Лагерите на смъртта ГУЛАГ – под лупа

Ан Апълбаум печели "Пулицър" за монументалното си изследване, обхващащо хиляди мемоари на лагерници и огромни документални архиви.

© "Изток - Запад"

Ан Апълбаум печели "Пулицър" за монументалното си изследване, обхващащо хиляди мемоари на лагерници и огромни документални архиви.ГУЛАГ. Лагерите на смъртта" - най-известната книга на Ан Апълбаум, излезе на български език, съобщи издателство "Изток - Запад". Мащабният труд на американската публицистка е публикуван през 2003 г. и отличен с "Пулицър" (2004). Преводът на български е на Станислава Миланова. Книгата на Апълбаум е христоматийна за всички, които се интересуват от престъпленията на комунизма в СССР. "ГУЛАГ. Лагерите на смъртта" беше публикувана на български още през 2005 г., но от години липсва в книжарниците.


ГУЛАГ, или Главно управление на наказателните лагери, е структура към НКВД (Народен комисариат на вътрешните работи, известен с политическите си репресии) и държавен орган в Съветския съюз, отговорен за администрацията на системата от работнически лагери за изправителен труд от 30-те до 50-те години на ХХ век. Идеята за създаването им е на Владимир Ленин веднага след успеха на Октомврийската революция, но трудови лагери е имало и по царско време. Първият концлагер в съветска Русия е създаден през 1919 г. в манастира на остров Соловки.


ГУЛАГ е наказание за тежки криминални престъпления, но и инструмент за масов терор над реалните и мнимите противници на режима. Освен това е важен фактор в икономическото развитие на страната. В разцвета на лагерите - между 1929 и 1959 г. - през системата преминават около 18 милиона осъдени.
"В монументалното си изследване - обхващащо хиляди мемоари на лагерници и огромни документални архиви - Ан Апълбаум разкрива бита и нравите на лагерите; тяхната йерархия; националните и социалните особености във взаимоотношенията на осъдените; кошмара на робския труд, глада и униженията; цената на живота и смъртта, достойнството и низостта, отчаянието и надеждата, омразата и любовта...", се казва в анотацията на книгата.


Ан Апълбаум (56) е колумнист на "Атлантик" и историк, носител на множество награди. Сред нейните книги са "Желязната завеса. Рухването на Източна Европа 1944-1956" и "Червен глад. Войната на Сталин срещу Украйна". През 1988-1991 г. отразява колапса на комунизма в Източна Европа като кореспондент за сп. "Икономист" и в. "Индипендънт" във Варшава. Омъжена е за полския политик Радослав Шикорски, а през 2013 г. получава полско гражданство. Живее в Полша и Великобритания.


Книгата й "Желязната завеса. Рухването на Източна Европа 1944 - 1956" беше публикувана на български език през 2017 г. от издателство "Обсидиан".


Из "ГУЛАГ. Лагерите на смъртта" от Ан Апълбаум


И изравнени от закона
получиха еднакъв дял -
син на кулак и на наркома,
синът на поп и генерал. [...]


Тук в лагера те бяха сродни,
бяха събратя по съдба
с клеймото "врагове народни".
Александър Твардовски


"По силата на паметта"


Гулаг – лагерите на смъртта (меки корици)
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Гулаг – лагерите на смъртта (твърди корици)
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Това е история на ГУЛАГ: история на огромната мрежа от трудови лагери, някога разпръснати надлъж и нашир из Съветския съюз - от островите в Бяло море до бреговете на Черно море, от Арктическия кръг до равнините на Централна Азия, от Мурманск до Воркута и Казахстан, от центъра на Москва до предградията на Ленинград. Думата "ГУЛАГ" е съкращение от Главное управление лагерей, или Централно управление на лагерите.


С течение на времето обаче тя не само обозначава администрацията на концентрационните лагери, но започва да символизира и системата на съветския принудителен труд във всичките ѝ форми и варианти: трудови лагери, наказателни лагери, криминални и политически лагери, женски лагери, детски лагери, транзитни лагери. Постепенно думата придобива и по-широк смисъл - съветската репресивна система, сбора от процедури, който затворниците някога наричали "месомелачка": арестите, разпитите, превозването в неотоплени товарни вагони, принудителния труд, унищожаването на семейства, прекараните в изгнание години, преждевременната и неоправдана смърт.


ГУЛАГ има предистория в царска Русия - още от ХVІІ до началото на ХХ в. в Сибир работят принудителни трудови бригади. После, почти веднага след Руската революция, той придобива своята съвременна и по-позната форма и става неразделна част от съветската система. Масовият терор срещу реални и предполагаеми опоненти е част от Революцията от самото начало - и към лятото на 1918 г. нейният лидер Ленин нарежда "ненадеждните елементи" да бъдат затваряни в концентрационни лагери край големите градове.


Много благородници, търговци и други хора, определяни като потенциални "врагове", бързо се озовават в тях. Към 1921 г. вече има осемдесет и четири лагера в четирийсет и три района от страната и основната им цел е да "превъзпитат" тези първи врагове на народа.


След 1929 г. лагерите придобиват ново значение. През тази година Сталин решава да използва принудителния труд за ускоряване индустриализацията на страната и за експлоатиране на природните ресурси в слабо заселения Далечен север на Съветския съюз. Пак през тази година тайните служби поемат контрола над съветската наказателна система и постепенно изземват правомощията над всички лагери и затвори от юридическата институция. В резултат на масовите арести от 1937 и 1938 г. лагерите навлизат в период на бързо разрастване. В края на 30-те години ги има във всичките дванайсет времеви зони на Съветския съюз.


Противно на всеобщото мнение, ГУЛАГ не престава да се разраства през 30-те години, напротив - продължава да се разширява по време на цялата Втора световна война, през 40-те години и достига разцвета си в началото на 50-те. По това време лагерите вече играят централна роля в съветската икономика. Те произвеждат една трета от златото на страната, голяма част от въглищата и дървения материал, както и от почти всичко останало. В хода на съществуването на Съветския съюз възникват поне 476 добре обособени лагерни комплекса, съставени от хиляди отделни лагери, във всеки от които има от няколкостотин до няколко хиляди души.


Затворниците работят почти във всички индустрии - дърводобив, рудодобив, строителство, във фабриките, земеделието, самолетостроенето и оръжейната промишленост - и всъщност обитават държава в държавата, почти отделна цивилизация. ГУЛАГ има свои собствени закони, свои собствени обичаи, свой собствен морал и дори собствен жаргон. Той създава своя собствена литература, собствени злодеи, собствени герои и оставя отпечатъка си върху всички, минали през него, независимо дали като затворници, или като пазачи. Години по-късно освободените често успяват да разпознаят на улицата бившите обитатели на ГУЛАГ само по "погледа им".


Такива срещи не са редки, тъй като в лагерите има голямо текучество. Въпреки че постоянно се извършват арести, други пък биват освобождавани - поради изтичане на присъдите, поради постъпване в Червената армия, защото са инвалиди или жени с малки деца, или пък защото са издигнати от затворници в пазачи. В резултат на това броят на затворените в лагерите обикновено се поддържа на около 2 млн. души, но общият брой на миналите през тях съветски граждани - като политически или криминални затворници - е далеч по-висок.


Най-точните изчисления показват, че между 1929, когато започва най-мащабното разрастване на ГУЛАГ, и 1953 г., когато умира Сталин, някъде към 18 млн. души са минали през тази огромна система. Други близо 6 млн. са изселени и депортирани в казашките пустини или сибирските гори. Тъй като законът им забранява да напускат своите изгнанически села, те също извършват принудителен труд, макар и не зад бодливата тел.
Като система за масов принудителен труд, засегнала милиони хора, лагерите изчезват след смъртта на Сталин.


До края на живота си той остава убеден във важността на ГУЛАГ за съветското икономическо развитие, но политическите му наследници добре знаят истината: лагерите са лоша инвестиция и отживелица. Броени дни след смъртта на Сталин приемниците му започват да ги опразват. За ускоряването на този процес помагат три големи бунта, както и множество не толкова мащабни, но не по-малко опасни инциденти.


Но лагерите не изчезват напълно. Вместо това те претърпяват развитие. През 70-те и 80-те години на XX в. няколко от тях са преустроени и се използват за ново поколение демократи, антисъветски националисти - и криминални престъпници. Благодарение на съветските дисиденти и на международното движение за човешки права на Запад редовно се появяват новини за тези постсталински лагери. Постепенно те започват да играят своята роля в дипломацията на Студената война. Даже през 80-те години американският президент Роналд Рейгън и неговият съветски колега Михаил Горбачов продължават да обсъждат съветските лагери. Едва през 1987 г. Горбачов - самият той внук на затворници в ГУЛАГ - се заема с окончателното ликвидиране на съветските политически лагери.


Но въпреки че съществуват паралелно със самия Съветски съюз и през тях преминават милиони хора, истинската история на съветските концентрационни лагери доскоро не беше добре известна. Според някои стандарти тя все още не е известна. И макар горепосочените факти към този момент да са известни на повечето западни изследователи на съветската история, те не са проникнали в масовото западно съзнание.


"Човешкото познание - пише веднъж Пиер Ригуло, френският историк на комунизма - не нараства планомерно като тухлена стена в резултат от работата на зидаря. Неговото развитие, но също така и застоят или упадъкът му зависят от социалната, културната и политическата среда."


Би могло да се каже, че досега не е съществувала подходяща социална, културна и политическа среда за опознаването на ГУЛАГ.


За пръв път си дадох сметка за този проблем преди няколко години, докато преминавах по Карловия мост - основна туристическа атракция в тогава новодемократизирана Прага. Целият мост бе осеян с улични музиканти и амбулантни търговци и през четири-пет метра някой продаваше тъкмо онова, което човек би очаквал да се продава на подобно живописно място - пейзажи на достатъчно хубави улици, наред с изгодно продавани бижута и ключодържатели с изгледи от Прага.


Сред дребните антикварни предмети човек можеше да намери и съветски военни джунджурии: шапки, емблеми, токи на колани и малки игли, тенекиени значки с образите на Ленин и Брежнев, които съветските деца някога забождали на униформите си.


Гледката ми се стори странна. Предимно американци и западноевропейци си купуваха съветски джунджурии. На всички тях би им призляло само от мисълта да си сложат свастика. Но като че ли нямаха нищо против да носят сърпа и чука върху тениската или шапката си. Беше обикновено наблюдение, но понякога именно такива обикновени наблюдения най-добре улавят културната атмосфера. Защото изводът е от ясен по-ясен: докато символът на едно масово убийство ни изпълва с ужас, символът на другото масово убийство предизвиква усмивки.


Липсата на особени чувства към сталинизма сред пражките туристи отчасти се дължи на липсата на образи в западната масова култура. Студената война роди Джеймс Бонд и трилъри, както и схематични руснаци като участващите във филмите за Рамбо, но нищо толкова амбициозно, колкото "Списъкът на Шиндлер" или "Изборът на Софи". Стивън Спилбърг, вероятно един от водещите холивудски режисьори (все едно дали ви харесва, или не), се заема да прави филми за японските концентрационни лагери ("Империя на слънцето") и за нацистките концентрационни лагери, но не и за концентрационните лагери на Сталин. Холивуд не проявява към тях същия интерес.


Интелектуалната култура не е по-отворена за темата. Репутацията на немския философ Мартин Хайдегер силно пострадва в резултат на краткотрайната му, открита подкрепа за нацизма - ентусиазъм, който той проявява преди Хитлер да извърши най-големите си зверства. От друга страна, репутацията на френския философ Жан-Пол Сартър не пострадва ни най-малко в резултат на агресивната му подкрепа за сталинизма през всичките следвоенни години, когато всеки, който иска, може да намери изобилие от доказателства за жестокостите на Сталин. "Тъй като не сме членове на Партията - пише той, - не е наше задължение да пишем за съветските трудови лагери; ние сме свободни да останем настрана от споровете за природата на системата, стига да не възникнат социологически значими събития."


При друг случай той казва на Албер Камю: "И аз като теб намирам тези лагери за противни, но намирам за също толкова противен начина, по който буржоазната преса всекидневно се възползва от тях."


След разпадането на Съветския съюз някои неща се промениха. През 2002 г. например британският писател Мартин Амис бе достатъчно развълнуван от темата за Сталин и сталинизма, за да ѝ посвети цяла книга. Това накара други писатели да се зачудят защо толкова малко членове на политическата и литературна Левица са повдигали темата.


От друга страна, някои неща не са се променили. Все още е възможно американски академик да публикува книга, в която да изказва предположението, че чистките от 30-те години са били полезни, тъй като са спомогнали за еволюирането и така са положили основата за перестройката. Все още е възможно британски литературен редактор да отхвърли статия, защото е "прекалено антисъветска".

Желязната завеса. Рухването на Източна Европа (1944 - 1956)
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Но далеч по-често темата за Сталиновия терор предизвиква отекчение и безразличие. Една иначе сериозна рецензия за моя книга, посветена на западните републики от бившия Съветски съюз, съдържаше следното: "Тук върлува ужасяващият глад от 30-те години, когато убитите от Сталин украинци са повече от избитите от Хитлер евреи. И все пак колцина на Запад го помнят? В крайна сметка убийствата са толкова [...] скучни и лишени от драматизъм."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  Интересно е и какво става след като костите на милиони са строшени за невярване в комунизма.комунистите станаха капиталисти върху разчистения терен.

 2. 2 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1003 Любопитно

  "ГУЛАГ. Лагерите на смъртта" - най-известната книга на Ан Апълбаум, излезе на български език, съобщи издателство "Изток - Запад". "

  Странна работа. Че аз какъв "ГУЛАГ. Лагепите на смъптта" от Ан Епълбаум съм купил тогава през 2005 г. на издателство ЛиК?

 3. 3 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1003 Весело

  Тия са луди бе! Тогава е струвала 19 лв. Сега - 45.

 4. 4 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  "ГУЛАГ, или Главно управление на наказателните лагери" Това "наказателни" е някаква авторска измислица. Ако беше така съкращението щеше за е ГУКЛАГ. Със сигурност не е имало Главно управление на пионерските лагери!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 5. 5 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  До коментар [#4] от "Julian Mall":

  В книгата си е както трябва. В изданието от 2005 година де. Ама гледам - преводачката е същата. Сигурно някой милениум е съчинявал представянето.

 6. 6 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  и 1959 г., когато умира Сталин

  1953г умира Сталин

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 7. 7 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1221 Весело

  "ГУЛАГ, или Главно управление на наказателните лагери" Това "наказателни" е някаква авторска измислица. Ако беше така съкращението щеше за е ГУКЛАГ. Със сигурност не е имало Главно управление на пионерските лагери!
  —цитат от коментар 4 на Julian Mall


  Баф' ма'а му, гадните кап'талисти 90 години за ГУЛАГ говорят (а "прогресивния" Жан Пол Сартр се изсуква като пръдня преж кюлоти по темата), Солженицин Нобел' получи, -добре че пръкна ти, разбирача на столетието, да ни кажеш че ГУЛАГ нЕмало/не означавало главно управление на лагерите😀😀😀

  Поклон до земята😀😀😀

  До коментар [#4] от "Julian Mall":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 8. 8 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Ан Апълбаум беше итересен автор. За съжаление патологичната и русофобия, която е прихванала от съпруга си, полякът Сикорски и която се задълбочава с годините и пречи все повече да предложи нещо ново и обективно. Изтритата плоча за Гулаг вече се върти до втръсване. 250 000 деца загинали след американската инвазия във Виетнам (според американски източници) или изтърбушването на Ирландия от великите демократи британците с въведен истнски апартейд и расово унижение на ирландците не заслужава праведния гняв на г-жа Апълбаум.

  Свободата, Санчо...
 9. 9 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  ""Червен глад. Войната на Сталин срещу Украйна". През 1988-1991"

  Тази е някаква пропагандистка! Ако историческата истина я интересуваше трябваше да признае Сталин като един он бащите на Украйна като онези от големият паметник в скалите в САЩ!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  Трудно ми е да си представя какво е могла да добави Ан Апълбаум върху монументалния АРХИПЕЛАГ ГУЛАГ на Александър Солженицин, но явно е успяла особено в изследването на западното обществено мнение.
  Наивността и романтичните представи на западното левичарство за масови убийци като Ленин, Сталин, Мао, че даже Пол-Пот и путин като за "мотори на развитието", допуснали някои дребни "грешки на растежа" са дълбоко неморални и нечестни спрямо жертвите им.
  Харесващите ГУЛАГ са същински морални уроди, идващи от средите на убийците по вишките.
  ГУЛАГ е ярко изобличение на комунизма, показващо нагледно, че т.нар. комунистическа утопия е невъзможна за реализиране БЕЗ екстремно насилие над човеците.
  Показателното е друго - че комунистическата утопия е невъзможна за реализиране и С екстремното насилие като ГУЛАГ - този ярък пример на наказателен робски труд, образ на самия комунизъм.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 12. 12 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 810 Неутрално

  "Идеята за създаването им е на Владимир Ленин веднага след успеха на Октомврийската революция, но трудови лагери е имало и по царско време. Първият концлагер в съветска Русия е създаден през 1919 г. в манастира на остров Соловки.
  ...
  В разцвета на лагерите - между 1929 и 1959 г. - през системата преминават около 18 милиона осъдени.
  ...
  Даже през 80-те години американският президент Роналд Рейгън и неговият съветски колега Михаил Горбачов продължават да обсъждат съветските лагери. Едва през 1987 г. Горбачов - самият той внук на затворници в ГУЛАГ - се заема с окончателното ликвидиране на съветските политически лагери.
  ...
  Предимно американци и западноевропейци си купуваха съветски джунджурии. На всички тях би им призляло само от мисълта да си сложат свастика. Но като че ли нямаха нищо против да носят сърпа и чука върху тениската или шапката си. Беше обикновено наблюдение, но понякога именно такива обикновени наблюдения най-добре улавят културната атмосфера. Защото изводът е от ясен по-ясен: докато символът на едно масово убийство ни изпълва с ужас, символът на другото масово убийство предизвиква усмивки."

  Преди са я наричали "жандармът на Европа", болшевиките я презираха като "тюрма на народите", Рейгън я нарече "империя на злото", Алексиевич - "страната на смъртта", Игор Бунич - "полигонът на Сатаната".
  Царска Русия, болшевишки СССР, перестройката на Горбачов, Московията на Хуйло - различни физиономии, еднаква същност. Притегателен център на световната престъпна паплач. Прокълната страна.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 13. 13 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Нека отдадем и заслужена почит на ЗАКЛЮЧЕНИКА Йосиф Петров , да се поклоним пред страдалеца и да се спомним нежните му , тъжни стихове от българския ГУПАГ - Белене / о-в Персин /:
  Заключеник

  Цветила пролет ръси цветна благодат
  върху зелените килими пред затвора,
  а в него мойта младост вехне като цвят,
  защото пожелах цветя за всички хора!

  Във всяка росна капка лъч е заблестял,
  пронизал зарад нея шеметно простора,
  а аз всред тюрмения мрак съм ослепял,
  защото слънце пожелах за всички хора!

  Грей бистър свод. Дъхти на цвят. Трептят жита.
  И волнокрили птици пълнят кръгозора.
  Жестоки хора ми отнеха пролетта,
  защото пролет пожелах за всички хора!

 14. 14 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3202 Неутрално

  Това беше не само там, в СССР, но бе внесено и в цяла Източна Европа. А в Кампучия, Китай и Северна Корея достигна до невиждани зверства. Комунизтите са зверове, комунизма е Зло причинило невиждани нещастия и смърт.

  Русия в момента се кичи с "медалите" на СССР. Е, щом се кичи с тях да взеем да плати репарациите на робството!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 15. 15 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  "ГУЛАГ, или Главно управление на наказателните лагери" Това "наказателни" е някаква авторска измислица. Ако беше така съкращението щеше за е ГУКЛАГ. Със сигурност не е имало Главно управление на пионерските лагери!
  —цитат от коментар 4 на Julian Mall


  Както учат, другарите Путин и Нинова, да имало е няколко милиона смазани и убити, но те всички са били мръсници и са си го заслужавали.

 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Една книга, която ще и купя и ще прочета!!!

 17. 17 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3407 Неутрално

  Тия са луди бе! Тогава е струвала 19 лв. Сега - 45.
  —цитат от коментар 3 на Араламбене му е майката


  Ами издай я ти и ни я продавай по 1 лев бройката

 18. 18 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Не си спомням от историята, руснаците ли бяха организирали мащабна търговия с роби от Африка, които работеха в Гулаг или някои други нации бяха дето сега им бутат паметниците?

  Свободата, Санчо...
 19. 19 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1003 Весело

  До коментар [#17] от "Hawaii":

  Па оди виж колко струва в Амазон с доставката като си толко ларж.
  Имаш и друга опция - бутни петнаесе кинта и шти прата линк от украински сайт с книгата на български в пе-де-фе формат. Навитак?

 20. 20 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#18] от "Bornagain":

  Не си спомням от историята, руснаците ли бяха организирали мащабна търговия с роби от Африка, които работеха в Гулаг или някои други нации бяха дето сега им бутат паметниците?
  —цитат от коментар 18 на Bornagain


  Защо им е на мужиците да ходят до Африка за да търгуват роби след като са си създали роби в собствената си страна.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 21. 21 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  Соросче...

  In March 2016, eight months before the election of President Donald Trump, Applebaum wrote a Washington Post column asking, "Is this the end of the West as we know it?", which argued that "we are two or three bad elections away from the end of NATO, the end of the European Union and maybe the end of the liberal world order".[40] Applebaum endorsed Hillary Clinton's campaign for president in July 2016 on the grounds that Trump is "a man who appears bent on destroying the alliances that preserve international peace and American power."[41]

  https://en.wikipedia.org/wiki/Anne_Applebaum

 22. 22 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Не си спомням от историята, руснаците ли бяха организирали мащабна търговия с роби от Африка, които работеха в Гулаг или някои други нации бяха дето сега им бутат паметниците?
  —цитат от коментар 18 на Bornagain


  Аз пък си спомням , понеже съм попрочел малко история:
  "Преди повече от 150 години, през 1860 г., в Руската империя започва феодалната крепостническа реформа, свързана преди всичко с освобождението на крепостните селяни. Така процъфтяващата столетия практика да бъдат продавани в робство селяни е прекратена, с което се слага край на търговията с хора в Русия. Условията за покупка и продажба на роби и тяхната цена са се променяли много пъти. През 1782 г., например, невръстно момиче е струвало само 50 копейки – по-малко от цената на едно прасе или на стар кон. Най-скъпо се продавали готвачите, фризьорските и други занаятчии, както и момчета новобранци, като търговията с бъдещи войници се превръща в най-печелившия сегмент на пазар на роби."

 23. 23 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2977 Неутрално

  [quote#7:"МОЙШЕ ТОЛКОЗ"][/quote]

  Браво Мойше! Не знам как можа да съчиниш тази глупост! Повече от 10 години четеш коментарите ми и никъде в тях не съм казал и една добра дума за Сталин ама ти си реши че съм отричал лагерите и Солженицин???!!! Виж отричам подхода на тази еврейка която пише всичко това за да прави обобщения за руснаците колко са гадни и как те са универсалното зло на земята! И в добавка точното изписване на съкращението е ГУЛаг!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 24. 24 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2977 Весело

  Както учат, другарите Путин и Нинова, да имало е няколко милиона смазани и убити, но те всички са били мръсници и са си го заслужавали.
  —цитат от коментар 15 на blondofil


  Още един който чете както му отърва! Ти можеш да имаш учители като Костов, Тачър и др.! Аз нямама такива сред политиците!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 25. 25 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Време е да узреете за истината, че сърпа и чука трябва да бъде отъждествен със свастиката, защото марксистката идеология е не по-малко кръвожадна и опасна от нацисктата!

 26. 26 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1162 Любопитно

  Тези книги трябва да се изучават във всяко средно училище, задължително. Историята на пожертваните милиони хора е трагична, потресаваща и няма никакви идеали, които да оправдаят случилото се. Нека всички млади хора да знаят истината за зверствата на комунистите и дано никога повече не се допусне повторението на събитията от 20-ти век!

 27. 27 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  До коментар [#18] от "Bornagain":

  За какво им е да бият път до Африка. Руснаците не са имали нищо против да са роби. Нито на царя, нито на Сталин.

 28. 28 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  До коментар [#24] от "Julian Mall":

  Аха, безроден интелектуалец, значи. Другарят Сталин е имал едно много специално отношение към вас.

 29. 29 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#18] от "Bornagain":За какво им е да бият път до Африка. Руснаците не са имали нищо против да са роби. Нито на царя, нито на Сталин.
  —цитат от коментар 27 на blondofil

  Нали, и затова сега във великите демокрации САЩ, Великобритания, Белгия, Холандия, бутат разни паметници и се бият, душат и стрелят по улиците на расова основа, щото руснаците не са имали нищо против да са такива и такива. Добре, ако кажем на черното бяло, то ще стане.

  Свободата, Санчо...
 30. 30 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#24] от "Julian Mall":Аха, безроден интелектуалец, значи. Другарят Сталин е имал едно много специално отношение към вас.
  —цитат от коментар 28 на blondofil

  Колко личности в историята са печелили световна война като другаря Сталин примерно? Обама май не е, я да помисля, а да, Помпео, ама той не можа пък да прокара санкции срещу Беларус, какво остава за война.

  Свободата, Санчо...
 31. 31 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1221 Весело

  [quote#7:"МОЙШЕ ТОЛКОЗ"]
  —цитат от коментар 23 на Julian Mall
  Браво Мойше! Не знам как можа да съчиниш тази глупост! Повече от 10 години четеш коментарите ми и никъде в тях не съм казал и една добра дума за Сталин ама ти си реши че съм отричал лагерите и Солженицин???!!! Виж отричам подхода на тази еврейка която пише всичко това за да прави обобщения за руснаците колко са гадни и как те са универсалното зло на земята! И в добавка точното изписване на съкращението е ГУЛаг![/quote]

  ГЛУПОСТ?!?😀😀😀 Май не си разбрал к'о съм написал! Опитай пак😀

  Джокер: Понятието ГУЛАГ е прието отдаааавна "във вражеския запад" (и не само там) като обобщаващо понятие за системата конц'лагери. Вупреки че ГУЛАГ (или както педант като теб настоява ГУЛаг) всъщност е съкращение на името на административния орган Оправляващ тези лагери.

  Авторката/някой от преводачите на статията (някой ги нарече "милениум", покрай смъртта на Сталин през 59😀) е добавил/а обяснение: "...ГУЛАГ, или Главно управление на наказателните лагери...". И ти рипаш като опърлен-ААААААААА, КВИ СА ТИЯ НАКАЗАТЕЛНИ ЛАГЕРИ, ТОГАВА ИМЕТО ТРЯБВА ДА Е ДРУГО...

  СЕГА разбра ли к'о съм написал😀? Ти и десетте "умника" нацвъкали ми минус на конкретния коментар😀 Е, 50% от тях са по партийна линия, заради масурите в аватара ми😀Другите са разбрали толкоз колкото и ти😀 Нейсе, не разплитам жилетки/чорапи есен😀
  До коментар [#23] от "Julian Mall":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 32. 32 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#20] от "simval":
  Т.е. африканците, карани като животни в трюмовете на кораби в демократичните САЩ (дето Бог бил създал хората равни и със стремеж към щастие) не са приравнени на предмети? Формално до 1868, реално - няма да кажа че пак ще ме баннат.

  Свободата, Санчо...
 33. 33 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  До коментар [#32] от "Bornagain":

  "...Едно обикновено куче се продавало в Русия за двама души селяни; а едно авджийско – за три момичета. Ето ви няколко обявления от тогавашните вестници: “- У Никола Морскаго се продават банкетни пишкири, покривки за маси, две момичета учени и един селянин (мужик)”. “- Продава се двайсетгодишен човек белберин, и една крава от добра породица”. “- Хубави кученца се продават и седем човека с най-умерена цена”. “- На литейната част, против Сергия, в черковния дом се продават двама души, готвач и файтонджия, годни за солдати, и един папагал”. “- Някой си има за продан 11-годишно момиче и 15-годишен белберин (парикмахер), четири кревата, пера за възглавници и други домашни вещи”. “- Имам за продан хубава пресносола риба осетрини, седем сиви мерини (коне) и мъж с жена”. (Беляев, стр. 320; Мордовцев, III, I, 431).
  Не само са се продавали селяните в Русия, но са ги давали още и във взятка, изигравали са ги на комар, плащали са с тях на доктора за визити и пр. и пр. Робството в Русия, говори Шап, разрушило всичките естествени права; тук човекът се е продавал като стока, деца са се отръгвали от обятията на майките, за да се продават в публичните домове за по няколко си рубли (Рус. Старина, XI, стр. 785). Цената на тия нещастници, истински наши освободители, които са умирали по Дунава и по Балкана, е била разна. В началото на царствуванието на Екатерина, която освободи Полша, един селянин е чинел 70 – 120 рубли. Но без земя цената на тоя двукрак добитък е била много ниска. Една помещица (чифликчийка) продала 195 души свое стадо, мъже, жени и деца с пеленачета, по 6 рубли едното парче. Майсторите, хубавите момичета, актрисите стрували много по-скъпо. Потемкин, например (който освободи татарите) купил от някого си Разумовски музиканти робове по 800 рубли всеки. Много пъти, когато пияният и развратният чокоин е угоявал всичко от тия нещастници, продавал и цялото село, с бабичките и кучетата. Сърбинът Сава Текели, който пътувал из Русия, видял в Тула на пазар 40 момичета, които с камшик пазел техния господар. Той попитал какви са тия хора? “- Продават се”, бил отговорът. Савата се почудил. “- Купи ни, купи ни, господине”, викали момичетата, а той се чуди, че те били всички весели. Урзопинският панаир (Русия) бил център, гдето се продавали момичета за Турция и за другаде. Търговците били арменци. Други пък давали с кирия момичета по бардаците, за които вземали по 100 рубли в месец. ..."
  Захари Стоянов.

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 34. 34 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1802 Любопитно

  "...Ние, дето се турим в положението не на граждани на днешното авантюристическо правителство, а на турски раи, с гордост на челото констатираме тоя факт, че овцете, козите, говедата и кокошките на нашите бащи са били в Турция швейцарски граждани, когато нашите нещастни братя руски селяни са били до сто пъти по-долни. Някой си Хорват, чифликчия в Малорусия, постоянно говорел “- Всичко е мое, земята е моя, небето е мое, водата е моя – всичко е мое!” И действително, той на дело достигнал това. Един път с многобройна свита той отишъл да обикаля своите земи, и преминал през село Т. Кучето му влязло в двора на един селянин, който като поискал да го изпъди, то го ухапало и селянинът, без да иска, ударил го и му счупил единия крак. Хорват побеснял от това; той се не задоволил да накаже своя роб само, но заповядал на хората си да турят слама около селото, което до крак изгорил. Веднаж на същия Хорват се подплашил конят, гдето присъствали и 12 души още. Той заповядал да избият всичките, щото да не остане човек, който да говори, че на стария Хорват конете могат да се подплашат от каквото и да било (Пасек, II, 200-201).

  Тайният съветник Жадовский, който живял в 1855 г. в Оренбургската губерния, имал за правило, щото всичките негови роби от няколко села, щом се оженят, първата нощ да довеждат при него своята булка да преспи с нея; който не се съгласявал на това, на другия ден той удрял по 50 камшика и на младоженеца, и на булката, и на родителите й. Когато той остарял вече, карал своите файтонджии и слуги да изнасилват сиромашките селянки, а той с цигара в уста давал команда (Преступление и наказание, 1869).

  Друг един помещик, Виктор Страшински, от 1840 – 1850 обезчестил 86 момичета от своите робини, които били на възраст най-старите на 14 години, а другите – на 13 и на 12. 47 от тях показали на съда, че и като се оженили (насила), пак били заставени от Страшински, да имат с него сношение. На много помещици момичетата от цялото село са служели за жени. Това зверство не се е даже гледало за нещо необикновено, от никого не се е скривало. Авторът на “Записки селскаго свещеника”, който в 1861 година ходел официално да присъттвува като се чете височайшият манифест, разказва, че някой си Лачинов така давал заповеди на своите роби: човекът му вечер тръгне от прозорец на прозорец, и вика: “Ти, Иван Митрич, ще да отидеш утре да чукаш житото, Теодосия (дъщерята) ей сега да дойде при барина”. На другия ден същото: “Ти, Иван Кузмич, чуваш ли? Утре да отидеш да подсеваш, Арина (жена му) скоро да дойде в чифлика”. В енорията на същия свещеник се случило, щото две момичета се отказали да отидат. Едната се удавила през нощта, а другата я завели, вързали я с въже от кревата и подир две недели умряла. Друг един звяр помещик издал приказ към своите робове, щото щом им се роди дете, да не го кръщават, дорде не питат него. Причината била тая, да не би случайно някой селянин да кръсти детето си на името на някого от бариновото семейство. “- Аз не желая, щото мужиците да хабят имената на моите деца”, говорил той. Приказът се захващал така: “- Вие, подлеци …”

  Вечер като си легнат барините и техните деца, при всекиго, особено после пладне се натъкмявали по две-три същества, които изпълнявали следующите длъжности: една ще пъди мухите, друга ще чеше барина по петите, трета ще пее песен, а ако баринчето е малко, то ще да му приказва приказки, дордето заспи. Свещеникът видял едно баринче, което се преструвало на заспало, и разказчицата млъкне да му приказва вече. То скочи и я цапне, и тя пак захване “И-ва-н Ца-ре-вич …” и пр.

  Граф Аракчеев, един от най-любимите на царя слуги, един от прочутите администратори, който е управлявал Грузия, заробена от Русия. Тоя просветен мъж е наказвал всяка селянка, която не е раждала момче, а момиче. Ето неговите прикази: “- У мене всяка жена трябва да ражда на година по едно момче. А ако някоя жена роди мъртво дете или пометне, то ще се облага с щраф; а ако някоя не роди някоя година, то ще й се вземе по 10 аршина сурово платно”. Слугата на Аракчеева, комуто жената родила момиче, ето що донася с “рапорт”: “- Ваше Сиятелство! Против желанието ми жена ми роди момиче, а не момче, за което се боях досега да ви донеса. Моля коленопреклонно да ми простите” и пр. Същият Аракчеев устроил и болница, хем да лечат нещастните роби, хем да ги бият. Ето рапортът на Шевелевската болница: “- Чест имам да уведомя В. Сиятелство, че слугинята (дворовая женщина) Прасковя Григориева оздравя днес и след като я наказахме с пръчки (розгами) изпратихме я да лечи щаб-лекаря Белоцветов”.

  Една аристократка, Салтикова, която имала няколко хиляди рубли, природата я лишила от коси, затова си имала нарочен белберин, който да й туря изкуствени. Но за да не би да се разчуе това, тя държала тоя белберин три години заключен в един долап. Когато той побягнал, Салтикова се оплакала за това право на императора Александра. Всичко това се е вършило по закон, никой нямал право да се оплаче против тия зверове. Някой си Мамонов, който венчавал своите робини, като държал в едната си ръка камшика, а в другата – невястата за косата, направили му бележка. Той пише на московския генерал-губернатор: “- Крепостните (робите) хора, които се намират в моя дом, аз никога няма да престана да ги наказвам телесно. Това право, да бием с тояги нашите крепостни, е свързано с политическото съществувание на нашето отечество”. По само себе си се разбира, че тия хора, които са били по-долни и от кучетата, които са били венчавани с камшик, на които жените и дъщерите са били вземани на таин, понякога се бунтували, не против държавата, а против чокоите. И какво е излязвало? Клане, бесилка, набивание на кол и унищожение на цели окръзи. “Тия наказания са невероятни”, говори сам поетът Пушкин в своята история на бунта. “- Едни набивали на кол, други обесвали за ребрата на куки, някои разсичали на четири, на останалите прощавали, като им отрязвали само носовете и ушите”. Княз Реприн, който бил натоварен да погаси бунта, говори в един приказ: “- Селяните за своето съпротивление против войската на Н. И. Величество са наказвани със силата на оръжието, и са предавани яко изверги, злодеи и престъпници на огън и меч; техните тела, които справедливо са издъхвали от тяхното богопротивно престъпление, не са достойни за погребение заедно с общите верноподаници. Те трябва да се заравят в особена яма, и да се тури надпис: “- Тук лежат престъпници против Бога и царя и помещика …” и пр.

  Салтичева, пак помещица, която от злоба е рязала циците на своите робини момичета, а после ги е пекла да ги яде, 21 пъти е била предавана на съд и все делото се закривало. Друг един барин, купил две кученца, които дал на подая на една селянка. Но понеже те я хапели, тя ги хвърлила в реката. Баринът я смазал между две дъски сутринта, после я бил всеки ден. Наказали го с духовно покаяние … Когато русите завладяха Малорусия, която “Т.К.” казва, че така трябвало, т.е. да я освободят, имало 44 960 свободни домове. Екатерина ги намалила в няколко години на 4 000 (Соловиев, XXVI том, 39 стр.). Само тя, Екатерина, е обърнала в роби 6 678 000 души. За заслуга само, че й помогнали някои от придворните да стане царица, тя подарила следующето число селяни-робове: на Потемкин – 25 000; на Завадовски – също 25 000; на Зорача – 13 000; на Корсакова – 4 875; на Лонски – 25 000; на Зубова – 13 000; Само в един ден, на 18 август 1795 година, тя е раздала 10 000 души подарък. Английският посланик от Петербург писал по това време на своето правителство: “- Хазната на Екатерина е пуста, но селяните са още много”. Хора като княгиня Дашкова, приятелка на Волтера, и като Карамзина, авторът на “Бедната Лиза”, и те са владеели по няколко хиляди робове, и те са ги продавали като кучета.

  Но стига, доволно е и това, което сме извлекли от съчиненията, печатани в самия Петербург. Онова, което описваме, се е вършило повечето в настоящия век. Сега положението не е такова, няма рязание на цици и други, но робите, гладни и голи, съществуват още. Ако руският крак стъпи някога в нашите райски земи, то нашите полета и плодородни места няма да ги владеят български стопани, но руски стопани. Тогава българският народ ще опита какво значи робство, което той не е и сънувал даже във времето на турците. Руското робство е нещо нечуто и невидяно. Зверовете турци никога в ума им даже не са минували тия зверства, които са били узаконени в Русия....."

  Из “Непознати страници”, Захарий Стоянов, стр. 117 – 123

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Години наред се говори за германските концлагери, а комунистическите са били не по-малко жестоки.

 36. 36 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3359 Весело

  Имам я отдавна както забеляза колегата по горе, цена 45 лв е извън пътя!

  klimentm
 37. 37 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2630 Неутрално

  До коментар [#20] от "simval":

  веднага извадиха аргуемнта, "там бият негрите", все едно това по някакъв начин оправдава античовешкият съветски съюз

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 38. 38 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4497 Разстроено

  UNITED EU UNION

  Ако само притегля себеподобни бихме благодарили.
  Даж нещичко платили?

  Проблем е кога център изнася революции, хибридки и нонстоп дезинформации за период столетие или два.
  В такива случаи.

  До коментар [#12] от "simval":

  Притегателен център на световната престъпна паплач.

 39. 39 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3359 Неутрално

  Архипелага ГУЛАГ на Солженицин обаче е изключителна книга която обяснява абсолютно ясно и точно механизма на репресиите,защо и как това е възможно,атмосферата и живота в самите лагери,панорама на онези години на титанични репресии и изтребление на цели народи и прослойки на обществото Нобеловата му награда е заслужена а книгата една от най важните на отминалия 20 век.

  klimentm
 40. 40 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#32] от "Bornagain":

  Очевидно е, че не разбираш написаното. Възможно е и да се правиш, че не го разбираш. При това положение, и в двата случая не си заслужава да се губи време за разговор с тебе.
  Плувай.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 41. 41 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#38] от "dnevnikar":

  ОК, приемам казаното. Допълвам и преработвам края на №12 така: Притегателен център на световната престъпна паплач. Огнище на зараза, развъдник и разпространител на вредни и престъпни практики около себе си и по света. Би било разумно да се изолира и да се лекува до ликвидирането на възпалителния процес.

  ПП. Би било, но дали?
  Ще се намери ли такъв доктор с топки и с чувство за мисия за да се заеме с огнището на зараза? И второ, не по-малко важно - кой ще плати сметката по лечението и възстановяването? Или пък да поеме разноските по ликвидацията, погребението, евентуалното преработване и оползотворяване?

  Аз не зареждам в Лукойл.
 42. 42 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#26] от "geordgeo":

  Специално Архипелага Гулаг е в програмата от изучаване в средните училища в Русия от поне 5 години насам. За съжаление все още в нашите училища не е включено в програмата изучаването на "Задочни репортажи от България" на Е. Марков.

 43. 43 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#32] от "Bornagain":Очевидно е, че не разбираш написаното. Възможно е и да се правиш, че не го разбираш. При това положение, и в двата случая не си заслужава да се губи време за разговор с тебе. Плувай.
  —цитат от коментар 40 на simval

  Очевдно е че не разбираш че търговията с роби и колониализма са част от западното виждане на света. Западът е богат именно поради разоряването на по-слабите, колонизирането на техните ресурси и физическото унищожение на онези, които запада нарича варвари - чернокожи, индианци, аборигени, индуси и т.н. И този колониализъм продължава - няма иточни сили в западния свят, а обратно - западни армии в Близия Иток, Афганистан, Източна Европа и т.н. Завладяването, поробването, сега в по меки форми, са източника на богатството на Запада -изтърбушиха Ирак, Либия, Сирия, България, после Украйна, сега искат да направят това с Беларус. Няма страна която е в добро състояние щом там влезе Запада - виж Африка, виж Индия, виж Украйна, виж дори България. Плувай и ти.

  Свободата, Санчо...
 44. 44 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Копи - пейст според някои колеги било "аргументи". Типично

  Свободата, Санчо...
 45. 45 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2977 Разстроено

  [quote#31:"МОЙШЕ ТОЛКОЗ"][/quote]

  Ти наистина си някакво злобно еврейче което освен че пуска доноси против мен нарочно търси под вола теле! ГУлаг си е ГУлаг и няма наказателни, изтребителни и оздравителни такива! Разбира се условията в тях са различини и първият в Соловки е бил нещо като санаториум в сравнение с тези в Далечният Север в Магадан и Воркута където земята е вечно замръзнала и първо трябвало да я размразят за да работят и където труповета са се прибирали чак напролет! Така или иначе в сталинските лагери са намерили смъртта си най-вече руснаци и това всъщност радва такива русофоби като авторката, така че да не плаче над чужд гроб!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK