е, когато започне да ги ”продава” като модел за обществото.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 34. 34 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#17] от "eti mehter":

  “ моя вътрешен инстинкт ме подсеща че имаш предвид..... Хич“
  ——
  Туй сигурно щото тоя ти “ вътрешен ин-стинкт” не е много на-вътре с граматиката. Ако не беше толкоз ин-токсициран от турския език, щеше да знаеш, че “ин” означава “ (на) вътре”.

  И “нямам в(!)предвид” нищо в случая, щото моето “ич” не е обозначаемо извън градационната си функция в това изречение. Просто ‘ич не си играя да слагам ‘сичките апострофи там, ‘дето к’вато буква се изяжда в разговорната реч ... да не ‘земе някой да ма помисли за образована

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 35. 35 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#17] от "eti mehter":

  “Ползваш турцизмите гьотере“
  ——
  Изразът в българския е “едно към гьотере” (!)

  Ясно, че владееш българския “разговорно”. Дано поне турския да ти у ред, че да те питам следното: тоя там корен? “гьот” в турския това ли означава, което предполагам? Да или не? Опитай да не го усукваш тоя път.

  А! ... и коя е правилната турска дума дет може да се добави зад корена — ферен или верен?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 36. 36 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#18] от "daskal1":


  “ На нас:-)”
  ——
  Може би сте пропуснали капитализацията ...“На Нас” от скромност? Няма страшно, и аз съм така

  Апропо, съвсем без връзка: току що изгледах “1917” ... препоръчвам, ако не сте го гледали.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 37. 37 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  За 10 години ГЕРБ си създаде собствена интелигенция от "интелектуалци", чиито портерти висят над камината във всеки гербаджийски дом. Тук са Пацо Терасата, Недялко Недялков, Петьо Блъсков, Антон Тодоров, Борислав Цеков, Фильо Златанов, Барни Ръбъл - цяло интелектуално съзвездие. Без да броим младата смяна от десни институти, младежки клубове и "консервативни" мисловни тръстове, която е доста хитра и виждайки перспективите пред ГЕРБ, ще се опита да чопне нещо от мършата.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 38. 38 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#27] от "antonio_vivaldi":

  До падането на Балканите под "турско робство",Румъния като държава не е съществувала. Тя е създадена някъде през 18-ти век.

 39. 39 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3553 Весело

  До коментар [#35] от "Gretel":

  коя е правилната турска дума дет може да се добави зад корена — ферен или верен?
  ======
  Това не е корен.....а две отделни думи. ....
  Göt + veren......götveren.....
  Верен е правилното. ....верен (даващ)....

  Ех че си палавница....
  Все трудни неща питаш....

  Bukalemun
 40. 40 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3553 Весело

  До коментар [#35] от "Gretel":

  това ли означава,
  ======
  Пак трябва да си моря in ...стинкта....да ти обеснявам. ...

  Bukalemun
 41. 41 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#25] от "antonio_vivaldi":

  Елементарният човек не може да насрочи профани оторизация. За съжаление

  Sic transit..
 42. 42 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  До коментар [#26] от "eti mehter":

  В България, както и в други страни много фамилии идват от прякори, от занаяти.
  Така българин живещ в турските ни села е получил примерно фамилия от турска дума.

 43. 43 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3553 Неутрално

  До коментар [#42] от "Enter_K":

  Във всеки език. ....всяка дума е един вид зашифрована история. ....
  Нека уважаваме думите .....произнасяйки ги правилно.....
  Ако го правим......те ще ни дават все нови и нови познания.....

  Bukalemun
 44. 44 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Написано и дела предимно се разминават.

 45. 45 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 746 Любопитно

  Интересна хипотеза:

  Почетният председател на ДПС Ахмед Доган планира изненадваща рокада на върха на партията. Сокола обмисля да изстреля на върха младежкия лидер на ДПС Илхан Кючюк, който да замени досегашния формален председател Мустафа Карадайъ.
  Доган бил силно впечатлен от организаторските способности на Кючюк след екшъна пред резиденцията му в „Росенец“, когато 5000 депесари от цялата страна бяха докарани да го защитят от Христо Иванов и протестиращите от „Демократична България“. Именно на евродепутата Илхан Кючюк хрумнала гениалната идея да бъдат извикани партийни активисти от цялата страна, които да бранят с телата си имота и сигурността на Доган.
  35-годишния Илхан Кючюк е смятан за модерното лице на ДПС, той е евродепутат вече втори мандат и оставя отлични впечатления от работата си в Брюксел. Кючюк е лидер на младежката организация на ДПС от 2012 г. и оттогава е увеличил почти двойно членовете й.
  До рокадата може да се стигне на следващия конгрес на ДПС, който по всяка вероятност ще бъде проведен другата пролет, или след провеждането на парламентарните избори, когато и да са те. Мустафа Карадайъ ще продължи да изпълнява ключова роля на върха в ДПС, предвиждало се той да бъде организационен секретар и главен координатор на Централното оперативно бюро на ДПС.

 46. 46 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Така е. Мно го неща са под достойнството на умнокрасивите интелектуалци..

 47. 47 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Всъщност това, което хората не разбират е делението на леви и десни. След Френската революция, либералите, които са били водили революцията се обявяват за леви, а десните са тези, които стоят зад монархията.
  И сега е същото, десните са всъщност всички, които поддържат правителството на Борисов. Не защото толкова го харесват, а защото е легитимно избран с демократични избори
  Левите от друга страна говорят как искали да бутнат режима и да сменят системата. Те са метежниците на площадите, които нарушават обществения ред и дерибействат.

 48. 48 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 916 Любопитно

  До коментар [#26] от "eti mehter":

  “Питам понеже в Бг е твърде разпространено българи да носят не български фамилии..... “

  Стига пита бе, комшу! Я кажи къде са ората с нетурски фамилии в Турция? Вярно ли е, че Бащата на турската република е имал порърет на Левски на бюро си? Кога ще изплатите репарации за етническото прочистване на Тракия, за арменците няма да отварям дума. Кажи де.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 49. 49 Профил на Mushichka
  Mushichka
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Нямало интересни нови български писатели? В Източна Европа и колхоза пишели по-интересно? Не му харесал "Швейк"? Този още живее в соца, милият, колкото и да е чел, си е останал посредственяк и носталгик, потънал в миналото. Настоящето предлага прекрасни автори, но природата не му е позволила да ги оцени. И съвет към младите автори: ако смешен критик, невеж към посоките на модерната литература и музика, не харесва творчеството ви, радвайте се - значи е качествено.

 50. 50 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 916 Любопитно

  До коментар [#30] от "eti mehter":


  Баба ти е слугувала на територията на окупираната от Румъния Донруджа! Сравнението е неподходящо, понеже, въпросните чокои, са се отнасяли еднакво зле и с българите. Те тва го знам от моята баба, която е живяла в съседното на баба ти село Сърнец;)

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 51. 51 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 735 Неутрално

  До коментар [#27] от "antonio_vivaldi":

  В Румъния роби са били основно, но не само, циганите. Точно затова и в обявата става дума за "цигански роби", иначе щеше да пише само "роби". Просто в Румъния, поради относителната си независимост от Турция, са се запазили балканските привички да се заробват цигани, военнопленници, а вероятно и други специфични групи. Е, "цивилизационният" принос на румънците е че освен чокоите и държавата, роби е имала и ... "християнската" църква. Машалла, румънци, това е цивилизация!

 52. 52 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4011 Неутрално

  Това е недостойно за всеки един свестен човек, не само за творците ! Да не говорим, че у нас има ОПГ, а не просто власт !!!

 53. 53 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 916 Неутрално

  До коментар [#50] от "Bullet":

  Добруджа

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 54. 54 Профил на fancy_schmancy
  fancy_schmancy
  Рейтинг: 12 Неутрално

  "...Според Евростат българинът годишно купува по половин книга, а финландецът .. 18."

  Абсолютно неточно, невярно и тенденциозно твърдение. Статистиката отчита само фактурираните продажби.

 55. 55 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 311 Неутрално

  До коментар [#8] от "Октавиан":Нещо не си разбрал. ....А това, че говори ,че в момента за него литературата в Русия и бившата Източна Европа е по-стойностна не означава, че харесва Путин или Лукашенко..
  —цитат от коментар 25 на antonio_vivaldi


  Пак същите болни клишета, с които се храни българина жаден за ... такъв тип низини... Кой Ви говори за Путин и Лукашенко въобще :D
  Аз казвам, че написаните глупотевини издават изключителна ограниченост и липса на вкус, Вие просто си повтаряте, че Русия е една "необятна култура" (което ви е набивано в главата с десетилетия, а и продължава разбира се), и "само политиците там нещо....но кой ги гледа, вижте Цветаева и Булгаков" - и тези две имена и още няколко такива се експлоатират до безкрай, за да се самозащитите всичките соцьовци, че всъщнбост сте културно откъснати и запратени по дяволите, че нямате своя воля да се приобщите към света и да го видите в неговата цветност и т.н.

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 56. 56 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  Точно и аз не обичам "семпли и ниска класа" Съвременните автори боравят изключително със семпли изречения, да може да го осмислиш докато пътувая в метрото.Някога книги са се чели изключително сред природата.

 57. 57 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  Стигнах до "робството"....... Значи робът има тескере и свободно пътува, търгува, строи в цялата империя и по Европа.... но си е роб? Роби са били валии, везири, пълководци..... На боевете при Шипка в армията на Сюлеймат...... турците са 10-15% он състава!!!!
  И да, имало е българи роби!!! Тез които ген. Дибич завлича в Русия през войната 1828-9 г!!! Десетки хиляди за завлечени и закрепостени като роби в Русия!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 58. 58 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 311 Неутрално

  До коментар [#56] от "Петя":

  Това наблюдение в "Космополитан" ли го прочетохте?

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 59. 59 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  "Един истински интелектуалец и творец трябва да е винаги против властта, каквато и да е тя!"

  Най-валидното основание!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 60. 60 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  До коментар [#58] от "Октавиан":

  Моля? Нима се съмнявате, че може да е плод на собствени съждения, или по инерция...жена, руса нищо не може да съчини като елитарно. Обичам Кант и философите, изреченията при тях са математика.

 61. 61 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2758 Любопитно

  Стигнах до "робството"....... Значи робът има тескере и свободно пътува, търгува, строи в цялата империя и по Европа.... но си е роб? Роби са били валии, везири, пълководци..... На боевете при Шипка в армията на Сюлеймат...... турците са 10-15% он състава!!!! И да, имало е българи роби!!! Тез които ген. Дибич завлича в Русия през войната 1828-9 г!!! Десетки хиляди за завлечени и закрепостени като роби в Русия!!!
  —цитат от коментар 57 на chichka


  Точно така е било! За робство пишат нашите възрожденци в 19в. когато наистина се провят някакви реформи основно в армията и се премахнати спахиите с техните ленове и обслужващи ги бъргари които са били по зле и от роби! Ама за такива като теб само в Русия имало роби!
  И какви са били останалите 85% дето са се били с опълченците ни на Шипка?! Българи християни воюващи против руската агресия????!!!!! Или албанците са християни според теб?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 62. 62 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#20] от "john_3volta":Но затова пък я има в думата "нохче" - стар виц за академичните спорове.
  —цитат от коментар 22 на daskal1


  И коХче!

  без подпис!
 63. 63 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  " Един истински интелектуалец и творец трябва да е винаги против властта, каквато и да е тя! Недостойно е да бъде неин клакьор."
  Те клакьорите на властта са псевдоинтелектуалци, както и политиците ни са псевдо.

 64. 64 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  То е недостойно и дс е клакьорка на левите болшевики. Ама явно има разминаване в значението на дъмата недостойно.

 65. 65 Профил на Mushichka
  Mushichka
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#55] от "Октавиан":

  Истина до истината.

 66. 66 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Позицията на един интелектуалец трябва да бъде изградена и осъзната от вагоните прочетени книги, семейното възпитание, полученото образование и хилядите часове творчески процес.
  Неразбирането на Хашек означава, че липсва чувството за хумор във всичките му форми - ирония, сарказъм, пародия и т.н.

 67. 67 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  Наистина е недостойно, но самата етимология на интелигенцията е да гравитира край властта най-малкото за да може да прокара собствените си виждания за държавното устройство.
  Друг сигнал, че интелигенцията произлиза от властта е, че интелигенцията идва от средите на средната класа. Няма интелигенция произлязла от ниските слоеве на обществото поради простата причина, че основата й е доброто образование, а то е скъпо струващо. Друга предпостава е пълната домашна библиотека с летература, тя не съществува при бедняците на запад, тук все още се намира.
  Следващата предпоставка е финансовата независимост - няма как някой, който работи по 8ч повтаряем труд да развие изведнъж много високи интелектуални възможности, той няма потребност от това. А за да се натрупа капитал, така или иначе трябва да си близък до властта.

 68. 68 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Спаружено едно и също повтаряне на глупости от преди людмила живкова до днес. Българската интелигенция в целия й блясък на неискреност, фалш и неграмотност породена от нечетене. Ами това си е синдром някакъв свързан със бавно развиване, или никакво такова, а вече никой не държи прозорците затворени. Но на спарен въздух е по-познато и уютно, както се казва в интервюто."През последните 3-4 десетилетия няма силни автори, както преди, и от Италия, Франция, Германия, Испания - там силна поезия се пишеше до 60-те и 70-те години. В Източна Европа и Русия литературата е доста по-интересна."Душевна мизерия. Запада лош капитализъм, изтока - мъдрост и славянство. Тончо Русев и Светлин Русев, днес заменени от Георги Господинов и Тео Ушеф и няколко съветски графомана са истинската алтернатива за стадото и така. Запада лош.
  —цитат от коментар 8 на Октавиан


  +++++++++++++++++++++++++

 69. 69 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  До коментар [#49] от "Mushichka":
  Не му харесал "Швейк"? Този още живее в соца...
  >>> Ами не му харесва на човека романа и косвено и автора му и това е.
  А вие знаете ли нещо за личността и живота на автора на Швейк-Я. Хашек(след като намесвате и социализма)? Например, че той активно се включва в борбата на болшевиките по време на революцията?:
  "..К концу мая чешско-сербский отряд Гашека насчитывал 120 бойцов, которые принимали участие в боях с частями Белой армии и успешно подавили анархистский мятеж в Самаре... 5 сентября 1919 он был назначен начальником Интернационального отделения политотдела..В декабре 1918 года его назначили заместителем коменданта Бугульмы, а вскоре, сместив начальника, он сам становится комендантом...Уже в январе 1919 года его переводят в Белебей, где он в марте 1919 года заведовал редакции армейской газеты и издавал большевистскую газету «Наш путь».....Правнучка Василия Чапаева Евгения Чапаева в своей книге «Мой неизвестный Чапаев» утверждает, что Гашек служил в составе 25-й дивизии Чапаева.."
  Като чета списъка на уважаваните,превеждани и четени автори от Стамболиев, виждам че естет и ерудит, с деликатна душевност, много различен от Хашек( надарен алкохолик и бохем, анархист, преквалифицирал се в болшевик и доста ...пиперлив в творчеството си).

 70. 70 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2758 Весело

  "различен от Хашек( надарен алкохолик и бохем, анархист, преквалифицирал се в болшевик и доста ...пиперлив в творчеството си)."

  По просташки хумор може да се конкурира само с нашите чалга - комици начело със Славето!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 71. 71 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4164 Весело

  До коментар [#36] от "Gretel":

  Да, беше доста късно и явно съм се заспивал, оттам и пропускът с капитализацията. :-)
  Благодаря Ви за идеята, британските филми за войната обикновено са по-реалистични, с удоволствие ще потърся къде мога да го гледам.

 72. 72 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 636 Неутрално

  ",,,,Михаил Себастиан, прочул се с пиесата си "Звезда без име"
  -------------------------------------------------------

  По тази пиеса си спомням , че имаше един прекрасен поетичен филм за случайната среща на двама души при извънредни обстоятелства, живеещи в различни светове, за деликатните чувства , за нуждата от близост и нежност с Марина Влади и Клод Риш, "Mona l'étoile sans nom/Steaua fără nume" (1965). Гледал съм го преди повече от 50 г. , но и до днес си го спомням. Бях много впечатлен!
  А за румънската култура, литература и изкуство само ще кажа, че за мен са най-значимите сред тези на останалите ни съседи, а и в Югоизточна Европа.

 73. 73 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  До коментар [#70] от "Julian Mall": Може и да сте прав:
  .....характерната проява е т.нар. алкохолен хумор (плосък, груб, нетактичен)

 74. 74 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  "Коя ви разплака?


  - "Смъртта на Илич". Една невероятна повест, предшестваща екзистенциализма - това е шедьовърът на Лев Толстой, макар и по- малко познат в сравнение с другите му творби"

  Съгласен. Това е най-силната книга на Толстой. Останалите му произведения са на посредствено ниво, но точно те за разлика от тази са известните. Книгата е психологична , но силно завладяваща и разтърсваща. Това е единствената книга на Толстой , която съм чел с увлечение, макар и тягостна като преживяване от поднесения текст , защото описва развитието на болестта на Иван Илич и неговите преживяни мъки до кончината му.

 75. 75 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4060 Неутрално


  До коментар [#57] от "chichka":
  "На боевете при Шипка в армията на Сюлеймат...... турците са 10-15% он състава!!!!"

  До коментар [#61] от "Julian Mall":
  "И какви са били останалите 85% дето са се били с опълченците ни на Шипка?! "

  В друг постинг писах , че срещу българските опълченци на Шипска са се сражавали руски казаци на служба в османската армия. Те са избягали от Русия в Османската империя още през Кримската война от 1856 година. Те са разговаряли помежду си на руски и това е заблуждавало командването на руската армия , че насреща нямат вражески войници. От друга страна разговорите между българските опълченци и генерал Столетов са се водили на турски език , което пък е заблуждавало османските войски. Генерал Столетов е знаел турски и понеже не е знаел български , а и българите на са знаели руски , са комуникирал с българите на турски.

 76. 76 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 517 Неутрално

  До коментар [#63] от "Роси":

  Има и умни хора срред тях, но се продадоха за пари на корумпираната власт

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 77. 77 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  До коментар [#38] от "deaf":

  Румъния получава името си след обединението през 1862 г. на княжествата Влашко и Молдова след избора на княз Алексанъдр Куза за техен общ владетел. Иначе в случая съм употребил названието като общо понятие.

 78. 78 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2758 Любопитно

  До коментар [#75] от "tacheaux":

  Стига с твойте глупости! Освен ако под руски казаци нямаш предвид някои от кавказките народи които са се изселили в Османската империя като черкезите и чеченците? Остава да кажеш че си били и православни? Ако не знаеш дори и военачалниците им като Сюлейман паша дошли от Европа са били принудени да приемат исляма!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 79. 79 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#78] от "Julian Mall":


  До коментар [#75] от "tacheaux":

  Най-вероятно основната причина за бунтовете на българите и Априлското въстание са изродщините вършени от населените по българските земи черкези. Първият коментар от линка. Статията на Христо Ботев:

  https://forum.gong.bg/viewtopic.php?t=171737&start=37780

 80. 80 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2313 Неутрално

  Некой има ли линк към "Априлски сърца"? Откога я търся из интернет, и няма, и няма.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK