"Черноморски диалози": фотографът Михаил Заимов си говори с морски обитатели

"Гмуркам се и снимам по цялото Южно Черноморие и смятам, че нашето е едно от най-живите морета в света", казва пътешественикът фотограф

© Михаил Заимов, "Парадокс"

"Гмуркам се и снимам по цялото Южно Черноморие и смятам, че нашето е едно от най-живите морета в света", казва пътешественикът фотографПътешественикът фотограф Михаил Заимов (58) събра в нова книга своите морски приключения. От години майсторът на подводната фотография документира подводния свят на Южното Черноморие само с маска и фотоапарат.


Издател на "Черноморски диалози" е "Парадокс". Книгата съдържа 83 кратки поетични текста в проза и 83 оригинални подводни фотографии.


"След повече от 10 години преследване на обгърнати в любопитство подводни кадри от родното море дарих немите му обитатели със слово. Далеч от божествени помисли и без изричното им съгласие си позволих да вложа в устите на въображаемите ми събеседници думи, които нямам куража да произнеса", написа във "Фейсбук" Заимов.
"Под водата има много повече живот, отколкото очакваме, когато гледаме повърхността на морето. Гмуркам се и снимам по цялото Южно Черноморие и смятам, че нашето е едно от най-живите морета в света. Има огромно изобилие от живот - морски кончета, морски игли, 40 - 50 вида риби, няколко вида скариди, 7-8 вида раци, над 100 вида водорасли - и това може да се види на метър дълбочина", разказва авторът.


Той е убеден, че не са необходими специални умения и скъпо оборудване, за да се види и покаже богатството на подводния свят.


"Книгата е изпълнена с много любов към Майката природа и с размисли за сложните взаимоотношения на съвременния човек с нея, но и със самия себе си; с чувство на преклонение "към този красив свят на спокойствието, в който вечността говори на собствен си език - мълчанието".


Подходяща за всички възрасти, книгата е особено привлекателна за децата, пред които разкрива тайните и красотата на морето и ги учи на определен вид общуване - уж говорейки си наум с морските обитатели, авторът задава тон на хармонични отношения между съществата човешки и нечовешки вид, основани на взаимоуважение, разбиране, толерантност и... обич?", се казва в анотацията, разпространена от издателя.


Светът на спокойствието - фотоалбум
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Михаил Заимов (53) е завършил Академи де Бо-з-ар в Париж. Той е и художник, фотограф, телевизионен водещ, журналист и морски пътешественик. Печели огромна популярност като подводен фотограф с многобройните си изложби. През 2012 г. излезе албума му "Светът на спокойствието".


Заради пандемията от коронавирус книгата няма да има премиера, но може да бъде купена от добрите книжарници и от онлайн книжарницата booklover.bg.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK