История на България, написана през 1761 г., излиза отново

Автор на историческото съчинение е католическият монах Блазиус Клайнер.

© "Българска история"

Автор на историческото съчинение е католическият монах Блазиус Клайнер.Написаната през 1761 г. "История на България", която предшества тази на Паисий Хилендарски с година, има второ издание. Издател е сдружение "Българска история" и ще се разпространява в книжарниците след 1 ноември.


Първото издание на "История на България от Блазиус Клайнер, съставена в 1761 г." е от 1977 г. Заради ограничения тираж и по политически причини книга остава малко позната в България.


Автор на историческото съчинение е католическият монах Блазиус Клайнер. Данните за неговия живот са оскъдни. Предполага се, че е трансилвански саксонец, живял и написал на латински "История на България" във францисканския манастир "Св. ап. Петър и Павел" в Алвинц (днес Винцул де Жос, Румъния). Вероятно съчинението е поръчано от български бежанците от Чипровци и техните наследници, които се заселват в Алвинц и околността през втората половина на ХVII век. През есента на 1688 г. избухва Чипровското въстание, дело на българите католици.
Трудът на Клайнер дълго време тъне в забрава в архива на францисканския орден в Будапеща, преди да бъде открит и преведен на български от Карол Телбизов и сверен и редактиран от акад. Иван Дуйчев.


Текстът обхваща периода от началото на българската държавност до превземането на Константинопол от османците през 1453 г.


"Блазиус Клайнер е използвал в своето изложение върху българската история голям брой византийски и латински исторически извори - трябва да се предполага, някои направо, а други от втора ръка. Не може да се установи дали той е познавал гръцки език и поради това е вероятно, че посочените от него византийски извори са му били достъпни благодарение на латински преводи.


Посочването на тези многочислени исторически извори обаче не е проста "украса" към неговото изложение или проява на желание да засвидетелства ученост: много често той дава по-големи или по-кратки извадки от тях. Понякога посочването съдържа просто указание за името на използвания исторически извор", пише Иван Дуйчев към първото издание.


Из "История на България" от Блазиус Клайнер


ГЛАВА II


За земите, завзети от българите в Европа


Преди да говоря за нашествието на българите в Европа, наложително е по-напред да се спомене за завзетата от тях нова родина, за да мога по-лесно след нейния преглед да проследя тяхното навлизане и останалите неща.


Разположена е тази област, на която отпосле новите заселници - българите - са дали името България, в Moesia, която област според Волтеран не е тъждествена с Mysia, защото Mysia е азиатска област, разположена при Моротила. После една Мизия е Горна, а другата Долна; Горната обхваща Сърбия, а Долната, завзета от българите, била наречена България.


На изток тя граничи с Черно море, на запад със Сърбия, на юг с планината Хемус, на север с Молдавия; отделя се чрез река Цибрус от Сърбия и чрез Дунава от Влашко.


Дължината на това царство от р. Морава, някога Неса, до Черно море е 60 германски мили. А що се отнася пък до ширината, между Дунава и планините на Тракия, не може да се установи с равен брой мили, защото в началото има ширина 20, в средата 10, на края при устието на Дунава почти 40 мили. Някога тази област е била много по-обширна и се е разпростирала далече отвъд Истър или Дунава.


Що се отнася до особеностите на тази земя, тъй като е заобиколена с планини, тя е надарена с благодатни дъждове и чист въздух, радва се на реки и потоци, хвалени не само със здравословността на своите води, но и забележителни със своето изобилие на риби, не за пренебрегване. Между тези реки се намират прелестни ливади, извънредно плодородни поля, издигащи се надлъж и нашир хълмове, даващи на хората много жито, доброкачествено вино, изобилна трева за храна на добитъка.


Нито пък липсват гори, в които изобилстват елени, глигани, сърни, зайци и всякакъв вид дивеч и диви птици, които най-щедро служат не толкова за необходимите нужди, колкото за развлечение. Излишно даже би било да се разпростираме в хвалби за тази извънредно плодородна земя, която има толкова свои хвалители, колкото със своята красота ободрява пътниците, съзерцаващи я само бегло с очи, но където, уви!, вече всичко е запустяло и плодородната почва е лишена от дължимата й обработка.


Нека никому не се види чудно, че само споменът за любимото на всичко отечество и днес кара предостойните му за всяко съжаление и все още прокудени от него чеда да въздишат по него от дън душа. За да се получи обаче по-пълна представа за България, в следващата глава ще опишем общините и градовете, чрез които някога е процъфтявала.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7887 Неутрално

  Да имаше кой да напише и най-новата ни история.

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  Ето това е добра новина!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 3. 3 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1580 Неутрално
 4. 4 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Звучи много актуално.

 5. 5 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  Дали в тази история на България пише за славяни?

 6. 6 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1297 Весело

  Превод на македонски ще има ли? 😉

 7. 7 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1825 Любопитно

  В тази История липсват славянските залитания и акценти. В тази книга за славяни се споменава мимоходом точно 11 пъти и то като за хора със съпътстваща и незначителна роля, на хора, увлечени от събитията в които водеща роля имат българите. Също така първото печатно издание на историята на Христаки Павлович , която всъщност е преработка и допълнение на Паисиевата е издадена през 1844 г. и е озаглавена “ЦАРСТВЕНИК или ИСТОРИЯ БОЛГАРСКАЯ”( но не и славяно болгарская).
  Българските църковници през XVIII век, не са могли да четат историята на Орбини в нейния оригинал на италиански език. Паисий Хилендарски намира екземпляр от руското “адаптирано” издание в библиотеката на сръбската архиепископия в Сремски Карловци по време на краткия си престой там през 1761 г., и широко се ползва от него като сигурен източник (!?). Затова и неговата история е логично да е озаглавена „История славянобългарска”.

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4124 Весело

  "Що се отнася до особеностите на тази земя, тъй като е заобиколена с планини, тя е надарена с благодатни дъждове и чист въздух, радва се на реки и потоци, хвалени не само със здравословността на своите води, но и забележителни със своето изобилие на риби, не за пренебрегване. Между тези реки се намират прелестни ливади, извънредно плодородни поля, издигащи се надлъж и нашир хълмове, даващи на хората много жито, доброкачествено вино, изобилна трева за храна на добитъка.
  Нито пък липсват гори, в които изобилстват елени, глигани, сърни, зайци и всякакъв вид дивеч и диви птици, които най-щедро служат не толкова за необходимите нужди, колкото за развлечение. Излишно даже би било да се разпростираме в хвалби за тази извънредно плодородна земя, която има толкова свои хвалители"!


  Така изглежда Рая на Земята!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 9. 9 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5764 Неутрално

  До коментар [#8] от "hamiltonf":

  То и в химна така се пее.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  До коментар [#9] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Така е...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 11. 11 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 984 Любопитно

  А историята на Северна Македония кога ще излиза? Че, гледам , много сте се загрижили за съседите, в редакцията?

  Sic transit gloria mundi
 12. 12 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2994 Весело

  До коментар [#8] от "hamiltonf":

  ....Така изглежда Рая на Земята!
  —цитат от коментар 8 на hamiltonf


  Изглеждаше. Преди да се появи ГЕРБ.

  ПП. Майтап бе, Уили. Преди да го е написал някой за Костов.

 13. 13 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#8] от "hamiltonf":


  "Що се отнася до особеностите на тази земя, тъй като е заобиколена с планини, тя е надарена с благодатни дъждове и чист въздух, радва се на реки и потоци, хвалени не само със здравословността на своите води, но и забележителни със своето изобилие на риби, не за пренебрегване. Между тези реки се намират прелестни ливади, извънредно плодородни поля, издигащи се надлъж и нашир хълмове, даващи на хората много жито, доброкачествено вино, изобилна трева за храна на добитъка.Нито пък липсват гори, в които изобилстват елени, глигани, сърни, зайци и всякакъв вид дивеч и диви птици, които най-щедро служат не толкова за необходимите нужди, колкото за развлечение. Излишно даже би било да се разпростираме в хвалби за тази извънредно плодородна земя, която има толкова свои хвалители"!Така изглежда Рая на Земята!
  —цитат от коментар 8 на hamiltonf


  Ще си позволя да ви поправя - Така е изглеждал някога Рая на Земята.

 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4124 Весело

  До коментар [#12] от "Един препатил":

  Имам чувство за хумор, спокойно. Още като сложих точката след изречението, и бях сигурен, че някой ще изстреля това...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 15. 15 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2146 Весело

  До коментар [#12] от "Един препатил":

  Еми то и на герба си го пишеше 681-1944.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 16. 16 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Откъсът е обещаващ. Ще се чете.

 17. 17 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  Имам първото издание. Да се отпечата в тираж сто хиляди и да се прати на скопците, да четат.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 18. 18 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 516 Неутрално

  "Историята на България от Петър Богдан с оригинално заглавие „De antiquitate Paterni soli, et de rebus Bulgaricis ad suos Compatriotas“ (на български: „За древността на бащината земя и за българските дела към неговите сънародници“)[1], завършена около 1667 г., е най-ранният известен историографски труд по история на България, предхождащ с около век написаната в 1761 г. от католическия отец Блазиус Клайнер „История на България“ и труда „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски от 1762 г. "

  А тази кога?!?!
  .....

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 19. 19 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 516 Весело

  Да имаше кой да напише и най-новата ни история.
  —цитат от коментар 1 на Роси


  Ами прочети "Българските хроники"

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 20. 20 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  В тази История липсват славянските залитания и акценти. В тази книга за славяни се споменава мимоходом точно 11 пъти и то като за хора със съпътстваща и незначителна роля, на хора, увлечени от събитията в които водеща роля имат българите. Също така първото печатно издание на историята на Христаки Павлович , която всъщност е преработка и допълнение на Паисиевата е издадена през 1844 г. и е озаглавена “ЦАРСТВЕНИК или ИСТОРИЯ БОЛГАРСКАЯ”( но не и славяно болгарская).Българските църковници през XVIII век, не са могли да четат историята на Орбини в нейния оригинал на италиански език. Паисий Хилендарски намира екземпляр от руското “адаптирано” издание в библиотеката на сръбската архиепископия в Сремски Карловци по време на краткия си престой там през 1761 г., и широко се ползва от него като сигурен източник (!?). Затова и неговата история е логично да е озаглавена „История славянобългарска”.
  —цитат от коментар 7 на mitko11


  ДНК то на днешните българи показва, че славянско в него има много малко. Както пренебрежително малко има и тракийско ☹️. Между другото, няма и тюркско

 21. 21 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  Исторически труд с огромно значение за българската наука, който ще обогати представата ни за историята. Така определя д-р Цветан Василев трактата на Петър Богдан Бакшев „За древността на бащината земя и за българските дела“. Д-р Василев вече е превел от латински целия труд на Петър Богдан, съобщи самият той пред Severozapazenabg.com.
  Като източник той е използвал част от записките на Мавро Орбини, в оригинал на италиански език. Католическият абат от Рагуза (днешна Хърватия, старото име на Република Дубровник) оставя огромен труд по история на славянските и балкански народи. По сведения на друг авторитет от онова време, аналите на кардинал Цезар Бароний, но през руския им превод, Паисий Хилендарски пише „История Славянобългарска“. Петър Богдан има достъп до оригиналите на латински в Рим и Ватикана, докато Паисий ползва руските преводи в Атон.

  Излизането на „За древността на бащината земя…“ се очаква до няколко месеца. Предстои завършването на бележките и оформлението и след това книгата вече може да влезе в печат. Това вероятно ще е първото отпечатване от близо 400 години насам. Има сведения, че ръкописът е бил издаден след 1674 г. във Венеция, но досега запазен печатен екземпляр не е намерен. Преди няколко десетилетия покойният вече проф. Божидар Димитров попадна на препис от оригиналния ръкопис, направен от свещеника Иван Пастрич и съхраняван във Ватикана. След като започва работа по превода, д-р Цветан Василев открива, че преписът на Пастрич е доста редактирана, съкратена и недовършена версия на оригинала. Най- вероятно Пастрич (или Паштрич) е искал да напише по-улеснена за четене версия, за да бъде достъпна за повече хора.

  След повече от 300 години неизвестност и забрава, Историята най-сетне ще достигне до българите. Новото издание ще включва оригиналния латински текст, неговия превод на съвременен български и пояснителни бележки.

 22. 22 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3654 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Не, не и не.
  Нема такава държава.
  Нема такъв културен паметник.
  Такая история нет.
  Те и в 1981 преувеличиха и съчиниха 1300 годишна.
  Тракийско златно съкровище... тинтири-минтири.

  Барьбата пратив "културные памятники" продолжает.
  Пабеда будет за нами!

  "Написаната през 1761 г. "История на България",
  която предшества тази на Паисий Хилендарски с година,
  има второ издание.
  Издател е сдружение "Българска история" и ще се разпространява в книжарниците
  след 1 ноември.

  Първото издание на "История на България от Блазиус Клайнер, съставена в 1761 г."
  е от 1977 г."

 23. 23 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  До коментар [#12] от "Един препатил":Еми то и на герба си го пишеше 681-1944.
  —цитат от коментар 15 на Николай Колев


  Като в надгробните плочи ,отбелязана е годината на раждането и на смъртта. България е възникнала през 681 година и прекратява своето съществуване през 1944 година когато става колония или дефакто 16-та република на СССР.

 24. 24 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3654 Неутрално

  UNITED EU UNION

  уточнение

  Царят починал в 1943.
  Подозренияя: излишен бил Цар за коминтерн-диктаторски намерения
  на Сталин и Димитров.
  В 1944 марксисткии болшефашисти Нарушили мирните дипломатически отношения между СССР и Царство без цар България,
  обявили безпричинно Война и нахлули в Царството.
  В 1947 прекроили управлението в чужд, нелегитимен и престъпен режим,
  пропаднал в 1989, признат за чужд и престъпен след 2000 г
  от две легитимни и свободни Народни събрания.

  Значи, гербаджии още в 1944 "отписали" суверенитета на хилядолетна България.
  Не случайно (напразно) се трудили да подчинят и включат държавата в бивш СССР.

  Всуе, балалайки.
  Солидарно с България, "Всички за един", стоят държавите членки на НАТО.
  Плюс: държавите членки на ЕС нечленки на НАТО.

  До коментар [#15] от "Николай Колев":
  До коментар [#12] от "Един препатил":

  Еми то и на герба си го пишеше 681-1944.

 25. 25 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  ЕМИГРАНТИ- ИДОЛОПОКЛОВВИЦИ! ДОБРЕ, ЧЕ ЦИВИЛИЗОВАНИТЕ ВИЗАНТИЙЦИ НЕ СА ГИ ПРОГОНИЛИ, АМИ СА ГИ ОПИТОМИЛИ И ОГРАМОТИЛИ..

 26. 26 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  До коментар [#25] от "venelingeologia":

  Само, че Римската империя(Византия) я няма, а България я има. България се запази защото създаде собствена азбука за своя език и защото българските царе принудиха римския папа и Константинополския патриарх да признаят българския език за богослужебен и бе създадена българска патриаршия. Всичко това ни запази през следващите векове и устояхме за разлика от империите които ни завладяха. Ако Българската държава бе слаба, тя щеше да приеме християнството на гръцки език и отдавна "византийците" щяха да са ни превърнали в гърци. А България е най-старата държава в Европа която е запазила името си до днес.

 27. 27 Профил на malevv
  malevv
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Това не са залитания, а чудовищна лъжа с която Русия ни прави еничари, като подменя произхода ни. Думата "славяни" е внесена в България за пръв път от Паисий Хилендарски през 1758г след пътуването му до Сремски Карловци, където той превежда текстове на Мавро Орбини и то тъй като не е знаел латински, от руския превод изменен много по заповед на Петър Първи.
  http://bulgars.site/slaviani.php

  Ето затова някакви диви българи-еничари скачат сега да се изучавало повече Паисий в училищата.

 28. 28 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1879 Неутрално

  В оригиналите на писмените извори от онова време термините "славяни", "славянски" всъщност са били изписани "склавини", /"склави", "склавои", "скиавони"/ и производни на тях думи.
  „В написаното на гръцки Пространно житие на Климент Охридски, гъркът Теофилакт Охридски употребява Σκλάβος, а в латинската кореспонденция на папа Йоан VIII названието е Sclavi.” /Светослав Диамандиев/
  Припомням: С този термин във византийската империя са се наричали нехристияните. Названието не е случайно –
  в превод то означава „роби” и е словесна дамга върху неверниците от страна на византийските духовници. По-късно обаче, терминът "склавини" /роби/
  започва да се използва и за назоваване на еретиците. Сред последните попадат и траките, след унищожаването на тракийския епископат /512 г./
  и изгонването на тракийските императори и династии от Византия с едикт на императора. Всички последователи на тракийската християнска доктрина са обявени за еретици. Те биват дамгосани и с пренебрежителното "склави", "склавини", т.е. роби, неверници...
  И се случва онова, което вече знаем:
  Траките изчезват – не като етнос, а като наименование. Унищожени са всички книги, написани на техен език. Разрушени са храмовете им, които са били стотици /Вж. А. Чилингиров/...
  Точно тогава /виж ти какво съвпадение ;) / в историята изведнъж от нищото извира славянскато море!
  И най-много се ширват водите му баш връз земите, населявани до онзи ден от многобройните траки.
  Точно там се появяват "славяните", завземат всичко, претопяват езиково всички /без гърците!/ и … това е! Славяните и една паница с рисунка нямат оставена след себе си, но са били славянско море🤔

 29. 29 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2223 Весело

  До коментар [#26] от "constatator":

  "Само, че Римската империя(Византия) я няма, а България я има."

  М-да, и се говори за "римско право", "римски пътища", "римска баня" ... и "българска тоалетна" (клекало); (Лактобацилус булгарикус не е "историческо дело", а научно изследване с историческа стойност)

  "България се запази защото създаде собствена азбука за своя език и защото българските царе принудиха римския папа и Константинополския патриарх да признаят българския език за богослужебен и бе създадена българска патриаршия."

  М-да, цар Константин Философ и княз Методий, и двамата братя на служба при византийския император, написаха "моравския код" и седем години в Рим държаха папата затворен, докато признае "кодът" за български;

  "Всичко това ни запази през следващите векове "
  Само век и половина, от 886 г. до 1018 г. Със Второто българско царство, 1186-1396г, стават три века общо. Рекапитулацията от 13 века история, 7 века в "робство", два века "варварство" (с един Тракийски конник в Мадара), един Златен век и три века "преходни периоди". И само един народ сме образовали (за разлика от империите), който сега мразим.

  "устояхме за разлика от империите които ни завладяха."
  Империите устояват не с територия, а с Духа, Вярата и Познанието, които утвърждават. В този смисъл и с цел на националистичната пропаганда ще трябва да се потрудите да препишете на (цар) император Симеон някакви ценности както французите на Наполеон (братство, равенство, свобода).

 30. 30 Профил на Petar Ganchev
  Petar Ganchev
  Рейтинг: 35 Неутрално

  До коментар [#6] от "Zippie":

  тя е писана на македонски а сега я превеждат на български....ха ха хаааааааааааааааааа

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK