Цар Борис III – три книги, които припомнят живота и смъртта му

Да върнем историческата лента в епохата, когато бъдещето на България е било в ръцете на големите световни политически играчи.

© "Изток - Запад"

Да върнем историческата лента в епохата, когато бъдещето на България е било в ръцете на големите световни политически играчи.На 28 август преди 77 години умира българският цар Борис III наскоро след като се е срещнал с нацисткия фюрер Адолф Хитлер. Смъртта му и досега е загадка и ражда легенди.


Популярна е версията, че царят е отровен по нареждане на Хитлер заради отказа си да предаде българските евреи и да изпрати войски срещу СССР. Синът му Симеон Сакскобургготски не отрича тази версия, но посочва като вероятна и хипотезата, че интерес от смъртта на царя е имал и СССР, като в случая е възможна намесата на НКВД. Княгиня Мария Луиза - сестрата на Симеон, е убедена, че баща ѝ не е отровен от нацистите, или от англичаните, а от агентите на Сталин.


Предлагаме ви три книги, които връщат историческата лента в епохата, когато бъдещето на България е било в ръцете на големите световни политически играчи.
"Истината. Личният лекар на цар Борис III за смъртта му" от Борис Александров

Истината. Личният лекар на цар Борис III за смъртта му
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Авторът на книгата Борис Александров е син на д-р Драгомир Александров - личен лекар на цар Борис ІІІ. Документалната и свидетелската база, на която стъпва историческият разказ, е солидна. Самият Драгомир Александров е бил изтезаван след 9 септември 1944 г., за да разкрие истината за смъртта на монарха по начин, изгоден на управляващата БКП. Десетилетия по-късно синът му изпълнява своя граждански и синовен дълг.


"Историята се изопачава от безсъвестни и продажни хора. Те избягват истината, объркват и успяват с неверни твърдения да отнемат на мнозина вярата.


Днес е повече от необходимо да се говори само истината за миналото, защото единствено тя може да ни напътства в бъдното.


Моят баща бе подготвен и търсен лекар с много пациенти - известни политици, богаташи, но и обикновени хора. Той имаше точна представа какво се случва в страната ни по това време. Неведнъж бе притискан и дори изтезаван, за да каже за смъртта на цар Борис ІІІ това, което е угодно на властимащите - комунистите. Успя да запази достойнството си!


Спомените, които привеждам в книгата, са достоверни: не преиначават и не крият нищо. Основната цел на книгата е да се напомни за изключителни личности през зловещия период на война и разорение. И да спре говоренето на лъжи за тях; рано или късно истината излиза на бял свят.


Желанието на баща ми бе 30-40 години след смъртта му спомените му да бъдат публикувани, без да се пести каквото и да е. И аз стриктно се придържах към неговите разкази", пише в увода Борис Александров.


"Царят говори. Речите на Н.В. цар Борис III"

Царят говори. Речите на Н.В. цар Борис III
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

В книгата са събрани речи на цар Борис III от 1912 година, когато навършва пълнолетие, до 1938 година - 20 години след неговата коронация. Първото издание на книгата е от 1938 г.


Известно е, че цар Борис III обичал да обикаля страната и да бъде както между туристи, работници, спортисти, студенти, така и в хижата на редовия селянин. Където се устройвало тържество или събор, откривала се железница или почивен дом, той отивал там, за да влезе в контакт със своите поданици от различни социални среди, да чуе техните искания, болки, радости и надежди. Тези срещи с народа сякаш го задължавали да се изкаже по икономически, технически, стопански и битови проблеми, да сподели какво е видял и кой път е най-разумен.


Автор на литературно-психологическия и идеологически очерк е Никола Атанасов.


"Нашият държавен глава никога не е проявявал навиците и характера на някои монарси от по-старите народи. Той се чувства съвременен владетел, свързан със съдбата на своя народ и определил всичката си жизнена амбиция да бъде неразделна част от душата на българина. Честите му обиколки из страната и срещите му с хора от разни среди, особено с представители на широките народни маси, показват желанието му да опознае своята страна, както и да разбере душата на съвременния българин. Така постъпва само държавникът реалист, който насочва своите действия и определя отношението си към проблемите на времето не абстрактно, не по случайно хрумване, а с оглед на дадена действителност. Не субективните настроения на личността определят държавната политика, а внушенията на масовите настроения, дълбоката жизнена правда, родена в душата на чистия и здрав български дух", пише Атанасов.


"Цар Борис III - биографични бележки"

Цар Борис III – биографични бележки
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

"Това е най-пълното издание, посветено на цар Борис ІІІ и отпечатано в годините на Царство България.


Книгата има няколко издания, като всяко едно е допълвано с най-новите моменти от живота на монарха. В ръцете си държите текста на последното и най-рядкото измежду тях, излязло непосредствено след смъртта на царя през август 1943 г. и отразило най-съдържателно житейския му и управленски път.


Автор на архивното четиво "Цар Борис III - биографични бележки" е забравеният днес талантлив писател и журналист Ненчо Илиев - Сириус, въдворен и загинал в лагер малко след преврата през 1944 г. Неговата книга за цар Борис ІІІ е колкото биография, толкова и мемоарно свидетелство. Авторът хронологично проследява всички по-големи и малки събития с участието на царя, опитвайки се да изгради негов портрет. Изключително интересно е да видим тогавашния държавен глава на България в различните роли на ловец, шофьор, моряк, велосипеден техник, оратор, учен, баща, спортист


Когато четем книгата обаче, нека имаме предвид историческото време, в което тя вижда бял свят - веднага след смъртта на монарха. Това е период на изключително морално изпитание за България и обществото е имало осезаема нужда от стожер, около когото да се обедини. Новопровъзгласеният цар Симеон ІІ е все още малолетен, а регентите са трима и освен това не са част от царската династия. Затова логично е при тези обстоятелства поданиците да приемат за най-близка фигура именно легитимния си владетел, макар и той вече да не е сред живите. Това е наложило посмъртно отпечатаната книга за цар Борис ІІІ да представя неговия най-достоен и съвършен образ - идеализиран лик, който е трябвало да бъде запомнен от поколенията. Неслучайно още през 1943 г. творбата излиза и на два западни езика - немски и италиански.


Независимо от това, "Цар Борис III - биографични бележки" съдържа и моменти, които със сигурност могат да се използват като исторически извор за някои малко познати епизоди от живота на монарха." - Из предговора на книгата

Ключови думи към статията:

Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Руснаците го убиха, нъл тъй...?!

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Не съм привърженик на монархията и съм убеден републиканец, НО за честта на историческата Истина много бих искал да попитам следващите коментиращи - комунета и рубладжии :"Кога /по времето на чие управление/ е последното териториално разширение на Отечеството"?

 3. 3 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  Кога в по-новата история България е била толкова добре? Самолетостроене, неприкосновена частна собственост, забрана на БКП, наличие на ЗЗД. Държава която е пазила своите и е избивала чуждите.

  ДБ=БКП
 4. 4 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Два трола не са съгласни с коментара ми. Значи, не са руснаците :))

 5. 5 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  Не съм привърженик на монархията и съм убеден републиканец, НО за честта на историческата Истина много бих искал да попитам следващите коментиращи - комунета и рубладжии :"Кога /по времето на чие управление/ е последното териториално разширение на Отечеството"?
  —цитат от коментар 2 на selqnin


  Аз пък искам да попитамКмета, не изпитва ли погнуса, че любимта м Партия е премистила гроба???

 6. 6 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Руснаците го убиха, нъл тъй...?!
  —цитат от коментар 1 на Веселяк У


  Не бъркай руснаците с Коминтерна.

 7. 7 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2921 Неутрално
 8. 8 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  Тая снимка ме кефи най-много

  https://royalbulgariaincolour.com/университетската-библиотека/

  Искам снимка от днешно време или от 1989, примерно, че днес има Нет и няма нужда да ходиш до библиотеката за знания.

 9. 9 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 828 Разстроено

  Кой го е затрил, вече е ясно. Всички държави по света разсекретиха архивите си от онуй време. Без Русия... И никъде в тези архиви не се споменава за някакъв заговор. Надали съветските архови ще видят бял свят, поне в оригиналният си вид.

 10. 10 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Царят умира скоро след като се е срещал с Хитлер? Какво може да означава това? Сигурен съм че се е срещал и с други хора след срещата с Хитлер?

  България просперирала по времето на царя? Глупости на търкалета. Достатъчно е да се прочете автобиографията на Петко Бочаров и да се види как България си е "върнала" Македония: завзели я немците с камионите, след което последвали българите с конете. Такъв ни е бил и тогавашния просперитет, какъвто ни е и днешният - на приказки.

 11. 11 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  До коментар [#1] от "Веселяк У":

  Да, руснаците го убиха. Руснаците имаха интерес от смъртта му, за да не изведе България от Тристранния пакт и те да нямат повод да окупират страната ни. Царят се връща на 15 август жив и здрав от срещата с Хитлер и дори се качва на Мусала. Става му зле на 23 август след като слиза от Царска Бистрица в София и пътьом се отбива в съветското посолство. При тръгването си от Чамкория казва на дъщеря си Мария Луиза, че може да не се върне. Хитлер изпраща двама лекари - д-р Зайц, току що изваден от развалените на бомбардираната си къща, и д-р Епингер. Съветникът на царя Балан разказва, че при заминаването си д-р Зайц определя смъртта на царя като "една типична за Изтока смърт".

 12. 12 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 489 Весело

  До коментар [#10] от "john_3volta":

  Голям глупак си!Не познаваш нещата!
  Българската армия е била в процес на активно превъоръжаване,вече е било взето решение за подмяна на конната тяга изцяло с моторна,били са завършени преговорите за това с Германия и е бил започнат този процес.
  Същото важи и за другото въоръжение където и каквото е било необходимо.
  Аз съм внук на един от офицерите,участвали в този процес,който е бил необратим.

 13. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3906 Любопитно

  " Авторът на книгата Борис Александров е син на д-р Драгомир Александров - личен лекар на цар Борис ІІІ. Документалната и свидетелската база, на която стъпва историческият разказ, е солидна. Самият Драгомир Александров е бил изтезаван след 9 септември 1944 г., за да разкрие истината за смъртта на монарха по начин, изгоден на управляващата БКП. Десетилетия по-късно синът му изпълнява своя граждански и синовен дълг.
  "Историята се изопачава от безсъвестни и продажни хора. Те избягват истината, объркват и успяват с неверни твърдения да отнемат на мнозина вярата."

  Една доста добра ретроспекция по темата :

  https://www.24chasa.bg/novini/article/6788552

 14. 14 Профил на Gustav Mahlerov Vienski
  Gustav Mahlerov Vienski
  Рейтинг: 452 Весело

  До коментар [#12] от "tedif":

  Е няма що, в края на войната се сетили че конете не вършат работа....

 15. 15 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  Активните борци против монархофашизма ще разлюбят Дневник с такива публикации.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 16. 16 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2253 Неутрално  По отношение на конската / волска тяга най-много е използвана от Вермахта. Това обаче не е засегнато във филмовите пропагандни репортажи от фронта, които после са станали исторически документи.
  Авангаръдът е началото е бил силно механизиран и моторизиран.
  След него обаче са марширували безброй пехотинци, пеещи Ерика *
  След пехотинците идват продоволстията, джапането, матрялите, инструментите.... влачени от коне и волове.

  ++++++

  * „Ерика“ (Auf der Heide blüht ein kleines Blümelein – В пустошта цъфти малко цветенце) е войнишка песен станала марш във въоръжените сили на Нацистка Германия. Създадена е от германския композитор Хермс Нил (Herms Niel, 1888 – 1954) през 1930-те години, когато той членува в Нацистката партия.

  Името „Ерика“ е типично женско име в немския, скандинавския и англосаксонския свят, то идва от цветето истравниче, (пирен) (немски: Erika; латински: Erica), което е сред символите на германското природно богатство. Творбата на Нил често е била смятана за народна песен и особено в годините на Втората световна война е придобила огромна популярност. Заедно с другите му творби – „Edelweiss“, „Rosemarie“, „Hannelore“, както и на немските студентски песни – „Lore, Lore“, „Schwarzbraun ist die Haselnuss“ текстът ѝ е несложен. Изпъстрен е с умалителни (Blümelein – цветенце; Bienelein – пчеличка; Kämmerlein – стаичтка; Schätzelein – съкровищнце, Mägdelein – девойчица), но обратите на ритъма са маршови, така характерни за епохата.

  Фрагмент от марша „Ерика“ звучи в първия епизод на съветския сериен филм „Седемнадесет мига от пролетта“ (1973). Американският режисьор Стивън Спилбърг я използва в кратка начална сцена от наградения със 7 „Оскар“а (и за музика) филм „Списъкът на Шиндлер“ (1993).

 17. 17 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  До коментар [#14] от "Gustav Mahlerov Vienski":

  Още генерал Христо Луков като министър на войната 1935-1938 модернизира и превъоръжава войската и осъвременява стратегията.

 18. 18 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  Царят умира скоро след като се е срещал с Хитлер? Какво може да означава това? Сигурен съм че се е срещал и с други хора след срещата с Хитлер?България просперирала по времето на царя? Глупости на търкалета. Достатъчно е да се прочете автобиографията на Петко Бочаров и да се види как България си е "върнала" Македония: завзели я немците с камионите, след което последвали българите с конете. Такъв ни е бил и тогавашния просперитет, какъвто ни е и днешният - на приказки.
  —цитат от коментар 10 на john_3volta


  Петко , каманистическия паж , какво друго да напише ахахаххахах

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 19. 19 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2253 Неутрално


  Значи дори в днешно време не е лесно да имаш гориво на фронта. На американската армия в Афганистан галонът излиза $100.
  По тази причина Дъ юес арми е от големите разработчици на ВЕИ.

  През ВСВ това е било кончето, волчето, магаренцето, катърчето и муленцето.
  Камионите са били лукс.... заради бензиня.... само в Румъния.... и Баку (Азербайджанска ССР) е имало нефтени кладенци.


 20. 20 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  От това което гледах напоследък за контекста на времето по което е убит царя съм убеден, че не е убит от германците и Хитлер.
  По това време Сталинград е приключил, съюзниците са в Сицилия и е ясно, че Германия губи войната
  Всички германски съюзници, не само българите почват да гледат към изхода. Италианци, унгарци, румънци всички се опитват да се откачат, изтеглят войски итн по това време. Не е само Борис. И никой от тях не е отровен. Нелогично изглежда Борис да е пострадал от Хитлер за липса на ентусиазъм.

 21. 21 Профил на svetlio26
  svetlio26
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#16] от "Нинов":

  Колега Нинов,

  Има си бая фотаджийски архив на пехотинци с Велосипеди. Така че това също си е било стандартно превозно средство за времето. Нещо кЪт сега в момента Теслите.:)
  Поздрав

 22. 22 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  До коментар [#21] от "svetlio26":

  Тез велосипеди са мъка да ги въртиш в един метър дълбока кал.

  Липсата на пътища са голям бранител на всяка държава (Афганистан е ярък пример).

  Наличието на пътища - най-голямата заплаха, защото врагът с танковете по аутобана - дирекно в бункера на фюрера.... или 15 века по-рано, варварите през Алпите - директно в Рим.... при императора.

 23. 23 Профил на Rocketman
  Rocketman
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Не съм привърженик на монархията и съм убеден републиканец, НО за честта на историческата Истина много бих искал да попитам следващите коментиращи - комунета и рубладжии :"Кога /по времето на чие управление/ е последното териториално разширение на Отечеството"?
  —цитат от коментар 2 на selqnin


  Moже да не си привърженик на монархията но опредлено си исторически неграмотник.
  И дума не може да става за териториялно РАЗШИРЕНИЕ по време на Сакскобурготите в България.
  Я на место да ми дрънкаш глупости, по добре се поинтересувай КОЛКО ТЕРИТОРИАЛНИ ЗАГУБИ е претърпяла България заради тях. Единственото смислено нещо което свършиха е Съединението. Всичко останало дори не е за приказване. Както се казва - за тях или добро или нищо. В случая по добре НИЩО!

 24. 24 Профил на Julian Dob
  Julian Dob
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Какъв обединител е тоя мизерник бе ? Заради кобургите България загуби половин Егейска, половин Вардарска Македония, Западна Тракия и Източна тракия до Мидия-Енос. Бил върнал Южна Добруджа...А КОЙ Я ЗАГУБИ НА ПЪРВО МЯСТО! Кобургите са Най лошото нещо заедно с БКП и русофилите което се е случвало на България от 681г. Настоящия РЕЗИДЕНТ е с абсолютно същия манталитет като кобургите - издига агресията в култ.

 25. 25 Профил на Rocketman
  Rocketman
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#1] от "Веселяк У":Да, руснаците го убиха. Руснаците имаха интерес от смъртта му, за да не изведе България от Тристранния пакт и те да нямат повод да окупират страната ни. Царят се връща на 15 август жив и здрав от срещата с Хитлер и дори се качва на Мусала. Става му зле на 23 август след като слиза от Царска Бистрица в София и пътьом се отбива в съветското посолство. При тръгването си от Чамкория казва на дъщеря си Мария Луиза, че може да не се върне. Хитлер изпраща двама лекари - д-р Зайц, току що изваден от развалените на бомбардираната си къща, и д-р Епингер. Съветникът на царя Балан разказва, че при заминаването си д-р Зайц определя смъртта на царя като "една типична за Изтока смърт".
  —цитат от коментар 11 на spiegel


  И да не беше умрял, БЪлгария пак щеше да бъде окупирана. Такава беше волята на Великите сили. Не си прави илюзии. Убийството му е безмислено от всякаква гледна точка. Ама днес нали е модерно за всичко да се винят гадните руснаци....

 26. 26 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  До коментар [#23] от "Rocketman":


  До коментар [#24] от "Julian Dob":

  Цар Борис върна Южна Добруджа по мирен начин на България. А вашите комунета по заповед на Сталин изтеглиха българските войски от Беломорието и Македония и предадоха тези български земи на гърците и сърбите.

 27. 27 Профил на Julian Dob
  Julian Dob
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#23] от "Rocketman":До коментар [#24] от "Julian Dob":Цар Борис върна Южна Добруджа по мирен начин на България. А вашите комунета по заповед на Сталин изтеглиха българските войски от Беломорието и Македония и предадоха тези български земи на гърците и сърбите.
  —цитат от коментар 26 на spiegel


  Кобургите докараха комунистите с тяхната агресивна политика в периода 1913/1918

 28. 28 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  До коментар [#25] от "Rocketman":

  Глупости. Дори до последния момент България можеше да избегне съветската окупация, ако правителствата на Багрянов и Муравиев бяха действали по-решително, а Стойчо Мошанов беше чул английските предупреждения да бърза да подпише примиреот преди руснаците да се озоват на Дунав. Царят е убит малко преди да изведе България от войната, доказателство за което са свиканите от него маневри около София.

 29. 29 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  До коментар [#27] от "Julian Dob":

  Дрън-дрън. Комунистите бяха докарани от Коминтерна, от Ленин и Сталин и тяхната подметка Георги Димитров. Те бяха терористи и национални предатели само по заповед от Москва.

 30. 30 Профил на Julian Dob
  Julian Dob
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#27] от "Julian Dob":Дрън-дрън. Комунистите бяха докарани от Коминтерна, от Ленин и Сталин и тяхната подметка Георги Димитров. Те бяха терористи и национални предатели само по заповед от Москва.
  —цитат от коментар 29 на spiegel


  Комунистите никога нямаха да имат популярност сред населението ако не бяха националте катастрофи през 1913 и 1919 КОИТО СА ЗАСЛУГА 100% НА КОБУРГИТЕ (и техните Подлоги М. Савов и В. Радославов)

 31. 31 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  До коментар [#30] от "Julian Dob":

  За популярността на комунистите може да се съди по това, че им трябваше съветската армия, за да дойдат на власт. Популярен беше цар Борис, а тези обирачи на мандри и съветски терористи бяха осмивани и презирани от населението.

 32. 32 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2253 Неутрално


  Комунистите идват на власт в страни, завзети от Червената армия: ГДР, Чехословакия, Полша, Унгария, Румъния и България.

 33. 33 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#26] от "spiegel":

  Такива лъжи се пишат за Кобургите за тяхното управление с цел реабилитирането им. Ама какъв рай била страната по време на управлението и т. н.? Пълни глупости. Изгубени войни, хора, поминък, територии и репарации. От 1920 година в България е във гражданска война. Парламентарното управление тогава е бил същия цирк. Корупция и некадърност. За раняването на партиите дава 5 години в които нещата са по добре след което започва ВСВ.

 34. 34 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2253 Неутрално  В Югославия не е стъпвала съветска армия.

  Сталин е поръчвал килъри да бастисат Тито, който от своя страна е пратил телеграма на Сталин с текста:
  "Досега изловихме 20 от твоите килъри. Ако не спреш да ги пращаш, аз ще ти пратя само едит (1) дето да свърши работа като хората!"
  Титовите служби са били специализирани в трепането на съветски симпатизанти. Дори концлагери е имало.


 35. 35 Профил на Julian Dob
  Julian Dob
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#30] от "Julian Dob":За популярността на комунистите може да се съди по това, че им трябваше съветската армия, за да дойдат на власт. Популярен беше цар Борис, а тези обирачи на мандри и съветски терористи бяха осмивани и презирани от населението.
  —цитат от коментар 31 на spiegel


  Трудно е да се спори с твърдоглав...населението 44 е било готово и дявола да дойде на власт само и само да не е някой кобург който да докара нова национална катастрофа. Така че ТРЕТАТА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОВА ОТ 09.09.1944 е отчасти заслуга на Кобургите също

 36. 36 Профил на Julian Dob
  Julian Dob
  Рейтинг: 8 Неутрално

  да не забравя че България по време на кобургите е била в международна изолация подобна на тази в периода 1944-1989

 37. 37 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  Бе , Хитлер е почитател на Фердинанд, имат си редовна кореспонденция. Нещо непривично за Фюрера - като цяло той презира аристокрацията, нарича ги "международни мъже" . Та ще убива сина му - пълни глупости , сътворени от комунистическата пропаганда.

  п.с.
  Прочетете писмата на Фердинанд, абдикирал и отлъчен от България , какво му е отношението към българите. Става ти мъчно ,че човек с чужда кръв е истински патриот на България от разни български личности, с чиито паметници са обсипани градовете ни.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 38. 38 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  До коментар [#33] от "Барба-Ганьос-Тулуп":

  Такива са били времената :)

  Другите държави да не са били по-добре. Е да, някои са печелели територии. Но мизерията и там е била същата. :)

 39. 39 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#16] от "Нинов":


  По отношение на конската / волска тяга най-много е използвана от Вермахта. Това обаче не е засегнато във филмовите пропагандни репортажи от фронта, които после са станали исторически документи.Авангаръдът е началото е бил силно механизиран и моторизиран.След него обаче са марширували безброй пехотинци, пеещи Ерика *След пехотинците идват продоволстията, джапането, матрялите, инструментите.... влачени от коне и волове.++++++* „Ерика“ (Auf der Heide blüht ein kleines Blümelein – В пустошта цъфти малко цветенце) е войнишка песен станала марш във въоръжените сили на Нацистка Германия. Създадена е от германския композитор Хермс Нил (Herms Niel, 1888 – 1954) през 1930-те години, когато той членува в Нацистката партия.Името „Ерика“ е типично женско име в немския, скандинавския и англосаксонския свят, то идва от цветето истравниче, (пирен) (немски: Erika; латински: Erica), което е сред символите на германското природно богатство. Творбата на Нил често е била смятана за народна песен и особено в годините на Втората световна война е придобила огромна популярност. Заедно с другите му творби – „Edelweiss“, „Rosemarie“, „Hannelore“, както и на немските студентски песни – „Lore, Lore“, „Schwarzbraun ist die Haselnuss“ текстът ѝ е несложен. Изпъстрен е с умалителни (Blümelein – цветенце; Bienelein – пчеличка; Kämmerlein – стаичтка; Schätzelein – съкровищнце, Mägdelein – девойчица), но обратите на ритъма са маршови, така характерни за епохата.Фрагмент от марша „Ерика“ звучи в първия епизод на съветския сериен филм „Седемнадесет мига от пролетта“ (1973). Американският режисьор Стивън Спилбърг я използва в кратка начална сцена от наградения със 7 „Оскар“а (и за музика) филм „Списъкът на Шиндлер“ (1993).
  —цитат от коментар 16 на Нинов


  Браво Нинов ! Комшийката ме е Ерика......знам , че е цвете , но какво точно - от Вас научавам.....Колкото до песента ....ми била си е хит , като "Лили Марлен".....

 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  До коментар [#6] от "nhh18551388":

  Къде е разликата.

 41. 41 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4204 Неутрално

  Руснаците го убиха, нъл тъй...?!
  —цитат от коментар 1 на Веселяк У


  Точно тъй. Имал е неблагоразумието да се отбие в съветското посолство и там са го почерпили с чай. Още същата вечер му става лошо и започва да повръща.

 42. 42 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4204 Неутрално

  До коментар [#35] от "Julian Dob":
  "населението 44 е било готово и дявола да дойде на власт само и само да не е някой кобург който да докара нова национална катастрофа."

  Глупости. Комунистически опорки. Виж кадри от погребението на цар Борис. Народът е обичал своя цар , това е известно на всички. Движел се е без охрана всред народа. Ако толкова са го мразили е било лесно да се намери някой да го убие. В крайна сметка го убиха , но руснаците , а не българите.

 43. 43 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4204 Неутрално

  До коментар [#37] от "schwimmwagen":
  "Прочетете писмата на Фердинанд, абдикирал и отлъчен от България "

  Аз пък препоръчвам да прочетете тайните договори , които Фердинанд е подписвал с Русия в началото на ХХ век, договори , които поставят България като васална на Русия страна. Фердинанд предава суверенитета на България на Русия. Така се стига до първата национална катастрофа с подготовката и провеждането на Балканската война , която е трябвало да доведе до разгрома и унищожението на България , според пъкления замисъл на Русия. България оцелява благодарение героизма на българската войска.

 44. 44 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  Прекалено сериозен въпрос за коментарии с политически аспекти за човек, преди всичко правил единствено и само всичко за доброто на народа си и държавата!
  До: " 43 " - Тайните договори визират преди всичко завземането на Цариград от Русия и влизането на българската войска там ( Мечтата за Византия...), това, че Русия не изпълни договорните отношения и това доведе и до първата национална катастрофа, е значително повече от мечтата на Цар Фердиннд..... Не е необходимо да се говори лошо за българските царе, когато са управлявали заобиколени само от " приятели ", а сега да е нещо по-различно особено много..... ами, пак е същото, въпрос на интересите на тези ' Приятели "... Царете ни поне са искали нещо за България!

 45. 45 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#10] от "john_3volta":

  Единствената изцяло моторизирана армия по време на ВСВ е тази на САЩ.Във всички останали има голям брой коне-предимно като впрегатна тяга,но във Вермахта и РККА има цели конни дивизии.Които между другото на определени направления воюват съвсем прилично.А в Русия и до сега смятат,че като съюзник Монголия е била важна за тях поне колкото САЩ ;)

 46. 46 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 783 Весело

  До коментар [#23] от "Rocketman":

  Съединението НЕ е при Кобургите.До тук с изявленията относно историята

 47. 47 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Около личността и делото на Цар Борис Трети следва да се обедини днес образованата и патриотична част на българския народ, за да се преодолее наследството на съветските слуги и днешните им наследници /наследници и по роднинска линия/. Излизането и разпространяването на книги, като споменатите в статията е от огромно значение. Това не значи да се свеждат нещата до нескопосна пропаганда на монархизма, а за извеждане и следване на основните национални приоритети.
  Дневник, работете повече в това направление.

 48. 48 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  До коментар [#23] от "Rocketman":Съединението НЕ е при Кобургите.До тук с изявленията относно историята
  —цитат от коментар 46 на chvor_s


  Но пък Независимоста Е !

  :) безмислено е да си дискутираме с лозунги.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 49. 49 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#48] от "schwimmwagen":

  Е да де-човека казва,че само Съединението е доброто дело на Кобургите.А аз отбелязвам,че той греши.Като цяло и в частност :)

 50. 50 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4204 Неутрално

  До коментар [#44] от "Николай Бучков":

  Прочети книгата „Тайната дипломация на цар Фердинанд с Русия – път към първата национална катастрофа” на историка Цочо Билярски и издателя и изследовател Никола Григоров.

  Изданието ви запознава с едно десетилетие от тайната руско-българска дипломация. Повечето от публикуваните документи са почти непознати, но от тях става ясно, че руско-българските тайни договори, сключени от Фердинандовата дипломация от 1902 до 1912 г., са тясно свързани с огромния тримилионен подкуп, който монархът получава в навечерието на Балканските войни. Договорите, сключени от поставени лица на българския монарх, са на практика отказ от национален суверенитет, а при подписването на съюзните договори със Сърбия и Гърция от русофилското правителство на Иван Ев. Гешов, българските национални интереси не са взети под внимание. Издателите подчертават, че Фердинандовата дипломация с Русия до 1912 г. довежда до първата национална катастрофа.

  https://faktor.bg/bg/articles/kultura-art-faktor-publikuvaha-tayni-dogovori-tsarska-rusiya-dala-podkup-ot-tri-miliona-zlatni-franka-na-tsar-ferdinand

 51. 51 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#46] от "chvor_s":

  Вероятно има предвид обявяването на независимост на България. Единственото нещо, което Фердинанд е направил без гадни последствия за страна. Следващите 12 години са пълен ад за България. Прадядо ми е участвал в балканските и ПСВ. Умира чак през 67 ма на доста години. От баща си знам доста яки истории от него време.

 52. 52 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#47] от "ivangabrovo":

  Мерси. Да, факт, Борис не беше задник като баща си но беше достатъчно мекушав и страхлив за дс допусне участието ни във ВСВ. Всеки който твърди, че България не е имала избор да върви на майната си.

 53. 53 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#23] от "Rocketman":

  Кой върна Южна Добруджа през 1940 г. ? А кой измисли македонската нация, накара българите в Грноджумайско да се пишат македонци и прати костите на Гоце Делчев в Югославия ?

 54. 54 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#52] от "Барба-Ганьос-Тулуп":

  Да имаше избор - германските войски да нахлуят в България, да я разрушат и окупират ,както стана в Сърбия, а после да бъдем дадени на другаря Сталин, както стана с Полша.

 55. 55 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#50] от "tacheaux":

  Заигравките на цар Фердинанд с Русия струват скъпо на България- оставката и убийството на Стефан Стамболов, намесата в кадровата политика в армията, съгласието на арбитраж за Македония.

 56. 56 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#28] от "spiegel":

  За съжаление цар Борис не можеше да направи чудеса. Рузвелт и пълната му със съветска агентура администрация се водеше по акълите на Сталин и отхвърляше всякакви намерения на Чърчил за фронт на Балканите.

 57. 57 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  "Новопровъзгласеният цар Симеон ІІ е все още малолетен, а регентите са трима и освен това не са част от царската династия."

  Не е вярно- регентът княз Кирил Преславски е брат на цар Борис.

 58. 58 Профил на Michael JordanFriend4295
  Michael JordanFriend4295
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Които по време на Царството не са живяли,
  те от прекрасен живот, нищо не са разбрали.

 59. 59 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  ДО: "50" - Откровено казано не ми се влиза в неподходяща за времето в което живуркаме полемика , надявам се да има време и за нея......НО , заиграването на Цар Фердинанд С Русия е общо признато от изследователи , дипломати и политици , поради стремежите му да бъде Цар на една просперираща и тежаща на мястото си държава, видимо и от правенето от него лично в икономическото развитие на страната, сключването на заеми , не е само с Русия......и т.нат. КОМПРОМИСИТЕ направени от него в " договорите " не са случайни , а и руската диполомация е исторически добре подготвена да постига целите си....може да се допусне вина в тщестлавността на на Цар Вердинанд , но за човек с неговият характер не е са чудене ( напр. полковете в руската армия с неговото име.....) , това , че прави опити да въвлече всички Велики сили в решаването на БЪЛГАРСКИЯТ НАЦИОНАЛЕН ВЪПРОС....и без да продължавам повече поради ненавремието , може да се поговори и за характерите на българските политици и генерали......иначе , да вярваш на договорите е чест , а да не ги изпълняваш и доведеш до десеттилетия упадък една можеща , чрез народа си държава до полуизч1езване е политика на......( ясно е нали за какво иде реч?).

 60. 60 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  Освен представените в статията книги, посветени на цар Борис III, бих искала да припомня и романа на Стефан Груев „Корона от тръни“.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 61. 61 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Бях преди 10 години в един музей в Кобург, Бавария. Имаше в оригинална големина портрет на Симеон Сакскобурготски,

  Само това ми е останал като спомен на посещението там. Града е малък и няма нищо особено. Посетих го, като членувах в Verbindung, малко е сложно да го обясна на български, понеже го няма в България. Verbindung значи директно преведено от немски съюз. В смисъла при мен е като събрание на хора с обща цел, много ми е трудно да се изразя правилно. Все пак заради тях ходих в Кобург, всяка година имат годишно събиране там. Имах 2 платени от тях нощувки в един мотел.

  Es muß Geld fließen!
 62. 62 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 532 Любопитно

  До коментар [#34] от "Нинов":

  Кога това бе

  гошо
 63. 63 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#53] от "antonio_vivaldi":

  Ти кажи кой я загуби ,а македонската нация си е измислена още от времената на Кузман Шапкарев че и от преди него ,още от времената на гърчеещата се "българска интелигенция"

  гошо
 64. 64 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  До коментар [#62] от "гошо":

  След войната Сталин е искал конрол върху Югославия, а Тито му е казал да въри се ебе у гъзъ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK