"Земното щастие" е новата есеистична книга на Георги Лозанов

Тя ще бъде представена на празниците на изкуствата "Аполония"

© "Фабер"

Тя ще бъде представена на празниците на изкуствата "Аполония"Новата есеистична книга на преподавателя по журналистика Георги Лозанов "Земното щастие" ще бъде представена в Созопол в рамките на празниците на изкуствата "Аполония". Издател е "Фабер". Премиерата е на 3 септември от 19 ч в художествената галерия.


"Тази книга може да бъде написана само от човек, готов да защити компромисите си. И това прави дневниците на Георги Лозанов толкова различни от дневниците на други, на тези, които неуспешно се опитват да ни убедят в своята безкомпромисност, както и на тези, които са готови на всякакъв компромис", казва политологът Иван Кръстев.


Ето и останалите книжни премиери на "Аполония":
2 септември, 19 ч, Художествена галерия

Добър вечер, дами и господа!
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

"Добър вечер, дами и господа!" - това е дебютната книга на политика и журналист Асен Агов. Тя е за смисъла на думите и ценността на историята - като родова памет и като преломни събития, преобърнали живота в страната. От идването на комунизма и неговите гонения, през свалянето на режима, бурните години на Прехода с неговите протести и митинги в търсене на политическа и гражданска свобода, чак до първите две десетилетия на XXI век.


"Премълчаването беше част от ежедневието в онова време. Премълчаваше се всичко, то беше част от политическата реалност. Неинформираните хора са като стадо - лесно ги управляваш", пише Асен Агов.


3 септември, 18 ч, Художествена галерия


"Аполония Понтийска. По стъпките на археолозите - колекции от Лувъра и музеите в България" е разширен каталог на едноименната изложба, в която са включени научни статии на 37 от участниците в българско-френската археологическа мисия, която работи в Созопол от 2002 г.


Изданието е подготвено и отпечатано от издателство "Фабер" в два тома с идентично съдържание - на български и на френски език. Включени са 680 изображения и карти, представящи 577 експоната, както и научни статии по темите.


Изданието, което вече предизвика огромен интерес, ще се разпространява в България и Франция, уточняват от издателството.


4 септември, 18 ч, Художествена галерия


"Сиянието на Златорог" - литературна вечер по случай 100 години от излизането на най-значимото българско литературно и общокултурно списание между двете световни войни - 1920 -1943 г.


Ще бъде представено юбилейно библиофилско издание на фототипно възпроизведената книжка първа от януари 1920 придружена от книга с голяма студия за "Златорог" и неговия редактор Владимир Василев, както и от подробна анотирана библиография.


За изданието ще говорят проф. Михаил Неделчев, доц. Елка Трайкова и проф. Веселин Методиев.


4 септември, 20 ч, Художествена галерия

За бавното живеене и насладата от живота
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

"За бавното живеене и насладата от живота" на Светлозар Желев е колекция от истории, подписани от 22 личности, обединени от вкуса към живота и изкуството да се наслаждават истински, пълнокръвно и докрай на съприкосновението си с любими хора и занимания.


Със свои текстове в книгата присъстват Радослав Бимбалов, Христо Блажев, Роси Георгиева, Георги Господинов, Дамян Дамянов, Любен Дилов-син, Иво Иванов, Капка Касабова, Марина Кузманова-Мамма, Димитър Павлов, Александрина Пендачанска, Веселин Савов, Ирина Тенчева, Георги Тошев, Гергана Турийска, Петя Щифлер, Неделя Щонова, Ивайло Александров, Адриана Гюзелева, Биляна Димова, Бела Чолакова.


Живейте с удоволствие и наслада, споделяйте живота си, обръщайте внимание на важните и любими на вас неща, причинявайте радост и удоволствие и си ги причинявайте и на вас, са посланията на книгата.


5 септември, 19 ч, Художествена галерия

Времеубежище
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Романът на Георги Господинов "Времеубежище" улавя цялата тревожност и предчувствие за буря, което витае във въздуха. Той е за това как се живее в остър дефицит на бъдеще, смесващ сатира и носталгия, история и ирония.


"Колкото по-малко памет, толкова повече обилие от минало, казва един от героите в романа. Завръщането на национализма днес, с присъщия кич и безвкусие не е само българска черта. В романа с повече хумор става дума и за това. Проблемът е, че развихме един вид плоска, сувенирна памет. Паметта не е ковьорче с хайдушки мотив, не е и хоро в планинско езеро. Паметта е смисъл и дом, в който можеш да влезеш и да си спокоен с него. Не да се биеш в гърдите и да мразиш непрекъснато. Паметта е да разбереш "тъгите на България" и тъгите на света. Да усетиш, през тялото си да усетиш защо например "Отечество любезно" на Вазов (кой тук ще се изстъпи срещу Вазов по тази линия), та защо тази поема свършва така: "И ние в тебе, майко, ще умрем чужденци", казва Господинов.


6 септември, 19 ч, Художествена галерия

Книга за песните
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

"Книга за песните" на Стефан Вълдобрев е за думите, за музиката и за пространството между тях.


"С годините успях да изградя в себе си един вид душевен тест за силата на дадена песен. Понеже не пиша по готови формули, а следвам инстинктите си, се впускам в някакъв мисловен поток, вътре съм в тунела, в някакво полутрансово състояние, без да съм наясно дали ще трае седмица, месец или година...


Денонощно търсене, надграждане, опитване, опипване, докато най-накрая не се появи моментът, който очаквам. Той може да е изненадваща дума, рима, интересна фраза, оригинален музикален мотив или силна метафора, все едно... Случи ли се това, усетя ли го, усетя ли, че аз самият се вълнувам, знам, че ще има поне няколко души, които ще реагират като мен, чувайки песента по радиото", пише Вълдобрев.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Това е книгата, която няма да прочета!

  без подпис!
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  Лозанов БЕШЕ професионален и морално - етичен критерий преди доста време!
  За съжаление отдавна е "ЕООД"!!!

 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  Както каза Тео Ушев ,, Никой не ви е обещавал щастие ,просто трябва да си живеем живота почтено."

 4. 4 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  Вездесъщият Господинов стана като едно ПП (постоянно присъствие) на БЗНС на Аполония, с което носи тиха радост на бабите, но безкрайно досади вече на литературните ценители.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK