"Майката на атомната бомба" е прототип в романа "Войната на Хана"

Автор на книгата е Джан Елайъсбърг, известна като режисьор и сценарист на "Маями Вайс", "След полунощ" и други популярни филми.

© "Изток - Запад"

Автор на книгата е Джан Елайъсбърг, известна като режисьор и сценарист на "Маями Вайс", "След полунощ" и други популярни филми.Войната на Хана" - дебютният роман на американката Джан Елайъсбърг (66), излезе на български шест месеца след премиерата му в САЩ. Книгата е част от колекция "Красноглед" на издателство "Изток - Запад". Преводът е на Галина Величкова.


Романът е вдъхновен от истинската история на д-р Лизе Майтнер (1878 - 1968) - жената, която Айнщайн нарича "майката на атомната бомба". Книгата започва с думите й: "Надарените с блестящ ум и научен талант имат и висш дълг - дълг, по-важен дори и от научните открития, дълг към човечеството. Науката може да се използва както в името на доброто, така и в услуга на злото; именно по тази причина учените носят отговорността за това работата им да облагородява света."


Главната героиня в романа е Хана Вайс - немскоговореща физичка от еврейски произход, една от пионерите в изследванията в ядрената физика и радиоактивността, каквато е и Лизе Майтнер.
Книгата разказва за безсмъртна любов и велики открития, но и за отговорността на големите учени пред историята.


"Ню Мексико, 1945 г. Майор Джак Дилейни каца в пустинята на Ню Мексико с мисия: да залови шпионина в свръхсекретната ядрена лаборатория в Лос Аламос, който подава кодирана информация на нацистките учени. Главният заподозрян е загадъчната Хана Вайс - един от водещите експерти в екипа на Робърт Опенхаймер, работещ върху създаването на най-мощното оръжие, което ще предопредели изхода на войната. В трите дни разпити, в които се опитва да разграничи истината от лъжата, Джак разбира, че с Хана си приличат повече, отколкото си е представял. В един момент границите се размиват и разпитващ и разпитван разменят ролите си. Нищо не е такова, каквото изглежда", се казва в анотацията на книгата.


Джан Елайъсбърг е режисьор и сценарист, носител на множество награди. Сред дългия списък от произведения в богатата ѝ творческа биография са режисираните от нея пилотни епизоди за продукции на телевизиите Си Би Ес, Ен Би Си и Ей Би Си, като "Маями Вайс" и "Уайсгай"; безброй епизоди от различни телевизионни сериали, сред които: "Тринайсет причини защо", за Нетфликс - "Бул", "Нашвил", "Родителство", "Магьосниците", "Синя кръв", "Военни престъпления: Лос Анджелис", "Свръхестествено" и десетки други.


Тя е режисьор и на игралния филм "След полунощ" с участието на Пол Джиамати, покойната Наташа Ричърдсън и покойния Рютгер Хауер.


Елайъсбърг е и високо ценен сценарист, автор на сценарии за филми, в които водещи персонажи са жени със силни характери, както във "Флай Гърлс", жените военни пилоти през Втората световна война, играни от Камерън Диас и Никол Кидман за продуцентската компания "Фокс 2000", и още много други.


Из "Войната на Хана" от Джан Елайъсбърг


Идват да ме вземат призори, както и очаквах. Бях заспала с дрехите, затова искам разрешение само да си обуя обувките. Това ми го позволяват, но друго - не. Казват ми да изляза навън, подчинявам се. На черния път, между моята квартира и лабораторията, е паркиран полицейски автомобил, от тези, които американците с романтична носталгия наричат "джипката" - нелепо жизнерадостно название за раздрънканите прогнили тенекии на возилото, което ще ме транспортира от Лос Аламос до затвора във Форт Левънуърт, където да чакам отново (опасявам се, че там няма да е задълго) формалния съдебен процес и неизбежната ми екзекуция.

Войната на Хана
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Имаше нещо, което катализираше верижната реакция, водеща до смъртта ми: собственото ми раздвоено сърце. Сега ясно виждам това, така ясно, както никога не успявах преди, когато всичко беше само теория: бял тебешир на черната дъска, уравнения като бледи кости, разпръснати по обгорени поля. Мъжът, на когото не трябваше да се доверявам, оковава китката ми и закача веригата към кукичка, здраво заварена за пейката.


- Ще те защитя - казва той с толкова сериозен тон, че не мога да не се усмихна.


- Още една лъжа.


Той хвърля поглед през рамо. След като се е уверил, че никой не може да ни види, той обгръща лицето ми с ръце.


- Ще те защитя, Хана. Стига да мога.


Мисля си, че може би ще ме целуне, но това би било твърде опасно и за двама ни. По природа той е прецизен и предпазлив, особено изкусен в опазването на тайни. Както повечето любовници. Нямам много емпирични доказателства за потвърждаването на тази хипотеза, тъй като съм обичала само двама мъже, но те и двамата държаха истината на безопасно разстояние. Безопасно за тях, не за мен. Колкото и да е добронамерено, обещанието му да ме пази не ме успокоява. Затова търся утеха в уравненията.


Разстоянието от лабораториите в Лос Аламос, Ню Мексико, до затвора във Форт Левънуърт, Канзас, е 1407 километра. Тръгнахме по тъмно, когато зората беше само обнадеждаващо сияние иззад тъмните планини, и по мои изчисления се движим със скорост от около 68 километра в час, която допуска почивки...
О, господи. Дали ще спрат? Ще ми позволят ли това простичко удобство?


Не. Няма да мисля за това. Уравненията. Те са ми опора. Барабаня с пръстите на свободната си ръка по метала до крака ми, все едно че свиря на невидими клавиши. Това е нещо като навик, винаги правя така, когато жонглирам с числа: барабаня с пръс­ти по бюра и маси. Разстоянието е 1407 километра, средната скорост е 68 километра в час, това създава вероятност реалното време за пътуване да е 20,6912 часа, плюс приблизително 27-те минути, които ще са необходими на военната полиция да отбие "джипката" от пътя, да ми нахлузи чувала на главата и да...


Не бива да спирам да мисля за уравненията.


"Ще те защитя, Хана - каза той. - Стига да мога."


Разстояние: 1407 километра, тръгване по тъмно, което допуска променливата: "Стига да мога.


Слънцето прогори дупка през мъглата, а жулещият пясък се надигна със съскане и цвърчене като напукана порцеланова стена, млечнобяла на фона на тюркоазеносиньото небе. Над тях перките на ротора гърмяха като картечница, а когато хеликоптерът се наклони за кацане, майор Джак Дилейни вече виждаше сянката му върху гладкия пясък. От тази гледка на повечето хора щеше да им се завие свят, но Джак невъзмутимо проучваше терена с хищнически поглед.


Докато се приземяваха между планинските възвишения, които сякаш бяха изваяни от самата земя и набраздени с дълбоки червени резки, към тях бавно се носеше пясъчна буря и замрежваше хоризонта. Приближиха се до някаква примитивна площадка за кацане: две кръстосани линии, издълбани в напуканата пръст, пилотът затанцува по педалите, за да компенсира насрещните пориви на вятъра, а хеликоптерът се заклатушка за един дълъг миг над земята и най-сетне се стабилизира. Докато перките на роторите бавно проскърцваха във финални обороти, той погледна часовника си и каза:


- Вече може да слезете, сър.


Пилотът подаде на Джак сака с военната униформа и един черен чадър.


- Да ви пази сянка, сър.


На лицето на пилота цъфна широка каубойска усмивка и след по-малко от минута сред невъобразима шумотевица вертолетът "Сикорски" се издигна и изчезна, като остави Джак сред конус от завихрен прахоляк. По врата му се спусна дразнеща- струйка пот, примесена с нетърпение. Да, действително тази мисия беше изключително строго секретна, но Джак изведнъж осъзна, че малко се престарават с това забулено в тайнственост място. Той вдигна ръка като козирка на челото си, присви очи и видя в далечината, чак на хоризонта, нещо, което приличаше на дълга гърмяща змия, обвита в трепкащо сияние: върволица от военни камиони, които прекосяваха пустинята, насочени към хълмовете в далечината. Главата на змията - един продълговат черен буик с конвой от два лекотоварни военни автомобила - се отскубна от тялото и се плъзна надолу по хълма към временната площадка за кацане, където стоеше Джак с военния си сак и разтворения черен чадър като на Мери Попинз - странен аксесоар предвид безмилостната суша тук. Буикът, миниатюрно черно ядро във високо термичния център на самото нищо, се засили към него през талазите на маранята. Когато приближиха до мястото, където стоеше Джак, двата ескортни автомобила спряха на почтително разстояние, а шофьорът на буика свали прозореца.


- Майор Дилейни?


Джак кимна. Мъжът слезе от колата и протегна ръка.


- Старши сержант Колиър. Ще работя с вас и ще ви следвам неотлъчно. По заповед на генерал Гроувс. Той ще ни чака в базата.


Колиър прибра в багажника сака на Джак заедно с чадъра. И преди още да успее да седне обратно зад волана, Джак вече прецизно го беше премерил с поглед: особено енергичен западняк някъде от Средния Запад, подлизурко, който изгаря от желание да угоди на началника.


- Очаквах асистента си - каза Джак.


- Еврейчето ли?


- Лейтенант Ъпстейн.


- Пристигна снощи с влака - отвърна Колиър. - Не искал да се вари в тази жега.


- Умник е този Ъпстейн.


- Нима не са всичките такива - изсумтя Колиър. - Пресметливи евреи... Учени шваби. Все едно съм умрял и съм възкръснал в центъра на Ню Йорк.


Джак се засмя, цинично развеселен от това нелепо остроумие. Вдигна прозорчето, за да спре нахлуващата смрад на дизелово гориво и застоял тютюнев дим, намести се удобно на задната седалка и заразглежда книжата със заповеди и инструкции за мисията му на това място, с подробните указания къде и кога, но - странно - никъде не се споменаваше защо. Каквото и да правеха военните в Ню Мексико, явно бяха решили да го запазят строго секретно, но Джак нямаше нужда да му разписват подробно задълженията: той беше дошъл тук да хване шпионин.


Войната беше разкрила докъде може да достигне ФБР по отношение на по-широкия обхват на международното разузнаване. Управлението на стратегическите служби вече беше в компетенциите на Уилям Донован, а Донован лично беше вербувал дъхава китка от всевъзможни главорези, попрецъфтели дебютантки, милионери, университетски преподаватели, професионални военни и корпоративни адвокати, всеки от които беше свикнал с работа под напрежение и с потайни разговори.

Кореспонденция (1916 - 1955)
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Когато Донован огледа със зоркия си поглед кабинетите на висшестоящите служители, той веднага разбра, че хора като Джак Дилейни изкарват доста добри пари, като просто се редуват да се надхитрят едни други както в съдебните и заседателните зали, така и в скритите вътрешни кабинети.


- Може би дарбите ви могат да се използват по доста по-добър начин - беше предложил Донован на Джак, докато отдъхваха след игра на скуош.


- Като правя... какво?


- Това, което правите и сега.


- И какво мислите, че правя сега?


- Мисля, че задавате правилните въпроси - отвърна Донован. - И разбирате кога не получавате правилните отговори. Това умение може да се изтъргува доста изгодно по време на война.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Тия евреи освен да пишат за себе си друго не могат. Твърде самовглъбени и самовлюбени са ми, за да се интересувам от съдбите им.
  Само музикантите уважавам.

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 2. 2 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 744 Неутрално

  До коментар [#1] от "Λllαν Βalckmore":


  Тия евреи освен да пишат за себе си друго не могат. Твърде самовглъбени и самовлюбени са ми, за да се интересувам от съдбите им.Само музикантите уважавам.
  —цитат от коментар 1 на Λllαν Βalckmore


  Е....пишат и за Брауновото движение , за квантовата механика , фотоелектрическия ефект.......доста работи пишат.....

 3. 3 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Няма лошо да си измисляш за любов и шпиони, само не ми е ясно що. Прототипът на героинята, Лизе Майтнер е къде-къде по-интересен случай от евтинията на тоя сюжет. “ According to the Nobel Prize archive, she was nominated 19 times for Nobel Prize in Chemistry between 1924 and 1948, and 29 times for Nobel Prize in Physics between 1937 and 1965. ”

  И така и не я получава! Не е лесно да си жена на тоя свят

  https://en.wikipedia.org/wiki/Lise_Meitner

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 4. 4 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 273 Неутрално

  До коментар [#2] от "KRAFTWERK":

  За писателите говорех.

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 5. 5 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  До коментар [#3] от "Gretel":

  Съгласен съм със позицията ви за трудностите пред жените, особено в този временен отрязък. А за любов и шпиони книгите май се продават по-лесно и масово околкото трудовете на Лизе Майтнер или дори на Бертран Ръсел.

 6. 6 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И този роман няма да прочета.

  без подпис!
 7. 7 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  До коментар [#2] от "KRAFTWERK":.доста работи пишат
  .... а и нобелови награди раздават, най-често на себе си.:)

 8. 8 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Весело

  До коментар [#6] от "Лопе де Вега":

  При вас е една нежна аналогия с пияния индивид, който в 2 през нощта/сутрин звъни на всички въс входа по домофона да им обяви, че няма да купи колелото от залепената обява. В 3 часа пак, за да им каже че и брат му нямало да го купи :-)

 9. 9 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Весело

  До коментар [#7] от "тулса":

  И нас със теб пак ни поминаха :-)

 10. 10 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2638 Весело

  Ню Мексико, 1945 г. Майор Джак Дилейни каца в пустинята на Ню Мексико с мисия: да залови шпионина в свръхсекретната ядрена лаборатория в Лос Аламос, който подава кодирана информация на нацистките учени.
  **********************************************

  Уауууу, значи не американците крадат от немците възлови технологии в тази сфера, а немците / през 45-а!/ крадат от тях!
  Поредният типичен пример за англо-саксонската наглост, световен шампион в лъгането за всичко и всеки!

  Мараба, С-ДС доносници!
 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4167 Весело

  До коментар [#10] от "Манчо":

  Точно!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 12. 12 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  До коментар [#9] от "daskal1":
  И нас със теб пак ни поминаха
  ... а на нас...шнобеловата :)

 13. 13 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 923 Неутрално

  До коментар [#3] от "Gretel":

  По-точно, не е лесно да получиш признание като физик или химик. Още по-точно, не е било лесно, все пак разглеждаме събития отпреди 70-90 години.

  В общия случай, далеч не е така. Напоследък, да си жена осезаемо помага в кариерата, а да си разгулна жена помага и в издигането. Както казват франсетата, промосион канапе.

 14. 14 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  Прочетения откъс ме наведе на тъжни мисли за поредната профанация на науката и работещите в нея хора, включително и жени.

 15. 15 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Весело

  До коментар [#14] от "тулса":

  Ние с теб май приличаме на двамата 85-годишни юнака в Одеса, пътуващи с трамвая през центъра. Когато трамваят минава покрай известен в миналото с красивите си служителки публичен дом, единият поглежда нагоре и силно въздъхва. - Абе какво ми говориш! - тъжно се съгласява наборът му.

 16. 16 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  До коментар [#3] от "Gretel":
  Не е лесно да си жена
  ...>> особено в областта на физиката и математиката. Ето една красноречива снимка:
  https://bit.ly/35OR2zf
  А да видим дали ще познаете коя е тази награда по физика , която са получили учените на снимката.:)

 17. 17 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Весело

  До коментар [#12] от "тулса":

  Но заслужено! :-)

 18. 18 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Весело

  До коментар [#11] от "hamiltonf":

  "Манчо" не е прав, екипът в Лос Аламос е далеч по-напред с атомната бомба, но изостават в ракетните технологии, затова и прибират фон Браун и екипа му. Както знаеш съветите получават технологията и чертежите за атомната бомба от Розенберг, не от заловените документи на немците. Може би донякъде за водородната бомба - там Сахаров знае.

 19. 19 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  До коментар [#17] от "daskal1":
  Разбира се:) Нямам още отговор на въпроса за наградата от колегите , затова една подсещаща снимка кои са инициаторите за учредяването и:
  https://bit.ly/2H8feCf
  На снимката са чичко паричко и жена му. Интересно, че именно тя е дала идеята за наградата, макар и съпруга и е ученият в семейството..
  Бил е с мен по едно време в един факултет на МГУ, ама не сме се зафрендили, та сега ще получаваме само шнобели с тебе, аксакале белобрад...:)

 20. 20 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Любопитно

  До коментар [#11] от "hamiltonf":

  Давам един линк за неспециалисти като теб и мен с историята по въпроса. И там се споменава, че макар Вернер Хайзенберг да открива в 1938 ядрения фюжън и да започва работа по "оръжието-чудо", в 1943 г. американският екип в Европа преценя, че немците нямат реално възможността да произведат бомба.
  Обективно погледнато т.н. "американски екип" си е европейски ...
  https://www.history.com/news/wwii-nazi-atomic-secrets-alsos-mission-kidnap-heisenberg

 21. 21 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Весело

  До коментар [#19] от "тулса":

  Абе видях че сайтът от който си взел снимката има и руски вариант, но иска да се регистрираш, и познавам по снимката и милиардера-учен (слава богу не булка му, изтръпвам от този род хищници), и дори поогледах снимки от различни награди за физици и математици. Покорно донасям, че през последните две години Американският Институт по Физика дава наградите си на жени.

 22. 22 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Няма да го прочета. Биографията и трудовете на Лизе Майтнер са достатъчно интересни и без това.

  Огромна неспаведливост е, че не е получила Нобел, същото важи в не по-малка степен и за Вера Рубин. Не е лесно да си жена в науката физика и химия.

 23. 23 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  До коментар [#22] от "olimpipanov":
  Не е лесно да си жена в науката физика и химия
  ...)Не е, но Мария Кюри май получила даже две нобелови.

 24. 24 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#16] от "тулса":

  “ коя е тази награда по физика , която са получили учените на снимката.:)”
  ——
  Затруднихме ме. Не е лесно да гугълваш с една ръка и да бъркаш сладко на печката с друга. Да живее Епъл! После Гугълвах италианката... сериозна жена, простено да й е, че е експерименталист. Като й гледам физиономията не бих се учудила ако и тя прави сладко ... е, може би не точно от chokecherry ...

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 25. 25 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#13] от "klecho":

  “ да си разгулна жена помага и в издигането”
  ——
  С малко по-други думи: “свалянето помага в издигането”?

  Направи ми впечатление думичката “ разгулна”. Не е от мое време, имам само латентна осведоменост за значението й

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 26. 26 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Весело

  До коментар [#13] от "klecho":

  „По-добре в лапите на разбойник, отколкото в ръцете на разгулна жена.“
  Фридрих Ницше

 27. 27 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Весело

  До коментар [#13] от "klecho":

  „По-добре в лапите на разбойник, отколкото в ръцете на разгулна жена.“
  Фридрих Ницше

 28. 28 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 923 Весело

  До коментар [#25] от "Gretel":

  Погледнах в речника, изброените синоними са порочна, покварена, блудна, неморална, развратена.

  Оставям си с "разгулна", доколкото е по-малко осъдителна.
  Като либерален човек, никога не съм си позволявал да осъждам, кой как си сваля полата, вдига краката и т.н.

  Но, ако ще се борим за равноправие между половете, мъжете също трябва да могат да постигат кариерно развитие, на базата на първичните си полови органи.

  Както знаем, ходът на времето е относително понятие. Но дори и в абсолютно изражение съм под средна възраст, младеж по критериите на форума.

 29. 29 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 954 Неутрално

  "Атомните бомби" ги има само в книгите и телевизията на глобалистите! Очевидна лъжа и измама и плоска пропаганда - нищо повече!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 30. 30 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  До коментар [#21] от "daskal1":
  Странно, че не те пуска без регистрация . Я опитай пак:

  https://bit.ly/35QVKML

 31. 31 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 923 Неутрално

  До коментар [#27] от "daskal1":

  Напълно в стила на човек, пипнал сифилис от мъжка проститутка.

  Ако си говорим сериозно, проблемът не стои в разгулната жена сама по себе си, а във формата на заплащане.
  Едно е да платиш с честно изкарани пари, съвсем друго да лансираш метресата си, в ущърб на стотици по-способни конкуренти.

 32. 32 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Любопитно

  До коментар [#31] от "klecho":

  Като имампредвид значението на български на "разгулен" ( разгу̀лен) считам че си е проблем. Произходът на думата е от руски, привнесен в България.
  На руски първоначалното значение на думата разгулен е весел, безгрижен, увлекателен за останалите. След това обаче придобива пежоративното си значение на развей прах, гуляйджия и т.п.
  За по-старото значение Лермонтов пише: "Я молод, молод… Знал ли ты Разгульной юности мечты? Лермонтов, Мцыри
  Днес - Значение
  разгулна, разгулно, мн. разгулни, прил. Разпуснат, прахоснически. Разгулен живот.
  Синоними
  разпуснат, безпътен, пиян, порочен, покварен, разблуден, неморален, развратен, безнравствен, невъздържан, несдържан, буен, пиянски

 33. 33 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Весело

  До коментар [#30] от "тулса":

  Друго си е с гид :-) Благодаря!

 34. 34 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  До коментар [#31] от "klecho":
  Напълно в стила на човек, пипнал сифилис от мъжка проститутка.
  >>> E, това за пръв път го чух от вас, но изглежда има съмнения в тази версия. Доколкото разбирам, има и други мнения за пола на проститутката.:)

 35. 35 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  До коментар [#34] от "тулса":
  The history of philosophy, theology, and psychology since the early 20th century is unintelligible without him. The German philosophers Max Scheler, Karl Jaspers, and Martin Heidegger laboured in his debt, for example, as did the French philosophers Albert Camus, Jacques Derrida, and Michel Foucault. Existentialism and deconstruction, a movement in philosophy and literary criticism, owe much to him......The psychologists Alfred Adler and Carl Jung were deeply influenced, as was Sigmund Freud, who said of Nietzsche that he had a more-penetrating understanding of himself than any man who ever lived or was ever likely to live. Novelists like Thomas Mann, Hermann Hesse, André Malraux, André Gide, and John Gardner were inspired by him and wrote about him, as did the poets and playwrights George Bernard Shaw, Rainer Maria Rilke, Stefan George, and William Butler Yeats, among others.
  https://www.britannica.com/biography/Friedrich-Nietzsche

 36. 36 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  До коментар [#2] от "KRAFTWERK":

  Добре го каза тулса в №14. Прфанацията на ауката обаче не е ново явление. Натрапват ни го вече повече от век.

  Нека оабче да отвърнем очи от илонмъсковските и атомнобомбени технологии, така драги за ококоренит ентусасти и се вгледаме в науката. Казваш:

  "Е....пишат и за Брауновото движение , за квантовата механика , фотоелектрическия ефект.......доста работи пишат....."

  Така ли? Дай да видим. Коя ти е под ръка, статията за Брауновото движение, за фотоелектрическия ефект или може би за специфичните топлини? За относителността му хич и не споменавам, защото катастофалното пропадане да въпросната относителност се вижда внезапно. Хайде да не е за пет секунди, но ти трябват не повече от пет минути, за да разбереш за каква нагла глупост иде реч. Или пък може би за квантова механика ти се говори и ти се заотгръща планковата статия от 1901-ва?

  Едно е да сложиш костюмче под наем и да се натъкмиш с папионка за снимка под китайски прожектори, друго е да погледнеш за какво наистина иде реч. Иде реч за срамота на срамотите, дето не е за пред хора. Даже още по-малко е за пред хора от онази, за която ни предупреждава оня философ от Силс Мария.

  Та, за кое от горното, за което "пишат", искаш да си поговорим?

 37. 37 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  До коментар [#34] от "тулса":

  Основно теория на изследовател от 21 век прилагащ идеологиите на деня към друга културна среда. Пък и Йейл стимулира подобна оригиналност
  Köhler, Joachim (2002). Zarathustra's secret: the interior life of Friedrich Nietzsche. New Haven: Yale University Press. p. xv. ISBN 978-0-300-09278-3.

 38. 38 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#27] от "daskal1":

  “ „По-добре в лапите на разбойник, отколкото в ръцете на разгулна жена.”
  ——
  Погледнах откъде е това, че нещо ме усъмни. Имам резерви към свободния превод, когато става въпрос за сериозни текстове. Не мое така, да мацаш с баданарката на собствените си възприятия върху чуждите мисли, понякога дори нюансите са важни.

  Ма както и да е. Специално за използваната дума, аз, без да познавам добре Ницше, бих я превела направо като “разгонена” ... или там политически коректното “пламенна” ... нещо там с процесите на горене... и нищо общо с описание на траекторията на движение с моралистични намеци. Химия, не Физика.

  Ама, не пропускайте и предното изречение ... като гражданин. ;)

  “In den Städten ist schlecht zu leben: da giebt es zu Viele der Brünstigen.
  Ist es nicht besser, in die Hände eines Mörders zu gerathen, als in die Träume eines brünstigen Weibes?”

  http://www.gutenberg.org/files/7205/7205-h/7205-h.htm #chap15

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 39. 39 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#28] от "klecho":

  “мъжете също трябва да могат да постигат кариерно развитие, на базата на първичните си полови органи. “
  ——
  Напълно съм съгласна. И мъжете имат право да си свалят ... да де гащите и да си вдигат краката като стъпка в кариерното развитие. В моята област е особено популярно сред момченцата, свалянето и вдигането, но като че ли се прави по спортни подбуди най-вече. Само да не го правят през работно време. През почивките —тяхна си работа, кратка схватка и отново ескадроните летят

  Апропо, аз си мислех, че “органите” са си по дефиниция първични, а оттам “белезите ги деляха на първични и вторични, ама може и да бъркам ...училищните ми години бяха много отдавна.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 40. 40 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  До коментар [#37] от "daskal1":
  Да...Йейл са се превърнали в Мека на разните там джендърни изследвания. Вагинизмът срещу вагнеризма:)
  Ето и за наградите, които не знам защо не са споменавани тук.:
  .... In 2012, Yuri and his wife Julia partnered with Sergey Brin, Priscilla Chan and Mark Zuckerberg, and Anne Wojcicki to launch the Breakthrough Prizes – the world’s largest scientific awards, honoring important, primarily recent, achievements in Fundamental Physics, Life Sciences and Mathematics.
  https://breakthroughprize.org/Yuri_Milner
  Ето и къде е истинското шоу, а не връчването на оскарите ...:
  https://abc7news.com/breakthrough-awards-award-honoring-top-scientists-mark-zuckerberg-priscilla-chan/5670000/

 41. 41 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  До коментар [#38] от "Gretel":

  Може би не забелязахте, че постът е с индикация "весело". Лично мен ме разсмя този фокус на българските цеnители на Ницше върху темата, затова го и цитирах.
  ПП
  А пропо, знаете ли какво е българскoто название на chokecherry (Prunus virginiana) ?

 42. 42 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  До коментар [#38] от "Gretel":

  Погледнах за сравнение двойния текст от "За Въздържанието". Като оставим настрани горещината на града и колко хубава е гората, за конкретния текст ето превода, нищо общо с химията (освен с хормоналните процеси въпреки че изрично се подчертава "в мечтите/въжделенията"):
  "Ist es nicht besser, in die Hände eines Mörders zu gerathen, als in die Träume eines brünstigen Weibes?"
  английски превод
  "Is it not better to fall into the hands of a murderer, than into the dreams of a woman on heat?"
  И така нататък с разсъжденита...
  Ето линк за този ценен за мен инструмент, защото, както писах и преди, немският ми е остатъчно-рудиментарен. http://www.naturalthinker.net/trl/texts/Nietzsche,Friedrich/Zarathustra/1.html #Keuschheit

 43. 43 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  И още за наградите за фундаментални науки, математика :
  http://www.xinhuanet.com/english/2018-11/05/c_137583823.htm
  ....SAN FRANCISCO, Nov. 4 (Xinhua) -- The Breakthrough Prize Foundation held a grand gala Sunday night in northern California to award a total of 21 million U.S. dollars worth of prizes to the world's top scientists for their remarkable achievements in fundamental physics, life sciences, and mathematics.
  The star-studded ceremony, hosted by acclaimed U.S. actor, producer and philanthropist Pierce Brosnan at the NASA Ames Research Center in Silicon Valle
  Агент 007 и той там, а и китайската връзка става все по-яка.:)
  ........Five scientists, including two Chinese American professors from Harvard University and University of Texas, won the Breakthrough Prize in Life Sciences for their contributions to finding significant solutions to curing human diseases.

  The Breakthrough Prize in Fundamental Physics went to Charles Kane and Eugene Mele from University of Pennsylvania for their new ideas about topology and symmetry in physics...

 44. 44 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  До коментар [#43] от "тулса":

  Китайците следят нещата доста внимателно...

 45. 45 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  До коментар [#38] от "Gretel":

  Забравих, съгласен съм че правилният термин не е "разгулна", а етап от натуралния размножителен процес. Зная думата която се използва в животновъдството, но в случая май по-подходящо е "възбудена"?

 46. 46 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  До коментар [#43] от "тулса":

  Ето пример за профанизиране на науката:

  "The Breakthrough Prize in Fundamental Physics went to Charles Kane and Eugene Mele from University of Pennsylvania for their new ideas about topology and symmetry in physics..."

 47. 47 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Заглавието е много неподходящо за Майтнер защото тя е една от малкото които още в началото са препреждавали колегите си за опасността от използването на изследванията им за чудовищни цели. Не знам какво е съдържанието на книгата но поне тази история за Лос Аламос е измислица нямаща нищо общо с Лизе Майтнер. Както бе писал някой по-горе, по-добре авторката да беше разказала истинската биография на тази жена, която наистина е удивителна и плаче за филмиране. Винаги имах повод в една от лекциите да отделя 10 минути да разкажа за нея и студентите биваха много въодушевени, особено момичетата. Макар че не получи Нобел, Майтнер е почитана повече от много лауреати.

 48. 48 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#41] от "daskal1":

  “ знаете ли какво е българскoто название на chokecherry”
  ——
  Честно казано, не знам. Говорих сутринта с мойте и майка ми я нарече “арония”. Не мисля, че е баш същото ... едното било чери, другото - бери ... ама тъй като нейната арония никога не е раждала нищо, нямам с какво да сравня. Целите ми ръце са в тон с ноктите — наситено лилаво и не се измива.

  ——
  Що се отнася до английския превод дето го прилагате, то той е едно към едно, качествен.

  Ама Вие сте много политически коректен бе, човеко! “Въздържанието” е сексуално такова, т.е. “целомъдрие”. A що се отнася до “възбудата” или до “топлината” в градовете, няма как да преведете “ on heat” другояче, освен като “разгонени” (и гражданите, и жените). Не е дори “horny”, щото това е понятие за хора. Тука Ницше оприличава хората на животните, кучетата да речем. Щеше да е обидно, ако говореше за жените, ама неговата целева публика са мъжете. .. старата фолк “мъдрост”, че “all men are dogs, women - bitches“. Що се е бил напърчил срещу вас, гражданите, не знам. Моите наблюдения навеждат на мисълта, че размерът на населеното място не играе роля в случая

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 49. 49 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  До коментар [#47] от "canuck99":
  Истинската биография на Майтнер не знам дали ще напишат, но има поне няколко написани. Не съм ги чел, но разбирам че наистина нейната научна дейност е била силно подценена. Ото Хан, с когото работят дълги години над атомното делене, омаловажава нейния принос и си получава нобела без нея. За ефекта на Оже също има твърдения, че би трябвало да носи и нейното име.
  За вече спомената от мен награда..., учредена по инициатива на Милнер и жена му. Тя е по-голяма три пъти от Нобеловата, но има различия. Първо, може да бъде дадена на повече от трима души и главно има стимулиращ ефект за научната дейност на млади учени, а не да я получават 20-30 години след направено и всепризнато откритие. Отделно, че има и награда за дебютанти. Един пример : ....Помимо «взрослых» премий и номинаций Breakthrough Prize, те же организаторы с 2015 года проводят конкурс коротких научно-популярных видеороликов от школьников и студентов в возрасте 13-18 лет — Breakthrough Junior Challenge. ...Там довольно много стадий отбора, включая голосование на специальной странице в Facebook (привет, Цукерберг). В итоге по результатам отбора определяют финалистов со всего мира....Так вот, одним из 16 финалистов (а всего было около 12000 участников!) стал российский ученик физико-математического класса гимназии №13 из Красноярска АРТЕМ КИРСАНОВ. Он снял видеоролик на тему циркадных ритмом (так называемых «биологических часов»), за открытие механизма которых в прошлом году дали Нобелевскую премию.

  https://habr.com/ru/post/427521/

 50. 50 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  До коментар [#48] от "Gretel":

  Определено не е арония. Има някакви обяснителни като "североамериански диви череши", на руски гугъл преводача го превежда като "черьомуха". Проверката на Prunus padus, (bird cherry, hackberry, hagberry) показа, че "Вирджинските сливи" (chuklecherry) е една разновидност на черьомухата, също са с тъмно лилави до червени плодове - подробности в линка. Но български вариант не намерих.
  https://travelask.ru/articles/cheremuha-yagoda-lyubvi
  ПП
  Ами затова написах за термина употребяван от животновъдите, без да споменавам "разгонени" животни, какво да се прави като човек вече не знае какво да каже :-)

 51. 51 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "Лопе де Вега":При вас е една нежна аналогия с пияния индивид, който в 2 през нощта/сутрин звъни на всички въс входа по домофона да им обяви, че няма да купи колелото от залепената обява. В 3 часа пак, за да им каже че и брат му нямало да го купи :-)
  —цитат от коментар 8 на daskal1


  Даскале, този път се изложи. Все пак е добре, че знаеш думата аналогия, въпреки, че май не ти е много ясно какво означава. Е, благодаря за вниманието! Не съм очаквал някой да се впечатли от моя скромност дотолкова.

  без подпис!
 52. 52 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4304 Неутрално

  До коментар [#48] от "Gretel":

  Аронията е близо, но е от рода на розите - Aronia melanocarpa, called the black chokeberry, is a species of shrubs in the rose family native to eastern North America, ranging from Canada to the central United States, from Newfoundland west to Ontario and Minnesota, south as far as Arkansas, Alabama, and Georgia.
  На руски я превеждат като "черноплодна рябина", макар че не е "рябина".
  Заради хубавите снимки и познавателността на текста давам линк
  https://zakupator.com/sad/aroniya.html

 53. 53 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  За трансмутации на елементи--превръщане на един елемент в друг--се знае още от времето на Ръдърфорд. Мечтата на алхимиците е превърната в реалност след като Ръдърфорд отхвърля пудинговия модел на атома и се установява, че на даден елемент съответстват даден брой протони в ядрото. Намери начин да промениш този брой, бомбардирай там ядрото с нещо, и получаваш нов елемент. Това е голямото откритие и то принадежи на Ръдърфорд (след като аспиратът му показва какво е видял в лабораторията като бомбардирал златно фолио с алфа-частици).

  Разбира се, както и при периодичния закон на Менделеев, едно е да откриеш принципа и да укажеш пътя за търсене на нечувани нови химични елементи, друго е да докажеш експериментално, че си получил нов елемент. Ето защо и на успелите да демонстрират новия елемент трябва да им се зачетат приносите, но те са несравними по значение с главното откритие. Ето защо не Ото Хан, а Ръдърфорд трябва да се счита за основателя на радиохимията.

  Колкото се отнася до технологичните (не научните) аспекти на подобно цепене на атома, за да направи бомба или атомна електроцентрала, там нещата може да са съвсем емпирични. Ако някой се е фокусирал върху бомбата и АЕЦ-а, то в този случай е от значение кой е направил първата инженерна сметка, от която се разбира, че при дадена трансмутация ще се отдели небивала енергия. Слухът говори, че Лизе Майтнер е тази, която я е направила тази сметка. Обаче, аз не можех да намеря бележката ѝ от 1934 в Nature, за да потвърдя за себе си предположението, че тя е в дъното. Няма да се учудя, ако и преди нея са правени подобни сметки.

  Защо такъв скептицизъм? Защото се позовавам на въпроси от не по-малко значение, които лично съм изследвал. Изследванията, които съм направил във връзка с теоретичните основи на физиката, да речем, в областта на лазерите, на квантовата механика, изобщо да не говорим за относителността, показват, че иде реч за някакви абсолютно безобразни организирани фишеци и прах в очите, за да се установят като символи на науката абсолютни абсурди, рожби на проносирани бездарници. Да тръгнем оттам, че някакъв си е обявен за откривател на еквивалентността между маса и енергия, след като самата му "теория", която уж извеждала тази еквивалентност, е въпиюща нелепост и глупост. Да не говорим за интеграла в §10 на малумната му статийка от 1905 г., който уж давал връзката маса-енергия, а всъщност, едно, има за интегранд невъзможна формула и, второ, обърква скоростта v на инерциалната координатна система със скоростта, която произтича от втория закон на Нютон, където е под формата на първа производна на тази, различна от v, скорост. Човек, освен да се присвие от неудобство, когато се тръби, че въпросният бил извел, че Е било равно на m по c квадрат, а и поради това имал нещо общо с бомбата, не знам какво друго да стори. Пробвай да публикуваш този очевиден факт, веднага доказващ измамата, и стотици, хиляди сикофанти ще наскачат да си бранят господарите, досущ гербаджии и на Цецо електората от маалите. При това зависимостта маса-енергия е очевидна класически в закона на Ампер, както и в разширения втори закон на Нютон. Хич даже и да не отваряме дума за другите уж големи открития. Казах му на KRAFTWERKE, дай, виж коя от статиите ти е под ръка и да говорим по същество.

  Човек трябва да се отнася с изключително недоверие към онова, което му пробутват разни профани с пари, не, а с много пари и да не се разделя от ума си. Как може нещо такова, като онова, което тулса дава в №43, да е нещо освен празно бръщолевене, след като тухлите от които е съградено са кръгли безсмислици? Не може. Няма как.

  Спомням си преди време, пак така, в разговор тук, някой ме попита какво мисля за основополагащата теория, която обяснявала как работят лазерите. Мили боже, що ми трябваше да я чета въпросната статия, символ на човешкото падение. Нашичкият си написал едно балансно уравнения при дадена температура. Сетне вдигнал температурата, при което единият от членовете в уравнението се "изпарил". И, така, както си е при високата температура, убавецът наш изразява единия от коефициентите чрез останалите величини в съкратеното уравнение, взима си под ръка получения израз и си го замества, ни лук ял, ни лук мирисал, в израза при първоначалната темература, пренарежда си го него израз и … Voila! … извел бил той познатото уравнение за плътността на излъчване на абсолютно черно тяло. Какво да кажа? Не само тоя не е гений, ами, боже слез и си вземи верисиите.

  После се поразтърсих още малко и установих, че лазерът е едно от онези типични емпирични инженерни нещица, на които някойси се натъкнал по щастлива случайност и, когато разбрали, че ще има голямо военно приложение всякакви специални служби се размърдали и даже нобелови лауреати си съчинили--два за руснаците, един за американците. На нашия случай тук, който обсъждаме, не съм му отделял специално внимание, но няма да се учудя, ако и при него някое инженерче на нещо се натъкнало и после, хайде набързо, да създаваме легенди и небивалици. Най-вероятно обаче е, че технологичните идеи (не научните идеи), тръгнали от научните открития на Ръдърфорд, са се развивали и са плували из въдуха, докато някой по-сръчничък не си ги е приватизирал. Неведоми са пътищата на боричкащите се из лабораториите да им се чуе името. Тези обаче, които наистина печелят гофретата са хора с ниско качество на мислене, които задръстват научната литература с откровени нелепости, но постигат това да ги признаят за гении. То, иначе всеки може, хем да си с брилянтно мислене, хем да те отчетат в някой доклад. Истински възнаградени са лъжците и мошениците. Така е в новото време, след разпада на света след голямата война в две части, разпад, който видимо се поразчисти на материално ниво, но духовно, светът днес е по-съсипан от всякога и това се дължи главно на безпътицата, в която е натикана науката. Науката, казвам, не технологиите, които ни дават пералните, интернета и илонмъсковските тривиалности, включително и технологиите, които правят бомби.

 54. 54 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 923 Неутрално

  До коментар [#39] от "Gretel":

  Добре си спомняш- "първичните полови белези", меа кулпа.
  Ама и ти, не бъди чак толкова взискателна де, издава истинската дължина на времевия ти вектор. Не пиша научен труд, гъбаркам се във форума, в неделя следобед, след обилен, богоугоден неделен обяд.

  Иначе, по скромното ми мнение, от значение е преди всичко същността на написаното, не формата. Както казвате отвъд голямата локва, фръст тингс фръст.

  Доколкото си спомням от ученическите години, да определиш една жена като "разгонена", означава, в най-буквалния смисъл на думата да я наречеш животно. Същество, лишено от интелект, което по чисто физиологични причини, в определен период от годината, е обладано от първични размножителни инстинкти, на които не може да устои.

  Което, както и да го погледнеш, съставлява гавра с жените, с женската сексуалност, пък и далеч не е здравословна форма на поведение, предвид повсеместния радикален феминизъм, ширещ се напоследък в т.нар. "развити" страни.

  Като стана въпрос за радикални възгледи, въпреки розовите блянове на някои мечтатели, LGBTQIA съсловието все още гравитира около 1-2 % от мъжкото население; в този смисъл, господата, получили кариерно развитие с вдигнати крака, продължават да са пренебрежимо малко и като общ брой далеч под пределните стойности на статистическата грешка, за да представляват обект на някакво обосновано разглеждане.

 55. 55 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 923 Неутрално

  До коментар [#41] от "daskal1":

  Ти като какъв ценител на Ницше се определяш? Американски? Пангейски? Друг?

  Между другото, не съм му ценител, а отрицател-няма как да съм привърженик на безбожен нихилисти, със сбъркана сексуалност, презираш състраданието и обладан от комплекси, по оста Übermensch.

 56. 56 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 923 Весело

  До коментар [#39] от "Gretel":

  Когато говорим за "пламенна" жена,визираме пламъка в душата, не оня между краката.

  Само казвам.

 57. 57 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2638 Весело

  До коментар [#11] от "hamiltonf":Давам един линк за неспециалисти като теб и мен с историята по въпроса. И там се споменава, че макар Вернер Хайзенберг да открива в 1938 ядрения фюжън и да започва работа по "оръжието-чудо", в 1943 г. американският екип в Европа преценя, че немците нямат реално възможността да произведат бомба.Обективно погледнато т.н. "американски екип" си е европейски ...https://www.history.com/news/wwii-nazi-atomic-secrets-alsos-mission-kidnap-heisenberg
  —цитат от коментар 20 на daskal1


  Както обикновено - очарователно се облягаш на американските преценки. Които изглеждат така кредибилни на фона на разходката до Норвегия.....
  ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 58. 58 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2739 Весело

  До коментар [#53] от "bryghtlyght":
  Компетентно описани, колега, ама трябва да поработите над стила си малко. Я вижте авторката на книгата как увлекателно пише:"... Буикът, миниатюрно черно ядро във високо термичния център на самото нищо, се засили към него през талазите на маранята. "
  Не разбрах добре и какво сте имали предвид вцпредишния си постинг под профанизиране на науката: научната работа на двамата физици или типичния за Америка помпозен стил на церемонията по награждаване със споменатите от мен награди (и обосновката на откритието)?

  Забелязвате ли, че тук се появи и друг наш колега, който сподели интересни неща за реакцията на студентките му на окуражаващия пример на Майтнер? Добре, че са ...околонаучните теми тук да се срещнем и поговорим с хора от нашата специалност( макар че аз отдавна се преквалифицирах на даскал по математика и не съм преподавал физика последните 20 години)

 59. 59 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  До коментар [#58] от "тулса":

  А, не, не, не мога и да помисля за такъв висок стил. Имаше една министърка от ДПС на незнам какво си, само тя може горе-долу да ѝ стъпи на малкия пръст на нашата авторка. Цитатът, който даде беше превъзходен. Щях за малко да се полея с кафето. Те, и тези от ЮПЕН, дето ги цитира, и те не си падат по-далеч. Сигурно си им зърнал творбата, която им донесе три милиона: "Electrical insulators are usually appreciated for their ability to do nothing." Ако обаче не се вглеждаме в литературния стил на авторите, които даже не са пропуснали да споменат "all kinds of applications, ranging from the wiring in your home to directing the flow of electrons in the tiny circuits of your iPod", за да им прозвучи някак по-родно на профаните мултимилиардери, дето са решили да подпомагат според техните си разбирания науката и обърнем внимание на същността, веднага се сблъскваме с препятствията, които всеки ум закърнял от леност нарежда в наукообразни текстова. Да речем, препъваме се още в началото на четенето в спекулации, основани на орбитали. Ма, чакай, орбиталите са графично представени някакви изрази, които се пробутват за решения на Шрьодингеровото уравнение. Ами, я ги вземи тези т.нар. решения и се опитай да ги нормализираш в Хилбертовото пространство, върху което уж са дефинирани. Ще си получиш един разходящ интеграл и, ако имаш поне малко разсъдък, няма изобщо да се занимявяш повече с подобни несмаслени работи. Да не говорим пък, че друго айгенвекторно уравнение, това, свързано с положението на астицата, което също както айгенвекторното уравнение на Шрьодингер са го обявили за постулат на квантовата механика, даже няма и решение и, за да замажат положението, пробутват едно делта-разпределение, което, и то, тюх, язък, не може и то да се нормализира. Излагацията е пълна и само човек който напълно си е плюл на фасона може да се занимава с подобни дивотии, а и да си надипля три милиона от глупости. То, както казах и в предната дописка, то, май в това е трикът, да драскаш глупости и да ти дават три милиона. Иначе, всеки знае, като пишеш нещо умно да те оценяват. За останалите халюцинации в статията хич и да не си губим времето.

  Но, чакай да ти кажа нещо забавно, което гледах вчера тук по нашата народна телевизия, PBS. С цели четири канала са ни уредили от Ню Джързи. Та, имаше първо един прекрасен филм на BBC за Мадагаскар. Ма, то, красота и сръчност да снимаш животни. Спря ми дъха. Много са надобряли тея от бибисито. Но, не за това ми е думата. След филмчето за Мадагаскар дадоха едно филмче за slime mold, нещо, за което доста народ се е побъркал. Ма, художници ли не щеш, ма ококорени ентусиасти ли и какви ли още не, ведно с ботаниците. Доколкото разбрах и художниците правят нàучни опити в къщи с това същество slime mold. В какво се състои работата. Ми, това било същество, което не само че било едноклетъчно и можеш да си го намериш в гората или някъде наоколо, но което нямало нито нервна системa, нито мозък, пък усещало и било интелигентно. Само си намира най-късия път през лабиринта, за да достигне до храната, обучава се, помни си грешките и не ги повтаря, обича по-сладичко, но мрази солта. Изобщо, държи се като разумно същество. Малко е бавничко, трябва да му уйдисаш да го следиш ден-два. Дадоха и мимоза, която на няколко пъти ѝ причиниха стрес като пускаха саксията ѝ от малка височина. Накрая, на шестия път, мимозата разбра, че няма страшно и вече не повяхваше като тупне на земята.

  Значи, казвам ти, тези ботаници имат наистина развинтено въображение и понякога то им служи твърде добре. Преди няколко години взех самолета и се курдисах право при Yves Couder в парижкия университет Дидро, за да ми демонстрира невероятни експерименти. Couder е ботаник, но ми показа най-нагледно всякаквите му там уж-квантово механични ефекти, ма double slit, ма tunneling ли и каквото друго ти хрумне и всичко това в макросистема--вибрираща силиконова капка върху вълнички от силикон. Група младежи статистици, които е приютил под крилото си, му пляскат кодовете и ела гледай. После ходих на гости в MIT тук, в Кеймбридж, за да видя възпроизвеждане на въпросните опити от друга група ентусиазирани младежи. Разбира се, професорът в MIT много скоро разбра, че може да е много революционно нещо това, но няма да види публикации. Той си има tenure, но все пак. Публикуват се само такива несмаслени работи като на тези хубавци от ЮПЕН с трите милиона. Не им вършат работа на онези, които подкокоросват милиардерските профани, да им се разваля калимерата с квантовата механика от некфи си гениални ботаници. Знаеш за Джон Бел и теоремата му. Ако тръгнем да си внушаваме разни неща за entanglement и квантови компютри, аз мога да ти покажа нарушаване на неравенствата на Бел с две кофи вода. Е, значи ли, при това положение, че двете кофи вода си говорят една с друга, защото са entangled?

 60. 60 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#56] от "klecho":

  “ Когато говорим за "пламенна" жена,визираме пламъка в душата, не оня между краката.”
  ——
  Е, той, смисълът на говореното ( казаното) зависи от (какво е в главата на) говорещия. Само наивен или религиозен човек може да смята, че двата пламъка са несвързани. А в случая ставаше въпрос за дума, чийто корен обозначава процес на горене.

  Що се отнася до човеко-животните в тоя откъс на Ницше, ако не Ви се чете ко там рекъл Заратустра, може да погледнете моя отговор на Даскала ... #41

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 61. 61 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#53] от "bryghtlyght":Компетентно описани, колега, ама трябва да поработите над стила си малко. Я вижте авторката на книгата как увлекателно пише:"... Буикът, миниатюрно черно ядро във високо термичния център на самото нищо, се засили към него през талазите на маранята. "Не разбрах добре и какво сте имали предвид вцпредишния си постинг под профанизиране на науката: научната работа на двамата физици или типичния за Америка помпозен стил на церемонията по награждаване със споменатите от мен награди (и обосновката на откритието)?Забелязвате ли, че тук се появи и друг наш колега, който сподели интересни неща за реакцията на студентките му на окуражаващия пример на Майтнер? Добре, че са ...околонаучните теми тук да се срещнем и поговорим с хора от нашата специалност( макар че аз отдавна се преквалифицирах на даскал по математика и не съм преподавал физика последните 20 години)
  —цитат от коментар 58 на тулса


  Пратих ти лично съобщение, не съм сигурен дали работи тук

 62. 62 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  До коментар [#61] от "canuck99":

  Канук, за съжаление нямам такава придобивка. Иначе, благодаря, че си ми писал (ако е до мен съобщението ти).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK