"48-те закона на властта" на Робърт Грийн (откъс)

Издателство "Сиела"

Издателство "Сиела"В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "48-те закона на властта" с автор Робърт Грийн, предоставен от издателство "Сиела".


"48-те закона на властта" от Робърт Грийн - какво представлява властта и как да я прилагаме
Бестселъровият американски писател Робърт Грийн ни дава ключа към скритите механизми на властта във всичките ѝ форми - от историческите архиви чак до днешните ѝ приложения - в ново издание на "48-те закона на властта".


От днес по книжарниците вече се намира ново луксозно издание на класиката на Робърт Грийн ("Законите на човешката природа", "Майсторството", "Изкуството да съблазняваш" и др.) "48-те закона на властта" - отговорът на нашето съвремие на легендарния труд на Николо Макиавели "Владетелят".
Историята на човечеството е изпъстрена с описания на дворцови интриги, които неизменно са се разигравали около централната личност, притежаваща върховната власт - независимо дали става дума за крал, император или идеен водач. Дали нещата са се променили толкова много в днешния, далеч по-динамичен свят? Лидерството днес присъства под най-различни форми в на практика всеки етап от ежедневието ни - от офисната политика през политическите борби на управляващите. Но в днешния свят е също толкова опасно да демонстрираме, че жадуваме повече власт над хората и събитията около нас, колкото е било в кралските дворове от миналото.


Днес ние сме изправени пред своеобразен парадокс, който силно напомня на проблемите, с които са се сблъсквали придворните в миналото. Ако желаем по-голям дял от властта, не можем да си позволим да го покажем явно. Всичко трябва да изглежда цивилизовано, благоприлично и обаятелно. Ако бъдем прекалено искрени в стремежите си, ще бъдем лесно сразени от други амбициозни хора, които са по-умели в игрите на властта. Как можем да открием необходимия баланс, за да постигаме целите си, а едновременно с това лесно да можем да разпознаем интригите в обкръжението си и да се предпазим от тях?


Робърт Грийн разглежда 48 тактики на властта, за да създаде едно задължително четиво за всеки, които някога е изпитвал амбицията да се превърне в лидер. "48-те закона на властта" е едновременно историческа енциклопедия, която обединява трудовете на десетки видни личности от историята - Сун Дзъ, Бисмарк, Казанова, Уейл, Макиавели - и своеобразен наръчник към механизмите на властта, за да могат те да бъдат разпознавани, използвани или предотвратявани в съвременния свят.


Всеки, който се опитва да бъде винаги добър, честен и благороден, непрекъснато е заплашван да бъде смазан от съперниците си, повечето от които никога не са били честни и справедливи.
Николо Макиавели


48-те закона на властта
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Откъс от "48-те закона на властта" на Робърт Грийн


Въведение


Властта по самата си същност е аморална. Поради това едно от най-ценните умения за всеки, който се стреми да си отвоюва повече власт, е способността да анализира хладнокръвно обстоятелствата, без да обременява съзнанието си с умувания върху дилемата - в конкретния случай кое е добро и кое е зло. Властта е игра - този постулат трябва да бъде повтарян, докато се установи трайно в съзнанието на читателя - и както във всички игри, така и тук вие не бива да преценявате противниците си само по техните намерения и изказвания.


Много по-важно е какво вършат те на практика. Могат да бъдат посочени безброй примери за лъжливи ходове на противниците с единственото намерение да заблуждават и подмамват останалите играчи. Каква ще бъде ползата от добрите намерения на някой от играчите, независимо дали е ваш предан партньор или противник, след като крайният ефект ще се окаже гибелен за вас?


За хората е присъщо да прикриват желанията си зад красиви думи, да се разтапя от любезности, грижливо да поддържат измамното впечатление, че всичко вършат единствено за всеобщото добруване. В това число и за вашето лично щастие. Редно е да посрещате с насмешка подобни лицемерни уверения и никога да не се хващате на тази въдица - да не се заемате да преценявате нечии изказвания и постъпки през призмата на моралните норми, след като всичко това на практика е само извинение и маскировка на безпощадна алчност за повече власт над околните.


И така, да повторим още веднъж - това е игра. Противникът ви е седнал на стола срещу вас. И двамата се държите като благовъзпитани джентълмени (или изискани светски дами), спазвате чинно правилата на играта и не влагате нищо лично по време на сеансите. Всеки разиграва своята стратегия, като в същото време зорко дебне ходовете на противника, но без да губи хладнокръвие... или поне привидно изглежда така.


Накрая сте длъжен да оцените с няколко любезни думи възпитаните маниери на хората от другата страна на игралната маса, като че ли те са се настанили там с единствената цел да ви доставят развлечение. Но вашето око вече е добре тренирано да следи напрегнато всяко тяхно помръдване, всяко потрепване по лицето на опонента, без да изпуска от поглед нито една що-годе значима промяна в света, който ни заобикаля. Извън това нищо друго не бива да ви интересува.


Половината от вашия талант да разигравате безпогрешно своята стратегия в тази "тънка" игра се базира не на това, което вие правите, а на това, което не правите. Или на това, в което не позволявате да ви въвлекат противниците ви. Именно за да придобиете това умение, трябва да се научите да преценявате всичко, на което си струва да се обръща внимание. Както е писал Ницше: "Стойността на нещата понякога лежи не в това, което привлича вниманието ни, а в това, което трябва да заплащаме за тях, в цената, на която ние придобиваме поредния успех."


Може би ще успеете да постигнете целта си, може би тази цел ще се окаже изключително ценна придобивка за вас, ала на каква цена? Това правило трябва да се прилага навсякъде, без изключения, включително и когато се колебаете дали да приемете предложенията на други хора за взаимно сътрудничество. В края на краищата животът е прекалено кратък, на всеки от нас съдбата предлага доста ограничени възможности, а освен това може да не разполагаме със способностите, необходими за да се възползваме дори и от тези доста оскъдно раздавани шансове.


В тази връзка факторът време може да се окаже от решаващо значение. Никога не прахосвайте времето си напразно. Не бива също да се съсипвате духом заради криворазбрани етични съображения. Не е разумно също да се втренчвате прекалено зорко в делата на другите - най-важни за вас ще остават собствените замисли, цели и постижения.


Властта е много особена игра, защото се играе от цялото общество. За да се научите на нейните правила и за да овладеете нейните тънкости, трябва упорито да се обучавате на изкуството да разбирате човешките стремежи и особености. Именно това е привлякло вниманието на изтъкнатия мислител от XVII век Балтазар Грациан: "Мнозина посвещават години на изучаването на животните и растенията. Много по-полезно би било да се съсредоточат върху изучаването на поведението на хората, с които съдбата ни е обрекла да живеем до последния си дъх!" За да бъде някой отличен играч, първо трябва да е отличен психолог.


Трябва да умеете да разпознавате скритите причини, които подтикват хората около вас към едно или друго решение, без да се оставяте да ви заслепява димът, зад който хората забулват истинската си същност. Умението да отгатвате скритите мотиви на съвременниците е едно от най-важните познания, които трябва да притежавате, ако сте изпълнен с решимост да се сдобиете с власт. Подобна дарба обаче предлага необозрими възможности за коварни планове, лукавства и интриги.


Хората са безкрайно сложни творения и може да пропилеете целия си живот в изучаването на странностите на човешките характери, без да успеете да ги проумеете докрай. Затова ще ви бъде само от полза, ако се заемете колкото е възможно по-рано със самообучението си, за което тази книга може да ви бъде много полезна. Разумно е в процеса на самообучение да спазвате принципа никога да не решавате прибързано или едностранчиво от кого да се поучавате и на кого да имате пълно доверие. Най-добре ще е никому да не се доверявате напълно - дори и на своите близки, но да черпите поуки от биографиите и словата на всички изтъкнати личности.


Накрая да не забравяме, че човек трябва да се научи да подбира при необходимост обиколните пътища към върховете на властта. Но в същото време не бива да се забравя, че всяко мошеничество се нуждае от стабилно прикритие. Подобно на билярдната топка, която отскача няколко пъти, преди да достигне мишената, така и вашите ходове трябва да бъдат грижливо планирани и детайлно обмислени, за да не могат враговете ви лесно да отгатнат истинските ви цели. Като се тренирате да действате прикрито, вие се подготвяте да се справяте с предизвикателствата, които ще се наложи да преодолявате, когато попаднете в днешните елитни кръгове, където нравите удивително напомнят за кралските дворове от миналото.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  Звучи интересно!
  Ще си купя и прочета тази книга!!!

 2. 2 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  Звучи интересно!Ще си купя и прочета тази книга!!!
  —цитат от коментар 1 на selqnin


  Аз си я купих бая отдавна, още при първото ѝ издание в България преди към 20 години. В началото изглежда интересна и доста поучителна, обаче доста бързо става монотонна и клиширана. Даже не успях да я дочета (някъде до ХХ-тия закон стигнах). Представи си някоя книга от типа "30 неща, които милиардерите правят. Уроци за твоя успех.", само че с доста по-подробни и интересни примери от историята и доста добър писателски стил. Казвам лично мнение, дано е полезно.

  П.П. Старото издание го има по бая библиотеки.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 3. 3 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 632 Неутрално


  "В България има само един закон на властта - ГЕРБ да запази уговореният преход към промяна от горе и да не допусне промяната от долу. И полага всички усилия, под ръководството на ДПС, да изиграе ролята си, правейки се на модерна дясна европейска партия.
  Бизнес крилото и политическото крило в ДПС, образно казано, представляват паралелната власт в България или модела #КОЙ. Премиер за сега е майката на ШИШИ, представляваща бизнес крилото, която прави всичко възможно да не се забелязва, но всъщност дърпа конците в държавата. Президент е разпределителят на порциите или проклятието на България, представляващ политическото крило, който уж се е оттеглил от играта. Моделът държи най-силната карта в тази игра - етническата. Онова нещо, наричано ТИКВА, се оказа най-успешният проект на политическият инженеринг на модела. Тиквата, лансирана от Любен Гоцев и дядото на ШИШИ, някой си Цоло Радев, бивше много влиятелно комунистическо величие, част от ДС екипа, създал ДПС, баща на маман на ШИШИ (известна в корпорацията Д (п) С с прякора МАДАМ), в комплект с още куп старци разбойници от ДС, които създадоха ДПС, изкараха на върха на държавното управление тиквата, представляващ публичната власт, взаимодействащ си ефективно с ШИШИ, представляващ паралелната власт или модела #КОЙ. Абревиатурата ДС не случайно е вплетена в ДПС, заслугата за което е на Любен Гоцев, от времето, когато ДС замисляше оцеляването си, след като разбраха от перестройката на Горбачов, че социализъмът неизбежно си заминава. На корпорацията ДПС, създадена от ДС и беше даден най-силният коз, етническият, в покера, наречен преход. И ДС спечели играта. Любен Гоцев, който беше избора на КГБ, (мозъкът за прехода на всички страни от соцлагера) за България, като отговорник за дисциплинирането на прехода, създаде силовите инструменти или така наречените борчета/застрахователи и охранители в това число и ИПОН. Никой не можеше да развива каквато и да е подобна дейност, без да е част от схемите за прехода на ДС. Тези, които оцеляха, сложиха бели якички и продължиха бизнеса си. По оправните/послушните, станаха най-яките пипала на октопода, чиято глава не случайно се нарича Движение за Права и Свободи. Някои, които подцениха силата на октопода, се възнесоха към небето, решили, че е дошло време да прекратят отчитането си на шефа. В приемането на отчетите се изразяваше част от работата на Любен Гоцев през периода, известен като частният му бизнес - 92-ра 99-та г. Офисът му беше в Парк хотел Москва, за по-близо до руското посолство - нещо, свързано с друга част от бизнеса му, отразил се трайно върху "демократичния" преход на държавата. В същият хотел беше и офисът на Луканов. Инженерният екип на модела премахна първо Андрей Луканов, после и боса на Мултигруп, които бяха преценени в един момент като заплаха за модела. Единият беше решил, че ще издава четата като отмъщение, че му е отнето правото да кара влака, а другият, решил, че той ще кара влака и инженерите да си гледат работата. Да, ама не. Бяха премахнати и много други, на които беше дадено правото да участват в модела, при поставени условия, но заиграха собствена игра. Постепенно част от бизнес крилото се срастна с италианската мафия, поради съвместни бизнес отношения още от времето на социализма, по линия на външното разузнаване и крадене на ембаргови стоки и технологии. Някой си Петьо Еврото е в техните схеми. От тях всички ги е страх. Включително и проклятието на България. Трайно са навлезли в службите. Гарантираха властта си за дълго време напред, като постепенно поставиха под техен контрол съд, следствие, прокуратура и медии и преформатираха пирамидата на държавното управление, така, че поставиха на върха прокуратурата начело с техният избраник - оня с каскета. Всичко това стана под привидно невиждащият поглед на Европа и ехидната усмивка на главният инженер от Москва. Защо привидно? Защото това, което не се купува с пари, се купува с много пари. По времето на Жан Виденов Русия искаше да придобие собственост върху нашата газопреносна мрежа и това не стана. Но сега това може да се случи. Което доказва, че в театъра играят съвместно ГЕРБ, ДПС, БСП, ПАТРИОТИ, ВОЛЯ и АТАКА.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK