От развала към провала

Стоян Михайловски (1856 - 1927) за българската корупция.

© ДА

Стоян Михайловски (1856 - 1927) за българската корупция.Текстът е препубликуван от Портал "Култура".


Характерни за българското живеене са периодите на сепване: изведнъж започват да се задават въпроси за "задкулисните договорки" или за "порциите от баницата", раздавани даже не под масата, а направо на "политическия тезгях", за подмяната на достоверната информация с откровени лъжи, за медийната разправа с политически опоненти, за много неща, за които е писано, говорено и се знае, а сякаш стават ясни едва сега; възмущението кипи и нараства, тръгват протести След което какво? Настъпва известна промяна по върховете, махалото се връща и отново заживяваме както преди.


Не означава ли това, че този национален проблем е не само актуален (възпроизвеждащ се исторически), колкото и чисто психологически?
Така поне смята Стоян Михайловски, "незнающият пощада сатирик", известен на днешните поколения най-вече като автор на химна "Върви народе възродени". Приживе обаче го възприемат като на най-мрачния и скептичен български мислител, един от най-самостоятелните хора в България. Според Димитър Подвързачов творчеството му е "симфония от гръмотевици".


Неговата "Поема за българския народ" (1897 г.) излиза със следното посвещение: "На всички страдалци, на всички унизени, онеправдани и угнетени посвещавам тая сатирична сбирка, която показва какви средства упражняват деспотите, за да увековечат властта си".


Стоян Михайловски учи право в Екс-ан-Прованс (Франция) и гледа на себе си като възпитаник на френските моралисти. Вярващ християнин, той живее с убедеността, че "човеците са деца на Бога", поради което във "Философско-религиозни размишления" държи да напомни: "обичайте ближния си, обичайте отечеството, обичайте човечеството". И не бяга от политиката: убеден враг е на самовластието на Фердинанд и авторитарността на Стамболов. Той е неудобен и гонен; бива преследван, пребиван е от политически шайкаджии, съден е заради обида на "височайшата особа", статиите му са сваляни от печат и наборът им е разпиляван.


Нищо обаче не го отказва от борбата срещу политическата поквара в България. Дневниците му изобилстват с многобройни данни за гешефти и злоупотреби, уж с оглед на голямата цел - освобождението на Македония. Пословично честен, той е сред най-яростните обвинители на политическата корупция, на "злото, разяждащо снагата на държавата ни".


На тази "развала", както сам той я нарича, са посветени стотици негови статии и философско-морални фрагменти от така наречената му "метаполитика". Въпросното "политическо зло" е диагностицирано и в една от най-своеобразните му творби - "От развала към провала" (1905 г.): "диалогирани очерки" върху "психологията на българската корупция" (власт, съвест, журналистика и морално разтление).


Накратко, Михайловски е първопроходец в битката с българската корупция, което прави анализите му особено интересни, а психологическият му подход - новаторски в редица отношения. Затова се изкуших да вляза в диалог с него - като своеобразно интервю или продължение на "диалогираните очерки", диагностициращи нашата "развала и провала". Въпросите в черно са мои, а отговорите са изцяло на Стоян Михайловски - взети от споменатата творба и други негови статии.


***


За да схванем проблема с "българската развала", г-н Михайловски, би трябвало да го поставим в историческа перспектива. Може би онова, което ни тревожи, се корени най-вече в миналото?


В историята на българщината има работи, които поразяват съвестта и слисват разсъдъка. У прабългари, у нови българи - все една песен: чернилото иде отгоре!


Управникът е лекар на държавата; какво да се прави, ако тоя лекар е най-големият разпространител на зараза?


Какво да се прави, когато ядът се крие у носителя на противоядие?


Богомилите думаха: махни управника и ще премахнеш кривдата!


Турската рая думаше: царят ни е даваджия (тъжител)!


Псевдоеманципираният сегашен българин дума: пазачът е палач!


Нали все пак не смятате, че българинът не е достоен или пък не е дорасъл за свобода и народовластие (дума, която предпочитате пред термина "демокрация")?


Като описвам как се разбира свободата в България, аз ни най-малко не искам да дам да се разбере, че българското е нещо особено несъвместимо с волно живеене или обществен развой.


Не, никак.


Моята мисъл е, че вчерашният неволник не може да се превърне днес в свободен гражданин, не може да не носи днес психически следи от някогашното неволничество


Сравнете живота на един такъв свободен човек, сиреч на просветен свободен човек, с живота на непросветен свободен човек и веднага ще видите разликата между истинска свобода и прослободнелост.


Грубият човек разбира свободата така: което е добро за мене, трябва да го наложа на другите хора!


Сега България е в криза. Управляващите съзират изхода във Велико народно събрание и нова конституция. Има протести, мнозина са несъгласни с това. Може ли конституцията да разреши недъзите на българската свобода?


Каквато и важност да представляват словопренията по конституцията - те искат нормално време, време за четене и траен международен мир. Конституционният ред, конституционните гаранции не са нищо друго освен мобилировката на онова общо обиталище, което се зове държава.


Българските политикани си въображават, че от името на някакви си текстове те имат правото да не обръщат внимание на усилните години, които България преживява и да играят на зар съдбините на българската държава.


Къде е изходът тогава - нови избори и да търсим "неопетнените", онези, които не са били на власт?


Тук му е мястото да отбележим, че има такива, които са стояли далеч от всяка власт - та са останали незасегнати от грозотиите и грубостите, с които изобилства политиката у малокултурните народи. Тези хора обичат да думат: "Ние сме неопетнените дейци! Ние сме неопетнена партия! Нам принадлежи правото да бийме такт в уреждането на общото дело, да даваме тон във всяко преустройство!


Тези хора са неопетнени - но те не са неопетними.


Доста усложнявате задачата на избирателя. Пък и можем ли, г-н Михайловски, да сме сигурни каква ще е волята на народа? Неговият избор?


В страна като България, където народът сто пъти е давал неоспорими доказателства, че не е способен по един сигурен начин, по един безкрамолен и безметежен начин да си избира разумни и свестни главатари и уредници - а напротив, поверявал е своите жизнени интереси на най-злоумишлени люде; в страна, където тълпите могат да издигат своите минутни любимци до най-високите стъпала на държавната йерархична стълба, но да не са кадърни да им дадат дълговременна подкрепа; в страна, където по казаната причина правителствата са принудени да търсят подкрепа във всевъзможни сфери, нямащи никакви връзки с народното първенство и надмощие - банки, чужди държави, войска, полиция, администрация, подкупни рицари на ножа, жълта преса, търговци на перото, духовници-матрапази (препродавачи) на Божието слово и т.н.; в страна подобна може да се каже, че няма неопетнени, а има политикани, които не се имали случая да се опетнят.


По какво тогава се разпознава доброто управление?


Най-доброто управление е това, което учи хората да се управляват сами. Да, но е нужно силно, стабилно правителство, което да е на висотата на тази задача. Подобно правителство е химера при съществуващите институции.


При толкова чести политически кризи в България явно много зависи и от човека на върха? Как бихте го определили?


Винаги е голямо удоволствие да предвидиш неизбежното бедствие и да извикаш "внимавай" на онзи, който заспива на ръба на пропастта.


Важен е човекът. Външността никога не е най-важната, но моралната страна е по-сложна. Става дума за вулгарна натура, истински гений на злото. Тук е нужно перото на автора на "малкия Наполеон" (Виктор Юго), за да опише всички кътчета на тази мрачна и макиавелистка душа.


А нацията е изтощена, тя не смее да се оплаква, нейната добродетел се изчерпва с мълчанието, тя е познала режима на отоманските паши, ще преживее и един подобен режим.


Ще ви обясня неговите средства, неговата система.


С три думи: "деморализирай, за да управляваш". Някога казваха "разделяй и владей", но това е стара, демодирана практика.


Корупция и преследване!


Първа точка: наказвай, преследвай недоволните, компрометирай честта им, заплашвай богатството им, отдалечи ги от народа, хвърли ги в затвор, изолирай ги - накратко - направи ги безсилни и неми.


Втора точка: създай си чрез всякакви облаги и щедрост армия от клакьори - депутати, областни управители, съдии, чиновници от всякакъв ранг, жандарми и пъдари.


Ето ти режим. И той продължава с години.


Какъв скандал, сърцето ти се свива.


Извинете, но кого всъщност описвате вие? Днешният ви читател може да изпадне в необичайни хипотези


Шефът на бандата се казва Петко Каравелов. Вулгарна натура, истински гений на злото. Говоренето му е така неинтелигентно, както и почеркът му граничи с фантазията.


Не може да бъде!!! Бащата на Търновската конституция, създателят на модерната ни държава. Направо не мога да повярвам на думите ви!
Ами изборите? Не са ли те едничката ни надежда? Все до тях опираме, ето и сега хората искат предсрочни избори?


Изборите са истински сатурналии. Безплатно раздаване на напитки, заплахи, обещания, удари с палка, всичко влиза в употреба в името на спечеления глас.


Мнозина почтени граждани се въздържат от ходене до урните: те трябва да се бутат с лакти сред разбойници и фалшификатори: тази паплач ги ужасява.


Резултатът от изборите е познат. Българският парламент по моралното си ниво е под това на затвора.
Червим се заради нашата родина, но не искаме да крием нищо. В недрата на този представителен български орган има трийсетина депутати, които навсякъде, освен при нас, биха били поставени на дъното на обществото.


Не сте ли прекалено суров в оценката си към Народно събрание?


Мамелюшкото сборище, което смее да се титулува Народно събрание, гласува финансовите сделки с една бързина, която напомня трескавото подвизаване на влъхвата в жилище без пазачи; ха скоро, ха скоро, грабете, да грабиме, догде не е дошъл домовладиката. А подир разграбването на публичното съкровище иде, разбира се, пленяването на недвижимите богатства.


Нали има опозиция? Не е ли тя корективът в парламента?


Народното представителство защо е велемощно - ако не да обвързва бедността, да изменява неизменяемото, да намира извинение за неизвинимото, да издава позволение на непозволеното, да законодателства чрез потъпкване на законите?


Опозиционерите биха попитали - има ли Обикновеното Народно събрание право да тълкува конституционни текстове?


Опозиционерът обаче е длъжен преди всичко да немее Ако ги оставите да говорят свободно и безпрепятствено, тези дяволити опозиционери ще почнат може би да разгласяват, че сегашният режим ще докара монополи, нови заеми и чужд контрол - затова ще почнат да кряскат, че подобни работи водели към съсипия и самоунищожение.


Има ги обаче и медиите, свободната преса? Знам, че макар и публицист, имате резерви към ролята на журналистиката - и все пак?


Тя е демагогска и революционна - пресата на свободната мисъл и на свободната клевета. Злепоставяйте, хулете още, петнете винаги - само това се иска от тях. А, колко добре вършат работата си. Трябва да се смачка врагът, за целта всички средства са добри, на война като на война. Или по-добре да се каже - в гората, като в гората.


Докъде тогава се простира развалата? Имаме освен това народ, интелигенция


Ако тълпата е тромава - интелигенцията е окьоравяла!


Ако тълпата е убога с разбиране, интелигенцията е убога със самоотверженост!


Нашето отечество не е толкова страдало от нищите духом - колкото е страдало от нищите серцем!


Нашите площадни ритори често възгласят, че българинът бил волен и самостоятелен гражданин.
Да се разберем. Да, българинът не е вече роб.


Ала за дълго време той ще си остане заробеник от онези пороци, които е придобил в турското робство.
Друго нещо е освобождение и друго нещо е свобода.


Българска християнска проза (1900 - 1944)
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Какво ни е потребно тогава, г-н Михайловски, освен просвета и будна съвест, които винаги сте отстоявали с перото си?


Характери!


Господа български учители, не мислете само за география и тригонометрия.


Искате ли да създадете хора полезни за общественото благосъстояние?


Престанете да гледате на младежите като на кариеристи.


Недейте само труфи паметта, недейте само гизди ума: възпитавайте душата.


Подарете на българина характер!

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1611 Весело

  Спящи редакторе, какво е това "разавала" в заглавието?

  «Мои самые лучшие штурмовики — бывшие коммунисты» Герман Геринг 1933 г.«Я всегда допускал и отдавал соответствующие приказы, чтобы бывших коммунистов принимали в нацистскую партию немедленно. Из мелкобуржуазного босса социал-демократического профсоюза никогда не получится национал-социалист, а из коммуниста — всегда!» Г. Раушнинг «Беседы с Гитлером».
 2. 2 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 990 Неутрално

  “ Грубият човек разбира свободата така: което е добро за мене, трябва да го наложа на другите хора!”
  ——
  Няколко мисли ми харесаха, тая е една. Един от паралелите с последните велики въстания може да е такъв примерно: дали не мога с яйца и и павета да НАЛОЖА мойто виждане (и хора) на останалите

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 3. 3 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Преди около седмица, под една от дописките, написах следното:
  "Проблемът не е Рапонът.
  Проблемът са повечето от българските избиратели (естествено, че не всичките). Рапонът се вписва най-точно в светогледа на нашенци, докосва някои от съкровенните им мечтания. Например, снимките с чекмеджето не предизвикаха почти никакво възмущение в душите им, напротив, те, навярно, се явяват в сънищата на не малко българи. Този светоглед не е от вчера. Алеко е започнал да го описва още в 19 век. Годините под комунистическото иго го бетонираха.
  Колко точно се отнася за нас онази мисъл, "Срещнахме врагът и той се оказа, че сме ние.""
  Е, тук мога да отново да го споделя, единствено като добавя името на Стоян Михайловски към това на Алеко.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3445 Неутрално

  Най-доброто управление е това, което учи хората да се управляват сами. Да, но е нужно силно, стабилно правителство, което да е на висотата на тази задача
  =======
  Днес......под силно управление се подразбира диктатура.....

  Така че.... " пороците от турското робство" не са никакви пороци......

  21 век не е века на Михайловски.....

  Bukalemun
 5. 5 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3137 Разстроено

  Текстът разбива мита, че нечистоплътното управление на България започва през 1944, 1989, 2009......
  Аз съм нямал такива илюзии, но тук подобни твърдения често се повтарят.

  Еретик
 6. 6 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 436 Неутрално

  "В страна като България, където народът сто пъти е давал неоспорими доказателства, че не е способен по един сигурен начин, по един безкрамолен и безметежен начин да си избира разумни и свестни главатари и уредници - а напротив, поверявал е своите жизнени интереси на най-злоумишлени люде; в страна, където тълпите могат да издигат своите минутни любимци до най-високите стъпала на държавната йерархична стълба, но да не са кадърни да им дадат дълговременна подкрепа; в страна, където по казаната причина правителствата са принудени да търсят подкрепа във всевъзможни сфери, нямащи никакви връзки с народното първенство и надмощие - банки, чужди държави, войска, полиция, администрация, подкупни рицари на ножа, жълта преса, търговци на перото, духовници-матрапази (препродавачи) на Божието слово и т.н.; в страна подобна може да се каже, че няма неопетнени, а има политикани, които не се имали случая да се опетнят."

 7. 7 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  Най-доброто управление е това, което учи хората да се управляват сами. Да, но е нужно силно, стабилно правителство, което да е на висотата на тази задача=======Днес......под силно управление се подразбира диктатура..... Така че.... " пороците от турското робство" не са никакви пороци......21 век не е века на Михайловски.....
  —цитат от коментар 4 на eti mehter


  Той го е написал ама трябва и да се чете:

  "Да се разберем. Да, българинът не е вече роб.

  Ала за дълго време той ще си остане заробеник от онези пороци, които е придобил в турското робство.
  Друго нещо е освобождение и друго нещо е свобода."

  Четете русофоби! Този ерудиран човек е живял по времето на робството в богато семейство учил е на Запад, така че това е историческата истина а не вашите манипулации!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3445 Весело

  До коментар [#7] от "Julian Mall":

  Четете русофоби! Този ерудиран човек е живял по времето на робството в богато семейство учил е на Запад, така че това е историческата истина
  ======
  Ами това е, разбира се..... :).....
  И аз все същото повтарям......
  Робът е бил толкова богат.....че дори си е позволявал да ходи на запад и да харчи пари за да му наливат западен акъл......
  А сега....от свободна България.... 2.5 милиона са отишли пак на запад....но не да им преливат акъл, а за да печелят повече.....

  Bukalemun
 9. 9 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  НЕ виждам смисъл да се правят препратки към миналото с внушението, че винаги е било така и в крайна сметка виновен бил народа, щото бил такъв или онакъв, а политиците произлизали от него и т.н. Това оправдава всяко безчинство на върхушките и под върхушки не разбирам само управляващи, а цялата финаносово-икономическо-политическа каста.
  По важно е да се припомня на базата на какво се гради общество днес.
  Започва се от едни прости неща:

  -Законът е еднакъв за всички.
  -Моята свобода свършва там, където започва свободата на останалите(свободата, според човешките права и закона, не според лична или групова дефиниция).
  -Не прави на другите това, което не желаеш да правят на теб.

  Другото са алабализми и опити за постепенно променяне на разбирането за общество, права и демокрация.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3885 Неутрално

  Quis custodiet ipsos custodes?

  България затъва в беззаконие, държавно подклаждана корупция, управленски волунтаризъм и хаос, каквито в индустриалния свят могат да се наблюдават единствено в Русия.

  Ние се развиваме изцяло по руски образец, копирайки Путиновия авторитаризъм, Путиновата система на трибутарен феодализъм (разпределяне на ресурсите между лоялни велможи, които да се отчитат в натура към върха на пирамидата), превземането със средства на държавата на успешно развивани и непокорни (неплащащи "даждие") бизнеси, съзнателното поддържане на ялова и непривлекателна парламентарна опозиция при негласни договорки заполитически картел, стъпкването в зародиш чрез охулване в казионните медии и полицейски тормоз на всякакви граждански движения за промяна...

  Липсват само политическите убийства, но побоите вече са налице.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#2] от "Gretel":

  “ Грубият човек разбира свободата така: което е добро за мене, трябва да го наложа на другите хора!”——Няколко мисли ми харесаха, тая е една. Един от паралелите с последните велики въстания може да е такъв примерно: дали не мога с яйца и и павета да НАЛОЖА мойто виждане (и хора) на останалите
  —цитат от коментар 2 на Gretel


  О, има и други, по фини и цивилизовани средства за НАЛАГАНЕ и ПРИНУДА, присъщи на тези, владеещи социалните и икономически лостове.
  Например внушения, сугестии, манипулации, вербална агресия, очерняния, интриги, изнудване, заплахи, недоказуем тормоз, уволнения, административни спънки и т. н.

  Яйцата и паветата са някакси по откровени и забележими. Но обществото се "структурира" чрез по малко видимите въздействия...


  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 12. 12 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  До коментар [#10] от "Norman Granz":

  Така е. В България е привлекателна само извънпарламентарната опозиция. Даже е красива. И умна.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 13. 13 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4308 Любопитно

  До коментар [#11] от "Боян Таксиров":

  Яйцата и паветата не нарушават ли нечия свобода?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 14. 14 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2679 Неутрално

  Текстът разбива мита, че нечистоплътното управление на България започва през 1944, 1989, 2009...... Аз съм нямал такива илюзии, но тук подобни твърдения често се повтарят.
  —цитат от коментар 5 на Костадин Иванов  До коментар [#5] от "Костадин Иванов":

  Издаде се че си комунист,който е на "принципа" "Всички са маскари!"

  Точно затова искам да кажа на Тони Николов следното. Престанете да търсите приликите между Царска България и комунистическа България. Търсете РАЗЛИКИТЕ и ги покажете на обществото. Така както е направил безсмъртният Георги Марков в "Задочните..." Въобще за високо интелигентният човек са по-важни разликите,а не приликите между нещата.
  Свидетелствата на Георги Марков са напълно различни от тези на Михайловски или Алеко Константинов. Например,Марков описва българите в Царска България като честни,работливи и умни хора.

 15. 15 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#13] от "Alarmstufe: Rot":

  Ако се прицелват към някого - да.
  Но аз никъде не защитавам това. Просто казвам, че има други средства на въоръжение от страна на силните на деня, които са и по незабележими и по ефективни.
  На обикновените хора тогава им остава мятането на яйца и павета в израз на безсилен гняв. Докато не започват да разбират как и чрез какви методи върхушките унищожават живота им, свободата им, достойнството им, в името на собствената си власт и интереси...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 16. 16 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#14] от "deaf":

  Например,Марков описва българите в Царска България като честни,работливи и умни хора.
  —цитат от коментар 14 на deaf


  Дали не е порок, да си честен, работлив и умен, когато те управляват нечестни, паразитни и глупави хора?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 17. 17 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  До коментар [#16] от "Боян Таксиров":

  Тези нечестни и глупави политици ние си ги избираме. На всички избори имаме възможност да си поправим грешката. Това е демокрацията.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2679 Неутрално

  До коментар [#16] от "Боян Таксиров":

  В Царска България управляващите са крадели 10% от общите пари. Днес крадат 90%,което прави невъзможно човек да бъде честен и работлив.

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  "Първа точка: наказвай, преследвай недоволните, компрометирай честта им, заплашвай богатството им, отдалечи ги от народа, хвърли ги в затвор, изолирай ги - накратко - направи ги безсилни и неми.
  Втора точка: създай си чрез всякакви облаги и щедрост армия от клакьори - депутати, областни управители, съдии, чиновници от всякакъв ранг, жандарми и пъдари.
  Ето ти режим. И той продължава с години."
  Все едно го е казал сега и за нас. След 120 години, ние сме си пак същите..

 20. 20 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#17] от "Alarmstufe: Rot":

  Глупости. Системата никога няма да допусне да се появят честни политици.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 21. 21 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#19] от "Роси":

  Затова борбата със системата е докрай. Докато сме живи.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3885 Неутрално

  До коментар [#17] от "Alarmstufe: Rot":

  "Тези нечестни и глупави политици ние си ги избираме."

  И понеже сте повече, се подигравате на нас, трипроцентните.

  Never underestimate the power of stupid people in large numbers.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  Браво! Чудесно поднесено като интервю!
  Само в един момент Тони Николов явно се смути от асоциацията, та по изключение трябваше да включи пасаж с уточнение, че става въпрос за Петко Каравелов. Не беше необходимо, развали усещането за актуалност и ни върна назад във времето.

 24. 24 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  До коментар [#22] от "Norman Granz":

  Това, че трипроцентовите се самоопределяте за носители на единствената и Божествена истина, не означава, че нещата са така в действителност. Vox populi, vox Dei.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 25. 25 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  До коментар [#17] от "Alarmstufe: Rot":Глупости. Системата никога няма да допусне да се появят честни политици.
  —цитат от коментар 20 на Боян Таксиров


  Тоест, ти си анархист. Е, аз не съм анархист, аз не съм комунист, аз не съм товаист, аз не съм оноваист. И никога няма да бъда!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 26. 26 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#25] от "Alarmstufe: Rot":

  Не знам дали съм анархист, защото смятам, че трябва да има ред, но е изключително важно какъв точно, както и на какви ценности и принципи да се основава.

  Не знам какво си ти, бъди или не бъди каквото си искаш, стига да не нарушаваш правата на другите.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 27. 27 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  До коментар [#14] от "deaf":

  "Свидетелствата на Георги Марков са напълно различни от тези на Михайловски или Алеко Константинов. Например,Марков описва българите в Царска България като честни,работливи и умни хора."
  =============
  Българите, не управниците.

  Еретик
 28. 28 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#3] от "simval":

  Проблемът са повечето от българските избиратели (
  .................
  Преведено - народът не ни заслужава

 29. 29 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 912 Весело

  До коментар [#1] от "mitko11":

  Будни читателю,
  Научи българския език.


  До коментар [#9] от "Боян Таксиров":

  Русо и Волтер в страната, чиито премиер изглежда, сниман как "чете", все едно страда от тежка констипация?
  Сериозно??
  Оптимист сте!!!

  По темата:
  "Каквото е било, пак ще бъде, и каквото се е правило, пак ще се прави – няма нищо ново под слънцето."
  Еклисиаст 1:9

 30. 30 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  До коментар [#26] от "Боян Таксиров":

  Ще те помоля ти да не нарушаваш моите права.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 31. 31 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#30] от "Alarmstufe: Rot":

  Ами не ги нарушавам.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 32. 32 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#29] от "Lilith":

  Колко удобно и успокояващо е това за някои, нали....
  ?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 33. 33 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 828 Неутрално

  чудесна е идеята с интервюто ! браво!

 34. 34 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3880 Неутрално

  До коментар [#1] от "mitko11":

  Не им пука...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 35. 35 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3137 Любопитно

  Уф, изкушавам се да напиша още нещо, пък не искам да съм досаден.
  Много пъти сме говорили с приятели как става така, че едни прости политици се качват на главата на уж разумни хора.
  Приятелите ми нямат обяснение, но аз предлагам винаги следното:
  Нормалният човек работи 8 часа, след което се разхожда, радва се на семейството или търси партньор, ако е млад. Запива се, ако щете... Ходи на туризъм, чете книги, гледа филми.
  Политикът 16 часа дневно смята как да прекара нормалния човек.
  Нормалният човек не иска да се занимава с политика. Прекалено мръсно е.
  Дори защитата си по КТ е делегирал на синдикатите.
  Е, как да стане иначе?

  Еретик
 36. 36 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2564 Весело

  До коментар [#7] от "Julian Mall":Четете русофоби! Този ерудиран човек е живял по времето на робството в богато семейство учил е на Запад, така че това е историческата истина======Ами това е, разбира се..... :)..... И аз все същото повтарям......Робът е бил толкова богат.....че дори си е позволявал да ходи на запад и да харчи пари за да му наливат западен акъл...... А сега....от свободна България.... 2.5 милиона са отишли пак на запад....но не да им преливат акъл, а за да печелят повече.....
  —цитат от коментар 8 на eti mehter


  Прав си фесче! Стоян Михайловски през 1872 г. завършва Френския султански лицей "Галатасарай" в Цариград. През 1875 заминава да уче право във Франция и вместо да възхвалява султанската политика за образоване на раята за робство ще ми говори!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 37. 37 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 836 Неутрално

  "Ако тълпата е тромава - интелигенцията е окьоравяла!"

  Уви, така и до сега.
  Прочее, първата работа на завоевателите ни е била да избие или купи аристокрацията и интелигенцията...

 38. 38 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#11] от "Боян Таксиров":

  “ О, има и други, по фини и цивилизовани средства за НАЛАГАНЕ и ПРИНУДА, ”
  ——
  Бояне, повтарянето на тривиалности само в редки случаи е мъдрост. При това, цитатът в случая е за съвсем друго нещо — за народо-съзнание, а не за народо-управление. Ако искахте да изкажете обобщение за първото, можеше да изречете нещо като “Хорта са хора!”да речем и пак щеше да е също толкова вярно и също толкова безсмислено.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 39. 39 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  Не си ли ги четете тези статии, поне заглавието можеше да се оправи след толкова много време...

 40. 40 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#28] от "buljubei":

  До коментар [#3] от "simval":Проблемът са повечето от българските избиратели (.................Преведено - народът не ни заслужава
  —цитат от коментар 28 на buljubei


  Не, миличко, не това е идеята. Разбрал си нещата тутакси погрешно. Но това хич не е за чудене. С толкоз акъл това си е в реда на нещата.

  ПП. Идеята? Идеята е много стара: Всеки народ си заслужава управлението, което си избира.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 41. 41 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Заглавието на поемата е: "Книга за българския народ".

 42. 42 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  " А нацията е изтощена, тя не смее да се оплаква, нейната добродетел се изчерпва с мълчанието, тя е познала режима на отоманските паши, ще преживее и един подобен режим.


  Ще ви обясня неговите средства, неговата система.


  С три думи: "деморализирай, за да управляваш". Някога казваха "разделяй и владей", но това е стара, демодирана практика."


  С три думи наистина е казано всичко, което трябва да се знае за всяко мракобесно управление ! Днешното герберско изтъпление точно това прави - деморализира и корумпира !

 43. 43 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  " Първа точка: наказвай, преследвай недоволните, компрометирай честта им, заплашвай богатството им, отдалечи ги от народа, хвърли ги в затвор, изолирай ги - накратко - направи ги безсилни и неми.


  Втора точка: създай си чрез всякакви облаги и щедрост армия от клакьори - депутати, областни управители, съдии, чиновници от всякакъв ранг, жандарми и пъдари.


  Ето ти режим. И той продължава с години."


  Стоян Михайловски е описал по един пророчески начин, преди повече от 100 години вече, управление, което повтаря себе си с нови и нови лица, но по една и съща мракобесна и престъпна матрица, която виждаме и днес.........

 44. 44 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  " Недейте само труфи паметта, недейте само гизди ума: възпитавайте душата.


  Подарете на българина характер!"

  Характерът не се подарява ! Той се формира, извайва, калява, именно във време, когато ценностите липсват, а престъпността е оплела цялата ни държава ! Но страната ни както е раждала и такива мъже като Стоян Михайловски, така днес също има скромни тихи воини и несломими защитници на Христовите ценности в нашето общество !

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK