Водка и империя

В книгата си "Алкохолен делир" полякът Яцек Хуго-Бадер описва и въздействието на алкохола върху северните народи.

© "Парадокс"

В книгата си "Алкохолен делир" полякът Яцек Хуго-Бадер описва и въздействието на алкохола върху северните народи.Текстът е препубликуван от "Портал Култура".


В началните страници на своя роман "Бъдете като децата" (превод Здравка Петрова, "Факел експрес", 2019) писателят Владимир Шаров въвежда в разказа един от сибирските народи: "[E]нците са малък северен народ, около двеста души.


Някога са били няколко хиляди, но от едрата шарка, туберкулозата, сифилиса и разни други европейски подаръци, а най-вече от водката, са измирали и измират с цели поселища". Малко по-нататък Шаров затвърждава това заключение с думите на един от героите си: "[] Стасел - и това било още в Якутск - веднъж-дваж казал пред Перегудов, че съдбата на малките северни народи е общ грях на империята и един ден за него някой ще трябва да отговаря".


Бъдете като децата
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Книгата "Бъдете като децата" описва странни вярвания, култове и религиозни практики, според които колкото повече човек пораства, толкова повече се затрупва с грях и нечистота; единствено невръстниците, младенците, децата са онези, чистите, които ще спасят света. В романа си Шаров вменява на Ленин, Владимир Илич, това прозрение и дори описва как вождът на световния пролетариат след мозъчните удари, понесени от него, се вдетинява все повече; и колкото повече се вдетинява, толкова повече подготвя детски кръстен поход от безпризорни до Йерусалим, който единствен ще придвижи и съхрани революцията.
За тази цел пише писма до Дзержински, до Троцки, до Блюхер, а енците - които освен всичко друго му служат като охрана, със своята наивност са доказателство за правотата му. Защото те и другите сибирски народи били всъщност светиите, които в общностен, в племенен план са "като децата", тоест непокварени и изкупващи злото у човека.


Събрани водката и енците в едно, веднага ме подсетиха за друга книга - "Алкохолен делир" (превод Диляна Денчева, "Парадокс", 2019) на поляка Яцек Хуго-Бадер, в която той между другите си наблюдения върху постсъветската действителност описва и въздействието на алкохола върху северните народи.


Алкохолен делир. Литературни репортажи за Русия от XXI век
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Което е именно делириум: водката побърква и ителмени, и якути, и ненци, и манси, и нивхи, и сойоти, и самоеди, и долгани, и нанайци, и коряки, и чукчи, и шорци, и ханти, и евени, и евенки, и хакаси, и буряти, и тувинци, и всички, всички до един Хуго-Бадер привежда множество мистериозни инциденти, случили се в разстояние на няколко години в една еленова бригада, съставена от евенки, всички завършили със смърт след преди това мощен запой: "Застрелял се в гърдите с пушка. Било на 21 март 1996 г. Казвал се Павел Яковлев, бил вдовец без деца.


Не бил роднина на Володя и Саша, които загинали по-рано. Почти всички местни евенки носят една от петте руски фамилии, които са им били определени през трийсетте". Разказът е толкова потрисащ, че Хуго-Бадер приема за необходимо да предупреди читателя (както напоследък предупреждават за някои филми или телевизионни продукции, че съдържали "смущаващи кадри"): "А сега внимавайте! В този текст 44 пъти се появяват думите "умирам", "убивам", "смърт". 11 пъти думата "пушка", 15 пъти думата "водка" и само веднъж думата "любов", при това нещастна. Ако не ти допада, не чети!"


Причините за тази тъжна статистика може да сведем до три: биологически, исторически, политически. Биологическите са свързани с наличието сред автохтонните сибиряци на т.нар. "ген на Чингиз хан", който снижава устойчивостта им към алкохола и повишава токсичното му въздействие. За разлика от южните народи, диетата на северните е включвала преди всичко белтъчини и мазнини и почти никакви въглехидрати, което ги прави крепки относно онкологичните заболявания, но пък податливи на спиртните напитки, особено към тези с по-висок градус.


Организмът им твърде бързо разгражда алкохола на ацеталдехид и оцетна киселина, като първият се натрупва в големи количества в тялото им. А тъкмо той е веществото, причиняващо махмурлука и останалите алкохолни несъответствия. И тогава ставаме свидетели на изстъпления, на каквито е ставал и полякът Хуго-Бадер:


Пияният евенк, бурят, тувинец и чукча е изключително неприятна гледка. Да започнем от това, че го поваля доза, след която руснакът, полякът и дори германецът спокойно карат кола, а той се търкаля по тротоара. Народите на Северна Азия имат слаба поносимост към алкохола. Разликата обаче не е само количествена. Руснаците казват, че от водката те се държат "неадекватно". Много точно. Всичко, което правят, е в разрез с реалността. Събличат се на студа, скачат от мост в замръзнала река, сядат на път с интензивно движение. Обикновено сериозни и дистанцирани, стават много шумни, смеят се изкуствено, сякаш се радват принудително. Обикновено въздържани, чак студени, неспособни на чувства, непонасящи славянската сърдечност и руската размяна на целувки, от водката стават неприлично гальовни, докато безпричинно за секунди не се хванат за ножовете, които традиционно винаги носят със себе си.


Историческите са неделими от начина, по който руснаците са "усвоявали" (както те обичат да казват), а в действителност колонизирали Далечния Север. За колонизацията преди време подробно и с разбиране написа в Портал "Култура" Калин Янакиев, в общо четири текста под заглавие "Колониална държава ли е Русия?" Най-напред той обръща внимание на твърдението, че, видите ли, колонии имали само западните държави, пък Русия - никак не: "Твърдението, че "Русия няма и никога не е имала колонии извън себе си", както виждаме, произтича от чисто случайно географското обстоятелство, че колониите на Русия не са отделени от метрополията си с големи водни пространства, както тези на западноевропейските "колониални държави". След което идва съвсем логичният извод:


Ще кажа, че ако прилагаме един и същ критерий към "колониална" Великобритания и Русия, бихме могли съвсем оправдано да кажем, че слабо населената с местни, индиански народности Северна Америка, на чиято обширна територия пристигат и се поселват британските колонисти поне до обявяването на независимостта на Съединените щати, е "Сибир[-ът]" на Великобритания. [] Но и обратно: ако прилагаме едни и същи критерии, ние твърде оправдано можем да кажем, че Сибир е "Америка[-та]" на Русия. Никой руснак обаче, никога няма да нарече Сибир "Новия свят" на Русия. [Но] тази колониална държава си е останала колониална, че е дори в известен смисъл единствената, която си остава такава и в днешно време.


А водката в руската експанзия на север играе същата роля, каквато игра "огнената вода", уискито, в английската експанзия на запад, през просторите на новооткрития континент. И свидетелства като това на Джеймс У. Шулц в книгата му "Моят живот сред индианците" (превод Христо Кънев, ДИ "Георги Бакалов", 1970) изобилстват и сред руските симпатизанти на аборигенните народи. И всички осъждат водката. Георг Вилхелм Щелер, участник във втората Камчатска експедиция на Витус Беринг, отбелязва в своите пътни бележки (само за протокола: Щелер е обвинен, че своеволно е освободил държани в затвора с обвинение за бунт местни хора от племето камчадали, арестуват го и по етапен ред го препращат към столицата Санкт Петербург; по пътя той умира в Тюмен на 12 ноември 1746 г.):


Много ителмени обичат водката, напиват се до безчувственост, когато посещават руските укрепени поселища (остроги) и в известна степен поради това се разоряват. Други без всякакво удоволствие се напиват само за да приличат на казаците; те предполагат, че такова опиянение е част от културата на последните. В това опиянено състояние те се стараят да подражават на всичко, което някога са виждали у пияните казаци; те навестяват всекиго, включително лицата, които са длъжни да уважават, извънредно смешно хвалейки се: "Аз съм пиян, не се сърди аз руска същност придобих аз съм вече руснак", - изричайки още много подобни глупости. Оттук се вижда какво не достига на тези бедни и добри люде, а именно: просвещение, добри примери и разсъдителност.


Добрите примери обаче са кът, напротив - самата империя има интерес да впиянчва местните. Иван Щеглов, изследовател на историята на Сибир, пише в книгата си "Хронологически списък на най-важните данни от историята на Сибир от 1032 до 1882 г.", излязла през 1884 г. в Иркутск: "Хазната също е предприемала всякакви мерки за усилване на своята винотърговия, доставяща на държавата големи доходи, и е отваряла свои кръчми (кабаки) навсякъде, където ѝ се отваряла възможност".


Процесът тече още от първите контакти между руси и сибиряци, а през XVII век придобива все по-едри мащаби. В един момент водката дори се превръща в разменна монета - автохтонните носят кожи и получават срещу тях водка. В резултат: "Пият всички, стари и млади, жени и деца. Пият вкъщи, пият в кръчмата, пият по пътя, пият на гости, пият в полето, където гражданите и до днес се разхождат по празниците". Последствията са унищожителни: Яцек Хуго-Бадер цитира д-р Любов Пасар, угедейка, нарколог и психиатър, която той нарича "Шаманката на пияндетата":


От моя списък на малките коренни народи на Русия, които са 45, излиза, че под 250 представители имат алюторците, които са останали 12, кереките - само 8, и енците, които са 237. Тазите са на границата на изчезването, защото са останали 276. В крайна сметка, заедно с големите народи като якути, буряти, хакаси, тувинци в Сибир живеят два милиона аборигени и навсякъде, с изключение на Република Тува, са национално малцинство.


Дори и непреднамерен, това си е геноцид. Макар че колко да е непреднамерен: известна е насилствената християнизация на малките народи, русификацията, разрушаването на бита и традициите им. Донякъде това е една от темите в "Бъдете като децата" на Владимир Шаров. А в "Алкохолен делир" се споменава възпитателка в интернат, рускинята леля Валя (Валентина Цайтак), която забранявала на децата евенки да говорят езика си; трябвало да общуват само на руски. Резултатът е, че едва 15 % от евенките знаят собствения си език. А от тазите пък - нито един


Тук вече идват политическите причини за нерадостното състояние на местните сибирски племена. Руската държава във всичките си проявления - и като Руска империя, и като Съветски съюз, и като Руска федерация, във външната си, но и във вътрешната си политика изповядва един-единствен принцип - империалистическия. Нещо повече, в съзнанието и на последния руснак, в йерархията на ценностите му този принцип заема най-предно място. Според него в рамките на държавата има един водещ народ, по който всички трябва да се равняват и всички са длъжни да следват. Като, разбира се, това не може да бъде друг народ, освен руският. И даже у най-свободолюбивите представители на нацията този момент на превъзходство над другите проличава, макар и несъзнателно. У Пушкин например.


Мъртви души. Петербургски повести
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Както е известно, той на шега се оплаквал от Гогол, че "този хитър малорос" му бил откраднал всички сюжети, имайки предвид пиесата "Ревизор" и "поемата" (по определение на самия Гогол) "Мъртви души". Тоест "великоросът" се жалва от "малороса". Но да оставим Пушкин, при него всичко това е неволно, да се обърнем към друг писател, съвременен, чиито имперски убеждения чак го изпратиха в Донецк, да се бие на страната на "зелените човечета", както и да ги снабдява с оръжие и боеприпаси.


Това съм аз - Едичка! Велика беше нашата епоха
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Иде реч за Захар Прилепин, едно от най-нашумелите руски литературни имена (той е последовател на национал-болшевизма на Едичка, наскоро починалия писател Едуард Лимонов; на български има преведени два негови романа - "Патологии" и "Грях"), който в една своя есеистична книга, "Име на реките" ("Имя рек"), пише:


Бурятия и Татарстан, Калмикия, Чувашия, Хакасия, Крим и тъй нататък - всички тези територии, където традиционно са съжителствали - от някое време заедно с русите (sic!) и други народи - буряти, волжски татари, кримски татари, акути, башкири, калмици, кумици, ногайци, хакаси, чуваши, балкарци (ние не всички изброихме), - съставляват 25 % от днешна Русия. Трябва да си даваме сметка за това. Разбирате ли какво е това 25 %? Това е едва ли не целият Евросъюз накуп. [] Русия не е Европа, а сложно евразийско образувание, по-голямата част от което не може да се нарече Европа географски; десетки народи на Русия изобщо не могат да бъдат европейци, даже етнически; сложно е да съотнесем с европейците сибиряка, жителя на Камчатка, жителя на Алтай, жителя на Кабардино-Балкария. Нещо повече: европеецът никога няма да съотнесе всички тях със себе си.


Малките северни народи (и не само те, разбира се) служат всъщност на руската имперска идея - идея, наследена от империята на Чингиз хан, че тя е по-особена политическа конструкция, която тъкмо поради това има правото, че и задължението да се държи, както се държи и с граничните ѝ държави, и с малцинствата, които я населяват. Захар Прилепин продължава с почти фанатична убеденост: "Русия ще пази всички народи, живеещи на нейната територия, но тя също помни, че руският манталитет, руският език, руският гений почти близо хиляда години е определящ център на евразийското единство". За пазенето - след приведените по-горе свидетелства, малко бихме могли да се усъмним, но че "рускостта" е в центъра - напълно сме съгласни. А за да е тази "руска имперскост" в центъра, водката играе огромна роля, защото: "Руси есть веселие пити, не может без того быти"


Да, русите не могат без водката, но малките северни народи погиват от водката. От водката и от руската имперска политика

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2781 Разстроено

  Какви евенки, какви сибирски народности???
  Цяла Русия потъна в алкохолизма!
  Водка струва по-евтино от мляко!!
  Защото Путен е велик геополитик!!
  Ето путенландска действительност

  МОСКВА, 14 окт — РИА Новости. 
  В Москве 12-летняя девочка пришла в стоматологическую клинику в состоянии острого алкогольного опьянения, сообщает РЕН ТВ.

  "Чуждестранен агент"
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 3. 3 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4565 Неутрално

  Тъжни реалности с народите от севера, и алкохолът е само една от причините. Културният империализъм не щади не само малките народи.

 4. 4 Профил на Danny_K
  Danny_K
  Рейтинг: 82 Неутрално

  Де да беше само Русия потънала във водка. Отидете и вижде датчаните, шведите и финландците как се търкалят по земята всеки уикенд. Мъртво пиян да припадне на ескалатора и да се заклещи си е интересна гледка - Копенхаген 2018 г

 5. 5 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Всъщност ензимът, който разгражда алдехидите, липсва или не достига на цялата жълта раса. Не случайно японското саке е цели 20 алкохолни градуса, въпреки че ние го броим за вид ракия. А американските индианци са да го речем така, първи братовчеди точно на тези изчезващи малки народи в Сибир. Така че, нищо ново под небето.

  Докато, да речем преди 200 години липсващият ензим не е бил известен, то сега, да пробутваш концентрати на хора от жълтата раса, си е чиста имперска безотговорност.

  73! Go Go
 6. 6 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3784 Весело

  До коментар [#2] от "Депутат 241":

  Неслучайно съществува мнение, че истинският национален празник в Русия е 31 януари:
  https://nakratko.bg/category/29/38544

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 1201 Весело

  Водката - предпоставка за империя!

  Спечелихме битка, но не и войната!
 10. 10 Профил на mandzo
  mandzo
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#1] от "putinxujlo":

  това за цените е пълна лъжа - освести се:
  1 литър водка = $8
  1 литър прясно мляко =$1.5

 11. 11 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  До коментар [#7] от "bib45647808":

  Каква проблема?:)))
  Пишеш на руски език и гледаш в Google:)))
  11 летняя девочка родила:
  12 летняя девочка родила:
  13 летняя девочка родила и т.н.

  И какво е важно, всико това се случило в алкохолно опияниние ..🤦🏻‍♂️

  "Чуждестранен агент"
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  Прекрасен текст!
  Неприятно четене желая на всички рубладжии!!!

 14. 14 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 117 Неутрално

  Моите приятели монголци също не носеха на пиене, но налитаха. Все пак тогава там имаше полусух режим. Даваха им по малко и от време на време. Моят директор беше тежък алкохолик.

  без подпис!
 15. 15 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 307 Неутрално

  До коментар [#7] от "bib45647808":Каква проблема?:)))Пишеш на руски език ..🤦🏻‍♂️
  —цитат от коментар 11 на putinxujlo


  Не пиша на руски!
  Всичко, което не е на български,
  е „Сору-Раste” от твоя коментар №1

  До коментар [#11] от "putinxujlo":

 16. 16 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  ".....малките коренни народи на Русия, които са 45, излиза, че под 250 представители имат алюторците, които са останали 12, кереките - само 8, и енците, които са 237. Тазите са на границата на изчезването, защото са останали 276. В крайна сметка, заедно с големите народи като якути, буряти, хакаси, тувинци в Сибир живеят два милиона аборигени...."

  "Малки коренни народи, завладени, колонизирани и поробени от Русия", горките! Авторът доста се е постарал да изкара Русия имперска, робовладелска, себична, жестока и геноцидна. Демек Русия не е усвоила Сибир, а го завладяла. Също както в Америка, англосаксонците са унищожавали местните. Същата аналогия се прави и за колонизирането на Тибет от китайците. Целият западен свят неуморно се бори за правата на Тибет. Само че.....!!!?
  Тибет е територия колкото Европа, "тибетците" са една шепа народ с център Лхаса. Тибетското плато е населено с практически безброй племена с най-различни езици и култури, практически без връзка помежду им. И да, китайците са усвоили и развили територията, не са я колонизирали. Ако не бяха китайците, други щяха да са. В Сибир положението е още по фрапантно. Там "малките народи" буквално не са в състояние да направят нормално общество. Не само че са нищожен брой и са откъснати от света, но и защото климатичните условия са екстремни. В Америка е съвсем различно. Добър климат, прекрасна природа, практически безброй местни племена и култури, варварски унищожавани от заселниците. Само застреляните бизони в името на спорта са 13 милиона. Но авторът е длъжен да покаже, че и руснаците, и китайците са империалисти като янките и евроатлантиците. Санким да не си и помисляме, че са нещо друго. И тъй като звучи не много убедително, на помощ идва водката. Тя става дяволско изобретение за потисничество и геноцид на местните сибирски народи. Аферим на автора!
  Па и аз в момента му ударих една водка и вече съвсем ясно си представям положението на горките сибиряци. Мамка и водка, на никого не прощава!

 17. 17 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4100 Весело

  Захар Прилепин - смелото ЗКПЧ на донбаските лумпени,патреот и дебил!

  klimentm
 18. 18 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4100 Весело

  До коментар [#4] от "Danny_K":

  Но те поне нямат претенциите че са със "спец душевност" "особен път" и че "ще спасят света"!

  klimentm
 19. 19 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3966 Неутрално

  До коментар [#6] от "Bramasole":
  За Менделеев могат да се кажат и други интересни неща:):
  https://www.britannica.com/biography/Dmitri-Mendeleev/Other-scientific-achievements
  Между другото той е сибиряк, от Тоболск, роден като 13 дете в семейство на учител -колонизатор и жена от семейство на колонизатори-индустриалци. Повечето хора са го чували главно покрай Периодичната система, а сега и водката. Менделеев е направил много за развитието на руската индустрия, като развитието на въгледобива в Донецк, нефтодобива .. Един от хората зад издаването на прочутата енциклопедия на Брокхаус, където той е инициатор през 1890 за създаване на "Енциклопедия на промишлените знания" . Британската енциклопедия го определя като човек, една от основните цели на когото е била:..., Mendeleev was able to combine his lifetime interests in science and industry and to achieve one of his main goals: integrating Russia into the Western world

 20. 20 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  До коментар [#16] от "Judjuk":
  "Но авторът е длъжен да покаже, че и руснаците, и китайците са империалисти като янките и евроатлантиците."

  В Източна Еропа руснаците са колониалисти като всички колониалисти.
  Народите колонизирани от СССР бяха и си остават много по-образовани и напреднали от колонизаторите.

  подпис
 21. 21 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4565 Весело

  До коментар [#5] от "Go Go":

  Не обобщавайте с незнание, иначе ще ви е трудно да обясните японското уиски, или китайските ракии над 40 градуса - те нямат саке. Корейците има соджу, и то е малко по-силно от саке. После, в традициите на японските организации е напиването със шефа. Ще ми е интересно да ви видя колко топло 20 градусово саке можете да изпиете :-)

 22. 22 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4565 Весело

  До коментар [#14] от "Лопе де Вега":

  Като студенти във Варшава имахме трима монголци, с които никой не искаше да живее. Да оставим експериментите им с месото, но по съборите се напиваха като прасета, след което търсеха някой да се сбият. Като не намираха, биеха се помежду си, след което се връщаха да си допиват. А иначе бяха най-екстравагантно облечените с скъпи западни дрехи, помня един в прилепнал кожен костюм и гащи като звезда от рок-сцената :-)

 23. 23 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3966 Неутрално

  До коментар [#20] от "Иван K":Народите колонизирани от СССР бяха и си остават много по-образовани и напреднали от колонизаторите.
  >>> Хайде сега приказки за добрите и лошите колонизатори:). Да оставим настрана, че "колонизираните народи" не бяха колонизирани, а..комунизирани. За образованието също не съм много убеден, ако изключим невинните деца на природата от Севера , Средна Азия и Кавказ.

 24. 24 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3966 Неутрално

  До коментар [#17] от "klimentm":
  Не си прав да определяш Прилепин като лумпен...Тойе добър и известен писател. Понеже се споменава и друг писател-Лимонов(Савенко), ето какво пише в Гардиън за посветена на него книга:
  https://www.theguardian.com/books/2014/sep/21/emmanuel-carrere-most-important-french-writer-youve-never-heard-of
  Interview
  Emmanuel Carrère: the most important French writer you've never heard of
  Robert McCrum

 25. 25 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  "Алкохолен делир" (превод Диляна Денчева, "Парадокс", 2019) на поляка Яцек Хуго-Бадер
  ================================================
  Пред алкохолния делириум на поляците руснаци, шведи, финландци и т.н. са просто трезвеници.

  Свободата, Санчо...
 26. 26 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Калин Янакиев, в общо четири текста под заглавие "Колониална държава ли е Русия?"
  ==============================================================
  Завършил марксистко -ленинска философия, аспирант (докторант) в Института по марксиситко -ленинска философия на БАН всекция "Научен атеизъм" с дисертация за "революционния заряд на ранното християнство" (според Енгелс раннохристиянските общини са първообраз на ранните класово -работнически организации).

  Свободата, Санчо...
 27. 27 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3966 Неутрално

  До коментар [#25] от "Bornagain":
  "Полякът Хуго-Бадер" ми звучи малко като българина Ахмед Доган.:)

 28. 28 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4565 Неутрално

  До коментар [#27] от "тулса":

  Яцек Хуго-Бадер е журналист, доста странна личност на пръв поглед, много невротичен и - абе прецени https://www.youtube.com/watch?v=B7qYOJBfdMA
  Иначе е признан в Полша като "специалист по Русия и СССР", страна която смята за изключително богата като източник на истории.
  Роден е 1957 в едно селище до Варшава, Сохачев. Женен, с две деца. Завършил е педагогика, работил в клиника за семейна терапия преди.Четири години е живял в Русия, пропътувал с велосипед по Сибир, Гоби, Китай и Тибет. Интервюирал е Калашников, този по АК47, генерал Лебед и други известни личности в Русия, много пътувания с руски етнографски експедиции, оттам и сведенията.
  Участвал в експедиция по Хималаите в търсене на телата на двама полски алпинисти. Имаше един скандал през 2016 когато се е правил на афроамериканец в "Марша за Независимост", но нищо сериозно...

 29. 29 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2781 Неутрално

  До коментар [#10] от "mandzo":

  това за цените е пълна лъжа - освести се:
  1 литър водка = $8
  1 литър прясно мляко =$1.5
  ▪️▪️▪️▪️
  :)))) даааа:) весомо доказателство
  Ще се опитам да ви обясня на пръсти какво имам предвид. В Русия по всяко време те се бориха срещу пиянството. Вземете например антиалкохолната конвенция от 1906 г.
  https://rg.ru/2019/12/28/110-let-nazad-v-peterburge-otkrylsia-pervyj-sezd-po-borbe-s-pianstvom.html
  Там директно обвиняват правителството, че помага на хората да пият. Цитат :

  Бюджет страны во многом зависел от продажи спиртного. Неудивительно, что многие выступающие обвиняли правительство в спаивании народа. В ответ представители министерства финансов покинули съезд. Вслед за ними вскоре ушли священники, обидевшись на то, что съезд отказался признать необходимость "религиозно-нравственных устоев" в борьбе с пьянством.

  Нашето време е 20 век. Сега правителството (уж) се опитва да регулира цените. Погледнете само как звучи законът:
  ▪️Федеральный закон от 22 ноября 1995 г. N 171-ФЗ г. Москва "О государственном регулировании производства и оборота этилового спирта, алкогольной и спиртосодержащей продукции☝️ и об ограничении потребления☝️ (распития) алкогольной продукции"
  Но в действителност има само една цел - да се получат повече пари в хазната. Ето указ от 2016г. на министерство на финансите РФ
  https://rg.ru/2016/06/16/minfin-dok.html
  Там в таблицата има посочена цената на водката, като цената не е по-ниска от тази, която може да се продава на търговците на едро и каква цена трябва да бъде в магазина. 👇 178 -рубли!!
  https://cdnimg.rg.ru/pril/127/18/29/6997_1.jpg
  Тоест, не по-малко от тази цена!: Виждали ли сте това в друга държава? Да ви казват за това.?
  Ето таблицата и законът за 2019 година.
  http://base.garant.ru/73256003/53f89421bbdaf741eb2d1ecc4ddb4c33/ #block_1000

  230 рубли. Това е 2.98 $ и литр 5.97 $
  Далеч не е 8 $
  Сега е ясно?

  "Чуждестранен агент"
 30. 30 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3966 Неутрално

  До коментар [#28] от "daskal1":
  Четири години е живял в Русия, пропътувал с велосипед по Сибир, Гоби, Китай и Тибет
  >>> Аз съм живял два пъти повече от него в Русия, ама не ме смятат даже тук за специалист по РУсия /СССР. Виж, подвизите му на велосипедист в Сибир, Гоби и Тибет са впечатляващи. Май имам аз една книга от него за екзотиочните му пътешествия .Трябва да погледна в библиотеката си.

 31. 31 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  "В Източна Еропа руснаците са колониалисти като всички колониалисти. Народите колонизирани от СССР бяха и си остават много по-образовани и напреднали от колонизаторите."
  До коментар [#20] от "Иван K":

  Ми вече не са. А в миналото не са били повече отколкото сега са западняците.
  По отношение на образование и интелект, руснаците вече превъзхождат източните европейци.

 32. 32 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4565 Неутрално

  До коментар [#30] от "тулса":

  Какво тук "смятат" някои едва ли е меродавно като гледам реакциите им. Яцек има и интересни книги, и филми по негови сценарии. На мен ми харесва, че не цепи басма и на колеги в интервюта, тонът му е като от студентските ми години...:-)
  В културната, писателско-журналистическата общественост в Полша го считат на влюбен в Русия човек, и писаното от него тук отразява загриженост към хората от "малките народи". Той многократно е заявявал, че мрази покитиката и не чака добро от политиците, нито от тези от разните "сигурности". Интересен чешит.

 33. 33 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3966 Весело

  До коментар [#32] от "daskal1":
  Май съм го объркал с друг- Том Бисел. Имам от него книгата " Господ живее в Санкт Петербург" :)
  https://en.wikipedia.org/wiki/Tom_Bissell
  "God Lives in St. Petersburg"(2005)

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3784 Неутрално

  До коментар [#19] от "тулса":

  Благодаря за информацията.
  По стечение на обстоятелствата, донякъде съм запозната с научната дейност на Менделеев и приложението ѝ в практиката. Може да е шаблонен израз, но той наистина е енциклопедист.
  Съвсем млад, в средата на 19-и век, в Симферопол започва да се занимава с подвързване на книги и др. книговезки операции. Разширява хобито си и започва да сглобява картонени/мукавени кутии и куфари, които се оказали търсени заради здравината си. Менделеев е измислил лепилото, което ползвал - на основата на животинския туткал и малко количество каша от целулоза.

  На шега - Менделеев дълго, но безрезултатно е обяснявал на жена си, че на първо място поставя водорода, а не семейството и дома си...

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 36. 36 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3966 Весело

  До коментар [#34] от "Главанако":
  Ma mignonne...:)

 37. 37 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3966 Весело

  ......What is creativity? The answer offered here is novel and, ultimately, compelling. The authors argue that a key component of creativity is the ability to draw what they call "fluid analogies." We do this in conversation all the time:
  "Ana: My parents are always calling me 'Lucie' and my sister 'Ana.'
  "Bob: Oh, yeah -- my parents used to do that, except it was with our dog and cat."
  ..... Even the academic A.I. community is not without its poseurs

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK