"Ето по какъв начин комунизмът създава новия гражданин"

Романът "Поразените" на Теодора Димова беше отличен с наградата "Перото".Романът "Поразените" на Теодора Димова беше отличен с наградата "Перото" в категория "Проза". Книгата, публикувана през 2019 г. от издателство "Сиела", беше удостоена и с приза "Роман на годината" на Националния дарителски фонд "13 века България". Миналата година Димова получи награда "Христо Г. Данов" за цялостен принос в книжовната култура.


"Поразените" връща читателя във времената след 9 септември 1944 г., кагото т.нар. Народен съд започва да упражнява революционен терор. Само за 4 месеца са издадени над 9 000 присъди, на смърт са осъдени 2730 души, а над 13 000 души получават доживотен затвор.


"Ние всички, родените преди 1989 г. и след нея, всички ние, които имаме нещо общо с България, сме поразени от тези събития така, както сме поразени от Чернобилската авария. Мащабът на пораженията тепърва започва да излиза наяве. Това е печално известно за всички ни. Но поразени ли са наистина "Поразените"? Това е въпросът, който ме тревожеше и утешаваше едновременно, докато пишех", казва за романа си Димова.
Предлагаме ви откъс от него, публикуван в "Портал Култура".


Из "Поразените" от Теодора Димова


Безименната опасност, от която тя отдавна се страхуваше, постепенно затягаше обръча си и изпиваше цвета от лицето ѝ, изопваше чертите ѝ, устните ѝ бяха непривично стиснати и събрани в нова, неустановена гримаса от гняв, презрение и страх. Тя избягваше да мисли дори за историите, които неволно чуваше, молеше се усилено вечер преди лягане, през деня четеше псалмите и казваше наум онези, които знаеше наизуст.


Тревогата в нея ежедневно се засилваше, но тя правеше всичко възможно да не я показва пред Никола и децата. Никола от своя страна се беше затворил в себе си, избягваше да обсъжда с Райна това, което ставаше около тях, като че ли се чувстваше лично отговорен и гузен, предпочиташе да го омаловажава и да го смята за нещо временно, след което всичко щеше да си тръгне постарому, да си дойде на мястото.


Вечер всички се събираха около масата, държаха се изкуствено непринудено, бяха подозрително спокойни. Теодор и Сия с интуитивната чувствителност на всички деца усещаха, че нищо вече не е както преди, но нито с баща си, нито с майка си, нито дори един с друг можеха да го споделят. Тревогата в семейството беше почти видима, почти физическа.


Един ден Никола се върна вкъщи много преди обяд, хвана Райна за ръката, отведе я в спалнята, за да е сигурен, че Кула няма да ги подслушва, и припряно започна да разказва, че при него рано сутринта дошла Еленка, жената на Стефан, художника на тяхното списание, който правеше илюстрации към повечето от текстовете.


Еленка треперела, доста объркано и несвързано му разказала, че предишния ден отвели Стефан от кафенето на "Цар Освободител", арестували го, той отказал да им се подчини, те го хванали под мишниците от двете му страни и започнали да го влачат пред изумените погледи на посетителите. Натъпкали го в някаква джипка. През цялото време докато го влачели,


Стефан викал: престъпници, родоотстъпници, продажници, въобще не заеквал, което учудило всички. Еленка казала още, че от сигурен източник знае, че Стефан е пребит и е в безсъзнание, като пихтия, целият в кръв и кръвоизливи в една килия в Дирекцията на милицията на Лъвов мост. Еленка търсела начин да го прехвърлят в болница, дали Никола познавал някой човек, който можел да им помогне?


Райна беше станала бяла като платно, докато слушаше разказа на Никола, докато си представяше какво преживява дребничката Еленка, фигурата ѝ беше крехка и изящна като от стъкло, Райна изпитваше възхищение, а понякога дори и мъничко завист към нея. Стефан беше висок, едър, красив мъж, много притеснителен, когато се развълнуваше, започваше да заеква, изчервяваше се и преставаше да говори. Тогава вадеше от джоба си блокчето и молива и започваше да рисува, като че ли по този начин щеше да доизкаже онова, което не успяваше да изрази с думи.


Поразените
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Рисуваше шаржови портрети или карикатури, рисунъкът му беше артистичен, излят на един дъх, с един замах. После оцветяваше в бледи тоналности тези портрети и те се превръщаха в самобитни картини, характерни и напълно неподражаеми. Беше правил самостоятелни изложби в Прага, Варшава и Рим, беше рисувал поети, писатели, артисти, беше се радвал на възторжена публика, почитателите му го смятаха за лицето на България пред артистичния свят.


И почти всяка години в Постоянната галерия на улица Аксаков Стефан правеше своя самостоятелна изложба. Всеки искаше да бъде нарисуван и да се сприятели с него, защото Стефан обикваше човека, когото рисуваше. Виждаше го в дълбочина, в перспектива, улавяше в него най-характерното и най-дълбинното едновременно, омесваше ги по свой магически начин, така че моделите му веднага се разпознаваха и разсмиваха на своя шарж. Иронията на Стефан беше гальовна, любвеобилна, милваща. Никола и Стефан взаимно се допълваха, свързваше ги не само списанието, но искрено и задушевно приятелство. Стефан беше влюбен в жена си Еленка, имаха само един син, Лъчезар, и въпреки безкрайните му артистични ангажименти, семейството му живееше в разбирателство и мир. И ти какво направи, Никола, попита го Райна още по-разтревожена.


Никола тозчас отишъл при Х., който сега бил някакъв началник именно в Дирекцията на милицията на Лъвов мост. Преди време Никола бил свидетелствал в съда в полза на Х., а именно, че той не се е занимавал с антидържавна дейност и не се знаело да е имал комунистически убеждения. Свидетелството на Никола му беше спестило осъдителна присъда от една или две години затвор.


Сега Никола без да се замисли, отишъл в Дирекцията на Лъвовия мост. На входа му поискали пропуск. Той казал, че няма, че спешно трябва да се види с Х. Портиерът му се обадил и казал - тук един човек на име Никола Тодоров, твърди, че е писател, че е ваш приятел, напира да говори с вас. Другарят Х. каза да се качвате, втори етаж, по стълбите вдясно.


Когато влязъл в кабинета му, Никола се спуснал към Х., разперил ръце за прегръдка, така, както винаги се поздравявали преди. Х. ловко избегнал сърдечната прегръдка и делово му подал ръка. Никола се смаял. Това като че ли не бил човекът, когото познавал.


Косата му била все така буйна и къдрава, като че ли напирала да се разлети на всички страни, но лицето му било подменено, било изгубило изражението си на интелигентност, мекота, любопитство към света. Сега лицето му било избледняло и изтъняло, с изопнати остри черти, зловещо под все същата буйна коса. Носел военна униформа, имал офицерски пагони, фуражка, бил избръснат, отслабнал, стегнат, с червена лентичка на ръката. Никола започнал веднага, без да увърта - ти знаеш, Илия, художника на нашето списание Стефан, Стефан Нешков, виждали сте се много пъти на вечери у дома. Да, сещам се, безизразно отвърнал Илия.


Жена му дойде при мен сутринта, арестували го, били го, смазали го, бил в безсъзнание, можеш ли да ми съдействаш да го прехвърлим в католическата болница, иначе ще умре от загуба на кръв. Изчакай ме за малко, отвърнал Илия и излязъл от стаята. Забавил се доста. Никола разгледал кабинета - огромен кабинет с кожени кресла, с персийски килим, с масивно бюро, с копринени тапети по стените, по които грозно личали следите от рамките на свалените картини. Сега гвоздеите стърчали враждебно и очаквали новите портрети на вождовете.


Сигурно е бил кабинет на някой от бившите заместници на началника на полицията, мислел си Никола. След около половин час Илия влязъл отново, държал в ръка папка, от която извадил един лист и започнал бавно и натъртено да чете: "Стефан Добринов Нешков от София, задържан в Централния затвор, бивш редовен сътрудник на дирекцията за националната пропаганда, илюстрирал множество свръхфашистки картички, давал карикатури във вестниците "Устрем" и "Народен вестник", илюстратор на множество книги, сътрудник на литературното списание "Кръг 19" и неговото обкръжение.


През 1940 година участвал в така наречената "културна" делегация в Германия. Всичко нарисувано от него е с крайно мерзко съдържание и илюстрациите будят ужас и отвращение". Никола го слушал с вдигнати вежди, вкаменен от чутото. Дълго мълчал, като че ли подбирал думите си. Нали ти знаеш, продумал най-сетне Никола, знаеш, свидетел си, че не е така, устата му била пресъхнала. Напротив! ясно и отчетливо произнесъл Илия, свидетел съм, че е точно така.


Илия извадил от папката две изрезки от вестник и ги тикнал пред лицето на Никола. Майката и бащата се хранят, а синът им е направил една дупчица във вратата и ги шпионира какво правят. И текстът отдолу какъв е? Забравил ли си? Текстът буквално гласи: Ето по какъв начин комунизмът създава новия гражданин, в душата на когото не остава нищо свято и скъпо, убива човешкото у човека


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (106)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 561 Весело

  Това изглежда ще е много умна и красива книга. Браво! :)
  И да! Комунизмът и съветската заплаха трябва да се борят до победен край!!!

  Бог да благослови Америка за България!
 2. 2 Профил на olga_kokoshkina
  olga_kokoshkina
  Рейтинг: 550 Неутрално

  За 45 години, комунистическата диктатура успя да разруши България така както Османската империя не е успяла за 500 години.

 3. 3 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 744 Неутрално

  ТЪжна итина ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Уважение за Теодора Димова и за романа и, който разказва за анти човешката същност на комунизма!!!

 5. 5 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  И за всичките тези престъпления,
  няма наказани или поне извинения!

 6. 6 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  Малко нелепо, да пишеш за "джипки" през 1944?! Как да вярваш на останалото?
  И да оплюваш времената, когато баща ти е бил известен писател и председател на Съюза на българските писатели.
  Ако не беше той, никой нямаше да я издава.

 7. 7 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3559 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Резултатът е еднакво или по-важен от начина...

  Комунизмът е паразитна идеология и практика
  "омайна".

  Комунизмът не дава, не създава, а взема и получава.
  Max съзидателно достижение на комунизма е:
  крепостен пейзан.

  Сори за откровението

  "Ето по какъв начин комунизмът създава
  новия гражданин"

 8. 8 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4151 Неутрално

  До коментар [#6] от "Dimiter Monev":

  Джип е поръчан от военните и пуснат производство 1940. Известен а като "Уилис, Джип, или G503. Произведени са над 600,000 и са масово превозно средство за военните от Алианса 1941-1944 , аа 50,000 са дадени на СССР по ленд лийза.

 9. 9 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Да, доста ми мяза на "демократичния народен съд", уволняват те от работа, понеже жена ти е пуснала снимка как хора, с "политкоректния" цвят на кожата, обират магазини, докато "протестират" за "равенство и свободи" ..... и накрая виновен си ти .....

 10. 10 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  До коментар [#9] от "Alex Ivanov":

  В тази връзка, само една справка - наркоманът от НБА, чернокожият Джей Ар Смит, в Инстаграм обиди хора на цвят на кожата /шибана бели момчета/, без да му пука .... той също играе в Калифорния. Но последствия имаше точно ..... нулеви.

  Коментар няма да правя, сами сравнете случая на Александар Катай и този ....

 11. 11 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  До коментар [#6] от "Dimiter Monev":Джип е поръчан от военните и пуснат производство 1940. Известен а като "Уилис, Джип, или G503. Произведени са над 600,000 и са масово превозно средство за военните от Алианса 1941-1944 , аа 50,000 са дадени на СССР по ленд лийза.
  —цитат от коментар 8 на daskal1


  Така е, но едва ли писателката знае това и има това впредвид. Писала е просто "джипка", както популярно се наричат SUV от 90-те години насам.
  Ерда ли руснаците са ни дали тогава от тези автомобили. :)
  Реално моделът е на Уилис, Форд го произвеждат също по лиценз. Войниците на фронта започват да го наричат разговорно Jeep. Това име обаче производителят го патентова по-късно, след 1950.

 12. 12 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Трудно се чете. Твърде много думи. Който иска да каже нещо и да бъде разбран, е по-лаконичен.
  Няма да я прочета, защото смятам, че няма да ме обогати.

 13. 13 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  каквити и гадости да пишат за соца - беше по-хубаво от сега !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 14. 14 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  На кой му пука за комунизъма? ... освен на некадърни наследници на старото добрутро, дето змират от завист към третото или четвърто поколение (също толкова некадърни, предполагам) наследници на тия дет са уредили след преврата на времето.

  Тъй като ваденето на нож на умряло куче е безсмислица, туй нящо изглежда да е грантаджийска работа. Както и да е — приятно четене на наследниците!

  Колко й е тиража на книгата? ... да оценим броя на оцелелите грамотни наследници, не за друго.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 15. 15 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1269 Любопитно

  До коментар [#4] от "selqnin":

  Чел сте го вече романа или само по лозунги то типа „комунизмът е вреден за вашето здраве“ съдите? Ще ми е любопитно някой прочел го да каже с какво отличава от примерно „По следите на безследно изчезналите“.

 16. 16 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 827 Неутрално

  До коментар [#14] от "Gretel":

  На кой му пука за комунизъма? ...
  —цитат от коментар 14 на Gretel


  На всеки, който е загрижен за бъдещето на децата ни.

  ПП. Чак когато бъде осъден на нов Нюрнбергски процес, чак тогава ще може да се поотпусне и поуспокои човек. За малко. Защото комунизмът е като онкологично заболяване, възможно е да се възобнови по всяко време с фатални последици.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 17. 17 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  До коментар [#16] от "simval":

  “ който е загрижен за бъдещето на децата ни.”
  ——
  Да, бе вярно, забраих, че призракъ броди из Авропа. Сигурен ли сте, че броди в Авропата, а не само из главата Ви? И ко сега? ... обещавате ли да си купите книжлето или ша са борите за бъдещето на децата на кяр?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 18. 18 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4151 Неутрално

  До коментар [#11] от "Dimiter Monev":

  Възможно. От американска страна войската ползва фонетичното "джи-пи" за GP, оттам джийп" тъй като най-масовият модел е Ford GP (G- за държавна поръчка, P - за 80 инча разстояние между предната и задната ос като заводска номенклатура на Форд).
  В крайна сметка не моисля че това е съществено за книгата. От другя страна, не мога да имам мнение без да съм я чел.

 19. 19 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Децата на тези, които бяха на комунистическата хранилка, са най-старателни в оплюването му. Защо ли?

 20. 20 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 827 Неутрално

  До коментар [#17] от "Gretel":

  До коментар [#16] от "simval":“ който е загрижен за бъдещето на децата ни.”——Да, бе вярно, забраих, че призракъ броди из Авропа...
  —цитат от коментар 17 на Gretel


  Да, сигурен съм, че броди. И не само из Европа.
  Само че не призрак, а съвсем действителен вампир. Бил е призрак в 19 век, днес е вампирясал след като уж го погребахме.
  А за това, че си забравил - не се безпокой. Той сам ще те намери и ще ти напомни със сила, пропорционална на твоята подигравка.
  Аз не зареждам в Лукойл.
 21. 21 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Поредния " моден", нескопосан примитив .

 22. 22 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Добре е да се помни миналото, но предизвикателствата днес са съвсем различни. Ако трябва да се опълчваме на тоталитаризма, по добре да гледаме какво става пред очите ни, от къде се задава тоталитаризма днес. Поляците и унгарците, а дори и източни германците, които имат много по трагична следвоенна история, го виждат много по ясно.

 23. 23 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Най- тъжното е, че и до ден днешен тази чума съществува под различните си форми, и доказателство за простотията и мазохизма на масите беше последните избори в САЩ...
  (Излишно е да се споменава, че както винаги изборите бяха спечелени с измама, а доказателствата са в над 10,000 видеоклипа и към 450 свидетели, които тепърва армията елитни адвокати начело с Р. Джулиани ще представят пред Върховния съд).

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 24. 24 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2816 Неутрално

  "Комунизмът" унищожавал България 45 години, продължава 30 демократични години да храни .... таланти

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 25. 25 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  Поръчах книгата. Много добре си спомням. За един политически виц се отиваше в затвора. Имаше отрядници, които вечер вървяха и подслушваха дори и разговорите на децата.
  Учудвам се. че тази книга се представя тук.

  The best way to predict the future is to invent it.
 26. 26 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  Най- тъжното е, че и до ден днешен тази чума съществува под различните си форми, и доказателство за простотията и мазохизма на масите беше последните избори в САЩ...(Излишно е да се споменава, че както винаги изборите бяха спечелени с измама, а доказателствата са в над 10,000 видеоклипа и към 450 свидетели, които тепърва армията елитни адвокати начело с Р. Джулиани ще представят пред Върховния съд).
  —цитат от коментар 23 на venci4


  ++++
  Джулиани вчера ги разби в Пенсилвания. Естествено тук няма да прочетем нито ред за това.

  The best way to predict the future is to invent it.
 27. 27 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2965 Неутрално

  Децата на тези, които бяха на комунистическата хранилка, са най-старателни в оплюването му. Защо ли?
  —цитат от коментар 19 на canuck99  До коментар [#19] от "canuck99":

  Защото те също бяха потиснати. Как мислиш,дали децата на комунистическата номенклатура и самата тя в Северна Корея са чувстват свободни покрай Вожда Ким-3?

 28. 28 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3680 Неутрално

  До коментар [#23] от "venci4":
  " както винаги изборите бяха спечелени с измама, а доказателствата са в над 10,000 видеоклипа и към 450 свидетели, които тепърва армията елитни адвокати начело с Р. Джулиани ще представят пред Върховния съд)."

  Като се представят във Върховния съд доказателствата за фалшификация на изборите, има ли той конституционно право да отмени изборите в определини щати? В американската история май такъв прецедент няма.

 29. 29 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#28] от "tacheaux":

  Върховният съд стои над всяка друга инстанция и е твърде възможно да създаде прецедент тъй като такава масова фалшификация на избори до сега не е имало в историята на САЩ.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 30. 30 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Иронията е, че съвременните "либерали" (никакви либерали не са), които казват че са антикомунисти, правят същото като комунистите - авторитарни са и в икономически план са леви.

  "Регулирането на словото е опасна идея, която не е съвместима с принципите на свободното общество." - Рон Пол
 31. 31 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3680 Неутрално

  Децата на тези, които бяха на комунистическата хранилка, са най-старателни в оплюването му. Защо ли?
  —цитат от коментар 19 на canuck99


  Нейният баща остава най-добрия писател романист в България. Комунистическите власти го накараха да преработи своя роман "Тютюн" в прокомунистически дух. Така , че този роман има две авторски редакции. Едната е истинската оргиналната , а другата преработена под натиск. В световната литературна история не ми е известен друг такъв случай един автор да напише две версии на един роман.
  Димитър Димов беше ветеринарен лекар и до края на живота си се занимаваше със своята професия. Пишел е романи в свободното си време.
  Димитър Димов в никакъв случай не може да се каже , че е бил на комунистическа хранилка. Комунистите нямаха доверие в него като писател , който ще се придържа към литературния стил на така наречения "социалистическия реализъм" , възхваляващ строителството на социализма. За да го спрат да пише , при многобройните му научни ангажименти в областта на неговата професия като ветеринарен лекар, те го натовариха с допълнителна работа като го направиха председател на съюза на българските писатели. Не можа да издържи на напрежението на свръх натоварване в различни ангажименти и почина внезапно като получи удар. Беше започнал да пише нов роман и началото беше много обещаващо , но той така остана недовършен.

 32. 32 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3680 Неутрално

  До коментар [#28] от "tacheaux":Върховният съд стои над всяка друга инстанция и е твърде възможно да създаде прецедент тъй като такава масова фалшификация на избори до сега не е имало в историята на САЩ.
  —цитат от коментар 29 на venci4


  Значи изборите в САЩ все още не са решени. Предстои решение на Върховния съд на САЩ. Ако той реши в определени ключови щати повторни избори, те могат да обърнат крайния резултат. Не се ли прибързва обявяването на новоизбрания президент преди решението на Върховния съд?

 33. 33 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 653 Неутрално

  До коментар [#11] от "Dimiter Monev":

  Пишеш глупости. По онова време точно съветския военен автомобил УАЗ 4х4 се наричаше популярно "джипка". Даже в песента "Джипси, Джипси Белене..." се пееше ".. С джипката на МеВеРе много е добре..". Писателката е много права, като не знаеш, не се заяждай.

 34. 34 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 653 Неутрално

  До коментар [#11] от "Dimiter Monev":

  Пишеш глупости. По онова време точно съветския военен автомобил УАЗ 4х4 се наричаше популярно "джипка". Даже в песента "Джипси, Джипси Белене..." се пееше ".. С джипката на МеВеРе много е добре..". Писателката е много права, като не знаеш, не се заяждай.

 35. 35 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Награда "Перото"? Разбираме, че дори словесните чикии на Георги Господинов не са имали сили да изплуват отгоре, удавени в тези мазнинки.

 36. 36 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2579 Неутрално

  До коментар [#6] от "Dimiter Monev":

  кое му е нелепото?

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 37. 37 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2579 Неутрално

  https://en.wikipedia.org/wiki/Willys_MB

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 38. 38 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2579 Неутрално

  Цитат от линка по-горе:
  "Large numbers of jeeps were provided to U.S. allies, including Russia at the time – aside from large amounts of 1​1⁄2- and 2​1⁄2-ton trucks, some 50,000 jeeps and 25,000 ​3⁄4-tons were provided to Russia during WWII – more than Nazi Germany's combined total production of their Volkswagen vehicles, the Kübelwagen and the Schwimmwagen."

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 39. 39 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  До коментар [#28] от "tacheaux":Върховният съд стои над всяка друга инстанция и е твърде възможно да създаде прецедент тъй като такава масова фалшификация на избори до сега не е имало в историята на САЩ.
  —цитат от коментар 29 на venci4


  Не само. Има и приоми използвани от комунистическите тайни служби. Помните ли, че през 1990 комунистите разпращаха бюлетини по пощата? Да вземеш бюлетината и да отидеш да гласуваш с нея. Е в САЩ на тези избори нямаше нужда изобщо да ходиш до урните....
  От това гласуване по пощата ще излезе огромен скандал и ще им много осъдени за държавна измяна.

  The best way to predict the future is to invent it.
 40. 40 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2579 Неутрално

  До коментар [#30] от "Дисидент в ЕССР":

  много се радвам, че има хора като вас да ми обяснят какъв съм и какво мисля.
  Подпис - ляводесене либералфашист

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 41. 41 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  Децата на тези, които бяха на комунистическата хранилка, са най-старателни в оплюването му. Защо ли?
  —цитат от коментар 19 на canuck99


  Изпълняват новите партийни повели.

 42. 42 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  Еленка казала още, че от сигурен източник знае, че Стефан е пребит и е в безсъзнание, като пихтия, целият в кръв и кръвоизливи в една килия в Дирекцията на милицията на Лъвов мост.
  =========================================================
  Аз пък от сигурен източник знам че като Дирекция на полицита е давала 50 хиляди лева за отрязана партизанска глава или 10 хиляди лева за "заловен и предаден" евреин после някой ще потърси възмездие от тези, които дават такива "заповеди".

  Свободата, Санчо...
 43. 43 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  До коментар [#11] от "Dimiter Monev":Пишеш глупости. По онова време точно съветския военен автомобил УАЗ 4х4 се наричаше популярно "джипка". Даже в песента "Джипси, Джипси Белене..." се пееше ".. С джипката на МеВеРе много е добре..". Писателката е много права, като не знаеш, не се заяждай.
  —цитат от коментар 34 на marker


  Съжалявам, ама Ви е неточна информацията. 40-те години УАЗ произвежда камиони ГАЗ. Собствени разработки има от 1958, като джипката, която цитирате, е модел 1972. А песента е след 1990. Иначе тези автомобили се наричаха тогава уазки. Джипки е термин в България след 1990. Това, че го ползват в художествени произведения (романи, песни), не значи, че е исторически вярно. По-скоро обратното.

 44. 44 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 164 Неутрално

  Не мога да разбера това за комунизма - наистина след войната е имало терор, но във Франция са режели коси на компаньонките на фашистите, навсякъде е имало отмъщение - Югославия има 1 милион жертви и повечето цивилни, нормално е да има.

  По наше време - 80-те години имаше тормоз - демонстрации и манифестации, да, прогнила система изцяло, корупция и дефицит, но голямо значение имаше и Студената война.

  Впрочем на никой не му се връща комунизма, но не искаме и капитализъм.

 45. 45 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  [quote#31:"tacheaux"][/quote]

  До смъртта си Димитър Димов беше председател на Съюза на писателите.
  Това ли е "липса на доверие" от властите?
  Може би председателита на всички организации тогава ги назначаваха поради липса на доверие?

 46. 46 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  Спрях на първото изречение, буквално.
  Не може да пишеш документалистика и да започваш с дълги безцелни описания като в любовен роман. Глаголи, глаголи и съществителни искам да виждам! Кой какво прави искам да знам!

  В Русия съм! В Русия съм!
 47. 47 Профил на jlb02632781
  jlb02632781
  Рейтинг: 90 Неутрално

  До коментар [#31] от "tacheaux":

  В световната литература преработват герои и заглавия на настолни книги, тва забелязал ли си? Бати кривите хора сте.

 48. 48 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  [quote#31:"tacheaux"]
  —цитат от коментар 45 на Dimiter Monev
  До смъртта си Димитър Димов беше председател на Съюза на писателите.[/quote]
  И преподавател - професор в Аграрния Университет "Георги Димитров".

  Свободата, Санчо...
 49. 49 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  До коментар [#6] от "Dimiter Monev":кое му е нелепото?
  —цитат от коментар 36 на GMO VACCINES CHEMICALS


  Информацията Ви е вярна. Но какво е нелепото съм обяснил в пост 11. С допълнения и в някои други. Като цяло, нито го е имало този модел тогава, нито се е използвал този термин. Авторката пише роман за 40-те години, като използва езика и предметите след 90-те години. Насочен към читатели, които приемат всичко прочетено като историческа истина, без да могат да мислят, а не като роман.

 50. 50 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  [quote#48:"Bornagain"][/quote]

  Да, това потвърждава или отрича "липсата на доверие" от страна на властите?

 51. 51 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  Спрях на първото изречение, буквално.Не може да пишеш документалистика и да започваш с дълги безцелни описания като в любовен роман. Глаголи, глаголи и съществителни искам да виждам! Кой какво прави искам да знам!
  —цитат от коментар 46 на Веселин Дечев


  Че то си е роман. Много е далеч от документалистиката. Аз спрях при първата историческа неточност.

 52. 52 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 1502 Весело

  [quote#44:"ivan_lawyer"Впрочем на никой не му се връща комунизма, но не искаме и капитализъм.[/quote]

  Добре звучи! Но какво друго има?

 53. 53 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#15] от "Zippie":

  Чел съм И този роман и изключително много харесвам начина, по който пише!!!
  Имам горчив опит с комунизма - две поколения преди мен във фамилията и 23 години личен изключително неприятен опит !!!
  Други въпроси???

 54. 54 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 653 Неутрално  До коментар [#43] от "Dimiter Monev":


  Съжалявам, ама Ви е неточна информацията. 40-те години УАЗ произвежда камиони ГАЗ. Собствени разработки има от 1958, като джипката, която цитирате, е модел 1972. А песента е след 1990. Иначе тези автомобили се наричаха тогава уазки. Джипки е термин в България след 1990. Това, че го ползват в художествени произведения (романи, песни), не значи, че е исторически вярно. По-скоро обратното.
  —цитат от коментар 43 на Dimiter Monev

  За последен път пиша по темата, просто защото си натракал куп лъжи.
  1. По отношение на джипката. Какти и колегата ти писа, у нас под това популярно название познато съветското копие на американския военен автомобил. За разлика от голословните ти твърдения, прилагам факт: https://bg.wikipedia.org/wiki/ГАЗ-69
  В България милицията по време на соца беше оборудвана с такива автомобили. Може да го видиш и във филми от онова време. Толкова по този маловажен детайл от книгата.
  2. По въпроса за песента. Иво Инджев пише: "Помня от детството си една песничка :„ джипси, джипси Белене…” . А също и едно шантаво стихче: „Тошо маймуната скача по трибуната. Вика и крещи:дайте ми пари”. Общото между двете народни творения, както проумях доста по-късно, е, че са елемент от действителността от епохата на Тошо, когато едни „джипсита” ги заточваха в Белене като хулигани" (https://ivo.bg/2008/05/13/белене-се-разтресе-а-ние/ )
  Още един линк http://www.desant.net/show-news/33675
  там пише:"Лъжа е, че в страната ни не се знаеше за издевателствата през петдесетте години – дори и децата пееха „Джипси, джипси Белене, новият курорт...“

  И последно. Моите уважения към писателката и книгата.
  Защото, които не знае миналото, няма бъдеще.

 55. 55 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Теодора очевидно няма таланта на баща си и за това компенсира с политическа коректност galore. Тя е надлежно доказателство на твърдението, че природата си почива при следващото поколение на големите личности. Сестра й Сибила беше добър журналист международник (Работническо дело), нежна и чувствителна душа, промените я съсипаха психически, но остана вярна и не си обърна палачинката.
  Теодора просто е меркантилна, никакъв талант, а обикновено нагаждачество при това не особено добре изпълнено, защото не си е направила труда на изучи детайлно фактите и обстоятелствата, за които пише. Няма смисъл да цитирам глупостите й. Важното е, че те добре се премират и съответно осребряват.
  В историята ще остане баща й, а не тя!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 56. 56 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5393 Неутрално

  До коментар [#53] от "selqnin":

  Затова ли сега си фен на мутрите?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 57. 57 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Думите джипка, микробус и ван се появиха след 1990 г.
  Преди това бяха уазки и баркаси.

 58. 58 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5393 Неутрално

  До коментар [#57] от "nebido":

  И Ниса,Латвия

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 59. 59 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#58] от "КМЕТ В СЯНКА":

  На спирката чакахме рейса, а не автобуса..

 60. 60 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3103 Неутрално

  А спомняте ли си “Тютюн”?
  Прашните складове на “Никотияна”, където работниците вдишваха по 12 часа на ден прахоляк, който се стелеше като мъгла и пълнеше дробовете им безпощадно.

  Любовта ще спаси света!!!
 61. 61 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3103 Неутрално

  Димитър Димов, “Тютюн”:
  “Значи животът беше нищожен миг, слаба искрица между мрака на раждането и смъртта.Но тогава защо го бяха осакатили нравствено? Коя тъмна сила,кой мрачен жребий беше направил Борис тъй безмерно алчен и жаден за власт, Костов-толкова смешен молец на модата и Ирина-толкова студена развратница? Това бе “Никотиана”, която осакатяваше характери, смазваше достойнства, подкупваше съвести, убиваше хора и заличаваше всичко това с дивидентите на акциите си. И така “Никотиана” приличаше на смъртностна машина за печелене на пари, която унищожаваше хората.Тя убиваше не само работниците, но и господарите си.”

  Любовта ще спаси света!!!
 62. 62 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3680 Неутрално

  [quote#31:"tacheaux"]
  —цитат от коментар 45 на Dimiter Monev
  До смъртта си Димитър Димов беше председател на Съюза на писателите.Това ли е "липса на доверие" от властите?Може би председателита на всички организации тогава ги назначаваха поради липса на доверие?[/quote]

  Точно това е липса на доверие. Вместо да го освободят от всякакви ангажименти и да го оставят да прави само това , което може да прави с голямо литературно майсторство , а имено да пише, освен основната му работа като преподавател - професор в Аграрния Университет, натовареха го с допълнителна административна работа като председанел на Съюза на писателите, за да не му остава време да пише.

 63. 63 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3680 Неутрално

  А спомняте ли си “Тютюн”?Прашните складове на “Никотияна”, където работниците вдишваха по 12 часа на ден прахоляк, който се стелеше като мъгла и пълнеше дробовете им безпощадно.
  —цитат от коментар 60 на hope


  Цитираш преработения прокомунистически вариант на "Тютюн".

 64. 64 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3680 Неутрално

  До коментар [#31] от "tacheaux":В световната литература преработват герои и заглавия на настолни книги, тва забелязал ли си? Бати кривите хора сте.
  —цитат от коментар 47 на jlb02632781


  Дай примери.

 65. 65 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2168 Весело

  До коментар [#11] от "Dimiter Monev":

  "Писала е просто "джипка", както популярно се наричат SUV от 90-те години насам."

  Да де, ама за времето, за което е писала, популярното е било "уазка".

 66. 66 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2168 Весело

  До коментар [#60] от "hope":

  "А спомняте ли си “Тютюн”?"

  Ами романът е създаден в утвърждаване на новата "политическа класа", отричайки старата.
  "Същевременно министър-председателят Вълко Червенков се застъпва за автора, инициира публикации в подкрепа на романа и лично редактира редакционна статия в официоза „Работническо дело“, озаглавена „За романа 'Тютюн' и неговите злополучни критици“ (16 март 1952).Тя е последвана от наказания за най-активните критици, а авторът преработва книгата според указанията на Червенков, пригаждайки я още по-добре към схемата на т.нар. социалистически реализъм."
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Тютюн _(роман)

  Същото прави и дъщеря му, Теодора Димова, не без неговия майсторлък

 67. 67 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Малко нелепо, да пишеш за "джипки" през 1944?! Как да вярваш на останалото?И да оплюваш времената, когато баща ти е бил известен писател и председател на Съюза на българските писатели.Ако не беше той, никой нямаше да я издава.
  —цитат от коментар 6 на Dimiter Monev

  Илитерат, "джипки" е имало и преди да се родиш!
  Димитър Димов е гений, а ти си никому неизвестен хейтър!

 68. 68 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 389 Неутрално

  За 45 години, комунистическата диктатура успя да разруши България така както Османската империя не е успяла за 500 години.
  —цитат от коментар 2 на olga_kokoshkina


  А сега драги,всеки гледа да ти помогне,всичко цъфти,че и банани има. Само за 30г. Какъв усех!

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 69. 69 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 389 Неутрално

  До коментар [#11] от "Dimiter Monev":"Писала е просто "джипка", както популярно се наричат SUV от 90-те години насам."Да де, ама за времето, за което е писала, популярното е било "уазка".
  —цитат от коментар 65 на wanderer


  Винаги сме и казвали:Джипа,джипката...

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 70. 70 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  До коментар [#18] от "daskal1":

  "В крайна сметка не мосля че това е съществено за книгата."

  Ами съществено е, дори за художествен роман, както е съществено описанието на кабинета (кожени кресла, картини ... в кабинета на полицията, и преди, и сега).
  Не е без значение за правоверните комунисти и антикомунисти дали предците им са се возили на Хитлерови автомобили
  https://en.wikipedia.org/wiki/Opel_1.2_Liter
  или на Сталински, защото САЩисани по онова време в България е имало само ... бомби над София.
  Няма как иначе да се види гърча на правоверните:
  - едните искат Нюрнбергски процес, ама без да им пипат имотите, заграбени преди процеса;
  - другите искат почит на заграбването след процеса с лозунга "частната собственост е неприкосновена", нищо че родителите им направо са я отрекли.

 71. 71 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2168 Любопитно

  До коментар [#69] от "bzm":

  "Винаги сме и казвали:Джипа,джипката..."

  На кои "хитлерови" автомобили в периода 1942-1950 г. сте казвали "джипка"?
  Аз съм роден десетилетия по-късно и нямам никакъв спомен от предходното поколение да се е возило на "джипка". Имам спомен, че хвалипръцковците твърдяха, че са постигнали същото качество като американския JEEP. А най-наглите и най-прости говореха за "над световно ниво". Човек да си помисли, че гоним лунното ниво, ама от 1969 г. никой не е го достигнал това ниво.

 72. 72 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5393 Неутрално

  До коментар [#63] от "tacheaux":

  За силикозата чувал ли си?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 73. 73 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 827 Неутрално

  До коментар [#33] от "marker":
  До коментар [#54] от "marker":

  В песничката не се пееше "Джипси, джипси Белене ...", а "Джип след джип за Белене, новият "курорт" ..."
  И да, наистина по онова време - 50 и 60 -те години, като деца, на уличен език, викахме на съветските ГАЗ 69 "джипки". Без да осъзнаваме откъде се е появило това прозвище и без да имаме хал-хабер за истинския Jeep и за военните доставки по Заем-наема.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 74. 74 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5393 Неутрално

  До коментар [#64] от "tacheaux":

  Арчибалд Кронин чел ли си го ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 75. 75 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Даже и в този кратък откъс има находка: Чернобилската авария като символ на комунизма.

  Символ, казваш много повече, отколкото казват разните каменни изроди - Пловдивският "Альоша" или тези, дето са ги накачулили по МОЧА.

 76. 76 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3680 Неутрално

  До коментар [#63] от "tacheaux":За силикозата чувал ли си?
  —цитат от коментар 72 на КМЕТ В СЯНКА


  Чувал съм.
  А ти влизал ли си в рудник по социалистическо време? Щото аз съм влизал. За два часа престой под земята , докато отидем до забоя и се върнем на асансьора , като се качихме на повърхността и се погледнах в огледалото, не можах да се позная. Бях като негър. Лицето ми беше почерняло от черния прахоляк долу в рудниците. Този прахолях миньорите го дишат по 10 часа на смяна.

 77. 77 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5393 Неутрално

  До коментар [#75] от "gr52":

  А аварията във Фукушима на какво е символ другарю???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 78. 78 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3680 Неутрално

  До коментар [#64] от "tacheaux":Арчибалд Кронин чел ли си го ?
  —цитат от коментар 74 на КМЕТ В СЯНКА


  Чел съм го . И Агата Кристи съм чел. Нейните "Десетте малки негърчета" щели да ги преименуват на Десетте малки афроангличанчета, за да са в крак със съвременния неолиберализъм и политкоректност.
  Това одобряваш ли го?

 79. 79 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5393 Неутрално

  До коментар [#76] от "tacheaux":

  Слизал съм. Ти за кои минори говориш- тогава или сега, че малко ти е неясен изказът. Не разбрах за силикозата какво знаеш.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 80. 80 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#11] от "Dimiter Monev":"Писала е просто "джипка", както популярно се наричат SUV от 90-те години насам."Да де, ама за времето, за което е писала, популярното е било "уазка".
  —цитат от коментар 65 на wanderer


  Това не е вярно. "Джипки" им викахме по време на целия социдиотизъм. Противно на това, което пишеш, за "уазки" започна да се говори, когато вече знаехме, какво точно е JEEP.

 81. 81 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2579 Неутрално

  До коментар [#57] от "nebido":

  Джип си се ползваше ако не ме лъже паметта - всяка сутрин ротния ни почваше развода със "Стефанов на джипа" - т.е. личния шофьор на началника на поделение беше Стефанов. Който джип си беше УАЗ. Но на буса)(уазката) беше Георгиев - автомобила към кухнята и по съвместителност - на караулното.
  https://static.blitz.bg/documents/thumbnails/730/202003/1585029246-dasdas.jpg
  (сори за сайта)
  и беше нарицателно - уазка често се наричаше минибус, ако не му знаеш марката, но и тогава имаше специалисти дето ще те затапят, това не е Уазка, а е Ниса, как може да ги объркаш!
  Другите популярни бусчета бяха Ниса и Жук... като гледам снимкита, виждал съм Баркас тогава но това име въобще не ми е познато. Вероятно сме му викали уазка за ужас на някой познавач.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 82. 82 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5393 Неутрално

  До коментар [#79] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Миньори.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 83. 83 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 745 Неутрално
  До коментар [#53] от "selqnin":Затова ли сега си фен на мутрите?
  —цитат от коментар 56 на КМЕТ В СЯНКА


  За тези, дето ги създаде БКП, която сега се казва БСП ли става дума?

 84. 84 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3680 Неутрално

  До коментар [#76] от "tacheaux":Слизал съм. Ти за кои минори говориш- тогава или сега, че малко ти е неясен изказът. Не разбрах за силикозата какво знаеш.
  —цитат от коментар 79 на КМЕТ В СЯНКА


  Чети ме внимателно. Изришно съм отбелязал за миньорите по социалистическо време.
  За силикозата знам сигурно повече от теб.

 85. 85 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5393 Неутрално

  До коментар [#81] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Баркасът бе ГДР производство на база и с двигател Вартбург. Двутактов.
  Копиран от фашисткото DKW.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 86. 86 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2579 Неутрално

  До коментар [#71] от "wanderer":

  какви "хитлерови" става дума за след 1944...
  освен това оригиналните джипки са от преди 42 и са изпратени десетки хилияди на руснаците, Както и други камиони, марките на които сатават популярен жаргон сред военните. Които са ни окупирали 1944 и ни налагат и жаргона си...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 87. 87 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3680 Неутрално

  До коментар [#80] от "gr52":
  "Това не е вярно. "Джипки" им викахме по време на целия социдиотизъм. Противно на това, което пишеш, за "уазки" започна да се говори, когато вече знаехме, какво точно е JEEP."

  Потвърждавам. По време на комунистическото робство на тези коли им викахме "Джипки".

 88. 88 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2579 Неутрално

  До коментар [#85] от "КМЕТ В СЯНКА":

  видях какво е, казвам че да е имало в нашия край, не е бил популярен или вероято грешно е наричан уазка и той :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 89. 89 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2579 Неутрално

  аз все пак още нямам 50 :) може би е бил популярен преди ...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 90. 90 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3680 Неутрално

  До коментар [#75] от "gr52":А аварията във Фукушима на какво е символ другарю???
  —цитат от коментар 77 на КМЕТ В СЯНКА


  Аварията във Фукушима беше следствие на безпрецедентно природно бедствие.

 91. 91 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Съжалявам, ама Ви е неточна информацията. 40-те години УАЗ произвежда камиони ГАЗ. Собствени разработки има от 1958, като джипката, която цитирате, е модел 1972. А песента е след 1990. Иначе тези автомобили се наричаха тогава уазки. Джипки е термин в България след 1990. Това, че го ползват в художествени произведения (романи, песни), не значи, че е исторически вярно. По-скоро обратното.
  —цитат от коментар 43 на Dimiter Monev


  Джип, джип, джип Бееелене,
  пъъълен пансион!
  Три години бааачкане
  по новия закон!

  Джип, джип, джип, Бееелене,
  новия курорт!
  Три години бааачкане,
  никак не е гот!

  Мръсните и мъртвопияни алкохолици от кървавата разбойническо - селска "армия" са влизали в България с американски коли по ленд-лизинга, включително и с Willys MB, производство на JEEP, по-късно, след десетилетия неуспешни опити, изкопирани от руските свине. Но още при окупацията на България през 1944 г. думата "джип" трайно се утвърждава в говора на народа ни.

  Така че - глупости пишеш.

 92. 92 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#81] от "GMO VACCINES CHEMICALS":Баркасът бе ГДР производство на база и с двигател Вартбург. Двутактов.Копиран от фашисткото DKW.
  —цитат от коментар 85 на КМЕТ В СЯНКА


  Ми тя DDR си беше онзи съветски анклав, в който руските свине се бяха постарали да запазят немския фашизъм в автентичния му, комунистически вид, така че... за какво копиране говориш?

 93. 93 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#91] от "gr52":

  Що се отнася до песничката, аз съм я пял заедно с другите хулиганчета от Търголяс още преди да ме пратят да си доучвам в ТВУ, така че няма как да е от времето след 90-та.

 94. 94 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5393 Неутрално

  До коментар [#84] от "tacheaux":

  Щото Кронин е писал за другите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 95. 95 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5393 Неутрално

  До коментар [#90] от "tacheaux":

  Затова ли още НЕ Е ОВЛАДЯНА???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 96. 96 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5393 Неутрално

  До коментар [#93] от "gr52":

  В кое ТВУ беше?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 97. 97 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2168 Весело

  До коментар [#86] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  "са изпратени десетки хилияди на руснаците"

  Остава само да ме убедиш как 50-те хил. "джи-па" (General purpose, GP,), изпратени в СССР между 1941-август 1945 г. по Ленд-лийза https://en.wikipedia.org/wiki/Lend-Lease , са доставени на комунистическата милиция преди 10 февруари 1947 г. (Подписването на Парижкия договор - преди него сме във война със всички).
  Няма да е лошо да споменеш и за немската техника, доставена по търговския договор от 1932 г.
  https://abritvs.com/българската-външна-политика-през-30-те/
  Ясно е, че военната техника, изоставена собственост на нацистката армия, е "усвоена" от Червената армия. А останалата - ползвана от полицията и царската армия? Не е ли национализирана от "мандраджиите"?

 98. 98 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#33] от "marker":До коментар [#54] от "marker":В песничката не се пееше "Джипси, джипси Белене ...", а "Джип след джип за Белене, новият "курорт" ..."И да, наистина по онова време - 50 и 60 -те години, като деца, на уличен език, викахме на съветските ГАЗ 69 "джипки". Без да осъзнаваме откъде се е появило това прозвище и без да имаме хал-хабер за истинския Jeep и за военните доставки по Заем-наема.
  —цитат от коментар 73 на simval


  Иво Инджев е прекалено млад човек, софийско дете, предполагам; спомням си го как с едно друго хлапе - сега е "професор по културна антропология ", май Ивайло се казваше, бяха открили, че съществува такова нещо като семиотиката и щяха да стават семиотици. Та - малко знае той за фолклора, какъвто според официалното ми обучение по българска литература - състояло се преди освобождението на България от руско комунистическо робство, народът ни бил престанал да сътворява след навлизането в социализъма като първа фаза на комунистическата обществено-икономическа формация. (По това време гадовете от БКП, която сега се казва БСП ни работеха мозъците с периодизации на бъдещата човешка история.)

  Та - само като нишан:

  Ние бяхме тарикати,
  но ни хванаха сега,
  зааа да ринеме с лопати
  на Златна Панега пръстта!
  На Златна Панега пръстта!

  Тъм-ничарят е небръснат
  и из-глежда недоспал.
  Пооо очите му разбирам
  той майката си е ебал!
  Той майката си е ебал!

  По време на краткото ми съществуване между съвсем ранния соц и недозрялата демокрация, жаргоните се сменяха много пъти. И по тях, между другото, се разпознаваха поколенията. "Тарикат" като хитър, умен, ловък, коректен и достоен човек, т.е., като мошеник, масово се употребяваше в началото на 60-те. А "на Кавказе" думата винаги е означавала нещо съвсем друго - джихад.

 99. 99 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5393 Неутрално

  За ученолюбивите и тези които не знаят нищо за немските "джипове" през ВСВ. Има и съветски.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 100. 100 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5393 Неутрално

  До коментар [#99] от "КМЕТ В СЯНКА":

  https://bg.freekaamal.net/post/1543478/

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK