Навършват се 42 години от убийството на писателя Георги Марков

"Дневник" публикува откъс от ученическа анкета, проведена на 5 февруари 2020 г. с Димитър Кенаров - журналист, поет и биограф на Георги Марков, Димитър Бочев - приятел на писателя и Любен Марков – първи братовчед на писателя.

© Издателство

"Дневник" публикува откъс от ученическа анкета, проведена на 5 февруари 2020 г. с Димитър Кенаров - журналист, поет и биограф на Георги Марков, Димитър Бочев - приятел на писателя и Любен Марков – първи братовчед на писателя.На 7 септември 1978 г. следобед журналистът и писател Георги Марков претърпява наглед незначителен сблъсък със "случаен" минувач на моста Ватерло в Лондон. По думите на писателя е блъснат от човек, който се навел, взел чадъра си от земята и изчезнал. Последвалите събития показват, че инцидентът съвсем не е бил случаен - в крака му е изстреляна миниатюрна сачма с отрова, вероятно рицин. Марков е приет в болницата "Сейнт Джеймс" със съмнение за отравяне на кръвта. На 9 и 10 септември състоянието му постоянно се влошава и той изпада в безсъзнание. На 11 септември сутринта е констатирана смъртта му.


"Дневник" публикува откъс от ученическа анкета, проведена на 5 февруари 2020 г. с Димитър Кенаров - журналист, поет и биограф на Георги Марков, Димитър Бочев - приятел на писателя, и Любен Марков - първи братовчед на писателя.
Въпросите са зададени от Симона Колева, Йоанна Ненкова и Иван Друмев - десетокласници от ЕГ "Гео Милев" - Добрич. Модератор на събитието е Дияна Боева, преподавател по български език и литература в училището.


Разговорът е част от подготовката на гимназистите за ученическа научна конференция на УчиБАН, която се осъществява по Програма "Образование с наука" на МОН и БАН. През учебната 2020-2021 година българският писател Георги Марков за първи път ще се изучава по литература в профилирана подготовка в 11-и клас със "Задочни репортажи за България".


Желание да не отстъпва България на случайни хора
Симона Колева (X "a"): Бих искала да започнем нашата среща с един кратък откъс от уводните думи на Георги Марков от "Задочни репортажи за България":


"Желание, което ми казва, че миналото е по-реално от настоящето, защото в него съм се родил и чрез него съм познал себе си, че то е неделима част от тялото и духа, че макар и в друг свят, аз все още непокътнато съм си там - край Витоша, и всичко там е по-живо, по-звучно, по-цветно от това, което е тук, около мен. Желание, което ми заповядва да не отстъпвам моята България на онези случайните хора, които случайно са се родили в нея, случайно живеят там и случайно ще си отидат, защото нито я познават, нито я обичат, нито ги е грижа за нея, защото са слепи и прости слуги на чужда воля и чужда страна. Желание, което ми повелява, че има смисъл да съм тук само ако продължавам да бъда там, че имам привилегията и задължението да разкажа за онзи живот - такъв, какъвто е."


Въпросът ми е какво за вас е родолюбието и любовта към родината?


Димитър Бочев: Според мен сърцатият човек може да намери навсякъде под слънцето родина. Моя родина не може да бъде една територия, моя родина не може да бъде дори една национална литература, а най-малкото може да бъде моя родина една държава, която те пребива за един прошепнат политически виц, а такава беше България. От цялата компания само двама знаем затова, аз и Любо (Марков - бел. ред.).


Дияна Боева: Ние сме три поколения тук, събрани на едно място: десетокласниците, Димитър Бочев и Любен Марков, аз и Димитър Кенаров

Задочни репортажи за задочна България – Том 1
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Задочни репортажи за задочна България – Том 2
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Димитър Бочев: Аз съм стар като камък. Какъв беше случаят в България, докато аз реших Една държава, в която се арестува за посещение на черква, за слушане на западни радиостанции, за политически вицове, такава държава не може да бъде моя духовна родина. След като няма да бъде моя духовна родина, няма защо да бъде и моя географска родина... След като ме изключиха от университета за пореден път по политически причини, аз реших да се себеизключа от нацията по един много авантюристичен начин, да не кажа безумен начин, напуснах тази страна. ()


За мен родината, както ви казах, не е територията, не е дори нацията, родина е моята библиотека, родина е клавиатурата на пишещата ми машина, родина е обичта на мама, колкото приятели и приятелства, толкова родини...


Димитър Kенаров: Симона, да ти отговоря на въпроса за родолюбието. Този цитат, който се появява в това есе, той е от много рано, от 70-та година, когато Георги пише на тогавашния вътрешен министър Ангел Солаков...Това е много интересен въпрос, защото при Георги нещата са сложни, чисто вътрешно в него. При това с родолюбието, проблемът е, че партията отъждествява себе си с държавата: ако си против комунистическата партия, ти си родоотстъпник, ти не си против държавата си, но ти си против партийното ръководство на държавата. Партията до такава степен се е била сляла с държавата Това е все пак дълъг процес още от 1944 г., който се наслагва, наслагва. Така ако се критикува партията, значи се критикува държавата.


Някъде от 60-те години се губи идеологическият заряд на партията и тя започва да използва национализма. Това се случва не само в България, но и в СССР. Поема се тази линия от СССР като цяло. Изведнъж се оказва, че комунизъм трябва да е обвързан с интернационалната идеология, не трябва да е в една-единствена държава, трябва да има мир между народите, братство Този комунизъм започва да използва старите прийоми на национализма, за които е критикувал предишния режим, започва да ги използва по свой начин Кои са двете години на стария ни герб?


Иван Друмев (X "б"): 681 г. и 1944 г.


Димитър Бочев: Друго няма.


Димитър Kенаров: Друго няма, както се казва. Аспарух основал държавата, комунистите също.


Любен Марков: И винаги е СССР.


Димитър Kенаров: В крайна сметка се оказва една супер изкривена идея за национално, родолюбие и т.н., в която Георги Марков е против режима, това го казва много пъти. Като четете есетата се вижда колко много обича българския език, България.


Крахът на тоталитарната система


Дияна Боева: Иване, ти познаваш различни политически системи в исторически план. За да се срути една тоталитарна система, само "тежест" ли трябва, или тя и отвътре загнива, изразходвайки едни и същи механизми?


Иван Друмев (X "б"): Самата система, съветската конкретно, загнива отвътре, но тя пада под собствената си тежест понеже използва неинтелектуални методи за "промяна", да речем. Имаме пътя на силата, също така манипулацията, дори в едно от есетата, сега не мога да си спомня заглавието, Георги Марков казва точно, че самите писатели и творци са манипулирани от държавата и реално се превръщат в търговци на пропаганда. Самата държава ги принуждава към това.


Дияна Боева: Политическата система се руши отвътре и отвън, а цензура има ли днес, Иване? Така както я вижда Георги Марков или е по-различна?


Иван Друмев (X"б"): Отново има цензура, за жалост, макар и в по-различен аспект. Използва се с цел манипулация на масовото население. Това ни пречи да еволюираме напред.


Димитър Бочев: Да, така е. Има все пак някаква завоалирана форма на цензура, но тази форма е несравнима с онова, което беше при комунизма. Това е нещо много по-меко. Самият факт, че можем да кажем, "има цензура", означава, че няма цензура. В ония времена, ако бяхме казали, че има, щяха да ни надянат белезниците там долу и да ни поведат поетапно към Белене. ...


Последна среща в България


Йоанна Ненкова (X "а"): Г-н Марков, какъв е Вашият последен спомен от братовчед Ви?


Любен Марков: Аз съм последният човек, който го е виждал на българска земя. Мисля, че беше събота - 15-ти юни 1969 г., тогава се работеше до обяд в събота. Беше към един часа, виждам там където имаме една уличка, между нашата къща и тази на майката и бащата на Георги, на един ъгъл Георги си паркира колата и с една четчица нещо си мажеше по калниците. Камъчетата са се хвърляли от пътя към колата и са премахнали част от боята. Тогава колите ги продаваха с половин килограм боя, с която човек да си възстанови повредата от надрасканото. Разликата ни с Георги е петнадесет години.


Тогава ми каза, че довечера трябва да замине за Италия, защото утре ще му вземат паспорта. Аз не знаех, че сутринта е имало предпремиера на пиесата "Аз бях той", че баща му е бил там Каза ми, че ще се обади на няколко телефона и че до довечера ще напусне. Аз си отидох до вкъщи, хапнах нещо и си спомням, че след четири, четири и половина тръгнах да излизам.


Прежуряше слънце, но от време на време валеше дъжд В "Чувство за непоносимост" го има този дъжд. Като излизах, му пожелах лек път, между двете къщи се видяхме, беше със синя карирана риза. Бръкна в джоба си и извади едни петолевки.


Следовател в пустинята


Любен Марков: Има едно интересно нещо, следователят, който води следствието - Константин Гетов Добрев, който няколко години след делото на Георги Марков напуска ДС и заминава за Германия, а след това за Америка, Митко (Кенаров - бел. ред.) го е видял в Америка.


Димитър Кенаров: Много е интересно, този човек, който е водил делото, е от ДС, следствен отдел. Той преди е бил част от системата. Аз се запознах с него в калифорнийската пустиня. Когато бях в Щатите, понеже се познавам с дъщерята на Георги Марков - Саша, тя живее в Лос Анджелис, и когато бях при нея, тя ми каза, че там има един човек, който е водил следствието срещу баща й. Аз го намерих, той живее в калифорнийската пустиня в един фургон.


Димитър Бочев: Отишъл е там да си изстрада гузната съвест, така ли?


Димитър Кенаров: Чакай-чакай, историята е сложна. Качваме се на колата, аз и дъщерята на Георги Марков и заедно през пустинята, за да намерим този човек, който е водил следствието срещу баща й. Тя му се беше обадила предварително, така че той знаеше, че отиваме. Посрещна ни, беше много интересно, защото ни разказа историята си, че наистина е водил това следствие. След това е започнал да слуша репортажите на Георги и те са били част от причината той да си обърне мнението за системата. Всъщност човекът, който е водил следствието за Георги Марков, се оказва, че слуша репортажите и самият бяга заедно със семейството си през граница, след което получава убежище в Америка и от тогава живее там. ()


Дияна Боева: Има сюжет


Димитър Кенаров: Да, тотален сюжет. Саша много прилича на Георги, дух някакъв негов, който човек изведнъж вижда.


Гласът му

Убийте „Скитник“: Българската и британската държавна политика по случая Георги Марков
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Дияна Боева: Пазят ли се записи от гласа на Георги Марков, там, където е чел репортажите си?


Димитър Бочев: Това се опитваме да издирим.


Любен Марков (с усмивка): Пазят се на Бочев репортажите, но на Георги Марков - не!


Димитър Кенаров: Слушали ли сте гласа му? Искате ли да пусна Георги по ВВС Лондон?


Гласът му по ВВС Лондон: ТУК

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на димитър димитров
  димитър димитров
  Рейтинг: 305 Разстроено

  Нещата не са се променили, само малко са подобрили отривите

 2. 2 Профил на димитър димитров
  димитър димитров
  Рейтинг: 305 Разстроено
 3. 3 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  Георги Марков, "Задочни репортажи за България"

  "…….. Това в същност беше втория път, когато видях Георги Димитров отблизо. В този слънчев неделен ден, той пристигна в избирателния пункт - стара сграда на княжевското читалище. Видях го, изпъчил рамене, енергично да влиза вътре придружен от няколко души. После, след около десетина минути, той излезе по невероятен начин, заобиколен от сподвижниците си, които се опитваха да го успокоят докато той, пламнал от гняв, крещеше думи като "Сволочи! Народни врагове! Фашисти!" и.т.н. Махаше с ръце и се заканваше на някой, който бе останал вътре. Какво бе станало? Мнозина възрастни княжевци помнят и разказват тази сцена.
  Влезлият Димитров е бил посрещнат със ставане на крака и внимание от цялото избирателно бюро.
  "Кой тук е застъпникът на опозицията?" - запитал навъсено той.
  "Аз, господин Димитров" - обадил се застъпникът Васил, който също от уважение стоял прав. Васил бе студент по архитектура, която не му позволиха да завърши, герой от войната, един от най-честните и смелите хора, които Княжево знаеше.
  "Ти ли!? - извикал Димитров и леко се олюлял. - "Ти знаеш ли, че си предател! Знаеш ли кому служиш и знаеш ли къде ще отговаряш!" - изведнаж гърлото на "вожда и учителя" се отприщило и той крещял несвързана поредица от най-обидни и невъздържани думи. Очевидно бил много пиян. И тук Васил внезапно повишил глас и строго му казал:
  "Господин Димитров, в днешния ден, когато се решава съдбата на България, когато на избирателите не е позволено да пият, как си позволявате вие, кандидатът за народен представител, да влизате тук пиян! Напуснете!"
  Напълно загубил контрол върху себе си, Георги Димитров се хвърлил да го удари, но яките княжевски селяни се намесили и той трябвало да напусне. Впоследствие това сблъскване едва не струва живота на Васил. Последваха дълги години на концлагери и затвори, които затриха младостта му."

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 4. 4 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  Далеч от Русия! И от руските убийци! Жалко че още не сме си научили уроците от историята.

 5. 5 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  Вечна Памет! Книгите на този велик Българин трябва да са в библиотеката на всеки български дом. Има неща които наистина са вечни и непреходни. И с този наш сънародник трябва да се гордеем, не с Радка-Пиратка, руският слугинаж ...., или чушкопека.

  Този Човек доказа през най- тъмните години на робството, че сме Народ, а не, Мърша!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 6. 6 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  Иначе, миризливият рууски колхоз, малкото братче на миризливият съветски колхоз, Тюрмата на народите!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 7. 7 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 852 Неутрално

  До коментар [#3] от "Рим":

  Мъчителни са тези описания на комунистическата отрепка ГДимитров. Списъктъ нито започва с него, нито завършва с него. България беше управлявана от един селски хитрец, с нисък интелект, но отмъстителен и с нюх към партийната работа. Почти ни докара до 16 република на съветите, безропотно изпълняващ заповедите на Москва и главен виновник за смъртта на Марков. Той беше поръчителят, а московските болшевики изпълниха присъдата.
  В наше време много хора се отъркаха в този правешки чукундур и виновник за убийството на Марков и съсипването на България.
  Да си припомним, че един тапир от Банкя, го споменаваше като учител и пътеводна звезда. И не случайно - сега виждаме едно подобрено копие на правешкия диктатор - с ниско чело, но хитър и отмъстителен.
  Но, всяка държава си заслужава управниците. За българите това важи с пълна сила.

 8. 8 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4343 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Поклон пред паметта на Човека Георги Марков.

  Който има път натам... пред паметника на Човека.
  Трамвайна спирка Журналист (приблизително).

  Индивидулната Историическа Следа е по-важноа от другото.

  Другото, според Олег Гордиевски "КГБ" и други източници.

  Подмазвачи на ТЖ активно мазнели подарък за ТЖ,
  за рожден ден на диктатора.
  Урод-естествено, потърсили вишша подкрепа от Москва.
  Откликнала Лаборатория КГБ.

  Не. Случайностите Литвиненко, Скрипал, Гербев и Навални
  са много по-късно.

  Българският журналист при BBC Георги Марков станал жертва
  на подизпълнител на ТЖ мазници (КГБ) много по-рано.

  Светла му памет.

  "Навършват се 42 години от убийството на писателя Георги Марков"

 9. 9 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4343 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Исконная мърша трови с отрови.
  За чий ви е живота?

  Един приятел пита ;)

  До коментар [#5] от "Realist":

  Вечна Памет! Книгите на този велик Българин трябва да са в библиотеката на всеки български дом. Има неща които наистина са вечни и непреходни. И с този наш сънародник трябва да се гордеем, не с Радка-Пиратка, руският слугинаж ...., или чушкопека.

  Този Човек доказа през най- тъмните години на робството, че сме Народ, а не, Мърша!

 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  Важно предупреждение! Димитър Бочев се обяви против протестите и на практика в защита на комуниста Борисов.
  Ако Георги Марков беше жив днес,щеше да се срамува от "приятеля" си Бочев.

 11. 11 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#7] от "SSS":

  С последните две изречения се издаде,че си скрит комунист!
  Правиш ли разлика между държава и народ?!
  Никой народ не заслужава управниците си. Управлява този,който е успял да заграби властта,а не защото народа уж го бил избрал.

 12. 12 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  До коментар [#3] от "Рим":

  Точно така е било , баща ми на 18 години е хвърлен в концлагера Белене за над 5 години ,след години още за 3 , като богат земеделец ,благодарение на комунистите ,които и сега са на власт ,всичките имоти на дядо ни са разграбени ,къщи , земи , фабрики ,след 25 години дела и уж възстановени по документи ,още нямаме достъп до нито един имот ,навсякъде са се настанили някакви чужди хора ,комунисти ,верни на партията ,а баща ми почина преди 2 години на над 90 години с ясно съзнание ,че цял живот не можаха да преборят комунистите и техните синове и внуци ,които са си на власт и не са мръднали от нея от 1944 на сам ,сега са същите и напират пак същите да си се сменят на уж ким .А Марков е най великия български писател и родолюбец в историята ,спомням си как слушахме по Свободна Европа неговите задочни репортажи за България ,мир на праха му !

 13. 13 Профил на Lubomir Ganchev
  Lubomir Ganchev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За съжаление наследниците на тези, които убиха Георги Марков вече 30 години продължават да убиват малкото останали у българите солидарност, отговорност, морал. На път са да успеят напълно.

 14. 14 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  Нещата не са се променили, само малко са подобрили отривите
  —цитат от коментар 1 на димитър димитров  До коментар [#1] от "димитър димитров":

  Ти да не си израсъл с последният дъжд?! Само единадесет години след убийството на Марков,комунизмът се срина. Над двеста комунисти като Андрей Луканов например,бяха убити през Прехода. Мавзолеят беше бутнат. Границите - отворени. България е член на НАТО и ЕС. И т.н.,и т.н.

 15. 15 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Горкия човек, идеалист. Мислил си е че като избяга от единия социализъм отива някъде на по добро място. После е и разбрал де че е същата кочина, само облечена в лъскава хартия.

  Писмото му до Димитър Бочев е показателно....

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 16. 16 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#15] от "radelmarfx":

  Георги Марков не е идеалист.

  В писмото си до Бочев Марков казва,че и на Запад има много кариеристи готови на всичко сама и само да се докопат до властта. Но не е писал,че положението там е същото като в комунистическа България. Не може и дума да става за сравнение...

 17. 17 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 282 Весело

  До коментар [#15] от "radelmarfx":Георги Марков не е идеалист.В писмото си до Бочев Марков казва,че и на Запад има много кариеристи готови на всичко сама и само да се докопат до властта. Но не е писал,че положението там е същото като в комунистическа България. Не може и дума да става за сравнение...
  —цитат от коментар 16 на deaf


  И кое е разликата между съветския тип социализъм и западния тип социализъм.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#17] от "radelmarfx":

  Разликата е че при комунизмът в България,ако милицията те хване да слушаш радио "Свободна Европа" ще те прати в концлагера "Белене",където "другарят" Газдов ще те пребие до смърт със сопата и ще хвърли трупа ти за храна на свинете. Сега още ли ти е весело?!

 19. 19 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  За 42 години КГБ празви нови научни хоризонти и от прост рацин достигна до новичок

  подпис
 20. 20 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  За 42 години КГБ празви нови научни хоризонти и от прост рацин достигна до новичок
  —цитат от коментар 19 на Иван K  До коментар [#19] от "Иван K":

  Ако не се лъжа новичок е открит още по времето на Сталин. Изпробван е върху немски и японски военнопленници в подземията на "Любянка".

 21. 21 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  Приятно съм изненадан че Дневник отбелязва годишнината на убийството на Георги Марков. Още по изненадан съм да прочета че "...През учебната 2020-2021 година българският писател Георги Марков за първи път ще се изучава по литература в профилирана подготовка в 11-и клас със "Задочни репортажи за България". Само някой да ми обясни що е то "литература в профилирана подготовка"-не съм чат на термина. Ама каквото и да означава-комундетата газ ще пикая! Вече се появиха 2-3, до пладне 'сичкото позитанско тролство ще пръкне. И сите в един глас ще заквичат че МИ5/6/7/9 и 11 са убили Марков.


  Относно разказаното от "последният който го е видял в НРБ"...нещо не ми се вярва тая работа. Човек решил да бяга (и елегантно, в стайл, с валиден паспорт за чужбина) не споделя С НИКОГО такова решение. Щото не се знае кой ще те изпорти, дори и за твое добро, "да не направиш грешка". Но може и да греша-хора разни и всеки прави свойте си грешки. И си има своя късмет при подобни слу1аи

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 22. 22 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#20] от "deaf":

  Лицата, които са се занимавали с физическо премахване на неудобни хора от свръх секретния отдел на ДС, след 89-та се оказаха от най-приближените на Любен Гоцев. Те се оказаха в ядрото на Д(П)С и заедно с Луканов и компания, които жертваха Тодор Живков за да докажат, че са демократи, са истинската причина за особеностите на този, така наречен преход. Случаите с превземането на бизнес носят всички признаци на управлявани от един център процеси, използващ всички допустими и недопустими методи и техники в своя полза. Случаят с отравянето на Гебрев е част от тези процеси. Техниките са същите, като при Георги Марков.

 23. 23 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Светла му памет и вечен позор на онези, които го убиха!!!

 24. 24 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#18] от "deaf":

  А когато комунизма на запад те хване да слушаш свободни медии и да изразяваш свободни идеи, какво се случва? Не те пребиват със сопата ами направо те уволняват, публично те посрамват и след това те остават да умреш от гладна смърт, защото не можеш да си намериш работа.

  Прецени си кое е по хубаво.

  И да още ми е весело, поради факта че хората мислят че единия комунизъм е по добър от другия.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 25. 25 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#21] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Самият Георги Марков пише в "Задочните...",че последният който го е видял и даже го е посъветвал да избяга е писателят Стефан Цанев. Това става на 15 юни 1969г.

 26. 26 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  МИ 6 убиха Георги Марков, защото е бил двоен агент!
  България е нямала полза от неговата смърт!

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 27. 27 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Новичок бил изпоробван върху пленници? По голяма фантасмагория не бях чел скоро. Виж напалма и Ейджънт Ориндж бяха масово използвани за масово поразяване от американската армия във Виетнам върху мирни хора, които нямат никаква вина че американската армия с все австралийци и новозеландци е окупирала тяхната страна.

  Свободата, Санчо...
 28. 28 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#22] от "Анти Шишковци":

  Тодор Живков не беше жертван. Той си отиде необезпокояван в луксозна вила...

 29. 29 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#27] от "Bornagain":

  Ти още малко ще кажеш и че Сталин не е отровен от Берия...

  За Виетнам. На война като на война...

 30. 30 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  До коментар [#18] от "deaf":А когато комунизма на запад те хване да слушаш свободни медии и да изразяваш свободни идеи, какво се случва? Не те пребиват със сопата ами направо те уволняват, публично те посрамват и след това те остават да умреш от гладна смърт, защото не можеш да си намериш работа. Прецени си кое е по хубаво. И да още ми е весело, поради факта че хората мислят че единия комунизъм е по добър от другия.
  —цитат от коментар 24 на radelmarfx


  Повдига ми се като чета коментари като твоя! Ама само леко ми се повдига, щото отдавна не съм в нрб. Иначе-драскай, дразни другите-ти душа нЕмаш ама имаш потребности, а в капиталистият комунизъм сиренето е с пари, и няма вече столови за кинта и 20 супа, готвено и десерт. Ай' заработвай си жълтите ст'инки от позитано и се гордей че сипваш в ладата сАвеЦки бензин.
  До коментар [#24] от "radelmarfx":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 31. 31 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  ''Един късен негов текст с подчертано изповеден характер има ключово значение от тази гледна точка. Става дума за писмото до приятеля му писателят Димитър Бочев, журналист по онова време в „Свободна Европа“, датирано 18-22.02. 1977, което е публикувано в сборника с документи „Аз съм той“ (1999). Това писмо, макар че стана обществено достояние преди 15 години, по необясними за мен причини не намери нужния отзвук и стои извън полезрението на близки, приятели, почитатели, разследващи и изследователи. А то дори само с факта, че е мислено и писано, както се вижда, в продължение на пет дни, говори красноречиво за значението, което Герги Марков е отдавал на застъпените в него тези.

  Няколко от тях имат принципно значение.

  „От много отдавна вече не вярвам в „свобода на словото“, която на практика се свежда и в двата свята до свободата да крещиш на глас у дома си или пред неколцина приятели това, което те вълнува. Но я се опитай да изкажеш мнение в „независимия “ вестник ТАЙМС, или в независимото Би Би Си. Имаш много здраве от пробитата шапка на демокрацията. Там, но както и в „Работническо дело“, трябва да се съобразяваш с линията на вестника или радиото. Принципите са абсолютно същите. Разликата е само във формите – едните са по-груби и недодялани, а другите по-гладки („Аз съм той“, с.222).
  (…)
  … нито хората от Радио София, нито хората, които стоят зад тукашните радиостанции, ги е грежа за България и българите. Просто хората си изкарват хляба, както биха могли да го изкарат с отглеждането на таралежи, например. Единственото, което вълнува и едните, и другите, е сигурността, която работната площадка им дава, т.е. повишенията, пенсиите, разните други удобства плюс суетата да се наричаш радиожурналист , което при всички случаи звучи по-добре, отколкото „таралежовъд“. Така че всяко решение, което те взимат, всяко мнение, което те изразяват, няма нищо общо с истината, правдата, борбата за доброто и съвършенството на човека, любовта, красотата.(с.222).
  (…)
  Все повече ме смайва впечатлението, че истинската болест на нашето време не е нито комунизмът, нито капитализмът, нито тероризмът, нито каквито и да са революционни и контрареволюционни евангелия, а главно (може би дори единствено) това мръсничко, подличко, егоистично добре маскирано, добре гарнирано чувство да си осигуриш твоето живуркане, като се присламчиш към някой октопод, който има нужда от тебе да му чистиш пипалата (с.224).
  (…)
  Когато пристигнах тук, на Запад, бях много изненадан да открия,че почти всички хора, които срещнах – и тукашни, и емигранти – всъщност се бореха и мечтаеха да получат нещо, което аз бях захвърлил в България – пари, гарантирано положение, слава. Почти всички – и англичани, и германци – смятаха, че аз съм бил луд и че е абсолютно морално да лежиш на гърба на цял народ и да си живееш като привилегирована гадина.

  Този морал така ме порази, че тогава разбрах, че обществената съвест на Запад е или мръсна политическа игра на деня, или куп лайна, че тя не е искрен отклик на нищо, защото малцината честни и искрени донкихотовци, които милеят за човешкото достойнство, нямат достъп нито до радио, нито до телевизия, нито до вестници. Ако търговските интереси на Запад повеляват, те са в състояние да започнат да свирят съветския химн редом със собствените си национални диарии.
  За мой и твой ужас, това е действителността. Това е същият конфликт между партията и отделните творци.

  Ако комунизмът някога дойде на Запад, уверявам те, че техните диктатури ще бъдат далеч по-отвратителни от нашите, източните. Но ако не дойде, причината за това ще бъде, че техните обществени форми са по-съвършено неморални и по-солидни укрепления за посредствеността и бездарието,основите на несправедливостта са много по-дълбоки и парфюмът на демагогията (за да прикрие миризмата на лайната) – много по-силен“ ( с. 225).
  Това писмо на Георги Марков опровергава натрапваната години наред от двете хипотези за смъртта му представа за него като за обикновен антикомунист-пропагандист, според едната искрен, а според другата престорен. Категоричното му отрицание на комунистическата тоталитарна система не подлежи на съмнение, но от писмото става ясно, че той не е имал много добро мнение и за капиталистическата фарисейска система, по понятни причини...''

  https://e-vestnik.bg/21673/za-georgi-markov-antikomunizma-i-prezidenta-plevneliem/

 32. 32 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Ейдджънт Ориндж е химическо оръжие маскирано като хербицид - дефолиант. Засегнал е 4 милиона души във Виетнам, мирни жители, след военна атака и то според самите американци. И то през 1971 г., когато "комунистите" и т.н. Обаче нещо това не възмущава от прозападните интетелктуалци, както примерно неясната съдба на бивши (ако има такива) агенти на ДС.

  Свободата, Санчо...
 33. 33 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1126 Весело

  МИ 6 убиха Георги Марков, защото е бил двоен агент!България е нямала полза от неговата смърт!
  —цитат от коментар 26 на Тиква загубена


  Поредното комунде с конспиративни фантасмагории😀 С КАКВИ БРИТАНСКИ ТАЙНИ ДАННИ е разполагал Георги Марков, и в качеството на какъв е разполагал с тях, та МИ6 да го утепат та да не ги предаде на нрб? А колко е бил неудобен за българските власти Георги Марков е ненужно да се обяснява на "умници" като теб. Другите го знаят, та и на тях не е нужно да им се обяснява.

  Позитанчици гротескни😀😀😀
  До коментар [#26] от "Тиква загубена":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 34. 34 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#31] от "pavur":

  В коментара си е-вестник си противоречи напълно. От една страна твърди,че Марков отричал комунистическата система,а от друга - че не бил анти-комунист! Кое от двете? Как може такава идиотщина да се пише?! Че Георги Марков убитият от комунистическият тиранин Живков не бил анти-комунист!

 35. 35 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  До коментар [#26] от "Тиква загубена":

  Не е хубаво от толкова рано да се злоупотребява със забранени химически субстанции.
  Моля, пазете здравето и Душата си!!!

 36. 36 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  Ейдджънт Ориндж е химическо оръжие маскирано като хербицид - дефолиант. Засегнал е 4 милиона души във Виетнам, мирни жители, след военна атака и то според самите американци. И то през 1971 г., когато "комунистите" и т.н. Обаче нещо това не възмущава от прозападните интетелктуалци, както примерно неясната съдба на бивши (ако има такива) агенти на ДС.
  —цитат от коментар 32 на Bornagain  До коментар [#32] от "Bornagain":

  Спамиш!
  По време на война лидерите взимат всякакви решения. Ключовата дума е "всякакви". Кое не разбираш?! Ето на теория американците са можели и да НЕ пуснат атомните бомби над Хирошима и Нагазаки,и да изчакат Япония да капитулира,която и без това е била на предела на силите си,но я се постави на мястото на американският президент Труман. Би ли чакал месец,два или една година,или не знайно още колко време,японците да капитулират?!

 37. 37 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4303 Любопитно

  Поклон пред паметта му.

  И аз смятам, че негови творби трябва да се изучават в българските средни училища и часовете по литература там.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 38. 38 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#34] от "deaf":

  то си пише бе :''Категоричното му отрицание на комунистическата тоталитарна система не подлежи на съмнение, но от писмото става ясно, че той не е имал много добро мнение и за капиталистическата фарисейска система, по понятни причини...''

  кой отрича категоричния му антикомунизъм?

 39. 39 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#38] от "pavur":

  Чети постовете по-горе. В някои от тях скрито се внушава,че Марков едва ли не намразил капитализмът и заобичал комунизма...

 40. 40 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#39] от "deaf":

  глупости . въпреки това ,Георги Марков се ползва тенденциозно за пропагандни цели . тва вървеше през деветдесетте , сега ако се гледа трезво на нещата , той минава повече за ЛИБЕРАЛ .

 41. 41 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#36] от "deaf":

  болшет. първо-американците ВЕЧЕ са имали явен превес в тихоокеанския регион . военната машина на япония се е държала единствено на фанатизма , но чисто материално-технически вече е била в колапс и не е била никаква реална заплаха . второ- никой не си е правил илюзия относно мащаба на разрушенията от новото оръжие . представяш ли си с ква сила се пляскаш по бузата за да утрепеш един комар - с тая сила можеш да изтрепеш наведнъж всички комари в града . тва си е била демонстрация пред новите врагове след края на войната . да не мислиш , че не са осъзнавали , че после ще има нова конфронтация по оста Изток-Запад?

 42. 42 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#41] от "pavur":

  В Япония се е водила люта битка между управляващите. Едни от тях са искали тя да капитулира при определени условия,другите са били против. И никой не е можел да вземе надмощие. Щатите НЕ СА можели да чакат,просто защото не се е знаело кога и дали изобщо Япония ще капитулира. Да,милиони японци са гладували и са били изморени,но това изобщо не означава че са били готови да се предадат.

 43. 43 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#42] от "deaf":

  Начи, военно Япония е била свършена в тоя район. СССР ги изтласква и размазва в Манджурия, повечето им стратегически центрове са окупирани . Една блокада би свършила същата работа и би довела до капитулация през август или септември. Американците са имали други подбуди ,тва го признават повечето изследователи при дебата"Трбваше ли САЩ да избомби атомно Япония?"

 44. 44 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Протестиращите искат да върнат убийците му на власт. Който има глава да мисли, нека мисли.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 45. 45 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1712 Любопитно

  До коментар [#42] от "deaf":

  Съдейки по битките за отделните острови, в частност Иводжима, американците са очаквали японците да се бият до последния човек. Били са планирани загуби на американската армия от около милион и половина човека при продължаването на японската съпротива.
  Освен това, съюзниците са се опасявали, че Сталин след разгрома на Япония ще продължи настъплението си в Западна Европа, защото е имал на терен голяма боеспособна армия.

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 46. 46 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  МИ 6 убиха Георги Марков, защото е бил двоен агент!България е нямала полза от неговата смърт!
  —цитат от коментар 26 на Тиква загубена


  Не е бил агент. Още по-малко двоен.
  Но действително запада се възползва от смъртта му.
  Представиха го като в мъченик, умрял за правата вяра (капитализма), преди да се превърне в критик на същата тази вяра.
  Но в края на краищата няма голямо значение.
  Георги Марков беше убит, защото се опита да се бори с уродливостта на обществото.

 47. 47 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#43] от "pavur":

  Разбираш ли,че няма доказателства,че Япония е щяла да се предаде скоро. НЯМА! Тя дори отказва да се предаде след бомбардирането на Хирошима,та на американците им се налага да бомбят още един град - Нагазаки.
  Вярно е че хвърлянето на двете атомни бомби се използва от САЩ като демонстрация пред Сталин и показване какво може да му се случи,ако тръгне да превзема Западна Европа,но не това е бил основният мотив. Американският президент при всички случаи е щял да бомбардира Япония просто защото тя не иска да капитулира...

 48. 48 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#42] от "deaf":Съдейки по битките за отделните острови, в частност Иводжима, американците са очаквали японците да се бият до последния човек. Били са планирани загуби на американската армия от около милион и половина човека при продължаването на японската съпротива.Освен това, съюзниците са се опасявали, че Сталин след разгрома на Япония ще продължи настъплението си в Западна Европа, защото е имал на терен голяма боеспособна армия.
  —цитат от коментар 45 на mitko11  До коментар [#45] от "mitko11":

  Да,така е. Само да уточним нещо. Сталин нямаше да може да удържи 45 години Западна Европа. Нямаше да може и двадесет години да я удържи... Джугашвили още на 22 юни 1941г. е разбрал,че е изгубил войната...

 49. 49 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  Всяка една медия защитава позицията на собственика си и съответно критикува неговите противници.
  Свободата на словото е идеализъм в който не вярвам. Ще повярвам в свободата на словото когато видя публикация в Дневник критикуваща Прокопиев, или публикация критикуваща Пеевски в негова медия и т. н.

 50. 50 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2754 Неутрално

  До коментар [#49] от "constatator":

  Ама то свобода на словото винаги съществува. Проблемът е че може да загубиш работата си например,ако изразиш свободно мнението си.

 51. 51 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#26] от "Тиква загубена":

  И Путин нямал полза от отравянето на Навални и Скрипал и от убийството на Немцов.
  Не искам никого да обвинявам в глупост,но подозрително е сходството в разсъжденията.
  Да няма и в България фабрика за тролове с морално остаряло съветско оборудване!


  ПП Поклон пред светлата памет на Георги Марков.Ние българите сме в дълг към дъщеря му.Г-н Димитър Бочев(дано се лъжа)симпатизант на ГЕРБ можеше да поиска от щедрия ни Министър-председател ангажимент на държавата към Александра-Райна.

 52. 52 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Марков е бил от любимите пудели на Полит бюро и лично на Живков. Но е имал един голям порок, безгранична алчност. И въпреки, че са му осигурявали огромни за тогава суми, все пак при соца е имало граници, а желанията му не. Точно така с обещания за огромни пари го вербуват британците, и защото пудела на Тошо би бил перфекта пропагандна машина, за това и отива. Там прави всичко което му кажат и те му плашат, но уви много по-малко от обещаното, защото просто не струва повече. И води сиво съществуване като скромен дописниск на платени от ЦРУ статиики, нишо общо с смятания за полагащ му се живот на аристократ, за каквъто той се е смятал още тук. Възпорзвайки се от разочарованието му, нашите служби се опитват да го върнат с огромни обещания. Трофей на върнал се от Запада критик на Тоша би бил перла в короната за тях. Но уви госродарите от ЦРУ не мога да си позволят да рискуват подобен шамар, а и им е писнало от непрестанните му искания за пари. И решеват проблема окончателно, като бонус обвиняват Изтока за това,

 53. 53 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1712 Весело

  До коментар [#52] от "Anton Andonov":

  Сякаш чета "Наръчник на агитатора - за служебно ползване" на дружеството "Георги Кирков". Явно никога не си чел нищо от Георги Марков.

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 54. 54 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1614 Весело

  До коментар [#52] от "Anton Andonov":

  Препоръчвам ти да кандидатстваш за работа в руските държавни пропагандни медии. Ще те вземат веднага. Може и в Беларус да пробваш.

 55. 55 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1126 Весело

  До коментар [#52] от "Anton Andonov":

  БЛА бла бла (с още по малки букви ама нЕма таки'уа тук)😀😀😀

  Колко си мязате позитанчетата-понятие си нЕмаш😀 Различавате се само по опорките дефинирани от парт'отговорника ви: Една тиква (или друго комундясало нищожество) по горе твърдеше с пяна по джукичките че Марков бил двоен агент, ама още чЕкам да ми ка'е К'ВИ британски тайни е получил и щял да издаде на КДС, та МИ5/6/7/8/9/11 го утепали.

  Твоят отговорник ти казал друго-британците пречукали Марков, сакън да не се върне в нрб и да каже-копе'уета, И ТАМ доларите не растат по дърветата😀😀😀 Да те открехна-и преди него са се връщали ИР, и след него! И са чуруликали ЕДНО И СЪЩО НЕЩО!!! Това по горе. За преди него знам лично за 2-3 такива, и непряко за още толкоз. За след него-не знам нЕмаше ме в нрб от години!

  Убиха Марков щото беше КРАЙНО неудобен за комундярите на власт. И за да сплашат другите ИР (изменници на родината), потенциални и такива вече "извън ЛАГЕРА (наричан соц') да си правят сметката/да си затварят плювалника . Предполагам до някъде успяха в това.

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 56. 56 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1126 Весело

  До коментар [#26] от "Тиква загубена":....ПП Поклон пред светлата памет на Георги Марков.Ние българите сме в дълг към дъщеря му.Г-н Димитър Бочев(дано се лъжа)симпатизант на ГЕРБ можеше да поиска от щедрия ни Министър-председател ангажимент на държавата към Александра-Райна.
  —цитат от коментар 51 на rta48522758


  Би ли споделил какъв точно е проблемът на дъщеря му та се нуждае от държавен ангажимент да се справи с него, моля

  ПИТАМ, НЕ Е ЗАЯЖДАМ😀 От бая години съм извън нрб/Република България и бая неща са ми неизвестни.

  До коментар [#51] от "rta48522758":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 57. 57 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#55] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  двуизмерният и черно-бял свят е много удобен на индоктринирани индивиди . можеш да си обясниш всичко , без да разбираш нищо .

 58. 58 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Вероятно за разлика от повечето от даващите мнения тук съм един от най-редовно слушалите по ББС предаванията на Георги Марков. Много се набляга на "Репортажите ...", но там вървяха и директни коментари, и "радиотеатър" (кой ли си спомня това що за жанр е ! ) с негови пиеси.
  Помня много добре и денят когато "Вашата Ани" обяви за заболяването му (отначало не беше сигурно каква е причината), после за смъртта му, после и за намирането на сачмата и т.н.
  При цялото ми уважение към позицията му ми е трудно да се съглася с твърдения от рода на "най-големия съвременен български писател". Произведенията му заслужава да се изучават за да не се забравя каква лъжа беше системата. Но след не повече от 20-30 години, когато си отиде и последният от моето поколение няма да представляват никакъв интерес и вероятно ще бъдат свалени от програмите. Кой си спомня сега за "Разораната целина" например или за "Великият Гетсби", кой чете с интерес "Под игото" или "Клетниците" - сегашните ученици дори не могат да си представят обществените отношения тогава.
  За мен най-великият български писател от втората половина на 20-век е Радичков, но това си е мое мнение.

 59. 59 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1126 Весело

  До коментар [#55] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":двуизмерният и черно-бял свят е много удобен на индоктринирани индивиди . можеш да си обясниш всичко , без да разбираш нищо .
  —цитат от коментар 57 на pavur


  Приемливо обяснение, и разбираемо-И АЗ го разбрах😀 А в този форум развих способност да различавам индоктринираните нищожества от индивиди с различни възгледи от моя (не че е безгрешен, ама си е МОЙ, от над 50 г', с леки изменения😀)

  Нещо искрено и лично: Щото от както "изчезнах" от нрб не се мешах много с други "ИР", и след 2-3 сбирки на "Комитета за българо'израелската дружба" реших че за 300 мл безплатна ракия не си струва губенето на време, понятие си нЕмах за разните...."събития". ОБАЧЕ редовно (поне веднъж на 3-4 месеца) хойках до любимият ми Лондон, там местните ми познати ми разказаха за "българския чадър" ('сичките знаеха че съм българин).

  ОК, и преди това не се мешах с ИР, и дума не съм продумвал пред "медиите": Веднъж дваж се опитаха нещо в Израел, отсякох ги-ЦИОНИСТ съм, дойдох тук "НАПУК", и ТОЛКОЗ за миналото/настоящето! Но в Лондон (и Скандинавия/Западна Европа) просто казвах "израелец съм", не от къде съм дошъл в Израел.

  Щубелия? Вероятно да, ама такъв участвал в 3 1/2 войни, не скатавал се😀 Просто се стараех да не изпъквам, и да кяря в дреболиите с мацките, не да капитализирам миналото си😀
  До коментар [#57] от "pavur":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 60. 60 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 977 Любопитно

  [quote#59:"МОЙШЕ ТОЛКОЗ"][/quote]

  Имал си доста интересен живот, а ми харесва как коментарите ти тук показват мислене което не се влияе от ежедневните ни събития - личи си че живееш навън.
  С удоволствие бих пил по бира с теб ако ми се случи да ходя пак до Тел Авив (едва ли ще е скоро с тая корона). Е, то е въпрос и на теб да ти е интересно разбира се :-)

 61. 61 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Ако бяха го отровили с Новичок, сега можеше да е жив.

 62. 62 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  До коментар [#60] от "nigel":

  Ами ако имаш път насам (и време за губене)-свиркай😀

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 63. 63 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много опасен за властта е бил, направо на кантар е било да свали Тошо, на когото е бил любимия пудел малко по-рано. Алчността му е изяла главата. А басните, как някой 80-те е бил вкаран в затвора за вицове си ги разказвайте на събранията на псевдо репересираните, активни борци с комунизма и...измислици. След 9-ти септември се оказа, че има цели 40 000 уж активни борци против фашизма, ама чак като Червената армия дошла на Дунава го бутнали. Днешните псевдо борци против комунизма, псевдо репресирани и... ги задминахте май над 300 000 станахте. Ама как не го бутнахте тоз Тошо, а го свали Горбачов не е ясно.

 64. 64 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Хората, които пъръчаха това убийство може и да не са между живите, но сега техните гавази и шофьори управляват България и затова сме на този хал.

 65. 65 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  Много опасен за властта е бил, направо на кантар е било да свали Тошо, на когото е бил любимия пудел малко по-рано. Алчността му е изяла главата. А басните, как някой 80-те е бил вкаран в затвора за вицове си ги разказвайте на събранията на псевдо репересираните, активни борци с комунизма и...измислици.....
  —цитат от коментар 63 на Anton Andonov


  За 80те не знам, вече ме нямаше там😀 Ама Сашо Сладура за вицове са го пратили в Белене двайсетина години преди това, и там го изядоха свинете.

  Живеех на Ръкси и Графа, та ЛИЧНО С МОЙТЕ 'УБАВИ ЧЕРНИ ОЧИ съм виждал хайките за зозите и суинговете, през 50те и ранните 60те. В ИСИ съм бил на коНсомолски събрания където изключваха от коНсомола (и после от ИСИ) разни хора за "антиправителствена дейност"-ВИЦОВЕ!!!! Да, не ги пращаха в Белене (вече затворено) ама ги из'Фърляха от ИСИ (и други ВУЗ) и ...не ставаха инженери (предполагам и медици, физици, химици и математици, и други с ПОЛЕЗНО висше образование, тези от "директорския факултет" и руска филология не ги броя).

  Басни....на баба ти фърчилото басни, "умник" комундясал! Ай' заработвай си жълтите ст'инки от позитано, и ти душа носиш и корем требе 'а раниш, а сиренето с пари, няма вече ведомствени столовИ за другариата😀
  До коментар [#63] от "Anton Andonov":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK