"Трябва да ти е ясно, че за нас няма никаква БКП! Ние сме над нея!"

На 25 октомври се навършиха 90 години от рождението на Ганчо Савов - автор на книгата "Капан за контри. Из практиката на тоталитарния репресивен механизъм в България 1968–1989 г.".

© портал

На 25 октомври се навършиха 90 години от рождението на Ганчо Савов - автор на книгата "Капан за контри. Из практиката на тоталитарния репресивен механизъм в България 1968–1989 г.".Текстът е препубликуван от "Портал Култура". Заглавието е на "Дневник".


Има събития в живота, които погледнато реалистично и тривиално, са драматични, трагични и вододелни. И като че ли не могат да се възприемат другояче, освен еднопланово, схематично, категорично и критично непрощаващо. Но от нас зависи как ще интерпретираме дадено преживяване. Като драма или просветление.


Разбира се, нещата не са така черно-бели и помежду им има много нюанси. Едно от мъдрите изречения в известна молитва е да правим разлика между нещата, които зависят от нас, и тези, които не зависят от нас. В това се състои възможността за избор при всички обстоятелства.
През 1974 г. известният наш учен, изследовател на южнославянските култури, преводач, журналист


Ганчо Савов

© портал

Ганчо Савов


Ганчо Савов е осъден на 18 години тъмничен затвор, защото отказва да сътрудничи на ДС и е обвинен в държавна измяна


(шпионаж в полза на Югославия) и идеологическа диверсия. Присъдата си той излежава в Старозагорския затвор. През 1985 г. е помилван и амнистиран. През 1998 г. излиза книгата му "Капан за контри" - за 11-те години, прекарани в затвора. Тя носи подзаглавието "Из практиката на тоталитарния репресивен механизъм в България 1968-1989 г.".


Това е една много емоционално въздействаща книга. Съдържа мемоари, видени от дистанцията на шест години (основният корпус на книгата е датиран през 1991 г.). Едно свидетелство от първа ръка и ценно с автентичността си. Оказва се, че човек винаги и при най-драстичните обстоятелства има избор. Да те прекършат драмите или да излезеш още по-силен духом. Известна е мисълта на Блез Паскал: "Човек е мислеща тръстика". Стабилният дъб може да бъде повален от бурята, но крехката тръстика може и да устои. Или както и Ницше твърди: "Това, което не ни убива, ни прави по-силни".


И Ганчо Савов с последващите повече от 30 години от живота си след затвора доказа, че духът не може да бъде пречупен.


Ганчо Савов излиза от затвора на 55 години. За някого това може да е вече съвсем зряла възраст, особено след такова драстично преживяване. Но Ганчо Савов ни даде пример по мъжество, по оптимизъм, по хуманизъм и изпълни последващите 35 години от живота си с пълноценни и значими преживявания като човек и творец.


С какво ни променя неговата книга "Капан за контри".


Защото след прочитането ѝ ние излизаме променени. Прави ни по-информирани за истините през комунизма. Прави ни по-хуманни, по-разбиращи, по-прощаващи. Защото прошката не значи, че приемаш действията на насилника върху личността ти, но освобождава теб самия от мерзостта на злото. Прошката е дар за самия теб.


Книгата на Ганчо Савов е документално свидетелство за това, което беше "витрината" на комунизма - концлагерите и затворите. В текста си той съзнателно не белетризира и олитературява разказа си, а с една много премерена обективност поднася и най-драстичните факти от времето (100 дни) прекарано в следствената служба на известния адрес "Развигор" 1, Седмо отделение на Софийския затвор и годините в Старозагорския затвор.


В главата от книгата си "Тежки смешки" Ганчо Савов помества следното: "Бивш човек": Веднъж един офицер, който отскоро ни беше отряден началник, а минаваше за шегобиец, ме попита:


- Ти ли беше Ганчо Савов?
- Бях, ама вече не съм - отговорих с усмивка.
- Как така?
- Сега съм затворник № 7560.


Но как започва тази одисея и ходене по мъките?


Ганчо Савов става жертва на репресивния апарат по време на комунистическия режим. Това е един огромен капан срещу населението. И каква ирония. При задържането му известен шеф от следствения отдел на ДС му заявява: "Ти трябва да си ни благодарен, че те измъкнахме от блатото на ревизионизма".


Обвинените в антидържавни престъпления, преминали само през Старозагорския затвор, са не по-малко от хиляда души за последните 20 години от Живковия режим.


В началото на своята книга Ганчо Савов се спира и на това


на каква дресура е било подложено населението чрез т.нар. идеологическо възпитание.


В резултат на тази идеологическа обработка част от населението се лумпенизира, става податливо на масови психози и манипулации. И авторът ще направи извода, че когато човек свикне с това, което е около него, то престава да му прави впечатление. А така губим критерия за редно и нередно. Дори човек неволно започва да става част от тази демагогия. Ганчо Савов припомня, че слухът и страхът бяха най-съпътстващите признаци на режима. Затова и всяка форма на протест, дори най-невинната - вицовете - ужасяваха властимащите.


В тази толкова лична книга авторът споделя и за първите си реакции при арестуването - как всеки, озовал се в тая ситуация, си мисли, че има някаква грешка в това. И тогава ще чуеш от следователя отрезвяващото:


"Ти си в ДС! Оттук път назад няма! Освен ако си признаеш"


Защото се сблъскваш със скалъпени обвинения. Това варира от злословие срещу режима до шпионаж. Още по-стряскащ е фактът, че в социалистическа България всеки можеше да е доносник или информатор дори без сам да знае за това. Най-обикновени отчети или доклади в архивите на ДС се превръщат и тълкуват като доноси. И още по-абсурдното, че несъгласието ти да доносничиш, се тълкува като вражеско неизпълнение на гражданският дълг и нарушение на партийния и социалистическия морал. Как превратно могат да се тълкуват нормалните човешки прояви и колко перфидно могат да бъдат изопачавани!


Това е една сложна конспиративна система, която хем те задължава да даваш сведения, хем после те уличава и шантажира, обещавайки ти, че ще избегнеш затвора. Един омагьосан кръг, който те унищожава като личност, като специалист; който те ликвидира психически, духовно, юридически, а може и физически.


За Ганчо Савов е подаден сигнал от военния аташе в Белград, който тенденциозно тълкува споменатите от него в югославския печат имена на участници от Черна гора, Хърватия и Сърбия в наши революционни борби. Така, с прибавени и други смели постъпки като журналист, Ганчо Савов става прицел на органите на ДС.


Попаднал вече в следствения отдел на "Развигор" 1, Ганчо Савов след години ще каже: "Забелязал съм, че в най-тежки мигове именно духът - стига той да е здрав и бодър - ни помагаше да гледаме света и събитията около себе си с насмешливи очи, да отвръщаме на злата съдба със смях". Този дух ще го държи, когато през малкото прозорче ще може да наднича към града, където кипи животът, към Витоша, дори различавайки покрива на тяхната къща. Тук е като пред надписа "Надежда всяка оставете". Следователят ще изрече:


"Трябва да ти е ясно, че за нас няма никаква БКП! Ние сме над нея!".


В своите спомени писателят ще опише десетки вълнуващи съдби на хора, преминали през "Развигор" 1, Седмо отделение на Софийския затвор и Старозагорския затвор и йезуитските методи на разследващите, психическото и физическо насилие, на което подлагат осъдените. Авторът дава ценни сведения за личности, между които


Лазар Цветков, Ангел Грънчаров, Любомир Собаджиев, Едуард Генов, Петър Македонски


и тяхната непримиримост към режима. От страна на извършителите на тези престъпления към човешката личност не се иска никаква фантазия и интелигентност. Напротив, те са добре дресирани, обиграни и фанатизирани служители. Това важи за всяко насилие и издевателство в човешката история. Няма да е пресилено да сравним насилието, което е вършено в българските затвори и концлагери с най-драстичните нечовешки деяния в световната история.


"В своята книга "Айхман в Йерусалим" Хана Арент дава точно описание на това извъртане, което екзекуторите нацисти са направили, за да могат да понесат извършените от тях ужасни дела. Повечето от тях не са били просто зли, те са били напълно наясно, че извършват неща, които носят унижение, страдание и смърт на жертвите им. Изходът от това затруднено положение е бил този, че "вместо да си кажат: "Какви ужасни неща съм сторил на хората!", убийците са могли да си кажат: "Какви ужасни неща трябваше да гледам при изпълнение на моите задължения, колко тежка задача бе поставена на раменете ми". По този начин те са могли да обърнат логиката"


На какви ли не абсурди се е натъквал през тези мъченически години Ганчо Савов.


След като му е наредено да напише подробни показания, го принуждават да ги скъса. И Ганчо Савов ще сподели, че най-омразният му жанр е да пише автобиография - все едно, че се чувства гол. Незаконното влизане в домовете, претърсването, монтирането на подслушвателни устройства е ежедневна практика на органите на реда при комунизма, които достигат дори дотам да отмъкнат плетката на жена ти. И ако не беше наистина, както ще го нарече Ганчо Савов - "нищо човешко" и "спектакли на абсурда", щеше наистина да е комично.


Сблъскването с правосъдната система Ганчо Савов ще опише в глава от книгата си, която ще нарече "Игра на законност". Заглавието е достатъчно красноречиво. Текстът започва с безапелационното изречение: "Зашеметяващата присъда бе прочетена!". После добавя:


"От този момент аз бях вече противодържавен престъпник и официално".


След митарствата в следственото управление сега следва пребиваване в Седмо отделение на Софийския затвор. Когато "колегите" му по съдба го посрещат и научават, че е осъден по член 107 от Наказателният кодекс, съчувствено поклащат глави: "Спукана ти е работата. Това е най-страшното - от нищо нещо". Защото това е дамгосване за цял живот, дори и след това в цивилния живот. Но това авторът ще изстрада след излизането си от затвора след 11 години и борбата, която трябва да води до 1989 г. за препитанието си.


Ганчо Савов ще разкаже в книгата си още един ярко характеризиращ живота през тези години в България епизод, от който става видно колко дезинформиран е бил българският народ, сугестиран чрез медиите, че живее в най-хуманния строй.


"По време на моя процес в един миг изведнъж интуитивно погледнах към държавния герб, който стоеше над главата на съдията, защото взех да недоумявам пред какъв съд се намирам - фашистки или "социалистически". Просто репликите и въпросите на съдията Ташо Ташев бяха в съвсем националсоциалистически дух"


Често са питали Ганчо Савов как е издържал това дълго пребиваване в затвора.


Отговорът е, че зависи от индивидуалната социална приспособимост на всеки човек. Той например описва, че при прочитане на присъдата му, от тази несправедливост той побеснява и изведнъжжестоко огладнява. Да, защото предните дни нищо не е хапвал. Тези така откровено описани състояния на автора ни дават много ценни психологически обяснения за реакциите на човешката природа в екстремни ситуации. Всички подобни свидетелства за пребиваване в затвори и концлагери са много драматичен автентичен масив от познания за човешката личност при травматични изживявания.


Неслучайно Фройд като гениален сърцеведец на човешката душа ще каже: "Човекът, и в злото, и в доброто, може много повече, отколкото мисли". И тогава Ганчо Савов, давайки си сметка за далечната година на освобождаването си, ще си каже: "някъде в себе си реших, че трябва да се заинатя и да издържа, в края на краищата трябва да докажа на властта, че не може да ме "срине"!"


Годините в Старозагорския затвор са като черна дупка, която те е погълнала.


И въпреки всичко затворник № 7560 - Ганчо Савов, оцелява.


Успява да съхрани своя дух и интелектуални качества. Става библиотекар в затвора. Абонира се за български и съветски периодични издания. Изнася сказки, поддържа духовността в себе си, участва в културния живот, макар и оскъден зад решетките. Провеждат се културни вечери, концерти, викторини. В затвора има много ерудирани хора, интелектуалци, които властта е тикнала зад решетките като потенциално опасни за строя. По-късно неговите другари по съдба години наред ще си спомнят за вечерта за Достоевски. Така че съзнателно или инстинктивно, това е тактика на оцеляването и тактика на надхитряването чрез използването на "езоповски език".


За годините в затвора Ганчо Савов пише като за кошмар и школа. Това е и място, което се отличава с един широк плурализъм на идеите. Човешкото и доброжелателството са по-силни от политическите разногласия. Верските разлики и вярвания се зачитат и затворниците заедно празнуват различните свои празници. Писателят разказва за солидарността между тях. Тук намират място и спомените му за всеотдайността на младия лекар Шабан Джимпириев и психиатъра Любомир Канов. И двамата, както и други техни другари, помагали при необходимост на изпаднали в беда свои колеги.


Ганчо Савов точно и правдиво описва статуквото на политическите затворници, които, за разлика от криминално проявените, са поставени на най-ниското стъпало. И това се прави също с умисъл да бъдат докарани "контрите" до предела на човешкото възприемане, което ще ги подтикне да протестират. Което пък ще доведе автоматично до наказанието им. Както се вижда, тези, които провеждат репресиите на различни нива, действат като добре смазана машина.


Ето това произвеждаше "хуманният строй", такива хора се толерираха. В затвора излежаващите присъдите си правят каламбури, че тук, вътре, е наистина комунизъм - "на всекиму според потребностите". Дори не им се заплаща за положения в работническите цехове труд. И Ганчо Савов ще добави: "Цялата тази кошмарна пародия на свобода".


Какви ли не куриози описва Ганчо Савов от одисеята си в затвора. Понякога затворниците в разговори и спорове успяват да убедят тези, които ги пазят, в своите идеи и служителите в затвора започват да ги приемат вече не като идеологически врагове. Запомнящ се е случаят,


когато един офицер събира няколко души и им пуска забранените песни на Висоцки.


И още един факт, тъй като истината не може да не си пробие път и в най-тъмните кътчета - доброжелателни офицери им помагали да изнесат от затвора писма, документи, да установят връзки. Осведомеността на отделни затворници за живота отвъд "желязната завеса" успява да обори дори лектори, които организират лекции пред затворниците за идеологическата диверсия.


Книгата на Ганчо Савов "Капан за контри" по сила на въздействие и емоционалност се доближава до въздействието на "Дневника на Ане Франк". Лишаването от свобода отприщва у личността най-съкровеното, най-духовното и най-човешкото. Авторът ще ни сподели: "И което и до днес ме учудва като феномен, че никъде на съм намирал толкова четирилистни детелини, колкото на затворническото каре. Сякаш природата по този начин ни вдъхваше някаква надежда"


Годините след излежаване на присъдата и излизане на свобода, също не са леки. Ганчо Савов ще ги нарече "окована свобода". Отново си в ръцете на ДС. Следенето, честото привикване от МВР, невъзможността да упражняваш професията си са също прояви на едно застинало комунистическо статукво. Вече не си затворник зад решетките на затвора, но по същество не си свободен и пълноправен гражданин. Едва със свалянето на Живковия режим настъпва промяна за Ганчо Савов и хилядите жертви на репресии през тази дълга тъмна нощ на комунизма.


През 1991 г., шест години след излизането си от затвора, Ганчо Савов ще завърши книгата си "Капан за контри" със следните красноречиви думи: "Но и думата на хората, минали през затворите и мачкани в последните години на неосталинисткия изтънчен деспотизъм, няма нужда от допълващи черни емоционални краски, за да бъде тежка и да изоблича една система, която си отиде".


Както ще помни винаги и изречението от стените на затвора, което ще го крепи: "Не падай духом, където ти падне!".

Ключови думи към статията:

Коментари (116)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 540 Неутрално

  'Не падай духом, където ти падне!".

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 2. 2 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4092 Неутрално

  По някаква странна причина в горния текст търся паралели в описанията на следствените кадри от тоталитарния период с днешните, и, за съжаление, ги намирам много подобни. Сигурно греша, не е възможно в една демократична европейска България да е така. Или...

 3. 3 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Не съм чел книгата, със сигурност си струва. В комунистическа България бяха малко полит затворниците и съдените по глава I от НК. Покрай събитията с преименуването -84-89 година комунделите понапълниха килиите .
  Разказът на този изстрадал човек е само едно малко напомняне, че в БГ не се знае истината за комунизма и тайните служби. Не се учи в училищата, не се учи и в университетите. Хората излязоха от комунизма не с чувството, че напускат затвор, а с чувството на страх, че няма какво да правят със свободата си. Затворени 45 години в собствената си страна, българите не знаеха през 90 година какво да правят и отново върнаха комунистите на власт и за десетки години напред им дадоха отново възможност да ги крадат, лъжат и обиждат. Чак досега.
  Непременно ще потърся книгата..

 4. 4 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 724 Неутрално

  "Трябва да ти е ясно, че за нас няма никаква БКП! Ние сме над нея!".
  —цитат от коментар 00 на ДС


  Историята показа, че наистина КГБ ( и ДС като част от него) превзеха властта в СССР и България съорветно, и от инструмент на КПСС(БКП) се превърнаха в управляващи. И така, до ден днешен.

 5. 5 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  През 1969-та за пръв път прочетох цяло изречение. Беше като си отидохме на село.
  Вероятно ми е било по-лесно, защото беше плакат.
  Голям.

  "25 години народна власт".

  Колко е народна разбрах чак през 1981-ва година, когато командвах взвод от 4 танка Т-55. Мисията беше ядрен удар по Константинопол и после влизаме там и оставаме завинаги. Радиацията не прощава.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 6. 6 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3210 Неутрално

  До коментар [#3] от "SSS":

  Абсолютно вярно и точно!

  klimentm
 7. 7 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Интересно защо не се я появил в политическото пространство след 89-а...И въобще, колко такива като него е имало в СДС .. и колко агенти на ДС? Някой (С)ДС-ар тука да на светне по въпроса?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 8. 8 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3210 Неутрално

  "Ганчо Савов точно и правдиво описва статуквото на политическите затворници, които, за разлика от криминално проявените, са поставени на най-ниското стъпало"

  Абсолютно същото описва и Солженицин в разказа си за колониите и затворите в СССР, криминалните не са "Идейно чужди " на строя,те са само съгрешили временно и подлежат на поправка ,контрите обаче не!

  klimentm
 9. 9 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#6] от "klimentm":
  До коментар [#3] от "SSS":

  Абсолютно вярно и точно!”
  ——
  Кое това? Тържественото обещание, че ще “потърси” книгата? Търсенето не е като четенето, може и да го направи...

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 10. 10 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 540 Неутрално

  С(ДС); (ДпС) - случайно?!

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 11. 11 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3210 Неутрално

  До коментар [#9] от "Gretel":

  Че българинът не знаеше какво да направи със свободата си защото може би изобщо не я искаше и му беше подарена всъщност от другарите Луканов,Лилов и сие, че и до днес се лута без посока и ясни цели.

  klimentm
 12. 12 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#7] от "Gretel":

  СДС беше организация съставено от ДС агенти, малко антикомунисти и надушили политическия кариеризъм хора. Собаджиев и Генов бяха в СДС и бяха едни от малкото чисти и свестни хора. Разбира се, имаше и други, но бяха малко. От нищото се появиха хора като Сашко Йорданов, Йордан Соколов/когото познавах лично и с ръка на сърцето мога да кажа, че беше политическо мекотело/, хора като Петко Симеонов и .н. и т.н....
  Преходът в БГ беше оглавен от комунистическите тайни служби, защото в БГ нямаше дисиденти и критична маса от хора с антикомунистически нагласи.
  Имаше хора, главно университетски преподаватели, журналисти и рехава прослойка от комунистическа интелигенция, които бяха против бай тошо, но не и против репресивния строй.
  Затова и не се случи "истинския" преход в БГ..

 13. 13 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#9] от "Gretel":

  Съжалявам, че ти отговорих. Ти си един безсмислен герберски трол. Абсолютен garbage.

 14. 14 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  До коментар [#7] от "Gretel":

  Защо пък считате, че трябва да се появи в публичния живот след 89-та?

  За Вас може би би било естествено, но не всички са като Вас.

  Впрочем едва ли трябва аз да кажа - пък вероятно и Вие - на какъв акъл бихте били след 10-на години в затвора по социалистическо време.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 15. 15 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#11] от "klimentm":
  До коментар [#12] от "SSS":

  “ СДС беше организация съставено от ДС агенти, малко антикомунисти и надушили политическия кариеризъм хора.”
  ——
  Нямаме разногласия, значи, по тая тема

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 16. 16 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "Не падай духом, където ти падне!"

  Това ще го запомня завинаги.

  Значи все пак може, щото съм падал духом, но досега на късмет не е било където ми падне.
  Сега вече ще внимавам да не е където ми падне, ако се случи пак.


  И това се случва на човека само 9 години след като вече плюехме властта почти както си искаме. През 1984-та един приятел го прибраха от ДС миг след като си тръгнах от кръчмата за думите "Да обърнем черешовите топове от руско-турската война срещу комунистите". Нищо всъщност. Черешови топчета срещу комунисти, но тъпака предател от някоя маса откъде да знае, че те не могат да стрелят, а и да можеха не могат нищо да променят към онзи момент. Пуснаха го сутринта. Отрезвял :). Баща му беше гл. редактор на заводският вестник, но едва ли само, заради това го пуснаха.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 17. 17 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#14] от "Боби Колев":

  “ Защо пък считате, че трябва да се появи в публичния живот след 89-та?
  За Вас може би би било естествено”
  ——
  Не съм казала, че “трябва”, но намирам за “естествено” един човек с изявена политическа позиция (ако е така) да се включи активно в реализацията на политическите си идеи

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Неутрално

  До коментар [#16] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия":

  Цял живот си мечтал да бомби Константинопол.....
  И за това ли падаш духом.....че ще останеш само с мечтата си....?

  Bukalemun
 19. 19 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3210 Весело

  До коментар [#15] от "Gretel":

  Не знам дали това може да бъде повод за гордост или задоволство?

  klimentm
 20. 20 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#18] от "eti mehter":

  Как ще съм мечтал да умра бе?

  Ядрен удар от руснаците, влизам с моите танкове и умираме там до една седмица.
  Как може това да ми е мечта?
  Що не мислиш поне малко?

  И колко пъти ще го говорим това?

  През юни 1981-ва се роди първият ми син. Смяташ ли, че съм искал да водя война?

  Почни с мисленето. После метаните към всевишния педофил.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 21. 21 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#19] от "klimentm":

  Не може. Това е тъпотия без значение колко истина има в това.
  Това са първите години. ДС искаше да превземе опозицията и успя.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 22. 22 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#15] от "Gretel":

  Разногласия нямате, но ти нямаш и мозък.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 23. 23 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#7] от "Gretel":

  Достатъчно ДС е имало в СДС за да ни провалят наистина десните.
  Факт. Не, че ми харесва.

  Данчо Ментата.
  Човека с парите изритан отвсякъде, но не му взеха парите. Българин, другар на Данчо.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Неутрално

  До коментар [#20] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия":

  Не те виня в нищо.....
  Просто млякото с което са те кърмили, е комунистическо.....
  Никой не е виновен в случая....

  Bukalemun
 25. 25 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3210 Весело

  До коментар [#18] от "eti mehter":

  Знаеш че по това време в цялата БНА беше така, главния ни враг ( така ни учеше и ЗКПЧ то) беше Турция, разбира се всичко това беше много смешно защото ние си бяхме изпаднали германци от всякъде,можехме да уплашим турската армия само с външния си вид и нищо друго! Бяхме хора подготвяни за пушечно месо и в главите ни наливаха тонове пропаганда,не казвам че никъде ме е хванала дикиш но повечето не вярваха на тези глупости!

  klimentm
 26. 26 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#24] от "eti mehter":

  Не. Млякото беше от овцете, а те бяха на бабите ми, които ходеха на църква, въпреки недоволството на селският идиот партиен секретар, в чието лице дядо ми е хвърлил партийната си книжка през 1975-та година.

  Християнството е това, което ни е спасило през вековете от претопяване, въпреки турското робство. Днес, тази вечер говорихме по тоя въпрос Фикито. Мой приятел и майстор турчин. Фикрет. Защо и как оцеляваме в България, защото сечта е и за българи и за турци тук еднаква.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 27. 27 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#25] от "klimentm":

  Говориш с турското информбюро.
  Може и да е руското. Повече пасва всъщност.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 28. 28 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  До коментар [#14] от "Боби Колев":“ Защо пък считате, че трябва да се появи в публичния живот след 89-та?За Вас може би би било естествено”——Не съм казала, че “трябва”, но намирам за “естествено” един човек с изявена политическа позиция (ако е така) да се включи активно в реализацията на политическите си идеи
  —цитат от коментар 17 на Gretel


  Може би 10-те години в затвора да са обяснението, а може и друго да е.

  Аз не съм бил в затвор 10 години и съм категорично против Борисов, Гешев, ДПС като партия, пък като сме почнали и БСП като партия и всичките политичеси джуджета...

  Ама то съвсем не значи, че ще ходя да давам акъл как да се прави политика като дойде революцията.

  Защото искрено съм убеден, че докато някои правят революция други вече са планирали как да организират поемането на властта след това.

  На тях не им трябва акъл, трябват им революционери.

  А на революционерите не им трябва някой като мене да им каже, че не се прави така - трябва им някой, дето да играе на собствените им тънки струни...

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 29. 29 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3210 Весело

  До коментар [#27] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия":

  Ети е добър човек всъщност ако и да е леко заблуден, на мен ми е симпатичен отдавна, па и първо сме хора а после всичко останало.

  klimentm
 30. 30 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#28] от "Боби Колев":

  Е то на това се разчита.

  Че всичко е вече решено. Докато така мислиш нищо няма да се промени.
  НИЩО!

  Аз не мисля така. Да, не се обвързвам с партии.

  И революцията сама не идва никога. Все някой трябва да я започне.
  Аз я започнах, но спрях. Нямам подкрепа. Получа ли, обаче ще помета всички. Малко вероятно клонящо към нула, но съм готов.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 31. 31 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Неутрално

  До коментар [#27] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия":

  Ако искахте, можехте да ги прогоните за винаги още през 90 година.....
  Сиреч ако бяхте истински анти комунисти....
  Добър театър беше....

  Bukalemun
 32. 32 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3210 Весело

  До коментар [#28] от "Боби Колев":

  Вероятно е също че Gretel подсъзнателно изхожда от презумпцията че само лежалите в затвора имат'правото' да участват в политическия живот след 10 ноември

  klimentm
 33. 33 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#31] от "eti mehter":

  Да разбира се.
  Винаги съм знаел, че си от руското, не от турското.
  Турците имат чест, а ти не показа никога такава.
  Вече знам...тавариш.

  Хайл Путлер.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 34. 34 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#29] от "klimentm":

  Не е. Руско производно.
  Аз отдвана се съмнявах, защото уж защитава турското, но не напълно. То не, че турската позиция е правилна, но бидейки турчин ТАМ, а не тук би следвало да " за " мустакият идиот напълно, както уж го демонстрира, но не.
  Русия е в центъра на главата му. Пишман щирлиц е тоя нещастник.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 35. 35 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Весело

  До коментар [#34] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия":

  но бидейки турчин ТАМ, а не тук би следвало да " за " мустакият идиот напълно, както уж го демонстрира, но не.
  ======
  Верно?
  След като бях изгонен от бг.....не заминах нито за САЩ, нито за Европа....
  Моя идеологически избор приключи отдавна.....
  А твоя?

  Bukalemun
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#19] от "klimentm":Не може. Това е тъпотия без значение колко истина има в това.Това са първите години. ДС искаше да превземе опозицията и успя.
  —цитат от коментар 21 на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия

  ДС искаше да превземе опозицията и успя.[/quote]
  ДС не е искала да превзема опозицията. ДС създава опозицията, организира опозицията, направлява и управлява опозицията. Успешно.
  Не може да се отговори еднозначно защо Ганчо Савов и други като него не са попаднали в политиката. Всеки случай е частен. Може само да се гадае дали той (както и кой да е от другите подобни) е проявил желание за включване в политическия живот, дали е имал способности за реализация в политиката. Възможно е да е опитал, но да е бил отхвърлен от системата. Местата са били заети. Подходящите хора са били избрани, назначени, обучени, ...
  Десни партии? Съществуват. Няколко. Хора с дясно мислене? Има. Не членуват в десните партии.
  Социалдемократическа партия. Възстановена. Уж силна. Многократно реформирана и преформатирана. В момента? Май има някаква организацийка, която се нарича БСДП.
  БЗНС ...

 39. 39 Профил на mandzo
  mandzo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#35] от "eti mehter":

  Ети чух че СС400 много харесали на Ердо, вярно ли е?

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42 Профил на mandzo
  mandzo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#16] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия":
  Явно е било голямо пиене, да не използвам други думи! Само от завист са го арестували, толкова пиене е било.

 43. 43 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  Съвсем правилно СДС даде властта в ръцете на господин Костов. По-голям антикомунист от него нямаше.

 44. 44 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4190 Разстроено

  UNITED EU UNION

  Тоталитарен фашизъм, как иначе

  1. Тоталитарно криминални управници и др. на свобода
  2. Криминални затворници
  3. Политически затворници

  "Ганчо Савов точно и правдиво описва статуквото на политическите затворници,
  които, за разлика от криминално проявените, са поставени на най-ниското стъпало."

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#22] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия":

  “ Разногласия нямате, но ти нямаш и мозък.”
  ——
  Е, прояви малко снизходителност, де! Не може да искаш сички да сме мозъклии кът тебе. Я по-добре оди излей пак малко от него в жената. Мое си напрайте собствена детска градинка... тъй или иначе държавата ще ги гледа, няма да си ти.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 47. 47 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#19] от "klimentm":

  “ Не знам дали това може да бъде повод за гордост или задоволство?”
  ——
  Кое е “това” пак? Че нямаме разногласия или че сме нямали истински антикомунисти, да ги наречем, в политиката... по времето, когато е имало нужда от тях? А “ гордост [и] задоволство” пък са инфантилни понятия и в двата случая

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 48. 48 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#37] от "Моа Преател Тайпи":

  :)

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 49. 49 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4190 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Не... теоретическо интелектоялно упражнение,
  между другото.

  Първо идеологията:
  25 години народна власт (считано от 1944)
  52 години народна власт (считано от 1917)
  Винаги народна власт (считано от винаги)

  До коментар [#18] от "eti mehter":
  До коментар [#16] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия":

  Цял живот си мечтал да бомби Константинопол.....

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  Само не мога да разбера, защо нЕкои другари искат настойчиво да върнат ония времена?! Че и юмруци вдигат пред хората!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  ""Трябва да ти е ясно, че за нас няма никаква БКП! Ние сме над нея!"."

  Били сте над обикновената членска маса но не и над партийната наменклатура! От там са назначавали началниците ви! Автора кото интелигентен човек би трябвало да е наясно с това и да не оставя без коматнар подобни манипулации за вездесъщата ДС която съществувала и до днес!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 56. 56 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2701 Любопитно

  Историята показа, че наистина КГБ ( и ДС като част от него) превзеха властта в СССР и България съорветно, и от инструмент на КПСС(БКП) се превърнаха в управляващи. И така, до ден днешен.
  —цитат от коментар 4 на 1107


  Доган ли имаш предвид?! Не знам да е бил шеф в ДС а най-обикновен доносник такива са били хиляди и не знам те да управляват в момента!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2701 Любопитно

  "СДС беше организация съставено от ДС агенти, малко антикомунисти и надушили политическия кариеризъм хора. Собаджиев и Генов бяха в СДС и бяха едни от малкото чисти и свестни хора."

  Едуарда Генов никога не е бил в СДС защото веднага след освобождаването му емигрира в САЩ и никога не идва повече в България! Това наистина е интересен въпрос защо дисиденти като него и автора на книгата липсваха в СДС с изключение на Собаджиев. Повечето политзатворници бяха от БЗНС- Никола Петков минали през Белене.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 59. 59 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  До коментар [#28] от "Боби Колев":Е то на това се разчита.Че всичко е вече решено. Докато така мислиш нищо няма да се промени.НИЩО!Аз не мисля така. Да, не се обвързвам с партии.И революцията сама не идва никога. Все някой трябва да я започне.Аз я започнах, но спрях. Нямам подкрепа. Получа ли, обаче ще помета всички. Малко вероятно клонящо към нула, но съм готов.
  —цитат от коментар 30 на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия


  Не..не се разчита на това...и не е вярно, че всичко вече е решено.

  Работата е, че онези, които решават се борят с подобни на тях си - един клон на мафията с другия, единия геополитически център срещу другия и т.н.

  Българският народ - и вероятно повечето други - са само пешка в тази игра.

  Те биват манипулирани и който ги изманипулира по-добре получава каквото иска.

  Както е навсякъде другаде в реалния живот.

  когато става дума за управление или ориентация на цяла държава какво мисля аз или Вие или Гретел е наистина без значение, освен когато и другите подобни на нас мислят по същия начин.

  Българите са разделени, във всеки форум има караници и всички си мерят пи*ките от третия коментар нататък.

  Няма никакъв шанс подобна нация да направи успешна революция.

  Просто управляващата мафия винаги ще е един ход напред.

  И Вие никога няма да получите подкрепа да я разбиете.

  Нищо лично, просто реалистична оценка на ситуацията.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 60. 60 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Приятно съм изненадан, че подобна статия излиза в Дневник, след тоновете изписани комунистически глупости. Първата лястовица?

  The best way to predict the future is to invent it.
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#2] от "daskal1":

  Ти сега още малко и репресиран ще се изкараш. А ти си от другата страна - ти си част от същия този репресивен апарат, описан в книгата. Ти си най-малкото доносник на ДС, а вероятно и агент. Ти си пратен в САЩ в началото на 90-те като "професор", за да мътиш главите на студентите с левичарски глупости. Дори и сега на преклонна възраст, продължаваш с мръсотиите си. Така си правиш присъдата още по-тежка. Намерил съм ти място в най-гадния казан, заедно с Георги Димитров, Мирчо Спасов, Вълко Червенков и т.н. Скоро :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 63. 63 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  До коментар [#2] от "daskal1":

  Има някои занаяти, които още от зората на човечеството се упражняват по един и същи начин, и ще се упражняват по същият начин. Само тегническите средства се сменят. Начина на упражняване на занаята не зависи от общественият строй. Дали на Развигор ще преслушват враг на народа или в Гуантанамо враг на демокрацията, гони се един и същ резултат, с .... сигурно подобни средства.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 64. 64 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  До коментар [#2] от "daskal1":

  Някои от тези стари политически затворници видяха собствената си история в историята на Десислава Иванчева. Чувал съм го от тях.

 65. 65 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  До коментар [#3] от "SSS":

  Всъщност политическите затворници при комунизма никак не бяха малко, просто ние не знаем достатъчто за тях. Ето това прави Ганчо Савов с книгата си, пише за политическите затворници през 760-те и 80-те. В книгата си казва, че след една реч на Александър Лилов през 1974 против "иделогическата диверсия" политическите отряди в Старозагорския затвор от два стават четири.

 66. 66 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  До коментар [#7] от "Gretel":

  След 1990 Ганчо Савов се занимаваше с това, което е неговото призвание - преводите, а беше и главен редактор на едно забележително списание - Панорама. Няма защо да е влизал в политиката. Твърдението, че СДС било създадено от комунистите и било пълно с агенти е лъжа и глупост. Комунистите успяха да попречат хора като Илия Минев да влязат в СДС или политически затворник като Дертлиев да стане президент, ДС имаше агенти вътре, но СДС в основното си свърши работата да върне България на Запад, където ни е мястото, а не при азиатска Русия. Затова и през 2001 на ДС се наложи да връща Царя, за да острани СДС от властта.

 67. 67 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  Една от причините че не намразих и приятелите си/познатите си от детинство до 68 г' които бяха по късно служители в КДС (и дори и тези които са ме клепали, подразбрах го от мойто досие) е обяснена в този абзац от статията:

  "...Защото се сблъскваш със скалъпени обвинения. Това варира от злословие срещу режима до шпионаж. Още по-стряскащ е фактът, че в социалистическа България всеки можеше да е доносник или информатор дори без сам да знае за това. Най-обикновени отчети или доклади в архивите на ДС се превръщат и тълкуват като доноси. И още по-абсурдното, че несъгласието ти да доносничиш, се тълкува като вражеско неизпълнение на гражданският дълг и нарушение на партийния и социалистическия морал. Как превратно могат да се тълкуват нормалните човешки прояви и колко перфидно могат да бъдат изопачавани!...".

  Лично аз разбрах много добре к'о ме очаква ако продължа да не клепам мойте спътници в многобройните ми екскурзии до соц' държавите (с цел "куфарна международна търговийка" и ..."таковане" на полякини, чехкини и др-СТРАХОТНО съчетание на приятно и полезно😀). Пе*ерасите от Московска 5 знаеха ЗА ВСИЧКО! Но пак натискаха-разкажи кой'ко казал и т.н.

  Като почнах да се увъртам (бях пиян, не помня) ми казаха В ПРАВ ТЕКСТ: Ще преценим дали "ДА ПУСКАМЕ" в чужбина (ЧУЖБИНА?!? В ДРУГА ЧАСТ НА соц'ЛАГЕРА!!!) такива които не искат да ни сътрудничат". Това през юли 1968, преди последното ми пътуване от нрб до Чехословакия и Полша през Югославия. На 4 август си бих шута към Италия😀Предсрочно (не бях завършил ИСИ) но се оказа бая вОвреме-след това затвориха Югославия за обикновенните българи😀

  Останалите ми прииятели в нрб им промиваха мозъка още дълги години след това. И щат'нещат станаха част "от играта". Някои по активно (всички които завършиха Английската продължиха в КДС, външното разузнаване), други...разни човешки истории (нямам близки познати шестаци)...

  -------

  До коментар [#2] от "daskal1":Ти сега още малко и репресиран ще се изкараш. А ти си от другата страна - ти си част от същия този репресивен апарат, описан в книгата. Ти си най-малкото доносник на ДС, а вероятно и агент. Ти си пратен в САЩ в началото на 90-те като "професор", за да мътиш главите на студентите с левичарски глупости. Дори и сега на преклонна възраст, продължаваш с мръсотиите си. Така си правиш присъдата още по-тежка. Намерил съм ти място в най-гадния казан, заедно с Георги Димитров, Мирчо Спасов, Вълко Червенков и т.н. Скоро :)
  —цитат от коментар 62 на EU defender


  Да ти отговоря вместо "Даскала": Такива бяха времената😀!!! ВСЕКИ е писал доклади/отчети-беше задължително! Какво е писал-той си знае. Какъв е бил резултатът от неговите доклади/отчети-и той не знае точно, може само да гадае😀
  До коментар [#62] от "EU defender":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 68. 68 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#67] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Е то я ясно какъв - бил е награден...

  The best way to predict the future is to invent it.
 69. 69 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  [quote#61:"Моа Преател Тайпи"][/quote]

  Лили черпи бонбон, както пишеше по стрелбищата, ма ти не си бил роден тогава.

  А ПРокурорът е бил на курс по граматика и реторика при Цецерон.

  Подаръчета.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 70. 70 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 543 Неутрално

  По някаква странна причина в горния текст търся паралели в описанията на следствените кадри от тоталитарния период с днешните, и, за съжаление, ги намирам много подобни. Сигурно греша, не е възможно в една демократична европейска България да е така. Или...
  —цитат от коментар 2 на daskal1

  ---
  Напротив, не грешите. - НК Чл. 107.
  „Който с цел да отслаби властта или да и създаде затруднения разстройва или подравя промишлеността, транспорта, селското стопанство, паричната и кредитната система, други стопански отрасли или отделни стопански предприятия, като използува държавни учреждения, стопански предприятия или обществени организации, като възпрепятствува тяхната дейност, или като не изпълнява възложените му важни стопански задачи, се наказва за вредителство с лишаване от свобода от три до десет години, а в особено тежки случаи - с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.“

  По повод нашумелият „ЦУМ гейт“ Свободна Европа съобщава: „Не е известно българският съд някога изобщо да е разглеждал дело, образувано по член 107 от НК., показва справка на Свободна Европа…
  Тъкмо по този текст обаче беше образувана прокурорска проверка на собственика на „Овергаз“ и в. „Сега“ Сашо Дончев. Проверката за "вредителство" е позволила и използването на специални разузнавателни средства (СРС) срещу Дончев.“
  Освен това горното антрефиле съдържа и фактологични неточности.
  Подзаглавието съобщава: Ганчо Савов е осъден на 18 години тъмничен затвор, защото отказва да сътрудничи на ДС и е обвинен в държавна измяна.
  А по-долу четем: Когато "колегите" му по съдба го посрещат и научават, че е осъден по член 107 от Наказателният кодекс…
  В същност през 1974 Ганчо Савов е осъден на 18 години затвор по обвинения в държавна измяна (шпионаж в полза на Югославия), защото няма начин да получи 18 години по член предвиждащ 15 години!
  Оставям без коментар смешното и невярно внушение: „… един офицер събира няколко души и им пуска забранените песни на Висоцки.“ Хайде холан - не на нас! …
  Това да стига, не ми се коментират и другите „неточности“.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 71. 71 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  До коментар [#67] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Е то я ясно какъв - бил е награден...
  —цитат от коментар 68 на EU defender


  Имах изнадподвпредвид какъв е бил резулттът/съдбата за споменатите от него личности в неговия отчет😀 Не знам на колко години си бил по соц'време, но тогава да те пратят да учиш/работиш извън нрб е било награда/благинка, дори и да е в соц'ЛАГЕРА! НА ЗАПАД?!?.....ИИИИХААААААААА😀😀😀😀😀!
  До коментар [#68] от "EU defender":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 72. 72 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Тези времена на терор се завръщат - методите са малко по-различни, но въпрос на време е организираната престъпна група Борисов-Гешев-Пеевски да извадят тоягата.

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 73. 73 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  Тези текстове трябваше да се появят масово преди 30 години!!!
  После трябваше да последва ЛУСТРАЦИЯ!!!

 74. 74 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 444 Неутрално

  В резултат на тази идеологическа обработка част от населението се лумпенизира, става податливо на масови психози и манипулации.
  ====================================================
  Дневник със своята политика на триене и "вечен бан" за всеки, който се осмели да напише нещо срещу доминиращата амерканска идеология е пример за верността на горното изречение. Идеологическа обработка от най- перфиден вариант. Вярно, напоследък има някакво омекване, макар и малко, но забележимо.

  Свободата, Санчо...
 75. 75 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Неутрално

  До коментар [#39] от "mandzo":

  Не знам, но това не е негова работа, а на военните.....

  Bukalemun
 76. 76 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#71] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  През 1989 бях на 15. Баща ми беше комунист, от идеалистите. Но дядо ми, лека му пръст - не. Ето това намерих в документите му, когато почина https://www.dnevnik.bg/ot_vas/novini_ot_vas/2013/12/16/2203762_mahzar/

  The best way to predict the future is to invent it.
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 78 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  До коментар [#24] от "eti mehter":Не. Млякото беше от овцете, а те бяха на бабите ми, които ходеха на църква, въпреки недоволството на селският идиот партиен секретар, в чието лице дядо ми е хвърлил партийната си книжка през 1975-та година. Християнството е това, което ни е спасило през вековете от претопяване, въпреки турското робство. Днес, тази вечер говорихме по тоя въпрос Фикито. Мой приятел и майстор турчин. Фикрет. Защо и как оцеляваме в България, защото сечта е и за българи и за турци тук еднаква.
  —цитат от коментар 26 на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия  До коментар [#26] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия":

  Не мисля,че християнството ни е спасило. Това твърдение е толкова фантастично,колкото да твърдим,че песните на Бийтълс са ни спасили от комунистическата месомелачка. Физическата издръжливост на българина го е спасила.
  Имай на предвид,че преди 18-ти век и даже преди 19-ти век,информацията за живота на българите е толкова оскъдна,че не знаем как са живеели. Може да е било тежко,може да е било леко.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  До коментар [#70] от "amerikanbastard":

  Савов може и вероятно е осъден по няколко члена и затова му се събира 18 годишна присъда.
  Висоцки го пускаха по радиото през 80-те години,но преди това е напълно възможно да е бил забранен. Някой от по-старите да каже дали е било така...

 81. 81 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  До коментар [#2] от "daskal1":Има някои занаяти, които още от зората на човечеството се упражняват по един и същи начин, и ще се упражняват по същият начин. Само тегническите средства се сменят. Начина на упражняване на занаята не зависи от общественият строй. Дали на Развигор ще преслушват враг на народа или в Гуантанамо враг на демокрацията, гони се един и същ резултат, с .... сигурно подобни средства.
  —цитат от коментар 63 на DDR  До коментар [#63] от "DDR":

  Нарочно ли се правиш,че не разбираш каква е разликата?!
  В Гуантанамо попадат хора заподозрени в тероризъм.
  Комунистите пращат Савов в затвора само защото е изказал симпатии към революционери от Черна гора,Хърватска и Сърбия помагали на национално-освободителната борба на България. Тоест,Савов е пратен в затвора само защото е ИНАКОМИСЛЕЩ.

 82. 82 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2682 Неутрално

  До коментар [#7] от "Gretel":

  От внедрени ченгета не е могъл да се дореди.
  Това е цялата мръсотия на прехода: бивши доносници и издънки на комунистически родове, прилагали всичките тези репресии изведнъж се оказват в опозицията на БКП!
  Сега се водят първи либерали и борци за свобода.

 83. 83 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  " когато човек свикне с това, което е около него, то престава да му прави впечатление. А така губим критерия за редно и нередно. Дори човек неволно започва да става част от тази демагогия."
  И това си продължава и до днес. Какво по хубава за една управляваща мафия.

 84. 84 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2682 Неутрално

  Повечето политически затворници не са измежду живите да разказват. Става дума за тези, изпратени в лагери след 1944 г. Брат и сестра на дядо ми са били в лагер заради членство в БЗНС на Никола Петков, а дядо ми е бил уволнен като учител и останал без работа с жена и три деца, едното от които инвалид на легло.
  Затова такива, които сега се изкарват големи демократи и либерали, а на млади години са черпили с пълни шепи от привилегиите на бащи висши функционери и кадесари, ми идват в повече. Имат и нахалството да ни учат на морал.

 85. 85 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Неутрално

  До коментар [#78] от "deaf":

  Може да е било тежко,може да е било леко.
  =======
  Ако не бяха изгорени ония вагони.....щяха да се знаят много неща....
  Всъщност това е била първата инициатива за погубване на бг историята по него време....
  А защо и кой е имал нужда от такова нещо.....е вече отделен въпрос .

  Bukalemun
 86. 86 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#66] от "spiegel":

  “ Твърдението, че СДС било създадено от комунистите и било пълно с агенти е лъжа и глупост. ”
  ——
  Отнеси си оплакването към някой, който го “твърди” това. Аз просто запитах някой (С)ДС-ар да каже колко са били от едните и колко — от другите. Ти като какъв са изказваш?...като с две или трибуквено съкращение .... или без разлика?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 87. 87 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#13] от "SSS":

  “Съжалявам, че ти отговорих. Ти си един безсмислен герберски трол. Абсолютен garbage.“
  ——
  Га ги идеш не ривеш, а кът ти кажат истината в очите и веднага ти тънка кожицата

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 88. 88 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2682 Неутрално

  Ако някой се опитва да прави аналогии с тогава и сега, значи не е живял достатъчно дълго през онова време.
  Всеки, който исска може да си привлече съмишленици и да си направи партия. Отделен е въпросът дали за тази партия ще гласуват достатъчно избиратели, но в случая вината не е на избирателите, че не харесват партията.

 89. 89 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  До коментар [#85] от "eti mehter":

  Нещичко е останало,но е много малко:

  https://www.forumnauka.bg/topic/18382-rezyume-na-sofiyskite-osmanski-sheriatski-arhivi/

  Интересно е,че когато един големец обвинил няколко българи в убийство,кадията ги оправдал поради липса на доказателства.

 90. 90 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  "Затова и всяка форма на протест, дори най-невинната - вицовете - ужасяваха властимащите."

  Все едно е сега. Само методите са адаптирани към "новите реалности". Сега ти пращат данъчни, КОНПИ, и други държавни бухалки.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 91. 91 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4092 Весело

  До коментар [#62] от "EU defender":

  Ей, ще се изпотиш в глупостта си в защита на партията-майка, но така е със слугинажа. Само да напомня два момента за които съм писал: а) дядо ми преживя Белене; и б) заминах преди 1990-та когато твоите хора все още ни наричаха "изменници".

 92. 92 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  Партията-майка изпада в потрес от иронизиране. Инструцтирала е троловете да докладват всеки коментар, който сметнат за "опасен". И модито "изпълнява". Молчать и не рассуждать. Инче как да си обясним, че мненията на гербиджийските тролове седят, а невинни постинги, осмиващи управленската глупост се трият. Както писах в №90, само методите са различни. Но е важно главното-да се заглуши критичното.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 93. 93 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 903 Весело

  До коментар [#27] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия":Ако искахте, можехте да ги прогоните за винаги още през 90 година.....Сиреч ако бяхте истински анти комунисти.... Добър театър беше....
  —цитат от коментар 31 на eti mehter


  Ми то и вие ако искахте можехте да изчистите всички гюленисти,ама на,пълно с такива.А де?И се множат,остави...

 94. 94 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 903 Весело

  До коментар [#27] от "Росен съм аз а Путлер да спасява Русия":Ако искахте, можехте да ги прогоните за винаги още през 90 година.....Сиреч ако бяхте истински анти комунисти.... Добър театър беше....
  —цитат от коментар 31 на eti mehter


  И вашият преврат(последният)беше добър театър,ашколсун...

 95. 95 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1121 Весело

  До коментар [#62] от "EU defender":Ей, ще се изпотиш в глупостта си в защита на партията-майка, но така е със слугинажа. Само да напомня два момента за които съм писал: а) дядо ми преживя Белене; и б) заминах преди 1990-та когато твоите хора все още ни наричаха "изменници".
  —цитат от коментар 91 на daskal1


  Ааа, Даскале, Я ПО ЛЕКО С ТОВА "...заминах преди 1990-та когато твоите хора все още ни наричаха "изменници". ..." МОЛИМ😀😀😀

  Да уточня нещата, от мойта камбанария (като биФш ИР, "Изменник на Родината") хронологично:

  1. Бая странно някой с репресиран от "народната власт" дядо като твоя (със стаж в Белене) ПРЕДИ 89 да прави следните неща:

  1-А-ДА СЕЛЕДВА ИЗОПЩО!

  1-Б-Да следва в чужбина (соц'лагера)

  1-В-Да продължи образованието "в ГНИЛИЯ запад"! За където получаваш един СПЕЦИАЛЕН паспорт, за "запада"! Кому се даваше такъв паспорт-другите да споделят!

  Освен ако:

  1-Г-Дядото е бил реабилитиран след 56/по друго време

  1-Д-Въпросният внук да е бил пратен "на запад"-като оная маоистка Сабина Кръстева, или с други задачи.

  Коригирай ме, АРГУМЕНТИРАНО, къде греша😀

  2- " ......заминах преди 1990-та когато твоите хора все още ни наричаха "изменници". ..."!😀

  "ИЗМЕННИК НА РОДИНАТА" беше "почетно звание" 😀! Ама се получаваше СЛЕД като си напуснал нрб при следните случаи:

  2-А-Напуснал си нрб НЕЛЕГАЛНО!

  2-Б-Напуснал си нрб легално, ама не си се върнал в определения срок БЕЗ ИЗРИЧНО СЪГЛАСИЕ НА ВЛАСТИТЕ в нрб!!! И става дума не за закъснение няколко дена/седмици а за бая по дълъг период,

  Пиша това като биФш ИР, познаващ и други ИР, и сравнително бая добре информиран по въпроса😀

  Разбира се че може и да греша (не съм безгрешен я😀) та...коригирай ме АРГУМЕНТИРАНО, къде греша😀
  До коментар [#91] от "daskal1":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 96. 96 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4092 Неутрално

  До коментар [#95] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Случаят е 2-Б ). А тайната е, че просто сме били по-умни от децата на "комунистите-идеалисти". :-)
  И, да поясня, не е било необходимо да си осъден за да си арестуван и изпратен в Белене като бивш царски офицер. "Временно задържан като опасен за режима. Освободен 1956". Каква "реабилитация" пък те гони теб, Партията никога не греши!

 97. 97 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1121 Весело

  До коментар [#95] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Случаят е 2-Б ). А тайната е, че просто сме били по-умни от децата на "комунистите-идеалисти". :-)И, да поясня, не е било необходимо да си осъден за да си арестуван и изпратен в Белене като бивш царски офицер. "Временно задържан като опасен за режима. Освободен 1956". Каква "реабилитация" пък те гони теб, Партията никога не греши!
  —цитат от коментар 96 на daskal1


  Е, избра си най удобния вариант, но не ме убеди (Тома Неверни, к'о да мЪ пра'Йш😀)

  1. Веднъж внук на БИВШ царски офицер-поне до 68 оставаш в категорията "потомък на БИВШИ"! И бая трудно те "пускат навън" освен....при изброените в предишния ми коментар обстоятелства😀 А царските офицери не ги събираха през 55, а бая годи преди това. Та дЕдо е навъртял не малък стаж в Белена, според което казваш😀

  2. Реабилитации е имало цялото време, след почти всеки конгрес/пленум. Куп "интрнационалисти" затворени в първите години след 44 като аннгло'мирикански шпиони са били освободени и реабилитирани след 53 ('га пЦовиса батюшката на народите).

  3. ИР ставаш след като не си се върнал в НРБ в срок. И в соц'лагера не толерираха тези "пресрочили срока". Та....кога почнаха да те наричат "изменник"? Преди 89, или след това? Дококото помня беше споменал че още преди 89 си отишъл в САЩ по някаква програма. Със зеления (вътрешния паспорт) ли беше там (И БЕЗ ИЗРИЧНО СЪГЛАСИЕ на "народната власт"), или с международния (издаден от същата "народна власт)😀? Щото в САЩ бая трудно се влизаше, та ми е интересно😀?
  До коментар [#96] от "daskal1":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 98. 98 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2682 Неутрално

  До коментар [#96] от "daskal1":

  Комунисти-идеалисти?! А, стига, бе! Да не би същите тези идеалисти да не подкрепяха репресиите срещу опозицията след 9.9.1944 г.? Напротив, искрено вярваха, че противниците на "народната власт" трябва да бъдат изтребвани, затваряни, малтретирани, лишавани от свястна работа, а децата им - от образование.

 99. 99 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1121 Весело

  До коментар [#96] от "daskal1":Комунисти-идеалисти?! А, стига, бе! Да не би същите тези идеалисти да не подкрепяха репресиите срещу опозицията след 9.9.1944 г.? Напротив, искрено вярваха, че противниците на "народната власт" трябва да бъдат изтребвани, затваряни, малтретирани, лишавани от свястна работа, а децата им - от образование.
  —цитат от коментар 98 на pamela


  Да те коригирам...всъщност да допълня нещо за тези комунисти идеалисти.

  Първо ще цитирам цитат приписван на Чърчил (а той хич не ги е обичкал социалистите): Който до 25 г' възраест не е социалист-няма сърце/душа. Който остане такъв след 25 г' възраст-няма акъл. Важи за "гнилия запад"😀

  След ПСВ социализмът е бил бая популярен сред "интелигентите" в Европа, като алтернатива на капитализмапричинил ПСВ и куп други злини. И бая млади хора са прегърнали/приели тази идеология, без да знаят кактя е била прилагана в ссср, и как ще бъде прилагана в соц'лагера след ВСВ.

  Това важи и за много млади българи, по будни от масовката, които са виждали в тази идеология път към по добро общество. Тези ИДЕАЛИСТИ са отишли да воюват в Испания срещу франкисткия "фашизъм"-в България ги наричат "интербригадисти" (воювали са в "интернационалните" бригади срещу Франко). И точно тези интербригадисти в един момент, няколко години след 44, са МАСОВО обвинени като англо'мирикански шпиони! Е, след няколко години ги реабилитирали (май след 53, със сигурност след 56), ама са им е'Вали мамата на здравето им, и на живота по лагерите и пандизите.

  Има и друго поколение комунисти-идеалисти, които не са били в Испания, но са участвали в профсъюзните движения в Царска България като социалисти. След 9/9 уж са на власт, ама не всички-не малко от по интелигентните/умните/способните са следвали и развивали професионално, не партийно'кариерно, не всички са били в "органите". И после почват да виждат как тяхните другари са събирани в "чистките", виждат кариеризма на АПЦОЛЮТНИТЕ ТЪПАНАРИ които с интриги изместват/уволняват/задържат иначе свестни идеалисти...И почват да се питт: ЗА ТОВА ЛИ СЕ БОРИХМЕ?!?

  ТОВА са идеалистите! С грешна (от историческа гледна точка) идеология, но ИДЕАЛИСТИ!

  Нещата НИКОГА не са черно/бяло в реалния живот.

  За протокола.
  До коментар [#98] от "pamela":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 100. 100 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4092 Неутрално

  До коментар [#97] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Нямам никакво намерение да те убеждавам, просто ти отговорих от учтивост поради така сложилите се отношения. Само ще ти кажа, че си доста далеч от истински сложните решения, което е разбираемо - бил си студент в България, малко гешефт, малко секс по Полша и Чехия и си избрал варианта Израел, който за българите не е съществувал. Но, за нас е имало много други наследени моменти и връзки на Запад, които нямам намерение да обсъждам публично.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK