Георги Мишев: Между нашите политици няма един, който да работи със словото

Георги Мишев

© Юлия Лазарова

Георги МишевЧестит ден първи на българската демокрация!". Тези думи принадлежат на Георги Мишев - писател и сценарист, първи председател на първата дисидентска група от 80-те години в България. От десетилетия той има запазено място в историята на българската литература и кино.


Днес, 3 ноември, сценаристът на класическите летни "Момчето си отива", "Преброяване на дивите зайци", "Вилна зона", "Самодивско хоро", "Не си отивай", "Матриархат", "Селянинът с колелото", "Дами канят" и др., навършва 85 години. През последните години издателство "Хермес" събра и издаде култовите му текстове. Последните му две книги са мемоарни - "Мир на кумирите ни" и "Мир на страха ни".


Предлагаме ви един импровизиран автопортрет на Георги Мишев по цитати от негови творби и интервюта:


Патриархат
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
"Още като юноша долових нарушеното природно равновесие дори в малкото селце, където бях се родил. Наскоро бе минала - като вълна цунами - червена армия и бе отнесла към града мъжете на селото. Край огнищата отново бяха останали самотните наши майки, баби, лели - клетите представителки на съвременния матриархат. От съчувствие към участта им написах по това време (1967 г.) едноименна книжка, като първа част на уравнението за въпросния дисбаланс. Във втората част трябваше да потърсим причините за злото, довело до сполетялата ни беда.
Но как да стане? Реалсоциализмът наричаше пещерен антикомунизъм и най-плахия опит да се говори истината. Трябваше да се дочака залезът му, да рухне Берлинската стена, за да се разбере, че бяхме живели в лъжа, в Марксовата утопия, която всъщност ни бе върнала в атавистични, пещерни времена..." - "Патриархат"


Дами канят
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
"Партизанлъкът, който е пуснал метастази в духовната област. Никога не е имало такъв пустинен литературен климат като сегашния. Появява се тук-там по някой свеж стрък - никой не го забелязва, не го коментира, анализира, оценява, пресява. Никога не е имало такъв дефицит на литературна критика като днес. Дори в епохата преди Освобождението, без съществуване на реална българска литература, вече е имало критици и критика върху всяко ново заглавие или нов автор.


Сега може да се видят истинските последици от комунистическото влияние върху нашите критици - оцелелите са напълно ялови, импотентни, с притъпени сетива, с енергии, стигащи само до създаване на критически клипове-рецензии, платени и панегирически." - в интервю за "Литернет" , 2009 г.


"Животът ни тече в блянове по нормално човешко общество, без кумири, попличности, вождове. Вожд на мегдана ни е Йоло Д.


А в душите ни берат душа трите природни опори: Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София (мъдростта).
Трийсет години след бедствието реалсоциализъм дочакахме "от всичко по малко".


Вместо модерна държава, изградихме неуютни селища, изоставихме плодородни полета, смерч отвея младите под чужди небеса. Страната е огромна канцелария за чиновническата класа, Обществото е в бара. Пием си коктейла пред барплота и с жест сочим чашата:
От същото! От същото! От всичко! И по много Ако може - "Мир на кумирите ни"


Дунав мост
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
"В пътепис отпреди век и половина пишеше за река Дунав от Видин до морето: "Най-живописният участък. Народът, който живее на този висок бряг, един ден ще бъде най-богатият в Европа". Това е имал предвид хан Аспарух, когато забил копие на същия бряг.


Така се получили разораните целини, китните селища с белите къщи, пълни с челяд. Широките дворове със стада. Магна силва булгарика, великата гора от Ком до Емине, (пълна) с дивеч и народни закрилници.


Реших да напиша книга за потомците на хана.


Но срещнах съпромат. (Съпротива на материала.) Гората се оказа изсечена от закрилниците (за валута). Вместо към три реколти, потомците бяха се устремили към три морета. И бяха загубили три войни. Утешаваха се на третата ракия. Вместо два-три тунела под Балкана, правеха бригадирски хаинбоази за танкове и бетеери. Накрая построиха два Дунав моста, за да се изниже половината население към четирите посоки на компаса. С еднопосочни билети.
Накрая се получи и книгата, не замислената, а друга.
Съжалявам - получи се книгата, която държите.
Сори! - Дунав мост." - "Дунав мост"


"Да не се сърдим, че ни класират все последни или първи по бедност, по нищета. Това е нашето положение и то се дължи и на това, че за 25 години ние не успяхме да излъчим кадърни политици, български истински държавници. Между нашите политици няма един публицист, няма един човек, който да работи със словото, с писмеността" - "Клуб Z", 2014 г.


"Надявахме се, че Кръчмарят все ще се яви някой ден да предяви сметката, че Историята последна ще си каже думата. Историята продължава да мълчи, защото се пише от победителите или от техните деца и внуци. Учебниците продължават да залъгват поколенията с фалшификати; издателствата, създадени с пари от червени куфарчета, поднасят книги ментета; факултетът по история произвежда нови историци, обучени от ченгета и от потомци на комунистическата номенклатура... Няма сметка, няма равносметка. Има вини, няма виновни." - "Мир на страха ни"


Вилна зона
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
"Това е един бавен роман, писан четири десетилетия.


Не всеки ден, естествено, не става дума за къртовски труд. Ръкописът приличаше повече на домова книга за обитателите на терен, съществуващ в кадастъра и заснет от сателит и хеликоптера на данъчните служби.
Връщах се в зоната през десет години по познатите места, като всеки зонален автор; връщах се от любопитство към промените в бита и душевността на стари познати и нови пришълци. Освен смяната на годишните времена, кой знае какви промени не се забелязваха. Духаха разни ветрове, отваряха се барични полета, антициклони и въздушни потоци, обитателите се снишаваха и изчакваха, според инструкциите за оцеляване, всичко да мине и отмине.


Вятърът на промените излезе лек зефир, който имаше силата само да развява знамената по мегданите и прането във вилния парцел. Продължават на софрата дебатите за лука в кюфтетата, за питиетата ментета и сръбската музика. Позаглъхна тревожното питане: "Ще ни събарят ли?", от времето на самозадоволяването. Никого не събарят, никого не преследват, никого не бесят. Когато всички са за бесене, никого не бесят, бе казал Стоян Михайловски преди век...


А ноу-хау в зоната все пак има: ловната дружинка, която идва редовно с мерцедеси и японски джипове, вече я наричат тиймбилдинг. - за "Вилна зона"


Мир на кумирите ни
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Мир на страха ни
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

"Аз се надявам, че все пак това принудително оставане вкъщи ще има и допълнителен ефект - поне някой да посегне да почете книга, да има време за размисъл и да се появи необходимостта от култура в нашето държание, да се усети известна цивилизованост. Голяма част от бедите, които ни сполетяват, са резултат от нашата некултурност към много неща.


И това го показват много слоеве, голяма неграмотност - не знаят да четат, нямат необходимост от книга и от разширяване на личния хоризонт. Тези неща са предмет на размисъл точно в такива домошарски моменти, когато можем да останем със себе си и със собствената си душа. Навремето Сократ е казал "Познай себе си". От там да вадим ценностите в живота." - пред БНР, 2020


"Живеем във време на самореклама и всеки тръби, че неговото е най-добро. Аз съм на 85 години, видял съм много от изминалия век и го разказвам в книгата си. Хората, които проявяват интерес към близкото минало и искат да видят едно тълкувание на това минало, със сигурност ще намерят нещо за себе си в "Мир на кумирите ни" - в интервю за издателство "Хермес"

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  Ама пък работят с бухалки. Буквално и преносно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3327 Неутрално

  Михаил Неделчев, Едвин Сугарев, Елка Константинова работеха със словото, но бяха слаби политици.
  Само това да е кусур на днешните.

  Еретик
 3. 3 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  "Между нашите политици няма един публицист, няма един човек, който да работи със словото, с писмеността"
  Ах, сладур, това е the understatement of the century!

  California Über Alles
 4. 4 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  Днешните работят с три до пет клишета.
  За тях това е словото!

 5. 5 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3291 Весело

  Андрей Слабаков добър ли е като евродепутат, че инак му вървеше словото. А Вежди Рашидов какво слово изнесе, кат' стана главен мултак...

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  ,,Страната ми с е е превърнала в една огромна канцелария на чиновническата класа"
  Точно определение на загиващата държава

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#2] от "Костадин Иванов":

  Не е само това. Не помня охулените от теб да са нарушавали Закони и да се обогатяват от политическата си дейост.
  Не ти се получава хуленето.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  Не е необходимо политиците ни да са интелектуалци!
  Жалкото е, че не са нито политици, нито държавници!!!

 9. 9 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#3] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Това е типичния оплаквачески сантимент на "художествената" соц-интелигенция. Трябват ни информирани за света и просветени хора, имащи куража и морала да вземат оптимални за ситуацията решения, съобразени с някаква по-дълбока философска теория за живота.

 10. 10 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Мир на страха ни и Мир на кумирите ни, са две много увлекателно написани книги.
  Георги Мишев, заедно със сладкодумния Георги Данаилов , лека му пръст, написаха много хубави неща за прехода .
  Да е жив и здрав Мишев.

 11. 11 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1971 Неутрално

  Най-правилен изказ има Местан.

 12. 12 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5556 Неутрално

  Боко работи със словото на къра, а не с академични подходи в министерски съвет

 13. 13 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  До коментар [#3] от "Pontif New Dnevnik SUCK":Това е типичния оплаквачески сантимент на "художествената" соц-интелигенция. Трябват ни информирани за света и просветени хора, имащи куража и морала да вземат оптимални за ситуацията решения, съобразени с някаква по-дълбока философска теория за живота.
  —цитат от коментар 9 на irobot


  Az коментирам само този негов цитат, който съм приложил. Да можеш да пишеш означава че можеш да правиш анализи и да ги излагаш в разбираема форма. Да можеш да говориш или да си оратор е част от това да бъдеш политик. Всики добри политици са и добри оратори.
  Аз напуснах работническия Рай - НРБ през далечната 1986г. До тогава не бях чувал истински оратор, защото тогава ни владееха бае Тодар с неговата шайка - Пеко, Въльо, Мако, Дако и Шмако и никой от тях не умееше да говори на ниво селски касиер, какво да кажем за "майстор на словото". За първи път разбрах какво е това да си оратор и да въздействаш на хората след като научих добре Английски и слушах речта на Мартин Лутър Кинг - Имам мечта. По това време имаше и един губернатор на Ню Йорк - Марио Куомо, който беше изключителен оратор. Има и други от учени, до политици или писатели. Не знам дали сега има някой в България който е оратор, независимо с каква професия е. Това нещо е талант и изкуство е май е загубена форма в Родината. Жалко.

  California Über Alles
 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#11] от "Мусаши":

  Все пак е завършил Българска филология преди 10.11.89-та.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#13] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  На колко годинки напусна Родината?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1965 Весело

  До коментар [#15] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ти май си един от ветераните на дневник, сигурно с мрънкането си си променил ситуацията към по добре сигурно няколкостотин пъти досега :))

  Поклон, пред геройте на родината и ветерана на дневник "КМЕТ В СЯНКА" :))

 17. 17 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  До коментар [#15] от "КМЕТ В СЯНКА":

  26

  California Über Alles
 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#17] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Тогава си забравил какъв оратор беше Пеко Таков. Имаше и други изявени владетели на словото.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#13] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Ораторството не е било приоритет защото системата е имала други тоталитарни методи за "убеждение" като НМ, трудови колективи, бригадирски и комсомолски движения и т.н.

  По-страшното е, че в широкото население няма изградена култура за водене на цивилизован и кохерентен спор. Масово се ползват "логически грешки" като аргументация – дали ще е ад-хоминем, ад-попули, "straw man's argument", "false dichotomy" и много други. Просто в културата ни има дълбоко заложен мистицизъм и ирационалност.

 20. 20 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 44 Весело

  Еми Бойкикиев ? Той е момче за всичко или
  извънпарламентарната опозиция не се брои ?

 21. 21 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  До коментар [#13] от "Pontif New Dnevnik SUCK":Ораторството не е било приоритет защото системата е имала други тоталитарни методи за "убеждение" като НМ, трудови колективи, бригадирски и комсомолски движения и т.н.По-страшното е, че в широкото население няма изградена култура за водене на цивилизован и кохерентен спор. Масово се ползват "логически грешки" като аргументация – дали ще е ад-хоминем, ад-попули, "straw man's argument", "false dichotomy" и много други. Просто в културата ни има дълбоко заложен мистицизъм и ирационалност.
  —цитат от коментар 19 на irobot


  Ха, ха ти отиде далече .... просто си представих всички крокодили от Политбюро докато четях поста ти. Аз не мисля че имаше дори и един който би разбрал за какво говориш. Аз за шастие бях в една компания с хора които много обичахме да спорим и да говорим ... с часове. Това до известна степен разви уменията ми да споря и да се изразявам, и понякога да използвам нечестни похвати. Но после ми се наложи да обърна на друг език и ми отне около 5, 6 години да стигна подобно ниво и да мога да убедя почти всеки във всичко. Тези неща се учат и се тренират. А тези които имат талант стават нещо изключително.
  Когато децата ми бяха в началните училища тук се изненадах че ги учат как се спори, какви са правилата, етика на спора. Имат часове по дебати. Освен това всеки път когато имат някакъв проект още от първи клас, част от оценката се дава и за презентация ... гадна чуждица - за представяне на проекта. В края на срока в класа има вечер когато всеки проект е изложен и до него стои ученика. Родителите минават и децата представят проекта си пред непознати родители на само пред класа си. Много е мило. Виждаш как са си научили казванката на изуст и се стараят. Това продължава през цялото им обучение. И има резултат. Повечето Американци с които съм работил могат да се изкажат правилно, могат да спорят без да използват псувни или клишета. Могат да откажат или да кажат Не на нещо без да обидят някой. По принцип Американците ще те заговорят навсякъде без да те познават и са готови да обсъждат дори и интимни неща надълги и нашироко. Нещо което 95% от Българите или Европейците не биха направили. Мисля че тези неща до голяма степен са част от културата им но и се учат и поощряват в училище.
  Разбира се има и Американци които са тъпи като гъзове и са прости точно колкото нашите хора. Но като цяло всеки който е завършил гимназия и не е полуидиот може да се изразява добре и да спори смислено.
  Учудвам се че дори срещам в този форум някой който да се интересува от такива неща!
  Понеже съм почти сигурен че знаеш езика, ето ти една от любимите ми речи на Др. Кинг. Има особен ритъм който е доста хипнотичен ... поне за мен. Ако не си я слушал, надявам се да ти хареса.
  https://www.youtube.com/watch?v=c2th10qbzBU

  California Über Alles
 22. 22 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3327 Весело

  До коментар [#4] от "Alexander97":

  "Днешните работят с три до пет клишета.
  За тях това е словото!"
  ===========
  Някои - да.
  Баце, Поразяващата уста, Маяма, Радан и още няколко непрекъснато произвеждат фундаментални лафове. Днес Каракачанов удари камбаната с македонското есперанто.

  Еретик
 23. 23 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2034 Весело

  "Между нашите политици няма един, който да работи със словото"

  Ми 'Гумени глави' какво да ги правиш.
  Но пък някои размахват юмручета.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 25. 25 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  Ако ще работят за да ни баламосват, по-добре да не са чак такива майстори.

 26. 26 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1885 Весело

  До коментар [#21] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  И на всичкото това... Тръмп се гласи за втори мандат. Доколкото схванах, той си води кампанията ( най-паче дискусиите с Брайдън) точно наопаки на това дето описваш, при това го докарва със сериозни шансове отново да докопа властта. Та в посока литература, дебатиране и политици-оратори, има и една друга особеност, че се говори на тълпа, а не индивидуално с всеки. Георги Мишев, допуска същата грешка като теб, очаква добрите писатели да са добри оратори и добри политици, а това са си три съвсем отделни неща. Все едно да очакваш да ти изработят нещо бързо, качествено и евтино.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Те и с главата не работят.

 28. 28 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  До коментар [#21] от "Pontif New Dnevnik SUCK":И на всичкото това... Тръмп се гласи за втори мандат. Доколкото схванах, той си води кампанията ( най-паче дискусиите с Брайдън) точно наопаки на това дето описваш, при това го докарва със сериозни шансове отново да докопа властта. Та в посока литература, дебатиране и политици-оратори, има и една друга особеност, че се говори на тълпа, а не индивидуално с всеки. Георги Мишев, допуска същата грешка като теб, очаква добрите писатели да са добри оратори и добри политици, а това са си три съвсем отделни неща. Все едно да очакваш да ти изработят нещо бързо, качествено и евтино.
  —цитат от коментар 26 на gost22


  Съгласен съм с тебе. Не всички политици са оратори и Тръмп не само че не е оратор но е и тъп и говори глупости. То затова и публиката му е такава. Да си видял някой с високо чело на неговите митинги?
  А това че може и да спечели е вярно и тъжно.

  California Über Alles
 29. 29 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3327 Неутрално

  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":

  "Не е само това. Не помня охулените от теб да са нарушавали Закони и да се обогатяват от политическата си дейост.
  Не ти се получава хуленето."
  ============
  Не е хулене., там ти си специалист.
  Бяха напреднали филолози, не беше необходимо да се цапат с политика.

  Еретик
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK