В Тихия океан плува сметище, голямо колкото три Франции

Авторката на детската книжка "Къде отива боклукът?" Джес Френч вярва, че дори най-малките имат силата да променят нещата към по-добро.

© "Ракета"

Авторката на детската книжка "Къде отива боклукът?" Джес Френч вярва, че дори най-малките имат силата да променят нещата към по-добро.Избори 2022

Къде отива боклукът? Отпадъци, рециклиране и грижа за нашата планета
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Издателство "Ракета" публикува на български език книгата на Джес Френч "Къде отива боклукът?" в превод на Габриела Кожухарова. Детската книжка има образователна цел: да обърне внимание на един от големите проблеми пред човеството - производството и съхраняването на боклуците, които замърсяват трайно и опасно околната среда.


"Къде отива боклукът?" излезе на английски през 2019 г. В нея Джес Френч предупреждава, че в Тихия океан плува сметище, голямо колкото три Франции; че до 2050 г. ще има повече боклук в моретата и океаните, отколкото риба; че първата произведена пластмасова четка за зъби все още съществува и не се е разградила.


Освен че припомня любопитни, но и тревожни факти, Френч дава и ценни съвети към малки и големи:
Как домът ни да бъде помощник в опазването на планетата?


Как да измайсторим полезни вещи от разнообразни вехтории?


С какво да заместим пластмасовите предмети във всекидневието си?


Какви организации, инициативи и кампании помагат на околната среда и как можем да участваме в тях?

В Тихия океан плува сметище, голямо колкото три Франции

© "Ракета"


Джес Френч

© "Ракета"

Джес Френч

"В наши дни хората произвеждат повече отпадъци, откогато и да е било, и планетата ни страда. Искрено вярвам, че ако всички бяха наясно колко вреден е боклукът им за планетата, щяха да предприемат мерки, за да променят това. Надявам се, че като разпространяваме информация по въпроса, ще успеем да предотвратим щетите, причинени от отпадъците, и ще превърнем света ни в по-приятно и чисто място, на което всички да се наслаждаваме. Добрата новина е, че за голяма част от проблемите ни с боклука има простички решения, а силата да внесем положителна промяна е в наши ръце", споделя Джес Френч.


Тя е известна еко активистка в родната си Великобритания. По професия е ветеринарен лекар, но от години води телевизионни предавания, в които защитава дивата природа. Автор е на десетина детски книги, в които приучва малчуганите към ценностите на екологията, защото вярва, че дори най-малките имат силата да променят нещата към по-добро.


Книгата е богато илюстрирана и е публикувана с подкрепата на "Еко Партнърс България" и "Кауфланд България".

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK