Заслужена ли е Нобеловата награда на Луиз Глюк

Тя е известна, но скучна американска поетеса. Клони към минимализъм, солипсизъм, казва Мария П. Василева от Харвардския университет.

© Nobel Media

Тя е известна, но скучна американска поетеса. Клони към минимализъм, солипсизъм, казва Мария П. Василева от Харвардския университет.Текстът е препубликуван от "Тоест". Заглавието е на "Дневник".


На 8 октомври американската поетеса Луиз Глюк получи Нобеловата награда за литература за 2020 година. Нобеловият комитет на Шведската академия я отличи "за безпогрешния ѝ поетически глас, който със строга красота превръща личното съществуване в универсално".


Луиз Глюк (р. 1943 г., Ню Йорк) е авторка на 12 стихосбирки. Тя е Поет лауреат на САЩ, член на Американската академия за изкуства и литература, Канцлер на Академията на американските поети, професор в Университета в Йейл. Носителка е на най-престижните американски литературни отличия.
"Тоест" попита веднага след оповестяването на наградата български литератори коя е новата нобелистка.


Лилия Йовнова:


До сутринта на 8 октомври Луиз Глюк беше едно от по-важните запознанства от все още не толкова далечните ми тийнейджърски години. Първата ми среща с нея беше съвсем типична за ерата на онлайн запознанствата - във Facebook, през публикация, споделена от приятел на приятел на приятел.


Изрових цитата, който си бях записала от нея тогава - един вид документация на (едностранното) запознаване. Какъв късмет е, че го има черно на бяло, не е някакъв спомен, който може да се размие и изчезне.


Грубият превод на въпросния цитат звучи горе-долу така: "Писането също така е един вид отмъщение към обстоятелствата ти: лош късмет, загуба, болка. Успееш ли да направиш нещо от тях - те вече не са те надвили."


Направи ми впечатление веднага - разбира се, на 17 всичко ти прави впечатление веднага, особено ако си несигурен, ако търсиш непрестанни вселенски знаци, че има смисъл от цялото това писане в тетрадки, бясно набиране на хрумвания на телефона или в десетки и десетки файлове на компютъра, които после никога не поглеждаш пак.


До 8 октомври т.г. Луиз Глюк беше от онези нарочени вселенски знаци. И продължавам да ѝ вярвам.


През следващите четири години продължавах да се обръщам към поезията ѝ, когато изпитвах нужда. Една от първите книги, които си купих, когато заминах да уча в Лондон, беше антологията ѝ Poems 1962-2012. Обичах да се ровя и в интервюта, сякаш това затвърждаваше представата ми за тази смела Луиз, която знае как да използва поезията като оръжие срещу обстоятелствата.

Моментът преди порастване
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Много хора намират поезията за някакъв вид крехка литература, а тази американка, която описва дори ума на Хадес като длан, която познава наизуст, доказваше точно обратното - че поезията е тази, която може да изправя на крака. Която може да разказва историята за хиляден път, но да го стори така, че да забравяш предишните ѝ демоверсии. Да се появява настойчиво в нужните моменти, да бъде рамо, на което да се облегнеш. И в никакъв случай да не изпускаш важното от поглед - че трябва да направиш нещо.


Например история. Например да отмъстиш на не едно обстоятелство и да станеш първата жена поет, взела награда от 25 години насам.


Лилия Йовнова е авторка на стихосбирката "Моментът преди порастване" (изд. "Жанет 45", 2018). Следва магистратура в Лондонския университетски колеж.


Мария П. Василева:


Луиз Глюк е известна, но скучна (или: известна и скучна, и безкръвна) американска поетеса. Клони към минимализъм, солипсизъм.


Чак сега видях новината, боже мой. Не знам защо са я наградили - може би искат Америка да престане да превръща подтекста си (убийствен капитализъм, евангелистки култ към смъртта) в текст и отново да е огромна и "важна", но емоционално неангажираща държава. Като Луиз Глюк.


Препоръчвам на всички да четат Каролин Д. Райт, която, за жалост, почина преди няколко години.


2020-та би трябвало да се отбележи с поезия, която говори на висок глас и не крие гнева си зад чисти линии. Също се нуждаем от радост, да можем да си представим бъдеща радост.


Мария П. Василева е завършила сравнително литературознание в Харвардския университет, където преподава в момента. У нас са издадени стихосбирките ѝ "Портрети отблизо" (изд. "Жанет 45", 2007) и "Повторения" (Издателство за поезия ДА, 2015).


Надежда Радулова:


Луиз Глюк е авторка едновременно на болезнено чувствителни и режещо хладни текстове за предмети и природи, за притежания и загуби, за връзки и разкъсаност, за траур и травми, за тук и сега, за някъде, някога, далече там, което е също тук и сега.


В начина, по който Глюк прецизно, дистанцирано и с пределна яснота изгражда фо̀рмата, много критици търсят влиянието на Емили Дикинсън, но аз намирам по-пряка свързаност с ранните англо-американски модернисти, конкретно представителите на имажизма, най-вече Хилда Дулитъл (H.D.) с ранната ѝ книга от 1916 г. "Морска градина" (Sea Garden) и донякъде Мариан Муър.


Медитативното втренчване (до степен на въплъщение) в природни обекти; почти алхимичното взиране във вещите и веществата, изграждащи света; ритмизираното преповтаряне на границите на един нестабилен, меланхоличен, сякаш лишен от център Аз; вписването във и пренаписването на древногръцки и древноримски митологически сюжети и персонажи - всичко това прави Глюк част от една силна традиция, и американска, и женска, която в нейно лице намира свой ярък и съвременен глас.

Малкият свят, големият свят
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Линда Грегърсън, друга голяма американска поетеса, твърди, че почеркът на Луиз Глюк е мощен и своеобразен до степен, в която променя пейзажа на съвременната поезия, но заедно с това обезкуражава по-неопитните "пера" в естествената им тяга към подражание. Без да познавам творчеството на Глюк в големи подробности, бих препоръчала четенето ѝ да започне от стихосбирката от 1992 г. "Див ирис" (The Wild Iris), с която печели "Пулицър". Там лирическият Аз дава своите тела и гласове на цветя, човеци и природно-божествени сили, чиито монолози интерпретират крайността и смъртността ни в този свят, но и основанията за съществуването на душата.


А във връзка с Нобеловата награда - държа да кажа, че личните ми пристрастия бяха свързани с голямата канадска поетеса и преводачка Ан Карсън. Но изборът на Луиз Глюк също ме и изненада, и зарадва.


П.П.: Глюк е преведена на много повече езици, отколкото коментиращите в социалните мрежи предположиха часове след обявяването на наградата. Българският не е сред тях.


Надежда Радулова пише, превежда поезия и проза от английски, редактира, понякога преподава. Последната ѝ книга е "Малкият свят, големият свят" (изд. "Жанет 45", 2020).


ТNostos


В двора имаше ябълково дърво -
трябва да е било преди около четирийсет
години - отвъд него -
безкрайни ливади. Преспи от
минзухари сред мокра трева.
Стоях на онзи прозорец
в самия край на април. Пролетните
цветя в съседския двор.
Колко ли пъти цъфна дървото
навръх рождения ми ден,
не преди, не след,
на самия ден точно? На мястото
на неизменното - промяна, движение,
на мястото на образа -
безмилостната пръст. Но какво ли
знам аз за това място, за дървото,
вече десетилетия изместено от
бонзай, за тенис кортовете, откъдето
долитат гласове. Поляни,
ухание на трева, прясно окосена.
Каквото се очаква от един поет.
Поглеждаме света веднъж, в детството.
Останалото е спомен.


Луиз Глюк, 1996 г.
превод на български Надежда Радулова

Ключови думи към статията:

Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3226 Неутрално

  Ми търсили са каква да е, стига да е жена и по изключение да не е прекалено политизирана, че напоследък много се бяха увлекли.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 2. 2 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Колкото на Обама, но победителите не ги съдят...

 3. 3 Профил на Сър Джон
  Сър Джон
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Боже, и Тоест ли взехте да препечатвате?
  Претенциозен парцал със скучни дописници културтрегери.

  "Хубава работа, ама либерална" - организацията на "Да, България" в Столипиново
 4. 4 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 874 Неутрално

  ... стига да е жена ...
  —цитат от коментар 1 на Един вампир броди из Европа

  Комунизъм. А Дневник е най-големият защитник на тази идеология в България.

  Left-wing politics supports social equality and egalitarianism, often in opposition to social hierarchy. It typically involves a concern for those in society whom its adherents perceive as disadvantaged relative to others as well as a belief that there are unjustified inequalities that need to be reduced or abolished.
  —цитат от коментар 0 на Wikipedia

  https://en.wikipedia.org/wiki/Left-wing_politics

  "Свободата е да казваш на хората това, което не желаят да чуят." - Дж. Оруел
 5. 5 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Тьотка най-обикновена, но с правилното гражданство.
  Чест му прави на сър Алфред Нобел, сигурно се усмихва блажено на някое обаче.

  ... с двеста...
 6. 6 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Тьотка най-обикновена, но с правилното гражданство.
  Чест му прави на сър Алфред Нобел, сигурно се усмихва блажено на някое обаче.

  ... с двеста...
 7. 7 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Това стихотворение е “епитоми”за, да я наречем така - “дженерик”, обща, безавторска поезия. Точно така пише всеки съвременен американски поет, а и голяма част от българските им подражатели. Те всички смятат, че техните екзизстенциални настроения са толкова вълнуващи, че ще развълнуват и нас. Но не ни вълнуват.

 8. 8 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4669 Неутрално

  Честно казано очаквах кенийсият писател, пишещ на езика на едно от големите племена в Кения, Кикую, Нгуги уа Тионго (Ngugi wa Thiong'o да бъде лауреатът, той вече за пети път е сред номинираните. Тионго живее в Калифорния, след злополучното си звръщане в Кения в 2004, когато той и жена му са нападнати от бандити и едва оцеляват. Основната тема на този автор е "деколонизация на съзнанието", теза формирала се след като лежи без присъда в един от най-тежките затвори в Кения за това, че пише на племенен език...
  Подробности за него на https://ngugiwathiongo.com/about/

 9. 9 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#8] от "daskal1":

  Да, нобеловата награда за тази посредствена бяла жена, е гавра с еволюцията. Това си заслужава рейд на поне 10 мола и минимум по 3 чифта "найки" на глава + куп айфон аксесоари.

  ... с двеста...
 10. 10 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2597 Неутрално

  Не ревете бе, жената е голяма и си заслужава наградата.

  "...you're dead, nothing can hurt you..."

  Че на мадам Глюк липсва огнен граждански революционен патос може да се зловиди само на възпалени теоретици от маоистката вълна в Харвард и надолу до последния комюнити развъдник на протестиращи неудачнии.

 11. 11 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  "Заслужена ли е Нобеловата награда на Луиз Глюк"

  Въпросът е нерелевантен. 18 човека решават при кого според тях да отиде наградата. Това е личния вкус на тези хора. На когото си искат могат да я дадат! Ако решат и на Дилън за втори път например :)

 12. 12 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4262 Весело

  До коментар [#6] от "Суджук Герберите":

  Вярно бе трябваше да я дадат на двойката идейни близнаци Лавров/МаряЗахариевна,те поне имат правилно гражданство!

  klimentm
 13. 13 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4262 Весело

  Аз поезия не чета,има нещо много подозрително в този литературен род,въпреки че признавам - има трима ненадминати гиганти Шекспир,Милтън и Заяка!

  klimentm
 14. 14 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3438 Неутрално

  Бла Бла

  Защо не съм Луда Глук
  Да напиша ода за бабиния лук.

 15. 15 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4122 Любопитно

  не знам защо са я наградили - може би искат Америка да престане да превръща подтекста си (убийствен капитализъм, евангелистки култ към смъртта) в текст и отново да е огромна и "важна", но емоционално неангажираща държава. Като Луиз Глюк
  ======
  Ако е така наградата е заслужена.....
  Нужна е една дълбока оран в ценностната система на САЩ.....
  Първата копка я направи Тръмп....

  Bukalemun
 16. 16 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  не знам защо са я наградили - може би искат Америка да престане да превръща подтекста си (убийствен капитализъм, евангелистки култ към смъртта) в текст и отново да е огромна и "важна", но емоционално неангажираща държава. Като Луиз Глюк======Ако е така наградата е заслужена..... Нужна е една дълбока оран в ценностната система на САЩ..... Първата копка я направи Тръмп....
  —цитат от коментар 15 на eti mehter


  Нищо такова не е направил Тръмп.

  Ценностната система тук ще се промени когато се промени битието.

  .Т.е. битието определя съзнанието и днешна Америка е продукт на презадоволяване и световен лидер в последните десетилетия.

  Първата копка е била направена когато Америка е започнала да капитализира Китай.

  А промяната ще стане когато Америка осъзнае, че вече не е №1 и животът не е редно да е толкова лесен, колкото е бил през последните десетилетия.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 17. 17 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3438 Неутрално

  Ех защо не съм аз Луис Глук
  ода да напиша за бабиния лук.

 18. 18 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 978 Весело

  Трябвало да питат и един, който никога не е чувал за нея, с предварителната уговорка да не си го признава. Па сетне тука да познават кой е той. Маскираното мнение, един вид.

 19. 19 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4605 Неутрално

  [quote#7:"Nedyalko Lazarov"] Те всички смятат, че техните екзизстенциални настроения са толкова вълнуващи, че ще развълнуват и нас. Но не ни вълнуват.[/quote

  ОПОРКИТЕ на СЪВЕТИЗМА и ПУТИНИЗЪМА

  се вълнувате от друго

  А това някой или нещо да е АМЕРИКАНСКО ви действа

  като червено на бивол

 20. 20 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 2021 Неутрално

  Сложна работа е да се оценява литературно произведение, а да се сравнява и класира - съвсем . Няма мерки, няма теглилки. Няма обективни показатели за сравнение. Това ми харесва, това не ми харесва. Как се избира новия лауреат? Означава ли Нобеловата награда, че това е най-доброто, най-великото литературно произведение за годината? Ще остане ли след 15-20 години само в библиотеките и в някоя скучна монография или ще се подреди до Шекспир във вечността?


  Аз поезия не чета,има нещо много подозрително в този литературен род,въпреки че признавам - има трима ненадминати гиганти Шекспир,Милтън и Заяка!
  —цитат от коментар 13 на klimentm


  Използвам поста на колегата за пример. Аз бих сложил в тройката Пушкин. А сега, де. Кой крив, кой прав?

  Да и е честита наградата! Поне няма политика този път.

  без подпис!
 21. 21 Профил на Orator Wornoxmaniak
  Orator Wornoxmaniak
  Рейтинг: 953 Весело

  Да почетем нещо българско ...

  ''Нямах. Имах. Нямам пак.
  Ум. Пари. Любов и име.
  Никой жив не знае как,
  докога и колко има.
  Всичко е лъжа.
  Богат само даващият бива.
  Гол дойдох на този свят.
  Гол от него си отивам.

 22. 22 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#21] от "Orator Wornoxmaniak":

  Уорни туи българското е предгимназиално съчиняване на стихчета- ентусиазирано и наивно..

 23. 23 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3434 Неутрално

  До коментар [#16] от "Боби Колев":

  Тоест ти искаш премахване на демокрацията? Защото само при нея хората са напълно задоволени. Имат и Свобода,и Пари. При другите режими едно от двете е ограничено.

 24. 24 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Като чета повечето коментари пълни с политика, омраза и необяснимо женомразство разбирам че напълно правилно са и я дали..

  Ако можеше само горните миндили да почетат малко поезия , стига да са са им останали желание и сили след толкова усилия да обясняват света по техния си миндилски начин .

 25. 25 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Мария П. Василева:

  Луиз Глюк е известна, но скучна (или: известна и скучна, и безкръвна) американска поетеса. Клони към минимализъм, солипсизъм.
  Чак сега видях новината, боже мой. Не знам защо са я наградили -

  Миме то верно че всеки трябва де има мнение , ама трябва да си мериш думите особено писаните , с извинение и малко уважение , поне към тези вземали най-високата награда..
  Може да се критикуват убежденията и таланта ама не и постиженията.

  Боже мой Миме - човек тъкмо напише две добри думи за жените в изкуството а вие не издържате и една седмица без да се хванете за косите ..

 26. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4122 Любопитно

  До коментар [#16] от "Боби Колев":

  А промяната ще стане когато Америка осъзнае, че вече не е №1 и
  ======
  Защо...!?
  Нека си мисли че е номер 1...... На мен не ми пречи....
  Достатъчно е да не се бърка на всякъде и по всяко време....

  Bukalemun
 27. 27 Профил на nimrod
  nimrod
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Не ревете бе, жената е голяма и си заслужава наградата. "...you're dead, nothing can hurt you..."Че на мадам Глюк липсва огнен граждански революционен патос може да се зловид. . . . .
  —цитат от коментар 10 на Lemmy

  Имах учител , който беше изслушал цял курс лекции на великия български математик проф. Никола Обрешков . Той ни разказваше за професора , че имал пределно пестелив , минималистичен , направо телеграфен стил на преподаване . Често липсвали и напълно необходими ( на пръв поглед ) обяснения . Чак години след това разбрал каква всъщност е била целта на проф. Обрешков - да те накара да мислиш САМОСТОЯТЕЛНО, да се опиташ да си изясниш важните моменти сам , даже да се досетиш и самостоятелно да определиш начина , доказателствата и следствията . Накратко целта му е било да събуди творческото начало във всеки от студентите му . А не да поднася всичко наготово и да насочва към правилното ( в случая математическо ) мислене

  ! ! ! זוהי מנת חלקך
 28. 28 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2052 Весело

  Заслужена ли е Нобеловата награда на Луиз Глюк
  ***************************************************

  Леле - каква драма покрай ежегодното награждаване на едни евреи от други евреи, управляващи парите на сериен убиец...
  Пореден смях в залата ;)

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 29. 29 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2052 Любопитно

  Като чета повечето коментари пълни с политика, омраза и необяснимо женомразство разбирам че напълно правилно са и я дали
  —цитат от коментар 24 на lynyrds


  И твоят коментар не е политически с мотива си за "правилно даване", а основан на дълбоко преклонение пред тази графомански-досадна поезия?
  Хе, хе!

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 30. 30 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2895 Любопитно

  Много плово небалансирано представяне на мнения ... и то едни мнения ... напомнят за един стих на Радой Ралин 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 31. 31 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Не съм чел и ред от Лу/и/з/а/ Глюк. Но тези нобелисти, които съм чел, не могат да се докоснат до малкото пръстче на крака на Емилиян Станев, примерно в "Антихрист". А и като разбрах какъв е произходът й, схванах същността на поезията й. Нобеловата награда все повече не е обективна и се изпържва в политическия тиган на западния креслив неолиберализъм. За съжаление на обичащите поезията и живота в нея и заради нея.

 32. 32 Профил на nimrod
  nimrod
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Неотдавна ми попадна някаква статия за това как обучавали учениците в древноиндийската математическа школа ( една от най - големите и успешни от всички древни школи ) . Задават им набор от начални условия , параметри ( придружени с думи като " виж " , " погледни " и нищо повече ) и след това изискват от тях сами да ФОРМУЛИРАТ ПРОБЛЕМА и тогава да го решат . Решаване на готови предварително формулирани задачи като такова почти напълно липсва.
  Още тогава са разбирали , че истинското и по - важно предназначение на човека е да види , да определи къде е проблема . И след това да го реши - като за целта си създава помагала сметала , калкулатори , компютри , роботи и т.н. ( които могат даже да решават задачи по - добре от човека ).
  Ако мозъка ти привиква да се справя само със задачи , готови и предварително формулирани - той става като кюфтенце или тухличка , много лесно насочван към "правилното " ( за някои субекти ) мислене и съответно много податлив на всякакви манипулации , поднесени му с огнен патос

  ! ! ! זוהי מנת חלקך
 33. 33 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  Естествено че не. Същите псевдо-интелектуалци, които я и
  венцеславят, наричат Синди Шелдън евтин, булеварден списач.

  Но все пак е литература, има поле за интерпретации.

  Докато нобеловите награди по физика и химия са просто скандални.

  Химия: Методът КРИСПР е случайно открит от японец. В следващите няколко години е успешно е доразвит, анализиран и предложен като способ за генетично лечение от десетки учени (мъже). Впоследствие започват да се търсят конкретни начини това да стане. Такъв е намерен и обоснован (от мъже). На следващ етап (който дори не попада в определението за фундаментална наука, доколкото целта не е да се формулира понятието "генетични ножици" а просто да се изработят такива, по предварително зададени указания) се включват многобройни екипи и всичките допринасят с нещо. Допринася и екипът на двете дами, което далеч не е чудно, предвид факта, че работят в най-големите европейски научни институти и разполагат с почти неограничени възможности откъм финансиране и оборудване. Получават нобелова награда за нещо, което навсякъде в научните среди се определя като contribution! Дори не довеждат нещата до конкретен край. Едва гдини по-късно, методът е завършен и успешно изпробван в лабораторни условия от англичанин. Впоследствие (тук няма изненади) в нарушение на всяка научна етика, е успешно изпробван на практика от китайци.
  Заключение: за идеята работят над 50 учени, от които 2 жени и останалите мъже. Приносът на жените е под 5 процента, при това от техническо, а не от фундаментално-научно естество. Анд дъ уинър из...точно така! 😀

  Физика: Теорията за черните дупки е формулирана от Айншайн, макар той самият да не вярва в тяхното съществуване. През 50-те и 60-те години е доразвита. Мястото на Пенроуз в процеса е безспорно и всепризнато. Накратко- след наблюдението на първите квазари, той достига до няколко фундаментални извода (не чрез предположения насън, а формулирайки и решавайки сложни математически уравнения)- 1. Енергия с подобна интензивност, може да се породи единствено от огромна маса вещество, бясно обикалящо около нещо изключително масивно. 2. Това масивно нещо може да бъде единствено свръх-масивна черна дупка. 3. Масата на такава дупка, трябва да е съпоставима с масата на цяла галактика (100+ милиарда слънца). 4. Свръх- масивните черни дупки са обичаен елемент в жизнения цикъл на галактиките. По-конкретно, такива би следвало да има в центъра на всяка галактика, включително нашата.
  Впоследствие е установено почти точното местонахождение на свръх-масивната черна дупка в центъра на млечния път, в съзвездието Стрелец *.
  Хиляди астрономи (аз дори не мога да ги нарека физици) се впускат в търсенето и, ползвайки теоретичната обосновка на Кеплер, позната от 17 век- колкото по-бързо се върти едно масивно тяло, толкова по-близо е то до масивния обект, около който се върти (скоростта е необходима, за да се задържи в орбита, иначе би паднало).
  Няма изненади- тия с най-мощния телескоп откриват звезда, която се върти около центъра на галактиката за 16 (или беше 18) години и целта е постигната (за сравнение, Слънцето се върти около центъра на галактиката за 100 милиона години).
  Цяло щастие е, че телескопмастерите в случая се явяват двама, мъж и жена, така че в крайна сметка Нобеловата награда е присъдена на екип от трима души и Пенроуз също е отличен.
  Заключение: не искам да си помисля, какво би се случило, ако телескопмастерката беше сама жена. 😀

 34. 34 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3977 Любопитно

  ... Те всички смятат, че техните екзизстенциални настроения са толкова вълнуващи, че ще развълнуват и нас. Но не ни вълнуват.
  —цитат от коментар 7 на Nedyalko Lazarov


  Защо си писал тук тогава?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 35. 35 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3226 Неутрално

  Не ревете бе, жената е голяма и си заслужава наградата. "...you're dead, nothing can hurt you..."Че на мадам Глюк липсва огнен граждански революционен патос може да се зловиди само на възпалени теоретици от маоистката вълна в Харвард и надолу до последния комюнити развъдник на протестиращи неудачнии.
  —цитат от коментар 10 на Lemmy


  За вълните в Харвард и другаде нарочно не писах, все пак не е по темата Заобикаляй!

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 36. 36 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3226 Неутрално

  Защо си писал тук тогава?
  —цитат от коментар 34 на Храбър


  Ми сложили са питанка в заглавието и той като учтив човек отговаря.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 37. 37 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3977 Любопитно

  Първата копка е била направена когато Америка е започнала да капитализира Китай.

  А промяната ще стане когато Америка осъзнае, че вече не е №1 и животът не е редно да е толкова лесен, колкото е бил през последните десетилетия.
  —цитат от коментар 16 на Боби Колев


  Добро мнение!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 38. 38 Профил на jazz
  jazz
  Рейтинг: 417 Весело

  Интересна статия (заглавие) в български вестник, при условие че Луиз Глюк пише и е издавана от 1968г., а няма превод издаден на български.
  Мацката пише много добре (макар и не по-вкуса на всеки), световно известна е (макар и не в България) има един куп други литературни награди, в момента е преподавател и
  "author in residence" в университета "Йейл" .........и "Тоест" се пита дали наградата е "заслужена".

 39. 39 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3226 Неутрално

  Естествено че не. Същите псевдо-интелектуалци, които я ивенцеславят, наричат Синди Шелдън евтин, булеварден списач. Но все пак е литература, има поле за интерпретации. Докато нобеловите награди по физика и химия са просто скандални. Химия: Методът КРИСПР е случайно открит от японец. В следващите няколко години е успешно е доразвит, анализиран и предложен като способ за генетично лечение от десетки учени (мъже). Впоследствие започват да се търсят конкретни начини това да стане. Такъв е намерен и обоснован (от мъже). На следващ етап (който дори не попада в определението за фундаментална наука, доколкото целта не е да се формулира понятието "генетични ножици" а просто да се изработят такива, по предварително зададени указания) се включват многобройни екипи и всичките допринасят с нещо. Допринася и екипът на двете дами, което далеч не е чудно, предвид факта, че работят в най-големите европейски научни институти и разполагат с почти неограничени възможности откъм финансиране и оборудване. Получават нобелова награда за нещо, което навсякъде в научните среди се определя като contribution! Дори не довеждат нещата до конкретен край. Едва гдини по-късно, методът е завършен и успешно изпробван в лабораторни условия от англичанин. Впоследствие (тук няма изненади) в нарушение на всяка научна етика, е успешно изпробван на практика от китайци. Заключение: за идеята работят над 50 учени, от които 2 жени и останалите мъже. Приносът на жените е под 5 процента, при това от техническо, а не от фундаментално-научно естество. Анд дъ уинър из...точно така! 😀Физика: Теорията за черните дупки е формулирана от Айншайн, макар той самият да не вярва в тяхното съществуване. През 50-те и 60-те години е доразвита. Мястото на Пенроуз в процеса е безспорно и всепризнато. Накратко- след наблюдението на първите квазари, той достига до няколко фундаментални извода (не чрез предположения насън, а формулирайки и решавайки сложни математически уравнения)- 1. Енергия с подобна интензивност, може да се породи единствено от огромна маса вещество, бясно обикалящо около нещо изключително масивно. 2. Това масивно нещо може да бъде единствено свръх-масивна черна дупка. 3. Масата на такава дупка, трябва да е съпоставима с масата на цяла галактика (100+ милиарда слънца). 4. Свръх- масивните черни дупки са обичаен елемент в жизнения цикъл на галактиките. По-конкретно, такива би следвало да има в центъра на всяка галактика, включително нашата. Впоследствие е установено почти точното местонахождение на свръх-масивната черна дупка в центъра на млечния път, в съзвездието Стрелец *.Хиляди астрономи (аз дори не мога да ги нарека физици) се впускат в търсенето и, ползвайки теоретичната обосновка на Кеплер, позната от 17 век- колкото по-бързо се върти едно масивно тяло, толкова по-близо е то до масивния обект, около който се върти (скоростта е необходима, за да се задържи в орбита, иначе би паднало). Няма изненади- тия с най-мощния телескоп откриват звезда, която се върти около центъра на галактиката за 16 (или беше 18) години и целта е постигната (за сравнение, Слънцето се върти около центъра на галактиката за 100 милиона години).Цяло щастие е, че телескопмастерите в случая се явяват двама, мъж и жена, така че в крайна сметка Нобеловата награда е присъдена на екип от трима души и Пенроуз също е отличен. Заключение: не искам да си помисля, какво би се случило, ако телескопмастерката беше сама жена. 😀
  —цитат от коментар 33 на klecho


  Нема да се притесняваш. До 50 години тази диагноза, както нарекоха мъжете в едно друго заглавие, може би ще бъде излекувана.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 40. 40 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2052 Весело

  Малко женска Нобелова поезия, само за ценители:

  I was nice to him
  He was nice to me
  Only
  Our doors, our windows
  Kept closed
  Lest we smell each other.

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 41. 41 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3226 Неутрално

  Неотдавна ми попадна някаква статия за това как обучавали учениците в древноиндийската математическа школа ( една от най - големите и успешни от всички древни школи ) . Задават им набор от начални условия , параметри ( придружени с думи като " виж " , " погледни " и нищо повече ) и след това изискват от тях сами да ФОРМУЛИРАТ ПРОБЛЕМА и тогава да го решат . Решаване на готови предварително формулирани задачи като такова почти напълно липсва. Още тогава са разбирали , че истинското и по - важно предназначение на човека е да види , да определи къде е проблема . И след това да го реши - като за целта си създава помагала сметала , калкулатори , компютри , роботи и т.н. ( които могат даже да решават задачи по - добре от човека ).Ако мозъка ти привиква да се справя само със задачи , готови и предварително формулирани - той става като кюфтенце или тухличка , много лесно насочван към "правилното " ( за някои субекти ) мислене и съответно много податлив на всякакви манипулации , поднесени му с огнен патос
  —цитат от коментар 32 на nimrod


  Ми аз това го правех със студентите в България, преди да се насоча към други води. Ма и те започнаха да се умирисват.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 42. 42 Профил на nimrod
  nimrod
  Рейтинг: 876 Весело

  Доколкото разбирам по отзивите към поезията на Л.Глюк тя също е много пестелива . Дава на читателя някаква първоначална идея за нещо си , и след това го оставя сам надгражда , да си представя , да съчинява , да формулира и т.н. За мене съществува ясна аналогия м/у трите стила на комуникация - проф. Обрешков , древноиндийската школа и поезията на Л. Глюк .
  И за който евентуално попита - каква е връзката м/у поезия и математика предварително отговарям - и поетите и математиците си приличат по едно ( направо като близнаци ) - като хора имат отвратителен , направо скверен характер , особено по-талантливите м/у тях ;)))))

  ! ! ! זוהי מנת חלקך
 43. 43 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2052 Весело

  Защо си писал тук тогава?
  —цитат от коментар 34 на Храбър  Щото е свобода на словото, затова!

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 44. 44 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  “Солженицин не съм го чел, но осъждам написаното от него, защото ...”
  Така Съюзът на българските писатели е “осъдил” един гениален писател, на свой ред ОСЪДИЛ комунистическата система на подтисничество.
  Така и тук - нечели и ред поезия, а поетесата-нобелистка - не са я и чувАли, но свидетелите на путин вече я осъдиха, разкъсаха и закопаха!
  Баси и нищожните хорица е родила партията с главно П, П като Прост, П като Плевел, П като Повръщам от вас...

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 45. 45 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  До коментар [#27] от "nimrod":
  Интересно написахте за професор Обрешков.
  Аз пък се сетих за един особен начин на “преподаване” в античността - в Атинската школа, която всъщност е била един навес (периптерос) под колоните на Атинската агора, се е преподавало ето така - едновременно от двама учители.
  Единият изказва Теза, другият изказва Антитеза на Тезата, и така в главите на слушателите се оформя Синтезата, т.е. познание и на едната, и на другата страна на някаква теория. Запознавали са се с различните гледни точки по даден въпрос, а мнението не идва наготово, а се аргументира в спора между двамата учители.
  Точно както е в съда - обвинителят и защитникът се стремят да убедят съдията, но той си съставя мнение - Синтеза.
  Това в науки като математиката се прилага не директно, а косвено - допускаме противоположната теза и я оборваме, за да получим доказване на твърдение.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 46. 46 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3226 Неутрално

  “Солженицин не съм го чел, но осъждам написаното от него, защото ...”Така Съюзът на българските писатели е “осъдил” един гениален писател, на свой ред ОСЪДИЛ комунистическата система на подтисничество.Така и тук - нечели и ред поезия, а поетесата-нобелистка - не са я и чувАли, но свидетелите на путин вече я осъдиха, разкъсаха и закопаха!Баси и нищожните хорица е родила партията с главно П, П като Прост, П като Плевел, П като Повръщам от вас...
  —цитат от коментар 44 на Торбеш


  Интересно, и канцлерката Меркел така се изказа за книгата, в която Тило Сарацин анализита съвременните проблеми на Германия. Същите думи. . .

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 47. 47 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1710 Весело

  Заслужена ли е Нобеловата награда на Луиз Глюк***************************************************Леле - каква драма покрай ежегодното награждаване на едни евреи от други евреи, управляващи парите на сериен убиец...Пореден смях в залата ;)
  —цитат от коментар 28 на Манчо


  Поредното изтропване на един мунчо дет' евреЙте му са виновни за 'сичко😀 Иначе-юнак от сой, хитлеристче с дЕдо майор (щурмбанфюрер от СС) година след незавършеното му юнкерско школо още през 1941😀😀😀

  Коментари 91 и 98 в темата https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/08/28/4107668_po_kakvo_si_prilichat_otravianiiata_na_gebrev_navalni/?ref=id
  До коментар [#28] от "Манчо":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 48. 48 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2258 Весело

  Абе вие се радвайте, че не я дадоха на Любимия лидер Хюсеин Обама, че той вече две книги има и като нищо.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 49. 49 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3226 Неутрално

  Абе вие се радвайте, че не я дадоха на Любимия лидер Хюсеин Обама, че той вече две книги има и като нищо.
  —цитат от коментар 48 на Тюфлекчия


  На Обамата вече дадоха, но Мишел още си няма. Може би догодина.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 50. 50 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  До коментар [#38] от "jazz":

  Може да е преподавател в Йейл, но няма завършено висше образование.

  Макар и перверзна практика, то не е нужно за Нобелова награда, но ... редовите литератури не ги допускат да водят литература на трети клас без образование.

 51. 51 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Канцлер има само в Германия. В Америка Chancellor се използва за ректор. Ректор на Академията.

 52. 52 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 4026 Неутрално

  До коментар [#12] от "klimentm".... двойката идейни близнаци Лавров /Захариевна
  >>> Ами не е лоша идеята.:) Те и двамата са и поети, особено Захарова. Тя е написала и текстовете на няколко популярни в Русия песни. Ето и един забавен поетичен двубой с Дмитрий Быков, който поне ти си чувал кой е:
  Утром прислали ссылку на новое стихотворение Дмитрия Быкова:

  "Сдержать эмоций не могу
  И от восторга холодею:
  Нашел Лавров, открыл Шойгу
  Национальную идею!
  Она бразильской не хужей.
  Играй, народ, ногами двигай!.....и.т.н.

  Решила ответить:

  Дворовый стиль был задан вами.
  "А мы? Ничем мы не блестим ".
  Лишь для удобства пониманья
  Мы на дворовом говорим.
  Кому нужны изыски Гессе?
  Ведь не с кем в бисер нам играть.
  Теперь для санитаров леса
  Мы стали вирши сочинять.
  Из блогов их мы почерпнули....

  https://felisata.livejournal.com/5049948.html
  А ето и Химна на Мгимо, написан от Сергей Лавров:

  Автор - Сергей Лавров

  Мы родились под сенью великого МГИМО -
  Прекраснейшей из всех земных династий.
  Здесь столько поколений навеки сплетено,
  Дай Бог ему бессмертия и счастья.

  Он нам открыл дорогу к заморским берегам,
  И он нас научил любить Отчизну,
  И гордость, как и стыд, делить с ней пополам,
  Делить с ней все, что выпадает в жизни...

 53. 53 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 697 Любопитно

  Аз не разбрах добре какъв е смисълът на статията - да разберем нещо за нобеловата отличничка, или да се продадат още малко от двете книги на изказалите се!?

 54. 54 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  От квотата на жените.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 55. 55 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 4026 Любопитно

  До коментар [#34] от "Храбър":
  Защо си писал тук тогава?
  >>> В темата само.. развълнувани ли се предполага да пишат?:)

 56. 56 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 4026 Любопитно

  До коментар [#44] от "Торбеш":
  Така Съюзът на българските писатели е “осъдил” един гениален писател
  >>> Осъждането е едно на ум, но трудно бих определил Солженцин като гениален писател. Случаят с Пастернак е друг. Той наистина е голям поет, макар и А. Ахматова е заслужвала да бъде наградена( но не е, въпреки няколкото номинации..). Да спомена и Набоков, който освен автор на проза е и поет:

  Осень

  И снова, как в милые годы
  тоски, чистоты и чудес,
  глядится в безвольные воды
  румяный редеющий лес....


  Свежо, и блестят паутины...
  Шурша, вдоль реки прохожу,
  сквозь ветви и гроздья рябины
  на тихое небо гляжу..

 57. 57 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#33] от "klecho":

  Клечо, скандалното на Нобеловата награда по физика не се състои в това, че, видите ли, налице е голямо истинско откритие, но някои от тези, на които е присъдена не са иатинските откриватели.

  Скандалното на Нобеовата награда за физика е, че е присъдена за нещо, в основата на което стои абсурд. Каквито и сложни математически уравнения да напишеш, резултатът ще е винаги абсурд, ако в основата на тези математически уравнения стои абсурд. Няма на света метод, който някак да превърне абсурда в нещо смислено.

  Ето защо, не е за учудване защо призовавам въпросния да се откаже от Нобеловата си награда и да се извини за това, че нагло е проповядвал в продължение на десетилетия абсурд и го е пробутвал за нука. Другите двама са функции на основното безумие, лъжливо прокламирано за наука още от началото на миналия век.

  Докато при поезията е загуба на време да се обсъжда дали нечия поезия струва, та и да се награждава—хрумнало на някакви си да дадат на някоя си награда за поезия, дали ѝ—в дадения случай, по отношение на физиката може да се твърди с абсолютна сигурност, че малоумието и глупостта са щедро възнаградени и даже са въздигнати до пиедестала на забележителна наука. Това е не само скандал, а престъпление срещу човечеството.

  На връщане на наградата подлежат и несмаслената претенция, че бил наблюдаван Хигс бозон, описана в статия от 5154 (!?) съавтори, и абсолютно гарантирано непроизтичащите от абсолютно нищо гравитационни вълни, каквито и "експериментални" доказателства да се пробутват, както и всичко останало, което се натрапва на света, че произтичало от споменатия изначален абсурд нагло наложен на света в началото на миналия век.

  За Нобелова награда по химия през 2020 и дума не може да става, защото представеното ни не само не е в областта на химията, но даже и за медицината или биологията, то е някакво технологично жонглиране с добре познати елементи, което не е даже наука.

 58. 58 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 4026 Неутрално

  До коментар [#45] от "Торбеш":Единият изказва Теза, другият изказва Антитеза на Тезата, и така в главите на слушателите се оформя Синтезата, т.е. познание и на едната, и на другата страна на някаква теория. Запознавали са се с различните гледни точки по даден въпрос
  >>> И ние така в дискусията под провокиращия въпрос. На път сме да осъществим Синтезата, макар и едните са УК , а другите само..ПП.:)

 59. 59 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#45] от "Торбеш":

  Такъв метод е възможен донякъде при заключенията по индукция. При дедуктивните заключения такъв метод е абсолютно изключен. Например, абсолютно е изключено да се представи антитеза на абсолютната теза, че тазгодишната Нобелова награда по физика произтича от абсурд и затова е абсурд. Да търсиш антитеза, както я търсят в Йешивите, съществували далеч преди Атинската школа, е да търсиш да приказваш глупости. Разбира се, обществото ни е демократично и всеки е свободен да си приказва глупости, но на женския пазар "Георги Кирков". В академията, в науката, няма място за глупости, камо ли пък да им присъждаш Нобелови награди, както е в случая.

 60. 60 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 4026 Неутрално

  До коментар [#57] от "bryghtlyght":
  Е, Пенроуз може да бъде награден и за цялостния си принос към науката ( не само физиката). Ето и едно художествено осмисляне на друг негов принос, който може и да е известен и на други изтъкнати форумни интелектуалци:

  https://bit.ly/3djGERN

  В този случай май уравненията предхождат откритието на тази симетрия в природата.. развитието на тези идеи довежда и до получаването на нобеловата награда по химия от един баш евреЙ:)- Дан Шехтман:

  https://bit.ly/3nMl9Ov

  п.п. Злите езици на някои антисИмити обаче нашепват, че подобни симетрии се наблюдават и на мозайките на някои джамии.

 61. 61 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 4026 Неутрално

  Ето нещо и на български, написано ..научнопопулярно:
  https://bit.ly/2GUZ7bi

  “Казах на всеки, който е готов да слуша, че имам материал с петоъгълна симетрия. Хората просто ми се изсмяха...."
  Двойният нобелов лауреат Линус Паулинг заявил:
  “Дани Шехтман говори глупости. Няма такова нещо като квазикристали, има само квази-учени“.

 62. 62 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#60] от "тулса":

  Не, не, съсредоточи се върху това, за което са му дали наградата. Подобни маргинални приноси, за които споменаваш, има почти всеки, който се занимава с наука. Например, като споменаваш кристалографията, аз съм доказал, въз основа на техните собствени данни, че Биниг и Рьорер, които взеха Нобелова награда наскоро, не наблюдават единични атоми, за което взеха наградата, а това, което наблюдават, са клъстери от атоми. Да не говорим пък, че на Крото, друг Нобелов лауреат, бъкиболът няма как да се състои от 60 атома. Тези приноси обаче бледнеят пред откритието, което направих преди около десетина години, отнасящо се до фундаменталните понятия на физиката—времето и пространството. Тогава с потресение открих, че, вече цял век, човечеството е нагло окупирано от една много бездарна "теория", напълно неоснователно оспорваща абсолютността на въпросните понятия. Бездарни момченца-опортюнистчета като въпросния, бързо-бързо са се нагодили покрай хранилката и сега са се провесили като гроздове около глупостта, че скоростта на времето могла да бъде различна за различните координатни системи и, че пространството не било Евклидово, ами някакво си друго. Това и всякакви по-нататъшни импровизации, потпури и измишления на тази тема, са флагрантни глупости, които трябва да се изхвърлят от физиката час по-скоро, а не да се честват и празнуват.

 63. 63 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 4026 Весело

  До коментар [#62] от "bryghtlyght":...и, че пространството не било Евклидово, ами някакво си друго
  >>> малко се отплеснахме от темата за поезията и заслугите за Нобеловата награда за литература. Все пак да направя един преход и да синтезирам казаното досега..поетически с едно стихотворение от далечната 1969 на друг нобелов лауреат :
  ...Жить в эпоху свершений, имея возвышенный нрав,
  к сожалению, трудно. Красавице платье задрав,
  видишь то, что искал, а не новые дивные дивы.
  И не то чтобы здесь Лобачевского твердо блюдут,
  но раздвинутый мир должен где-то сужаться, и тут —
  тут конец перспективы...

  https://rustih.ru/iosif-brodskij-konec-prekrasnoj-epoxi/

 64. 64 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#63] от "тулса":

  Е, какво доказа с това стихотворение? Нищо по темата. Лобачевски може да има свое място в математиката, кето е също съмнително, но във физиката няма място. Геометрията на Лобачевски противоречи на абсолютите истини на физиката, тъй че изобщо няма нужда да се споменава в дискурс свързан с физиката.

  Колкото до това дали се отклоняваме от темата—не се. Темата е за оценката на нещо си, на което му дали награда. Обективността на такава оценка е невъзможна. Няма абсолютен критерий по който да съдим за качествата особено на поезия, но и на творби в други изкуства. Да очакваш абсолютна оценка за поезията, е все едно да очакваш да се намери формула на любовта.

  В контраст пък, оценката отнасяща се до подобна награда, но във физиката, е недвусмислена. Оценката, че наградата по физика е дадена за флагрантна глупост, е абсолютна. Тази оценка е пряко количествено доказуема.

 65. 65 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 4026 Неутрално

  До коментар [#64] от "bryghtlyght":
  Е, какво доказа с това стихотворение? Нищо по темата.
  >>> Даа...Стьопата също ме обвини наскоро в аргументативна импотентност:(.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4669 Весело

  До коментар [#65] от "тулса":

  В случая обвинява Бродски, чакай сега коментар по петата графа :-)

 69. 69 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4669 Весело

  До коментар [#66] от "Манчо":

  Хубаво е внукът да уважавя дедо си, браво :-)

 70. 70 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Зачестяват ''странни'' присъждания на тази иначе престижна награда. Но аз съм далеч от поезията, в конкретния случай, и предпочитам да не коментирам.

 71. 71 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1710 Весело

  До коментар [#66] от "Манчо":Хубаво е внукът да уважавя дедо си, браво :-)
  —цитат от коментар 69 на daskal1


  Да уважава дЕдо си е похвално😀 Да разказва за него измишлЬотини (започнал войната подофицер, след година майор от СС) е нещо различно😀

  И традициите са 'убаво нещо, особено ако са като тази "...И това е традиция в нашето семейство. Това е и причината папагалите на британските прасета в този форум да оплюват хора , като мен. Те интуитивно усещат какво ще им се случи, когато пак дойдем на власт! И това няма да им се размине, вервй ми ;)"😀😀😀

  Не е МОЯ измишлЬотина, пиш го в края на коментар 98 в линка от предишния ми коментар! Та...умната😀 и сакън да не оплюваш мунчоФци като този, че "когато ПАК дОдат на власт" нЕма 'ти се размине😀😀😀!
  До коментар [#69] от "daskal1":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 72. 72 Профил на m.konstantinov
  m.konstantinov
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Специалната теория е открита от Лоренц и Поанкаре, а общата теория е разработена от Хилберт и Минковски. На относителността, имам предвид. Пък формулата Е = мс2 е открита от някакъв германец и доказана от друг германец. АА доста се е мъчил над формулата, абер безуспешно. Зле е бил с математиката, но иначе е гений отвсякъде. Интуитивен, главно.

  А иначе Германия загуби ВСВ, както и първата ворчем. Даже заедно с България в тандем ги загуби. "Авторството" на горните физически факти се обяснява именно с резултата от ВСВ.

  Бъдете здрави!

 73. 73 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 4026 Весело

  До коментар [#68] от "daskal1":
  Я да те разпитам тебе като знатен гугълнавт коя друга награда са получили споменатия (..малко пренебрежително) от колегата Пенроуз и първия чуждестранен член на РАН?

 74. 74 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4669 Любопитно

  До коментар [#73] от "тулса":

  Кой е "колегата Пенроуз"? Не виждам такъв ник.

 75. 75 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4669 Весело

  До коментар [#71] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  А, в Аржентина има още доста свободно място където да бягат :-). А иначе явно съм изостанал за "дЕдо -майор от СС", да не е Щирлиц?

 76. 76 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 4026 Неутрално

  До коментар [#74] от "daskal1":Кой е "колегата Пенроуз"?
  >>> Споменатия от колегата bryghtlyght нобелист за тази година Пенроуз ...

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2540 Неутрално

  Не ми беше известна Луиза Глук преди да стане нобелистка. Когато я обявиха, си купих една от стихосбирките й и сега я чета. От десетината стихотворения, които досега съм прочела, поне пет ми харесват много. Не знам как на някого може да му е скучна поезията й, но на вкус и на цвят ... Все пак любимата ми съвременна американска поетеса засега си остава Мери Сибист (Mary Szybist), особено втората й стихосбирка, Incarnadine. Но тя едва ли е превеждана в България.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 79. 79 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 4026 Весело

  До коментар [#75] от "daskal1":..да не е Щирлиц?
  >>> Той не беше ли щандартен фюрер ?

  https://bit.ly/2IlgrXB

 80. 80 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Отворихте ми много работа, особено m.konstantinov. Ще му отговоря, но искам първо да спомена, че преди малко ми попадна интервю на проф. Александър Кьосев, който едва ли е предполагал, че някой ще го цитира в нашия контекст, но казаното от него, особено във връзка с болния въпрос на нашето време за лично мнение vs. обективна истина, се лепи като Saran Wrap върху това, което си говорим и което вметнах и аз в предишните си дописки по зададената ни тема. Умен човек е професорът и Дневник няма да сгреши, ако го покани да драсне ред, та да го пообсъдим него много труден въпрос. Ето го линкът към интервюто: https://www.actualno.com/interview/prof-aleksandyr-kiosev-jiveem-v-svjat-v-kojto-razoblichenieto-e-zagubilo-silata-si-video-news_1507282.html

 81. 81 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4653 Неутрално

  До коментар [#80] от "bryghtlyght":

  "Изкушенията на властта са сериозни и като влезеш в нея и като ти предложат, да кажем, 20 000 евро, за да гласуваш по еди-какъв си начин, може и да се изкушиш. Тоест хората се корумпират ходом."


  Преди известно време, зададох един прост въпрос на доста форумни "борци срещу корупцията", ако са на висок пост в държавна администрация, шеф на агенция, зам. министър, министър и т.н., при каква сума ще поддадат за първи път: 200 000, 500 000, 1 млн., 2 млн., 5 млн., 10 млн., евро, долари или лева, няма значение?
  Естествено, никой не отговори, но със сигурност, всеки си е задал въпроса, замислил си е, и до тук...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 4026 Любопитно

  До коментар [#80] от "bryghtlyght":Отворихте ми много работа, особено m.konstantinov
  >>> Интересно дали колегата не е професор Михаил Константинов?

  https://bit.ly/3jOsz12


 84. 84 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#72] от "m.konstantinov":

  Първо, проблемът не е във факта, че “теорията” от 1905 се отнася до покой—още Галилео открива, че равномерното праволинейно движение е неоперативно, т.е., е покой; не е случайно, че и Нютон се възпозлва в първия си от трите закона за “движение” от това откритие—докато “теорията”, която се пръква десетина години след това, се отнася до истинско движение.

  Тези две, наглед различни, “теории”, всъщност се обединяват от един от най-големите абсурди, които някога са се впивали науката и то в такъв мащаб—Лоренцовите трансформации. Ето защо, няма защо да наричаме тези две еднакво нелепи части на абсурдната “теорията” с две различни имена. Също така, абсолютно изключено е да приписваме на Лоренц (хем безумни формули, хем и “теория”, основана на тях), камо ли на Поанкаре, сътворяването на две безумия. Едното безумие стига. С това си безумие Лоренц се опитва да спаси идеята за етера от негативния резултат през 1881 г. от опита на Микхелсон. Прди да му хрумне да спасява въпросния резултат по този безумен начин, Лоренц оспорва резултата с разумната забележка, че раменете на интерферометъра са много къси. Това налага Микхелсон да се вдигне от Worcester, където в Clark U. основава катедрата по физика и да се намери в North Adams, в самия Западен край на Масачусетс, за да потърси във Williams College сръчността на Морли. Ако и сега отидеш във, всъщност, Уилиамсбърг, ще видиш малко музейче в предверието със сръчните стъклодувни работи и разни други мануфактури излезли от ръцете на Морли. Та, без да ви занимавам с повече подробности, през 1887 г. Микхелсон и Морли публикуват отново негативен резултат, този път с интерферометър с едни такива зигзагообразни пътища на светлината. Те са разказали подробно как са се свирали в мазета, ма не знам къде си ходили, в Дрезден и не знам къде си, за да избегнат вибрациите на файтоните и бодрите тъпки на минувачите по тротоара.

  Сега, Лоренц, приклещен от неопровержимия експериментален факт, се принуждава, за да си спаси етера, да халюционира малоумия като това, че видите ли, рамото, което се движи по посока на движението на земята се скъсявало. Ся, тва е лунатизъм на квадрат, защото само малко да се беше позамислил и то навреме нашият Лоренц, щеше да съобрази, че предлаганото от него противоречи на физическата абсолютна истина, а и математическата истина, че константа не може да бъде равна на променлива.

  Както и да е. Не стига, че Лоренц предлага глупост като обяснение (за което после горко съжалява), но хубавецът от 1905 г. краде тази глупост, без никъде да споменава Лоренц, както краде и принципа на относителността, открит от Галилео, без изобщо да споменава за Галилео (за което днес би би изхвърлен от всеки университет като мръсно коте) и съчленява един невероятен монумент на безумието, който вече от повече от век тормози света.

  За детайли, като подробностите сътворени от Хилберт и Минковски, хич не си и струва да споменаваме. На свинче звънче. Някакъв не много умен предложил глупости някакви, а дай сега ние да им връзваме панделки и финтифлюшки на глупостите.

  Колкото до Е = mc^2, тази зависимост не само не може да бъде изведена от безумната “теория” на относителността и авторът ѝ няма нищо общо с нея, но въпросната зависимост е израз на класическия закон на Ампер, както и на разширения втори закон на Нютон. Тъй че, в дъното на цялата тази флагрантна глупост, наречена “теория” на относителността, са кражби, неразбиране, измами и много ниско качество на мислене. И това ни го тъпчат в главите като проява на някакъв си космически гений. Падението е глобално, внезапно доказуемо, а някакви тръгнали да се занимават с отровни протести за неща, за които я имат, я нямат представа. Просто така, карат го по чувство и по този начин позволяват на наистина големите мошеници, измамници, корумпирани типове и всякаква друга пасмина да си вършеят на воля, съвсем свободно и необезпокоявано. Тоя от 1905 в очите ги глед и ги лъже и им се плези, а на тях това им изглежда забавно и миличко, щот’нали гений го прави. Некадърник и тъпак, когото хващаш веднага по бели гащи, произведен за гений. Бойко Борисов, такъв онакъв, но си е само някакъв селски мафиот, който не можеш и да го хванеш на местопрестъплението—ма, шкафчетата били специално подредени, за да го злепоставят, ма записите не били истински, ма това, ма онова. Тоя от 1905 г. го хващаш пряко на местопрестъплението red-handed, милиарди данъкоплатско евро потъват в блатото на глупостта, произтичаща от “теориите” му, обаче, това не било важно. Подиграват се на целия свят, като дават Нобелови награди във физиката на пряко доказуеми абсурди (дали наградата за поезия е заслужена, това не подлежи на дискурс), но това не било важно. Важни били някакви си кокошкари, дето крадяли, та дай сега три месеца протести да вдигаме. Напълно объркани ценности. От това объркване си страда светът и, докато не се проумее, все така ще си кретаме и ще си се радваме колко сме смели да излизаме по площадите, за да врякаме.

 85. 85 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4669 Неутрално

  До коментар [#76] от "тулса":

  Интересна дискусия за Пенроуз, не че мога да осмисля всички свързани с нея теории, на теб със сигурност ще ти е по-интересна:
  https://www.math.columbia.edu/ ~woit/wordpress/?p=12009

 86. 86 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#85] от "daskal1":

  "не че мога да осмисля всички свързани с нея теории"

  Даскале, недей да виниш себе си. Въпросният гради теория, която фактически се основава на приемането, че едно е равно на две. Това не само не е за обсъждане в катедра физика, но и всяка уважаваща себе си катедра по математика няма да се съгласи да обсъжда такова нещо. Безмислица като тази не само ти, а и никой, който е с всичкия си не може да осмисли.

 87. 87 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  Тази награда винаги ми е била малко странна.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 88. 88 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 4026 Неутрално

  До коментар [#85] от "daskal1":
  Дискусията ще погледна. Аз имах друго предвид, като ти дадох домашно:) Пенроуз много навреме получава Нобеловата награда, защото е почти на 90 години..Дочакал я човека.
  Иначе исках да наведа дискусията на една от другите му награди-медала на Копли за научни заслуги.
  https://www.britannica.com/science/Copley-Medal
  Медалът и символична парична премия се връчват още от 18 век. Това е първата награда за научни заслуги( по биология, физика, химия, математика...). Сред носителите и са такива учени като Дарвин, Менделеев, Мечников...,Павлов и много други. Обаче връзката във въпроса беше друга. Бенджамин Франклин също я получава за изследванията си в областта на електричеството. И тук става дума за първия член на Руската Академия на Науките: ".... В 1781 году Бенджамин Франклин встретился с княгиней Е.Р. Дашковой,( с 1783 по 1796 год ) главой Санкт-Петербургской и Российской Императорских академий наук, и пригласил её стать первой женщиной Американского философское общества.
  Дашкова согласилась и оставалась единственной женщиной, удостоенной такой чести в течение 80 лет. В свою очередь, но её представлению Франклин был избран первым американским членом Российской академии наук..."

 89. 89 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4669 Неутрално

  До коментар [#88] от "тулса":

  Благодаря, много интересно. Графиня Екатерина Воронцова, по мъж Принцеса Дашкова наистина е имала огромно влияние и над Екатерина Велика, все пак тя е сред организаторите на преврата поставил я на трона, и свободата поради това да корестондира с водещите умове на Европа като равна (за последното разбира се основната роля е на интелекта и).
  Не знаех обаче, че е учила математика в Московския Университет :-)

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2923 Неутрално

  Да почетем нещо българско ...''Нямах. Имах. Нямам пак.Ум. Пари. Любов и име.Никой жив не знае как,докога и колко има.Всичко е лъжа.Богат само даващият бива.Гол дойдох на този свят.Гол от него си отивам.
  —цитат от коментар 21 на Orator Wornoxmaniak


  И още българско:

  "Нещастник, седи дома, чети “Шок”. Кажи ми шубе ли те е бе, мишок."

  Хр.Петров - "Колега"

 93. 93 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 4026 Весело

  До коментар [#89] от "daskal1":
  За математиката в Московския не знаех.., ама една друга забавна история има за нейната дейност. Ето княгинята на картинка:
  https://bit.ly/3jSfbJh
  ..а ето и за приноса и в руската азбука:
  В далёком 1783 году княгиня Екатерина Дашкова - подруга Екатерины II и одна из самых умных людей того времени, созвала академиков словесности. И задала вопрос Державину, как написать слово "ёлка". Все приняли вопрос за некую шутку, ведь общепринято и известно всем, что нужно писать «iолка»......Тогда княгиня спросила: правильно ли изображать 1 звук двумя буквами? Она подошла к доске стёрла буквы "i" и "о" и написала букву "ё". С этого самого момента во всех переписках с княгиней академики использовали новую букву! Официально буква была признана 18 ноября 1784 года. Первое слово официально напечатанное с этой буквой было слово "всё"....

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK