Иронии и истории

Сборникът на Драго Янчар "Ученикът на Джойс" печели с това, че независимо от някои сюжети, свързани конкретно със Словения и Югославия, езикът на разказите, темите, посланията са универсално европейски.

© "Колибри"

Сборникът на Драго Янчар "Ученикът на Джойс" печели с това, че независимо от някои сюжети, свързани конкретно със Словения и Югославия, езикът на разказите, темите, посланията са универсално европейски.Текстът е препубликуван от "Портал Култура".


Този сборник с разкази ни представя творчеството на един от уважаваните и превеждани европейски писатели - словенеца Драго Янчар. Освен на проза, той е автор и на драматургични и есеистични произведения, носител е на Европейска награда за най-добър кратък разказ (1994), на Хердерова награда за литература (2003) и др.


Преживял комунистическия режим, в много от разказите си писателят ни връща към този период от историята, но не назидателно, а чрез случилото се с конкретен човек. Отделната човешка съдба е проектирана върху голямата, тази на всички, и чрез нея можем да разберем по-добре драматизма на времето, да научим за зверствата и насилията, да преживеем отново времена, които не трябва да се забравят, за да не се повторят. Писателят споделя, че точно този опит - затворен е от комунистите за кратко през 1974 г., му помага в решението да стане писател.
Споделя също, че и баща му е бил затворен от Гестапо през 1944 г., и то в същия затвор. Това обяснява и една тема, която можем да открием в някои от разказите на Янчар в сборника "Ученикът на Джойс" - за иронията на историята. Тя се повтаря и някак ни "осъжда" на трагични, насилствени събития, които трябва да преживяваме отново и отново. Но така можем да разберем скрития им смисъл, да се опитаме да ги преодолеем.


Разказът, който дава името на сборника, също е обвързан с историята. Млад мъж учи английски в Триест през 1914 г. Учителят е Джеймс Джойс. Години по-късно, през 1941 г. той е словенският глас на британското радио. Завръща се в Югославия, за да бъде преследван, затворен, а най-сетне да завърши живота си от насилието на вманиачена националистическа тълпа.


И други герои на Янчар са "въвлечени" в трагизма било на всекидневието, било на историята. Независимо къде се развива действието - дали в армията на комунистическа Югославия, дали по време на командировка в Манхатън, или на поклонение от XV век до Сантяго де Компостела - читателят винаги ще усети една специфична атмосфера на заплаха, на тревожност, на трагична предопределеност. В някои случаи нещата стават дори брутални, но чувството за хумор на автора не позволява да се почувстваме потиснати или разстроени.


Ученикът на Джойс
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Другата съществена особеност на разказите на словенския писател е, че той улавя и пресъздава абсурдите на живота, абсурдите на историята. В разказите му обаче, независимо дали са психологически изследвания или документални мистерии, винаги има структурно равновесие между лично, историческо и фикционално. Авторът съзнава и мощта на писането, неговата "отстраненост" от реалиите, несъвпадението между повествователя и личността на автора.


Сборникът с разкази печели и с това, че независимо от някои сюжети, свързани конкретно със Словения и Югославия, езикът на разказите, темите, посланията са универсално европейски, те разчитат на това, че литературата е отворена за различни начини на четене. Дават свободата на всеки от нас да открие своя.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK