Учител предрича писателска кариера на Йордан Йовков заради домашно

140 години от рождението на класика на българската литература.Учителят по литература на Йордан Йовков в Първа мъжка гимназия в София предрича бляскавата му писателска кариера по Коледа през 1897 г.


Любопитната случка е разказана от най-задълбочения изследовател на писателя - Иван Сарандев, в книгата му "Йордан Йовков - жизнен и творчески път", издадена от академично издателство "Марин Дринов".


Днес, 9 ноември, се навършват 140 години от рождението на класика на българската литература.
Точно преди коледната ваканция учителят по литература Иван Грозев дава за домашно съчинение на тема "Обичаи при Бъдни вечер". Всеки ученик от пети клас (днешен девети) е длъжен да разкаже за обичаите в родния си край и дом. По това време повечето възпитаници на гимназията са от провинцията.


Йордан Йовков (1880-1937). Летопис на неговия живот и творчество - том 1
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Йордан Йовков (1880-1937). Летопис на неговия живот и творчество - том 2
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


В първия час след ваканцията Андрей Сарафов, моли учителя да накара Йовков да си прочете домашното. Стеснителният Йордан чете "Бъдни вечер в Котленския и Добруджанския край". Известно е, че той е роден в Жеравна, но баща му купува чифлик в Добруджа, където семейството по-късно се премества. Така че Йовков познава обичаите и в двата края. Ето какво разказва Сарафов:


"Помня, че започна с трапезата, отрупана с всички произведения на труда на българина; с традиционния ошав, колака, върху който гори свещ, кадилница с благоуханния тамян и прочие. После започна описанието за огнището с бъдника, над който клокочи менче с кървавица Всичко това бе така описано, с такива хубави, правдиви и точни слова, сякаш бяха нанизани бисерни зърна на една прекрасна и скъпа огърлица.


Представи ни Йордан цялата трапеза, заобиколена от цялото домочадие, начело с най-стария от тях, държащ кадилницата в ръка и след молитвата, прочетена от най-учения в семейството, да започне благословиите и благопожеланията за здраве и любов в семейството, за братска обич между синове и дъщери, между снахи и зетьове, между внуци и роднини... Благословии за конете в конюшните, за говедата в оборите, за овцете в кошарите, за кокошките и петлите в курниците, за пчелите, за бубите... Благословии за берекет в нивите, в градините, в лозята и бостаните; благословиите за милите пролетни гости - пойните птички, за щърка и лястовиците, за всичко, що е във връзка с бита на българина.


Старопланински легенди
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Той - Йовков - не забрави да опише и проклетиите към всички гадини, болести и природни стихии, които спохождат човека и добитъка, да се пръждосат през море, в пусти гори тилилейски! Йордан Йовков изказваше тези благословии с една жива простонародна реч, толкова правдива, искрена и с толкова наивна вяра за осъществяването им, че ние, съучениците, докато Йордан четеше, с умиление слушахме и често избухвахме с глас в смях.


А нашият преподавател, седнал на стола до катедрата, опрял лакти на нея, подпрял глава на ръце, с очи полупремрежени, унесено слуша разказа на Йордан Йовков."


Когато четенето на домашното приключва, учителят Иван Грозев казва: "Я дайте разказа си! Той заслужава да бъде прочетен и в другите класове. Драги ученици, вие имате в класа си бъдещия писател, който е надарен с тънка и дълбока наблюдателност и език с жива изразителност."


"От този момент Йовков сякаш порасна в очите на класа" - завършва разказа си Сарафов.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Yoda
  Yoda
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Затрогваща история. Пренесох се в 19 век.

 2. 2 Профил на Plamenss
  Plamenss
  Рейтинг: 1151 Весело
 3. 3 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Сещаме се къде

  "Той - Йовков - не забрави да опише и проклетиите към всички гадини,
  болести и природни стихии, които спохождат човека и добитъка,
  да се пръждосат през море,

  в пусти гори тилилейски!"

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  По това време в селата се раждаха и отрастваха писатели, художници. Сега никой не се ражда. Не само в България, но и целия западен свят. Толкова е тъжно. Да се надяваме, че до 20 тина години хората толкова ще се уморят от трафика, шума, мръсния въздух, блъсканицата, че мнозина ще се оттеглят в селата. Не само пенсионерите и богатите, но и младите с деца. С напредъка на АйТи и бързите връзки с големите градове, където са болници и пр., това не изглежда невъзможно.
  В забравеното от Бога село на бащата на жена ми в Тузлука вече се преместиха няколко норвежци. Дано да дойдат и млади норвежки, веднага отивам и аз.
  (Не казвайте на жена ми)
  Понякога сантименталността на Йовков е в малко повече, не е точно по моя вкус, но все пак е добър писател.

 6. 6 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Възможно е и точно тези насърчителни даскалски думи да са били ключов момент в живота на момчето, във възраст на кръстопът.
  Има хиляди деца, които не намират поощрение тогава, когато е нужно и похабяват дарбата си с времето без реализация, насочвайки се към неподходящи за тях дейности било поради грешни амбиции на родителите или поради калпави преподаватели.

 7. 7 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 674 Неутрално

  За мен, Йовков е писателят с най-прекрасния български език - чист, бистър, звънлив. Ромонещ като пролетен планински ручей.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 8. 8 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Ох, разплаках се от умиление. Такава затрогваща история! Хлип, хлип ...

  Само дето не се казва учителят единствено на Йовков ли е предрекъл писателско бъдеще или е имало и други ... и какво е станало с тях?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 9. 9 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 956 Неутрално

  До коментар [#4] от "Будител":

  “ Три коментАра ли бе, селяндури?”
  ——
  С моя 4... Дотука ти си единствен (самоидентифицирал се) представител на Града. Останалите, очевидни, заключения на основата на пост-а ти ще ги запазим за себе си. Ти си се знаеш

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 10. 10 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  Велик и неповторим , сякаш тогава образователната система може да създаде такъв велик писател ,а сега децата се осакатяват в мисленето още в началните курсове .

 11. 11 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 58 Неутрално

  "Я дайте разказа си! Той заслужава да бъде прочетен и в другите класове. Драги ученици, вие имате в класа си бъдещия писател, който е надарен с тънка и дълбока наблюдателност и език с жива изразителност......

  Хубава статия!
  Браво “Дневник”!

 12. 12 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 544 Неутрално
 13. 13 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Велик и неповторим , сякаш тогава образователната система може да създаде такъв велик писател ,а сега децата се осакатяват в мисленето още в началните курсове .
  —цитат от коментар 10 на edin drugii


  Нека не се заблуждаваме: не го е създала образователната система.
  Имал си е талант и системата му е позволила да се развие.
  Грехота ще е да се каже, че България не ражда таланти сега.
  Редовно обират медали на международни олимпиади по математика и информатика.
  Имаме кандидат за световен шампион по бокс при професионалистите.
  Имаме съосновател на най-предпочитаната от младите в света мобилна платформа за търговия на борсите.
  Имаме българска графична система за 3Д рендеринг ползвана в най-големите хитове на Холивуд.
  Мога да продължавам още дълго.
  Проблема е следния - българите намаляха.
  По цял свят сме пръснати вече една шепа нация.
  Таланти имаме разни, но не и талант да си оправиме държавата.
  Нещо, което май и Ботев и Алеко Константинов добре са описали.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 14. 14 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#6] от "Литекс се преименува на ЦСКА минус София":"Има хиляди деца, които не намират поощрение тогава, когато е нужно и похабяват дарбата си с времето без реализация, насочвайки се към неподходящи за тях дейности било поради грешни амбиции на родителите или поради калпави преподаватели."

  И не само това. Поради грешни амбиции и "семейни традиции" светът се напълни с посредствени писатели, художници, актьори, лекари, адвокати, политици и какво ли не - хора, чието призвание не е била професията на родителите им, нито т.н.
  престижни дейности.

 15. 15 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Не съм в течение, някой може ли да ми каже дали днешните деветокласници получават подобни задачи - да пишат свободни съчинения по тема или тяхното обучение се свежда до писането на а литературни анализи? Това бяха най-тягостните ми спомени от часовете по литература, да пиша "отговор на литературен въпрос". Но от друга страна сред най-скъпите ми спомени от основното училище бяха часовете по български и литература, когато учителката ни задаваше съчинение по картина или да си представим превръщането във филм на даден разказ и всички деца се надпреварваха с идеи.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Не съм в течение, някой може ли да ми каже дали днешните деветокласници получават подобни задачи - да пишат свободни съчинения по тема или тяхното обучение се свежда до писането на а литературни анализи? Това бяха най-тягостните ми спомени от часовете по литература, да пиша "отговор на литературен въпрос". Но от друга страна сред най-скъпите ми спомени от основното училище бяха часовете по български и литература, когато учителката ни задаваше съчинение по картина или да си представим превръщането във филм на даден разказ и всички деца се надпреварваха с идеи.
  —цитат от коментар 15 на princess_x


  И преди и сега това винаги ще зависи от конкретния учител и конкретното дете.

  Това, което е било интересно за Вас е било скучно за други и обратното.

  "Литературен анализ" е скучен начин за възрастни да се каже "тая книга ме изкефи защото...".

  Можеме да направиме детайлен литературен анализ на Стопаджията или Цвета на Магията без изобщо да знаем че това правим....

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 18. 18 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  Ех, Дневник
  И Вие да напишете нещо хубаво!
  Тези протести, тези подгонени олигарси, Ви изпиха мозъка!

  Машини прости, народ неук.
 19. 19 Профил на ocean
  ocean
  Рейтинг: 331 Неутрално

  Хубава статия! Браво на даскала!

 20. 20 Профил на Krassimir
  Krassimir
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Зад всеки развит талант стои един страхотен учител

 21. 21 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Най-българският писател ... изключителен майстор на разказа ... Ако някой ден ви дойдат в повече днешното търгашество, простащина и лакомия - прочетете вечерта някой разказ от "Песента на колелетата" или "Вечери в Антимовския хан" ... Онази България и онези българи ще ви направят по-добри - поне за ден.

 22. 22 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2558 Неутрално

  До коментар [#8] от "Gretel":

  Хахаха... Това си мислех и аз, но май не е много популярно да мислиш :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 23. 23 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2558 Неутрално

  До коментар [#5] от "Nedyalko Lazarov":

  И сега в градовете се раждат доста селяни :)
  Просто няма нужда от тях на село...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 24. 24 Профил на Лудият Мюмюн
  Лудият Мюмюн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ох, разплаках се от умиление. Такава затрогваща история! Хлип, хлип ... Само дето не се казва учителят единствено на Йовков ли е предрекъл писателско бъдеще или е имало и други ... и какво е станало с тях?
  —цитат от коментар 8 на Gretel


  Ако си беше мълчал(а) можеше да минеш за умен(а)!

  Да забраним исляма в ЕС!
 25. 25 Профил на Лудият Мюмюн
  Лудият Мюмюн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  „Жената, момче, е рай, жената е вечна мъка. Жената е рибя кост. Като ти заседне в гърлото, ще се задавиш.” – Из разказа „Албена”. Йордан Йовков

  Да забраним исляма в ЕС!
 26. 26 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  Историята е добра, може би една идея по-сантиментална за вкуса на част от нас.
  Но за да се изказвате за Йовков, особено критично, бих Ви препоръчал да прочетете повечко от него, след това и да помислите малко, че тогава да плюете.
  На селска тематика имаме два големи автора, Йовков и Елин Пелин.
  Вярно е че описват от два различни ъгъла селото, и в разместени във времето и географски живот и истории, но и двамата е редно да бъдат прочетени, поне от тези които имат претенцията да са с българско самосъзнание.
  Въобще ми се струва, че ако се състави един миниален набор от текстове и автори, с които човек да е запознат и след това да му се запише в личните документи, че има националност "българин", броя на нашите сънардниците изведнъж рязко ще намалее и причината няма да е демографската криза или емиграцията.

 27. 27 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  Йордан Йовков е безспорно един от великаните в българската литература. Песента на колелетата и романът Чифликът край границата са ми любимите му произведения.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 28. 28 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3174 Неутрално

  Благодаря на живия човек, работил и написал този текст и незнайно защо скрит зад "Дневник".
  Този детайл от живота на Йовков еважен за мен.
  В личен план някой ми подари първата книга в живота ми с твърди корици "Бялата лястовица", Йордан Йовков.
  Бях около 3-4ти клас, около 10 годишен.
  Вече четях с разбиране.
  Паркиран в някакво село-градче в гореща Тракия, близо до Жеравна - там скрита загадъчно в Балкана на високото.
  Аверите щурееха из прахоляка, рекички и блатата наоколо в равното а аз четях и препоричитах разказите му и се опитвах да ги разбера.
  И гледах Балкана, където там някъде беше живял този човек и описвал нещата които му са се случвали.
  Ако щете вярвайте, ама от Йовков дори разбрах, усетих, че има и живот отвъд Балкана - Добруджа.
  Все пак бях на 10г и то в онова време, когато не се пътуваше както сега.
  И си представях как Добруджа е нещо като нашенско - равно, с коне и прахоляк и миризма на слама. Много слама.
  Потвърждавам - Йордан Йовков има значително влияние да бъда такъв какъвто съм в момента.
  Препоръка:
  Подарявайте на децата си в ранна възраст добри книги с твърди корици.
  Да четат...

 29. 29 Профил на stoedin
  stoedin
  Рейтинг: 440 Неутрално

  По това време в селата се раждаха и отрастваха писатели, художници. Сега никой не се ражда. Не само в България, но и целия западен свят. Толкова е тъжно. Да се надяваме, че до 20 тина години хората толкова ще се уморят от трафика, шума, мръсния въздух, блъсканицата, че мнозина ще се оттеглят в селата. Не само пенсионерите и богатите, но и младите с деца. С напредъка на АйТи и бързите връзки с големите градове, където са болници и пр., това не изглежда невъзможно. В забравеното от Бога село на бащата на жена ми в Тузлука вече се преместиха няколко норвежци. Дано да дойдат и млади норвежки, веднага отивам и аз.(Не казвайте на жена ми)Понякога сантименталността на Йовков е в малко повече, не е точно по моя вкус, но все пак е добър писател.
  —цитат от коментар 5 на Nedyalko Lazarov


  Кое е селото в Тузлука, ако не е тайна? Моите родители все още живеят в с. Божица(Антоново). Да не се окажем роднини? :) Извинявам се за личния въпрос и няма да се сърдя, ако не отговорите. Лека вечер!

  Демократ за силна България
 30. 30 Профил на stoedin
  stoedin
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Относно историята за Йовков мога да потвърдя, че за някои ученици е очевидно колко талантливи са в определена област. Самия аз съм даскал и вече имам няколко бивши ученици които са реализирани като линости и професионалисти. За повечето от тях изобщо не съм изненадан, защото начина им на мислене, поведението и изразяването им подсказваха, че са замесени от специално тесто.

  Демократ за силна България
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK