"Безграничният потенциал" на Джим Куик (откъс)

Издателство "Ракета"

Издателство "Ракета"В рубриката "Четиво" Дневник публикува откъс от "Безграничният потенциал" с автор Джим Куик, предоставен от издателство "Ракета".


"Повечето от нас знаят, че можем да засилим сърдечносъдовото си здраве чрез различни упражнения и диети, но не осъзнават, че същия успех можем да постигнем и с мозъка си, а по този начин - и с целия си живот."
Джим Куик


Джим Куик познава добре ограниченията. Заради травма на главата в детството си, той губи способността си да се концентрира и да учи, а една неособено чувствителна учителка го посочва и казва: "Ето го момчето с повредения мозък." Така той прекарва целия си живот в опити да преодолее този случай и да превърне предизвикателството в суперспособност за учене.
Истината е, че всички ние страдаме от "повреден" мозък в една или друга степен. "Безграничният потенциал" е онази рецепта, от която се нуждаем, за да го излекуваме, да преустановим ограниченията на нашите представи и така да подобрим живота си.


Не съществува магическо хапче за гениалност, но има начин да я постигнем и точно него ще открият читателите на страниците на книгата. "Безграничният потенциал" е своеобразен план за подобряването на мозъка - не само за това как да учим по-бързо и по-ефективно, но и за неговото физическо изцеление чрез подхранване, добавки, упражнения, медитация, сън и други неща, които ще спомогнат за процеса на произвеждането на нови мозъчни клетки и за засилването на връзките между тях.


Готови ли сте да се упражнявате с персоналния фитнес инструктор на вашия мозък?


Технологичните възможности на нашето време са в състояние както да ни помогнат, така и да ни навредят. Начинът, по който ги използваме в обществото, може да доведе до епидемия от претоварване, загуба на памет, разсейване и зависимости. И ще става все по-лошо. Затова и книгата на Джим Куик - "Безграничният потенциал" - днес е по-актуална от всякога.


Родени сме в царството на технологията и няма нищо по-важно за нас от здравето и доброто състояние на нашите мозъци - те са тези, които управляват живота ни. За да се радваме на личностно развитие в XXI век, е нужно да се научим как да филтрираме информацията и как да развием нови методи и умения за усъвършенстване в такъв разсеян свят, пренаситен от знания.


Ученето и способността да се учим по-бързо и по-лесно, правят възможно всичко останало. А това значи само едно - никога не е имало по-подходящо време да започнете да тренирате мозъка си така, както тренирате и тялото. Както ви се иска да имате здраво тяло, така трябва да имате и гъвкав, силен, здрав и жизнен мозък. Точно с това се занимава през целия си живот Джим Куик - персонален фитнес инструктор, само че на мозъка.


"Джим Куик събира три книги в една. Ако настоящата ви мисловна нагласа, мотивация или методи са ограничили възможността ви да постигнете мечтите си, то тогава "Безграничният потенциал"е вашият сигурен път към по-добро и по-светло мислене и бъдеще. Начинът, по който учите, а и целият ви живот никога няма да бъдат същите!"
Д-р Марк Хайман


Безграничният потенциал
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Откъс от "Безграничният потенциал" на Джим Куик


4. КАК ДА ПРОЧЕТЕТЕ И ЗАПОМНИТЕ ТАЗИ КНИГА (И ВСЯКА ДРУГА)


Вашето време е едно от най-големите ви предимства. Тo е единственото нещо, което не можете да си върнете.
Като ваш мозъчен треньор, желанието ми е да достигнете страхотни резултати и да си възвърнете вниманието, затова ето няколко препоръки как да извлечете най-доброто от тази книга. Можете да приложите съветите към практически всичко, което искате да научите и да прочетете.


Да започнем с въпрос: някога случвало ли ви се е да прочетете нещо само за да го забравите на следващия ден?
Не сте сами. Психолозите наричат това крива на забравянето. Става дума за математическа формула, описваща скоростта, с която информацията се забравя, след като първоначално е била усвоена.


Изследване показва, че хората забравят приблизително 50 процента от наученото в рамките на един час и средно 70 процента в рамките на 24 часа.29


Запомняне


По-долу ще откриете няколко препоръки, които ще ви помогнат да се разграничите от кривата. По-късно ще споделя модерни стратегии за ускоряване на вашето учене, задържане в полето на скоростното четене и подобряване на паметта.


Според проучванията естествената ни способност за концентрация намалява между всеки 10 и 40 минути. Ако отделим повече минути на определена задача, се оказва, че всъщност си пилеем времето, защото съзнанието ни започва да блуждае. Ето защо ще ви предложа техниката "Помодоро" - метод за по-висока продуктивност, разработен от Франческо Кирило и основан на идеята, че оптималното време за една задача е 25 минути, последвано от 5-минутна почивка. "Помодоро" се нарича всеки 25-минутен интервал.30 Предлагам ви, докато четете и тази книга, да прочитате колкото за едно помодоро, а после да си взимате 5-минутна почивка, преди отново да продължите.


Когато става въпрос за ученето, тази техника помага във връзка с някои особености на паметта, най-вече ефектите на първичността и недавността.


4. Как да прочетете и запомните тази книга (и всяка друга)


Ефектът на първичността се състои в това, че е по-вероятно да запомняте нещата, които сте научили в началото на една учебна сесия, час, презентация или дори социално взаимодействие. Когато ходите на парти, се запознавате с около 30 човека. Вероятно обаче запомняте само първите няколко (освен ако не сте тренирани да помните имена с моя метод, на който ще ви науча по-късно в тази книга).


Ефектът на недавността пък е, когато помните последните неща, които сте научили. На същото парти ще запомните и имената на последните хора, с които се запознаете.


Запаметяване


На всички ни се е случвало да отлагаме ученето преди тест и после, точно в нощта преди изпита, да седнем и да започнем да зубрим колкото се може повече без почивка. Първичността и недавността са само две (от многото) причини, заради които зубренето не работи. Взимайки си почивки, получавате повече начала и краища на действието и следователно запомняте много повече от това, което учите.


Ако седнете да четете книга в продължение на два часа, без да си правите почивки, ще запомните първите 20 минути от прочетеното, после на 30-тата минута вниманието ви ще започне да спада, а след това вероятно ще запомните началото и края на прочетеното. Това означава, че затишието между тях, без прекъсвания за асимилиране и осмисляне на току-що прочетеното, води до едно "мъртво пространство" на ученето. Така че, за да извлечете максимума, си взимайте от тази книга само по едно помодоро наведнъж.


Дори самото действие на четенето на "Безграничният потенциал" би ви направило по-умни. Знам, че да се твърди такова нещо, не е малко, но съм напълно убеден, че е вярно. От една страна, тя ще ви научи да бъдете по-умни чрез инструментите и тактиките, които споделям тук. Но на по-дълбоко ниво, когато я четете активно, ще формирате запечатани картини в съзнанието си и ще осъществявате връзки между това, което знаете, и това, което научавате. Ще започнете да мислите какво е отношението към настоящия ви живот и ще си представите как можете да използвате знанията, които усвоявате. Оливър Вендел Холмс казва: "На определен период от време човешкият ум се разширява от някоя нова идея или усещане, и никога не се свива до предишните си размери".


Когато четете някоя книга, имате възможност да разширите обхвата на ума си и той никога няма да бъде същият.


КУИК СТАРТ
Нагласете таймера за 25 минути отсега и се концентрирайте върху това, което четете от книгата в момента. Когато алармата ви звънне, маркирайте докъде сте стигнали и затворете книгата. След това напишете какво сте научили в рамките на тези 25 минути.


ПО-БЪРЗИЯТ МЕТОД (FASTER)


За да извлечете максимума от тази книга, ето един прост метод за бързо научаване на всичко. Наричам го по-бързият (FASTER) метод и искам да го използвате, докато четете, като започнете отсега. Всяка буква от акронима FASTER32 означава съответно: forget (забравяне), active (активност), state (състояние), teach (преподаване), entry (запис), review (преговор). Ето го обяснено.


Забравяне


Ключът към прецизната концентрация е да премахнете или да забравите онова, което ви разсейва. Трябва да забравите три неща (поне временно). Първото е онова, което вече знаете. Когато учим нещо ново, сме склонни да вярваме, че разбираме повече по дадения въпрос. Това, което мислим, че знаем по темата, може да попречи на способността ни да усвояваме нова информация.


Една от причините децата да учат бързо е, че те са като чисти дъски - знаят, че не знаят. Някои от хората, твърдящи, че имат двадесет години опит, в действителност имат една година опит, която просто са повтаряли двадесет пъти. За да можете да учите безгранично, искам временно да се откъснете от това, което вече знаете или смятате, че знаете по темата, и да подходите към нея с онова, което дзен философията нарича "ум на начинаещия". Не забравяйте, че умът ви е като парашут - работи само когато е отворен.


Второто нещо е да забравите това, което не е спешно или важно. Противно на общоприетото схващане, мозъкът ви не може да извършва много задачи едновременно (повече за това по-късно). Ако не сте напълно отдадени и ви липсва фокус, ученето ще е трудно.


КУИК СТАРТ


Ако докато четете тази книга, съзнанието ви неизбежно заблуждае в някоя друга посока - в нещо важно, но не спешно - не се опитвайте да не мислите за него. Това, срещу което се съпротивляваме, остава. Вместо това, вземете тетрадка близо до вас и записвайте мислите или идеите, които ви идват. По този начин може да се "освободите" временно и да се върнете към тях, след като сте приключили със задачата си.


И накрая - забравете за ограниченията си. Става дума за предварително зададени идеи относно вас самите, в които вярвате - например, че паметта ви не е добра или че сте бавен ученик. Преустановете (поне временно) онова, което смятате за възможно. Знам, че може да звучи трудно, но не забравяйте силата си. В крайна сметка, след като четете тази книга, част от вас някъде надълбоко би трябвало да вярва, че сте способни на повече от това, което сте показали. Направете всичко възможно, за да поддържате позитивен вътрешен монолог със самите себе си. И запомнете: ако се борите за ограниченията си, ще ги запазите. Но вашите възможности
не са нещо фиксирано - способни сте да научите всичко, което искате.


Активност


Традиционното образование винаги ни е втълпявало, че ученето е нещо пасивно. Седиш си тихичко в час, не говориш със съученика и поглъщаш информация. Но ученето не е зрителски спорт. Човешкият мозък не усвоява толкова от наблюдаването, колкото от създаването. Знаейки това, искам да се запитате как можете да станете по-добри в процеса на обучението си. Водете си записки. Правете всичките "Куик старт" упражнения. Изтеглете си приложението Kwik Brain, за да тествате и тренирате безграничните си възможности.


Отидете на страницата с ресурси LimitlessBook.com/resources за допълнителни безплатни инструменти. Препоръчвам ви да си маркирате най-важните идеи, но не и да се превръщате в някои от онези пристрастени към маркирането хора, които карат всяка страница направо да блести в тъмното. Ако отбележите всичко като важно, вече нищо няма да е важно. Колкото по-участващи сте в процеса, толкова по-лесно ще ви е да се учите.


КУИК СТАРТ


Сетете се за ЕДНО нещо, което ще ви помогне да бъдете по-активни, докато четете тази книга. Запишете го


Състояние


Вашето състояние представлява моментна картина на емоциите ви. То е изключително повлияно от емоциите (психологията) и от физическото състояние на тялото ви (физиологията). Чувствата ви или липсата на такива в дадена ситуация въздействат върху учебния процес и в крайна сметка, върху резултатите от него. В действителност, когато обвържете определено чувство с определена информация, тя става по-лесна за запомняне.


За да ви го докажа, предполагам, че има песен, аромат или храна, които ви напомнят на детството ви. Емоционално натоварената информация подпомага дългосрочната памет. Обратното също е вярно. Какво беше преобладаващото емоционално състояние, което изпитвахте в училище? Когато задам на аудиторията този въпрос, повечето хора извикват "Скука!". По всяка вероятност важи и за вас.


Ако в училище сте имали ниска емоционална енергия, нищо чудно да не сте успели да запомните периодичната таблица. Когато обаче започнете да поемате контрол върху състоянието на духа и тялото си, скуката от практиката ви с ученето ще се замени с вълнение, любопитство и дори забавление. За да го постигнете, може да опитате да промените начина, по който разполагате тялото си в атмосферата на учебния процес, или пък да изпробвате различни емоционални състояния, преди да седнете да учите.


Сменете позата си или дълбочината на дишането си. Седнете или застанете така, както бихте, ако наистина сте изпълнени с енергия и трепет за последващото. Вълнувайте се за това как ще се възползвате от нещата, които предстоят да научите, и какво ще направите с новите си знания. Изберете съзнателно състояния на радост, очарование и любопитство.


КУИК СТАРТ


Колко мотивирани, енергични и съсредоточени се чувствате в момента? Оценете текущото си състояние по скалата от 1 до 10. Какво е едното нещо, което бихте направили сега, за да увеличите това число?


Преподаване


Ако искате силно да подобрите способността си за учене, учете сякаш възнамерявате да преподадете тази информация на някой друг. Замислете се: ако знаете, че трябва да представяте презентация върху наученото, ще подходите към него с намерението да го усвоите достатъчно добре, за да може после да го обясните. Ще му обърнете много повече внимание. Записките ви ще са по-детайлни. Възможно е дори да си задавате по-добри въпроси. Когато учите нещо, всъщност го научавате два пъти: веднъж сам и друг път чрез акта на преподаване


Ученето невинаги е нещо самостоятелно, то може да бъде социално действие. Можете да се насладите на тази книга повече, ако споделите ученето си с някой друг. Купете копие за приятел или дори по-добре - създайте си Клуб на обезграничаването, който да се събира ежеседмично, за да можете да обсъждате идеите и концепциите в нея. Ще се насладите на ученето повече, ако си създавате спомени с приятел или група от приятели. Така, освен че ще ви държи във форма, работата с другите ще ви даде и някого, с когото да можете да практикувате този метод.


КУИК СТАРТ
Намерете си приятел/и, с когото да четете тази книга и да се поддържате взаимно във форма. Напишете неговото/ техните име/на


Запис


Кой е вашият най-мощен и най-лесен за ползване личен инструмент? Календарът ви! Въвеждаме важни неща в нашия график: работни срещи, родителски срещи, час за зъболекаря, завеждане на Пухчо на ветеринар и т.н. Но знаете ли кое е онова, което много хора не планират? Личното си израстване и развитие. Ако не е в календара ви, има голям шанс да не го свършите. Доста е лесно да изгубите деня си, като забравите да тренирате тялото и мозъка си.


КУИК СТАРТ


Отворете календара си и въведете безграничните си планове за четене за следващата седмица. Напишете "Безграничният аз", "Време за гениалност", "Мозъчна тренировка", "Разговори с Джим" или просто нещо, което да ви провокира достатъчно да си запазите тази дата на календара.


Преговор


Един от най-добрите начини за намаляване на ефекта от кривата на забравянето е активно да си припомняте наученото с повторения на определени интервали от време. Усвоявате информацията по-добре, ако я разгледате на няколко пъти. Преминаването през материала на интервали увеличава способността на мозъка ни да го запомня. За да се възползвате от този принцип, преди да започнете с новата сесия за четене, отделете малко време, дори и да са само няколко минути, за да извлечете активно наученото в предходната сесия. Мозъкът ви ще придаде по-голяма стойност на прегледания материал и ще подготви ума ви за предстоящото четене.


КУИК СТАРТ
Преди всяко четене отделяйте по няколко минути, за да си кажете или да напишете какво си спомняте от предишното четене.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на nhh18551388
    nhh18551388
    Рейтинг: 866 Весело

    Поредната книжка от типа "Как да станем богати" или "Как да намерим щастието". Само дето авторите на подобни "бестселъри" обикновено са бедни и сдухани от живота,не се свенят да дават акъл на другите.
    Печелят обикновено издателите, ако все още има балъци да се хващат на гола кукичка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK