По буквите: Борисов, Линдгрен, Петров

"Излизане от съня. Стихотворения и поеми", "Коледа в Булербюн" и "Бяла приказка" са новите литературни предложения на Марин Бодаков.

© "Тоест"

"Излизане от съня. Стихотворения и поеми", "Коледа в Булербюн" и "Бяла приказка" са новите литературни предложения на Марин Бодаков.Текстът е препубликуван от "Тоест".


"Излизане от съня. Стихотворения и поеми" от Георги Борисов


Пловдив: изд. "Жанет 45", 2020


Излизане от съня
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Тази книга не е за четене от мобилно устройство. На хартия тя също много тежи, но не заради твърдите корици. Питам се: кога и къде да четем "Излизане от съня"? В груб дом от дърво и камък. Откъснат в пустошта дом. Далеч от враговете и приятелите. Дори не дом, а направо крепост. Вътре в нея още няма електричество. Електричеството още не е открито. Здрачава се. Става още по-усойно и студено.


Ролята на Георги Борисов е да пише на светлината на свещ. Неговият читател да го чете на светлината на огнището. Ръцете и на двамата са изтощени от сечене на дърва. Или от майсторене на оръжия. И двамата са страстни и саможиви хора, с неподправено апокалиптично съзнание. Нашето време още не е дошло.
И действително, дори в стихотворенията да има веществени доказателства от ХХ и ХХI век, всички те са завъртени в могъщата мелница на едно страховито митологично време. Времето на едно локално човечество. Има човешка самота, прекосявана от гняв и стихии, от яростна интровертност. Фон са ѝ сурови катаклизми. Има усещане за отрудени предели. Има галопираща простота. Първозданна емоция в семейството. Първозданна емоция пред смъртта. Излизане от свободата на съня. Влизане под ботуша на реалността.


На 17 юли т.г. Георги Борисов отбеляза своята 70-годишнина. Всички стихотворения в този том са датирани. И читателят веднага разбира колко рано узрява поетът, но и колко лишен от сладост е лирическият му Аз, колко базисно лишен от страх е той "Излизане от съня" е много единна книга, дори Борисов да се опитва да пробва нови неща - я митология, я друго. Отделните стихотворения са споени от мъжествена доблест. Те идат от Никола Фурнаджиев, но гледат към Константин Павлов.


Просто един човек върви напред, нанякъде, без да забелязва, че е бос, без да забелязва, че е герой.


[] затова че животът като ситни трохи ни подбира
и ни стиска и мачка в юмрука си потен и груб.


Оставете човека, който слиза сега по баира,
да мълчи и по масата празна да удря с юмрук.


Оставете човека! Оставете човека...


"Коледа в Булербюн" от Астрид Линдгрен


Превод от шведски Стела Джелепова, илюстрации Илун Викланд, София: изд. "Пан", 2020


Коледа в Булербюн
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Известни са ми две интервюта на Астрид Линдгрен пред българската аудитория.


Първото от тях, под заглавието "Изстрели от флейта", разбира се, е на проф. Вера Ганчева. (Вж. Вера Ганчева. Телескоп, път и две сиамски котки. София: Народна младеж, 1984, с. 105-106.) В него Астрид Линдгрен признава, че завижда на блаженото малолетно население на своите книги, защото то е недосегаемо за корозията на възрастта, на умората, на думите.


Тук Вера се учудва: "На думите?"


75-годишната тогава Линдгрен ѝ обяснява:


"Тоест на отношенията, изразявани все по-често не с чувства, а с думи. Нашите злоупотреби с тях и емоционалното ни лентяйство ги разхайтват, те клинчат и своеволничат до степен на анархизъм: говорим едно, мислим друго, разбира се трето. Такива отклонения от същността на нещата са непонятни за децата, които изискват опознаваемото да е тъждествено на буквалното"


Второто, по-семпло интервю е на Атанас Свиленов. Пред него Астрид Линдгрен споменава, че не обича думата "поука": " тя е за училището, ала не и за литературата. Аз искам да вярвам, че книгите ми пробуждат у децата чувството за доброта, за разбиране на другите, за притичване на помощ, когато е нужно". (Вж. Атанас Свиленов. Притежания на паметта. Пловдив: Христо Г. Данов, 1983.)


Тези две интервюта, които съзнателно цитирам обширно, са отлична предпоставка да разберем малката книжка "Коледа в Булербюн" - и да изпитаме радостта, която очевидно Астрид Линдгрен е изпитвала, докато пише своята простодушна празнична история. Нейната приказка може и да няма поука, в нея не се случва нищо особено, но както казва великата писателка пред моята приятелка Вера, тя е "подготвителен курс" за живота. И същевременно ефективен модел как от система отново да го превърнем в тайнство. Природосъобразно тайнство.


Селището Булербюн, познато у нас и като Шумотевица, е много важно място: то на практика е родината на антиавторитарното следвоенно възпитание. Сибил Грефин Шонфелд, биографката на Астрид Линдгрен, казва, че там човек няма какво да крие, там всички са добри, там никой никому не пречи. "Там има съревнование без амбиция и ако някой се фука: "Аз съм най-добрият!", другите кротко и благо го смъкват на земята, към реалността."


В другите книжки за Шумотевица са трудностите и уроците. Тук, в тази коледна история, адаптирана от Астрид Линдгрен за по-малките слушатели/читатели, утопията е достигнала своя връх. И цялата книжка е рецепта как да възобновим празника. И да печем меденки под формата на прасенца. И по традиция да измисляме стихчета, докато си ядем кашата. И да играем на криеница и замръзванка


И думите да са искрени. Да падат като сняг.


(А като попораснем, сами да прочетем "Как празнуваме Коледа в село Шумотевица" в прелестния превод на Теодора Джебарова.)


"Бяла приказка" от Валери Петров


Художник Кирил Златков, София: изд. "Колибри", 2020


Бяла приказка
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
- Няма ли барометри за приятелство? - попитало еленчето.
- Има, но и те са големи и тъжни - казал метеорологът. - И все пак да помислим!


"Бяла приказка" е обичана не само от децата, но и от художниците: до този момент прекрасната история на Валери Петров в различни издания е илюстрирана от Данаил Райков, Иван Димов, Дамян Николов, Мирослава Николова, Милена Вълнарова Светът на метеоролога, който в самотата си пише стихове и мечтае, е привлекателен и за Кирил Златков, който е внесъл в него и миловидна топлота, и елегична сдържаност. Неговата "Бяла приказка" е румена от студа високо в планината - здрава, тревожна и нежна.


Вярвам, че вълшебният Валери Петров би одобрил това издание. Сърцето на книгата, разбира се, е легендарното стихотворение "Казва се приятел пръв" - емблема за приятелството, неразбирателството и възстановяването на доверието между котето Мачо и неговия Манчо. Но не само.


В разговорите между еленчето, мечето, лисичето чувах репликите, които са си разменяли преди десетилетия кварталните момчета в столичния "Лозенец", виждах как Валери Петров ги следи от балкончето си на ул. "Елин Пелин", как се усмихва


И аз се усмихвах на синьото птиче, което гнезди в кутията при термометъра - и метеорологът не го забелязва, и праща в града завишени данни за температурата. И още: усмихвах се на певческите стремежи на сврачето И на танца на облечените в разни пижамки и чаршафи животинки Все по-свидна ми става тази книжка за разприятеляването и сприятеляването, за изпитанията на обичта, ако щете, за игрите на думи в обичта За страха в близостта.


Сняг вали, сняг вали
над заспали ели
Но боли, не боли,
преболява, нали?


Това е последната от петте приказки на Валери Петров, която "Колибри" публикува.


По буквите: Борисов, Линдгрен, Петров

© Кирил Златков, "Тоест"

Попитах Кирил Златков защо е предпочел да направи именно "Бяла приказка". Ето какво ми разказа той:


"Силвия Вагенщайн ме награди с тежката задача да определя кой да илюстрира всяка приказка. В началото имаше само едно сигурно нещо - ангажимента на Яна Левиева. Но съдбата не позволи това да стане реалност. Четирите момичета - Мила Янева-Табакова ("Пук!"), Росица Ралева ("В лунната стая"), Мария Налбантова ("Копче за сън") и Люба Халева ("Меко казано") - направиха шедьоври. Четирите книги спечелиха наградата "Христо Г. Данов" в категорията "Изкуство на книгата" през 2019 г.


В деня, в който се радвахме на отличието в двора на издателството, Силвия Вагенщайн каза, че вече трябва да решим и за последната, "Бяла приказка", само тя остана. Момичетата спонтанно казаха: "Кире, абе вземи ти я направи." И взех че се съгласих. Цялото ми семейство знае наизуст текста на приказката и много я обичаме. Аз правя илюстрации много рядко и много трудно. От думи на приятели и колеги разбирам, че се е получило добре."


Не се сдържах: "С кой от героите, Киро, ти би искал да се сприятелиш - и защо?"


"С еленчето. Защото то няма нищо против човекът метеоролог да играе в приказката такъв, какъвто е - голям и тъжен."

Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 947 Неутрално

  Насим Юда Меворах, човек на Коминтерна, е бащата на "нежния" поет Валери Петров. Комунист арестувани за кървавия атентат в църквата "Света Неделя", където погива част от цвета на българската нация.
  Насим Юда Меворах е автор на закона за Народния съд с който след деветосептемврийския преврат са избити стотици хора и е обезглавена Третата българска държава.
  Оцапаните с кръв ръце на този човекса хранели и възпитавали "поета с нежна душа".
  Гнус!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK