Алеко Константинов: Ний не умеем да ценим нашата хубава природа

Столичната библиотека кани всички желаещи утре, 30 август, от 11.00 ч на поляната пред хижа "Алеко" на Витоша, където ще бъде подредена изложбата "Съзерцанието на щастливец-а".

© Столична библиотека

Столичната библиотека кани всички желаещи утре, 30 август, от 11.00 ч на поляната пред хижа "Алеко" на Витоша, където ще бъде подредена изложбата "Съзерцанието на щастливец-а".Столичната библиотека кани всички желаещи утре, 30 август, от 11.00 ч на поляната пред хижа "Алеко" на Витоша, където ще бъде подредена изложбата "Съзерцанието на щастливец-а". Тя е посветена на 125-та годишнина от организираното от Алеко Константинов масово изкачване на Черни връх и е част от поредицата планински изложби на Столичната библиотека. Това е петото издание на "Библиотека в планината".


В импровизираната експозиция ще бъдат изложени цитати от Алековите творби и любопитни стари фотоси на Витоша от началото на XX век. Посетителите ще могат да послушат хубави стихове и интересни етно рок изпълнения на поетите и музиканти -- Петър Чухов и Иван Христов.


Планинската къщичка за книги пред хижа "Алеко" ще бъде заредена с нови издания на класици и съвременни автори - Джек Лондон, Ран Босилек, Селинджър, Божана Апостолова, Петя Кокудева, Ангел Игов и др.


Алеко Константинов: Ний не умеем да ценим нашата хубава природа

© Столична библиотека


"С нас ще бъде и мобилната ни библиотека "Библиобус", която предоставя на читателите над 1000 тома с търсени и атрактивни заглавия от български и чужди писатели. Всеки желаещ може да си вземе подарък книга и безплатна едногодишна читателска карта на Библиотеката на София. Споделете с нaс прекрасния празник на всички любители на планината и последователи на родолюбивото дело на Алеко Константинов", призовават от Столичната библиотека.
Ето знаменитата статия, писана от класика Алеко Константинов преди 125 години:


Невероятно наистина, но факт: 300 души на Черния връх!


При онази мамоновска епидемия за съставяние на всевъзможни акционерни дружества, която беше се разбушувала из нашата столица и грозеше да обхване всичките слоеве на обществото, при онази гешефтарска страст за купувание и спекулирание с разни акции, която беше заразила и млади, и стари и бе обърнала жадните погледи на всички към банките и банкерските кантори - трябваше да се намери някой да се провикне:


"Ей, българино, стой бе, къде си се лутнал, не о хлебе единном жив будет человек..."


- и като ги отбие поне временно от пътя за Златния телец, да охлади що-годе страстта, която бе погълнала мислите и желанията на мнозинството. Българският народ проживява сега един интересен психологически момент, предизвикан от безсъвестното и крайно обидното за националната ни чест поведение, което държа средноевропейската преса по повод станалите напоследък у нас събития. Кръвните обиди, нанесени на народа ни, удариха истински патриотическата му струна и го накараха да се стресне и да почне да се сплотява, вън от партийните интереси, на обща национална почва, като за отпор, за противовес на външното влияние, на външната експлоатация. Ето с какво се обяснява внезапно изникналата епидемия за сдружавание.


Но нека не се лъжем, че националното чувство у нас е кой знай колко укрепнало.

Разкази. Фейлетони. Пътеписи - Алеко Константинов
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Гъркът обича своята Гърция, защото всяка педя в неговото отечество мо напомня за славни исторически събития, на които свидетели са и до днес съществующи паметници на висока култура. Швейцарецът обожава своята Швейцария, защото всякой кът от неговото живописно отечество привлича посетители и му принася средства за съществувание. Ний - защо да си правим илюзия - не можем да се похвалим нито като гърците със славна история, нямаме и паметници, които да дават храна на националната ни гордост: защото, да заграбиш една изящно изваяна колона от някой гръцки храм, да я дотътриш до Търново, да я забучиш с главата надолу и при това накриво, да заровиш хубавите орнаменти, да издращиш надписите и вместо тях с букви, подобни на йероглифи, да напишеш: "цар всем българом и гръком", едва ли с такъв подвиг ще докажеш високата си културност. Но ако нямаме славна история като гръцката, ний имаме чудна природа като швейцарската. Славното минало никак не топли сега бедния гръцки народ, а пък живописната природа топли, храни и облича швейцарците.


Ний не умеем да ценим и не сме привързани страстно кам нашата хубава природа. Защо?


- Защото не я знаем, защото живописната природа не се изучава нито в кафенетата, нито в кръчмите. В кръчмите и кафенетата, сред удушливия дим, под влиянието на наркотическите и спиртливи питиета и озлобените газети, ще постоянствуваш да въздишаш бабешки, да скверниш хубава България със стереотипните фрази: "А бе българска работа", "българи-диваци, не ги ли знаеш", "българия-дивотия"... А пък нито България, нито българите изобщо са диви, а сме диви и простаци ний, които знаем само да хулим, за да се покажем, че уж сме много видели и много знаем...


Ето горе-долу какви размишления наведоха пишущия тия редове на мисъл да напише оригиналната покана за Черни връх, която се появи миналата седмица в подлистник на в."Знаме". Идеята за подобна покана възникна в един тесен кръг отлюбители на българската природа. Ефектът, който произведе поканата, надмина стократно всякакви очаквания. Сега, след като бях честит да видя цял панаир на самия връхчец на Витоша, мога смело да попълня цитираната чужда фраза "Господа, изучете България, за да я обикнете" и да прибавя:


- Господа, изучете всестранно българския народ и вий ще го обикнете; в него се крие потенциална сила, намерете здрав импулс и я превърнете в жива сила.


Тази мисъл е изказана от мене много по-рано, когато рисувах някои отрицателни чърти на българите, плод на изкълчен патриотизъм - но тогава съм изказал почти инстинктивно, а сега съм честити, че тази мисъл се потвърждава. В поканата имаше следующата фраза:


"Няма съмнение, че е още по-приятно да видиш от самия връх как изгрява слънцето... но това удоволствие могат да си доставят само опитните туристи."


Знаете ли какъв беше резултатът? - Около четиристотин души през Драгалевци, през Беглер чифлик, през Бистрица, през Княжево плъзнаха през нощта срещу неделя по гърдите на Витоша и при изгряванието на слънцето триста души бяха при Черния връх! Е, право да си кажа, туй благородно надпреварвание ме порази! Картината, която представляваше Витоша в събота през нощта, беше до такава степен величествена, щото се отказвам даже опит да направя за описванието й. Онзи въодушевен фантастически устрем към небесата, чрез хиляди препятствия, онова стремително катерение по храсталаци, по камънаци, на десетки наелектризирани групи, развятото нарочно приготвено знаме, звуковете на една военна тръба всред пламналите тук-там огньове, онази фантастическа картина, осветена феерически от пълната луна...


Господин Вазов, вий бяхте очевидец - опишете тази поражающа със своето величие картина.


За съжаление, за голямо съжаление времето на разсъмване се развали: вятърът и студът разгониха твърде рано сбраните на Черния връх туристи, но при всичко това всякой очевидец, догде е жив, ще помни панаира на Черния връх.


Началото е неимоверно бляскаво. Сега остава да се уредим. Нека всички основателни членове (всички, които бяха в неделя на върха) и всички граждани, които желаят да се запишат за действителни членове, да заповядат на 2 септември в 6 часа вечерта в салона при фабриката на бр.Прошекови и там:


1. ще се прочете списъкът на записващите се и ще се допълни с незаписващите се основателни членове;


2. ще се открие подписка на действителни членове;


3. ще се избере временен комитет за изработвание проект за устав и за облеклото на българските туристи и


4. ще се предложи, според сезона, една нова разходка на желающите. (Умоляват се столичните вестници да напечатат безплатно тази покана.)


Не се ли интересувате да знаете като какви са тия 300 души, които на 27 август бяха на Черни връх? Его: 110 чиновници, 25 студенти, 15 учители, 20 ученици, 10 словослагатели, 10 търговци, 6 адвокати, 6 кундурджии, 4 печатари, 3 офицери, 3 запасни офицери, 4 типографи, 4 книговезци, 4 професори, 3 аптекари, 3 лекари, 2 кафеджии, 2 кръчмари, 2 прошенописци, 2 механици, 2 дърводелци, по един: литератор, стенограф, гостилничар, войник, книжар, предприемач, скулптор, пенсионер, архитект, отговорен редактор, златар, терзия, художник, бояджия, словолитник, 2 бивши министри, 3 селяни, 4 жени и множество без означени занятия. Освен това има поне 50 души, които не успяха да се запишат. От 250души записани около 150 са от Северна България, 50 от Южна и 30 от Македония. Останалите са от Добруджа, Бесарабия, Турция, Сърбия и няколко иностранци. Любопитен факт: при всичко, че някои погрешно се записаха като софиянци, пак от София имаше само около 28 души, когато от Свищов например имаше 25 души.


София, 19 август 1895 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  ''БАЙ ГАНЬО ПРАВИ ИЗБОРИ''

  ''Бай Ганьо процеди мастиката през мустаците си, избърса се с дланта, засука "тия пущини" и продължи:
  - Сега да ви кажа как се избира бюро за изборите. Това става по жребий. Председателят на съда го тегли. Тъй се казва "по жребий", ама аз мога да ти избера, когото искам. И твърде лесно: ако пуснеш билетчетата в чаша, да могат отвън да се виждат, трябва да драснеш с мастило по една чертичка на пълните билетчета; ако ли пък са в кутия, трябва да вземеш по-дълбока кутия, да не се виждат отстрана билетчетата и ще наредиш пълните от една страна, празните - от друга. След туй остава ти само да пошушнеш на председателя, че "работата му е спукана" и затова "да си отваря очите"... Извикат: Иван, Стоян, Първан! Трябва ли ти Първан? - земи пълно билетче. Не ти ли трябва Първан - земи празно билетче. Сиреч председателят тегли жребия...
  - Пустия му бай Ганьо! И онези простаци намерили с кого да се борят. Тежко им - произнесе Гочоолу.
  - И с тази глава да не станеш досега министър! - учудва се Дочоолу.
  - Нейсе, запуши я! - дума скромно бай Ганьо. - Нали ги знаеш българите!...''

  ДБ=БКП
 2. 2 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3986 Неутрално

  " При онази мамоновска епидемия за съставяние на всевъзможни акционерни дружества, която беше се разбушувала из нашата столица и грозеше да обхване всичките слоеве на обществото, при онази гешефтарска страст за купувание и спекулирание с разни акции, която беше заразила и млади, и стари и бе обърнала жадните погледи на всички към банките и банкерските кантори - трябваше да се намери някой да се провикне:


  "Ей, българино, стой бе, къде си се лутнал, не о хлебе единном жив будет человек...""

  И днес е същото ! И днес и продължението с какво живее човек липсва сред огромната част от хората....

 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3167 Неутрално

  При цялото ми огромно уважение към Алеко, се чувствам длъжен да внеса някои уточнения.
  Алеко днес е смятан за основоположник на туризма в България, при което някак е забравен приносът на Вазов. Само погледнете при създаването на първообраза на БТС кой каква длъжност е заемал.
  И двамата носят у себе си възрожденския идеал за писател - буквално народен водач и възпитател. Невъзможно е да възпиташ цял народ от туристи и природолюбители, особено когато нивата или планината са буквално работно място за орача или говедаря.
  Идеализацията на родното често минава през умишленото отричане на чуждото, както при сравнението на несравнимите швейцарски гиганти и скалите при Погановския манастир /днес в Сърбия/.
  Туристът Алеко понякога е предубеден, но предпочита да вярва на очите си повече, отколкото на брошурите /"До Чикаго и назад"/.

  Еретик
 4. 4 Профил на pirvt
  pirvt
  Рейтинг: 8 Разстроено

  За съжаление 140 години по-късно нищо не сме научили...

 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2992 Неутрално

  Алеко би оценил и хвърлянето на свински уши като продължение на героя си

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Важи и за всеки друг не БГ типаж. Национализма му е чужд, Ганьо е световен субект.

 7. 7 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 295 Разстроено

  Как ли би възкликнал Алеко Константинов, когато види сегашното бетономорие...
  Или Банско?

  Спечелихме битка, но не и войната!
 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3463 Весело

  паметници на висока култура.
  ========
  И затова, културата като географски термин......ти е дала музата да пишеш фейлетони за подбалканския герой байганю....
  Рибата се вмирисва от към главата.....
  Закривай.....

  Bukalemun
 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3463 Весело

  До коментар [#3] от "Костадин Иванов":

  Алеко днес е смятан за основоположник на туризма в България,
  =======
  Сериозно?
  Ха ха......сега всичко е ясно.....

  Bukalemun
 10. 10 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2098 Разстроено

  На кого ни остави, Щастливецо?

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 11. 11 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3337 Неутрално

  "изложбата "Съзерцанието на щастливец-а"

  "Щастливеца" трябва да се изписва с главна буква, доколкото това е псевдоним. Алеко се е нарекъл сам така, защото останал единствен жив от голямото си семейство, членовете на което починали за по-малко от 5 години. Въпреки нещастията, които му се случват, той се нарича "Щастливец". Бил е силна личност.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3463 Весело

  Гъркът обича своята Гърция, защото всяка педя в неговото отечество мо напомня за славни исторически събития, на които свидетели са и до днес съществующи паметници на висока култура.
  =======
  Да ама тогава е нямало гърци......
  Имало е елини.....
  Понятието грък набъбва в началото на 19 век....и със адски политически мъки се подхранва и до днес.
  Така че.....примера е крайно неудачен.....

  Bukalemun
 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3463 Весело

  Гъркът обича своята Гърция, защото всяка педя в неговото отечество мо напомня за славни исторически събития, на които свидетели са и до днес съществующи паметници на висока култура.
  =======
  Събуди се, Алеко.....!
  Излез за момент от гроба......и виж съвременните гърци какво правят....
  Как трампят високата си култура.....за благото на международното каналджийство.....
  Даже и ДДС не плащат на държавата си затова.... :).....

  Bukalemun
 14. 14 Профил на Ogyges
  Ogyges
  Рейтинг: 155 Неутрално

  До коментар [#13] от "eti mehter":

  Ти си бил наистина невероятно неграмотно копеле. Надцених те, мислех, че демагогстваш, а то простотията ти извирала...
  Не се коси, нямам намерение да водя диалог с твар , като теб... презираме ви, неграмотни, миришещи на лой номади.
  Двуного, което не знае, че елин и грък е едно и също нещо, напразно е ходило на училище!

  Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
 15. 15 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  До коментар [#3] от "Костадин Иванов":
  "Алеко днес е смятан за основоположник на туризма в България, при което някак е забравен приносът на Вазов. "

  Вазов описва своите туристически пътешествия в нашата страна. Има свои пътеписи , които са крайно интересни за днешния читател, защото го запознават с бита и манталитета на българина по ония времена. Тогава да тръгнеш безцелно , така само да гледаш и се възхищаваш на природата , се е считало за някаква лудост. Нямало е пътеки , нямало е хижи и заслони , нямало е никакви превозни средства, освен коне , мулета и магарета, които трябва да яздиш. Вазов е нощувал в непознати къщи в които стопаните са го гледали с недоверие , когато той им е казвал , че е тръгнал да ходи без конкретна причина. Считали са го за луд. Не е било лесно да си турист по ония времена.

 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3463 Весело

  До коментар [#14] от "Ogyges":

  Чакай, бе....що подскачаш като попарен....?
  Ако всеки елин е грък.....не значи че и за обратното има гаранция....
  А и Алеко вече не е жив....за да каже..... " Еййй, объркал съм се".....

  Всички знаем какви елини са гърците между Юскюп и Селяник..... :)....

  Bukalemun
 17. 17 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Това, което Алеко е написал за 10-15 години не можем да го прочетем и осмислим вече 130 години. Алеко тодавна изгни в гроба, но от деня на убийството му не сме мръднали и метър. Всичко е същото.

  Алековият Бай Ганьо е вечен и безсмъртен. Всеки ден вървя по улицата и само Байганьовци виждам. Байганьовец до Байганьовеца, мила моя майнольо. Един иска да мине гратис в травмая, друг плюе семки в парка до пейката, трети преминава на червено /щото е "велик"и има скъпа кола/, четвърти си хвърля фаса на тротоара, пети прави схеми да краде народни пари, шестииска да пробута развалена стока на купувачите... Ако някой отрече, че в него не живее в Бай Ганьо, значи е най-големия Байганьовец. Защото Бай Ганьо винаги се срамува и се отрича от Байганьовеца в себе си, когато го разобличат.

  Препоръчвам на всеки поне веднъж в живота си да прочете фейлетоните на Алеко Константинов. Те са писани за тогавашни политици, скандали и събития. Убеден съм, че 99 % от вас дори няма да знаят са кои точно политици говори Алеко и кои събитие осмива, защото вече живеем 130 години след него. Но ако на мястото на описаните от Алеко герои сложите имената на днешните политически герои, всичко ще пасне идеално.

  И ако някой от вас се разпознае в героите му от "Разни хора, радни идеали", не се тревожете. Просто той е описал Вас в лицето на вашите предци преди 130 години.

  Трябва да четем Алеко, за да опознаем какви сме.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  Алекооо, ти ела сега да видиш, в какво са я превърнали. То природа не остана от алчност.

 19. 19 Профил на djamugata
  djamugata
  Рейтинг: 39 Неутрално

  Браво за тази статия за Щастливеца !!!

 20. 20 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  До коментар [#12] от "eti mehter":

  Моля ви да попрочетете малко османска история. В Османската империя има Руммилет, т.е. римски народ, ромеи, под което име е спадало цялото православно население. Няма ни гърци, ни елини.
  С началото на танзимата руммилет започва да се дели на отделни народности и това да се отбелязва и в документите. Но към този момент има вече малка независима Гърция, автономна Сърбия и автономни Влашко и Молдова.

  Терминът "елин" в античноста значи "грък", но във Византия значи "езичник", за разлика от ромеите (римляните), които са християните. С оригиналното си значение влиза временно в употреба в началото на XV век в творбите на Георгиос Гемистос Плетон и донякъде се усеща в хрониката на Лаоникос Халкокондилес - писана след 1470 г. на Крит под венецианска закрила.
  В ново обръщение се вкарва думата "елин" около 1790 г. при опитите за освобождаване на Гърция. Това става като пандантив на "ромеите", които остават под властта на султана и чиито глава е Вселенският Патриарх в Констандиние. По съглашението от 1453 г. Патриархът е трети в Дивана (Имперското правителство) след Великия Везир и Шейх юл Исляма, а самият Падишах има титлата Кайсер ар Рум - Римски император, дадена на Мехмед II Фатих през 1453 от Патриарх Генадиос II Георгиос Схолариос.
  Т.е. на нова Гърция не й остава друго, освен да се обърне към античните елини, след като Василевсът е всъщност султанът, а Патриархът му служи...

  E PLVRIBVS VNVM
 21. 21 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 707 Любопитно

  Прокопи,е цени.Направи си сараи,там,ама,никой,от протестиращите не отиде там.Явно парите,стигат за палатки,пица,вода от чешмата ,ферментирали продукти/алкохол/,тревичка,нещо свързано с тревичка ама синтетично.На тези ли че чакаме да променят,България.

  Ръй! Ръй!
 22. 22 Профил на Ogyges
  Ogyges
  Рейтинг: 155 Весело

  До коментар [#20] от "PavelCZ":

  "Δοκτορε"не е трудно да станеш за резил... поне в очите ми. Γεννάδιος Σχολάριος за първи път е избран за вселенски патриарх на 6-ти януари 1454 г.
  Това е като капка катран в каца с мед - написаното от теб по горе, вече не е достоверно.

  Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω
 23. 23 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  До коментар [#22] от "Ogyges":

  Ще ви опонирам. Според хрониката на Сфранцес - един от последните дипломати на умиращата Византия, писана след 1460, патриарх Генадиос II е избран от клира на Града на 3-тия ден от падането - т.е. вероятно на 2.VI.1453. Подобно така е и на мозаечната икона от Вселенската Патриаршия, показваща срещата на султана с патриарха пред градските стени. Какво пише Халкокондилес по въпроса сега не се сещам - трябва да си погледна в библиотеката, имма неговата История на чешки.
  За периода около и след падането на Константинопол патриаршеският архив за съжаление е неточен и се дават по няколко дати за едно и също събитие и дори различни дати на патриарсите.

  E PLVRIBVS VNVM
 24. 24 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  То от край време му е вродено,
  щастливо да живее на замърсено.

 25. 25 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 8 Любопитно

  На кого ни остави, Щастливецо?
  —цитат от коментар 10 на etty1


  На Щастливият пожарникар!
  🧅🧅🧅

  Много съм прост
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK