Страшното като вдъхновение

Големият въпрос в "Приспивни песни за феи и чудовища" е чия песен или чий образ на чудовище ще има по-бърз ефект и ще накара детето да заспи?

© "Ентусиаст"

Големият въпрос в "Приспивни песни за феи и чудовища" е чия песен или чий образ на чудовище ще има по-бърз ефект и ще накара детето да заспи?Текстът е препубликуван от "Портал Култура".


Какви приспивни песни пеят върколаците и великаните на децата си? На какво се надяват феите и вампирите? За какво пеят водните духове и джуджетата преди сън? Какви проблеми има сфинкса и защо не може да заспи?


На всички въпроси намира отговор - с текст и илюстрации, Сотир Гелев в "Приспивни песни за феи и чудовища". В тази книга той е събрал пъстра колекция от фантастични и дори страшни създания, които обаче нямат никакви лоши намерения. Може би затова подзаглавието - "Книга за безстрашни деца и родители", като че ли се отнася повече за родителите, защото децата бързо ще се ориентират, че в страшните образи няма нищо чак толкова страшно и всички се опитват просто да спят спокойно.
Нани-на, дете кресливо,
като майка си красиво.
В люлка кротко те люлея,
сладка песничка ти пея.


Сляпа котка, птичи крак,
тихо скърцане в сумрак,
глухо пърхане и грак.
Кон, препуснал диво в бяг,
сянка, мярната по мрак.
Спящо куче, дървен праг,
мъж върху тибетски як.
Стара каца, речен бряг,
малко ручейче в овраг.
Бончо, селският глупак.
Ескимос във стар каяк.
Старец белобрад и благ,
седнал в пътнически влак


(Из "Приспивна песен на банши")


В ритъма на познати броилки и приспивни песнички, Сотир Гелев дава думата не само на банши - вълшебни жени или жени призраци, които имат женско тяло и дълга червена коса и ги откриваме в ирландската и шотландската митология, но също и на тролове, феи, джуджета и великани, каменояди и таласъми.


В края на книгата дори е съставен справочник, от който научаваме, че каменоядите са с тежък характер заради начина им на хранене и често са принудени да посещават зъболекар. За върколаците пък е характерно, че приличат на вълци с панталон и тениска, които бързат за някъде и затова често поглеждат ръчните си часовници. Водните духове пък страдат от леки форми на ревматизъм, но какво друго може да се очаква от същества, които живеят във влага и кал. Джуджетата пък имат бради, защото не обичат да харчат излишни пари за бръснар.


Големият проблем на всички тези фантастични и не толкова страшни създания, обаче е, че не могат да заспят. Или поне децата им дълго се въртят в леглата и затова се налага да им се пеят приспивни песни от всякакъв характер - поучителни, забавни или много смешни.


Бъл-бълбук, русалке малка,
на вълните залъгалка,
спри да се въртиш в кревата,
че магьосница зъбата
ще те грабне и тогава,
на шега и за забава,
ти ще станеш нейна щерка.


Като рибка златоперка
в стъклен съд ще те затвори.
Ще я слушаш как мърмори
заклинания зловещи,
как на жълтобели свещи,
светещи с отровен пламък,
прави философски камък


(Из "Русалска приспивна песен")


Приспивни песни за феи и чудовища
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Може би е излишно да се уточнява, че всяка приспивна песен е илюстрирана с образите на фантастичните създания, които правят отчаяни опити да приспят децата си.


Познаваме работата на Сотир Гелев от предишната му книга - "Как Лора се научи да брои до десет", но той е също автор и художник на анимационни филми, филмови сценарии и комикси.


А заедно с брат си Пенко Гелев са автори на поредицата за Илийчо и неговия приятел Август.


Големият въпрос в "Приспивни песни за феи и чудовища" обаче е чия песен или чий образ на чудовище ще има по-бърз ефект и ще накара детето да заспи?

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK