Виктор Суворов описва как руснаците откраднаха атомната бомба от САЩ

Книгата на руския писател, разузнавач и дисидент "Свободен полет" излиза първо на български език.

© "Факел експрес"

Книгата на руския писател, разузнавач и дисидент "Свободен полет" излиза първо на български език.Свободен полет" - новата книга на руския разузнавач, писател и дисидент Виктор Суворов, излиза на български език. Това е и световната премиера на продължението на документалните произведения на Суворов "Аквариумът" (1997), "Основи на шпионажа" (2016) и "Спецназ" (1987, 2018), уточняват от издателство "Факел експрес".


Преводач от руски е Иван Тотоманов, а корицата е дело на Кирил Златков.


На фокус в "Свободен полет" е как Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Съветския съюз успява да проникне в американския ядрено-научен център Оук Ридж,"мъртвата зона" на проекта "Манхатън", и да получи секретните данни за обогатен уран, благодарение на което Съветският съюз разработва собствена атомна бомба. Това се случва през 40-те години на ХХ век, когато се разпалва с бясна скорост надпреварата за нов тип оръжие между САЩ, Великобритания, Германия и СССР.
"Невероятната история на един от най-големите военни разузнавачи на ХХ век, уверяват от "Факел експрес".


Виктор Суворов (вдясно) през 2002 г. в България.

© Надежда Чипева, Капитал

Виктор Суворов (вдясно) през 2002 г. в България.


Виктор Суворов (Владимир Богданович Резун) е роден на 20 април 1947 г. Единайсетгодишен постъпва в Калининското суворовско военно училище, а след завършването му - в Киевското общовойсково командно училище. През 1974 г. се дипломира във Военно-дипломатическата академия към Генералния щаб на съветската армия, непосредствено след което е изпратен в Женева - столицата на световния шпионаж, където в продължение на четири години работи в резидентурата на съветското Главно разузнавателно управление под прикритието на дипломат, акредитиран в ООН.


През 1978 г. поисква политическо убежище във Великобритания, за което Военната колегия на Върховния съд на СССР го осъжда задочно на смърт.


Суворов е световноизвестен писател, историк и военен аналитик, автор на повече от двайсет книги, сред които бестселърите "Ледоразбивачът", "Денят М", "Последната република", "Очищение", "Разгромът", "Самоубийство", "Сянката на победата", "Вземам си думите назад", "Тя се казваше Татяна", "Крахът", "Майката на дявола".


Носител е на множество висши държавни награди на различни страни, професор хонорис кауза на Варшавския университет, почетен член на Международната академия за наука, образование, индустрия и изкуства в Калифорния, която го удостоява със златен медал на името на Алберт Айнщайн "За изключителни заслуги", получил и "Специалната награда за цялостно творчество, ускорило демократичните процеси в Европа" на Съюза на журналистите в България "Подкрепа".


Из "Свободен полет" от Виктор Суворов


1


Нелегалният резидент на Разузнавателното управление на Генералния щаб на Червената армия майор Алексей Зубров, същият Beast, е извършил длъжностно престъпление.


Ако на това деяние се погледне със суровия взор на председателя на Военната колегия на Върховния съд, в Наказателния кодекс не се предвижда никакво друго наказание освен разстрел. Престъплението е налице: съзнателна дезинформация на върховното ръководство на страната.


Вярно, поради най-строгата секретност такива дела не се предават на Военната колегия на Върховния съд.
Не че това помага. В СССР могат да разстрелят когото си щат без следствие, без съд и присъда, и изобщо без причина и вина, така както е разстрелян предишният началник на Разузнавателното управление генерал-лейтенант от авиацията Иван Йосифович Проскуров.


Съветската власт отдавна е свикнала да разстрелва поданиците си по обвинения в едновременна работа за две, три, че и четири вражески разузнавания. А пък ако обвинението не е изсмукано от пръсти или от някъде другаде, ако престъплението не е измислено от някой изобретателен следовател, а си е съвсем реално, то виновникът неизбежно и неотвратимо ще си понесе наказанието. А в Разузнавателното управление на Генералния щаб на Червената армия просто не е предвидено наказание, по-малко от разстрел.


2


Звяра се опитва да представи съобщението, че едно министерство на САЩ незнайно защо предава на друго министерство на САЩ някакви количества сребро, за съвсем точна, добита по агентурен път информация за подготовка за провеждане на някакви научни изследвания за военни цели.


Такива неща не се прощават.


Той го знае. И сега с големите си сини очи спокойно го гледа самата Смърт.


Която не можеш да излъжеш.


- Виж какво, Зубров, аз съм само куриер. Но куриер с пълномощия за контрол. Нямам право да задавам въпроси за твоите източници на информация, ти нямаш право да ми съобщаваш каквото и да било за тях. Но мое право и мое задължение е да уточня всичко, което се отнася до самото съобщение, до съдържанието и смисъла му. Затова сега, гражданино Зубров, ти ще ми разкажеш не вълшебна приказка за стремежа на САЩ да създадат оръжие чудо, а само това, което ти е съобщил източникът ти.


- Източникът съобщи, че Министерството на финансите на САЩ предава на Военното министерство 41 тона сребро.


- И това е всичко?


- Това е всичко.


- Останалото си го измислил сам.


- Останалото го измислих сам.


- И от себе си добавяш, че среброто е предназначено за научни изследвания за някакви военни цели.


- Точно така.


- И принципно новият вид оръжие с небивала разрушителна мощ са само твои фантазии?


- Да, това го казвам аз.


- Нещо повече, ти се опитваш да представиш безумните си фантазии във вид на информация, получена от теб от секретни източници на информация.


- Да. И още веднъж да.


- Всеки от нас би искал лекичко да преувеличи постиженията си. Именно затова най-големият началник, знаеш за кого става дума, понякога въвежда между главните добиващи структури и обработващите структури един вид предпазител във вид на куриери на Специалния сектор на Централния комитет. За да не би вие, доблестните разузнавачи, да почнете да преувеличавате постиженията си и да лъжете по-малко за героичните си дела и победи.


- Да, аз преувеличавам значението и смисъла на полученото съобщение, добавям от себе си нещо, което не се съдържа в съобщението на агента. Правя го съзнателно, за да привлека внимание към тази изключително важна информация. И не крия от теб, че преувеличавам.


- Тоест се опитваш да ме направиш съучастничка в престъпление.


- За полза на делото...


- За полза на делото лъжеш.


- Малко. Но няма друг изход. Ако пратя шифровка за среброто, без да добавя нищо, съобщението ще се изгуби сред хиляди други. Разбери, тук се крие някаква тайна. Зад това сребро се крие нещо много важно. Войната придобива световни мащаби. Хитлер съкруши Франция и още десетина страни. Срещу Хитлер твърдо стои Британия. Рано или късно на страната на Британия ще се намесят Съединените щати.


- Няма защо да ми обясняваш всичко това. Накъде биеш?


- Ето накъде. Има два варианта. Първият: Военното министерство на САЩ получава много тонове сребро за някаква глупост. Образно казано, да го направи на лъжици, вилици, чинии и свещници. Помисли малко: нима в ситуация, в която Съединените щати всеки момент могат да влязат във Втората световна война, в ситуация, когато в САЩ се разгръща невиждано в световната история производство на въоръжение, военният министър на Щатите си няма друга работа, освен да поръча сребърни лъжици за армията?


- Защо не? Америка не е заплашена от нищо. Американците си харчат парите както си искат.


- Има още един момент. Защо Финансите се съгласяват на такива разходи? Кой им е наредил да се съгласят? И защо? Нито един политик няма да похарчи толкова сребро за глупости. Съперниците му ще го съсипят, ако разберат за толкова големи неоправдани разноски. Представяш ли си пресата да научи за подобно безобразие? Или Конгресът?! Така че първият вариант отпада: среброто не е отпуснато за глупости. И остава вторият вариант: отпуснато е за някакви много важни цели.


- Какво предлагаш?


- Предлагам да излъжем ръководството.


- Кое ръководство?


- Ръководството на военното разузнаване. Следователно и ръководството на нашата страна. Ако пратим съобщение, че във Вашингтон едно министерство предава сребро на друго министерство, никой в Москва няма да обърне внимание. А доказателство, че среброто ще бъде използвано за някакви сериозни военни цели, нямам.


- Чуй ме хубаво, Зубров. Не разбираш ли, че другарят Сталин вкарва куриерите си на най-важните линии на агентурната връзка именно за да изключи опитите да се излъже правителството? Разни хитреци се опитват да изкарат онова, което си фантазират, за истина. А ние ги разкриваме и ги убиваме.


- Ами убий ме. Няма да се съпротивлявам. Пък и нямам никакво оръжие, а ти явно имаш.- Да, имам.


- За да не те излагам на опасност, Еничарино, и за да не тръгне да те преследва тукашната полиция по подозрение в убийство, мога просто да скоча от балкона. До долу са двайсет етажа. Но имам едно условие: обещай, че ще предадеш съобщението във вида, който ти казах: в САЩ се води подготовка за работа по създаването на някакъв принципно нов вид оръжие. За което Военното министерство получава много сребро.


- Ти наистина ли си готов да умреш заради едно глупаво съобщение?


- Да, готов съм.


- За измама на ръководството на страната, при това по толкова важен въпрос, се полага смърт. Ти си я заработи честно. Ако ми наредят да те убия, ще те убия. Няма да си ми първият.


- Убий ме сега.


- Не. Няма да те убия днес. Но не си мисли да бягаш. Ако не се опиташ да бягаш, ти обещавам лека смърт. Ако опиташ - ще те намеря, та ако ще да си в Австралия или на Антарктида. Не чакай пощада - ще умреш в мъчения, дълги и страшни.


- Не мисля да бягам. Вярно, предлагам лъжа. Но не за лична изгода.


- Ще ти дам един съвет, Зубров. Не си струва да чакаш присъда за опита си да излъжеш другаря Сталин. От тази лоджия до земята са седемдесет метра, може би и повече. Аз сега си тръгвам, а ти скачай. Ще умреш бързо. Без мъчения.


3


Тя си тръгна.


Не хлопна вратата.


Не я хлопна само защото вратите в тази сграда не се отваряха като обикновените, а се изместваха настрани. Като на купетата във влак. В тази сграда това беше направено с цел вратите да не хлопат и да не се тряскат при течение и да не се изкъртват при ураган.


Тя си тръгна, без да докосне кристалната си чаша, без да опита виното.


А шишчетата изгоряха.


Докато той ѝ доказваше, че в случая заради висши цели трябва да се преувеличава и да се излъже ръководството на страната, шишчетата станаха на въглен от едната страна. А от другата си останаха сурови.
И ето го сам в огромната лоджия, все едно на широката палуба на океански лайнер.


Тя си тръгна и чак сега той осъзна пълния смисъл на случилото се. Езикът ни е най-злият ни враг. А казана дума не можеш я върна. Опитът да се излъже ръководството на Червената армия, да се излъже правителството и лично другарят Сталин беше престъпление, което не се прощава.


Пред Звяра беше имало три възможности.


Да не казва нищо за среброто на никого. Никой нямаше да разбере.


А можеше просто да съобщи за еди-колко си тона и за министерствата - и само толкова.


Но той не можеше да постъпи така. И сега момичето, същото Еничарина, беше длъжно да докладва, че е било в Хавана по повикване на нелегален резидент и се е срещнало с него. Нямаше право да крие нещо или да променя съдържанието на разговора им. Иначе щеше да е виновна за страшно злодеяние - опит за съзнателна измама на ръководството.


Непременно щеше да докладва всичко. Дума по дума. Паметта ѝ беше дяволски добра, както Звяра вече беше забелязал.


Ако доложеше - а тя нямаше защо да премълчава нещо, - тогава присъдата му беше сигурна. В Разузнавателното управление на Генералния щаб на Червената армия не си играят на дребно - издават само смъртни 200 присъди. И не се бавят с привеждането им в изпълнение.


В така създалата се ситуация Звяра имаше само два варианта на действие:
- да чака страшна смърт в килията за изтезания;


- или да скочи от седемдесет метра и да изпита истинския възторг на свободния полет.


4


Нека опитаме да се поставим на мястото на нелегалния куриер, който действа под агентурния псевдоним Еничарина.


По повикване на нелегалния резидент Beast куриерът пътува от Вашингтон през Маями до Хавана и обратно. За това трябва да докладва в Москва. Задължително и спешно. И ето защо. Да допуснем, че куриерът не докладва за срещата, а резидентът някога, може би след много години, разкаже на някого за тази среща или просто се изпусне. И тогава и двамата, и куриера, и резидента, ще ги извикат при големия началник и ще се почнат въпросите: а защо ние не знаем нищо за такава среща? Какво сте криели от нас? И защо? И какво друго сте се опитали да скриете от началниците си?


Такъв разпит не може да свърши с нищо добро.


Затова непременно трябва да докладва.


Въпросът е: какво да докладва?


Куриерът може да предаде в Москва съобщението, което е измислил резидентът Beast, и с това да сподели с него вината за преднамерената лъжа пред ръководството на Съветския съюз и Червената армия.


Или може да доложи, че резидентът Beast сам е измислил съобщението, че в Съединените щати се подготвя осъществяването на някакъв грандиозен план.


Ако съобщи, че резидентът съзнателно е решил да излъже ръководството, незабавно ще последва заповед за евакуация или дори ликвидиране на резидента.


И тази заповед ще е правилна! Всеки, който се опитва да излъже висшестоящото ръководство, трябва безпощадно да се унищожава. Та другите изобщо да не се опитват да го правят.


За опита да се въведе в заблуждение ръководството на страната няма как да не докладва в Москва.


Но какво ще стане, като докладва?


И още нещо неясно има в тази работа: защо му е на този глупак да си слага главата в торбата?


Той прави това, което се наказва със смърт.


И го знае.


И все пак го прави.


Защо?


5


Беше посъветвала нелегалния резидент на военното разузнаване в Хавана да приключи живота си в свободен полет от двайсет и първия етаж.


Не съжаляваше за съвета си.


Имаше два варианта.


Ако Звяра е слаб или глупав, да скача. Прав му... хм, полет.


Ако е умен, ако е убеден в правотата си, ако характерът му е на боец, ако заради делото е готов на смърт било мигновена, било дори в килиите за мъчения, то няма да свърши живота си със самоубийство. За него то е безсмислено.


По целия път от Хавана до Маями ругаеше наум нелегалния резидент, решил заради някакви си високи цели да излъже ръководството на страната и на Червената армия.А през целия път от Маями до Вашингтон ругаеше себе си - защо беше взела влака? Трябваше да лети със самолет.


6


В Америка живееше и действаше под името Стейси (фамилното ѝ име за жалост не ми е известно). За носителите на всички имена умни хора още в дълбоката древност са определили и щастливи за тях числа, и подходящи за тях цветове, дните на седмицата, които им носят успех, и метала, който им носи късмет.


В Русия металът за Анастасия е стоманата, която символизира решителност и твърдост. Но там е въпросът, че тя не беше никаква Анастейжа. Беше Стейси. А в Британия и в Щатите металът на Стейси е среброто.
Не стоманата, не медта, не калаят и не златото.


Тя не беше суеверна. Но съвпадението я смущаваше: онзи, който я беше пратил в Америка, онзи, който ѝ беше избрал името, под което тя щеше да живее и да действа, сякаш беше знаел - пътят ти е към среброто.
Ето го този предсказан и предназначен път - към 41 тона звънък луннобял метал.


Ами ако сталинската разузнавачка се реши на престъпление и съобщи на Сталин не само за огромното, направо безумно количество сребро, а добави и измислицата на нелегалния резидент в Хавана, че това сребро е предназначено за някакви много важни научни изследвания с военна цел?


7


След като прати шифровката по съответните канали, тя не сметна за нужно да съобщава на Звяра, че е изпълнила молбата му и е предала в Москва измислиците му точно във вида, в който бе искал.


Имаше си друга грижа: трябваше да съобщи, че нелегалният резидент е излъгал Сталин, най-горе.
Тоест на самия Сталин.


Трябваше да докладва, понеже разузнавачът няма право да крие нищо от ръководството си. Иначе ще спрат да му вярват.


Проблемът се усложняваше и от това, че и самата тя беше съучастничка в това престъпление. Нелегалният резидент нямаше никаква възможност да предаде съобщението. Той само го беше измислил, но го беше предала тя, Стейси. Тъкмо тя, нелегалният куриер Еничарина, беше излъгала Сталин по въпрос от извънредна държавна важност.


Затова трябваше възможно най-бързо по някакъв начин да отиде в Москва и да обясни всичко.


Тук имаше два варианта.


Спецназ
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Първият: допускаме, че в момента на появата ѝ в Кремъл, а пътят е дълъг, аналитиците от Разузнавателното управление са обсъдили въпроса, оценили са важността на съобщението и генерал-лейтенант Голиков е докладвал на Сталин. В този случай нелегалният куриер трябва само да си признае, че съобщението е било разширено и преувеличено, но само за да не се изгуби в купчините други секретни новини и за да може ръководството на страната да научи за него.


Вариант втори: да допуснем, че към момента на появата ѝ в Москва съобщението за среброто още не е стигнало до най-горе и на Сталин все още не му е докладвано. В този случай трябваше да отиде право при него, да разкаже, да докаже, да обясни.


Вярно, имаше и трети вариант: тя се появява в Москва и ѝ казват, че са изяснили въпроса и че среброто е предназначено за направата на лъжици, вилици и ножове за офицерските клубове на армията на САЩ.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Наследниците на златната орда са добри само в деструктивните усилия- кражби, насилие, агресия...!!!

 2. 2 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Невероятната история на един от най-големите военни разузнавачи на ХХ век,
  =========================================================
  На един от най-големите предатели на 20 век, лъжец при това.Ядрената бомба на СССР създадена по заповед на Сталин под личното наблюдение на Берия спаси Европа от съдбата на Япония - атомна бомбардировка от разбеснелите се каубои. Самият Резун трябва да целува ръцете на Курчатов че осигури ядрен чадър над Русия и следователно - над неговия собствен жалък живот.

  Свободата, Санчо...
 3. 3 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  Германия също е била доста напред, особено в производство на тежка вода. Кой от ъде е откраднал никога няма да разберем.

  Но е добре, че руснаците доста бързо след американците са имали бомбата, иначе Хирошима и Нагазаки нямаше да са единствените 2 места с хвърлени над тях атомни бомби! Особено Европа!

 4. 4 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  До коментар [#2] от "Bornagain":

  Курчатов ли беше възпитаник на ГУЛАГ, или Корольов?

 5. 5 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  В един документален филм за Сталин чух, че СССР са били наясно с работата по "новото голямо оръжие" още преди самият Труман да отиде на срещата в Потсдам. Явно съветските агенти са проникнали там много преди края на войната. На самата среща Труман намеква на Сталин, че се подготвя нещо голямо, но Сталин вече е знаел това. Малко след това Труман получава известие, че работата е свършена и бомбата е готова. Точно тази бомба е причината Труман е да е толкова уверен в преговорите със Сталин и Клемънс Атли, заместил на поста напусналия по средата вече бивш премиер Чърчил. Сталин е получил своето от преговорите, но не е посмял да си направи устата за повече и не е настоявал. Дали информацията за бомбата няма нещо общо? Поискал е допълнителен пай от Япония след това, но Труман не е бил на това мнение.

  СССР са откраднали почти всяка технология, която имат. Коли, оръжия, танкове, атомни бомби, всичко окрадено от немци, британци и американци.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 6. 6 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Искате истината?
  Четете Суворов!

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4011 Любопитно

  Истината се знае отдавна и е достъпна за широката публика:

  Триумфът на разузнавачите и учените

  Разузнавателните данни помогнали на съветските учени да спестят време. „От самото начало беше ясно, че много от техническите решения на американския прототип не са идеални – смята Костюков. – Дори в първоначален стадий съветските учени можеха да предложат по-добри решения и на заряда като цяло, и на отделни негови възли. Но ръководството на страната изискваше гарантирано и с минимални рискове да се създаде действаща бомба“.

  Костюков е на мнение, че решението да се използва вече реализираната в живота американска схема е било единствено правилното за онази нажежена обстановка. Конструкцията на РДС-1 била копие на американския „Дебеланко“, а балистичния корпус и електронното оборудване били съветска разработка.

  „Работата, която са свършили нашите учени през 40-е години, е била виртуозна, като се има предвид, с каква примитивна техника им се е наложило да работят – коментира за „Руски дневник“ Вадим Симоненко, заместник научен ръководител на Руския федерален ядрен център – Руския научно-изследователски институт по техническа физика (РФЯЦ – ВНИИТФ) „Забабахин“. – Тези изследвания отворили пътя към разбирането на явленията, които протичат при енергии с висока плътност. Такива например са термоядреният синтез, избухванията на нови и взривовете на свръхнови звезди, сблъсъкът на планети с малки космически тела.

  https://bg.rbth.com/history/2015/08/31/svetskata-atomna-bomba-66-godini-ot-denya-na-izpitaniyata_393521

 8. 8 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 570 Неутрално

  За дискредитиране на Суворов е изразходван огромен ресурс. От истината боли. Очень.

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 9. 9 Профил на DEDOVIA
  DEDOVIA
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Да имало е диктатура и преследване, ама ако се съберът всички "данни" от списвачи като този и разните му там журналя то ще се окаже че съветската диктатура е разстреляла 2-3 пъти населението на земята.

  русофобството и соросоизма са тежка психична диагноза
 10. 10 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 598 Неутрално
 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4011 Неутрално

  Самите руснаци не крият как се сдобиват с чертежите на американската атомна бомба:


  През септември 1942 г. ръководството на СССР санкционирало създаването на специална лаборатория, занимаваща се с ядрената проблематика. Именно от нея започва историята на съветския атомен проект. В нея работил малък, но висококвалифициран колектив физици, ръководени от И. В. Курчатов. Той ще влезе в историята като бащата на съветската атомна бомба. В тясно взаимодействие с учените работело разузнаването. Съветската шпионска мрежа в САЩ разполагала с пълна информация за хода на американския атомен проект, включително и за местонахождението на основните изследователски центрове. Голяма помощ оказвали и американските ядрени физици, които симпатизирали на СССР. Благодарение на тях чертежите на американската бомба се озовали на бюрото на Курчатов само две седмици след нейното създаване през 1945 г.

  https://bg.rbth.com/history/2017/03/23/zashcho-svetskiyat-syuz-szdade-svoe-atomno-orzhie_725308

  Просто американците остават неприятно изненадани колко бързо руснаците разработват собствен атомна бомба !

 12. 12 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Германия също е била доста напред, особено в производство на тежка вода. Кой от ъде е откраднал никога няма да разберем.Но е добре, че руснаците доста бързо след американците са имали бомбата, иначе Хирошима и Нагазаки нямаше да са единствените 2 места с хвърлени над тях атомни бомби! Особено Европа!
  —цитат от коментар 3 на Dariya Koleva


  Най-голямата геополитическа грешка на 20-ти век беше че бомбите не заваляха по съветска русия.
  Американците трябваше да опустошат чудовището Сталин още през 45-та. Светът щеше да бъде едно далеч по-добро място. Нямаше да има комунистически Китай, корейска, виетнамска война, размирици в Близкия изток и Африка, Студена война, милиони жервти по света щяха да бъдат спестени, ако американците си бяха довършили работата.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 13. 13 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  Докато атомно оръжие имаха само Америка , Русия, Франция и Англия това беше гаранция за мир. Сега обаче с разни съмнителни режими притежаващи и опитващи се да придобият атомни бомби? На кого да разчиташ че няма да използва? На Пакистан ли? Или Израел? Или Ким? Или саудитците?

 14. 14 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 99 Неутрално

  [quote#12:"FourOhFive"][/quote]

  Толкова хубав бизнес имаха САЩ със Сталин 30-те и 40-те години, че да го унищожават. Парата е най-важното, дори с цената на геноцид над индианците.

 15. 15 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  До коментар [#13] от "Таралеж":

  тази драма се преекспонира, то ако направят и взривят 2-3 бобми некои тарамбуики, ще ги сринат с коневнционални оръжия. Тези дето имат достатъчно ракети да се самоунищожат взаимно, са по страшни... на власт е някой самозабравил се психопат...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 16. 16 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Империята на злото от ХХ век насам!

 17. 17 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2043 Весело

  "Дневник" няма ли случайно да напишите,
  как американците или по-точно САЩ,
  "приватизираха" уран-235, 5 от
  Нацистка Германия и с
  негова помощ създадоха
  "американската атомна бомба"?!?
  Не е "политкоректно",
  но е ще бъде много интерсено
  за любопитните духом да научат,
  как са се случили нещата?!?

 18. 18 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2441 Любопитно

  До коментар [#12] от "FourOhFive":

  "милиони жервти по света щяха да бъдат спестени, ако американците си бяха довършили работата."

  В смисъл, че "жертвите" нямаше да бъдат родени, ако САЩ бяха избили родителите им/мирното население като в Хирошима и Нагазаки?

 19. 19 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2441 Любопитно

  До коментар [#13] от "Таралеж":

  "Сега обаче с разни съмнителни режими притежаващи"

  Израел? Или Пакистан?

 20. 20 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2441 Любопитно

  До коментар [#10] от "deutschland":

  "Страхотна история"

  И как среброто Суворовско (41 тона) от преди 7 декември 1941 г. (Пърл Харбър)
  "Рано или късно на страната на Британия ще се намесят Съединените щати."

  се свързва с идеята да се замени (неналичната) мед с наличните 13 тона сребро в трезора, споделена на 3 август 1942 г., за създаване на електромагнитния ускорител?
  https://en.wikipedia.org/wiki/Calutron

  Каква ли не съм чувал за ГРУ, но за ясновидство не бех чувал.

 21. 21 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 2043 Любопитно

  До коментар [#19] от "wanderer":


  До коментар [#13] от "Таралеж":"Сега обаче с разни съмнителни режими притежаващи"Израел? Или Пакистан?
  —цитат от коментар 19 на wanderer


  Вижте сега!
  Израел, Южна Африка, Пакистан,
  а даже и Бразилия, са "наши хора"!
  Всичко останало, не е коректно,
  всъщност не е "политкоректно" да се обсъжда!

 22. 22 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  “ Наследниците на златната орда са добри само в деструктивните усилия- кражби, насилие, агресия...!!!”
  ——
  Е, стига с тая самокритика, бе селски! Що си мисля , че и ние ги умеем тиа работи. Ако прежалиш два лева за истински вестник, ловя бас че ще са просветлиш и за изнасилени бабички и убити за 20 лева и кво ли още не....

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 23. 23 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#16] от "EU Fighter":

  “ Империята на злото от ХХ век насам!”
  ——
  Стига с тоя анти-американизъм, де! Ша земем да ви дадем още малко от нашта демокрация, свят ще ви се завие

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3553 Любопитно

  До коментар [#22] от "Gretel":

  Чела ли си.... " Империя зла".....на Е. Никитин....?

  Bukalemun
 25. 25 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#6] от "Красимир Андонов":

  Искате истината? Четете Суворов!
  —цитат от коментар 6 на Красимир Андонов


  Суворов задава много интересни въпроси, има много добри логически попадения и за капак разказва много увлекателно. Но както обикновено в книгите му се промъкват и тъпи грешки.

  Например още в пролога на тази "Свободен полет" се разказва, как Хари Труман, донякъде случайно станал вицепрезидент, след което започнал да се интересува от икономика и като научил за някакъв много скъп манхатънски проект с удивление си помислил защо някой ще хвърля толкова пари, че да преустроява Манхатън. Донякъде за това е виновна разпространената легенда, че военният министър Хенри Симпсън официално съобщил за проекта на Труман на 13 април 1945, след смъртта на Рузвелт.

  Но всъщност Труман по време на цялата война е председател на анкетна сенатска комисия за разследване на военните разходи (Senate Special Committee to Investigate the National Defense Program). И е знаел за проекта, защото още през лятото на 1943 настоява да отидат до Ханфорд за да разследват какво точно става там (реакторите за добиване на плутоний). Тогава успяват да го укротят, че работата е дебела и много важна, но само няколко месеца по-късно пък друг конгресмен – Албърт Енджъл започва да вдига аларма, че в Тенеси край Ноксвил вървят някакви секретни и много скъпи строежи (големите заводи в Оук Ридж). Което не може да не е стигнало и до Труман. Тогава вече правителството прави среща с шефовете на Конгреса и им обяснява това-онова, за да спрат слуховете и да получат помощ в одобряването на разходите.

  Така че Труман е знаел много по-рано и със сигурност не си е мислел, че някой ще преустроява Манхатън в Ню Йорк.
  Впрочем смята се, че именно работата като шеф на комисията му е създала реноме, за да бъде избран като вицепрезидент от Рузвелт, а не че е бил случаен и компромисен вариант.

 26. 26 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#17] от "vagabond66":

  "Дневник" няма ли случайно да напишите,как американците или по-точно САЩ,"приватизираха" уран-235, 5 от Нацистка Германия и с негова помощ създадоха "американската атомна бомба"?!? Не е "политкоректно",но е ще бъде много интерсено за любопитните духом да научат, как са се случили нещата?!?
  —цитат от коментар 17 на vagabond66


  Глупости.
  Американците влизат в Германия чак в края на март 1945. Как си представяш тепърва да изнасят уран, тепърва да го преработват, че да създадат хем уранова, хем плутониева бомба и то само за няколко месеца?

  Първите американските бомби са създадени с уран от мините в Белгийско Конго – по него време най-големия производител на уранова руда в света. През 1940 след белгийската капитулация президентът на фирмата изнася 1100 тона руда в САЩ и те я купуват от него през 1942. През 1944 конгоанските мини са отворени наново и американците спазаряват още 1500 тона оттам.

 27. 27 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Руснаците с какво се хвалят? С това че са откраднали, копирали, изобщо внимавай, когато забележиш руснак да те наобикаля!
  След това се чудят защо им нямали доверие!

 28. 28 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 657 Неутрално

  .Ядрената бомба на СССР ...цспаси Европа от съдбата на Япония - атомна бомбардировка от разбеснелите се каубои.
  —цитат от коментар 2 на Bornagain
  и т@пако с коя страна от Европа САЩ са били във война че да се наложи да я бомбандират? с Никоя!
  Но ако СССР имаше Ядрената бомба а Други нямаха щеше да я хвърли без съмнение!
  и ти и Dariya с просъветските си постове и с тръмпанарските само подсказвате че тръмп наистина е слуга на Путлер, не че не се сещахме и преди

 29. 29 Профил на vila
  vila
  Рейтинг: 600 Неутрално

  „Ако заспя и се събудя след сто години и ме попитат, какво днес се случва в русия, аз ще отговоря: пият и крадат...”
  Салтиков-Шчедрин

 30. 30 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  Не е толкова просто да се създаде ядрена бомба! Проблемът е бил в обогатяването на урана. Само 7 атома на 1 000 са уран-235. Останалите са уран-238, който е много слабо податлив на разпад. Стига се до решение да се приведе урана в газообразно съединение и да се центруфогира. Така се обогатява улан в общи линии и сега. Другият проблем е, че бързите неутрони при разпада не могат да предизвикат деление на нови атоми уран и затова трябва да се забавят. Именно тука е основната роля на т.н. "тежка вода", която вместо водород има тритий, на който ядрото е съставено от протон и неутрон а не само от протон. Въобще имало е много засукани проблеми за решаване покрай създаването на Бомбата. То и затова са колосалните разходи за онова време! Ама са успели, което не е най-радостното събитие за Земята, де!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 31. 31 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#24] от "eti mehter":

  “ Чела ли си.... " Империя зла".....на Е. Никитин....?”
  ——
  Ако е това, долу, не ... и не възнамерявам. По синпсиса прилича на откровен пропаганден пасквил за подрастващи или бавно-развиващи се

  https://www.labirint.ru/books/129072/

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 32. 32 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  До коментар [#27] от "historama":
  внимавай, когато забележиш руснак да те наобикаля!
  >>>Много сте прав. После се въртиш като...обран евреин.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Първите 10 години САЩ са имали тотално надмощие в ядреното оръжие. Примерно към 1950 са имали 300 атомни бомби срещу нула в СССР. Към средата на педесетте надмощието е такова, че не оставя никакъв шанс на руснаците. До началото на 60те САЩ са напълно извън обсега на руските ракети, по време на карибската криза руснаците са имали ЧЕТЕТИ ракети, които след 24 часова подготовка са можели да се изстрелят по САЩ( това е ракетата с която е летял Гагарин).
  Така че, ако САЩ са искали да унищожат някой, са имали на разположение 15 години, в които са можели да го направят, без да се опасяват от насрещна реакция.
  Япония между другото е преживяла две атомни бомби, но още съществува и дори не е съвсем последната държава в света.

 36. 36 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#4] от "blondofil":

  Корольов. Не можел да си отваря устата нормално от побоищата. И Туполев чертаел самолети в затвора, за вдъхновение.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 37. 37 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Сега по подобен начин рашъните се опитват да откраднат ваксината за Ковид.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 38. 38 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Единствения който се осмели да каже/напише истината, за което получи две смъртни присъди в мада Раша.

 39. 39 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Искате истината?Четете Суворов!
  —цитат от коментар 6 на Красимир Андонов


  Който наистина иска истината, чете Марк Солонин!


  До коментар [#30] от "lz2":

  Два неутрона и един протон! Описаното от теб е деутерий!

  без подпис!
 40. 40 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2684 Весело

  До коментар [#12] от "FourOhFive":

  Нямаше лошо и да пуснат две бомби по създадения у нас руски бастион, т.нар. столица София, известна като Голямото село или Селофия. Че после този руски бастион стана от раз комунистически и ибрикчия на руснака.

  А сега сериозно - САЩ са искали да намажат дебело филията, но не и техните учени, които за да има баланс - дават чертежите на Русия и не само. Така л@йн0 като Труман си е седнал на главния орган - з@дник@.

 41. 41 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2346 Весело

  "Ако заспя и се събудя, да кажем след сто години и ме попитат, какво става в Русия, аз ще кажа "пият и крадат".
  Това е цитат от 19 век.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 42. 42 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2728 Весело

  Невероятната история на един от най-големите военни разузнавачи на ХХ век,=========================================================На един от най-големите предатели на 20 век, лъжец при това.Ядрената бомба на СССР създадена по заповед на Сталин под личното наблюдение на Берия спаси Европа от съдбата на Япония - атомна бомбардировка от разбеснелите се каубои. Самият Резун трябва да целува ръцете на Курчатов че осигури ядрен чадър над Русия и следователно - над неговия собствен жалък живот.
  —цитат от коментар 2 на Bornagain  До коментар [#2] от "Bornagain":

  А Путин какъв е ако не предател?! Той се е клел на два пъти (в армията и в КГБ) да защитава комунизмът и СССР,но ги предаде.

 43. 43 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1476 Весело

  Нищо не са създали а 100% са краднали.
  Курчатов ха ха ха.
  Истинският създател на съветската атомна бомба е Фон Ардене.
  Награден с Железен кръст лично от Хитлер и със Сталинска лично от Сталин.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 44. 44 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  До коментар [#12] от "FourOhFive":

  Дали? Прочети колко атомни бомби са имали американците и защо са се отказали от нападение над СССР. Нещата не са само черни и бели. Има и сиво между тях.

 45. 45 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3776 Любопитно

  До коментар [#28] от "bgpatriot":

  "Ако " и "щеше". На ясновидка ли се правиш?

 46. 46 Профил на Онгомбо
  Онгомбо
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "FourOhFive":

  И сега кой щеше да е лошият? На кого щяха да си продават оръжията твоите любимци? Случайно може да те наака гълъб, но да аргументираш световни събития със случайност или недомисляне е наивно по детски ;)

 47. 47 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Първо този не е никакъв историк, а един от най-успешните автори на книги в жанъра алтернативна история. Човека пише пълни глупости и продава много книги, но че повечето неща са много далече от истината. Ще дам само един пример с книгата му Ледоразбивачът, като тезите в нея са отхвърлени категорично от всички историци и на запад и на изток.

 48. 48 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  До коментар [#47] от "Шоршо":

  Е, човекът изкарва добри пари. Така, както и писателите на фантастична литература. Намерил си е пазарната ниша.

 49. 49 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Комунистите откраднаха всичко от нас, най- лошото е че откраднаха милиони човешки животи!
  Комунизма съществува въпреки психопатската си философия за живота, защото неспособния и провален малък човек, предпочита да го лъжат, за да му остане поне надеждата, че утре ще е по-добре от вчера, а като види, че това не се е случило заблудата се трансформира в "нищо, за мен времето не стигна, но за бъдещите поколения ще е по-добре"! Друг е въпроса, че в Русия все още чакат времето да стане по-добро.
  Комуниста взривява църквата "Св. Неделя" и "Христос Спасител" и в настъпилия хаос се чуват думите му: "Когато дойдем ние ще е по-добре и никой няма да взривява църкви!"

 50. 50 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  Ръководителят на специалните операции на НКВД в този период Павел Судоплатов описва, наред с другото, сагата с атомния шпионаж в автобиографичната си книга "Кремъл и Любянка /спецоперации 1930-1950/. Судоплатов е лежал дълги години в затвора след смъртта на Сталин и екзекуцията на Берия. Бил е негова дясна ръка по отношение на въпросните спецоперации. И всички, управлявали СССР след това са го държали под ключ. Май 17 години в затвора. Доживява падането на съветската система и през 1996 г. описва крайно интересно и правдоподобно събитията от онова време. Разбира се, книгата е издадена първо на запад, а не в Русия, тъй като руските издатели смятали да я публикуват едва след като се консултират с "компетентните инстанции".
  Веднага след атомната бомбардировка на Хирошима и Нагазаки Държавния комитет по отбраната взима решение за радикална реорганизация на атомните изследвания - "Проблем № 1". Създаден е специален правителствен комитет с извънредни пълномощия. Берия става зам.председател на правителството и оглавява въпросния комитет. Судоплатов е бил началник на Второто бюро на комитета. С други думи - шпионажа във връзка с проблема. Едва ли друг по-добре от него може да разкаже как са стояли нещата. Които изобщо не са банален шпионаж, атомния шпионин Фукс, семейство Розенберг и пр. Руснаците директно се захващат с Опенхаймер, Бор, Енрико Ферми, Сцилард и др. Судоплатов изрично посочва: "...-никой от тях никога не е бил наш вербуван агент". Опенхаймер и Ферми не са знаели че по онова време фигурирали като източници на иформация със съответните кодови имена. Например с общия псевдоним "Стар". Още в този ранен етап съветската агентка Коненкова влиза в най-близкия кръг на Опенхаймер и Айнщайн. Именно Коненкова убеждава Опенхаймер да назначава в проекта специалисти, известни с левите си убеждения. Така Опенхаймер, Ферми и друг ключов учен - Сцилард са помогнали на руснаците да внедрят сигурни агентурни източници на информация от самото ядро на проекта. Друг изтъкнат учен, разработван активно е Гамов, физик, избягал през 1933 г. от СССР. Гамов е близък приятел на Нилс Бор и е имал пълното доверие на американските физици. Той наистина е бил вербуван. Американските учени от проекта са му разказвали в подробности и показвали последните си разработки, резултати от опити и т.н. Судоплатов е с впечатлението че Нилс Бор, Опенхаймер, Енриксо Ферми и Сцилард не са се притеснявали особено, че тази информация достига до учени антифашисти и пр. /в последна сметка до СССР/. Дори Нилс Бор се опитвал да убеди президента Рузвелт официално, така да се каже,да се информират руснаците зо проекта "Манхатън". Опитвал се да убеди и англичаните. Чърчил изпаднал в ужас и разпоредил, да се контролират контактите на Бор с руснаци. Всъщност, да не се допускат такива. Но с явни руснаци. Не и с агенти, за което нямало как да се знае. Самият Нилс Бор също. Например със съветския агент Терлецки, получил от него "консултации" за ключови процеси за разбиване на атома. Тъй, че тази информация е вървяла през внушителен съпътстващ и "посреднически" антураж от съветски агенти. Както и да е. В крайна сметка съветските учени са били почти 1:1 наясно с разработките в Америка. И то в реално време в повечето случаи. Судоплатов пише: "Доколкото си спомням, трима души - научни сътрудници и служители копираха най-важните документи, до които имаха достъп благодарение на Опенхаймер, Ферми и Вайскопф." Копията на разработките се предавали в някаква явка /аптека/ в Санта Фе, откъдето се изпращали по куриер в Мексико. И т.н. И това е бил само един ручей от пълноводната река с информация. Съветските учени дори си давали заявките към Судоплатов и хората му. Сега, ако може, по-скоро, информация за този и този проблем и т.н. Което веднага било изпълнявано. Но стана дълго. Книгата на Судоплатов предизвика буря от реакции в Русия, разбира се. Възмутени учени и пр. Но той по-добре от тях знае как им е осигурявал въпросната информация.

 51. 51 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Неутрално

  Виктор Суворов не е историк , а писател !

  [email protected]
 52. 52 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Любопитно

  В книгите на Виктор Суворов историята е не повече, отколкото в историческите романи на Виктор Юго или Александър Дюма !

  [email protected]
 53. 53 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Весело

  До коментар [#47] от "Шоршо":

  Виктор Суворов е доста забавен, особено за младия читател :)

  [email protected]
 54. 54 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#52] от "karabastun":

  В книгите на Виктор Суворов историята е не повече, отколкото в историческите романи на Виктор Юго или Александър Дюма !
  —цитат от коментар 52 на karabastun


  Точно пък ти, дето копи-пействаш случайно намерени измишльотини и ги представяш за история имаш най-малкото право да го критикуваш.
  Суворов може и да греши в някои подробности, но верните доказателства и свидетелства са много повече. И това е доказано многократно от други историци. А критиците му основно разчиртат на общи приказки и доста чести манипулации.

 55. 55 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Весело

  До коментар [#54] от "tamada":

  Нямам претенции , че съм историк :)

  [email protected]
 56. 56 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Весело

  До коментар [#54] от "tamada":

  Между другото и Резун няма - твърди, че пише алтернативна история :)

  [email protected]
 57. 57 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Весело

  Или по-скоро е реклама на ГРУ :)


  До коментар [#54] от "tamada":

  [email protected]
 58. 58 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Владимир Богданович Резун - Суворов не е историк и никога не е имал претенции за това. Виктор Суворов е този, който разби крепостта на съветската историография, главно легендите около Втората световна война. Самият Суворов на много места и много пъти подчертава, че липсата на достъп до официални документи не му е позволила да бъде 100% достоверен и убедителен. Въпреки това никой досега не е успял да опровергае главната идея на "Ледоразбивачът" - огромната подготовка на Сталин за завоюване на Европа. Това е голямата заслуга на Виктор Суворов.

  без подпис!
 59. 59 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 473 Весело

  До коментар [#55] от "karabastun":

  До коментар [#54] от "tamada":Нямам претенции , че съм историк :)
  —цитат от коментар 55 на karabastun


  Имаш и още как. То се вижда по многобройните ти галерии на историческа тематика, с откраднати текстове, които представяш за свои.

  До коментар [#54] от "tamada":Между другото и Резун няма - твърди, че пише алтернативна история :)
  —цитат от коментар 56 на karabastun


  Къде и кога го е твърдял?

  Или по-скоро е реклама на ГРУ :) До коментар [#54] от "tamada":
  —цитат от коментар 57 на karabastun


  Реклама на организация, за която казва, че всячески се опитва да избегне публичност? Сериозно ли го мислиш? :)

 60. 60 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  До коментар [#2] от "Bornagain":

  Доста сте разгневен! Трудно приемата фактите и реакцията Ви е обяснима. ''Преметнали се'' на другата страна винаги е имало и ще има. И първото, което се казва за тях е че лъжат и така докато се уталожат нещата.

 61. 61 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  До коментар [#52] от "karabastun":

  Книгите на Суворов са само по документи. Там всичко е точно.

 62. 62 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  Владимир Олегович Резун/ цитирам по памет/ много добре описва руско-съветските дивотии от епохата на СССР!

 63. 63 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 10 Неутрално

  В цялата история по атомния шпионаж липсва едно име. Името на гения, видял опасността от поставянето на такова страшно оръжие без контрол в ръцете на генералите и подал където трябва идеята ФБР да се заеме сериозно с проблема. В резултат проектите "Оук Ридж" и след това "Манхатън" са били наводнени със сътрудници и агети на ФБР. Казвам, че Опенхаймер, Бор, Ферми, Шилард надали са били толкова наивни дърдорковци.

  без подпис!
 64. 64 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  [quote#39:"Лопе де Вега"][/quote]

  Точно деутерий! Просто по инерция съм написал тритий. Но по същество разлика в действието им няма. Само дето трития е много по-рядък.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 65. 65 Профил на Milko
  Milko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Оръжеен магазин VIP продават само дефектни или употребявани оръжия - за нови.

 66. 66 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  До коментар [#6] от "Красимир Андонов":

  Да истината! Неговата версия за истина!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 67. 67 Профил на MagdalenaRo
  MagdalenaRo
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#65] от "Milko":

  Прав си Милко! Собствениците са лица със съмнително минало, някои откровени шарлатани и рецидивисти.

 68. 68 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#52] от "karabastun":Книгите на Суворов са само по документи. Там всичко е точно.
  —цитат от коментар 61 на Роси


  Серията за Жар Птица си е екшън-роман.
  Между другото , нали Анастасия загина , в Испания , във втората книга ?
  Как се появи в Хавана?

 69. 69 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#52] от "karabastun":Книгите на Суворов са само по документи. Там всичко е точно.
  —цитат от коментар 61 на Роси


  А какво стана със Сей Сеич от "Контрол".
  Ту се появява , ту изчезва..
  Суворов пише увлекателно , но за романист е разсеян!

 70. 70 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Любопитно

  До коментар [#68] от "simChо":

  Виктор Суворов е типичен номенклатурен връзкар на съветските времена. Връзкарче.
  Служил е във войските всичко на всичко 3 години - 2 години като взводен командир и една година в разузнавателния отдел на Приволжкия военен окръг. Всеки служил в армията ще види,че Викторочо ''свободно'' си съчинява армейски истории и безхаберно мести и бърка с размах цели фронтове, да не говорим за подробности, като технически данни, или исторически дати !

  [email protected]
 71. 71 Профил на Жаклин Давидова
  Жаклин Давидова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Здравейте! Чувала съм за този магазин,че продават дефектни оръжия, които могат да бъдат опасни. Позволяват си да ги предлагат и на непълнолетни младежи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK