Чешко издателство публикува антология на модерната българска поезия

Книгата съдържа стихотворения на поети от Атанас Далчев до 90-те години на ХХ век.

© Чешки център

Книгата съдържа стихотворения на поети от Атанас Далчев до 90-те години на ХХ век.Чешкото издателство "Петър Щенгъл" издаде книга с българската поезия, съобщи Чешкият център в София. Тя е озаглавена "До другата трева... Антология на модерната българска поезия".


Заглавието е взето от стихотворението на Биньо Иванов "До другата трева", така се казва и първата поетична книга на поета, публикувана през 1973 г.


Съставители на антологията са Лудмила Кроужилова, Йорданка Трифонова, Марцел Черни и Ондржей Заяц. Книгата съдържа поезия от 25 модерни български поети от Атанас Далчев до 90-те години на ХХ век. Между тях са Блага Димитрова, Вътьо Раковски, Димитър Стефанов, Атанас Звездинов, Константин Павлов, Христо Фотев, Николай Кънчев, Григор Ленков, Биньо Иванов, Георги Рупчев, Екатерина Йосифова, Бойко Ламбовски и др.


Биньо Иванов, представен от Енчо Мутафов
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
КупетеПреводите на стиховете им на чешки език са дело на известни чешки българисти от различни поколения: Дануше Хронкова, Лудмила Кроужилова, Властимил Маршичек, Яна Маркова, Марцел Черни и на най-младия между тях - поетът преводач Ондржей Заяц. Избраните стихотворения от горепосочените автори са на екзистенциална тематика, не на политическа.


Книгата беше представена на 27 октомври в Чешкия културен център в София. За нея говориха проф. Пламен Дойнов и бохемистът преводач доц. д-р Добромир Григоров.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK