В епохата на глупостта

В книгата "Психология на глупостта" са събрани мнения за глупостта от най-преданите ѝ проучватели – предимно от френскоезичната приложна психология, но и англоезични автори.

© "Изток - Запад"

В книгата "Психология на глупостта" са събрани мнения за глупостта от най-преданите ѝ проучватели – предимно от френскоезичната приложна психология, но и англоезични автори.Текстът е препубликуван от "Портала Култура".


Това неласково определение за времето, в което живеем, не е мое изобретение; изделие е на френския писател и разпален защитник на животните Арман Фарачи, който е цитиран от Себастиан Диегез, невропсихолог и изследовател от университета във Фрибур, Швейцария. Сблъскваме се с констатацията в книгата "Психология на глупостта" ("Изток-Запад", 2019, превод Недка Капралова). Тя е сборник от статии и интервюта, инициатива е на Жан-Франсоа Мармион - психолог, главен редактор на списанието Cercle Psy. Мармион се е постарал да събере мнения за глупостта от най-преданите ѝ проучватели - предимно от френскоезичната приложна психология, но и англоезични автори. Начинанието си мотивира с наблюдението, че глупостта "никога не е била толкова видима, самонадеяна, стадна и безапелационна". Изрича: "И така, глупостта няма да отстъпи. Тя е растяща като експоненциална функция. Тогава се питаме дали днес - повече от вчера и много по-малко от утре - преживяваме нейния златен век?"


Ако съдим по това, което става в света, като че ли е май така
Но сякаш всеки човешки век е за глупостта златен век. Тръгваме от "Характери" на Теофраст, преминаваме през "Корабът на глупците" на Себастиан Брант и "Възхвала на глупостта" на Еразъм Ротердамски и стигаме до "Глупаци в чужбина" на Марк Твен, "Приключенията на добрия войник Швейк през Световната война" на Ярослав Хашек и "Животът и необикновените приключения на войника Иван Чонкин" на Владимир Войнович - глупостта изглежда не жали никое време и никое поколение. Може би тъкмо поради това Нобеловият лауреат по икономика (2002), психологът от Израел Даниъл Кенеман предупреждава: "Не бива да се разчита много на рационалността на хората". Стъпил върху този фундамент Пиер Льомарки, невролог, стига до неочакван извод: "В плана на еволюцията глупостта очевидно е необходима: ако не беше така, този недостатък отдавна щеше да е изчезнал!"


Не е изчезнала глупостта, не е, тук е и е все по-откроима

Психология на глупостта
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Всъщност в "Психология на глупостта" откриваме три феномена, свързани с глупостта, които учените изявяват в своите публикации - самата глупост, а заедно с нея простотията и тъпотията. Според философа Паскал Анжел "простотията е върховният стадий на глупостта", а неговият колега, професорът по психология от Калифорнийския университет Арън Джеймс заявява, че един от най-големите простаци в историята е генералисимус Сталин: "Сталин, който не се е задоволявал да бъде луд убиец на милиони хора, е бил простак във всичко". Професорът е напълно прав, среднощните гуляи на Стопанина с членовете на ЦК са добре известни с използваните груби шеги и незачитане на човешкото достойнство. Неговият наследник Никита Хрушчов с това се е и славел - че е шутът на сборището. В днешно време по простотия, твърди проф. Джеймс, никой не може да се мери с Доналд Тръмп: "Да, Доналд Тръмп е върховен простак, хиперпростак, ако щете. Под това разбирам, че е простак, който вдъхва едновременно респект и възхищение с начина, по който владее изкуството на простащината, въпреки съперничеството на равните му. Обикновено простаците трябва да се съревновават за мястото на "главен" простак или "барон" на простаците, но малцина могат да се мерят с Тръмп в правенето на простотия след простотия". На куриоза Тръмп внимание обръща и друг автор, Пиер дьо Сенарклан, почетен професор по международни отношения в университета в Лозана: "Да си припомним случая с Доналд Тръмп. По време на предизборната му кампания неговата липса на възпитание беше един от важните аспекти в политическия му успех. Той не скри нищо от интимните си провали. Показа открито цялата си незрялост, нарцистичната си уязвимост и се наложи с това, че сякаш изобщо не е пораснал, сякаш изобщо не е придобил съвест. Лъжите му, разголването му, неговата непоследователност и това, че изглежда като голям хулиган, привлякоха хората. Голям брой американци, независимо от социалния си статус, познаха себе си в неговата хулиганщина, в омразата му, в екстравагантното му поведение, в простоватите му идеи, в манихейските му позиции, в конспиративните му теории, в расизма и възторга му пред величието на Съединените щати". Ако се доверим на тези мнения, бихме могли да стигнем до извода, че простащината, глупендърската простащина изглежда пробива най-успешно в политиката, особено при популистките партии. Което пък значи, че масата от населението май си пада по простака, макар да дава вид, че уж се срамува от него. Да си простак в политиката е гаранция за успех, примери много - и български, и чужбински. Затова Паскал Анжел е категоричен: епохата на постистината е епоха на простотията.


За простотията добре се и плаща, троловете са наясно с пачките


Тъпотията, за разлика от простотията, е очертана в сборника повече като личностна, отколкото като социална характеристика. За психиатъра и когнитивен терапевт Жан Котро "тъпанарят е човек, на когото му липсва емоционален интелект и той остава измамен от самия себе си, като същевременно злоупотребява с другите поради своя егоцентризъм. Това описание се доближава до описанието на нарцистичното разстройство на личността". Котро привежда данни, според които нарцистичното разстройство "засяга 0,8 и 6 % от хората като цяло и е по-често срещано сред младите поколения, родени след масовото разпространение на интернет". Оттук е някак разбираемо вниманието, което сборникът отделя на връзката между тъпотата и социалните медии. Професорът по информатика Франсоа Жост, опирайки се на теорията за "обществото на спектакъла", я вижда във "формулирането на безапелационни оценки, свеждането на живота до видимото и издигащи като норми на общуване "определено обществено отношение между хора, опосредствано чрез образи", според гледището на Ги Дьобор". И дава пример за двама съпрузи, заснели клип, за да станат известни: "жената стреля с пистолет в гърдите на мъжа си, който се предпазва с енциклопедия, за която се предполага, че трябва да спре куршума" Резултатът е предвидим: жената е осъдена на шест месеца затвор за убийството на мъжа си. Стремежът към известност на всяка цена е признак за тъпота: безчислените телевизионни шоута от типа "Биг Брадър", "Маскираният певец", "Черешката на тортата" са неопровержимо доказателство за аксиомата.


Тъпотата днес се е превърнала в образец и VIP


Но да не се смеем на тъпата, проста и глупава американка, защото ако го извършим, ще се включим в оглавяваната от нея фаланга. Защото "най-лошата глупост е да се мислиш за интелигентен", предупреждава Жан-Клод Кариер, знаменитият сценарист. Литераторът и главен редактор на сп. Argument Патрик Моро се присъединява към мнението му, допълвайки: "човек винаги е глупак за някой друг". Защитата срещу глупостта е, според Моро, съмнението: "Съмнението, интелектуалната тревожност - напротив - се противопоставя на глупостта и е една от най-ценните противоотрови за бълнуванията на идеологията". Ева Дрозда-Сенковска, професор по социална психология в университета Париж V "Рене Декарт", е още по-уверена, че съмнение и глупост са несъвместими: "А глупостта, истинската тъпотия, е онова страховито интелектуално самодоволство, което не оставя никакво място за съмнението". Психологът Борис Сирюлник допълва: "Колкото по-малко познания има даден човек, в толкова повече неща е убеден, а колкото повече знаеш, толкова повече се съмняваш".


Тук май е редно да си спомним Сократ: "Аз знам, че нищо не знам"


Ала никой не е застрахован от това да върши глупости, още повече, че за професора по психология Ив-Александър Талман "интелигентността окачествява хората, докато глупостта засяга повече специфичните постъпки". Брижит Акселрад, професор по психология и философия, поддържа становището му с примери, един от които се отнася за Стив Джобс. Когато му открили рак на панкреаса през 2003 г., който бил в сравнително начален стадий, гуруто на виртуалната ера - будист и вегетарианец - отказал операция и прибегнал към алтернативни методи на лечение. Обаче "през 2004 г. нови изследвания показват незначителен ефект от салатите от глухарчета върху раковите клетки: туморът се е разраснал извън панкреаса. Тогава се съгласява да бъде опериран, но несъмнено вече е твърде късно". Всеки е способен да бъде глупав, проблемът е, когато упорстваш в собствената си глупост: "Глупаво сгушен в своето недосегаемо его - описва глупака Себастиан Диегез, - имунизиран против най-дребното откритие, което би могло да засегне глупостта му, малоумникът не само много бързо стига дотам да не може да установи, разпознае или идентифицира собствената си глупост, но - което е по-лошо - ще вложи в нея целия си ум, който вече не му служи, за да (не) оценява качеството на информацията и валидността на убежденията си, а единствено да определя дали те отговарят на вътрешните му предпочитания, и да дискредитира всичко, което не му допада. Духът на глупостта работи неуморно за собствената си защита и за нищо друго". Случаите на такава неуморна работа в защита на собствената неимоверна глупост са безброй: антиваксъри, плоска Земя, фалшив полет до Луната, гущероподобни политици Философът Хари Франкфурт класифицира именно така глупостта - тя е безразлична спрямо истината. "Този, който говори тъпотии - посочва от своя страна Патрик Моро, - в действителност няма намерение да измами слушателите. По-скоро говори каквото му хрумне. Разбира се, без изобщо да го е грижа за истината". И още един признак на глупака, обозначен от Жан Котро: "Човекът непрестанно възпроизвежда едно и също, като се надява на различни резултати". Честно казано, четейки тези думи, изведнъж се озовах - не вдявам по какви закони на телекинезата - на блокирано софийско кръстовище


Глупостта е шумна - колкото по-глупава, толкова по-шумна


Все пак като че ли има надежда, дава я проф. Талман: "Ами ако глупостта не е липса на интелект, а особен начин той да бъде използван?" Аз обаче, следвайки многобройните свидетелства на ефекта Дънинг-Крюгер, който сочи, че глупакът не може да види нещата по друг начин, си позволявам да бъда леко скептичен спрямо мнението му: благодарение на медии, на фейсбук и туитър, на собствените си виртуални балони - всички се превърнахме в "едноизмерни човеци" (Херберт Маркузе). Вече няма срам от невежеството, каза с горчивина преди време проф. Цочо Бояджиев. И тази липса на срам е може би най-силното доказателство за истинността на думите на Алберт Айнщайн: "Геният може да стигне до определени граници, но глупостта няма такъв недъг".


Да, глупаците нямат недъзи, глупаците са винаги прави

Ключови думи към статията:

Коментари (125)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3580 Любопитно

  Защото "най-лошата глупост е да се мислиш за интелигентен", предупреждава Жан-Клод Кариер,
  =======
  Почнах да се тревожа, че и под тази статия няма да бъде написано......

  Bukalemun
 2. 2 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3916 Весело

  Бoшлаф,днешните хора са много по интелигентни и знаят за обкръжаващия ни свят много повече от събрата си преди 100 години!

  Изкушавам се тука да цитирам д-р.Тони Филипов от Редута:

  "Ако глупоста беше стока министър Кирилов може да започне търговия на едро!"

  klimentm
 3. 3 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3916 Весело

  До коментар [#1] от "eti mehter":

  Най лошата глупост е да вярваш в теорията на заговорите и тайните доктрини!
  Вие 'заговорниците' сте по опасни и от популистите защото отричате по този начин цялата човешка екзистенция,свободна воля и хуманизъм!

  klimentm
 4. 4 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  Добро писание. Колкото си по-умен, толкова повече се съмняваш че си глупав. И обратното. И докато в недалечното минало си показвахме глупоста в кварталната кръчма, сега вече “умираме” да я размахаме гордо пред целия свят в социалните медии. И да заклеймяваме глупците наоколо.

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Весело

  Глупостта е заразна и се предава по полов път с 200!(Б.Б.)

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3580 Любопитно

  До коментар [#2] от "klimentm":

  днешните хора са много по интелигентни и знаят за обкръжаващия ни свят много повече от събрата си преди 100 години!
  ========
  Точно заради това се заражда и големия парадокс......
  Преди 100 години.....хората не бяха интелигентни, но се справяха със всички проблеми изпречили се пред тях.....
  Преди 100 години....
  .....човешкия мозък функционираше много по рационално. Тогава човек знаеше по малко неща, но всичката информация в главата му....бе ползотворна и ежедневно ползвана.

  Преди 100 години......на хората не се втълпяваше още от ранна възраст......че една от най главните им цели в живота ще е....да са колкото се може да са по интелигентни.....


  Днес, още от децка възраст....всеки е предупреден, че ако не е интелигентен ще бъде дамгосан до края на живота си.....

  За интелигентния човек, разликата между реалния го заобикалящ свят и света на неговия идеал.....е размита.....
  Той не иска да знае за друго.....освен това което той си знае.....
  Още от ранна възраст, на него му е внушено, че той ще е винаги правия.....понеже е интелигентен.
  За него.....другия по различен е винаги обект на подигравки и унижениея.....
  Внушава си правото да назове дори цяло едно общество като (например) капсулирано.....
  Не може обаче да осъзнае, че капсулирания е именно той.....
  Колкото е по интелигентен един човек.....толкова загубва реалния усет на своята епоха.

  Bukalemun
 7. 7 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Дава се за пример Хърбърт Маркузе марксист и основател на съвременната политкоректност.Като всеки марксист е мечтаеш за разрушаване на буржоазното общество.Само ме за разлика от комунистите,които да смятали, че трябва да има класова борба,Маркузе е считал,че трябва да се дават привилегии на расови ,етнически,религиозни и сексуални малцинства. Така наречената насилствена толерантност.

 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Весело

  Бoшлаф,днешните хора са много по интелигентни и знаят за обкръжаващия ни свят много повече от събрата си преди 100 години!Изкушавам се тука да цитирам д-р.Тони Филипов от Редута:"Ако глупоста беше стока министър Кирилов може да започне търговия на едро!"
  —цитат от коментар 2 на klimentm  До коментар [#2] от "klimentm":

  Моя позната ме пита:

  "Помниш ли преди когато нямаше интерент мислехме,че хората са прости защото нямат достъп до информацията? Е,не било от това."

 9. 9 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2555 Неутрално

  До коментар [#2] от "klimentm":днешните хора са много по интелигентни и знаят за обкръжаващия ни свят много повече от събрата си преди 100 години!========Точно заради това се заражда и големия парадокс...... Преди 100 години.....хората не бяха интелигентни, но се справяха със всички проблеми изпречили се пред тях.....Преди 100 години.........човешкия мозък функционираше много по рационално. Тогава човек знаеше по малко неща, но всичката информация в главата му....бе ползотворна и ежедневно ползвана. Преди 100 години......на хората не се втълпяваше още от ранна възраст......че една от най главните им цели в живота ще е....да са колкото се може да са по интелигентни.....Днес, още от децка възраст....всеки е предупреден, че ако не е интелигентен ще бъде дамгосан до края на живота си..... За интелигентния човек, разликата между реалния го заобикалящ свят и света на неговия идеал.....е размита..... Той не иска да знае за друго.....освен това което той си знае..... Още от ранна възраст, на него му е внушено, че той ще е винаги правия.....понеже е интелигентен. За него.....другия по различен е винаги обект на подигравки и унижениея..... Внушава си правото да назове дори цяло едно общество като (например) капсулирано..... Не може обаче да осъзнае, че капсулирания е именно той..... Колкото е по интелигентен един човек.....толкова загубва реалния усет на своята епоха.
  —цитат от коментар 6 на eti mehter


  Ети, правиш ужасна грешка.
  Познание и интелект са коренно разлечни неща. Това, че си натрупал маса факти, не означава интелект!
  Книгата, която е носител на фактите, не е интелигентна!
  Интелектът обработва и може да подбира фактите!

 10. 10 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3926 Неутрално

  До коментар [#6] от "eti mehter":

  Ети, ти май без да подозираш даваш формулата на управление на масовото население в системите в които интелектът и познанието не се ценят, а се цени послушанието на казаното "свише"; затъпяване за управляемост ччрез кастрирана образователна система, медии и идеология.
  В случая на България е чалгата като масово "изкуство" и училищата като склад, в САЩ - масовизацията на колежкото образование в условията на политическата коректност е разделянето на потоците на "редовен" и "елитен" още в гимназиите, в ислямските системи - ограничение чрез фундаментализация с моделите на 7-8 век и образователният модел на медресето.

 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3580 Весело

  До коментар [#3] от "klimentm":

  Вие 'заговорниците' сте по опасни и от популистите
  =======
  Защо?
  Защото ги предричаме преди да се появят, ли....?

  Но за разлика от вас интелигентите.....ние поне не сме толкова вредни....
  На времето.....един интелигентен артист разубеди един колхозник, че е по умен от него.....
  В последствие съдбите на стотици милиони хора....направиха внезапния завой на перестойката.....
  Получи се обаче перегрузка..... :)

  Bukalemun
 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Весело

  Още в началото се отказах да чета статията докрай,когато стигнах до:"...Доналд Тръмп е върховен простак,хиперпростак ако щете..."
  В САЩ демократи отиват при гласували за Тръмп и им казват,че били гласували за...Путин! Че чрез Фейсбук Путин бил повлиял на изборите в САЩ! Боже мой каква идиотщина! Страшно тъпа грешка на демократите е да демонизират феновете на Тръмп. Между другото,много от гласувалите за Тръмп преди това са гласували за Обама. Но тогава демократите не са ги наричали глупаци.
  Хората,специално американците поддържащи Тръмп не "са лоши" защото са лоши. Те са гневни,че демократите се отнасят с тях като с добитък,който трябва само да бъде ръчкан с остена!

 13. 13 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  светът е много по-сложен от преди и затова се отваря ножицата още повече между учили и неучили. и неучилите им е по-кофти и си намират утеха в конспирации - петжи, плоскоземци и патрЕотизъм (щото не знаят чужди езици) и така си живеят в този мехур с познатото им. въпреки че и арогантността на училите също дразни.

 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3580 Неутрално

  До коментар [#10] от "daskal1":

  интелектът
  =======
  Не съм споменал дори и думата.....

  Bukalemun
 15. 15 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 147 Неутрално

  Честно, как да прочетеш статия като почнеш да я четеш и очакваш всеки момент да прочетеш за Тръмп и те не те разочароват.

  Всичкото woke културтрегер е мобилизирано тръмп да не спечели. Даже "великите" мислители на европа са вкарани в играта. Да се чудиш кога от тия велики мислители на европа ще видиш критика за Меркел, двуполюсния модел на управление който в европа е размит до няколко партии. Кога ще видиш критика за това което става в Европа за да не се чудиш, поредната пропаганда ли четеш или най накрая нещо стойностно.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 16. 16 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Прегледах набързо книжлето електронно от библиотеката. Имам съмнение за сместване на оригиналния смисъл при превода. Заглавието е “ Psychologie de la connerie“ и се приказва основно за connard-и. Според единия от авторите “ « connerie » unit erreur, bêtise et assurance.”, т.е. по-близо е до “простотия” отколкото до “глупост”. ... “глупак” и “простак” ич не е едно и също... едното е (субективна) констатация за качеството на нечий интелект, докато второто е акт на активно осъждане на (най-вече) поведението. Аз се придържам към опростения превод на connard като asshole, щото корена и на двете е за едни там отверстия, макар френчитата да скланят малко повече към женското такова.

  Има приятни, макар и очевидни работи, като например това: Juger de la connerie des autres supposerait qu'on est soi-même dénué de toute connerie. Не ми харесва, че половината от нещата са интервюта, ама кому квото.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3580 Неутрално

  До коментар [#9] от "Alexander97":

  Познание и интелект са коренно разлечни неща.
  ========
  Не съм твърдял обратното.....
  За мен проблем е статуса интелигентност.....и манипулаците посредством него.....
  Омир е отдал целия си живот в търсене на познания, но в никога не се е смятал за е тел....

  Bukalemun
 18. 18 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 991 Неутрално

  До коментар [#12] от "deaf":

  “ се отказах да чета статията докрай,когато стигнах до:"... Доналд Тръмп е върховен простак,хиперпростак ако щете..."
  ——
  Предполагам , щото не Ви се четат очевидни неща. В оригинала е “Уберпростак”

  И кво от това? Аз, примерно, пак бих го предпочела и пред Одрямания и пред оная фундаменталистка шпага  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 19. 19 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  До коментар [#10] от "daskal1":

  Представи си,че всички от правителството в България - от премиера,та до министъра на туризма - са суперинтелигентни. Знаеш ли какво ще стане? Едно нищо. Това ще стане. Когато се съберат на едно място няколко свръхинтелигентни хора,се оказва че всеки от тях си има собствено мнение. Да,но как тогава държавата може да се управлява ако всеки министър има собствено мнение и държи на него?!

 20. 20 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  До коментар [#10] от "daskal1":

  Съжалявам Даскале,но голяма глупост е да твърдиш,че масовизацията на образованието в САЩ води до разделянето му на елитно (!) и редовно!

 21. 21 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2555 Неутрално

  Попитали един – защо си потен?
  –Спорих с глупак!

  Форумът е същия!
  Недоразбирането помежду ни е правило, не казвам – аз съм по-умния!

 22. 22 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Не че искам да защитавам Сталин, но преди да стане революционер, той е бил публикуван и награждаван поет. Дори през 1907 г. е използвал известността си като поет за да получи от почитател информация, която му е била необходима за извършване на банков обир.

  Що се отнася до книгата за глупостта, тя е ... една огромна глупост. Чудя се само на тайминга на статията (мисля че книгата бе издадена миналата година) и си го обяснявам с това че има залежали бройки :-)

 23. 23 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Прегледах набързо книжлето електронно от библиотеката. Имам съмнение за сместване на оригиналния смисъл при превода. Заглавието е “ Psychologie de la connerie“ и се приказва основно за connard-и. Според единия от авторите “ « connerie » unit erreur, bêtise et assurance.”, т.е. по-близо е до “простотия” отколкото до “глупост”. ... “глупак” и “простак” ич не е едно и също... едното е (субективна) констатация за качеството на нечий интелект, докато второто е акт на активно осъждане на (най-вече) поведението. Аз се придържам към опростения превод на connard като asshole, щото корена и на двете е за едни там отверстия, макар френчитата да скланят малко повече към женското такова.Има приятни, макар и очевидни работи, като например това: Juger de la connerie des autres supposerait qu'on est soi-même dénué de toute connerie. Не ми харесва, че половината от нещата са интервюта, ама кому квото.
  —цитат от коментар 16 на Gretel


  Е ученото си е учено.Мила Гретел-ама как интелектуално описваш женските отверстия и шпагите. Аз не мога да се изразявам толкова добре,затова бих цитирал един мой приятел, голям ценител на женската красота:"Зъб като боли и п... като сърби си иска доктор".За зъболечението не мога да помогна,но по другата част имам доста голям опит в лечението на такива състояния .

 24. 24 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 607 Весело

  ''Дневник"...Вие сте цяла епоха в медиите...

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 25. 25 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Страхотна статия! Препоръчвам! Всичко това систематизирано в една статия, с пълна сила важи и за процесите, наблюдавани напоследък и у нас... Хубаво е, когато нещата се назовават с истинските думи, за да няма неразбрали. Дет се вика и на баце да му стане ясно, па дори и на редовия гербав избирател...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 26. 26 Профил на Чарли
  Чарли
  Рейтинг: 1791 Разстроено

  Приликата за това да си глупав или мъртъв е че само близките и познатите ти знаят за това, а ти НЕ. Част от по-горе коментиралите се имат за много умни, а друга част използват понятието "умно-красавци" с нескрита ирония като и те се имат за умни, но ползват уж сарказъм.
  Нашия форум е място на сблъсък на доста хора и повечето май сме глупави, а?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 27. 27 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  Оттук е някак разбираемо вниманието, което сборникът отделя на връзката между тъпотата и социалните медии. Професорът по информатика Франсоа Жост, опирайки се на теорията за "обществото на спектакъла", я вижда във "формулирането на безапелационни оценки, свеждането на живота до видимото и издигащи като норми на общуване "определено обществено отношение между хора, опосредствано чрез образи", според гледището на Ги Дьобор"
  —цитат от коментар 0 на статия


  Сещам се за едни клипчета, снимани от джипка и наричани "инспекция на строителството на магистрала". Всъщност никога не е имало съмнение, че нашият министър-председател е отличен психолог на глупостта. Тоест хитър е.

  Но, ако Борисов действително си вярва, че е благодетел за обществото, той наистина е голям глупак. В този случай за него важи следната част от текста: "тъпанарят е човек, на когото му липсва емоционален интелект и той остава измамен от самия себе си, като същевременно злоупотребява с другите поради своя егоцентризъм. Това описание се доближава до описанието на нарцистичното разстройство на личността".

 28. 28 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3580 Любопитно

  До коментар [#23] от "Мусаши":

  Но тя е забелязала нещо в което и аз се усъмних......
  Разликата между глупака и глупостта.....

  Bukalemun
 29. 29 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#23] от "Мусаши":Но тя е забелязала нещо в което и аз се усъмних......Разликата между глупака и глупостта.....
  —цитат от коментар 28 на eti mehter


  Какво е глупост често зависи и от гледната точка. За мен например е глупаво да си рискуваш живота и здравето като качваш върхове в Хималаите,но за някои хора това е смисълът на живота им.Една цифра може да е 6 или 9 в зависимост от гледната точка.

 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3580 Весело

  До коментар [#26] от "Чарли Мишкин":

  Е.....чак пък толкова.....
  Тогава обожателите на мъртъвци.....ще продължат да им правят мавзолеи, понеже не са в състояние да правят глупости....

  Bukalemun
 31. 31 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  И малко за разведряване на обстановката (че разговорите за Борисов винаги стават много сериозни):

  Серсем, ахмак, будалла, зангош, бунак, тепегьоз, шапшал, балък...

  Всички тези турски думи могат да бъдат преведени на български все като "глупак", но все пак означават доста различни неща. (колегите от форума, които знаят турски да помагат с още)...

 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3580 Любопитно

  До коментар [#29] от "Мусаши":

  Какво е глупост
  =======
  Нещо като временно явление....
  Но глупака със сигурност е субективна константа..... :)

  Bukalemun
 33. 33 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  От 60% ни подпкрепят до "ами умните сме 2%", 100000 заявиха интерес към събитието, кой не скача е червен..... неизменно водят до епохата "хвърляне на свински уши". От борбата за гласовете на колебаещи се до търсене/създаване на групичка за която хвърляне на свински уши е умно

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 34. 34 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2679 Разстроено

  "глупостта изглежда не жали никое време и никое поколение" - май, май в държавата на българите сме в по-върховния стадий на глупостта?! Докога ще продължаваме да сме прости, заради това, че ТЕ, а най-вече ТОЙ, са си прости? Впрочем Щастливеца е актуален по всяко време, за всяко поколение... Не само заради юбилея, не само заради Жипките в Рила, заради Неговата също...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 35. 35 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 441 Неутрално

  До коментар [#27] от "inn":

  Баце не е глупак, а селски хитрец - също като Правешкия си ментор... За мен по- тревожен е факта, че е издигнат в култ от една немалка част от българските избиратели, идол на селските тарикати и некадърните чантаджии в държавата и по места... Да кажем, че чантаджиите ги разбирам..., ами останалата маса? Изпростачаването е издигнато в култ до непредполагаеми висоти от млади и стари, от малки и големи... Какво е решението, какъв е изхода... Вече не знам...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 36. 36 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#29] от "Мусаши":Какво е глупост=======Нещо като временно явление.... Но глупака със сигурност е субективна константа..... :)
  —цитат от коментар 32 на eti mehter


  Казах ти-всичко зависи от гледната точка. За мен религиозните хора са глупави,за теб такива са атеистите.Всеки си гледа от неговата камбанария.

 37. 37 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 441 Неутрално

  От 60% ни подпкрепят до "ами умните сме 2%", 100000 заявиха интерес към събитието, кой не скача е червен..... неизменно водят до епохата "хвърляне на свински уши". От борбата за гласовете на колебаещи се до търсене/създаване на групичка за която хвърляне на свински уши е умно
  —цитат от коментар 33 на дерибеев


  Дерибейка, язе ушите ги хвърлям на скарата, но подкрепям волята за промяна. На хората им писна да бъдат управлявани от простаци и крадливи, алчни и некадърни селски хитреци с огромно его по наглия начин, по който го правят...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 38. 38 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  Ем така е :)

  Разумът на Земята е константа. Но понеже населението на Земята се увеличава и глупаците стават повече. :)

 39. 39 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5923 Неутрално

  Аз си признавам, че съм глупав.
  Съдба...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 40. 40 Профил на Джулия Ханъм
  Джулия Ханъм
  Рейтинг: 8 Весело

  Добро писание. Колкото си по-умен, толкова повече се съмняваш че си глупав.
  —цитат от коментар 4 на Таралеж


  Правилно заключение! И в тази светлина, какво би следвало да мислим за едни, които сами са се обявили за "умни и красиви" и нямат абсолютно никакви съмнения, че Борисов и "герберите" са прости, а те са каймакът на интелекта?

 41. 41 Профил на witch_doctor
  witch_doctor
  Рейтинг: 572 Весело

  От 60% ни подпкрепят до "ами умните сме 2%", 100000 заявиха интерес към събитието, кой не скача е червен..... неизменно водят до епохата "хвърляне на свински уши". От борбата за гласовете на колебаещи се до търсене/създаване на групичка за която хвърляне на свински уши е умно
  —цитат от коментар 33 на дерибеев


  Така е дерибеев, процента на умните на планетата е невъобразимо малък от останалия към който принадлежиш и ти! България не е изключение!

 42. 42 Профил на Джулия Ханъм
  Джулия Ханъм
  Рейтинг: 8 Весело

  Така е дерибеев, процента на умните на планетата е невъобразимо малък от останалия към който принадлежиш и ти! България не е изключение!
  —цитат от коментар 41 на witch_doctor


  Още един, който няма никакви съмнения в своята "умнота"...


  Добро писание. Колкото си по-умен, толкова повече се съмняваш че си глупав. И обратното.
  —цитат от коментар 4 на Таралеж


 43. 43 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Честно казано, четейки тези думи, изведнъж се озовах - не вдявам по какви закони на телекинезата - на блокирано софийско кръстовище

  Където имаше шумна тълпа убедена в правотата си.

 44. 44 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  Е руснаци, китайци, немци нямат ли принос към глупостта? А ние -- нищо ли не сме дали на света?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 45. 45 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 264 Неутрално

  [quote#40:"Джулия Ханъм"][/quote]

  По това ще познаеш глупците. Казали са го всички уèни цитирани от автора.

 46. 46 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 991 Неутрално

  До коментар [#23] от "Мусаши":

  “ по другата част имам доста голям опит в лечението на такива състояния ”
  ——
  Не се и съмнявам, Мусаши... ти си ми на първо място в списъка с лечители... нека първо си оправя зъба, обаче. Жалко, че не си зъболекар!

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 47. 47 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Това означава, че кметът на Симитли е заразил тиквата с глупост, докато му набива (не акъл)...

 48. 48 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  "Начинанието си мотивира с наблюдението, че глупостта "никога не е била толкова видима, самонадеяна, стадна и безапелационна"."
  *
  Глупостта намери изява благодарение на интернет и социалните мрежи. Преди глупостта си стоеше незабележима, кой би й обърнал внимание освен някакъв тесен кръг от слушатели?
  Някои и досега не се научиха какво да казват и да пишат в публичното пространство. Там всяка фраза остава и в даден момент може да се появи застрашавайки кариерата и доброто име на човека.
  Никой не е застрахован от вършенето на глупости. Глупост е да дадеш на непознат няколко хилядарки, но ако направиш услуга на приятел със същата сума и той не ги върне това не е глупост, а по-скоро предоверяване. Разликата между добротата (доверчивостта) и глупостта е много тънка и как ще се възприеме зависи не само от самия човек, но и от обкръжението. Ако приятелят върне парите, постъпил си добре, ако не ги върне - постъпил си глупаво, че не си поискал да подпише документ.

 49. 49 Профил на nns
  nns
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Кода за отстъпка не работи - не валиден.

 50. 50 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#40] от "Джулия Ханъм":

  Самото отхвърляне на простащината (в случая Борисов) те прави различен от простаците. А тези, които си го харасват, са явно от неговата каста. След като си различен от простаците, то трябва или да си по-зле или по-добре. И тъй като по-зле в нашия случай е абсурд, то остава заключението, че отхвърлящите Борисов са от по-добър сой спрямо него и феновете му.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 51. 51 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 356 Неутрално

  Турците имали много думи за глупак.
  Ескимосите - за сняг и лед.  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 52. 52 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Нема лоша реклама ;)
  Нема безполезни идиоти.
  И от глупост култ става.

  За ума знаем.
  Робува, царува и пак.
  Пасе патки.

  До коментар [#22] от "john_3volta":

  Не че искам да защитавам Сталин, но преди да стане революционер, той е бил публикуван и награждаван поет. Дори през 1907 г. е използвал известността си като поет за да получи от почитател информация, която му е била необходима

  за извършване на банков обир.

  Що се отнася до книгата за глупостта, тя е ... една огромна глупост.

  Чудя се само на тайминга на статията (мисля че книгата бе издадена миналата година) и си го обяснявам с това че има залежали бройки :-)

 53. 53 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#40] от "Джулия Ханъм":Самото отхвърляне на простащината (в случая Борисов) те прави различен от простаците. А тези, които си го харасват, са явно от неговата каста. След като си различен от простаците, то трябва или да си по-зле или по-добре. И тъй като по-зле в нашия случай е абсурд, то остава заключението, че отхвърлящите Борисов са от по-добър сой спрямо него и феновете му.
  —цитат от коментар 50 на Емо


  Глупав, в политически смисъл, е онзи който години наред събира по 1,7% на избори.

 54. 54 Профил на Джулия Ханъм
  Джулия Ханъм
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#40] от "Джулия Ханъм":Самото отхвърляне на простащината (в случая Борисов) те прави различен от простаците. А тези, които си го харасват, са явно от неговата каста. След като си различен от простаците, то трябва или да си по-зле или по-добре. И тъй като по-зле в нашия случай е абсурд, то остава заключението, че отхвърлящите Борисов са от по-добър сой спрямо него и феновете му.
  —цитат от коментар 50 на Емо


  Хубава логика, но почиваща на грешни допускания - а именно, че нямало как нехаресващите да са "по-зле". Освен ако въпросните нехаресващи могат да покажат златен медал от средното училище, завършили са висше, защитили са доктурантура и са завършили академичната си кариера като началници на катедра във ВУЗ. После са създали успешна частна компания, били са два пъти кметове на столицата и последно, са били три пъти премиер-министри на страна, пълноправен член на ЕС и НАТО. Създали са най-успешната и управлявала 11 гдини партия, приети са от целият световен политически елит и за капак - върху всички тези безспорни успехи, са готови скромно да си тръгнат от властта, ако гражданите изразят обосновано и справедливо недоволство (което изключва настоящият водевил, наречен "протест" - за да ви спестя тъпия въпрос).
  Очакваме с трепет името на поне един, от когото Борисов е "по-зле", на базата на гореизброените критерии, другарю Емил!

 55. 55 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Нарцистичен труд.

  Авторът си гледал пъпа, и в книги на съмишленици,
  и хоп, компилация: учи , народе, от нашта глупост.
  Забавлявай се.

  Цени: народни
  Цели: филантропични

  До коментар [#44] от "Един вампир броди из Европа":

  Е руснаци, китайци, немци нямат ли принос към глупостта?
  А ние -- нищо ли не сме дали на света?

 56. 56 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  Глупава статия написана от глупав човек , който счита себе си за умен. Изгубено време е да се четат подобни словестни буламачи.
  Не заслужават коментар, освен да се посочи , че са глупави и тенденциозни примерите , които се посочват. Нерде Сталин , нерде Тръмп. И ако Сталин е история , Тръмп е съвременна реалност и май цялата статия е написана заради него, да се окепази допълнително и предизборно.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Иначи горната глупост, наричаща себе статия, е типичен пример за нашенска умнокрасавщина, претенцията за някаква интелектуалност се генерира на основата на един куп цитати и имена.

 59. 59 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#2] от "klimentm":

  Дали?

  Смяташ, че знаем повече за прородата ли? Сравнено с хората от преди които са живеели основно в села и са се занимавали със земеделие?

  Модератора е неадекватен!
 60. 60 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  Хубава логика, но почиваща на грешни допускания - а именно, че нямало как нехаресващите да са "по-зле".
  —цитат от коментар 54 на Джулия Ханъм


  Обратното допускане също е грешно: че като гласуваш за победителя, след изборите ще страдаш по-малко от акъла на победителя...

 61. 61 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Разстроено

  До коментар [#8] от "deaf":

  В десятката!

  Модератора е неадекватен!
 62. 62 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1961 Неутрално

  Стандартен бълвоч от левичарски псевдо-елитаризъм .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 63. 63 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#10] от "daskal1":

  В Англия умишленото недеостатъчно финансиране на образователната система...

  Модератора е неадекватен!
 64. 64 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2127 Любопитно

  До коментар [#57] от "Мусаши":

  Че нали постоянно се хвалиш със жена, деца, кога намираш време да лекуваш? У дома знаят ли за факултативните ти занимания?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 65. 65 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#15] от "radelmarfx":

  Ако беше разбрал написаното в статията щеше да знаеш, че Тръмп дори и да загуби президентската надпревара всъщност е спечелил....

  Живеем в "неговото" време , времето на простащината...

  Модератора е неадекватен!
 66. 66 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 65 Весело

  Добре, че са умнокрасавците в епохата на глупостта да ни насочат в правилния път. 😭😭
  Те знаят и могат всички.

 67. 67 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#19] от "deaf":

  Има един човек при тях, който се нарича Министър Председател. Ако разгледаш как се съставя този съвет от министри, ще установиш, че Министър Председателят избира всеки един от министрите тоест той ги назначава, а също така може и да ги освобождава. Казано на кратко той е ръководител на всички останали министри.
  Та не се тревожи за описанато от теб хипотеза, няма да има проблем има измислен механизъм как да се работи.

  Модератора е неадекватен!
 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#15] от "radelmarfx":Ако беше разбрал написаното в статията щеше да знаеш, че Тръмп дори и да загуби президентската надпревара всъщност е спечелил....Живеем в "неговото" време , времето на простащината...
  —цитат от коментар 65 на Ivan_


  Ако няма такива простаци идват големите лоши черни момчета или женствените бели момчета либерасти и грабят, рушат,насилват.

 70. 70 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  До коментар [#67] от "Ivan_":

  Прочети пак пост №10 на Даскала... Той нищо такова не казва...

 71. 71 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#69] от "Мусаши":

  Дали?
  Живея на място където няма на подобни позиции/постове такива простаци и нищо от това което пишеш не е реалност.

  Съмнявам се в правотата на твърдението ти.

  Модератора е неадекватен!
 72. 72 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2427 Весело

  До коментар [#2] от "klimentm":

  Леко няма да се съглася с вас. Средностатистческият днешен човек е толкова умен и информиран, колкото и средностатистическият средновековен градски/селски жител —демек ... вярва на каквото му изнася ... Наличието на технологиите заблуждава относно интелекта на масатс.
  Има един чешки филм с една култова фраза, в която главният лекар се обръща към сестрата (цитат и превод пи памет) ”Ако глупостта имаше криле, то вие щяхте да пърхате като гълъбица”
  Та бая би било оренаселено небето и днес. 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 73. 73 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#70] от "deaf":

  Аз отговарям на написаното от теб, на на написаното от Даскал.

  Модератора е неадекватен!
 74. 74 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  До коментар [#73] от "Ivan_":

  Съгласен съм,че трябва и е възможно само ЕДИН човек да управлява. Един от любимите ми сериали е американският "Скорпион". Разказва се за група гении със собствена фирма,които решават тежки и опасни технологични проблеми. Но въпреки че всички са гении,(с изключение на един),те си имат шеф,който накрая взима решение какво да се прави.

 75. 75 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#54] от "Джулия Ханъм":

  Значи, наистина ги имало тези фанатични фенки на Борисов! Аз си мислех, че са го разлюбили, най-малкото защото надебеля фрапантно. Всичко, което си изброила е префасонирано и разкрасено. А истината е една: прост пажарникар, замесен и в мутренски групировки, станал политик благодарение на едната случайност, не е редно да управлява държава. Времената на Ивайло бяха преди много векове, но и тогава българите са били по-разумни от сега - Ивайло е бил само две години на власт. В по-ново време стигаме до Бай Ганьо и се оказва, че той е доста жизнеспособен, особено олицетворен от Борисов. Но както казва мъдрецът: Всеки народ си заслужава управниците.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 76. 76 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  До коментар [#50] от "Емо":

  Умният човек несъмнено изпитва презрение към глупостта. В същото време, той е снизходителен към нея.
  Доколкото, по естествени причини, повечето хора (огромното мнозинство) са с по-нисък интелект от него, той постепенно се е научил да съжителства с глупостта, дори да проявява примиромост, особено по отношение на хора, които обладават безспорни други качества.
  Обратното, хора които, например, дори биха се развели, след като по неведоми пътища са придобили някаква квалификация, само защото партньорът им ги "срамел" в обществото, всъщност далеч не са умни.
  Като във всяко друго нещо, комплексите често избиват на самоизтъкване.

  Та, връщайки се към горния пример, само истински интелигентни хора биха приели глупостта на Борисов, дори тя да ги отвращава. Просто могат да видят по-далеч от носа си и са наясно, че един интелигентен премиер, който обаче работи за тъмни сили, би бил далеч по-деструктивен.
  Обратното, тъпакът разсъждава "бамаму, тоя Барни е по-тъп дори и от мен, па в министър дгеееа. Искам и аз, аз ,аз, ас, ас, ас, я, я , я, ааааа!"

 77. 77 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#74] от "deaf":

  Във всяка организация отговорността е на един човек, когато става дума за оперативно управление.

  Модератора е неадекватен!
 78. 78 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#69] от "Мусаши":Дали?Живея на място където няма на подобни позиции/постове такива простаци и нищо от това което пишеш не е реалност. Съмнявам се в правотата на твърдението ти.
  —цитат от коментар 71 на Ivan_


  Тръмп е президент на САЩ,не кмет на испанско село.Има известна разлика.

 79. 79 Профил на Джулия Ханъм
  Джулия Ханъм
  Рейтинг: 8 Весело

  Всичко, което си изброила е префасонирано и разкрасено.
  —цитат от коментар 75 на Емо


  Всичко, което съм изброила, са НЕОСПОРИМИ ФАКТИ. Доказуеми и многократно доказвани със съответните ДОКУМЕНТИ. Твоето са евтини лакърдии на неудовлетворен комунистически лешпер, който поради липса на аргументи, упорито търси телета под воловете и се опитва да минава с недоказани махленски брътвежи, които твърдо вярва, че имат по-голяма тежест от ФАКТИТЕ. Безспорен признак на дълбок и нелечим дебилизъм!

 80. 80 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 441 Весело

  До коментар [#76] от "klecho":

  Тоест, баце е нискоинтелигентен субект, работещ за "нетъмни" сили... А какъв цвят точно са "силите"? Сиви, може би? Или червени? А къде са базирани тези сили? В Кремъл или в Абу Даби?

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 81. 81 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Весело

  До коментар [#78] от "Мусаши":

  Да между президент на САЩ и кмет на село има разлика. В конкретният случай Аз пиша за крал на Испания , за Министър Председател, което съответства на Президент на САЩ.

  Сега че ти си решил, че пиша за кмета на селото си е твоя работа...

  Модератора е неадекватен!
 82. 82 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 147 Неутрално

  До коментар [#65] от "Ivan_":

  А, ако ти беше разбрал истинската история зад статията нямаше да ме коментираш. А да те светна, че истинската история е че има много нещастници на тоя свят които само търсят поприще да се изявят и да си изкажат мнението. Подобен е списователя на тая статия. Срещу два гроша ще напише поредния пасквил и ще атакува тоя, който всички други атакуват.

  От единствения факт, че ще видиш критика винаги срещу тръмп и никога срещу Джо или Килари от едни и същи хора, трябва да ти светне лампата, че писателя живее в своя eco chamber където не чува други мнения освен тия които му харесват.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 83. 83 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  Освен че не бива да се разчита много на рационалността на хората, Даниьл Канеман казва и че мързелът е дълбоко вкоренен в нашата природа и че сме подвластни на закона за най-малкото усилие, който гласи, че ако има няколко начина да се постигне една и съща цел, хората клонят към линията на действие, която изисква най-малко усилие. (от книгата му "Мисленето")

 84. 84 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  До коментар [#76] от "klecho":Тоест, баце е нискоинтелигентен субект, работещ за "нетъмни" сили... А какъв цвят точно са "силите"? Сиви, може би? Или червени? А къде са базирани тези сили? В Кремъл или в Абу Даби?
  —цитат от коментар 80 на Kamenarski


  Сигурен съм, че можеш да си отговориш и сам, това е сравнителнои лесе въпрос.

  Жокери: ЦРУ разполага с пълния пълната папка от доказателства, инкриманлизиращи миналата му престъпна дейност. Наскоро посети Белия дом и се снима със стопанина му; България е в чакалнята на Еврозоната; колкото и на някои да не им е приятно, унизителният мониторинг само за България и Румъния отпадна; на българска територия няма енергииен проект несъответсващ на Третия енергиен пакет; САЩ и ЕС не подркрепят протестите.

 85. 85 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 441 Весело

  До коментар [#82] от "radelmarfx":

  Тоест, Тръмп не е простак и циник, не лъже, не е инатлив егоцентрик, чужда му е всяка простащина, речника му не наброява 2000 думи... Типичен представител на интелигенцията в Америка от квадратните щати... Забравих какво е завършил и колко езика знае, ма сигурно ще са мнооого...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 86. 86 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 441 Весело

  До коментар [#84] от "klecho":

  "инкриманлизиращи миналата му престъпна дейност"

  За миналата, добре... А за сегашната дали имат?

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 87. 87 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 147 Неутрално

  До коментар [#85] от "Kamenarski":

  Тоест ако се абстрахираш от твоя Trump derange syndrome, може да видиш че Тръмп е идиот но за разлика от него Педо Джо е също идиот. И ако мръднеш още една крачка напред може да разбереш, че един човек който не вижда и двете определено трябва да се прегледа, а не да се опитва да формира общественото мнение чрез манипулативни статии.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 88. 88 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 552 Неутрално

  "златен медал от средното училище, завършили са висше, защитили са доктурантура и са завършили академичната си кариера като началници на катедра във ВУЗ"
  Дай линк към този "златен медал", да го видим.
  За тази докторантура има ли някакво доказателство? Може и да има някаква от ЮЗУ, кой знае. Бая милиционери станаха доктори там.
  Що за животно е това "началник катедра". Виж, за ръководител катедра съм чувал, но милиционерите знаят очевидно само за началници. А на коя катедра е бил "началник"?
  А колкото до личните обиди: единственият резултат от тях е, че показват нивото на пишещият/щата ги.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 89. 89 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 441 Весело

  До коментар [#87] от "radelmarfx":

  Кое от изброените от мен "качества" можеш да припишеш на "Педо Джо"? Може да се компрометира с нещо друго, но не и с това. А статията е за "това"...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 90. 90 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 147 Неутрално

  До коментар [#89] от "Kamenarski":

  Педо Джо лъже(излъга за украйна), Педо Джо е простак(расист е), речника на Педо Джо може да наброява и по малко от 2000 думи ако успеят да го събудат или да върже две смислени изречения. Педо Джо както и Тръмп посягат на жени.

  Проблема при Джо е че вече е 40 години в Сената и нищо не е направил. Да очаква някой сега да направи за 4 години е малко или много налудничево.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 91. 91 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1162 Весело

  До коментар [#86] от "Kamenarski":

  Бях убеден, че ще извадиш точно този довод от контекста и ще го приведеш в действие...

  Ами, да питат Ристю Бойкиев, все пак е бил министър в кабинета му, със сигурност е наясно.

 92. 92 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 441 Весело

  До коментар [#88] от "Емо":

  На доктор Борисов академичните висоти - до една се въртят около милиционерщината и пожарникарския маркуч... Учил е човека, ама все гледа да е близко до народеца беден, та затова ползва тоз език... И хамалите даже го разбират и боготворят... А каруцарите направо се изчервяват...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 93. 93 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 8 Весело

  Е руснаци, китайци, немци нямат ли принос към глупостта? А ние -- нищо ли не сме дали на света?
  —цитат от коментар 44 на Един вампир броди из Европа


  Еми и ние имаме скромен принос. Дадохме на света ГЕРБ!

  без подпис!
 94. 94 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 441 Весело

  До коментар [#91] от "klecho":

  Самият факт, че бивш криминал е министър председател и управлява вече трети мандат, не те ли притеснява? А то бивш криминал, е май нещо като бивш военен...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 95. 95 Профил на Джулия Ханъм
  Джулия Ханъм
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#91] от "klecho":Самият факт, че бивш криминал е министър председател и управлява вече трети мандат, не те ли притеснява? А то бивш криминал, е май нещо като бивш военен...
  —цитат от коментар 94 на Kamenarski


  Ако наистина е "криминал", къде са ви доказателствата за криминалната му дейност? Всичките са с източник "една жена каза". Докато за обратното има реални, видими и неоспорими доказателства - биха ли го удостоили със следните отличия, ако наистина имаше " криминално минало"?

  Сертификат за благодарност за изключителен принос в борбата с наркотиците от Службата за борба с наркотиците (ДЕА) към Департамента на правосъдието на САЩ;

  Сертификат от Министерството на вътрешните работи и Генералната дирекция на Турската национална полиция за изключително ценен принос в развитието на двустранните отношения между българската и турската полиция в борбата с организираната престъпност и корупцията;

  Сертификат за изключително добра работа и съществен принос в борбата против фалшивото евро - от директора на „Европол" господин Юрген Щорбек през януари 2004 г.;

  Почетен жезъл от генералния директор на полицията на Испания;

  Медал за бойно съдружие от заместник-директора на ФСБ на Русия;

  Почетен медал на френската полиция от името на Президента на Франция и от името на министъра на вътрешните работи, вътрешната сигурност и местните свободи;

  „Сребърен паметен медал" от председателя на Националния организационен комитет за 100-годишнината от установяване на българо - американските отношения, министър Соломон Паси;

  „Кръст за полицейски заслуги с червена звезда" от министъра на вътрешните работи на Кралство Испания за заслуги към испанската полиция - 22.09.2003 г.;

  „Огнестрелно оръжие" - за постигнати високи резултати при изпълнение на служебните си задължения от министъра на вътрешните работи през 2003 г.;

  „Почетен знак II степен" - за проявен висок професионализъм и обезпечаване сигурността и обществения ред по време на посещението на Президента на Руската федерация Владимир Путин през март 2003 г.;

  „Почетен знак III степен" - за конкретен съществен принос при изпълнение на служебни задачи с изключително значение в борбата срещу престъпността, опазването на обществения ред и сигурността в Република България през 2002 г.;

  http://www.gerb.bg/bg/team/boiko_borisov-2.html

  И после не сте били най-тъпите, а? И Борисов е прочел само една книга? Боклуци комунистически!

 96. 96 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  До коментар [#94] от "Kamenarski":

  Безспорно, притеснява ме. Но 1000 пъти повече би ме притеснило, ако отново се върнем в руска зона на влияние, с любезното съдействие на пРезидент-генерал Радешетников, сестра Галева, натровените, ....Абе какво да ти изброявам, познаваш си спонсорите.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Весело

  До коментар [#87] от "radelmarfx":

  Колега, написах ти вече, не си разбрал статията и темата. Тръмп е използван за пример защото е подходящ. Една от причините да е толкова подходящ е, че е президент на САЩ което го прави разпознаваем навсякъде. Стига си се мъчил да откриеш теле под вола...

  Модератора е неадекватен!
 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK