Създадени са нови музикални творби по стихове на Вазов

В ролята на Иван Вазов е актьорът Валентин Танев.

© БНТ

В ролята на Иван Вазов е актьорът Валентин Танев.Нови музикални произведения по стихотворения на Иван Вазов са включени за първи път във филма "Вазовите песни". Това са "Българският език", "Гроздобер" и "Люлека ми замириса".


Музикалният филм ще бъде излъчен премиерно на 1 ноември - Деня на народните будители по БНТ от 17 ч. Лентата е посветена на 170-та годишнина от рождението на патриарха на българската литература.


В ролята на Иван Вазов е Валентин Танев, а майката на поета е изиграна от Ани Петрова.
Сценаристи на продукцията са Даниел Спасов и Димитър Шарков, който е и режисьор на филма. Оператор е Николай Илиев, изпълнителни продуценти са Стела Стойкова и за СТФ "Екран" - Миладин Гергов. Редактор е Милен Иванов, а художник по костюмите - Ели Пешева.


Филмът е заснет в къщите-музеи "Иван Вазов" в София и в Сопот, както и в Черепишкия и Драгалевския манастир.


Иван Вазов: Лирика (антология)
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

"За мен, песните на Вазов са усещане за родина. Вазов е фундамент в българската литература и песните му са преминали всички бариери на времето. Сякаш са получили одобрението на българите и служат като мост, обединяват поколенията. Не случайно песните на патриарха на българската литература са толкова различни - маршова, стари градски и училищни песни - те предават духа на времето и настроенията на авторите на музиката. Вълнуващи са и не бива да ги забравяме", казва Даниел Спасов.


Във филма са включени някои от най-вълнуващите песни по произведения на Вазов като: "Де е България", "Край Босфора", "Радецки", "Когато бях овчарче", "Боят настана", "Песента на синчеца", "Два бука", "Молитва". Песните са в изпълнение на: Лили Иванова, квартет "Славей", Нели Андреева (ансамбъл "Филип Кутев"), формация "Български гласове" с диригент Ангел Ангелски, мъжки хор "Гусла" с диригент Валентин Бобевски, квартет "Светоглас", младите певци Антонио Симеонов и Весела Асенова.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK