"Законите на човешката природа" на Робърт Грийн (откъс)

Издателство "Сиела"

Издателство "Сиела"В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Законите на човешката природа" с автор Робърт Грийн, предоставен от издателство "Сиела".


"Законите на човешката природа" от Робърт Грийн - защо хората правят така?


Бестселъровият американски писател Робърт Грийн кани читателите да надникнат в дълбочините на "Законите на човешката природа", или какво трябва да знаем за себе си и околните.
По книжарниците вече е "Законите на човешката природа" - най-новата книга на американския писател Робърт Грийн, дал на читателите си класики като "Майсторството", "48-те закона на властта", която предстои да излезе в ново издание, "Изкуството да съблазняваш" и др.


Какво бихте направили, ако разберете, че има втори канал на човешкото общуване, който не се изразява с думи, а с мимики, действия и модели на поведение? Втори език, на който хората изразяват съкровените си желания, идващи дълбоко отвътре, понякога даже без да осъзнават. Какво би станало, ако можехте да овладеете тънкостите на този език и да започнете да четете невидимите сигнали?


Може би щяхте да можете да отделяте вредните манипулатори в живота си и да обръщате собствените им оръжия срещу тях. Може би щяхте да забележите кои модели на собственото ви поведение ви превръщат в жертва на другите. А може би сами щяхте да използвате знанието си за човешката природа, за да убеждавате лесно хората около вас и да постигате собствените си цели.


Базирана на енциклопедичните познания на Грийн по история, както и на задълбочено разбиране на популярната и приложната психология, "Законите на човешката природа" съдържа всичко, което трябва да знаем за себе си и за околните, за да можем да живеем по-удовлетворен и по-лесен живот.


Робърт Грийн напомня, че макар и да прекарваме целия си живот, направлявани от законите на нашата природа, ние рядко си даваме сметка за правилата на играта. Не вярвате ли? Опитайте се тогава да отговорите на няколко въпроса. Защо се хвърляме ентусиазирано в начинания, които ни губят времето? Защо понякога ненадейно избухваме срещу колеги и приятели? Защо се влюбваме в неподходящите хора? Ако се научим да оценяваме характера на хората, това ще ни помогне да избягваме работните и личните отношения, които ни нанасят толкова много емоционални щети.


С дълбоко разбиране за различните видове характери, огромно количество любопитна и полезна информация, както и немалко вълнуващи и куриозни истории за велики личности Робърт Грийн изпълнява почти невъзможната задача да обясни на достъпен език как функционира човешката природа и как можем да я използваме в своя полза.


Приемете "Законите на човешката природа" като един вид кодова книга за дешифриране на човешкото поведение - обичайно, странно или разрушително, целия богат спектър. Всяка глава е посветена на определен аспект или закон на човешката природа. Можем да ги наречем закони в смисъл, че под влиянието на тези първични сили ние, хората, сме склонни да реагираме по относително предсказуеми начини.
Робърт Грийн


Законите на човешката природа
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Откъс от "Законите на човешката природа" на Робърт Грийн


"Законите на човешката природа" има за цел да ви запознае с всички аспекти на човешкото поведение и първопричините за него. Ако я оставите да ви води, тя ще промени радикално начина, по който другите ви възприемат, и целия ви подход към тях. Освен това тя радикално ще преобърне вашата представа за себе си. Ще постигнем тези промени в мисленето по следните начини:


Първо, тази книга ще ви научи как по-спокойно и стратегически да наблюдавате хората и да се освободите от целия емоционален драматизъм, който ненужно ви изтощава.
Когато е сред други хора, човек постоянно се пита и тревожи как те го възприемат. Ако бъдем обхванати от такива емоции, вече много трудно можем да наблюдаваме хората, защото се фокусираме върху собствените си чувства и пречупваме всичко, което казват или правят, през своята призма - харесват ли ме, или не ме харесват?


"Законите на човешката природа" ще ви помогне да не попадате в този капан, като ви разкрие, че хората обикновено са заети с емоции и проблеми, които имат дълбоки корени. Те се опитват да се справят с копнежи и разочарования, които ви предхождат с години или десетилетия. Вие пресичате пътя им в определен момент и ставате удобна мишена за неудовлетвореността или гнева им. Те проектират върху вас качества, които искат да видят. В повечето случаи отношението им не е насочено срещу вас лично.


Това не трябва да ви разстройва, а да ви освободи. Книгата ще ви научи да не приемате лично язвителни коментари, хладно отношение или моменти на раздразнение. Колкото повече разбирате това, толкова по-лесно ще реагирате не емоционално, а с желание да разберете на какво може да се дължи тяхното поведение. И в този процес ще се чувствате много по-спокойни. Така ще бъдете по-малко склонни да поучавате и съдите хората, а ще приемате техните особености и недостатъци като част от човешката природа. Когато усетят това толерантно отношение, те още повече ще ви харесват.


Второ, благодарение на тази книга ще станете майстор в тълкуването на сигналите, които хората постоянно излъчват, и това ще ви даде много по-голяма способност да съдите за техния характер.
Обикновено, ако обръщаме внимание на поведението на хората, ние се стремим да класифицираме действията им в категории и си правим прибързани изводи, като накрая затвърждаваме онази оценка, която най-добре отговаря на собствените ни предубеждения. Или приемаме техните користни обяснения. "Законите на човешката природа" ще ви избави от този навик, като ви изясни колко е лесно да тълкувате погрешно поведението на хората и колко измамни могат да бъдат първите ви впечатления. Ще си наложите да поспрете, ще подложите на проверка първоначалното си мнение и ще се тренирате да анализирате това, което виждате.


Ще се научите да улавяте противоположностите - например, когато човек открито проявява някаква черта, като увереност или свръхмъжественост, обикновено го прави, за да скрие точно обратното качество. Ще разберете, че хората постоянно играят роли за пред обществото, преструват се на прогресивни и добри само за да прикрият по-добре тъмните си страни. Ще започнете да виждате признаци на тези сенки в ежедневието.


Ако някой направи нещо, което изглежда нехарактерно за него, веднага ще ви прави впечатление: често това, което изглежда несвойствено за някого, всъщност е по-показателно за истинския му характер. Ако човек е по природа мързелив или глупав, той оставя улики за това в най-дребните детайли и вие ще можете да ги забележите, преди поведението му да ви навреди. Способността да оценявате истинската стойност на хората, степента на тяхната лоялност и почтеност, е изключително важна. Тя ще ви помогне да избягвате лоши назначения или партньорски отношения и връзки, които могат да ви вгорчат живота.


На трето място, "Законите на човешката природа" ще ви научи как да се пазите от токсичните типове, които неизбежно пресичат пътя ви и могат да ви нанесат дългосрочни емоционални щети.
Насилниците, завистливците и манипулаторите обикновено не се афишират като такива. Те умеят да се представят в очарователна светлина на първа среща, да ни обезоръжават с ласкателства и други похвати. Когато ни изненадат с грозното си поведение, ние се чувстваме предадени, гневни и безпомощни. Те ни оказват постоянен натиск, знаейки, че по този начин потискат нашите умове с присъствието си, с което затрудняват още повече способността ни да мислим разумно или да планираме.


"Законите на човешката природа" ще ви научи как да разпознавате тези типове отрано и това ще е най-добрата ви защита срещу тях. Така или ще стоите настрана от тях, или ще предвиждате манипулациите им, няма да се оставите да ви замажат очите и така по-успешно ще поддържате емоционалното си равновесие. Ще се научите мислено да ги дисектирате и да виждате всички слабости и комплекси, криещи се зад нахаканото им поведение. Няма да се хващате на преструвките им и няма да се поддавате на заплашителното държане, с което постигат целите си.


Ще се присмивате на небивалиците и сложните обяснения за егоистичното им поведение. Вашата способност да запазвате спокойствие ще ги вбесява и често ще ги кара да реагират неадекватно или да грешат.
Вместо да се потискате от тези срещи, можете дори да ги използвате като възможност да усъвършенствате своите умения за самоконтрол и да укрепите характера си. Ако успеете да излезете наглава дори само с един от тези типове, ще придобиете по-голяма увереност, че сте в състояние да се справите с най-лошото от човешката природа.


На четвърто място, тази книга ще ви разкрие истинските лостове за мотивация и въздействие върху хората и това значително ще улесни живота ви.
Обикновено, когато срещнем съпротива срещу нашите идеи или планове, не можем да се въздържим и се опитваме да променим директно мнението на хората чрез спор, поучения или опити за убеждаване, но всичко това само ги кара по-упорито да отстояват позицията си. "Законите на човешката природа" ще ви научи, че хората са по природа упорити и невъзприемчиви към външни влияния.


Затова първо трябва да се опитате да намалите съпротивата им и да внимавате да не подхранвате упорството им. Ще се научите да улавяте скритите им страхове и да внимавате случайно да не ги възбудите. Ще можете да мислите от гледна точка на техните користни интереси и самооценката им, за която имат нужда от потвърждение.


Осъзнавайки пропускливостта на емоциите, ще разберете, че най-ефикасното средство за въздействие е промяната в собственото ви настроение и държане. Хората реагират на вашата енергия и поведение дори повече, отколкото на думите ви. Ще се отърсите от склонността винаги да спорите. Вместо това спокойното ви поведение и искреният интерес към другия човек ще оказва положителен и хипнотичен ефект. Ще научите, че като лидер най-добрият начин да накарате хората да ви следват е, като зададете правилния тон чрез своето отношение, съпричастност и работна етика.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  Така или ще стоите настрана от тях, или ще предвиждате манипулациите им, няма да се оставите да ви замажат очите и така по-успешно ще поддържате емоционалното си равновесие.
  ___________________
  Такава книга може би щеше да е интересна преди 50-100 години, живеем в 2020г., тези индивиди които умеят да се представят в очарователна светлина на първа среща, да ни обезоръжават с ласкателства и други похвати, почти в целия свят държат властта в политиката и милиардите в мегакорпорациите! Тези които се научат да улавят скритите им страхове и да внимавате случайно да не ги възбудият им стават любовници или професионални подлоги за да оцеляватоцеляват! Останалите са още по-силно зависими от тях и няма значение дали им обръщат внимание или не!
  Света е така устроен ,че скромността е в полза на социопатите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3391 Неутрално

  До коментар [#1] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Това отнася ли се и за Тръмп? Или да задам другояче въпросът. В САЩ има точно 584 милиардери. Защо другите милиардери не могат да станат президенти,а Тръмп успя?

 3. 3 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 587 Весело

  О! Интересен тип е Робърт Грийн. Чел съм "48 закона на властта". Дори по духовит от Николо Макиевели - "Владетелят".

 4. 4 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  Мда, на мода са стратегиите как да се налагаме върху останалите и да налагаме своята воля.
  От анонса оставам с впечатлението, че тази книга е част от това течение. Какво обаче трябва да защитаваме, за какво си струва да се борим, какво е правилно и какво НЕ, очевидно не е предмет на книгата.

  А борбите могат да бъдат много по малко и по неожесточени, ако просто се спазват човешките права и достойнство. Ако се спазва приципът - "Не прави това на другите, което не желаеш да правят на теб".
  Живеем обаче в епоха, в която това се пренебрегва, и затова тенденцията е всеки се опитва да става по силен, неуязвим и манипулативен. Често неподчинението на агресията на силния на деня се обявява за социопатщина, сякаш социума и съзнанието на хората е творение на някакви самозабравили се изроди.

  Както и да е. Не само едната, а всички страни "ъпгрейдват" своите оръъжия и способности.

  Каквото има да става, ще става...

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  До коментар [#1] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":Това отнася ли се и за Тръмп? Или да задам другояче въпросът. В САЩ има точно 584 милиардери. Защо другите милиардери не могат да станат президенти,а Тръмп успя?
  —цитат от коментар 2 на deaf


  И да и не! Милиардерите не са само от Форбс. Предлолага се ,че са много повече , без да смятаме тези които са офшорковци или наркобарони!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Такава книга може би щеше да е интересна преди 50-100 години
  —цитат от коментар 1 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Не е съвсем така. Това е все едно да кажеш "Автоматичните оръжия щяха да са интересни през Априлското въстание - сега вече има атомни бомби."
  Да опознаеш себе си и другите не по-маловажно от преди и едва ли ще е и след 100 години.

  Света е така устроен ,че скромността е в полза на социопатите!
  —цитат от коментар 1 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Това е абсолютно вярно и лесно забележимо във всяка корпоративна йерархия.


  Защо другите милиардери не могат да станат президенти,а Тръмп успя?
  —цитат от коментар 2 на deaf


  Първо, няма доказателства, че Тръмп е милиардер, преди да му видим данъчните декларации. Всичко останало сочи към това да е милиардер в заеми към Дойче Банк, гарантирани от руски мафиоти, след като нито една американска банка вече не е била склонна да му заема пари.

  А е станал президент, защото е полезният идиот на олигарсите, без да подценяваме факта, че очевидно има чар, който поддържа 38% постоянни фенове в щатите, а в този форум може би и по-голям процент.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3391 Неутрално

  До коментар [#6] от "Petko Boukov":

  Аз вярвам на "Форбс" че Тръмп е милиардер.

  Верно ли в САЩ имало олигарси?! Риторично.

  Следва заглавие от новините:

  "Сорос загуби $1млрд. след победата на Тръмп"

  Тоест ти лъжеш,че за "олигарсите",(каквото и да разбираш под това!),е изгодно Тръмп да е президент.

 8. 8 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1982 Весело

  “Второ, благодарение на тази книга ще станете майстор в тълкуването на сигналите, които хората постоянно излъчват”

  Майсторлъкът в тълкуването на сигналите кой ще го оценява? Трябва ли човек да е майстор за да оцени излъчването на Робърт Грийн? Или е за предпочитане глупаво да си даде парите за “сигналите”, внушавани от Грийн?

 9. 9 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#7] от "deaf":
  640 милиарда са трупнали отгоре милиардерите само през пандемията, докато безработните са се увеличили с няколко десетки милиона:
  https://www.businessinsider.com/billionaires-net-worth-increases-coronavirus-pandemic-2020-7

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3391 Неутрално

  До коментар [#9] от "Petko Boukov":

  КОИ милиардери? Грубо обобщено в САЩ са три бизнес-лагера - Банките,Фармацевтиката и Произвеждащият бизнес. Тръмп защитава бизнеса,който ПРОИЗВЕЖДА и е срещу спекулативният бизнес.

  Световната икономическа печалба от лъжата за "пандемията",(маски,дезинфектанти,ръкавици...),възлиза на $200млрд. Част от тях са прилапани от американският бизнес,но НЕ Тръмп замисли и задейства измамата "пандемия",а демократите в САЩ,барабар с Меркел и Макрон от Европа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK