"Влакът беше спрял на коловозите и аз видях там Менгеле"

Излезе биография на нацисткия престъпник Йозеф Менгеле.

Излезе биография на нацисткия престъпник Йозеф Менгеле.Излязлата на английски през януари тази година биография на Йозеф Менгеле - германски офицер от SS и лекар в нацисткия концентрационен лагер Аушвиц, вече е преведена на български език. Издател е "Сиела", а преводът е на Деян Кючуков.


Йозеф Менгеле (1911 - 1979) е вероятно най-известният военнопрестъпник на всички времена. Разкритията за неговите чудовищни експерименти в Аушвиц го превръщат в зловещ символ на жестокостта и безмилостната ефективност на нацистката идеология. Доказано е, че е подлагал хиляди деца на ужасяващи експерименти - оперирал ги е без упойка, заразявал ги е с туберкулоза. Садистичните експерименти му печелят прозвището "Ангелът на смъртта", а неуспехът в залавянето му продължава да хвърля тъмна сянка върху опита за налагане на справедливост след края на Втората световна война.


Автор на "Менгеле: Ангелът на смъртта" е американският историк Дейвид Маруел (69). През 1985 г. той става ръководител на екип в Службата за специални разследвания към Министерството на правосъдието на САЩ, натоварени със случая "Менгеле". Тогава за пръв път професионални историци участват като щатни членове в правен екип, използвайки своите знания и умения, за да подпомогнат съдебните производства, а разкритията, до които стигат, проследяват в смайващи детайли живота на д-р Менгеле.
Маруел е част и от екипа, който изследва предполагаемите останки на нациста, открити в бразилско гробище. В книгата си той изследва в детайли живота на Менгеле - образованието му, научните му интереси преди войната, участието във военните действия като част от отговорната за масови кланета SS дивизия "Викинг", назначаването му на ръководен пост в Аушвиц и последвалото успешно бягство в хаоса след капитулацията на Германия. Също и отношенията му с близките му и особено със сина му, контактите му с Айхман и с други нацистки престъпници, избегнали правосъдието.


"Донякъде карикатурният образ на Менгеле, създаден от книги и филми, като типизиран символ на злото, е добре известен. Много по-малко се знае за неговата личност и още по-малко за тайния живот на Менгеле в Южна Америка", се казва в анотацията на книгата.


Из "Менгеле - Ангелът на смъртта" от Дейвид Маруел


СЕЛЕКЦИЯТА


Може би най-смразяващият и познат образ на Аушвиц е сцената на "перона", където постъпващите затворници, объркани и уплашени, гладни и изтощени, биват сваляни от влака. Тук те стават обект на добре режисиран и ефикасен процес, станал известен като "селекция". Той ги лишава от останалото им имущество, разделя ги с близките им и ги сортира в две категории: такива, които ще останат живи - поне за известно време, за да работят, и други, които ще бъдат убити до часове.

Менгеле: Ангелът на смъртта
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Задълженията на Менгеле като лагерен лекар включват селекция както при пристигането на нови хора, така и рутинна, за отсяване на вече негодните. Процедурата невинаги е била извършвана от медицински персонал, но през пролетта на 1943 г. Едуард Виртс успява да промени нещата с довода, че лекарите са по-квалифицирани и ще избегнат минали грешки, като изпращане на трудоспособни затворници на смърт. Използването на лекари също затвърждава виждането, че изтреблението на евреи е въпрос на обществено здраве, акт за защита и опазване на расовата общност.


С други думи, лекарите изпълняват медицинска мисия в полза на народа.


През 1982 г. Рудолф Върба, избягал от Аушвиц през април 1944 г., ми описа как е протичало пристигането и разтоварването на влака. До пролетта на 1944 г. перонът се е намирал извън лагера Биркенау, на мястото на товарна гара Аушвиц. Щом се обявяло идването на нова композиция, там се разполагала част от охранителния батальон. Локомотивът се отделял от вагоните, а войниците от СС ги обграждали напълно, за да предотвратят бягства и загуба на ценности. Едва тогава вратите на вагоните се отваряли и на всички затворници било нареждано да излязат. След щателно преброяване ги нареждали в две колони - мъжете в едната, а жените и децата в другата. Те трябвало да минат под строй пред дежурния лекар на лагера, който да извърши "селекцията", разделяща колоната на две: наляво животът, а надясно смъртта. Старците се изпращали директно на гибел, както и майките с невръстни деца.


След така описания подбор се сформират три групи: жени за приемане в лагера; мъже за приемане в лагера; и мъже, жени и деца за незабавно обгазяване. Онези, които ще бъдат приети, изминават пеша краткото разстояние до Биркенау, а обречените на смърт се карат с камиони до един от двата комплекса с газови камери и крематориуми. Куфарите и другите лични вещи се транспортират до складовете с прякор "Канада", където ще бъдат инвентаризирани и предоставени за ползване на място, или изпратени обратно в Германия. Във вагоните влизат екипи за почистване, а чиновниците попълват съответната документация. В зависимост от размера на композицията цялата операция приключва до час-два. Полагат се всячески старания за намаляване на безпокойството сред затворниците, като им се предлага цял каталог лъжи относно техните съдби. Йозеф Ербер, офицер от СС, споделя в интервю през 1979 г., че мотото е било:


"Нека всичко е спокойно на перона, за да върви гладко по-нататък".


На 3 август 1964 г. в хода на процеса за Аушвиц във Франкфурт Ричард Бьок, шофьор от лагерния автопарк, отговарящ за превоза на обречените затворници до комплексите с газови камери, дава подробно описание за провеждането на подбора от Менгеле. Самият Бьок е от Гюнцбург и познава него и семейството му:


Влакът беше спрял на коловозите и аз видях там Менгеле заедно с още неколцина офицери. Не ги познавах всичките Отначало поговориха малко, а аз стоях облегнат на бронята на камиона и чаках. После Менгеле викна: "Докторите и фармацевтите да излязат напред!" Неколцина мъже пристъпиха бавно - истински господа, с измачкани костюми, но добре облечени, елегантни, някои носеха очила. После Менгеле даде знак, ето така, и те минаха покрай него, от лявата му страна.


Бьок показва жеста с палец и продължава сърцераздирателната сцена на подбора на новодошлите.


Една жена стоеше най-отпред. Видях я толкова ясно, че бих я познал и днес. Отначало я взех за онази филмова актриса, Ли¬лиан Харви. "На колко сте години?", попита я Менгеле. А тя отвърна: "На двайсет и девет". "Бременна ли сте?" "Да." "В кой месец?" "В деветия." И тогава Менгеле направи ето така.


Бьок жестикулира отново, с десния палец.


Тя отиде накъдето ѝ посочи, през релсите, от дясната му страна Подир нея имаше млад 24-годишен мъж. "Здрав ли си, силен ли си?", попита го Менгеле, а онзи отвърна: "Да". И Менгеле пак даде знак, наляво. Все същия знак, ту наляво, ту надясно, отново и отново. Накрая отиде до мястото, където стояха докторите. Сред тях имаше един стар, с бяла брада. Той не го попита нищо, само го посочи и махна надясно.


Бьок описва Менгеле като нетърпелив, отегчен или просто уморен от цялата процедура.


Жените с малки деца и онези, бутащи колички, се събраха вдясно, на отсрещната страна на релсите, отделно от докторите и младите и здрави хора.


По-нататък Бьок свидетелства за участта на изпратените към газовите камери. Той е присъствал на действително обгазяване и го описва в мъчителни подробности.


В подготовка за очаквания огромен наплив от евреи покрай депортациите от Унгария, през пролетта на 1944 г. е построена железопътна отсечка, водеща през главната порта на Биркенау и достигаща самото сърце на лагера, съвсем близо до комплекса от крематориуми II/III. С това подобрение разтоварването на композициите вече може да се извършва вътре, като по този начин се премахва необходимостта от охранителна рота и моторизиран превоз и значително се увеличава ефективността на процеса.


Д-р Маурициус Бернер, лекар от Унгария, също свидетелства на процеса във Франкфурт за преживяното при пристигането си в Биркенау на 29 май 1944 г.:


И потокът от хора тръгна напред, а аз казах на жена ми - бях с жена си и трите си деца, три малки дъщерички: "Не правете нищо. Важното е петимата да сме заедно, пък ще видим какво ще стане по-нататък".


Едва бях изрекъл думите, когато един войник дойде между нас и каза: "Мъжете надясно, а жените наляво", и ни раздели. Нямах време дори да прегърна жена си. Тя извика подир мен: "Ела, целуни ни!", Може би някаква женска интуиция ѝ подсказа грозящата ни опасност.


Изтичах през кордона към тях и целунах жена си и трите си деца. Бързо ме избутаха обратно и продължихме така - редом, но разделени. Между двата коловоза, между двата влака, далеч едни от други. После тълпата ме повлече и изгубих от поглед тях, моето семейство.


Бернер чува как някой вика: "Лекарите и фармацевтите да се съберат тук!" и се присъединява към голяма група, наброяваща по негов спомен към 70 души. Само от неговия град има 38 лекари и няколко фармацевти. Към тях доближават двама немски офицери, единият от които му е познат - това е Виктор Капезиус, посещавал практиката му като фармацевтичен търговски представител на ИГ "Фарбен". Капезиус превежда от унгарски на другия офицер, за когото Бернер по-късно научава, че е Йозеф Менгеле.


Бернер казва на Менгеле, че е оставил дипломата в куфара си, който е струпан заедно с останалите на перона, и пита дали може да я вземе. След като намира куфара и грабва дипломата и няколко семейни снимки, Бернер се връща при групата. Междувременно Менгеле се е придвижил двайсетина метра по-нататък и Бернер го вижда да стои пред тълпата, която се движи насреща му, а той я разделя с движение на ръката. Някои отиват надясно, а други, включително жени и деца, наляво. Бернер свидетелства:


Изведнъж видях жена си и трите си деца да се отдалечават от Менгеле. Хрумна ми да помоля д-р Капезиус за една услуга. Отидох до него и казах: Хер капитан [ ], имам две близначки, които се нуждаят от повече грижи. Ще работя каквото пожелаете, само моля, позволете ми да остана заедно със семейството си". Не знаех защо сме там, нито накъде отиваме. "Близнаци?", попита той. "Да." "Къде са?" "Ето там", посочих.


"Повикайте ги", заръча ми той.


Извиках имената на съпругата и децата си. Те се обърнаха, а аз им дадох знак да се върнат.
Те дойдоха, а д-р Капезиус сам улови за ръка близначките и ни поведе към д-р Менгеле. Доближихме откъм гърба му, а той ме побутна: "Кажи му". "Господин капитан", казах, без да знам ранга му. "Господин капитан, имам две деца близнаци." Исках да продължа да говоря, но той ме прекъсна: "По-късно, нямам време". И с пренебрежителен жест ме отпрати.


Капезиус нарежда съпругата и децата на Бернер да се присъединят към своята група, а той да се върне в неговата. Д-р Бернер никога повече не вижда семейството си.


По-голямата част от хората, срещнали Менгеле на перона при пристигането си в Аушвиц, загиват. Малцината оцелели си спомнят с болка за кратката среща, защото тя бележи мига на раздяла с близките им. Има и такива, които се заблуждават, че са били посрещнати от него, като го бъркат с друг лекар от СС или просто предполагат, че Менгеле трябва да е извършил чудовищното дело, оставило ги живи, а същевременно отнело любимите им хора. Историкът Зденек Зофка отбелязва, че някои оцелели твърдят, че Менгеле им е говорил на унгарски, а той не знае този език, за разлика от колегите си, фармацевта Виктор Капезиус и лекаря д-р Фриц Клайн. "Менгеле често е описван като висок и рус, докато той е само 175 сантиметра на ръст и тъмнокос." Според Зофка "почти всички затворници" от Аушвиц смятат, че са били подбрани от Менгеле.


Херман Лангбайн, бивш лагерист от Аушвиц и автор на авторитетната книга "Хората в Аушвиц", пише за това явление, което нарича "ефект на Менгеле", като за особена форма на "изместване в паметта":


Ако даден член на СС е многократно и публично цитиран във връзка с особено чудовищни дела, е възможно оцелелите да проек¬тират своите преживявания върху него... Неведнъж чувах оцелели да казват, че Менгеле им е сторил това или онова, макар в дадения момент той още да не е бил пристигнал в Аушвиц. Олга Ленгиел го описва като рус ангел, въпреки че Менгеле е подчертано тъмнокос. Накратко, всяко престъпление на анонимен лекар от СС е приписвано на Менгеле, за когото хората са изчели толкова лоши неща
Някои известни есесовци определено биват идеализирани постфактум. Така Фаня Фенелон нарича Менгеле "красив Зигфрид", а Терез Шасен пише: "Менгеле е безупречен в препасаната си униформа, висок, с лъскави черни ботуши, излъчващ чистота, благополучие и човешко достойнство". Ели Визел пък описва характерните му атрибути като "бели ръкавици, монокъл и всичко останало".


Лангбайн вижда Менгеле "почти всеки ден в офиса на лазарета, където върши рутинна канцеларска работа", и твърди, че Менгеле никога не го е впечатлявал като особено привлекателен или елегантен, нито пък го е виждал с монокъл. Дорис Берген, описвайки работата на израелския историк Наама Шик, също пише за "така наречения ефект на Менгеле", отбелязвайки как десетилетия по-късно спомените на оцелелите могат да бъдат моделирани от онова, "което са чели или слушали междувременно".


Джефри Хартман, който пише подробно за показанията на оцелелите, също отбеляза, че "всеки оцелял от Аушвиц, изглежда, е преминал през подбора на Менгеле, сякаш той е стоял на поста си по 24 часа на ден".

Изчезването на Йозеф Менгеле
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Всъщност Менгеле дежури на перона наравно с останалите медицински служители от лагера. Няма доказателства да е стоял там по-често или по-дълго от колегите си. Изглежда обаче, както предполага Зофка, "името Менгеле се е отделило от човека" и е станало "нарицателно" за всеки лекар в Аушвиц. Аналогично, историкът Кристофър Браунинг, описвайки свидетелско показание за среща на перона в Аушвиц с Ангела на смъртта, за която е доказано, че не се е състояла, нарича това "един от най-разпространените архетипни епизоди на Холокоста, широко тиражиран от книги и филми".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на id
  id
  Рейтинг: 432 Неутрално
 3. 3 Профил на Rocketman
  Rocketman
  Рейтинг: 0 Неутрално

  .... " Разкритията за неговите чудовищни експерименти в Аушвиц го превръщат в зловещ символ на жестокостта и безмилостната ефективност на нацистката идеология..."

  Иронията и цинизма на цялата работа е, че неговите експерименти водят до големи открития в медицината през следващите десетилетия. Менгеле е може би най известният но не е единственият, който е провеждал опити. Дори е аматьор в сравнение с отряд 731 на японската армия и експериментите провеждани от тях, чиито "трудове" са прибрани от американците. Десетилетия по късно дори участници в този отряд стават нобелови лауреати в областта на медицината.

 4. 5 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 486 Любопитно

  Пропагандна книга. Като прочетох за незабавно обгазяване и ми стана ясно.Не бих си купил такава литература.
  —цитат от коментар 1 на НеКой


  Отявлен поддръжник на ГЕРБ смята биография за убиеца Менгеле за пропаганда...

 5. 6 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 486 Любопитно

  До коментар [#3] от "Rocketman":

  Имате ли някакви доказателства за това, или щом го пише в интереньета, значи е вярно?

 6. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 8 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Никога никой не е намирал камери, в които биха могли да се обгазят и после изгорят толкова хора. Нито техниката е била на такова ниво, би трябвало да имаме идеална херметизация, за да не обгазят и тези, които извършват тези неща. Шестте милиона пък изобщо няма какво да се коментират, това е безумна цифра. Човешкото тяло гори бавно и остават следи. Сигурно е имало опити в тази насока, Хитлер не е обичал евреите разбира се, но не трябва да се измисля история. Жертви има от най-различни етноси и религии, нека да уважаваме всички.
  —цитат от коментар 7 на НеКой


  Нещата които представяте за факти са идиотски. Вие сте неграмотен и необразован индивид с огромно его. Типичен образец на Дънинг-Крюгер.

 8. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2816 Неутрално

  .... е вероятно най-известният военнопрестъпник на всички времена."

  А единствените използвали атомни бомби и ориндж са борци за мир. И рабира се демокрация

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 10 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  До коментар [#8] от "Nick F":

  Дайте фактите, г-н образован.
  Ама не само литература.

 10. 11 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  Няма по-голямо и по доказано престъпление в новата човешка история от Холокоста, наречен "окончателно решение" и проведен от фанатизирани идиоти,изживяващи се като интелектуалци и културтрегери на "Нова Европа". всякакви приказки за "пруско синьо" и "грешно преброяване" са оправдания на нацистката жестокост - 6 милиона избити по расов признак, от тях милион и половина деца.

  Свободата, Санчо...
 11. 12 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  Щом евреите казват, че са избили 6 милиона от тях за 5 години, то аз пък казвам, че турците са избили 60 милиона българи за 5 века.
  Хайде да видим, кое е близо до истината.

 12. 13 Профил на gazolinerabp
  gazolinerabp
  Рейтинг: 354 Неутрално

  След като нацизма е голямо зло , защо постоянно се пише за него.
  Нетрябва ли да тъме в забвение.

 13. 14 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  До коментар [#13] от "gazolinerabp":

  Германия е платила на Израел между 80 и 100 милиарда марки като компенсация.
  Ето затова се пише.

 14. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2816 Неутрално

  До коментар [#11] от "Bornagain":

  Има доказано но премълчавано, атомни бомби и ориндж продължават да убиват и осакатяват

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 16 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Откъса , който прочетох , лъха на тенденциозност , но в крайна сметка историята се пише от победителите....хора като Менгеле ....по точно трудовете им , спвстяват десетки години труд и развойна дейност на САЩ,СССР,Великобритания , Франция....в онова време не са се погнусили да използват достиженията на "нацистката" наука....

 16. 17 Профил на ddj13646348
  ddj13646348
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "Nick F":Дайте фактите, г-н образован.Ама не само литература.
  —цитат от коментар 10 на НеКой


  Каквито и факти да ни се дадат, винаги ще ги отричате. Така че, дайте да не се хабим.

 17. 18 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3093 Неутрално

  Колко книги има за сръбският геноцид над българите в Македония?
  Колко филма има за това?
  ОК ли е да се отрича българския геноцид в Македония?
  Има ли поне един паметник на избитите и преследваните заради българщината си българи в Македония.
  С отричането на всичко това ли ще влезе Македония в Европейския съюз?

 18. 19 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  До коментар [#12] от "НеКой":

  Близо до истинaта е 1.0, твоят IQ...

 19. 20 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  Партията на Хитлер е Национал СОЦИАЛИСТИЧЕСКА. Социалистическа партия!!! Съпартийците на Хитлер са СОЦИАЛИСТИ! И до момента продължават манипулациите на левичарите, комунистите, социалистите и всякаква подобна измет, да представят партията на Хитлер като фашстка, като нацистка, но в никакъв случай да не се допуска да бъде наричана "социалистическа", каквато действително е. Германската социалистическа партия на Хитлер е обявена, осъдена и заклеймена като престъпна и цялата соц-левичарска измет се страхува да не бъде приравнена към нея, защото е абсолюто същата.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 20. 21 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4320 Весело

  До коментар [#5] от "peaspiring":

  Той признава само Винету! 😂🤣

 21. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 23 Профил на ddj13646348
  ddj13646348
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#20] от "quatro_4x3":

  Комунисти и фашисти са едно и също. Далече са от либералните демокрации.

 23. 24 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 908 Неутрално

  До коментар [#18] от "blondofil":


  Колко книги има за сръбският геноцид над българите в Македония?Колко филма има за това?ОК ли е да се отрича българския геноцид в Македония?Има ли поне един паметник на избитите и преследваните заради българщината си българи в Македония.С отричането на всичко това ли ще влезе Македония в Европейския съюз?
  —цитат от коментар 18 на blondofil


  Само пример:

  "За пореден път паметната плоча на Мара Бунева в Скопие стана жертва на посегателство. Монументът, който бе поставен на кея на река Вардар до лобното място на прочутата членка на ВМРО от Българския културен клуб в Скопие, издържа едва около 6 часа, преди да бъде счупен. "

 24. 25 Профил на ddj13646348
  ddj13646348
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#17] от "ddj13646348":Добре, съгласен.60 милиона е обгазил Хитлер, нека да е на едро.Вие така спорите, с внушения.Точно като неговия човек Гьобелс и като него де.
  —цитат от коментар 22 на НеКой


  Не се хабете. Никой няма да заобича идола ви Хитлер.

 25. 26 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  Няма по-голямо и по доказано престъпление в новата човешка история от Холокоста, наречен "окончателно решение" и проведен от фанатизирани идиоти,изживяващи се като интелектуалци и културтрегери на "Нова Европа". всякакви приказки за "пруско синьо" и "грешно преброяване" са оправдания на нацистката жестокост - 6 милиона избити по расов признак, от тях милион и половина деца.
  —цитат от коментар 11 на Bornagain


  Българските комунисти извършват същото в България с българския елит, унищожават го, по заповед на руските комунисти! По какво се различават от социалистите от партията на Хитлер??? Партията на Хитлер е Национал СОЦИАЛИСТИЧЕСКА и са ни промити мозъците да я приемаме само като национал, но не и като социалистическа!!! Няма разлика в действията на българските комунисти и германските социалисти.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 26. 27 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  В днешни дни доста български младежи биват вербувани за крайни идеологии с обещанието, че когато отворят лагерите за цигани, гейове, либерали и непокорни журналисти, тях ще ги повишат от нощен пазач на строеж в стражар на вишката на концлагера, с право да си сваля за себе си златните коронки от зъбите на обгазените трупове.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 27. 28 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 622 Любопитно

  До коментар [#18] от "blondofil":

  Чел ли си това?

  http://www.librev.com/index.php/prospects-bulgaria-publisher/2994-1915

  Някаква долна и гнусна пропаганда, която се опитва да ни представи като същите мръсници, както останалите балканци. Нас, гордите и благородни и милостиви хора, представяш ли си?

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 28. 29 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  До коментар [#20] от "quatro_4x3":Комунисти и фашисти са едно и също. Далече са от либералните демокрации.
  —цитат от коментар 23 на ddj13646348


  Фашисти са само хората на Мусолини. В Германия са социалисти. В СССР са комунисти, "строящи" социализъм. След като СССР и Хитлер се сдавят 1941-ва година, руснаците започват да наричат германските си другари "Фашисти", защото не им е удобно да ги наричат социалисти. Нали тогава руснаците "строят" социализъм?! Не върви! А преди това са били братушки!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 29. 30 Профил на block
  block
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Никога никой не е намирал камери, в които биха могли да се обгазят и после изгорят толкова хора.
  —цитат от коментар 7 на НеКой


  странно... аз пък съм ги виждал в освиенцим. тура беше 2 часа и нещо но аз се разкарах след половин час. досега и да съм имал някакви бледи надежди, че си просто платен трол те се изпариха - не знам какъв човек си ама ...
  не мога да повярвам направо.

 30. 31 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3836 Неутрално

  До коментар [#3] от "Rocketman":

  Дай да ги видим кои са тези нобелови лауреати и доказателства за казаното?

  klimentm
 31. 32 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Вчера гледах отново "Кървав диамант" и попрочетох, за да си опресня паметта. Белгийският крал Леополд Втори е избил 10 милиона африканци по особено жесток начин. на тези, които не са изпълнявали нормата на каучуковите плантации, са им рязали ръцете. https://www.dw.com/bg/зверствата-на-леополд-втори/a-16750260

  Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
 32. 33 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1327 Любопитно

  До коментар [#20] от "quatro_4x3":
  Всъщност дори е работническа. Оттам и името и- NSDAP. Като всеки дтуг бездомник и Хитлер е пропот с омраза към тези, успели да се оправят по- добре в живота, тъй- като успешно са завършили училище- ,,еврейте”! Истински комунист- пропит с омраза към успелите овцепас/бездомник!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 33. 34 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2234 Весело

  Пропагандна книга. Като прочетох за незабавно обгазяване и ми стана ясно.Не бих си купил такава литература.
  —цитат от коментар 1 на НеКой


  Ционистите влагат много пари и енергия за такава пропаганда, доктора обаче е пощадил живота на много немски цигани, което е някак толерантно и либерално за хитлеризма!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 34. 35
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2234 Весело

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

  Вчера гледах отново "Кървав диамант" и попрочетох, за да си опресня паметта. е избил 10 милиона африканци по особено жесток начин. на тези, които не са изпълнявали нормата на каучуковите плантации, са им рязали ръцете. https://www.dw.com/bg/зверствата-на-леополд-втори/a-16750260
  —цитат от коментар 32 на proventuss


  Белгийският крал Леополд Втори не е карал евреи да му работят на плантациите и за това се смята за безобиден, като от мейнстрийма не го споменават с лошо!

 35. 36 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2135 Любопитно

  Никога никой не е намирал камери, в които биха могли да се обгазят и после изгорят толкова хора. Нито техниката е била на такова ниво, би трябвало да имаме идеална херметизация, за да не обгазят и тези, които извършват тези неща. Шестте милиона пък изобщо няма какво да се коментират, това е безумна цифра. Човешкото тяло гори бавно и остават следи. Сигурно е имало опити в тази насока, Хитлер не е обичал евреите разбира се, но не трябва да се измисля история. Жертви има от най-различни етноси и религии, нека да уважаваме всички.
  —цитат от коментар 7 на НеКой


  Какъв е проблемът да се обгазят в банята 100 човека! Всичко става за броени минути!? Горенето в крематориума след това продължава денонощно!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 36. 37 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 271 Неутрално

  До коментар [#7] от "НеКой":

  Да отричаш Холокоста в много държави е престъпление. Ако бяхме държава на място със сигурност щеше да си получиш заслуженото...

  А това че си отявлен фен на ГЕРБ и Гешефф, говори още повече само за себе си...

  Freedom of speech
 37. 38 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  Партията на Хитлер е Национал СОЦИАЛИСТИЧЕСКА и са ни промити мозъците да я приемаме само като национал, но не и като социалистическа!!! Няма разлика в действията на българските комунисти и германските социалисти
  —цитат от коментар 26 на quatro_4x3


  Партията на Хитлер е създадена много преди самия Хитлер да стъпи там. Била е малка незначителна работническа партийка, а речите на ораторите са били в една кръчма. И тогавашните лидери не са искали да бъдат социалисти, затова името "социелистическа" е липсвало. Едва след отиването на Хитлер и превзмането на партията, той добавя "социалистическа към "национал". Прави го с ясна цел - за да привлече към партията и социалистите, а не само работниците националисти. Защото по онова време след ПСВ Германия е срината, работни;ите са бедни и настроени националистически. Самият Хитлер мрази комунисти, социал-демократи, социалисти. Той често чете речи срещу комунистите, които са били подпомагани от Сталин по това време и логично слага в един кюп руснаци, комунисти, социал-демократи.

  За да се издигне Хитлер, който уж е социалист и комунист, е разчитал основно на богати хора от бизнес фамилии и благоридническо потекло. Именно богатите германци му подават ръка и средства, за да може той да укпери партията си и да стигне до Канцлер. Хитлер е на първо място националист, на второ място антикомунист, на трето място антисемит и чак тогава социалист. И това лесно се доказва - на изборите за Бундестаг именно социал-демократите са най-големите му опоненти и той атакува именно тях, за да им вземе гласовете и електората.

  Фашисти са само хората на Мусолини. В Германия са социалисти. В СССР са комунисти, "строящи" социализъм. След като СССР и Хитлер се сдавят 1941-ва година, руснаците започват да наричат германските си другари "Фашисти", защото не им е удобно да ги наричат социалисти.
  —цитат от коментар 29 на quatro_4x3


  Произход на думата "фашизъм": "Италианската дума fascismo е производна на „фашо“ (fascio), сноп слама, която от своя страна произлиза от латинското fasces („фасции“).Фасциите представляват сноп пръчки около брадва, древноримски символ на властта на гражданските магистрати. Името „фашо“ се използва от края на XIX век от различни политически организации в Италия, подобни на гилдии или синдикати и имащи различна идеология, най-често лява. Една от тези организации, основана през 1919 година от Бенито Мусолини, става основа на Националната фашистка партия. Фасциите символизират сила чрез единство – отделната пръчка се чупи лесно, докато снопът е труден за чупене. Фашистите изповядват идеята за еднопартийна държава."

  Общото между Мусолини и Хитлер е Национализмът. Издигането на националната идея като култ. И както си личи от текста, тези гилдии, "фашите" често са били леви. Много хора плавят грешката да мислят за Хитлер, Сталин, Мусолини и останалите като за "леви или десни". Не. Хитлер нито е ляв, нито е десен. Мусолини също. Те са националисти. Сталин, който управлява комунистическа страна, силно застъпна пропагандата за величието на СССР пред всичко останало. СССР не е единна нация, поради което там има и силен соцалистически елемент за скрепване. Но и тримата са били националисти на първо място и после леви или десни.

  Комунизмът, фашизмът, ислямизмът и всяка друга подобна идеология са едни същи по вид, няколко страни на една монета. За тях е важно нацоналното единство и произхождащите от него единен водач Бащица и неговите тиранични методи на управление. Чак след това идва насочеността, но тя е основна стръв за масите - едните бащици залагат на лявата идея, другите на дясната, третите на религиозната. За да следват лидера си, хората тряба да вярват, че следват идеологията, а Бащицата е техен водач по правия път и слуга на идеята. Което няма нищо общо с истината, но за тълпата това не е известно. Не се опитвайте да делите фашизма от нацизма от комунизма от исламизма. Всички те са едно и също. Хитлер може да е бил ляв или десен, но на първо място е бил един гладен националист на младини и после загладил косъм националист на старини.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 38. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 39. 40 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Престъпленията на нацистите са добре документирани, с Германска точност и педантичност. Затова е безпредметно да се спори. Холокост е имало. Да оставим настрана убитите. Самият факт, че някаква власт идва, депортира хора, защото били Евреи, после разделя семействата на перона и натататък са още издевателства и унижения - това няма как да се прости. Ако бях Евреин, може би щях да разруша Европа (метафора, но мисля, не е далеч от истината). Защото ЦЯЛА Европа го прави, а го пише на гърба на Германия. Единствено България спасява и то само своите Евреи, което е голямо достоинство. Прави го и Дания до попадането и в пълна окупация. Съмнявам се дълбоко в медицинската полза от експериментите - навсякъде са общи приказки и единственото конкретно постижение за което знам направата на най-подробния анатомичен атлас на базата на обречени за целта хора. Човек остава тотално без думи и тотално дезориентиран, четейки само за такива ужаси. Обезпокоителна е логиката на генезиса на тия неща. До към средата на 19-ти век, горе-долу във всички общества има силни религиозни устои като основа на морала и поведението на хората. Напредъкът на науки и мислене води до изместване на религиите на заден план и този вакуум се запълва от идеологии - болшевизъм, нацизъм, фашизъм, национализми, патриотизми от всякакъв вид, милиони манифестират, скандират (дали зиг-хайл или КПСС е без значение), но има някава вяра, идеали (дали за равенство или чиста раса или каквато идиотия се сетите), но в крайна сметка, всички тези идеологии се оказват право от преизподнята и резултират в смъртта на поне Двеста Милиона души в течение на 20-ти век. Сега идеологиите залязват (освен някакви уродливи идеологии-джуджета като феминизъм, лгбт, еко-талибани, антифа, блм и пр. които нямат потенциала да нанесат мащабни вреди като предишните. Аз нямам проблем с Евреите, Германците, Черните, Ескимосите, Татарите или Индийците. Просто не искам никой да ми пречи, аз също никому не преча. Е, не може ли хората, всеки да си пие питието и да си хапва мезето на прохлада, без да пречи. Не може ли всеки индивид да си има уважавано от другите пространство, и правата му да не се накърняват от някакви тъпашки държави, идеологии, идеали, велики цели и пр. кретенизми, които замърсяват Божието пространство и ни пречат да живеем? В 20-ти век, при този огромен напредък, когато има възможност всеки човек да е сит и живее нормално да са изтребени толкова хора е гротескен абсурд, при това планирано, преднамерено, аргументирано и без възможност за защита и възражение. За атомните бомби не сте прав колега - те спасяват живота на половин милион войници, които са щели да загинат, при инвазия на Япония, подобно на Нормандия и последвалия Западен Фронт. Там е война и няма как другояче. Обаче, да се депортират, въдворяват и избиват хора, цели населения, при най-страшни унижения и дехуманизация не може да се оправдае по никой начин и може би изкупление е невъзможно. Пълен абсурд. И пак твърдя, че Хитлер беше прав за несправедливостта на Версай, за Судетите, Силезия и Полша, дотам добре, но изтребление на хора не може да бъде оправдано и с най-виши идеали, каквито и да са те. Всеки човек на тая Земя е част от Творението, всеки живот е ценен независимо дали е чист Ариец, Циганин, Евреин, Черен, Зелен, Лилав и пр. Милионите изпратени в Сибир или разстреляни от чекистите също по никой начин не са заслужили такава съдба. А бе изобщо, как една държава или каквато и да било формация ще ми определя дали и как да живея на тая Земя? Да си ги заврат идеологиите, философиите, съображенията и тъпите разсъждения там, където слънце не огрява и да не ме безпокоят. Сега ми приказват за въглероден отпечатък, разни идиоти агитират за ваксини против грип (и ковид), а бе карай си колата, не гледай брейн-уошинг тъпотиите по ТВ и живей нормално, като човек. Разстроих се от тия откъси в статията.

 40. 41 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  [quote#35:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"][/quote]

  Въпреки че съм привърженик на Колониализма и Империализма, да, Леополд 2-ри е изрод и по тоя въпрос няма как да има две мнения. Заради такива като него се засенчват хора като Алберт Швайцер, Ливингстон, велики откриватели и експлорери, хиляди мисионери, направили училища в най-дълбоките джунгли, хората донесли течаща вода, елементарна хигиена, прекарали пътища и железници, построили великолепни градове и летища.

 41. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 44 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  До коментар [#9] от "дерибеев":

  Така или иначе благодарение на тези две бомби, а не на СССР, в следващите дни Япония капитулира и настъпва краят на Втората световна война. Въпреки че за съжаление загиват стотици хиляди невинни граждани. Нещата са противоречиви. Но това е историята.

 44. 45 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1031 Гневно

  До коментар [#38] от "Lou":Герги, цалувай
  —цитат от коментар 43 на Мунчету на Боеку


  Ти не спиш ли ма? Не съм те възпитавал да мърсуваш по цели нощи!

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 45. 46 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 911 Неутрално

  "The death of the man king" е доста поучителна кинга, както и "Unit 731", "Not ordinary men" също. От 3-мата сатрапи на 20 век Хитлер, Сталин и Мао, Мао е най-опостушителен, но е политически некоректно да се пише нещо за него. И въобще се чудя как свастиката е дамгосана а сърпа и чука не, след като марксистката идеология е виновна за много повече невинни жертви в световен мащаб!

 46. 47 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Не е истина какви коментари чета. Да, нацизмът и комунизмът са двете най-големи злини на 20-ти век. И коментарите по-горе го доказват.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 47. 48 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 762 Неутрално

  До коментар [#20] от "quatro_4x3":

  Какво значи нацистка? От първите две срички на пълното име на хитлеровата партия - Национал-социалистическа германска работническа партия! Под червено знаме и с лозунга на Готфрид Федер - "Пролетарии от всички страни...". Поне в началото на дейността си. Разликата от другите социалисти е, че германските НЕ СА интернационалсоциалисти, а само национал.

  без подпис!
 48. 49 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Имам чувството, че много хора изпитват някакъв нездрав интерес към тази тематика. А издателствата отговарят на тренда и бълват посредствени книги за татуировчици, Аушвици и Менгелета. Трагедията е превърната във водевил - типично за времето.

 49. 50 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2965 Неутрално

  До коментар [#11] от "Bornagain":

  За протокола,геноцидът над евреите не е бил наричан "окончателно решение". Под "окончателно решение" се е разбирало насилствената емиграция на евреите от Европа в Мадагаскар или някоя друга африканска страна.

  Какъв е смисълът да се пише цяла книга (!) за психопат като Менгеле?! Каква е ползата от такава книга?! Все едно да четете биографията на изверга Газдов - началник на комунистическият концлагер "Белене"! Само перверзник би се интересувал от живота на такива психопати.

 50. 51 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2965 Неутрално

  До коментар [#49] от "elena_pipilota":

  С издаването на такива "книги",левичарите по света целят да обявят всеки дръзнал дори мъничко да оспори някои неща в тези "книги",за враг и нацист.

 51. 52 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  Нещата които представяте за факти са идиотски.
  —цитат от коментар 8 на Nick F


  Абсолютно!

  Да си спомним, например, официалната версия, как Иван Демянюк е примъкнал и стегнал дизелов двигател от Т-34, та да трови и избива евреи в Треблинка ..

  Отнейде е намирал нафта, носил я е с туби, неуморен , после двигателя боботи по цяла нощ ..
  Лошо е само, че в дизеловите изгорели газове има повече кислород , отколкото в бензиновите - 25% кислород, и с тях се унищожават евреи, много по-трудно отколкото с обикновен бензинов мотор..

  Въпрос - а защо е цялата тази афера на Иван Демянюк, защо му е бил този дизел, от къде е намирал нафта, въобще какво се е случвало?

 52. 53 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  Какъв е проблемът да се обгазят в банята 100 човека! Всичко става за броени минути!? Горенето в крематориума след това продължава денонощно!
  —цитат от коментар 36 на Julian Mall


  Проблемът с баните е огромен - в мазилката по стените не е открит цианид, ама и милиграм няма ..

  Проблемът с крематориумите също е огромен - съвременни крематориуми, не могат да унищожават с такава бързина и ефективност човешки тела, както някогашните фашистки, на антрацит ..

 53. 54 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#26] от "quatro_4x3":

  Има разлика! Българските комунисти са били, пребивали и убивали българи, защото не са искали да се пишат македонци! Чак, когато бай Тошо идва на власт това се променя.

  Нали ръководителят на македонската ком партия е предаден от българските комуняги на Тито и разстрелян само защото не е искал да се пише македонец, а българин! Македонските комунисти в болшинството си не са себили срещу немците, понеже Хитлер ги освобождава от страшното гръцко-сръбско робство!

 54. 55 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#51] от "deaf":

  Бях в Израел и гледах по един ТВ канал документален филм как Англия изпраща насилствено в СССР хора прогонени от октомврийската революция. Тези хора са били веднага разстрелвани - около 3 милиона човека. Понеже американците не са ги предавали на съветските фашисти хората са бягали в американската зона. Имаше снимка как един английски войник откъсва главата на бебе, Понеже майка му се опитва да се спаси с бебето и бяга към американската зона. Онзи изверг се опитва да ги спре! Подчертавам, че това съм го гледал по израелска телевизия! Е с какво немците са били по-лоши от англичаните и руснаците? Сталин е избивал хората ей така, същото е правило пияндето Чърчил! Тези двамата са много по-големи престъпници от Хитлер!

 55. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 57 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#50] от "deaf":

  Многократно си доказал, че ти липсват знания и не се информираш преди да пишеш. Нарича се точно окончателно решение, защото са сметнали че чрез избиването им окончателно ще решат въпросът с евреите. Логично е, избиваш ги всички и окончателно решаваш еврейският въпрос...

  Чети повечко и не си позволявай да обясняваш кое как е преди да си се убедил с проверка, че е така.

  Модератора е неадекватен!
 57. 58 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  В днешни дни доста български младежи биват вербувани за крайни идеологии с обещанието, че когато отворят лагерите за цигани, гейове, либерали и непокорни журналисти, тях ще ги повишат от нощен пазач на строеж в стражар на вишката на концлагера, с право да си сваля за себе си златните коронки от зъбите на обгазените трупове.
  —цитат от коментар 27 на cinik


  Коронките вече не се правят от злато.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 58. 59 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Холокостът, безусловно, е факт.

  Друг е въпросът, че има и измислици и преувеличения. В статията са споменати някои от тях.

  Но има и много други.

  И все пак би било грешка заради тези неточности да се поставя под съмнение самия факт на Холокоста. Дали са били избити 6 милиона евреи или, да речем, "само" два милиона - това е второстепенно.

  Така или иначе, това си остава жестокост, която по мащаб няма еквивалент в Европейската история.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 59. 60 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2965 Неутрално

  До коментар [#57] от "Ivan_":

  Първи ФАКТ,световното еврейство обявява война на Германия на 24 март 1933г.,(още преди Хитлер да успее да седне в канцлерското кресло). Каквото повикало,такова се обадило.

  Втори ФАКТ,преводачът на Хитлер,Шмид,пише в мемоарите си,че той Фюрера е съобщил на Мусолини забележи,през юни 1940г.:"На Мадагаскар скоро ще има еврейска държава".

  Трети ФАКТ,на 7 март 1942г. Гьобелс пише меморандум в защита на Мадагаскарският план за принудителна емиграция на евреите,като говори за цитирам:"...окончателно решение на еврейският въпрос".

  Хайде стига ти толкова...

 60. 61 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2965 Неутрално

  До коментар [#59] от "Николов":

  Последното изречение е лъжа! Или хайде да го наречем незнание. В европейската история е имало геноцид с повече жертви от евреите. Сега не ми се рови в книгите,но цар Митридат е избил някъде около 300 000 цивилни древни римляни в Мала Азия на територията на днешна Турция. Смятай сам,но като имаш на предвид,че тогава римският народ е наброявал към един милион души.

 61. 62 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#60] от "deaf":

  Колега, пак да ти го напиша чети повечко. Не зле и да използваш аналитичен анализ. Еврейският въпрос в нациска германия се разглежда динамично през цялото управление на нацистите. Провеждани са много срещи на клито са обсъждани въпросите по въпроса и са изпълнявани решенията взети на тези срещи. Последната среща на която се е дискутирали какво да се прави се провежда в една вила до едно езеро. На нея шрисъстват всички висши нациски функционери имащи отношение към въпроса. Именно там се вземат решенията за проввждането на холокоста, назначават се и хората които да организират, руководят изпълняват и монтролират изпълнението. Това е срещата на което се взимат решенията за окончателното решаване на еврейският въпрос и решениято е да се избият всички евреи. Това е окончателното решение, избиването на евреите. Последвалите събития с холокоста са резултат на взетото на тази среща решение. Сега си направи домашното и прочети коя е вилата и съответно какво е решено на тази конференция и кои са на истите участващи в този процес.

  ПП Не е лошо да осъзнаеш , че на този свят се използват различни управленски и преговорни тактики и че някой политик е казал на някой нещо не означава че това е така. Визирам "фактите" които цитираш
  Хитлер е казал че ще построи хилядолетен райх ФАКТ казал го е... Е видяхме какво стана с този факт...

  Модератора е неадекватен!
 62. 63 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2965 Неутрално

  До коментар [#62] от "Ivan_":

  Уфф,аман! Пак лъжеш! На срещата във Ванзее се решава евреите да бъдат депортирани в лагери на Изток. Нищо друго! И причината е само една - изненадващата (за Германия) война със СССР. Затова и евреите като враждебни хора се настаняват в лагери. Същото прави и САЩ с японци американски граждани - затваря ги в концлагери.

 63. 64 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1661 Любопитно

  До коментар [#57] от "Ivan_":Първи ФАКТ,световното еврейство обявява война на Германия на 24 март 1933г.,(още преди Хитлер да успее да седне в канцлерското кресло). Каквото повикало,такова се обадило.....
  —цитат от коментар 60 на deaf


  Да те питам, плахо-в коя от дупките си беше заврял пръста си, преди да изсмучеш от него този "Първи ФАКТ"😀😀😀😀😀?!?!?
  До коментар [#60] от "deaf":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 64. 65 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#63] от "deaf":

  Не, не се решава това на срещата. Изключително неосведомен си.
  Развитието на нацизма в Германия върви едновременно с развитието на расовата теория. Тази теория е видеща за нацистите много преди да започне каквато и да е война ако толкова не си чел поне следва да се сещаш за погромите над евреите през 30 те... Та въпросната теория разделя расите по върховенство като най отгоре е арийската раса и близките и, за които е отредено да са управляващите и надолу следват д угите раси, като средните са определени за робо на арийската а нисшите в тази катогерия попадат и евреите са определени за унищожаване. Нацистите не са избивали само евреи, избивали са и цигани като пример.

  Следващото нещо расовата теория се развива на принципа на непълноценост, разглежда хора като товар за обществото. Съгласно нея неизлечимоболните включая душевноболните също са товар . Първите организирани умъртвявания са на душевноболните немци, които са избити в т.н. душегубки, камиони чиито отработени газове се отвеждат в херметически затворени каросерии и хората в тези каросерии умират от задушаване. Това става преди каквато и да е война да е започнала също...

  Коега, пишеш диста в този форум и много често неверни неща, коригираме те, вместо да ни обявняваш как си прав, а ние бъркаме, вземи и погледни какво ти пишем и научи как са нещата, ако го правиш редовно слвд няколко месеца ще си вдигнал собственото си познание на по високо ниво.

  Ситуацията е лесно обяснима и ако погледнем вчерашният пример с техническа тема. Пишше че дизеловите двигатели били най тихите и радарите не ги хващали. Те радарите не ги хващат защото радара не се занимава със звуци с това се за имават сонарите което е първото драстично твое незнание, второто е че били тихи, както ти написах толкова са тихи че задължително ги изключват ако искат да са тихи. Жалкото е, че даже не четеш коментарите и информацията в тях, понеже там си пишеше, чд самолетоносача може да мине в тих режим точно изключвайки двигателите...

  Не изглежда да си лош човек но незнанието ти е доста...

  Модератора е неадекватен!
 65. 66 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#57] от "Ivan_":Първи ФАКТ,световното еврейство обявява война на Германия на 24 март 1933г.,(още преди Хитлер да успее да седне в канцлерското кресло). Каквото повикало,такова се обадило.Втори ФАКТ,преводачът на Хитлер,Шмид,пише в мемоарите си,че той Фюрера е съобщил на Мусолини забележи,през юни 1940г.:"На Мадагаскар скоро ще има еврейска държава". Трети ФАКТ,на 7 март 1942г. Гьобелс пише меморандум в защита на Мадагаскарският план за принудителна емиграция на евреите,като говори за цитирам:"...окончателно решение на еврейският въпрос". Хайде стига ти толкова...
  —цитат от коментар 60 на deaf


  Всъщност Мадагаскар е план "б". Първоначалната идея е евреите да бъдат пратени в Палестина, да си правят държава там. Следва преложение към Великобритания, тъй като, знаем ,по това време тя владее тази територия. Великобритания отказва. Та, съвсем сериозно - Хитлер може и като ционист да бъде разглеждан.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 66. 67 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2965 Неутрално

  До коментар [#66] от "schwimmwagen":

  Напротив! Хитлер е бил категорично против евреите да бъдат настанени в Палестина защото е разбирал,(за разлика от други лидери),че ще се стигне до война между тях и арабите. И се оказа прав.
  Британия е предлагала (уж) евреите да бъдат преселени в нейната колония в Африка Родезия или Уганда беше,(сега не си спомням с точност). Но после се отказва. Въобще,Англия играе много мръсна игра... Всеки път,когато Германия предлага някъде по света да се основе еврейска държава,Лондон все си намира причини да се опъва...

 67. 68 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#66] от "schwimmwagen":Напротив! Хитлер е бил категорично против евреите да бъдат настанени в Палестина защото е разбирал,(за разлика от други лидери),че ще се стигне до война между тях и арабите. И се оказа прав.Британия е предлагала (уж) евреите да бъдат преселени в нейната колония в Африка Родезия или Уганда беше,(сега не си спомням с точност). Но после се отказва. Въобще,Англия играе много мръсна игра... Всеки път,когато Германия предлага някъде по света да се основе еврейска държава,Лондон все си намира причини да се опъва...
  —цитат от коментар 67 на deaf


  Има си официални дипломатически документи за предложението на Райха към Великобритания по тоя въпрос. Извън всякакво съмнение е. По онова време не съществува познатото ни напрежение между евреи и араби.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 68. 69 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2965 Неутрално

  До коментар [#65] от "Ivan_":

  Не гледай какво ти говори някой лидер,а какво върши. Хитлер може и да е имал расистки изказвания и писания,(зависи кой какво разбира под термина расизъм!),но на практика не е стигал до крайни расистки действия.

  Това за радара го знам разбира се,но в бързината ме мързеше да го сменя със сонар.

 69. 70 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  И още нещо:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Haavara_Agreement

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 70. 71 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2965 Неутрално

  До коментар [#68] от "schwimmwagen":

  То не съществува напрежение и между българи и гърци,но какво ще стане ако гърци се заселят в Родопите,под предлог че като наследници на византийците тази територия им се полага?!
  Хитлер е считал арабите за свои приятели и му е било ясно,че ще възникне война ако евреите бъдат заселени в Палестина.

 71. 72 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2965 Неутрално

  До коментар [#70] от "schwimmwagen":

  Признавам,че си прав. Но става дума само за някакви си 50 000 немски евреи преселени в Палестина.

 72. 73 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#68] от "schwimmwagen":То не съществува напрежение и между българи и гърци,но какво ще стане ако гърци се заселят в Родопите,под предлог че като наследници на византийците тази територия им се полага?! Хитлер е считал арабите за свои приятели и му е било ясно,че ще възникне война ако евреите бъдат заселени в Палестина.
  —цитат от коментар 71 на deaf


  Това ясно, но чак пък Хитлер да се вълнува толкова от бъдещето напрежение между евреи и араби на хиляди километри от германия, не ми се вярва. Целта му е да няма еврейска общност в Райха и съвсем логично му се струва да ги изпрати в прародината им.
  Дори пише ,че ако трябва - луксозни крузни кораби ще им осигури за извозването.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 73. 74 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  До коментар [#49] от "elena_pipilota":

  Точно.
  Мен ме гнус да чета за тези масови убийства.
  Знам от историята предостатъчно та да чета още за същото в подробности.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 74. 75 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#70] от "schwimmwagen":Признавам,че си прав. Но става дума само за някакви си 50 000 немски евреи преселени в Палестина.
  —цитат от коментар 72 на deaf


  Ми тя - Великобритания ,налага забрана на преселването. Слага някаква минимална годишна квота. Решението е породено първо ,че арабите започват да се бунтуват и най-вече второ - пределно ясно е ,че в един момент евреите ще поискат автономия и тя - Великобритания ще загуби стратегическа територия.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 75. 76 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 762 Любопитно

  До коментар [#60] от "deaf":

  А какво е станало на 24 март 1933 г.? Не откривам нищо забележително в тази дата. Специално световното еврейство още не е разбрало за съществуването си.

  без подпис!
 76. 77 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#69] от "deaf":

  Е какво е вършел организирал и провел е Холокоста...
  Та възползвай се от съвета си и виж камво са свършили и стига си обяснявал лалво са говорили... То всеки си говори това което му отърва...

  Модератора е неадекватен!
 77. 78 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#65] от "Ivan_":Не гледай какво ти говори някой лидер,а какво върши. Хитлер може и да е имал расистки изказвания и писания,(зависи кой какво разбира под термина расизъм!),но на практика не е стигал до крайни расистки действия. Това за радара го знам разбира се,но в бързината ме мързеше да го сменя със сонар.
  —цитат от коментар 69 на deaf


  Крайните расистки действия , както ги знаем днес, започват, когато половината Германия гори, а Фюрерът вече злоупотребява силно с кокаина ( започва полека есента 1939) ,но държи да се занимава с всеки въпрос в Райха. Прегаря , губи способност за точна преценка и постепенно изпуска юздите. Тъжно и прозаично.
  По това време световният елит масово посяга към наркотиците, които са възприемани просто ,като медикаменти . Но все може да се намери коректив на неправилни действия/решения. В Германия обаче е по особенно - един човек има цялата власт народът му го възприема за почти бог, няма възможност за корекция.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 78. 79 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2965 Неутрално

  До коментар [#73] от "schwimmwagen":

  Тезата не пасва на характера и действията на Хитлер. Той винаги е гледал да решава проблемите между държавите и народите,а не да ги заплита. Връщането на Добруджа на България,например. Половината от Франция той дава на французите. През 1943г. създава Европейски съюз,без участието на Райха. И т.н.
  Няма логика да праща МИЛИОНИ евреи в Палестина като е ясно,че така ще настрои арабите срещу Германия.

 79. 80 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2965 Неутрално

  До коментар [#69] от "deaf":Е какво е вършел организирал и провел е Холокоста...Та възползвай се от съвета си и виж камво са свършили и стига си обяснявал лалво са говорили... То всеки си говори това което му отърва...
  —цитат от коментар 77 на Ivan_  До коментар [#77] от "Ivan_":

  Евреите са депортирани в лагери като враждебен етнос СЛЕД започването на войната срещу СССР. И в края на войната към три милиона от тях умират от глад и болести. Това е накратко казано.

 80. 81 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#73] от "schwimmwagen":Тезата не пасва на характера и действията на Хитлер. Той винаги е гледал да решава проблемите между държавите и народите,а не да ги заплита. Връщането на Добруджа на България,например. Половината от Франция той дава на французите. През 1943г. създава Европейски съюз,без участието на Райха. И т.н.Няма логика да праща МИЛИОНИ евреи в Палестина като е ясно,че така ще настрои арабите срещу Германия.
  —цитат от коментар 79 на deaf


  Така е, но какъв би бил проблемът могъщият Райх да озапти някакви си евреи и араби да не се тепат по между си ?! Праща един Близко-източен корпус и всички си сядат на задниците.
  В алтернативна история , съвсем възможно можехме да сме свидетели СС дивизии да участват в установяването и отбраната на Израел .
  Още по вероятно би било Хитлер дипломатически да подходи- има голямо влияние сред арабите, винаги би се намерило с какво да ги компенсира . Друго - Ататюрк му е близък приятел, Турция приятелска държава - още едно улеснение.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 81. 82 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1661 Любопитно

  До коментар [#70] от "schwimmwagen":Признавам,че си прав. Но става дума само за някакви си 50 000 немски евреи преселени в Палестина.

  —цитат от коментар 72 на deaf


  Ми тя - Великобритания ,налага забрана на преселването. Слага някаква минимална годишна квота. Решението е породено първо ,че арабите започват да се бунтуват и най-вече второ - пределно ясно е ,че в един момент евреите ще поискат автономия и тя - Великобритания ще загуби стратегическа територия.
  —цитат от коментар 75 на schwimmwagen


  МНОГО точно, РЕСПЕКТ😀 Британия ПОЧТИ винаги си е гледала интересите! Пиша ПОЧТИ, щото понякога са допускали иСцепки, като т.н. Декларация Балфур-Мандаторна Палестина да стане дом на евреЙте. Броени години след това почват "квотите" (МАКСИМАЛНИ, не минимални както ти по погрешка написа).

  А тези 50,000 немски евреЙ които ги споменава чоплещият се в...оная работа😀 са нещо КОРЕННО различно! Те са по малко от 50,000 (около 30,000) и са предимно интелигенция и бизнесмени с ционистически убеждения, за разлика от останалите 400,000+ "самоизселили се" до САЩ и Британия предимно германски евреи, почти веднага след идването на нацистите на власт през 1933.

  СТРАХОТНИ хора (като "самотен студент" в Хайфа се запознах с някои от тях). Европейски манталитет и култура, и работливи като германци. Имало е вицове за тях като бачкери в строителството, преди да се устроят по професията си: Подават тухли по поредицата оъ камиона до строежа: Бите зер, хер доктор...Данке зер, хер професор...Бите зер, хер капелмайстер...Данке зер, хер доктор...Бите зер хер опера'зингер...Данке зер, хер капел'майстер...Бите зер хер доктор...и т.н.

  В последствие всички се уредили в професиите си, и са "мръднали" обществото напред. Което естествено не се харесва на британците който засилват блокадата около Палестина, за да предотвратят подобни масови емиграции.


  До коментар [#75] от "schwimmwagen":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 82. 83 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  По едно време се получава ,че границите на Раихът са отворени за евреите да напускат. Нещо повече, самото им пътуване е спонсорирано от германия, но няма къде да отидат, никой не ги приема. Имаше един кораб, дето месеци наред се лута из моретата, накрая с 300та мъки , акостира в САЩ след много усиля на местната еврейска диаспора. Това не се учи днес.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 83. 84 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2965 Неутрално

  До коментар [#78] от "schwimmwagen":

  Пак почнаха инсинуациите. Той и д.р Хаус "злоупотребяваше" с упойващи вещества,(кодеин),за да притъпи болката,но това не му пречеше да бъде блестящ хирург. Да,това е филм,но в реалността е същото. А какво да кажем за сакатият с ампутирани нозе Рузвелт? Или пияницата Чърчил? (Той буквално е бил алкохолик. Лъжата че си пийвал само два-три шота уиски за поддръжка на сърцето,е на британската пропаганда.) Сталин пък е бил сакат с едната ръка и е пиел като разпран. Всички около него свидетелстват,че са се вихрили пиянски запои до късно през нощта в дачите на Джугашвили.
  Или за кучета и котки може,но за прасета не.
  А Чърчил,Сталин и Рузвелт не са ли са се занимавали с всеки въпрос?! Война е! Естествено е че всичко ще се решава от лидера.
  Не е вярно,че няма опити да бъде "коригиран" Хитлер от германци. Виж колко атентата е имало срещу него...

 84. 85 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#80] от "deaf":

  Накратко или надълго казаното от теб не е вярно.

  Модератора е неадекватен!
 85. 86 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#78] от "schwimmwagen":Пак почнаха инсинуациите. Той и д.р Хаус "злоупотребяваше" с упойващи вещества,(кодеин),за да притъпи болката,но това не му пречеше да бъде блестящ хирург. Да,това е филм,но в реалността е същото. А какво да кажем за сакатият с ампутирани нозе Рузвелт? Или пияницата Чърчил? (Той буквално е бил алкохолик. Лъжата че си пийвал само два-три шота уиски за поддръжка на сърцето,е на британската пропаганда.) Сталин пък е бил сакат с едната ръка и е пиел като разпран. Всички около него свидетелстват,че са се вихрили пиянски запои до късно през нощта в дачите на Джугашвили. Или за кучета и котки може,но за прасета не.А Чърчил,Сталин и Рузвелт не са ли са се занимавали с всеки въпрос?! Война е! Естествено е че всичко ще се решава от лидера. Не е вярно,че няма опити да бъде "коригиран" Хитлер от германци. Виж колко атентата е имало срещу него...
  —цитат от коментар 84 на deaf


  Рузвелт и Чърчил не са самодръжци, като Сталин и Хитлер. Най важното - предвид обстоятелствата - първите 3ма имат луфт за грешките си, Хитлер няма.
  Воден разтвор кокаин в окото ,администриран от личния лекар в 12 на обяд от септември-октомври 1939. След около 18 месеца - и в късния следобед . Не си го представяй все пак , Фюрерът да шмърка линии с навита на тръба райхсмарка :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 86. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 88 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2965 Неутрално

  До коментар [#86] от "schwimmwagen":

  Тоя същият личен лекар на Хитлер ли е дето "свидетелстваше",че изгореният труп е на Фюрера?! Не му вярвам! Този лекар ще каже всичко,което го накарат Съюзниците.

  Значи нашият Цар Борис III помолва Хитлер да не закача евреите в България и той се съгласява,но викаш че нацисткият лидер нямал "луфт" и "коректив"!
  Не разбрах - твърдиш че и Сталин ли е имало кой да го коригира? Ако вярно съм те разбрал,значи това е безумно твърдение! Сталин така е водил войната,че УБИ СССР... Германия обаче си остана...

 88. 89 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#86] от "schwimmwagen":Тоя същият личен лекар на Хитлер ли е дето "свидетелстваше",че изгореният труп е на Фюрера?! Не му вярвам! Този лекар ще каже всичко,което го накарат Съюзниците. Значи нашият Цар Борис III помолва Хитлер да не закача евреите в България и той се съгласява,но викаш че нацисткият лидер нямал "луфт" и "коректив"! Не разбрах - твърдиш че и Сталин ли е имало кой да го коригира? Ако вярно съм те разбрал,значи това е безумно твърдение! Сталин така е водил войната,че УБИ СССР... Германия обаче си остана...
  —цитат от коментар 88 на deaf


  Луфт- грешката не се оказва фатална. Сталин с глупостите си губи 5 пъти повече, отколкото Вермахтът губи при Сталинград поради тъпотията на Хитлер. Но СССР има с какво да попълни загубата, а загубата на 6та армия е фатална за изхода на войната.
  Изгореният труп е на Фюрера, няма никакво съмнение - Линке пише същото , а той е бил в съветски плен. Как си представяш Гьобелс да се самоубие с семейството си, а пък Хитлер да бяга с въображаема подводница ? ::))

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 89. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 90. 91 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2965 Неутрално

  До коментар [#90] от "Ivan_":

  Направо ми настръхва косата от комунисти като теб искащи да налагат цензура...

 91. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 92. 93 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2965 Неутрално

  До коментар [#92] от "schwimmwagen":

  Замислих се над твоята алтернативка,но тя нищо не решава. Първо,невъзможно е всички гешефтари да се заловят и съответно екзекутират. Но дори и да стане,проблемите от проклетият Версайски договор си остават - орязаната териториално и като население Германия,и чудовищните репарации,които е длъжна да плаща.
  Главният и даже единствен виновник за Втората световна война е Сталин. Без него нямаше да има тази война и забележи,нямаше да има Холокост.

 93. 94 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#92] от "schwimmwagen":Замислих се над твоята алтернативка,но тя нищо не решава. Първо,невъзможно е всички гешефтари да се заловят и съответно екзекутират. Но дори и да стане,проблемите от проклетият Версайски договор си остават - орязаната териториално и като население Германия,и чудовищните репарации,които е длъжна да плаща. Главният и даже единствен виновник за Втората световна война е Сталин. Без него нямаше да има тази война и забележи,нямаше да има Холокост.
  —цитат от коментар 93 на deaf


  Аааа чакай, не е моя тази алтернатива :)).
  Но ,като цяло - ПСВ е абсолютно излишна касапница, ВСВ е неизбежна последица.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 94. 95 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2965 Неутрално

  До коментар [#94] от "schwimmwagen":

  Да де,но ВСВ е щяла да спре през 1938г. или най-много 1940г.,но само ако Сталин не беше се намесил с намерението да завладее Европа и установи комунистически режим...

 95. 96 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#94] от "schwimmwagen":Да де,но ВСВ е щяла да спре през 1938г. или най-много 1940г.,но само ако Сталин не беше се намесил с намерението да завладее Европа и установи комунистически режим...
  —цитат от коментар 95 на deaf


  Сталин не би тръгнал с военна сила да завладява Европа. Не е идиот, много добре знае, че не може да я завладее, камо ли - задържи. СССР преди ВСВ е изостанала, селска страна , Това към което Сталин и болшевиките се стремят е установяване на буферни зони- Прибалтика, Западна Украйна, Молдова и модернизиране. С грубата сила до тук. Интернационализмът е стратегията им за господство по нататък в Европа. Не с танкове , а с пропаганда, всякакви хибридни диверсии,революции.. в дългосрочен план.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK