Нансен. Полярният изследовател, който искаше да промени света (откъс)

Нансен. Полярният изследовател, който искаше да промени света (откъс)

© Издателство ВаконИдеалист и мечтател, като изследовател Фритьоф Нансен направил революция в техниката на полярните плавания и с постиженията си станал безспорният авторитет, към когото всички се обръщали за съвет.


В областта на науката той се откроявал със своите изследвания в зоологията и имал значителен принос в сферата на неврологията, бил голям специалист по океанография.


През далечната 1888 г. той бил изправен пред предизвикателството да премине Гренландия за първи път и добива рекордна слава, след като достига рекордна за времето си географска ширина на север от 86'13" по време на експедиция с кораба "Фрам" до Северния полюс между 1893 и 1896 година.
Неговата смелост като изследовател, високият му интелект и почтеността му го превръщат в една от най-възхитителните фигури в норвежката история, както и един от най-известните полярни изследователи в световната история.


Хавиер Качо

Хавиер Качо


На пазара вече е преведената на български история на изследователя, разказана от Хавиер Качо - испански учен, полярник и писател. Участник в шест испански антарктически експедиции, а през 2020 г. е част от 28-ата българска експедиция до Ледения континент.


Предлагаме откъс от "Нансен. Полярният изследовател, който искаше да промени света", издадена от издателство "Вакон" и по повод 90 години от смъртта на Нансен.


Юли 1888. Край източните брегове на Гренландия се носи леден къс, тласкан от морските течения. Шестимата мъже върху него осъзнават, че плановете им да достигнат до брега са се осуетили. Мощта на водната маса в тази зона, както всички са ги преду­преждавали, обезсмисля сизифовските им усилия да се доберат до сушата. Нито двете им малки лодки, нито самоотверженото им гребане ще са достатъчни за прекосяването на този заледен поток, на тази амалгама от ледени късове, избълвана от Север­ния ледовит океан и спускаща се по крайбрежието.


Тези хора съставляват несъмнено причудлива, съвсем разно­родна група, за която трудно може да се каже, че е експедиция, поставила си за задача да прекоси Гренландия - начинание, в което най-добрите полярни изследователи са се проваляли и което много от тях са нарекли самоубийствено. В групата има един моряк, решил да изостави плаването, един армейски офи­цер, стремящ се към повишение, двама лапландци, които са приели да са там само заради заплащането, и един млад дър­вар, който е виждал морето веднъж в живота си. Предвожда ги Фритьоф Нансен, 26-годишен учен, самоуверен и храбър, който, докато е подготвял експедицията, е писал дисертация и я е за­щитил няколко дни преди да тръгнат. Той ръководи група от хора за пръв път, и то в такова мащабно приключение. По-късно ще си даде сметка, че причината за ред недостатъци и грешки е липсата на опит и прибързаната организация.


Нансен
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


От няколко дни се намират върху тази хлъзгава повърхност, която все пак им осигурява някаква закрила. Без нея крехките им лодки биха били смазани от непрекъснатите удари между айсбергите, тласкани от теченията. Засега ледените грамади ги притискат отвсякъде и сякаш ги следват в безпътното им странстване като неми свидетели на провала им. Палатка е единственият им заслон срещу неумолимия леден дъжд, който непрекъснато се излива върху тях.


В такива отчайващи условия са изминали повече от 200 ки­лометра. Недостижимата суша вече дори не се вижда, а безми­лостното течение следва посока, която ще ги запрати в суровата прегръдка на Атлантическия океан, където ледът под тях ще се разтопи и ще ги остави напълно беззащитни в техните миниа­тюрни лодки на повече от две хиляди километра от най-близ­кото пристанище.


20 юли. Перспективата е станала много зловеща. От някол­ко дни техният леден къс се е измествал към външната страна на кортежа от айсберги. Там морето връхлита ледените маси­ви, тласка ги силно един към друг и ги раздробява. Тази нощ се намират на малко повече от половин километър от въртопа, чийто мощен грохот се долавя все по-близо. Вероятно до два чàса ще ги застигне и тях. Ето защо са подготвени да хвърлят лодките в отчаян опит да се спасят от тази гигантска мелница. Нощта ще е дълга.


Докато извън палатката един от мъжете стои на пост, за да предупреди останалите, когато неизбежното се случи, двамата лапландци са се сгушили тайничко в една от лодките и преда­но четат Библията, убедени, че това е последното нещо, което правят в живота си.


И все пак, неочаквано и противно на всички злокобни пред­вещания те успяват да избегнат опасността и дори да се добе­рат до брега. Оттам ще се впуснат в прекосяване на заледеното плато на Гренландия, а после ще се завърнат триумфално от дръзкия си поход.


Повече информация за книгата ще намерите тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Прекрасна книга и чудесна история!
  Познавам лично Хавиер и се радвам за новата му книга!
  Здраве и успех му желая!!!

 2. 2 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Дневникът на Нансен "С Фрам през полярното море" ми беше едно от любимите четива в младежките години. Още от малък "експедиция"за мен звучи вълнуващо.

 3. 3 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2182 Неутрално

  Още от прогимназия му се възхищавам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK