Недостойно е един истински интелектуалец и творец да бъде клакьор на властта

"Живея заради добрата литература и художествената музика, която не съвсем точно наричаме "класическа", казва преводачът Огнян Стамболиев.

© Личен архив на Огнян Стамболиев

"Живея заради добрата литература и художествената музика, която не съвсем точно наричаме "класическа", казва преводачът Огнян Стамболиев.В поредицата "Книжен плъх" в рубриката "Книги" гостува Огнян Стамболиев - литературен и музикален критик и преводач. Автор е на 5 книги и преводач на близо 50 от румънски, френски и италиански автори, на много пиеси, оперни либрета. Носител е на редица литературни награди от Румъния, Молдова и България, лауреат за превод на академиите в Букурещ и Кишинеу. Член е на Съюза на преводачите и ПЕН- България.


Защо четете?


- Защото това е част от живота ми и защото превеждам активно - румънска литература, а също по-малко италианска и френска. Не бих могъл да живея без това. Живея заради добрата литература и художествената музика, която не съвсем точно наричаме "класическа". Не обичам ниските жанрове в музиката и литературата. Те са семпли и агресивни като футбола и американските екшъни.
Какво четете?


- На първо място книгите за превод, а после и като потребност. Чета и препрочитам главно голямата класика от ХlХ и ХХ век - от Пушкин през Тургенев до Чехов и Бунин, още: Стендал, Флобер, Балзак, Гьоте, Томас Ман, Хенри Джеймс, Е. М.Форстър, Вирджиния Улф, Мороа, Камю, Стефан Цвайг... От нашите автори обичам немного имена: Талев, Димов, Константин Константинов и поетите: Яворов, Кирил Христов, Теодор Траянов, Лилиев, Далчев, Александър Геров, Христо Фотев, Иван Пейчев...


Как избирате четива?

Избрано (А. С. Пушкин)
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Първа любов и други повести
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Тъмни алеи
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Портрет на една дама
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Господин К. на свобода
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Трактат по история на религиите
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Редът на думите
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Шемет на скептицизма
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете

- Главно класиците, по-малко новите автори, особено американските и българските. Няма особено интересни имена сред тях. През последните 3-4 десетилетия няма силни автори, както преди, и от Италия, Франция, Германия, Испания - там силна поезия се пишеше до 60-те и 70-те години. В Източна Европа и Русия литературата е доста по-интересна.


Чета много румънска литература, защото въпреки пренебрежението към нея (поради това, че сме съседи и се подценяваме) е една от най- интересните и силните в Европа. По- богата и силна от нашата. Ние сме дали на румънците църква, писменост, култура, което сега не обичат да признават, но сега са по-интересни от нас. Все пак имат друго историческо и културно развитие през вековете, не са преживели робството, спряло развитието ни, по- специално и литературата ни през тези пет века. Имат един велик поет, последният романтик в европейската литература, Михай Еминеску, имат един гениален комедиограф, Йон Лука Караджале, един силен разказвач, Михаил Садовяну, и други забележителни класици като Лучиан Блага, Тудор Аргези, които съм превеждал.


На света нашите северни съседи са дали: философа скептик Емил Мишел Чоран, историка на религиите Мирча Елиаде, бащата на модерния театър на абсурда Йожен Йонеско, бащата на модерната скулптура Константин Бранкузи, един от композиторите на ХХ век, Джордже Енеску, А поетите Никита Станеску, Ана Бландиана, Марин Сореску, Мирча Динеску, които представих у нас, са наистина поети от голяма величина, това го казва световната критика.


Също фантастичната проза на Мирча Елиаде, драматургията и прозата на "новия Йонеско", забележителния драматург и белетрист Матей Вишниек от Париж, от когото вече преведох 7 книги, румънския евреин от Браила, Михаил Себастиан, прочул се с пиесата си "Звезда без име", по която написах либрето за опера, и още много автори от италианската литература като забележителните Томазо Ландолфи, Луиджи Малерба и Итало Калвино. От съвременната българска литература не съм впечатлен особено, има доста прехвалени и лансирани автори- постмодернисти, без особена стойност.


Какво за четене има върху нощното ви шкафче?


- Домът ми е голям и препълнен от книги, но на шкафчето ми, освен Матей Вишниек, стоят неизменно монографии за моите любими Бетовен, Шуберт, Хендел и Моцарт, които са неразделна част от моя свят. Занимавам се и с музикална критика. Работил съм като драматург в оперен театър. Много обичам критиката и есеистиката на блестящия Светлозар Игов, най-значимият литературен критик и историк в съвременната българска литература. Също критиката на Владимир Трендафилов, на Младен Влашки, Георги Цанков, Митко Новков.


Коя е последната книга, която ви впечатли?


- "Хендел" от Ромен Ролан. Той освен блестящ белетрист е бил и забележителен музикален критик и историк. Книгите му за Бетовен са невероятни студии върху творчеството на "Гения от Бон".


Какъв е вашият ритуал, свързан с четенето - кога, къде, колко?


- Чета главно вечер, в леглото. Нямам ритуали.


Електронна книга, аудио или на хартия?


- Разбира се, хартията, но и електронните книги и аудиокнигите - руски и румънски. Българските са много малко. Чета литературни сайтове от България, Русия, Румъния. Харесвам много "Импресио" и особено "С книга и филм". Дават ми добра информация за значими събития и автори.


Четете ли на друг език, освен на български? Има ли разлика в преживяването? Ако имате избор, какво предпочитате - оригинала или превода?


- Чета на румънски, руски, френски, италиански. За поезията предпочитам оригиналния език или добрия превод. България се слави с добрите си преводачи.


Какво търсите в книгите - емоция, знание, развлечение, интелектуално предизвикателство?


- Всичко! Но не и развлечение...


Предпочитаният от вас жанр?


- Поезията, драматургията, есеистиката, краткият разказ.


Коя е най-добрата книга, която сте получавали като подарък или препоръка?


- Това са книги от поети, наши и чужди, които харесвам. Като Матей Вишниек, Бландиана, Марин Сореску и двама от тях, които високо ценя - поетите Георги Константинов и Александър Шурбанов. Две светли личности.


Любимият ви литературен герой?


- Трудно е да го определя. Може би Фредерик Моро от "Възпитание на чувствата" на Флобер.


Имате ли любима книга, за която никой друг не е чувал?


- Напоследък открих две прекрасни и още непреведени у нас новели - на мариниста Джоузеф Конрад "Завръщането" и на Владимир Набоков - "Подлец". Препоръчах ги за публикуване в, за щастие, все още съхраненото от нашия голям белетрист Владимир Зарев списание "Съвременник" и се надявам скоро да стигнат до българския читател.


На кои автори се възхищавате най-много, в това число поети, сценаристи, журналисти?


- На поетите Ана Бландиана, Григоре Виеру, Мирча Динеску, на великия Никита Станеску. Сценаристи и журналисти не бих посочил, но харесвам много режисьорите: Джоузеф Лоузи, Фасбиндер, Зануси, Патрис Шеро, Висконти, Дзефирели, Антониони, Вайда, Бунюел, Ищван Сабо, Кончаловски и "новия Антониони", руснака Андрей Звягинцев.


Как съхранявате книгите си?


- В дома си. Правя дарения за голямата библиотека в Русе и за университета в Търново.


Коя е последната книга, която ви разсмя?


- Често препрочитам гениалния Зошченко, един съвременен Гогол.


Коя ви разплака?


- "Смъртта на Илич". Една невероятна повест, предшестваща екзистенциализма - това е шедьовърът на Лев Толстой, макар и по- малко познат в сравнение с другите му творби.


Последната книга, която ви разочарова?


- Не беше една. Книгите на неколцина прехвалени от пресата писатели. Всички ги знаят. Не уважавам и писателите, които са близо до властта. Един истински интелектуалец и творец трябва да е винаги против властта, каквато и да е тя! Недостойно е да бъде неин клакьор.


Кой бихте искали да напише историята на вашия живот?


- Не бих искал това... Тя съвсем не е интересна. Цял живот само сред книгите.


Как ще се казва вашата автобиография?


- Едва ли ще я напиша, но все пак, "Родство по избор" по израза на Гьоте. За мен преводът е "родство по избор". Превеждам само онова, което ме е докоснало.


Една книга, която не успяхте да дочетете до края?


- Много са. Особено от наши съвременни автори, които много се прехвалват от днешните медии, в които почти няма сериозна литературна критика.


Кое класическо литературно произведение никога не сте чели (и ви е неудобно от това)?


- "Швейк" на Хашек, но не съжалявам за това. Просто не ми хареса.


Коя книга няма да спрете да препрочитате?


- "Дядо Горио" от Балзак, прозата на Тургенев, Ярослав Ивашкевич, Лампедуза, Павезе, Моравия, Итало Калвино, разказите на Бунин, поезията на Пушкин, биографичните книги и есетата на Стефан Цвайг, пиесите и романите на Матей Вишниек. Стиховете на Лорка, Еминеску, Никита Станеску, Лучиан Блага, пиесите на Жан Кокто, Пирандело... Обичам също и книгите на Зенон Косидовски за Библията и античността.


Как се променя вкусът ви във времето?


- От белетристиката към есеистиката и литературната история и критика.


Кое е най-интересното нещо, което научихте от книга напоследък?


- Трудно ми е до отговоря. Но ще добавя една тъжна новина - според Евростат българинът годишно купува по половин книга, а финландецът - "само" 18!


Заглавията с активен линк като читатели на "Дневник" може да купите със специална отстъпка от 10% в Ozone.bg. Използвайте код Dnevnik10. Отстъпката не се комбинира с други актуални намаления.


Книгите на Огнян Стамболиев


"Пътникът в дъжда", Матей Вишниек


"Господин К. на свобода", Матей Вишниек


"Търговецът на начала на романи", Матей Вишниек


"Сини метафори", Григоре Виеру


"Жал ми е за камъка", Григоре Виеру


"Смъртта на Илич", Лев Толстой


"Стълба до небето. Стихотворения/ Жаждата на солената планина. Пет пиеси", Марин Сореску


"Редът на думите", Никита Станеску


"Шаманизмът и архаичните техники на екстаза", Мирча Елиаде


"Мефистофел и Андрогина", Мирча Елиаде


"Йога. Безсмъртие и свобода", Мирча Елиаде


"Възпитание на чувствата", Гюстав Флобер


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK