Българските конституции с част от стенографските им дневници са събрани в том

Публикувани са и откъси от стенографските дневници на Народното събрание, свързани с дискусиите около приемането на съответната конституция.

© "Българска история"

Публикувани са и откъси от стенографските дневници на Народното събрание, свързани с дискусиите около приемането на съответната конституция.Сдружение "Българска история" събра в том пълните и оригинални текстове на четирите конституции на Третата българска държава - Търновската от 1879 г., Димитровската от 1947 г., Живковската от 1971 г. и съвременната от 1991 г.


Всяка конституция е предшествана от исторически коментар на д-р Владимир Станев - преподавател в катедра "Нова българска история" в Софийския университет. Въведението представлява политически и институционален преглед с автор д-р Милен Любенов - преподавател по конституционно право в Алма матер, и отговаря на редица важни въпроси, засягащи четирите основни закона.


Публикувани са и откъси от стенографските дневници на Народното събрание, свързани с дискусиите около приемането на съответната конституция.
"Това дава възможност читателите да се докоснат до духа на епохата и да почувстват тревогите и дилемите, които предшествениците ни са имали при оформянето на основния закон", казват от издателството.


Из "Българските конституции"


ПРЕДГОВОР


Темата за конституцията се радва на все по-голямо внимание сред обществеността. Нарастват дискусиите по различни нейни аспекти, нараства критиката по неин адрес, нараства и виждането, че тя може да бъде лекарство за голяма част от обществените и държавните проблеми. За съжаление, тя не може да изпълни една толкова амбициозна роля. Нейната функция е да положи темелите на държавния и правовия ред, в който всички ние живеем.


Българските конституции
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Това не променя факта, че като урежда основните права и задължения, условията за участие в политическия живот, структурата и взаимоотношенията между държавните органи, тя осъществява значително въздействие върху развитието на нашето настояще и бъдеще. Ако се вгледаме в историята на Третата българска държава, ще разберем, че това неизменно е така при всяка една от четирите ни конституции, които по свой собствен начин оставят следа в родното историческо битие.


В този смисъл настоящото издание е опит да се направи преглед и равносметка на българската конституционна история. Формалното й начало е дадено на 16 април 1879 г. с приемането на Търновската конституция, маркирала възраждането на българската държава и продължава с действащата днес Конституция, приета на 12 юли 1991 г.


Книгата започва с политически и институционален анализ, дело на д-р Милен Любенов - преподавател в катедра "Политология" на Софийски университет "Св. Климент Охридски". Текстът разглежда обстойно разпоредбите на отделните конституции и начина, по който във всяка от тях се третират изключително важни проблеми като избирателното право, собствеността, мястото на законодателния орган, въпросът за държавния глава, органите на съдебната власт и др.


След този анализ читателят ще може да се запознае с оригиналните текстове на четирите конституции и техните изменения. Всяка конституция е предшествана от исторически коментар от д-р Владимир Станев - преподавател в катедра "Нова българска история" на Софийски университет "Св. Климент Охридски". Неговите текстове съдържат повече подробности относно вътрешните и външните фактори и събития, довели до приемането на дадена конституция.


В самия финал на книгата са приложени с извадки от изказвания и дебати в Народното (и Учредителното) събрание, засягащи съдбоносни за конституционната ни история моменти. Тези автентични свидетелства, подбрани от историка Ангел Златков, позволяват да надникнем в личностите на някои централни фигури от онези процеси.


Надеждата ни е, че всичко това ще даде една по-ясна представа и ще допринесе за по-доброто разбиране на сложната конституционна материя. Не бива да забравяме, че конституцията представлява обществен договор, даващ трайна гаранция за правата и свободите на гражданите, и ако от изминалия исторически опит може да изведем някаква поука, то тя е, че промяната на този обществен договор трябва да се предшества от широк обществен дебат с активното участие на професионалната и академичната общност.


Д-р Теодор Борисов


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4596 Любопитно

  "Българските конституции с част от стенографските им дневници са събрани в том"

  Проектът на ГЕРБ за нова конституция, написан от Дани Умното включен ли е в този том?

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7 Профил на yxy36658763
  yxy36658763
  Рейтинг: 264 Гневно

  Какво става, бе?
  От шест коментара на колеги – петимата са цензурирани!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK