Марк Твен: От всичките си книги харесвам най-много тази за Жана д’Арк

За първи път на български език излиза пълното издание на романа "Лични спомени за Жана д’Арк".

© "Изток - Запад"

За първи път на български език излиза пълното издание на романа "Лични спомени за Жана д’Арк".За пръв път на български език излиза пълното издание на романа "Лични спомени за Жана д'Арк" , който Марк Твен счита за най-добрата си творба, съобщи издателство "Изток - Запад".


Лични спомени за Жана д’Арк
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Романът е публикуван през 1896 г., когато писателят е на 61 години. Това е неговият последен завършен роман. Любопитното е, че в "Лични спомени за Жана д'Арк" Твен заема позата на редактор, а не на повествовател. За да придаде по-автентично звучене на текста, той представя романа като превод на стар ръкопис, създаден от "личния помощник и секретар" на Орлеанската дева.


Запазено е писмо, в което американския писател пише: "Може би книгата няма да се продава, но това не е важно: написах я за душата". В мемоарите си Сузи Клеменс, дъщеря на писателя, отбелязва, че баща й е плакал, докато четял ръкописа на семейството.


В края на живота си Твен пише: "От всичките си книги харесвам най-много тази за Жана д'Арк. Това е най-добрата от всички тях. Знам го много добре. И освен това тя ми достави седем пъти повече удоволствие от всички останали. Готвих я 12 години и я писах две. За другите не се изискваше подготовка."
Самюъл Лангхорн Клемънс (1835-1910), по-известен с псевдонима Марк Твен, е американски писател, често наричан "бащата на американската литература" и "най-големия хуморист на своето време". Сред многобройните му творби са безспорните литературни шедьоври "Приключенията на Том Сойер" (1876), "Принцът и просякът" (1881) и "Приключенията на Хъкълбери Фин" (1884).Из "Лични спомени за Жана д'Арк" от Марк Твен


Когато вълците се разхождаха необезпокоявани в Париж


Аз, Луи дьо Конт, благородник, съм роден в Ньофшато на 6 януари 1410 г.; с други думи, точно две години преди Жана д'Арк да се роди в Домреми. През първите години на нашия век семейството ми избягало в тоя затънтен край от Париж. В политиката се придържало към арманяците: били патриоти, поддържали нашия си френски крал, нищо че бил побъркан и безпомощен.


Бургундците, които пък подкрепяли англичаните, обрали татко ми до шушка, погрижили се нищичко да не му оставят, освен дребната благородническа титла, така че, като стигнал Ньофшато, той вече бил сломен бедняк; обаче политическият климат в Ньофшато му се понравил и това му подействало оздравително. Пристигнал в област относително заспала; а зад гърба си оставил град, задъхан от ярост, лудост и злоба, където колели за забавление и ничий живот не бил в безопасност.


Нощем по улиците на Париж беснеели тълпи, които грабели, изгаряли, убивали, безчестели, ненаказани и невъзпрепятствани. Слънцето изгрявало над срутени и пушещи сгради, над осакатени трупове, пръснати навсякъде по улиците, останали, както са паднали, разсъблечени до голо от мародери - нечестиви събирачи на кърваво зърно след тълпа кървави жътвари. Никой не смеел да вдигне мъртвите и да ги погребе; оставяли ги да гният - развъдници на болести. И то какви развъдници!


Хората мрели като мухи в епидемии; погребвали ги тайно нощем, защото дневните погребения били забранени да не би да се разбере колко живота е погълнала чумата и това да изплаши останалите и да ги потопи в отчаяние. Настъпила накрая и люта зима, незапомнена във Франция от петстотин години. Глад, болести, убийства, лед и сняг - всичко се изсипало върху парижани наведнъж. Труповете лежали по улиците и в града посред бял ден влизали вълци и ги разкъсвали.


Ах, в какъв позор, в какво нещастие живеела Франция! Защото вече повече от четвърт век в плътта ѝ се впивали зъбите на англичаните, които смазвали френските армии чрез тъй безкрайни разгроми и поражения, та се говорело и приемало за истина, че само като зърнат английски войник, французите си плюят на петите.
Като бях на пет годинки, Франция беше сполетяна и от пословичното злощастие на битката при Азенкур; и макар английският крал да си замина у дома, там да се наслаждава на славата си, Франция остана просната - безпомощна плячка на върлуващите наемнически банди на бургундците.


Една нощ част от тези банди нахлуха да грабят и в Ньофшато и в светлината на нашия горящ сламен покрив гледах как всички хора на този свят, които бяха скъпи на сърцето ми (с изключение на моя по-голям брат, вашия прародител, който беше оставен при Двора) биват съсичани въпреки молбите им за милост; слушах как касапите се присмиват на молитвите им и имитират отчаяните им жестове; мене не ме забелязаха и останах невредим. Когато диваците си отидоха, изпълзях и плаках цяла нощ при гледката на горящите домове; бях сам-самин, заобиколен единствено от мъртви и ранени, защото оцелелите бяха избягали и се бяха изпокрили.


Изпратиха ме в Домреми, в дома на свещеника, чиято икономка се превърна в моя любяща майка. Постепенно свещеникът ме научи да чета и да пиша и двамата с него бяхме единствените двама души в селото, които владееха това познание.


По времето, по което домът на благородния свещеник, на име Гийом Фрон, стана и мой дом, бях вече шестгодишен. Живеехме близо до селската черква, а градинката на родителите на Жана беше зад черквата. Семейството на Жана се състоеше от Жак д'Арк, бащата, съпругата му Изабел Роме, тримата му сина - Жак, на десет години, Пиер, на осем и Жан, на седем; и от Жана, четиригодишна, и невръстната ѝ сестричка Катрин, която нямаше и годинка. От първия ден започнахме да си играем заедно.


Имах и други другарчета, с които си играех, особено четири момчета: Пиер Морел, Етиен Роз, Ноел Ренгюсон и Едмон Обре, чийто баща по онова време беше кмет, но и две момичета, горе-долу на възрастта на Жана; те постепенно ѝ станаха любими приятелки. Името на едната бешe Омет, а на другата викаха Малката Менжет. Тия момиченца бяха обикновени селянчета като самата Жана.


Като пораснаха, омъжиха се за най-обикновени ратаи. Нали разбирате, извънредно прост народ бяха всичките, и въпреки това след много години дойде време, в което никой посетител, благородник или знаменитост, не пропущаше да поднесе почитания си на двете непретенциозни старици, които на младини са имали честта да другаруват с Жана д'Арк.


Всичките ми приятелчета до едно бяха добри деца: най-обикновени селянчета, не особено интелигентни, разбира се, не може да се очаква такова нещо, но добросърдечни и дружелюбни, слушащи родителите си и почитащи свещеника, които, като пораснаха, бяха наследили, естествено, тесногръдието и предразсъдъците на по-възрастните от тях, възприети без съмнения... и без разсъждения, не е нужно да го казвам изрично.


Бяха наследили религията, бяха наследили и политическите си убеждения. Ян Хус и хора като него може да са намирали недостатъци в Църквата, но в Домреми тези недостатъци не подкопаваха ничия вяра; и когато стана разцеплението - тогава бях на четиринайсет - и отведнъж се сдобихме с цели трима папи, никой в Домреми не се поколеба кого измежду тях да избере: папата в Рим беше истинският папа, всеки папа извън Рим не беше никакъв папа.


Всяко човешко същество в селото беше арманяк - значи патриот, и ние, децата, може да не мразехме нищо в света, но несъмнено мразехме англичаните яростно и със същата омраза се отнасяхме и към бургундците и политиката им.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  "Една нощ част от тези банди нахлуха да грабят и в Ньофшато и в светлината на нашия горящ сламен покрив гледах как всички хора на този свят, които бяха скъпи на сърцето ми (с изключение на моя по-голям брат, вашия прародител, който беше оставен при Двора) биват съсичани въпреки молбите им за милост; слушах как касапите се присмиват на молитвите им и имитират отчаяните им жестове; мене не ме забелязаха и останах невредим. Когато диваците си отидоха, изпълзях и плаках цяла нощ при гледката на горящите домове; бях сам-самин, заобиколен единствено от мъртви и ранени, защото оцелелите бяха избягали и се бяха изпокрили."

  Дано никога повече подобни мракобесни сцени не се случват в историята на който и да било народ, просто хората губят изцяло човешкия си облик и се превръщат в скотове и зверове, самоизтребващи се, рушащи всичко по пътя си......Отврат !

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  Аз пък "Писма от Земята" :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 4. 4 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  Историята на Жана Дарк е твърде трагична, за да може да бъде описана с типичният за автора хумор.
  Иначе, много харесвам болшинството от произведенията му.

 5. 5 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2747 Неутрално

  До коментар [#3] от "schwimmwagen":

  И разказите са невероятни.

 6. 6 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#1] от "samoedin":

  “ Дано никога повече подобни мракобесни сцени не се случват в историята“
  ——
  Подкрепям напълно! Тоя исторически документализъм ни отваря очите за много неща. Жалко само, че по времето на Марк Туейн не е имало айфони да може да заснеме ужасите, на които е бил свидетел

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 7. 7 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#4] от "atmanpg":


  “ Историята на Жана Дарк е твърде трагична, за да може да бъде описана с типичният за автора хумор.”
  ——
  Ми то няма и помен от хумора му в тия книги. Толкоз са беше вживял в тая средновековна католическа действителност, че още първия том го захвърлих и са затичах за изповедник... де да знам, че ортодоксите не на изповядват докато не та изплакнат от ереста ти

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 8. 8 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  Интересно, обаче, друго — къде са сичките форумни интелектуалци, когато стане въпрос за книги — това там Грънчо, Стюпито и прочие. Предполагам, че не желаят да на унижат с интелектуалното си юначество и го вардят за великите си въстания

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 9. 9 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#8] от "Gretel":

  Ти па си се утепала от интелектуалство...
  Или си мислиш, че колкото повече постове изходиш, толкова си по интелектуално извисена...
  Вземи се скрий някъде.

 10. 10 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Безспорно голям писател. Живот и здраве, ще намеря време да я прочета.

 11. 11 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Безспорно голям писател. Живот и здраве, ще намеря време да я прочета.

 12. 12 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  При неговото чувство за хумор помислих, че никога не е писал за Жана Д'Арк.

 13. 13 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#9] от "SSS":
  Абе, каSSSкет милиционерSSSки пак ли изпълзя. Да интелектуалстваш! Айде скрий се, че от теб смърди на пръдня, гъбясали крака и непрани потници.
  Бегом, при ченгето Пунев в арбитража на БТПП да си душите задниците и да обслужвате с присъди имотните измамници дето ги води там синчето Пунево.
  Чиба!

 14. 14 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#9] от "SSS":

  “ Ти па си се утепала от интелектуалство...“
  ——
  Ко алству? Ша кайш ли нещо за книгътъ, или дотука ти стигна азбукътъ?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 15. 15 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  Марк Твен наистина е класика - мъдър, забавен, провокиращ...

  Едно време в учебника по български език - не помня за кой клас - имаше голям цитат от Том Сойер.

  Което идва да покаже, че не всичко при комунизма е било дефектно.

  Колкото до историята и в частност френската история препоръчвам Морис Дрюон - има го в читанката.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 16. 16 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  Марк Туейн. Макар и псевдоним на Самюъл Клемънс, произнася се Марк Туейн.
  Марк "Твен" е дошло от тези, които казват "Виски" на уискито.
  ...
  Книгата на прочутия Туейн не съм я чел, но историята на Жана Д-Арк ме вълнува, чел съм разказано от френски автори.
  Нейната трагична история ми служи за любим контрапример срещу тези, които с наслада твърдят, че, видите ли, българите били предатели.
  Защото във войната с англичаните, срещу които тя е повела френския народ, бургундците, също французи, които към момента са съюзници на англичаните - я залавят в Компиень и я П-Р-О-Д-А-В-А-Т, не я предават, продават! я на англичаните, които на свой ред я изгарят на клада на площада в Руан.
  Легендарна национална героиня на Франция, монументите и в Компиень на площада, и в Руан, и статуята на ул.Риволи в Париж срещу Лувъра са израз на преклонение като пред икона.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 17. 17 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 873 Неутрално

  До коментар [#14] от "Gretel":

  Ти каза ли?

 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3054 Неутрално

  До коментар [#16] от "Торбеш":


  До коментар [#4] от "atmanpg":

  В какъв смисъл била трагична съдбата на Жана?! На Жана д.Арк леко и е хлопала дъската,подобно на Грета Туборг днес. Тя нито е "предвождала" френският народ,нито е планирала и участвала в сраженията. Това са го вършили мъжете командващи армията. Жана д.Арка е била талисман на армията и нищо друго.
  Едва през 20-ти век феминистките фалшифицират нейната история и я издигат за свое знаме.

 19. 19 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 977 Неутрално

  До коментар [#18] от "deaf":

  За съжаление, никой не видял лично как точно е било, а сведенията, достигнали до наши дни, са много ненадеждни. Така както и ние още не можем със сигурност да разберем кой точно е предал Левски и кой е убил Ботев, които само преди 150 години са загинали, няма как и да разберем каква точно е историята на Жана д'Арк преди 600 години. Историята я пишат победителите.
  Със сигурност само знаем, че в Средновековието християни са клали християни така, както и турчин не е клал - това е документирано много добре, и то от самата християнска църква.

 20. 20 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3054 Неутрално

  До коментар [#19] от "Камен":

  Не е баш така,колега.
  Левски е предаден от брат и сестра Луканови. Напълно изключено е поп Кръстю да го е предал.
  Ботев е убит от тези четници,които са искали да продължат към Тракия. Ботев е настоявал да се изтеглят към Сърбия.

  Как си представяте жена или по-точно момиче на 18-ет години като Жана д.Арк да предвожда армия и да дава съвети как да се превземат крепости?!

 21. 21 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#17] от "falkoneti":

  “Ти каза ли?”
  ——
  “Ми то няма и помен от хумора му в тия книги. Толкоз са беше вживял в тая средновековна католическа действителност”

  Или не ти е достатъчно?
  Ма я да Ва питам и двамата — кое Ва накара да са покажете от дупките? ... щото сте интелектни протестъри или щото Ва заболя истината за Грънчо и се отъждествихте с него? Ми прочетете някой книга бе! То не боли


  До коментар [#9] от "SSS":

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 22. 22 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  До коментар [#19] от "Камен":Не е баш така,колега.Левски е предаден от брат и сестра Луканови. Напълно изключено е поп Кръстю да го е предал.Ботев е убит от тези четници,които са искали да продължат към Тракия. Ботев е настоявал да се изтеглят към Сърбия. Как си представяте жена или по-точно момиче на 18-ет години като Жана д.Арк да предвожда армия и да дава съвети как да се превземат крепости?!
  —цитат от коментар 20 на deaf


  Такова самомнение, гарнирано с нарцисизъм и комплекс за всезнание са достойни за психиатрична помощ.

 23. 23 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 576 Неутрално

  По Дискавъри даваха филм с версията, че Жана е оцеляла и е доживяла до старост, омъжена. Изледовател обиколи места да потвърди версията и стигна до малка църква в провинцията, където се твърди според архиви, че е погребана в тайна гробница зад олтара. Имаха разрешение да проверят, но когато отидоха, свещеникът им каза, че преди време са дошли секретни служби и отворили гроба, а намереното грижливо прибрали и учтиво помолили околните за дискретност...Аз любителски се интересувам от стари оръжия и се чудя тая крехка девойка носи бойни доспехи. Пълен комплект за рицар мъж тежи ок.30 кг.

 24. 24 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  До коментар [#16] от "Торбеш":До коментар [#4] от "atmanpg":В какъв смисъл била трагична съдбата на Жана?! На Жана д.Арк леко и е хлопала дъската,подобно на Грета Туборг днес. Тя нито е "предвождала" френският народ,нито е планирала и участвала в сраженията. Това са го вършили мъжете командващи армията. Жана д.Арка е била талисман на армията и нищо друго. Едва през 20-ти век феминистките фалшифицират нейната история и я издигат за свое знаме.
  —цитат от коментар 18 на deaf


  Понякога цяли народи, да не кажа цялото човечество, има нужда от такива, дето малко им хлопа дъската за да направят онова, което здравият разум отказва да направи защото физическото оцеляване - или просто комфорт - днес е по-важно от робуването 20 години.

  Да оставим настрана какво казват проучванията според Дневник или според ГЕРБ...според Вас колко българи днес мислят, че Гешев разкрива престъпници вместо да ги покрива?

  И колко от тях са на улицата да му го кажат?

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 25. 25 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3054 Неутрално

  До коментар [#22] от "atmanpg":

  Всички улики сочат към брат и сестра Луканови.
  Всички улики сочат,че Ботев е убит от четници в четата.

  Ти може би искаш 100% доказателства? Но такива (почти) няма в Историята.

 26. 26 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  До коментар [#25] от "deaf":

  Това не ти пречи да го твърдиш с увереност.
  Впрочем, ти лично проверявал ли си "уликите"?

 27. 27 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3054 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK