Зорге - най-добрият агент на Сталин (откъс)

Историята на Рихард Зорге е необичайно предизвикателство за биографите.

© "Изток - Запад"

Историята на Рихард Зорге е необичайно предизвикателство за биографите.В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Безупречен шпионин" с автор Оуен Матюс, предоставен от издателство "Изток Запад".


Историята на Рихард Зорге е необичайно предизвикателство за биографите. Черпейки от архивите на съветското военно разузнаване, Оуен Матюс успява да вплете неговата драматична история в хрониката на най-бурните десетилетия от миналия век. Още за книгата и автора й тук.


Из "Безупречен шпионин" от Оуен Матюс


Освен от самота няма от какво да се оплача.
Рихард Зорге в писмо до Катя
В Москва безумството на Голямата чистка сякаш е поутихнало - поне достатъчно, та Зорге да реши, че вече може да поиска разрешение да се върне у дома. През февруари 1938 г. пише на Катя, за да ѝ се извини, че не е успял да се прибере предната есен, и да ѝ обещае, че още преди лятото ще е отново в Москва. През април Зорге изпраща официално искане до най-новия си началник, генерал Семьон Гендин, да прекрати мисията му в Япония. Сестрата на Катя, Марина - Муся - си спомня, че Катя дори отпратила съквартирантката си Марфа преди 1 май 1938 г., убедена, че Рихард ще пристигне навреме за празника. Гендин обаче отхвърля молбата на Зорге. Агент Рамзай никога няма да се завърне у дома.


Зорге е станал жертва на собствения си невероятен успех. В трескавата атмосфера на чистките Гендин публично е изразил съмнения в политическата благонадеждност на агент Рамзай. В същото време обаче Гендин се е противопоставил на искането на предшественика си да бъде разформирована агентурната мрежа на Зорге в Токио. Вероятно директорът на Четвърти отдел е осъзнавал, че голяма част от фантастичните обвинения, изпратили на смърт толкова много негови колеги, са, както се изразява Гудз, "измишльотини". Гендин е принуден на думи да се нагажда към атмосферата на всеобща мнителност, за да оцелее, но като професионален разузнавач той си дава сметка колко ценна е информацията, изпращана от Зорге.


На това се дължи парадоксалното отношение на Четвърти отдел към Зорге, смятан за изключително важен източник и същевременно потенциален предател. Ако Зорге все още е лоялен, позицията му в германското посолство го прави най-добре внедрения съветски таен агент в света. Никой шпионин, изпратен от Москва, не би могъл да се надява да извоюва такава невероятна позиция. С една дума, Зорге е станал незаменим. А ако може да се разчита на него, то информацията, която изпраща, е решаваща за сигурността на Съветския съюз. Това "ако" ще се превърне във въпрос на живот и смърт не само за Зорге, но и за Русия.

Безупречен шпионин (меки корици)
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Безупречен шпионин (твърди корици)
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

През февруари 1938 г. посланик Дирксен напуска поста си, тъй като от влагата в Токио астмата му се е влошила. Предлагат на От да го замести. Още преди да сподели това със съпругата си, От се съветва със своя приятел Зорге дали да приеме предложението. Зорге настоява той да откаже. Вероятно причините Зорге да не желае най-близкият му приятел и най-добър източник на информация да стане най-високопоставеният дипломат на Германия в Япония са били важни. Зорге може би се е опасявал, че в новата си роля От ще бъде по-предпазлив и ще престане да споделя военни тайни с него. Много по-вероятно е обаче Зорге да се е страхувал, с основание, че повишението на От ще намали собствените му шансове някога да му разрешат да се върне в Съветския съюз. Този път обаче От пренебрегва съвета на приятеля си. В ясното пролетно утро на 28 април 1938 г. От, в парадна униформа и с Ордена на свещеното съкровище, 2-ра степен, който по-рано е получил, преминава в открита каляска покрай разцъфналите вишневи дървета в градините на императорския дворец, за да връчи акредитивните си писма на император Хирохито.


Вместо да изгуби достъпа си до информация, Зорге става още по-доверен приближен на новия посланик. А като представител на най-близкия външнополитически съюзник на Япония и благодарение на усърдието си От скоро ще стане най-добре поставеният и най-добре осведомен член на дипломатическия корпус в Токио. "От всички чуждестранни колеги единствено От имаше реален достъп до японските политици и управници - признава американският посланик Джоузеф Грю пред Ян Зибърг. - И това се дължеше по-скоро на неговите лични качества, отколкото на германската политика."


През април Зорге отплава за Хонконг като куриер на германското посолство - и разбира се, на московския Център. Посланик От му поверява секретни документи и за да облекчи пътуването му, му издава дипломатически пропуск. На връщане Зорге се отбива в Манила, за да предаде други документи - сред които почти сигурно са най-новите дипломатически кодове - в немското посолство във Филипините. Куриерската дейност на шпионската мрежа не само се финансира от Третия райх, но се осъществява под немска дипломатическа защита.


Зорге си придава вид, че не е притеснен от отказа на Гендин да му разреши да се върне у дома. "Скъпи другарю, не се бойте за нас - пише му той през октомври 1938 г., само дни преди Гендин да бъде арестуван по обвиненията в шпионаж, които вече традиционно слагат край на кариерата на всички ръководители на Четвърти отдел. - Макар да сме изтощени и напрегнати, ние сме все така дисциплинирани, изпълнителни и решителни, готови да доведем до успешен край задачите си в името на нашата велика кауза. Най-сърдечни поздрави на вас и приятелите. Бъдете така добър да предадете писмото, което изпращам, на съпругата ми и да я поздравите от мое име. Моля, грижете се за нея."


На Катя той пише: "не ме забравяй ... и без това ми е тежко". Оплаква се от жегата в Токио в сезона на мусоните - "толкова трудно се понася, особено при нашата напрегната работа" - и казва, че се страхува, че на съпругата му може да ѝ дотегне "това вечно чакане". Надява се, че все още има "малък шанс да осъществим мечтата си да прекараме пет години заедно".


В началото на 1939 г. Зорге прави нов опит да се върне у дома. Старите му другари и приятели по чашка, военният аташе майор Шол и военноморският му колега капитан Венекер, са отзовани от Токио, а това означава, че вече няма да има толкова добър ежедневен достъп до военна информация, какъвто те са му осигурявали. Зорге освен това твърди пред началниците си в Москва - неоснователно, - че откакто е посланик, От няма толкова време за него. Може би е настъпил моментът да изпратят нов човек от Четвърти отдел и той да си създаде нови контакти?, намеква Зорге. "Моля ви предайте сърдечни поздрави на Катя - пише той в края на шифрованата телеграма. - За нея е непоносимо да чака толкова дълго завръщането ми."


По онова време обаче Зорге почти сигурно е знаел, че молбата му отново ще бъде отхвърлена. Японските военни са демонстрирали отново агресивните си намерения в Китай, като са превзели националистическата столица Нанкин, избивайки повече от 250 000 цивилни. В Европа Хитлер е анексирал Австрия, Судетите в Чехословакия и скоро след това - цялата страна. Опасността от голяма европейска война нараства и приоритетите на Кремъл са, от една страна, да направи така, че Хитлер да нападне когото и да е, но не Съветския съюз, и от друга, да попречи на Германия и Япония да сключат съюз, тъй като това би застрашило СССР и от изток, и от запад. Зорге е станал незаменим за националната сигурност. И знае, че няма да напусне Токио до края на войната.


През лятото на 1938 г. агентурната мрежа на Зорге е в апогея си. Одзаки е бил назначен за шокутаку, или неофициален съветник, към кабинета на министър- председателя принц Коное. Японските управници вече се вслушват в мнението на Одзаки и другите блестящи млади умове от мозъчния тръст на Коное - поне по въпросите, които все още са под контрола на гражданското правителство на Япония.


Одзаки напуска работата си в "Асахи Симбун" и се премества в приземен кабинет в официалната резиденция на министър-председателя, където има достъп до всички правителствени документи, които попадат върху бюрата на колегите му. Доверените секретари на Коное, Ушиба и Киши, започват да провеждат неофициални работни срещи на министри, експерти и съветници на традиционна японска закуска от супа мисо, с което работната група си спечелва прякора "Групата мисо". Единствено участниците в заседанията на императорския Генерален щаб са по-близо от Одзаки до центъра, където се вземат решенията в японската държава.


Когато въоръжените стълкновения при възвишенията Чанкуфен започват, Одзаки например има достъп до информацията, която се получава в правителството, съобщенията от генерал-губернатора на Корея и официалните доклади на армията. Инцидентът не е преднамерена провокация от страна на японското военно командване, съобщава Одзаки на Зорге, и правителството и Генералният щаб нямат намерение да ескалират конфликта.


Информацията от Зорге е тактически важна за съветските командири при Чанкуфен, които засилват военния натиск, тъй като знаят, че няма опасност да предизвикат мащабна война. Но разкритията на Одзаки предвещават и много лоши неща. Скоро след като в Манджурия започват сраженията със съветските войски, "контактът между правителството и военните бе напълно преустановен", съобщава Одзаки. С други думи, японският Генерален щаб постепенно се превръща в държава в държавата, която до такава степен не подлежи на цивилен контрол, че дори не си прави труда да докладва за действията си на номиналните си началници в правителството.


Одзаки междувременно се е прочул като експерт по китайските въпроси. През 1937 г. пише две високо оценени книги: "Китай срещу бурята: Международните отношения, политиката и икономиката на Китай в повратен момент" и "Китай от гледна точка на международните отношения", както и четиринайсет авторитетни статии. Намерил е време да преведе още една книга от Агнес Смедли: "Макао: перлата на Изтока", отново под псевдонима Джиро Ширакава.


На всичко отгоре Одзаки е един от авторите - заедно с колегите си Рояма Масамичи и Мики Кийоши - на смел икономически план за развитието на цяла Азия, ръководен, естествено, от Япония. "Източноазиатската група за сътрудничество" очертава "един нов ред... на базата на антикапиталистическото, антиимпериалистическо освобождение на колонизираните народи в Азия и създаването на паназиатска култура". Замислена от Одзаки и съмишлениците му в социалистически дух, идеята за "сфера на общ просперитет", колкото и да е странно, скоро ще бъде възприета от ултранационалистите и ще стане чернова и идеологически смокинов лист за японската експанзия в цяла Югоизточна Азия.


Репутацията на Одзаки като специалист по Китай води пряко до ново назначение, което го поставя в сърцето на логистичните операции на Квантунската армия. На 1 юни 1939 г. той е нает от Изследователския отдел на Южноманджурската железница, или "Мантетсу". Железницата е икономическият двигател на Манджурия от построяването си от руснаците през 1898-1903 г. Квантунската армия всъщност първоначално е създадена като допълнение към всемогъщата администрация на железницата. А откакто японците са окупирали Манджурия през 1931 г., железницата е станала централната военна артерия за японската експанзия.


От кабинета си на четвъртия етаж в сградата на "Мантетсу" в токийския район Тораномон Одзаки има изключителна възможност да следи японските военни действия в Китай. Невинно нареченият Изследователски отдел включва Съвет за оценка на китайските съпротивителни сили, който докладва за придвижването на китайски войски; Съвет за анализ на международното положение, който събира информация за китайската политика, и Отдел за материалното състояние, който наблюдава китайската икономика. "Получавах голямо количество информация и материали за политиката, икономиката, международните отношения и т.н. - ще признае Одзаки по-късно пред японските разследващи. - Освен това получавах информация и за някои от операциите на Квантунската армия, както и за движенията на японските въоръжени сили." С други думи, няма по-добро място, откъдето Одзаки да следи дали японците не се готвят за офанзива срещу СССР.


Ентусиазираните, макар безразсъдни усилия на Мияги да вербува сътрудници също се увенчават с невероятна находка. Четвърти отдел е поискал от Зорге да намери японски офицери на активна военна служба, които да работят за агентурната мрежа - "много трудна задача", както Зорге отбелязва, когато Клаузен му предава съобщението. Армията е идеологическият дом на ултранационализма и яростния антикомунизъм. Военните неотдавна са създали своя собствена политическа полиция, Кемпейтай, която бързо се превръща в най-ревностния отряд за борба с контрашпионажа в Япония. Всякакви опити да бъдат вербувани сътрудници измежду офицерския корпус следователно са крайно рисковани.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 215 Неутрално

  Днес в Манчестър беше открит паметник на СЪВЕТСКИТЕ войници,
  които са си дали живота за освобождението на Европа
  (в т.ч. и на България).

 2. 2 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1240 Неутрално
 3. 3 Профил на Rocketman
  Rocketman
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До късните 60 те на миналият век СССР са имали най доброто и ефективно разузнаване.

 4. 4 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2422 Неутрално

  Зорге като много ценен шпионин е бил оставен на служба до край. Сещам се за един не толкова ценен съветски шпионин дето си тръгна от Дрезден с автоматична пералня. Дали още си пази пералнята другарят Путин?

 5. 5 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Днес в Манчестър беше открит паметник на СЪВЕТСКИТЕ войници, които са си дали живота за освобождението на Европа (в т.ч. и на България).
  —цитат от коментар 1 на bib45647808


  Там пише ли "Съветската армия - освободителка"
  Не?!?
  Начи много леб има да ядат!

 6. 6 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 996 Неутрално

  На немският шпионин в Япония, Сталин дълго не му се доверява,
  но когато повярва, Зорге даде обрат как войната да се разиграва.
  Доктор Зорге е най-голямият шпионин, който за СССР шпионира
  и създава условията, СССР за Западният фронт да си реставрира.
  Той на Сталин чрез подвижна примитивна станция известява,
  че Япония няма намерение СССР нов Източен фронт да отваря.

 7. 7 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3799 Весело

  Ми не,известно е че Щирлиц е най големия шпионин!

  klimentm
 8. 8 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3799 Весело

  До коментар [#1] от "bib45647808":

  А в Созлбъри няма ли да открият паметник?!

  klimentm
 9. 9 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  “Зорге - най-добрият агент на Сталин“
  ——
  Тая принадлежност “ на Сталин“ малко нещо продухва. Та нали, се знае, че Великият Вожд е игнорирал предупрежденията на Зорге за нападението на немците “в края на юни” и на 22-и е клепал като шибнат с мокър парцал.
  За книгата —комуто е интересна тематиката

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 10. 10 Профил на NamelessOne
  NamelessOne
  Рейтинг: 44 Неутрално

  До коментар [#1] от "bib45647808":

  Я дай линк за този паметник, че ми стана интересно. Да не е в двора на руското консулство?

 11. 11 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Самият факт, че е известен е доказателство, че не е най-добрият агент.

  При шпионите рекламата винаги е анти-реклама. Да станеш известен означава да се провалиш.

 12. 12 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4094 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Понеже за нас най-важно кино е киното.
  Искуство, тоест.

  Най-великият на всички времена!
  Шпион освободител.

  Естествено, врагът бе държан в невежество.

  До коментар [#7] от "klimentm":

  Ми неизвестно е че Щирлиц е най големия шпионин!

 13. 13 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Сталин на Д-р Зорге не му вярва,
  той на германец не се доверява.
  Зорге резултата от войната променява,
  Русия да излезе, че войната я побеждава.
  Ако ю Зорге не бе Сталин осведоми,
  сега руснака само немски ви говорил.

 14. 14 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4094 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Да, но инак би било дълго обяснително заглавие.
  Сталин: най-некадърният гяур (поганец, неверник)
  работодател на Зорге.

  А и не е ясно дали на 22и гяуринът не играл болшой тиатр.
  Пословично било вероломството на злодея.

  1939: дружки с Хитлер в Кремъл и Полша.
  Прегръдки и клетви за общ вечен райх.
  1945: осквернил бункер на Хитлер под Райхстаг.

  Предишните факт озадачават историците

  До коментар [#9] от "Gretel":

  “Зорге - най-добрият агент на Сталин“
  ——
  Тая принадлежност “ на Сталин“ малко нещо продухва.

  Та нали, се знае, че Великият Вожд е игнорирал предупрежденията на Зорге
  за нападението на немците “в края на юни” и на 22-и е клепал като шибнат с мокър парцал.

 15. 15 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4094 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Международното положение срина ссср.
  Диктатът на консюмеризма.

  Дали не издребнявате?

  До коментар [#4] от "Таралеж":
  Зорге като много ценен шпионин е бил оставен на служба до край.

  Сещам се за един не толкова ценен съветски шпионин
  дето си тръгна от Дрезден с автоматична пералня.

 16. 16 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Какъв шпионин е Зорге, аз не мога да преценя. За СССР обаче е било животоспасяващо Япония да съблюдава договора за неутралитет за да не му се наложи да се бие на два фронта. Което японците спазват докрая на войната и за което Зорге няма никаква заслуга. В резултат на което СССР им се "отблагодарява" като нарушава именно този договор в август 1945, бързайки да чопне нещо от практически рухналата Япония. И не само от нея. Части от Китай, Корея и Виетнам също бяха "освободени" от несражаващ се вече противник.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 17. 17 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Който много знае, бързо остарява!

 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  Самият факт, че е известен е доказателство, че не е най-добрият агент.При шпионите рекламата винаги е анти-реклама. Да станеш известен означава да се провалиш.
  —цитат от коментар 11 на shristov  До коментар [#11] от "shristov":

  Шпионинът може да се провали и без да има никаква вина. Пример,Пенковски от ГРУ.

 19. 19 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  Сталин никога не е вярвал на Зорге защото той и началникът му са в списъка за чистка на разузнаването съставен от самият Сталин.

 20. 20 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  Трагична съдба още по трагична на любимата му Катя изселена и репресирана и затрита.
  Типично по руски

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 21. 21 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Не виждам логика. Хем най-добрият -шпионин, хем не му вярват. Дет казва поговорката "Залудо работи, залудо не стой." И на Зорге от този десен. Кел файда от предупрежденията след като и до ден днешен си остава обстоятелството, че лудият ефрейтор "внезапно" е нападнал "мирно спящият" СССР по ранина на 22 юни 1941г. Изпреварвайки буквално с часове готовите на мах орди на РККА да нахлуят по заповед на Сталин и "освободят" поробената от нацистка Германия Европа.
  Стига с митовете и легендите от съветско време. Четете Виктор Суворов. Марк Солонин и Владимир Башанов ако искате да разберете "мистериите" на ВСВ.

 22. 22 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 865 Неутрално

  Не виждам логика. Хем най-добрият -шпионин, хем не му вярват. Дет казва поговорката "Залудо работи, залудо не стой." И на Зорге от този десен. Кел файда от предупрежденията след като и до ден днешен си остава обстоятелството, че лудият ефрейтор "внезапно" е нападнал "мирно спящият" СССР по ранина на 22 юни 1941г. Изпреварвайки буквално с часове готовите на мах орди на РККА да нахлуят по заповед на Сталин и "освободят" поробената от нацистка Германия Европа. Стига с митовете и легендите от съветско време. Четете Виктор Суворов. Марк Солонин и Владимир Башанов ако искате да разберете "мистериите" на ВСВ.
  —цитат от коментар 21 на georgi nikolov


  Със 1-2 седмици. Ако беше с часове, легионите орки щяха да са въоръжени, а не оръжията и мунициите да са все още на десетки километри в складове. Самолетите навътре в страната и т.н.

 23. 23 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 865 Неутрално

  Какъв шпионин е Зорге, аз не мога да преценя. За СССР обаче е било животоспасяващо Япония да съблюдава договора за неутралитет за да не му се наложи да се бие на два фронта. Което японците спазват докрая на войната и за което Зорге няма никаква заслуга. В резултат на което СССР им се "отблагодарява" като нарушава именно този договор в август 1945, бързайки да чопне нещо от практически рухналата Япония. И не само от нея. Части от Китай, Корея и Виетнам също бяха "освободени" от несражаващ се вече противник.
  —цитат от коментар 16 на simval


  Японците го "спазват" по една единствена причина - целият им ресурс и внимание е в битката им на живот и смърт със САЩ. Така че въпреки настояванията на Хитлер така и не нахлуват. Солонин споменава и други факти - Германия е хвърлила повече ресурс за подводници отколкото за танкове. Което идва да покаже и значението на западния фронт, независимо от факта че на изток робите на Сталин измират с милиони на фронта, къде от немско оръжие, къде от заградителни отряди.
  Цялата пропаганда за "великата отечествена" издъхва в момента като ги запиташ орките - ми като са големите победители защо Сталин не е приел "парад пабедъй"? И не е празнуван 9 май нито от Сталин, нито от Хрушчов. Чак Брежнев въвежда тоя "празник" за пропагандни цели.

 24. 24 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 713 Неутрално


  Със 1-2 седмици. Ако беше с часове, легионите орки щяха да са въоръжени, а не оръжията и мунициите да са все още на десетки километри в складове. Самолетите навътре в страната и т.н.


  Лафът е такъв. Според Марк Солонин на 22 юни е предстояла грандиозна провокация . Гродно трябва да е бомбардиран от посветени "сталински соколи" маскирани кат "юнкерси". Съветските народи "спонтанно" на повсеместни митинги осъждат попълзновенията на фашистите и настояват за "достоен отговор". Така както го разбира другаря Сталин. И тогава се почва кървавата и мътната завършила с над 27 милиона жертви от съветска страна.

 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4123 Любопитно

  "Източноазиатската група за сътрудничество" очертава "един нов ред... на базата на антикапиталистическото, антиимпериалистическо освобождение на колонизираните народи в Азия и създаването на паназиатска култура". Замислена от Одзаки и съмишлениците му в социалистически дух, идеята за "сфера на общ просперитет", колкото и да е странно, скоро ще бъде възприета от ултранационалистите и ще стане чернова и идеологически смокинов лист за японската експанзия в цяла Югоизточна Азия."

  Абсолютно вярно и точно, когато Японската империя напада Югоизточна Азия тя се представя като освободител на местните народи от европейския колониализъм, обаче, след като взимат района под свой контрол те не дават свобода, независимост и държавност на местните народи, които и без това се борят за това от години, а на свой ред налагат жестока колонизация на местните народи замествайки европейците.

  След края на ВСВ европейците се връщат мислейки се, че ще продължат както преди началото на ВСВ да властват в района, но виетнамците казват баста и изритват със сила французите по време на Първата Индокитайска война. След нея въстават и индонезийците и след няколко години и те създават своя собствена независима държава. Британците напускат Малая чак след това.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4123 Любопитно

  До коментар [#16] от "simval":

  До голяма степен си прав, но забрави да добавиш важната подробност, че СССР напада Япония в окупирана Манджурия след като в продължение на години САЩ и Великобритания настояват своя съюзник СССР да стори това.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 27. 27 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 4047 Неутрално

  Всяка самота си има своята "цена".

 28. 28 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  До коментар [#23] от "bobyb":

  Сталин не е приел парада на победата, защото на подготовката е паднал от коня и без малко е щял да се потроши. Той не бил ездач и е трябвало за кратко време специално да се научи да язди за парада. Били са му намерили стрхотен жребец. Най-добрият в света.
  Тогава Сталин е казал: "Жуков е кавалерист - нека той да приеме парада!" на което Жиков отговорил:
  - Но товариш Сталин, на мен не ми отива, аз съм никой в сравнение с Вас! Моля Ви!
  - Не! Жуков - ти ще приемаш парада на бял кон! Заповед!
  - Слушам, тов. Сталин, отговорил Жуков.

 29. 29 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#23] от "bobyb":

  Главната причина, поради която Япония се насочва на юг, са ресурсите. Нито редконаселеният съветски далечен изток, нито още по ненаселените монголски степи биха оправдали изразходването на големи ресурси за тяхното завладяване. Япония се пробва с малко сили (малки разходи), но нищо не се получава. По онова време Корея и Манджурия дават не малка част от производството на Японската империя, но в тях, както и на японските острови няма достатъчно нефт. И когато Щатите спират доставките на този стратегически продукт, за Япония не остава избор.

  Eddie lives... somewhere in time!
 30. 30 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#28] от "Нинов":

  За малко, викаш, да отменят парада щот Сталин не можел да язди.
  Добре, че Жуков можел.
  Инак ще е трябвало да намерят някой каскадьор.

  ПП. Сталин, ако е имал желание, не на кон, а на танк щеше да се качи само и само за да приеме парада.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 31. 31 Профил на svetlio26
  svetlio26
  Рейтинг: 280 Неутрално

  До коментар [#28] от "Нинов":

  Колега Нинов,

  Интересно при победата на Немското оръжие във Франрайх кой е водил парада в Париж от страна на Дойчо.
  Адолф при посещението си тогава в Париж дори не се е качил на Айфелова кула щото съпротивата била направила "Le sabotage" като срязала кабелите за Асансьорите :).

  Поздрав

 32. 32 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 865 Неутрално

  До коментар [#23] от "bobyb":Сталин не е приел парада на победата, защото на подготовката е паднал от коня и без малко е щял да се потроши. Той не бил ездач и е трябвало за кратко време специално да се научи да язди за парада. Били са му намерили стрхотен жребец. Най-добрият в света.Тогава Сталин е казал: "Жуков е кавалерист - нека той да приеме парада!" на което Жиков отговорил:- Но товариш Сталин, на мен не ми отива, аз съм никой в сравнение с Вас! Моля Ви!- Не! Жуков - ти ще приемаш парада на бял кон! Заповед!- Слушам, тов. Сталин, отговорил Жуков.
  —цитат от коментар 28 на Нинов


  Доста неправдоподобна версия. Вождът ако пожелае, просто ще отложи парада с още месец ако иска да го приеме. Или просто ще го приеме в кола.
  И не Жуков, а Рокосовски приема парада.

 33. 33 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3621 Неутрално

  До коментар [#9] от "Gretel":

  Сталин, подобно на всеки друг диктатор и Крал Слънце, се отъждествява с държавата. В този смисъл всички са верни слуги на Вожда, от комбайнера до "най-добрия" шпионин.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 34. 34 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  До коментар [#30] от "simval":
  До коментар [#32] от "bobyb":

  Командващият парада маршал Константин Рокосовски язди черен кон, а приемащия парада маршал Георгий Жуков бял кон.
  Парадът завършва с хвърлянето от колона съветски войници на 200 пленени германски военни знамена и щандарти под ударите на барабани на специална платформа пред Мавзолея на Ленин, на чиято трибуна се намира Йосиф Сталин.
  Първото хвърлено знаме е щандартът на 1-ва СС дивизия Лайбщандарт СС Адолф Хитлер.
  По време на парада вали дъжд, поради което в него не вземат участие военновъздушни сили.
  Редица източници твърдят, че Сталин не приема парада, тъй като не може да язди кон. (Според трактовката на Виктор Суворов това не е така, а Сталин не се е чувствал краен, т.е. пълен победител, а такъв само в тази война. За него истинската победа била тази, при която комунизмът ще се наложи над целия свят чрез световна пролетарска революция и Червената армия. В такъв случай Сталин щял да приеме парада на победата над фашизма, капитализма и империализма на бял кон пред мавзолея на вожда на Октомврийската революция Владимир Илич Ленин.)
  Парадът на победата е насрочен на (22 юни)-деня, в който се навършват 4 години от началото на най-мащабната военна операция в историята „Барбароса“ (виж Фридрих Барбароса и Трети кръстоносен поход).
  Парадът на победата се провежда в деня (24 юни), в който избухва Големият пожар в Москва и интересите на Райха и неговите съюзници в Съветския съюз са поети от посолството на Царство България в Москва.
  В парада участва българска делегация, водена от военния министър Дамян Велчев и включваща още генералите Крум Лекарски, Иван Кинов, Владимир Стойчев, Иван Маринов и Тодор Тошев. Командващият Първа българска армия, сражавала се редом с Трети украински фронт, генерал Владимир Стойчев марширува заедно с маршал Толбухин и другите маршали и генерали от Трети украински фронт на Съветската армия.

 35. 35 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  До коментар [#32] от "bobyb":
  До коментар [#30] от "simval":

  Ето още матрял "от на коня устата"

  Вскоре была организована специальная комиссия по подготовке к мероприятию, в которую вошли представители Комендатуры Кремля, Московского военного округа и других подразделений[13]. Комиссию возглавил начальник столичного гарнизона генерал-полковник Павел Артемьев, который должен был подготовить все необходимые расчёты по параду и проект директивы. Принимать парад поручили маршалу Георгию Жукову, а командовать войсками — маршалу Константину Рокоссовскому. Ряд источников свидетельствует, что Сталин не принимал парад самостоятельно, потому что не обладал достаточными навыками верховой езды. В мемуарах Георгия Жукова «Воспоминания и размышления», со слов сына Сталина Василия, утверждается, что перед самым парадом вождь пытался научиться управляться с лошадью, но упал. В первых изданиях книги этот эпизод отсутствует[15][16].

  Глава государства принял активное участие в организации мероприятия. Вопреки предложенным комиссией двум месяцам подготовки, Сталин приказал провести парад уже через месяц. По мнению Штеменко, Сталину также принадлежала идея вынести на площадь гитлеровские знамёна и бросить их у Мавзолея Ленина к ногам победителей[17][8]. Из Берлина привезли красное знамя, водружённое над Рейхстагом[14].

 36. 36 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#34] от "Нинов":
  До коментар [#35] от "Нинов":

  Всеки има право да си мисли и вярва каквото си иска.
  Има хора, които вярват в Буда, други в Исус Христос или Мохамед. Има и такива, дето лапат плявата на Маркс. Или за "прогресивния"социализъм.
  Що да няма и такива, дет да вярват на пропагандата на Сталин.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 37. 37 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  До коментар [#36] от "simval":

  Въпросът тук е дали Сталин е упал от лошадь или не упал.

  Един ден, когато Илон Мъск направи машина на времето, ще може да идем и да видим как е било.

  Обличаш бяла риза и дочени гащи, нанасяш "Красная плошад, 24.06.1945" ... и бум си там... отиваш на трибуната и питаш Сталин дали е упал или не упал.
  Ако откаже да ти отговори го заплашваш, че ще идеш още по-назад във времето по време на тренировките.

 38. 38 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#37] от "Нинов":

  До коментар [#36] от "simval":Въпросът тук е дали Сталин е упал от лошадь или не упал...
  —цитат от коментар 37 на Нинов


  Този въпрос е интересен единствено на тебе.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 39. 39 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  До коментар [#33] от "vesolr":

  “ В този смисъл всички са верни слуги на Вожда”
  ——
  Не всички. Слуги — да, верни — само неразстреляните от тях

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 40. 40 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3621 Неутрално

  До коментар [#39] от "Gretel":

  Това е второстепенно съображение - при достатъчно дълъг времеви хоризонт всеки верен слуга може да бъде преквалифициран във враг. А в редки случаи и обратното се е случвало - реабилитация.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 41. 41 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Шпионинът може да се провали и без да има никаква вина. Пример,Пенковски от ГРУ.
  —цитат от коментар 18 на deaf


  Пенковски не се проваля - той е предаден от американците (предадените от него материали твърде много са пречили на бизнеса).

  Освен това, историята с Пенковски е нетипична. Той не шпионира, а предава материали, получени от началника му. Хващат него, защото КГБ просто не е имало достъп до началника на ГРУ.

 42. 42 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  До коментар [#40] от "vesolr":

  Ша прощавате, може да бъркам, ама нещо в стила Ви на обмен на мнения ми напомня за един вечно намусен тип тука, с различни никове и слабост към безсмислено дърлене. За да избегна вероятна ескалация спирам да ви отговарям. Кредитът ви търпимост към недоразбралия се изчерпа

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 43. 43 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3621 Весело

  До коментар [#42] от "Gretel":

  Tyk ме заинтригува, кой па е този тип дето ме имитира?
  Ти донякъде ми напомняш за белленд, но си далеч от неговата склонност към конспирациите, чест и почитания.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK