Може ли да се спре времето

"Времеубежище" е книга, изпълнена с философия, метафори, силогизми, носталгия, история и ирония.

© "Жанет 45"

"Времеубежище" е книга, изпълнена с философия, метафори, силогизми, носталгия, история и ирония.Текстът е препубликуван от "Портал Култура".


Светът ли се е побъркал, писателите ли, аз ли имам такъв късмет, или напротив, нямам късмет, но последната година ми попадат само книги за миналото. Не за далечното минало, за античността, а за нашето, моето, социалистическото минало и миналото на бащите и майките ни, на бабите и дядовците ни. Е, тук-там с податки и за прадядовци и прабаби, но в огромното си множество за ХХ век.


Да изброя: Атанас Маринов, който разказва за селския живот в моя роден край; Георги Мишев, който разказва своя живот пак в моя край, но в града; Петя Цолова, която разкрива миналото на средноинтелигентно семейство в малкия град; Георги Господинов, който в своята книга "Физика на тъгата" е обхванал целия свят от всички векове. Спирам дотук, защото искам да разкажа за най-новата му книга "Времеубежище", която прочетох и която е свързана с "Физиката".
Заглавието на книгата - "Времеубежище" - е неологизъм,


сътворен по примера на бомбоубежище и ни обещава непознато място - там, където е спряло или се е спотаило времето, както е при всички убежища. Разгръщам съдържанието, за да се ориентирам.


Първата глава е "Клиника за миналото". Става въпрос за българското минало, съпоставено директно и индиректно със световното минало през ХХ век. Значи не е непознато, неизвестно място. Авторът ни завежда в клиниката на Гаустин в Швейцария, която е току-що открита с една само част - шейсетте години. Разбира се, първо се запознаваме с Гаустин, обичащия и закрилящ бедните и бездомните, тъй като самият той е бездомник, но бездомник във времето. Метафората е шокираща, но разкрива действителността - измислената действителност, покриваща се с реалната или отдалечаваща се от нея и приближаваща се към нея.


Трудно е да се ориентира читателят - това фантазия, измислици на автора ли са, или е т.нар. "жизнена правда",


пресътворена тук в "художествена правда". По професия Гаустин, с когото се срещаме и във "Физика на тъгата", друга книга на Господинов, донесла му слава, е психиатър геронтолог. Или това е само една от специалностите му, той е лекар, терапевт, трапер на миналото. Прехвърля се от една времева декада в друга, от един век в друг, както днес сменяме градовете и държавите.


Негов помощник и приятел е авторът, който се среща с него, помага му, снабдявайки го с предмети и истории от миналото, разказва негови истории, преживява заедно с него дни и десетилетия, създава ги и ги описва, замества го в случаите, когато Гаустин не желае да се срещне с някого. Запознава се с него, като прочита кратко съобщение за кабинета на д-р Г. от виенска гериатрична клиника, намираща се във виенската гора, кабинет, обзаведен в стил 60-те от миналия век.


Времеубежище
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Този доктор забелязал, че болните "с нарушение в паметта се застояват по-дълго в кабинета му, стават по-разговорливи, с други думи - чувствали се комфортно" (с. 21). За него Господинов казва:"Гаустин, когото първо съчиних, после срещнах от плът и кръв. Или беше обратното, не помня. Невидимият приятел, по-видим и реален от мен самия. Гаустин на младостта ми. Гаустин на мечтата ми да съм друг" (с. 23).


Хвърлил чрез тези думи читателя в лоното на съмненията,


размислите, търсенията, решенията и избора как да приеме героя и събитията, авторът минава към по-конкретни, съвсем реални исторически лица и събития. И всичко е подплатено с данни от науката: светът старее, увеличават се хората, които забравят своето минало.


Ето някои сведения, посочени в книгата: на всеки три секунди някой губи паметта си; 5 милиона в САЩ са с деменция, още 5 милиона - с Алцхаймер; в света тези хора са 50 милиона, само регистрираните; в Индия 90% от дементно болните никога не са диагностицирани; след седем-осем години болните ще бъдат 75 милиона И авторовият извод: "Идва някаква глобална деменция" (с. 114). Той съобщава, че и самият Карл Линей на стари години прогресивно започнал да губи паметта си. "Този, който дал имена на света, подредил и класифицирал неподредимото, изведнъж започнал да губи същите тези имена. Представях си го как седи над някоя незабравка и се опитва да си спомни латинското име, което сам ѝ е дал" (с. 100).


В книгата са разказани редица истински събития, случили се през 50-80-те години.


И десетки истории на лица, дошли да търсят лек в клиниката, сами или с придружители. Затрогваща е съдбата на Хилде, немската българка, която възвръща паметта си след посещението си в клиниката и разказва случилото се в живота ѝ.


Един голям "дървен радиоапарат от 40-те" я връща назад и отваря затворената врата в паметта ѝ. Или разказът за Беглеца - човек, смесил времената, живеещ щастливо в Алцхаймер селището, четящ много, интересуващ се от всичко, направил опит да спаси Джон Ленън, избягвайки от селището, тъй като възприел ставащото днес като експеримент, много изкуствено му се сторило всичко. Не по-малко интересен е разказът за господи Н., загубил изцяло паметта си, миналото, търсещ да разбере кой е и какво е преживял. Ако не сме в нечия памет, имало ли ни е изобщо?


Ако няма никой, който да те обича или когото да обичаш, съществувал ли си изобщо?


И обратно, ако има някой, който те обича или когото обичаш, значи те има, съществувал си. Същото е може би и ако има някой, който те мрази, ненавижда, нали? Когато разбира, че полицаят, който го е следил, е жив, г-н Н. иска да се срещне с него. Двамата се срещат в продължение на известно време, докато бившият полицай, тайният агент, най-после разкрива една истина, запазена само за него, едно изживяване, преживяно от него с приятелката на г-н Н., което предизвиква киселини в стомаха му.


Киселините са се завърнали, тялото си е спомнило и се е погнусило. Миризмите се пазят най-дълго в паметта. Споменът за миризми напуска последен опразнената хралупа на паметта. "Може би защото е най-ранното сетиво, затова си отива най-накрая, като зверче, което се отдалечава, душейки с наведена глава" (с. 99). И предметите, вещите, цветовете също имат значение, затова клиниката е обзаведена като в 60-те. Но все по-млади хора губят своето минало, забравят го. Затова Гаустин и авторът решават да открият още "отделения", квартали - за 70-те и 80-те, наред с петдесетте и четиридесетте години. Клиниката обаче не е за всички, там може да отиде само този, който има възможност, сиреч има пари.


Миналото не е само това, което ти се е случило.


Понякога е онова, което само си съчинявал, мечтаел си за него. Неслучилото се, но дълго време лелеяно, е дори по-живо от реалното, преживяно от теб. Това ме подсеща за един виц: "Ех, и тази година ми се ходи в Париж?" "Защо и тази, ходи ли миналата година?" "Не, но и тогава ми се ходеше."


Пребиваването само за два-три часа в определено минало отваря за кратко прозореца, връща забравените спомени, но не решава проблема. Това е все едно от лятото да скочиш директно в зимата, от младостта - в старостта, без преход. Как би се отразило на човечеството, ако цял един град или цяла страна се върне назад, пита авторът. И ни показва.


Физика на тъгата
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Ето го експериментът - глава III: "Една отделно взета страна".


Това, разбира се, е България.


Тук идва, връща се Господинов, авторът. Мястото, където се е родил, и макар че не е живял през цялото време тук, най-добре знае и познава страната и народа. Още в самолета вижда националната носия, с която са облечени стюардът и стюардесите. Там се разиграва сцената с мухата, от която разбираме, че "в рамките на историческото или природното време нацията е само прашинка, микроскопична част от еволюционния часовник, далеч по-нетрайна от мухата.


Във всеки случай мухата превъзхожда във времето стотици и хиляди пъти появата на нацията" (с. 175). И че мухата е първото живо същество, изпратено в космоса, а не кучето Лайка. В България писателят заварва социализма, "соца", както му казвали тогава, сам той използва това название. Тръгва да събира своите спомени от там/тогава, където/когато е бил дете и младеж, и не намира нищо. Момичето, което е обичал, е станало жена, съпруга с две деца, остаряла, забравила за него. Заварва друго време, силно впечатление му прави една обява за замяна на 32-инчов телевизор за 30 кила ракия.


Спомня си женитбата, папагалчетата, развода,


срещата с К., асистента му от Университета, сега станал професор. И размирното време - хората са разделени на две: Движението за соца (ДС) и Юнашката формация. Участва в митинги и на двете, после разбира, че всичко е игра, театър, подготвен от опитни екипи, един от ръководителите им е негов съученик, Демби, дилър на минало, търговец на черно.


За митинга на ДС е построен отново Мавзолеят на Г. Димитров, а самият той е издигнат като мумия над множеството и помахва с ръка, което предизвиква възторг и ужас, няколко жени припадат. На митинга на юнаците всички са с национални носии, настроени радостно, танцуват и играят едно дълго хоро в Борисовата градина, над тях се рее огромно българско знаме, издигнато от 300 дрона. Но ентусиазмът прекалява и някой стреля и улучва един дрон, стрелбата се подема от други, въпреки заповедта да не се стреля, дроновете отлитат, знамето затрупва митингуващите.


Рефeрендумът за миналото в Европа е под мотото:


"И като се обърнаха назад, видяха бъдещето си"


Тук виждаме способността на Г. Господинов да обобщава, да намира най-същественото за всяко десетилетие, най-важното и/или най-интересното. Във всяка европейска страна има две главни течения, които се борят да бъде приета тяхната декада. Всички щастливи държави си приличат, всяка нещастна е нещастна по своему, както се казва за семействата, но явно е валидно и за държавите. Франция като че ли има най-голям шанс - да избере 30-те най-успешни икономически, славни и щастливи културни години от 1945 до 1975 г. Сред тези трийсет има и година фаворит - 1968-а.


Но французите избират началото на 80-те, избор, който отнема известно време на анализаторите да обяснят защо е логичен. Испания също избира 80-те на Ла Мовида Мадриленя (Мадридското движение), Алмодовар, Маласаня Швеция, която има шанса да избере между 50-те и 70-те години, осъмва в 1977 г., епохата на АББА - всичко северно, шведско, светло, танцуващо Пражката пролет (1968 г.) примамва като райска градина, но без нахлуването на войските, затова може би чехите избират 90-те. Целият двайсети век за Румъния се характеризира с историческо лутане - изгубени територии и битки, обсади, вътрешни преврати. Най-доброто - късните 60-те и ранните 70-те.


Германия избира 80-те заради достолепното тяло на Хелмут Кол (старите немци), а младите избират диското през 80-те. Италия единствена спасява 60-те, а Швейцария избира годината, месеца, самия ден на референдума за спазване на неутралитет, което е било всъщност винаги игра извън времето. Така Швейцария ще бъде държавата, по която ще се сверяват часовниците, а освен това и място за емиграция, ако на някой му е дотегнало от минало.


Показвайки и анализирайки резултатите и поуките от Референдума, авторът заключава: "Кутията на Пандора с даровете на миналото беше вече отворена" (с. 303).


И така, светът се връща към миналото,


всяка държава в свое, различно минало. Съгласно правилника (правилата, решението) всяка трябва да поживее известно време в избраното време. И отначало в света цари относителен покой. Но оказва се, че е по-трудно да забравиш, отколкото да си спомниш. Отказът от мобилни телефони, интернет, социални мрежи и пр. не е никак лесен за мнозина, свикнали с тези удобства, както и за империите на мобилните оператори и социалните мрежи, които, разбира се, имат финансови интереси.


Почти веднага се появяват нарушители - отделни лица, цели групи, отделни селища Светът се превръща в отворена клиника за минало, сякаш стените са паднали. Връща се към първоначалното си състояние на хаос, но не към онзи първичен хаос, от който произлиза всичко, а към хаоса на края Време, което авторът нарича "Дискретни чудовища".


Време, в което човек започва да забравя. Най-напред имена, после думи, които е употребявал по-рядко, и случки от по-близкото минало, отивайки все по-назад. Изживях го лично с моята свекърва, която забрави първо мен, после малкия си син, после по-големия "Паметта - пише авторът - те държи, сковава те в твърдите очертания на един-единствен човек, когото не можеш да напуснеш. Забравата идва, за да те освободи" (с. 328). Писателят описва своето "забравяне", като всячески се стреми да забрави, че забравя, да забави процеса, знаейки обаче, че е неминуем.


Някъде в Андите вярват, пише той, че бъдещето е назад, а миналото - напред.


Бъдещето се е скрило зад гърба ти и един ден внезапно те напада, ненадейно, неочаквано, незнайно защо. А миналото можеш да го видиш - то е пред очите ти, случило или неслучило се, но си желаел да се случи. "Вървя напред и се превръщам в минало" (с. 343). "Колкото по-малко памет, толкова повече минало" (с. 359). Паметта държи миналото в миналото, забравата го вмества в настоящето. "Утре беше 1 септември" (с. 367, последната).


"Времеубежище" е книга, изпълнена с философия, метафори, силогизми, носталгия, история и ирония.


Чете се лесно, асимилира се трудно.


Форматът ѝ също помага за това - няма отстъп при нов ред, няма диалог, макар че има, но е написан в противоречие със сегашните норми, с миниатюрни човечета и стъпки при началото на отделните глави.


Проф. дфн Стефка Петрова е родена през 1938 г. в с. Радювене, обл. Ловеч. Дългогодишен преподавател в катедра "Български език" на Софийския университет "Свети Климент Охридски". Автор на научните трудове: "Българският език като чужд" (1997), "Испански език. Фразеологизми, идиоми. Умалителни имена" (2005), "Испански език. Овладяване на лексиката" (2009), "Сложно изречение и езикови равнища "(2008), "Асиметрията в езика" (2008), "Морфологични ситнежи, глагол" (2009) и др.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Стерилни претенциозни изгъзици, представяни като изкуство.. поради липса на истинско такова.

 2. 2 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  За г-н Господинов е по-подходящо да се пускат материали в раздела за вътрешна политика, а не в културата!

  Времеубежище е блудкаж за илитерати с правилна политическа ориентация

 3. 3 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4068 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Дръпваш шалтера и распускаш в състояние off безвремие...
  Дърпаш "on", ама защо ти е?

  "Може ли да се спре времето"

 4. 4 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 793 Разстроено

  "Може ли да се спре времето" ми навява аналогия със стария виц: "Може ли мъж да забременее? Отговор от радио Ереван: "По принцип не, но опитите в Анадола продължават." Както и на някои политически партии в България, разчитайки на сантименталната носталгия на българите по "добрите стари времена".
  Минало бешело.

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 5. 5 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4068 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Не не не не спирай... ще ни бъде тъжно.

  Той и сега е обхванал всичкото земя и всички векове.
  Гъзуван, обаче, от "Физика на тъгата".
  Педал нуждающ ся?

  Never mind.
  Ширпотреба насущная, фолклорно ценная, парично доступная.
  Only in finest bookstores only.

  "Да изброя:
  Атанас Маринов, който разказва за селския живот в моя роден край;
  Георги Мишев, който разказва своя живот пак в моя край, но в града;
  Петя Цолова, която разкрива миналото на средноинтелигентно семейство
  в малкия град;

  Георги Господинов, който в своята книга "Физика на тъгата"
  е обхванал целия свят от всички векове."

 6. 6 Профил на kpk1564o788
  kpk1564o788
  Рейтинг: 8 Неутрално
 7. 7 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 966 Неутрално

  "Времеубежище" - е неологизъм, сътворен по примера на бомбоубежище и ни обещава непознато място - там, където е спряло или се е спотаило времето,”
  ——
  Тъй ли било то? Бомбоубежищата били начи места, където са се “спрели или спотаили” бомбите. Туй от прилив на дълбок (Нео)пуетизъм ли иде или авторът такива ги наръсил в книгата?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 8. 8 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 882 Неутрално

  На какво ли не се опитаха,
  само времето не го спряха.

 9. 9 Профил на LS
  LS
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Само след по-малко от година, дневният ред на Човечеството ще бъде променен до такава степен, че на подобни статии ще се гледам с умиление и дребна щипка носталгия!

 10. 10 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  Алцхаймер изглежда нещо едва ли не забавно, когато си млад. Но след първите няколко пъти, когато не можеш веднага да си спомниш името на поет или художник, започваш да се тревожиш.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2415 Весело

  До коментар [#10] от "Nedyalko Lazarov":

  Аз понякога не мога да си спомня името на някой артист или писател,но това не ме тревожи. Притеснително е ако не можеш да познаеш собственият си баща например.

 13. 13 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  Да спре времето може само човек, който е достигнал съвършената липса на интелект.

 14. 14 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 776 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ivan Stoev":

  Винаги могат да започнат да пускат чужди автори, брандън сандерсън вади фентъзи на конвейер и повечето са доста читави.

 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  Текстовете на Господинов винаги са ми звучали леко депресивно, но човека може да пише и го прави доста добре.
  А да коментираме, без да сме прочели книгита, само на базата на този преглед, ми се струва излишно.

 16. 16 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#15] от "tsvetko_51":
  За троловете във форума, чиято задача е да бранят ГЕРБ, да коментират Господинов, без да са го чели и без да са в състояние да го разберат, това не е проблем. Тяхната задача е да смачкат писателя, който е подписал писмото на интелектуалците срещу настоящото управление. Много жалка работа е хора да висят във форума, за да заслужат някой лев като плюят всеки интелектуалец, който не харесва Бойко Борисов. Тях не ги притеснява фактът, че в случая това е най-издаваният ни писател в чужбина от 1990 г. насам и единственият ни потенциален кандидат за Нобелова награда за литература.

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7220 Неутрално

  Щом може да се изкривява, сигурно ще може и да се спре.

 18. 18 Профил на army
  army
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Една книга за размисъл определено!

 19. 19 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  До коментар [#7] от "Gretel":

  Такива ги ръси и изобщо не му дреме, че може и интелигентен човек да се зачете, за да види аджеба на какво се дивят красивоумните. Ами просто наглецът прави обем страници, нищо повече. оттам нататък партиздат гарантира всичко, а комсомолът приема безкритично всичко, което му се спусне.Повечето от тях не четат, но се правят, че четат. Правят се и че им харесва. Останалите знаят, че няма да им хареса и не четат, но знаят също така и че е престижно да кажеш, че харесваш Г.Г.

 20. 20 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 966 Неутрално

  До коментар [#19] от "Митев":

  “ на какво се дивят красивоумните.”
  ——
  Мярнах, че Росито малко по-долу подсигурява и научна обосновка...

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK